Klæbo gaat toch niet voor vierde goud: "Ik ben moe"

Langlaufer Johannes Høsflot Klæbo laat de Olympische Spelen voor wat ze zijn en gaat naar huis. De 21-jarige Noor trok naar Pyeongchang als een van de grote favorieten om dé koning van de Spelen te worden en dat heeft hij ongeveer waargemaakt.

Klæbo, dit seizoen de nieuwe superster in het langlaufen, won goud op de individuele sprint, de teamsprint en de estafette. Op de skiatlon lukte het niet en de 15 kilometer vrije stijl liet hij zoals vooraf al te verwachten was liggen, maar de 50 kilometer massastart in klassieke stijl stond nog op het lijstje.

Het leek erop dat Klæbo zaterdag voor zijn vierde gouden medaille ging, maar hij heeft nu toch besloten dat maar niet te doen. "Ik heb niet goed geslapen en ik ben moe. Het is verstandiger en eerlijker om mijn plaats op dit onderdeel af te staan aan een meer gemotiveerde en fittere teamgenoot", aldus Klæbo.

"Deze Spelen zijn voor mij ongelooflijk geweest. Ik kwam hier voor een gouden medaille en ik heb er drie, wat wil ik nog meer?", vraagt hij zich af. "Genoeg is genoeg, heeft hij besloten", verklaarde coach Tor Arne Hetland ook nog. Klæbo wordt vervangen door Emil Iversen en zal zelf gaan proberen om als jongste langlaufer ooit de eindzege in de World Cup te pakken.