FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 8 december 2017

Bella Hadid protesteert met Palestijnen

Model Bella Hadid ging vrijdag met boze Palestijnen de straat op in Londen tijdens een demonstratie tegen het besluit van president Donald Trump om Jeruzalem te erkennen als officiële hoofdstad van Israël.

TMZ spotte het fotomodel tussen de demonstranten die betoogden onder de noemer Free Palestine voor de deur van de Amerikaanse ambassade in Londen. "Handen af van Jeruzalem", riepen ze.

Bella Hadid is de dochter van multimiljonair Mohamed Hadid, die van Palestijnse afkomst is, en de Nederlandse Yolanda Hadid.

Ook in Jeruzalem en de Palestijnse gebieden waren demonstraties, evenals Egypte, Jordanië, Libanon en Tunesië.

Bella Hadid protesteert met Palestijnen
Bella Hadid protesteert met Palestijnen (Foto: BuzzE)

Vrouw had seks met 20 geesten

Gistermorgen was er een wel heel bijzonder verhaal bij de Britse ochtendtelevisie. Amethyst Realm vertelde daar dat ze seks heeft met geesten. De 27-jarige vrouw heeft met 20 geesten de liefde bedreven en zegt nooit meer een man te willen omdat de spoken uitstekende minnaars zijn. Haar verloofde verbrak de relatie toen hij er achter kwam dat ze 'vreemd' ging met de geesten. Hij vond dat niet bepaald geestig.

Achtervolgingsploeg zonder Kramer en Bergsma in achterhoede

Bij de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City hebben de Nederlandse mannen geen rol van betekenis kunnen spelen. Het gelegenheidstrio Bosker, Schouten en De Vries eindigde in de achterhoede. Oranje is als tijdsnelste van dit seizoen wel zeker van de Winterspelen.

De overwinning ging naar Canada met Ted-Jan Bloemen. Zilver was er voor de Italiaanse mannen, brons ging naar Nieuw-Zeeland.

Uitslag Willem II - NAC Breda

Willem II en NAC Breda hebben in een Brabantse onderonsje in de Eredivisie gelijkgespeeld. In Tilburg werd het 1-1 via goals van Ogbeche en Ambrose. NAC had in de eerste helft het betere van het spel, maar Ogbeche kon vlak voor rust uit de kluts scoren. Na rust profiteerde NAC'er Ambrose van een fout bij Willem II. Daarna probeerden de bezoekers op voorsprong te komen, maar Haye had aan de andere kant de grootste kans.

Willem II

1 - 1

NAC Breda

43' Ogbeche   50' Ambrose
 
Gele kaart: Nijholt, Ambrose (NAC Breda)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 14.700
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Branderhorst
Lewis
Heerkens
Van der Linden
Tsimikas
Haye
Chirivella
Rienstra
Azzaoui (El Hankouri/69)
Ogbeche
Sol
  Bertrams
Sporkslede
Meijers
Marí
Angelino
García
Vloet
Nijholt
Korte (Fernandes/87)
Ambrose
El Allouchi

NAC-speler Gianluca Nijholt en Willem II-speler Thom Haye in duel (Pro Shots / Marcel van Dorst)
NAC-speler Gianluca Nijholt en Willem II-speler Thom Haye in duel (Pro Shots / Marcel van Dorst)

Veel glijpartijen in oosten van het land

Het verkeer heeft vooral in het oosten van Nederland, waar het flink heeft gesneeuwd, last van gladheid op de weg. In de regio Apeldoorn, Arnhem en Nijmegen hebben zich vijftien tot twintig ongevallen voorgedaan, wat meer is dan normaal. Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat bleef de schade van deze glijpartijen beperkt.

Weggebruikers wordt opgeroepen hun rijstijl aan te passen aan de omstandigheden. "We strooien veel, maar het blijft zaak de rijstijl aan te passen", aldus de woordvoerder. Die oproep en de waarschuwing voor plaatselijke gladheid blijft voorlopig ook van kracht. Vrijdagnacht en zaterdagochtend blijven naar verwachting winterse buien vallen.

Veel glijpartijen in oosten van het land
Veel glijpartijen in oosten van het land (Foto: ANP)

Decembermoorden herdacht in Amsterdam

In het stadhuis van Amsterdam zijn vrijdag de slachtoffers van de Decembermoorden herdacht. Nabestaanden en belangstellenden stonden precies 35 jaar na dato stil bij de moord op vijftien prominente inwoners van Suriname.

Voorafgaand aan de herdenking was er een fakkelloop naar de herdenkingsplaquette aan de Aäron en Mozeskerk op het Waterlooplein. Op die plek werd een minuut stilte gehouden voor alle slachtoffers van het militaire bewind van Suriname in de jaren tachtig.

Tijdens de plechtigheid was er veel aandacht voor de decennialange strijd om gerechtigheid. "Wat moet u moe zijn na 35 jaar, sinds Fort Zeelandia het toneel werd van die macabere gebeurtenissen", sprak wethouder Arjan Vliegenthart nabestaanden namens de gemeente toe. Hij beschreef hun roep om berechting van de daders als ,,een finishlijn tegen het einde van een marathon die steeds iets verder wordt gelegd".

De huidige president van Suriname, Desi Bouterse, is hoofdverdachte in het nog lopende strafproces over de Decembermoorden. Hij zou in 1982 opdracht hebben gegeven voor het doodschieten van de vijftien vermeende politieke tegenstanders, onder wie advocaten, journalisten en een vakbondsleider. In juni hoorde hij twintig jaar cel tegen zich eisen.

Decembermoorden herdacht in Amsterdam
Decembermoorden herdacht in Amsterdam (Foto: ANP)

Dringend beroep Slob op bonden en basisscholen

Minister Arie Slob (Basisonderwijs) heeft vrijdag een dringend beroep gedaan op vakbonden van onderwijzers en schoolbesturen om snel te gaan onderhandelen over een nieuwe cao. Als die er is, komt er namelijk geld vrij voor hogere lonen voor juffen en meesters.

Bij een akkoord gaat de regering het geld vrijgeven dat is gereserveerd voor de nieuwe arbeidsvoorwaarden in het basisonderwijs. "Hoe eerder, hoe beter. Dan kunnen de leerkrachten er al in januari van profiteren", aldus Slob.

Hij vraagt de bonden en scholen de onderhandelingen met spoed te beginnen. Hij wijst erop dat de regering vanaf volgend jaar elk jaar 270 miljoen euro aan scholen wil geven voor de "modernisering" van de cao. Maar dan moet er dus wel eerst een nieuwe cao zijn, benadrukt de bewindsman.

De oproep komt enkele dagen voor de staking van leerkrachten dinsdag, die veel meer geld voor het basisonderwijs eisen.

Dringend beroep Slob op bonden en basisscholen
Dringend beroep Slob op bonden en basisscholen (Foto: ANP)

Nederlandse vrouwen ploegachtervolging naar Spelen

Bij de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City hebben de Nederlandse vrouwen zich op de ploegachtervolging geplaatst voor de Winterspelen begint volgend jaar. Het gelegenheidstrio Van Beek, Leenstra en Wijfje reed met 2.55,57 een nieuw Nederlands record en werd tweede.

De overwinning ging naar Japan, die met 2.50,88 bovendien hun eigen wereldrecord verbeterde. Het brons was voor de Duitse vrouwen.

Nederlandse vrouwen ploegachtervolging naar Spelen (Pro Shots / Erik Pasman)
Nederlandse vrouwen ploegachtervolging naar Spelen (Pro Shots / Erik Pasman)

Uitslagen laatste wedstrijd groepsfase WK handbal

Vrijdag zijn op het WK handbal voor vrouwen de laatste wedstrijden van de groepsfase gespeeld. Eerder op avond won Nederland met ruime cijfers van Duitsland. De Nederlandse ploeg is tweede in groep D geworden en speelt maandag in de achtste finale tegen Japan.

De beste vier ploegen van elke groep hebben zich gekwalificeerd voor de achtste finales die zondag en maandag gespeeld worden.

Groep A
Angola – Paraguay 32-28
Frankrijk – Roemenië 26-17
Spanje – Slovenië 33-26

Eindstand
1. Roemenië 8 punten
2. Frankrijk 7
3. Spanje 7
4. Slovenië 6
5. Angola 2
6. Paraguay 0

Groep B
Argentinië – Polen 20-38
Tsjechië – Hongarije 29-30
Noorwegen – Zweden 28-31

Eindstand
1. Zweden 8 punten
2. Noorwegen 8
3. Hongarije 6
4. Tsjechië 4
5. Polen 4
6. Argentinië 0

Groep C
Japan – Tunesië 31-13
Brazilië – Montenegro 23-23
Denemarken – Rusland 27-32

Eindstand
1. Rusland 10 punten
2. Denemarken 6
3. Japan 5
4. Montenegro 5
5. Brazilië 4
6. Tunesië 0

Groep D
China – Kameroen 26-26
Nederland – Duitsland 31-23
Servië – Zuid-Korea 33-28

Eindstand
1. Servië 8 punten
2. Nederland 7
3. Duitsland 7
4. Zuid-Korea 6
5. Kameroen 1
6. China 1

Achtste finales
Zondag 10 december 2017
Zweden - Slovenië
Duitsland - Denemarken
Hongarije - Frankrijk
Servië - Montenegro

Maandag 11 december 2017
Roemenië - Tsjechië
Japan - Nederland
Spanje - Noorwegen
Rusland - Zuid-Korea

VS verdedigt erkenning Jeruzalem als hoofdstad

"De Verenigde Staten laten zich leiden door het doel dat er vrede komt. In dit licht moet het besluit worden gezien dat Washington Jeruzalem als Israëlische hoofdstad erkent." Dit zei de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Nikki Haley, vrijdag in de Veiligheidsraad.

Ze verdedigde in die raad het besluit van president Trump van woensdag dat zijn land overgaat tot erkenning van Jeruzalem als Israëls hoofdstad en tot de verhuizing van de Amerikaanse ambassade naar die stad.

Dat druist in tegen het beleid van de VN dat gericht is op een 'tweestatenoplossing' voor Israëli's en Palestijnen. Trump lijkt de Israëlische bezetting en annexatie van het oosten van de stad te belonen. Dat betekent dat Washington nu ook heel openlijk de kant van Israël kiest in wat de VN het vredesproces noemen. Maar Haley weersprak dat in de spoedzitting van de raad.

VS verdedigen erkenning hoofdstad Jeruzalem
VS verdedigt erkenning Jeruzalem als hoofdstad  (Foto: ANP)

Boisvert-Lacroix wint 500m, brons Ronald Mulder

De eerste 500 meter voor mannen bij de wereldbekerwedstrijden dit weekend in Salt Lake City is gewonnen door Alex  Boisvert-Lacroix. De Canadees reed een tijd van 34,15.

De Fin Mika Poutala werd tweede in 34,15. Ronald Mulder pakte het brons in 34,21 en is bovendien de nieuwe leider in het klassement. Dai Dai Ntab kwam met 34,26 net naast het podium maar reed wel een dik persoonlijk record met 34,26. Met 34,35 werd Kai Verbij zesde.

Belastingdienst voorlopig niet uit problemen

De problemen bij de Belastingdienst zijn voorlopig nog niet opgelost. Dat stelt een onderzoekscommissie, die onder meer constateert dat de "benodigde cultuurverandering" tijd zal kosten.

De Belastingdienst kampt al langere tijd met problemen. Begin dit jaar verscheen er een vernietigend rapport. Een reorganisatie liep volstrekt uit de hand. Door een lucratieve vertrekregeling zijn de 'verkeerde' mensen weggegaan. De afstand tussen de top en de werkvloer is te groot. Verder zijn er grote ICT-problemen.

Volgens de commissie kunnen de verbeteringen niet van de ene dag op de andere plaatsvinden. "Beleid en uitvoering moeten dezelfde taal leren spreken", schrijven staatssecretaris Menno Snel en minister Wopke Hoekstra van Financiën bijvoorbeeld aan de Tweede Kamer. "De komende tijd verdient het verwezenlijken van de plannen daarom de voortdurende aandacht".

Ze waarschuwen dat er voorlopig nog "fundamentele kwetsbaarheden bestaan in het functioneren van de Belastingdienst". De bewindslieden beloven hun best te doen om incidenten te voorkomen. Als die zich toch voordoen, dan zullen ze die uit zichzelf melden.

Belastingdienst voorlopig niet uit problemen
Belastingdienst voorlopig niet uit problemen (Foto: ANP)

Omstreden rechtshervorming Polen aangenomen

Ondanks scherpe kritiek van de Raad van Europa en de EU heeft de Poolse Tweede Kamer twee wetsvoorstellen van president Andrzej Duda voor hervorming van het rechtssysteem aanvaard. Als ook de Senaat instemt, krijgt het parlement grote zeggenschap over de aanstelling van rechters en hun functioneren.

Vertegenwoordigers van de oppositie en de grootste vereniging van rechters, Iustitia, verwijten de conservatief-nationalistische regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) het justitieel apparaat onder controle te willen brengen.

De Venetië-commissie van de Raad van Europa verklaarde dat de hervorming de onafhankelijkheid van de Poolse rechtspraak "in ernstig gevaar" brengt. De aanpassingen door Duda zijn maar "zeer beperkte verbeteringen"van de oorspronkelijke plannen. In juli presenteerde PiS drie wetsontwerpen die nog verder gingen.

Pools parlement stemt in met rechtshervorming
Omstreden rechtshervorming Polen aangenomen (Foto: ANP)

Kodaira wint wederom 500m, Lee komt dichterbij

Nao Kodaira heeft de eerste 500 meter voor vrouwen van dit weekend bij de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City gewonnen. De Japanse, die haar veertiende wereldbekerzege op rij boekte, zegevierde in 36,50, de tweede tijd ooit.

Sang-Hwa Lee eindigde op twee tienden achterstand als tweede met 36,71. De Japanse Arisa Go reed met 37,17 de derde tijd.

De enige Nederlandse deelneemster Janine Smit kwam in haar rit hard ten val.

Kapotte schaats nekt Michel Mulder

Tot nu toe is het voor Michel Mulder geen goed schaatsseizoen. De olympisch kampioen op de 500 meter mocht vandaag  in Salt Lake City  zijn eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen rijden, maar brak de veer van het klapmechanisme in zijn schaats af vlak voor zijn start in de B-groep. Mulder moest hierdoor de 500 meter aan zich voorbij laten gaan.

Tijdens de NK afstanden in oktober overkwam Mulder dit overigens ook al. Mede daardoor plaatste hij zich niet voor de eerste wereldbekers van het seizoen. Door afzeggingen mag hij dit weekend in de B-groep rijden.

Icardi ontkent medische keuring bij Real Madrid

Volgens de media zou Mauro Icardi hard op weg zijn naar Real Madrid, maar de aanvaller van Internazionale ontkent dat er een transfer in de maak is.

Volgens de geruchten zou Icardi al een akkoord hebben bereikt met Real Madrid en reist hij aan het einde van de maand af naar Spanje om de medische keuring te ondergaan. Dat nieuws was Icardi zelf niet bekend.

"Een medische keuring bij Real Madrid? Dat is onzin. Het is nu niet het moment om over zulke zaken te praten. En ik ben ik niet degene die dat soort dingen regelt. Ik ben nog niet vertrokken", vertelt Icardi tegenover La Gazzetta dello Sport.

"Ik heb het erg naar mijn zin in Milaan en dat weet iedereen. Ik hou van deze stad, maar ik veel doelpunten en ik ben de aanvoerder van een geweldige ploeg. Dat is allemaal belangrijk voor mij."

"Vragen over de transfermarkt moet je niet aan mij stellen. Ik ben alleen geïnteresseerd in wat er op het veld gebeurd. Ik denk alleen aan mijn eigen taak en dat is scoren en het team helpen. Het is mijn bedoeling om iets te winnen in dit shirt", aldus Icardi.

Golfster Van Dam nog steeds aan de leiding in Dubai

Anne van Dam heeft haar koppositie op het Dubai Ladies Classic met succes verdedigd. De 22-jarige Nederlandse golfster liep een ronde van zeventig slagen, twee onder het baangemiddelde. Van Dam staat na drie rondes op 204 slagen, twaalf onder par.

Van Dam begon de dag goed met twee birdies op de eerste drie holes. Op hole acht maakte de Nederlandse een bogey, maar Van Dam sloot de dag goed af met een birdie op de achttiende hole. De 22-jarige golfster heeft na drie rondes twee slagen voorsprong op de Amerikaanse Angel Yin en de Zweedse Pernilla Lindberg.

Van Dam wil eigenlijk de overstap maken naar de prestigieuze Amerikaanse vrouwentour, maar vorige week op het kwalificatietoernooi wist ze zich niet te plaatsen. Mocht Van Dam het toernooi in Dubai winnen, dan komt ze de top vijf binnen van de Ladies European Tour en mag ze volgend jaar automatisch meedoen aan alle majors bij de vrouwen.

Nederlandse handbalsters verslaan Duitsland met grote cijfers

Oranje heeft de laatste wedstrijd van de groepsfase op het WK in Duitsland tegen het gastland met 31-23 gewonnen. Door de winst is Nederland minimaal tweede in groep D en speelt komende zondag of maandag in de achtste finale.

De Nederlandse speelsters hadden een bliksemstart en stonden binnen vijf minuten met 4-1 voor. Waar in de voorgaande wedstrijden bij Oranje de juiste vorm ontbrak viel nu alles op zijn plaats. Bij rust was de tussenstand 18-10.

In de tweede helft gingen de handbalsters op dezelfde voet verder. Einduitslag was 31-23. Topscorer bij Oranje was opnieuw Lois Abbingh met negen treffers.

Later op de avond spelen Servië en Zuid-Korea de laatste wedstrijd van groep D. Bij een gelijkspel is Nederland eerste in de groep en bij een zege van één van beide ploegen is Nederland tweede.

Haase doet mee aan NK tennis

Ook dit jaar zal Robin Haase meedoen aan de Nederlandse kampioenschappen tennis, van 11 tot en met 17 december in Rotterdam.

Haase, de nummer 42 van de wereld, won tweemaal de Nederlandse titel. Vorig jaar verloor hij verrassend de finale van Botic van de Zandschulp, die dit jaar zijn titel komt verdedigen.

Bij de vrouwen onbreken Kiki Bertens, Richel Hogenkamp, Arantxa Rus en Lesley Kerkhove, evenals regerend kampioene Bibiane Schoofs. Chayenne van Ewijk, de nummer 671 van de wereld, is de hoogste geplaatste speelster.

Haase doet mee aan NK tennis (Pro Shots / Action Images)
Haase doet mee aan NK tennis (Pro Shots / Action Images)

FOK! Wat een weer: winterse ongemakken

December vol met mist, goud in de kist.

Goeiedag of avond of nacht.

Het weer verschilde van plaats tot plaats vandaag. Verspreid over het hele land vielen er winterse buien. Op sommige plaatsen werd het wit en dus ook tijdelijk glad. Ook kwam onweer voor. Toch zijn er ook plekken geweest die het een groot deel van de dag droog hielden. Zoals bij mij. Er viel maar een enkele hagelbui, maar het droge weer overheerste. Rond een uur of 4 bereikte een nieuwe trog het westen. Daar viel regen en natte sneeuw uit, maar dieper landinwaarts ging dat vaker over in gewone sneeuw. Dat veroorzaakte opnieuw problemen.

Komende uren trekt de trog wel geleidelijk weg, maar losse winterse buien blijven ook de hele komende nacht mogelijk. Er kan dus op meer plaatsen tijdelijk een sneeuwdekje ontstaan. In het binnenland zakt het kwik naar rond of iets onder 0, maar in het westen wordt het niet kouder dan 3 graden. Daar kan nog steeds onweer voorkomen.

Ook morgen vallen deze winterse buien nog, maar in de loop van de dag beperken de buien zich hoofdzakelijk tot het noorden en oosten. Ten zuiden van de grote rivieren wordt het zelfs meestal droog. De kans op gladheid bij die winterse buien blijft bestaan, Het wordt gemiddeld gezien rond de 5 graden. De westelijke wind neemt iets af.

Nog steeds is het vrij onzeker over de eventuele sneeuwval van zondag. De koers van de depressie is nog steeds niet in kannen en kruiken en een kleine koerswijziging kan een groot verschil maken. Ik blijf dit uiteraard volgen.

Nederland
 

Sneeuw bij qltel (Foto: qltel)

De eerste sneeuwval bij qltel. Winterse buien zorgde her en der voor een tijdelijk sneeuwdekje. (foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Feyenoord verwacht 'enorme douw van UEFA' voor vuurwerk

Feyenoord kan een geldboete van de UEFA tegemoetzien, omdat fans vuurwerk afstaken in de slotfase van het duel met Napoli.

De Rotterdammers versloegen Napoli woensdag met 2-1 dankzij de winnende goal van Jeremiah St. Juste in blessuretijd. Volgens trainer Giovanni van Bronckhorst gaf het vuurwerk zijn spelers mogelijk wat extra steun. "Natuurlijk is het niet goed, maar je kijkt er toch naar als coach. Het heeft er misschien een klein beetje voor gezorgd dat we die goal maken, waardoor we toch meer geld binnenkrijgen. Onderaan de streep is het denk ik wel positief", zei hij volgens Voetbal International.

Volgens Raymond Salomon, de perschef van Feyenoord, kunnen de gevolgen echter groter zijn dan alleen een boete van 20.000 euro. "Pas op, we krijgen een enorme douw van de UEFA. En het gaat niet alleen om boetes. Er komt een dag dat we daar geen supporters meer hebben zitten", vertelde Salomon aan RTV Rijnmond. "En er zijn ook heel veel wedstrijden die wij helaas niet gewonnen hebben, ondanks fakkels." 

Amazon Music Unlimited en Echo naar Nederland

De streamingdienst van Amazon komt naar Nederland. Amazon Music Unlimited, een tegenhanger van Spotify, is vanaf vrijdag beschikbaar. Ook de Amazon Echo, een slimme luidspreker, is hier nu te koop.

Music Unlimited en de Echo zijn allebei met de stem te bedienen via Alexa. Als een gebruiker een titel of een zin uit een liedje noemt, kan Alexa bijvoorbeeld het goede nummer zoeken. Ze zijn ook aan elkaar te koppelen, klanten kunnen de Echo gebruiken om liedjes uit Music Unlimited te luisteren. Er zijn drie verschillende abonnementen: van een goedkope versie waarbij Unlimited Music op één Amazon-luidspreker kan worden gezet tot een compleet gezinspakket.

Music Unlimited heeft een catalogus van ruim 40 miljoen liedjes. Het is de uitgebreide versie van Amazon Music, dat ongeveer 29 miljoen liedjes biedt.

Amazon Music Unlimited en de Echo komen in totaal naar 28 landen. Behalve Nederland zijn dat ook landen als België, Luxemburg en Zweden. Music Unlimited was al beschikbaar in landen als de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Duitsland en Japan.

Amazon Music Unlimited en Echo naar Nederland
Amazon Music Unlimited en Echo naar Nederland (Foto: BuzzT)

E.T. even terug in bioscoop

De klassieker E.T. The Extra-Terrestrial keert eind deze maand weer even terug naar het witte doek. Bioscoopketen Kinepolis zendt de film uit 1982 in de week van 21 december uit in negen zalen. Het gaat om bioscopen in Breda, Den Helder, Emmen, Enschede, Groningen, Nieuwegein, Rotterdam, Utrecht en Zoetermeer.

E.T. was 35 jaar geleden een grote hit. In de film van Stephen Spielberg ontdekt de tienjarige Elliott (Henry Thomas) een buitenaards wezentje in zijn tuin. Ze schrikken allebei van elkaar, maar sluiten dan vriendschap. Als het wezentje heimwee krijgt probeert Elliott hem te helpen om terug te keren naar huis. In de film is een jonge Drew Barrymore te zien als het zusje van Elliott.

E.T. even terug in bioscoop
E.T. even terug in bioscoop (Foto: BuzzE)

Kabinet kondigt onderzoek naar namenlijsten met seksuele geaardheid aan

Het Stadsarchief Amsterdam liet vorige week weten namenlijsten gevonden te hebben die de gemeente Amsterdam bijhield in de jaren vijftig met gegevens over de seksuele geaardheid van sollicitanten. Ministers Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap laten onderzoeken of dergelijke lijsten ook in andere gemeenten werden opgesteld.

Sollicitanten zijn afgewezen voor een baan als gemeenteambtenaar, omdat ze homoseksueel zouden zijn. Dit werd bijgehouden in lijsten die onlangs in het archief zijn gevonden. Het onderzoek moet uitwijzen of er sprake is geweest van systematisch discrimineren op grond van seksuele geaardheid bij overheidswerkgevers.

Minister Ollongren kondigde het onderzoek aan tijdens de bijeenkomst 'Discriminatie, hoe pakken we het aan?', georganiseerd door het College voor de Rechten van de Mens in samenwerking met BZK en het Bureau voor de grondrechten (Fundamental Rights Agency, FRA).


Minister Ollongren
Minister Ollongren (Foto: ANP)

Vos begint veldritseizoen in de Scheldecross

Marianne Vos bracht de periode na het wegseizoen grotendeels door in Australië. Inmiddels is de zevenvoudig wereldkampioene veldrijden terug in Nederland en bezig met de voorbereiding op haar seizoen in het veld. Op zaterdag 16 december zal Vos in de Antwerpse Scheldecross haar eerste cross rijden.

Marianne Vos: “Het wordt een relatief kort seizoen. Ik heb eerst een aantal crossen nodig om ritme op te doen en daarna hoop ik er te staan. Het veldrijden helpt me in de voorbereiding op het wegseizoen. Maar uiteraard wil ik in die periode zo goed mogelijk presteren. Dat het wereldkampioenschap dit jaar in eigen land plaatsvindt, maakt het extra mooi. Ik hoop in de best mogelijke vorm in Valkenburg te staan.”

Naast de Scheldecross zal de Brabantse in 2017 ook nog van start gaan in de Waaslandcross op 23 december, WB-wedstrijd in Heusden-Zolder op Tweede Kerstdag en tot slot de Superprestige-wedstrijd in Diegem op 30 december. Haar verdere programma richting het WK in Valkenburg wordt later bekend gemaakt.

'Harde Brexit alleen bij verenigd Ierland'

Het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie sloten vrijdagochtend een akkoord waardoor er eindelijk over de handelsrelatie kan worden onderhandeld. Dit gebeurde nadat premier Theresa Mays Noord-Ierse gedoogpartij DUP maandag een eerdere versie blokkeerde. Het heeft er alle schijn van dat een zogeheten harde Brexit nu alleen nog maar mogelijk is indien Noord-Ierland zich aansluit bij de Ierse Republiek.

Met andere woorden, door de wijze waarop May de Noord-Ierse unionisten uiteindelijk tegemoet kwam, zouden de Britten in de praktijk in de gemeenschappelijke markt en de douane-unie blijven.

De Noord-Ierse grens was een van de zaken die Ierland en de overige EU-lidstaten opgelost wilden hebben vóórdat het over de handelsrelatie zou gaan. Dat wordt namelijk een EU-buitengrens, die op grond van het Goede Vrijdag-vredesakkoord uit 1998 open dient te zijn. Dat akkoord volgde op decennia van sektarisch geweld tussen Ierse republikeinen en pro-Britse unionisten.

Gesloten grens
De grenskwestie werd een groot probleem omdat de Conservatieve regering van Theresa May niet alleen de EU wil verlaten, maar ook de gemeenschappelijke markt en de douane-unie. En dat impliceert een gesloten grens.

In de conceptversie van maandag was een speciale status voor Noord-Ierland afgesproken. Dit landsdeel van het Verenigd Koninkrijk zou qua EU-regels op één lijn blijven met de rest van Europese Unie. Via een speciale overeenkomst zou Noord-Ierland in praktisch alles behalve de naam in de gemeenschappelijke markt en de douane-unie blijven. De rest van het Verenigd Koninkrijk kon daar dan uit.

Op het laatste moment moest May echter de prijs betalen voor haar pijnlijke misrekening van afgelopen zomer. Toen schreef ze verkiezingen uit omdat haar partij in de peilingen mijlenver voorlag op de oppositie. Maar ze gokte mis en verspeelde haar meerderheid, in plaats van deze uit te bouwen om sterk te staan in de onderhandelingen. Hierdoor werd ze afhankelijk van de steun van de Noord-Ierse unionisten. En die moesten dus niets weten van een 'speciale status' die anders is dan de rest van het land. Daarmee komt de grens immers effectief in de Ierse Zee te liggen.

Genoeg vooruitgang
De DUP blies de deal dus op, vlak voordat de rest van de EU-lidstaten moesten beslissen of er genoeg vooruitgang was om over een handelsovereenkomst te gaan praten. En dus moest er de afgelopen dagen naarstig worden gezocht naar een oplossing. Die kwam in de vroege uurtjes van vrijdagochtend, in de vorm van de volgende paragraaf:

"Bij het uitblijven van eerdergenoemde overeengekomen oplossingen, garandeert het Verenigd Koninkrijk dat er geen nieuwe regulatieve barrières worden opgeworpen tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk, tenzij, in overeenstemming met het Goede Vrijdagakkoord, regering en parlement van Noord-Ierland besluiten dat afzonderlijke regelingen op Noord-Ierland van toepassing mogen zijn."

Anders gezegd, wat maandag voor Noord-Ierland werd afgesproken is ook van toepassing op de rest van het land. Tenzij er in Belfast anders wordt besloten.

Unionisten en republikeinen bezetten daar ieder grofweg de helft van de zetels, maar ook voor de republikeinen is het ondenkbaar dat ze zo'n besluit zouden steunen: dat impliceert immers een grens met de Ierse Republiek.

Marktregels
Met andere woorden, het enige reële scenario waarbij het Verenigd Koninkrijk zich volledig aan de marktregels van de EU zou kunnen ontworstelen is indien Noord-Ierland zich bij het zuiden zou aansluiten.

Die mogelijkheid is geregeld in het Goede Vrijdagakkoord. Indien een meerderheid van de Noord-Ieren voorstander is, kan er een referendum over worden uitgeschreven. Die moet dan ook in het zuiden worden bekrachtigd. Een meerderheid is er nog niet, maar het mag worden betwijfeld of de Ieren in deze situatie voor hereniging zouden stemmen. Dat zou immers barrières met een zeer belangrijke handelspartner kunnen impliceren.

Officieel is het overigens nog steeds zo dat het Verenigd Koninkrijk de gemeenschappelijke markt en de douane-unie wil verlaten. Verschillen in regelgeving zouden via het handelsakkoord waarover nu kan worden gesproken, moeten worden gladgestreken. Maar het laatste woord hierover ligt nu dus in feite bij de Noord-Ierse regering in Belfast.

Veroordeelde 'borstendokter' naar Hoge Raad

De arts Rock G., die bekendstaat als 'borstendokter' of 'horrordokter', legt zich niet neer bij zijn veroordeling in hoger beroep. Hij gaat in cassatie bij de Hoge Raad. Volgens zijn advocate Carolien Noorduyn heeft het gerechtshof in Den Haag een opmerkelijke juridische constructie gekozen "die onhoudbaar is".

Het hof legde G. vorige week twee jaar cel op, waarvan één voorwaardelijk, wegens mishandeling van negen patiëntes. Ook moest hij schadevergoeding betalen. Nu hij in cassatie gaat, wordt het arrest van het hof opgeschort.

G. was in 2014 vrijgesproken door de rechtbank. Die oordeelde dat de 58-jarige G. wel fouten had gemaakt, maar dat deze niet ernstig genoeg waren om hem te straffen. Het hof achtte hem wel schuldig aan mishandeling door ondeugdelijke cosmetische ingrepen uit te voeren in zijn Citykliniek in Den Haag.

Veroordeelde 'borstendokter' naar Hoge Raad
Veroordeelde 'borstendokter' naar Hoge Raad (Foto: ANP)

Rutte wil geen Europees president worden

Premier Mark Rutte wil Donald Tusk niet opvolgen als Europees president. Een tijdschrift had Rutte eerder deze week genoemd als mogelijke nieuwe voorzitter van de Europese Raad, de toppen van de Europese leiders in Brussel.

"Dat ga ik niet worden. Dat is uitgesloten". De premier benadrukte vrijdag dat het zijn ambitie is de komende jaren zijn "mooie" kabinet te blijven leiden. Eerder dit jaar had hij ook al duidelijk gemaakt dat hij niet beschikbaar is voor de functie van Tusk.

Volgens het blad Politico Europe heeft Rutte zich ontpopt tot meest prominente liberale stem onder de Europese leiders en is hij topkandidaat om in 2019 Tusk te vervangen.

Rutte wil geen Europees president worden
Rutte wil geen Europees president worden (Foto: ANP)

PVV wil ook in Utrecht in gemeenteraad

De PVV wil ook in de Utrechtse gemeenteraad. De partij van Geert Wilders zal daarom op 21 maart tijdens de gemeenteraadsverkiezingen meedoen in de stad. De partij doet op die datum mee met Henk van Deún als lijsttrekker. Hij werkt nu bij de recherche.

Momenteel is de partij van Wilders alleen vertegenwoordigd in de gemeenten Den Haag en Almere. In december kondigde Wilders al aan dat zijn partij in 2018 in zo veel mogelijk gemeenten wil meedoen. Concreet noemde hij onder meer al Rotterdam, Urk en de Twentse gemeenten Enschede, Almelo en Twenterand.

Wilders zei vrijdag op een bijeenkomst in Utrecht "in de ultralinkse stad een tegengeluid" te willen laten horen. Er hebben zich veel goede kandidaten gemeld, zo zei hij. Wilders zat in 1997 en 1998 zelf als gemeenteraadslid in de raad van Utrecht, voor de VVD. "We worden geen islamitische stad', zei Wilders. Van Deún: ,, We vonden dat we Utrechters niet in de steek mochten laten. Daarom doen we mee."

PVV wil ook in Utrecht in gemeenteraad
PVV wil ook in Utrecht in gemeenteraad (Foto: ANP)

IsraŽli's schieten Palestijn dood bij rellen

Israëlische militairen hebben bij ongeregeldheden aan de grens tussen de Gazastrook en Israël een Palestijnse betoger doodgeschoten. Het Israëlische leger berichtte dat tijdens rellen vrijdag bij de grensovergang gericht is geschoten op twee aanstichters van de rellen. Beiden zijn geraakt en een van de twee is volgens Palestijnse hulpverleners overleden.

In de Gazastrook en op tal van plaatsen in de door Israël bezette gebieden zijn betogingen gehouden tegen het Amerikaanse besluit Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen.

Voor de internationale gemeenschap is Jeruzalem een stad die een centrale rol zou moeten spelen in vredesonderhandelingen over twee staten vredig naast elkaar, een Joodse (Israël) en een Palestijnse. Het Arabisch Oost-Jeruzalem zou dan hoofdstad van Palestina worden.

De erkenning van Jeruzalem als Israëls hoofdstad is in de ogen van Trumps critici een beloning van het Israëlische beleid een tweestatenoplossing te dwarsbomen.

Israëli's schieten Palestijn dood bij rellen
Israëli's schieten Palestijn dood bij rellen (Foto: ANP)

Ghost Recon Wildlands krijgt volgende week meer PvP

Jungle Storm, de tweede grote gratis update voor de Ghost War PvP-modus van Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands, is vanaf 14 december beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Jungle Storm introduceert meerdere nieuwe PvP-opties, waaronder:

  • Twee nieuwe klassen beschikbaar in de PvP-modus. Dit zijn de Pathfinder, die uitgerust met een dodelijke kruisboog zelfs door drones onopgemerkt blijft, en een andere klasse, die op 14 december bekendgemaakt wordt.
  • Speel voor het klassement door met jouw squad tegen anderen te strijden om zo in de ranglijst te stijgen.
  • Nieuwe maps voor de Elimination- en Uplink-modi.
  • Nieuwe wapens voor zowel PvP- als PvE-modi.

In Ghost War strijden twee teams van vier spelers tegen elkaar in een vier-tegen-vier deathmatch. Ghost War focust zich met het groeiend aantal klassen, mappen en modi op teamwork, strategie en tactiek. De ontwikkelaars blijven deze algehele PvP-ervaring in de toekomst ondersteunen door meer klassen, mappen en zelfs modi toe te voegen. Alle nieuwe mappen en modi zijn gratis voor alle spelers. Alle nieuwe klassen zijn verkrijgbaar met Prestige Credits en zijn een week eerder beschikbaar voor alle spelers met een Season Pass of Ghost War Pass.

Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands is reeds verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Soul Calibur 6 aangekondigd

Bandai Namco heeft Soul Calibur 6 aangekondigd tijdens de Game Awards 2017. Het vechtspel komt in 2018 naar PlayStation 4, Xbox One en pc.

Ondertussen is er meer bekendgemaakt middels een persbericht van Bandai Namco. Soul Calibur 6 gebruikt de Unreal Engine 4. In het roster gaan we in ieder geval bekende personages als Mitsurugi en Sophitia vinden, maar er komen ook nieuwkomers in de arena. De gameplay is aangepast met onder andere het Reversal Edge-systeem. Hiermee kunnen spelers switchen tussen aanval en verdediging. Wanneer de Reversal Edge geactiveerd is kun je verdedigen zonder dat de tegenstander je block kan breken en meteen erna kun je een krachtige tegenaanval doen.

Dakloze in Duitse vuilniswagen gestort

Een 41-jarige dakloze heeft levensbedreigende verwondingen opgelopen doordat hij in het Duitse Neurenberg in slaap was gevallen in een container met oud-papier. Nietsvermoedende medewerkers van het afvalbedrijf leegden die container vervolgens in een vuilniswagen.

Toen de wagen vervolgens wegreed, hoorde een vuilnisman plots iemand om hulp roepen in de laadruimte. Het voertuig stopte en medewerkers troffen na enig speurwerk de ernstig gewonde man aan. Hij was volgens de politie vermoedelijk 's nachts in de container gekropen om zich te beschermen tegen de lage temperaturen.

Dakloze in Duitse vuilniswagen gestort
Dakloze in Duitse vuilniswagen gestort (Foto: ANP)

Japanse priesteres gedood met samoeraizwaard

Een hoge geestelijke van een Shinto-heiligdom in Tokio is gedood door een aanval met een samoeraizwaard. Haar chauffeur liep volgens Japanse media ernstige verwondingen op. De vermeende daders stierven kort na de aanval.

Een gewapende man viel priesteres Nagako Tomioka (58) aan toen ze bij de tempel uit een auto stapte. Een vrouwelijke handlanger rende ondertussen achter de chauffeur van de geestelijke aan. Hij probeerde zich te voet in veiligheid te brengen, maar liep toch verwondingen op.

De vermoedelijke daders zijn de jongere broer van de geestelijke en een vrouwelijke kennis. De autoriteiten vermoeden dat een conflict over de toppositie binnen de tempel aan de grondslag lag van de aanval. De politie stelde dat twee zwaarden en twee messen zijn aangetroffen.

De 56-jarige broer lijkt zijn handlanger na de aanval fatale verwondingen te hebben toegebracht, zeggen bronnen binnen de politie. Daarna stak hij zichzelf meerdere keren. Toegesnelde agenten troffen het duo bloedend aan. Ze overleden aan hun verwondingen.

Japanse priesteres gedood met samoeraizwaard
Japanse priesteres gedood met samoeraizwaard (Foto: ANP)

Terugkeer van Romancing Saga 2

Square Enix maakt vandaag bekend dat de klassieke RPG Romancing SaGa 2 op 15 december 2017 verschijnt voor PlayStation 4, PlayStation Vita, Nintendo Switch, pc via Steam, Xbox One en Windows 10.

Romancing SaGa 2 verscheen oorspronkelijk in 1993 in Japan. De game plaatst spelers op de troon van het Varennes Empire om het bewind te voeren over verschillende generaties heersers in een strijd tegen de Seven Heroes. Dankzij een dynamisch, freeform-scenario-systeem krijgt elke speler een andere ervaring - met andere helden en een anders gevormd keizerrijk.

Er zijn tal van verbeteringen op het origineel, onder andere:

  • Nieuwe personageklasses voor extra diepgang en tactische mogelijkheden in gameplay en gevechten.
  • Originele kerkers plus vier nieuwe kerkers die meer inzicht geven in de mysteriën van de Seven Heroes .
  • “New Game+”-functie die spelers de eigenschappen van personages laat overdragen naar een nieuwe game. Zo kunnen ze genieten van het verhaal en voorwerpen pakken die ze eerder hadden gemist, of landen en metgezellen redden die eerder verloren gingen.

Om de release van dit klassieke avontuur te vieren, is het spel met een korting van 20% te koop op alle platformen, inclusief de iOS- en Android-versies die vorig jaar verschenen. De korting van 20% is slechts beperkte tijd geldig, vanaf de lancering tot 8 januari.

Niemand wil de Champions League uitzenden

Gezocht: koper voor de rechten van de Champions League. De UEFA krijgt de rechten niet verkocht aan zenders voor het open kanaal, zo laten bronnen weten aan AD Sportwereld

De kijkcijfers lopen terug, je betaalt meer voor het rechtenpakket dan je eraan verdient en de kans dat er volgend seizoen een Nederlandse club aan het hoofdtoernooi meedoet, is kleiner geworden. Zie daar redenen waarom de NOS, RTL en/of SBS niet meer het volle pond willen betalen. Zie daarover ook dit eerdere stuk op deze site. De NOS en SBS betaalden in het verleden 17 t/m 25 miljoen euro per seizoen. 

Momenteel is het Europese topvoetbal op het open net nog te zien bij Veronica, onderdeel van SBS Groep of nu Talpa Networks. Het kan zo maar zijn dat het toernooi, op de finale na, achter de decoder verdwijnt. Ook voor de Europa League zijn te lage biedingen binnen gekomen. 

"Het zou zomaar kunnen dat het Champions League-voetbal straks helemaal nergens op het open net te zien is", stelt sportmarketingdeskundige Marcel Beert­huizen. "De UEFA heeft van de Champions League een miljardenbal gemaakt, met steeds minder aandacht voor de belangen van kleine voetballanden als Nederland. Daarom is de vraag gerechtvaardigd of zenders in die landen er nog veel geld voor willen betalen".

Zal Ziggo Sport een optie zijn? Volgens de mediawet moeten alle duels met een Nederlandse club en de finale wel op het open kanaal te zien zijn. "Ziggo Sport voldoet niet aan die eisen, maar ze kunnen wel degelijk de Champions League kopen. Dan moeten ze die bewuste wedstrijden wel via een sub-licentie aan een open kanaal verkopen", aldus sportmarketeer Ruud van der Knaap. Volgens hem is ook een deal van de UEFA met Google of Facebook een optie. "Dat zie je ook in de VS, waar Twitter de rechten heeft van het American Football."


Vogelgriep in Biddinghuizen, ophokplicht in heel NL

In Biddinghuizen (gemeente Dronten) is op vrijdag 8 december bij een bedrijf met vleeseenden vogelgriep van het type H5 vastgesteld. Het gaat vermoedelijk om een hoogpathogene variant van de vogelgriep. Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het bedrijf geruimd. In totaal gaat het om circa 16.000 vleeseenden. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

In het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf in Biddinghuizen liggen vier andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep. In de 10 kilometerzone rondom dit bedrijf liggen 23 pluimveebedrijven.

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft per direct een vervoersverbod voor pluimvee afgekondigd in een zone van tien kilometer rond het besmette bedrijf in Biddinghuizen. Een vervoersverbod heeft betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, maar ook op andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte.

Landelijke maatregelen
Omdat er sprake is van een hoogpathogene variant is voor heel Nederland een ophokplicht ingesteld. Dit geldt voor alle commerciële bedrijven die vogels houden die bestemd zijn voor de productie van vlees, eieren of andere producten. De ophokplicht geldt ook voor bedrijven die vogels fokken die in het wild worden uitgezet. De maatregel is uit voorzorg genomen om de kans op verdere besmetting te verkleinen.

Dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels zijn verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen zodat deze dieren niet in contact komen met wilde watervogels en hun uitwerpselen. Dit kan bijvoorbeeld door de dieren in een volière te houden of in een ren onder te brengen. De dierentuinen en kinderboerderijen kunnen wel bezocht worden.

Het bestaande hygiëneprotocol voor bezoekers om commerciële pluimveebedrijven te bezoeken wordt uitgebreid. Dit betekent onder andere dat bezoekers alleen nog de stal of erf mogen betreden na het nemen van strenge hygiënemaatregelen.
Verder is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van sierpluimvee en watervogels.

Eenden- en kalkoenenbedrijven
Daarnaast gelden voor eenden- en kalkoenenbedrijven enkele extra maatregelen, deze gaan per direct in. Ten eerste moeten eendenbedrijven een hygiëneprotocol naleven voor strooisel, waaronder het afdekken van de strooisel-opslag en het schoonmaken van het materieel dat wordt gebruikt om het strooisel de stal in te brengen. Ten tweede mogen eenden of kalkoenen alleen worden vervoerd nadat zij onderzocht zijn door een dierenarts. Ten slotte mogen transporten van of naar deze bedrijven alleen rechtstreeks plaatsvinden.

ISU moet regels aanpassen van Europese Commissie

Voortaan mogen schaatsers deelnemen aan wedstrijden die niet worden georganiseerd door de internationale schaatsbond ISU, of door nationale bonden. Dat is het oordeel van de Europese Commissie in een zaak die Mark Tuitert en Niels Kerstholt in 2014 aanspanden.

Destijds wilden Tuitert en Kerstholt meedoen aan de Icederby in Dubai waar veel geld verdiend kon worden. De ISU dreigde met levenslange schorsingen als de twee zouden meedoen.

De Europese Commissie zegt nu dat de huidige regels van de internationale schaatsbond in strijd zijn met de 'antitrustwetgeving', dat is een wet tegen monopolievorming. "De ISU moet voldoen aan onze eisen en de regels aanpassen", zo verklaart de Europese Commissie.       

Curlingers kunnen Spelen vergeten

De Nederlandse curlingers kunnen deelname aan de Olympische Winterspelen in Pyeongchang begin volgend jaar op hun buik schrijven. Op het olympisch kwalificatietoernooi in Pilsen ging Oranje onderuit tegen Rusland. Hierdoor is een plaats in de top 3 uit het zicht.

Oranje kwam nog wel op 1-0, maar mede dankzij een slecht derde end werd het 1-4 voor de Russen. In het vierde end knokte Oranje zich met drie punten langszij. Met nog twee ends te gaan ging Nederland met 6-5 aan de leiding, maar mede dankzij drie punten in het negende end ging Rusland er met 9-6 alsnog met de winst vandoor.     

Ronaldo: "Ik ben de beste voetballer in de voetbalgeschiedenis"

Gisteren nam Cristiano Ronaldo voor de vijfde keer de Ballon d'Or in ontvangst, de prijs voor de beste voetballer van het jaar. Door de verkiezing van het Franse tijdschrift France Football wederom te winnen staat hij nu op gelijke hoogte met Lionel Messi. Toch is Ronaldo duidelijk over wie de beste voetballer aller tijden is: hijzelf.

"Er is niemand beter dan ik", zo vertelde hij aan France Football. "Ik ben de beste speler in de voetbalgeschiedenis. Geen enkele speler doet dingen die ik niet kan en er is niemand completer dan ik."

"Het is een eer om deze prijs te ontvangen in deze prachtige setting. Ik heb genoten van de ceremonie. Dit is geweldig. Het is een prachtige eer. Als kind durfde ik niet te dromen van het winnen van één Ballon d'Or, laat staan vijf. Ik heb altijd hard gewerkt om beter te worden. Het winnen van prijzen helpt uiteraard om de motivatie hoog te houden", zo lezen we op FC Update.

Ronaldo verwacht niet dat hij nog een transfer gaat maken. "Ik ben gelukkig bij Real. Het zou mooi zijn om mijn carrière hier te eindigen. Ik ben nog elke dag gemotiveerd om door te gaan. Ik hoop dat ik nog jaren op het hoogste niveau kan spelen."

Ronaldo: "Ik ben de beste voetballer in de voetbalgeschiedenis" (Pro Shots / Action Images)
Ronaldo: "Ik ben de beste voetballer in de voetbalgeschiedenis" (Pro Shots / Action Images)

Chaos on Deponia uit op consoles

Daedalic Entertainment heeft Chaos on Deponia uitgebracht op PlayStation 4 en Xbox One. Het is de tweede adventuregame dat zich op Deponia afspeelt.

Het spel vertelt het verhaal van Rufus en de cyborg Goal die de planeet Deponia wil verlaten en naar het legendarische zwevende stad Elysium reizen. Natuurlijk gaat er wat mis en ze eindigen weer op Deponia. Het artificele bewustzijn van Goal wordt in drieen gespleten en Rufus mag op proberen Goal te overtuigen weer één te worden, naar Elysium te reizen en Deponia te redden. Je hoeft het eerste spel Deponia niet gespeeld te hebben om deze op te pakken. De besturing is dit keer aangepast ten opzichte van het eerste Deponia en je kunt Rufus direct besturen.

'Stem Russische generaal op MH17-tape'

De Russische generaal Nikolaj Fjodorovitsj Tkatsjev blijkt een van de hoge militairen naar wie het team dat onderzoek doet naar de ramp met de MH17 op zoek is. Tot die conclusie komt onderzoekscollectief Bellingcat na het beluisteren van opgenomen gesprekken en een analyse van zijn stem.

Bellingcat is een journalistiek netwerk van burgers dat werd opgericht door de Brit Eliot Higgins. Op de website van Bellingcat staan video's en geluidsfragmenten die het verhaal ondersteunen.

Door het neerhalen van het toestel met vluchtnummer MH17 van Malaysia Airlines boven Oekraïne kwamen in juli 2014 alle 298 inzittenden om het leven. Het Joint Investigation Team (JIT) zoekt al lange tijd naar twee mannen die verdacht worden van betrokkenheid bij de aanslag. Een van de twee, met codenaam 'Delfin', is volgens het collectief dus generaal Tkatsjev. In juli 2014 was hij in Oost-Oekraïne om de rebellen beter te laten samenwerken.

In een reactie zegt het JIT "met veel belangstelling kennis te hebben genomen van de informatie die Bellingcat vrijdag heeft gepubliceerd". Het team deed vorig jaar september een openbare oproep om meer informatie te verkrijgen over twee personen die bekendstaan onder de codenamen 'Delfin' en 'Orion'. "In het belang van het onderzoek en restricties vanwege privacy kunnen we niet nader ingaan op informatie over individuele personen."

'Stem Russische generaal op MH17-tape'
'Stem Russische generaal op MH17-tape' (Foto: ANP)

Amrabat: "Ben al vanaf het begin een fan van hem"

Tyrell Malacia maakte woensdagavond zijn debuut bij Feyenoord in de Champions League-wedstrijd tegen Napoli (2-1). De linksback maakte grote indruk.

Door de afwezigheid van Ridgeciano Haps en Miquel Nelom, die beide kampten met blessures, was er een basisplek voor de jongeling. Malacia hield goed stand tegen José Callejón en toonde ook aanvallend zijn kunsten.

"Ik kan eerlijk zeggen dat ik vanaf het begin dat ik hem aan het werk zag al een fan van hem ben", vertelt ploeggenoot Sofyan Amrabat in gesprek met De Telegraaf. "Hij is een fel mannetje. Klein, maar heel sterk, agressief en goed aan de bal. Achttien jaar oud en het dan tegen Napoli zo geweldig doen, dat is toch mooi?"

Ook Nicolai Jörgensen genoot van de tiener. "Hij kwam er ineens in te staan met 18 jaar oud, speelde met alles wat hij had en het was geweldig om hem te zien slagen. Of ik verrast was? Not at all. Soms geeft hij nog wel eens een bal te hard, want hij heeft veel kracht in dat lichaam. Hij is een heel groot talent en ik weet dat hij ver komt als hij hard werkt. Hij was denk ik wel een beetje nerveus, maar ging er zo goed mee om. Ik ben blij voor hem."

Japan wil kruisraketten kopen

Japan wil raketten kopen die Noord-Korea kunnen bereiken. Dergelijke besluiten liggen gevoelig, omdat het land in de grondwet afstand heeft gedaan van het recht om oorlog te voeren.

Minister Itsunori Onodera (Defensie) benadrukte op een persconferentie dat de wapens zijn bedoeld voor defensieve doeleinden. Hij zei volgens omroep NHK dat Japan niet van plan is basissen van andere landen te bestoken.

Tokio wil volgens de minister meerdere soorten raketten aanschaffen die door vliegtuigen kunnen worden afgevuurd. Het gaat onder meer om projectielen die doelen kunnen treffen die tot 1000 kilometer verderop liggen. De Japanners beschikken momenteel niet over raketten met zo'n groot bereik.

De minister noemde Noord-Korea niet toen hij de geplande aankoop van de wapens aankondigde. De rakettesten van Pyongyang zorgen echter voor nervositeit. Meerdere Noord-Koreaanse projectielen zijn over Japans grondgebied gevlogen.

Japan wil kruisraketten kopen
Japan wil kruisraketten kopen (Foto: ANP)

Dodelijk ongeluk op N242

Bij een ongeval op de N242 ten hoogte van Nieuwe Niedorp (Alkmaar-Middenmeer) is een man om het leven gekomen bij een noodlottig ongeval. De man botste frontaal op een vrachtwagen. 

De vrachtwagen kwam in de berm terecht en draaide een kwartslag, om vervolgens met de cabine voorover in een slootje te eindigen. Het kleine autootje belandde net op het talud. Van de voorkant was niets meer over en brokstukken lagen in de rondte.

De provinciale weg is in beide richtingen afgesloten. Over de identiteit van het slachtoffer is nog niets bekend. De politie doet onderzoek. 

Guus K. aangehouden in Zuid-Afrika

Vanochtend even na acht uur lokale tijd heeft Interpol Zuid-Afrika Guus K. aangehouden in zijn woning in Kaapstad. De aanhouding vond plaats op verzoek van het Nederlandse Openbaar Ministerie.

K. wordt vandaag voorgeleid aan de rechter. Nederland wil dat hij wordt uitgeleverd naar aanleiding van zijn veroordeling tot 19 jaar gevangenisstraf door het Hof Den Bosch in april van dit jaar en bevel gevangenneming dat het Hof in verband hiermee heeft afgegeven. K. werd veroordeeld voor illegale wapenhandel en medeplichtigheid aan oorlogsmisdrijven in Liberia en Guinee.

Ontwerp bizarre gevechten in Total War: Warhammer 2

SEGA kondigt een nieuwe experimentele gamemodus aan voor Total War: Warhammer 2. Genaamd 'The Laboratory' is een gratis update die 12 december uit komt.

De modus is ontworpen in samenwerking met Intel en is bedoeld voor krachtige pc's. The Laboratory is een Custom Battle playground met Skaven thema. Er zijn heel wat sliders te gebruiken om gamevariablen te tweaken. Hierdoor krijg je compleet nieuwe en bizarre gevechten. Je kunt bijvoorbeeld de grootte van legersunits enorm uitbreiden en de zwaartekracht aanpassen. Er zijn zestien settings aan te passen. Alle settings en hun details zijn hier te vinden.

Brexitdeal tussen EU en Londen

De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hebben "voldoende voortgang" geboekt over de scheidingsvoorwaarden van de brexit. Dat maakt de weg vrij voor onderhandelingen over de toekomstige handelsrelatie, zei de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker vrijdagmorgen in Brussel. In de vroege uurtjes bereikten Brussel en Londen na maanden gesteggel een akkoord over de hoofdpunten van het Britse vertrek uit de EU in 2019.

"Voldoende voortgang" over de rekening voor Londen, de rechten van EU-burgers die in Groot-Brittannië wonen en de grens tussen Ierland en Noord-Ierland zijn de voorwaarden voor de EU voor de start van onderhandelingen over hoe het moet na de brexit. De EU-leiders kunnen daar wat betreft de commissie volgende week op hun top in Brussel het groene licht voor geven.

"Ik ben voldaan over de eerlijke deal die we hebben bereikt. Als de 27 lidstaten het eens zijn met onze inschatting, dan kan EU-onderhandelaar Michel Barnier onmiddellijk met de tweede fase van de onderhandelingen aan de slag", aldus Juncker.

Gevoelige kwestie
"Het was geven en nemen voor beide partijen", zei de Britse premier Theresa May, die vrijdagmorgen vroeg na een nacht van koortsachtige telefonische onderhandelingen naar Brussel was gevlogen. "Maar ik denk dat dit akkoord voor iedereen goed is."

Een gevoelige kwestie is de grens tussen Ierland en (het Britse) Noord-Ierland. De Ieren en veel Noord-Ieren willen niet dat die na de brexit weer dichtgaat. May zei dat dit niet het geval is. Eerder werd al overeenstemming bereikt over de berekeningsmethode van de eindnota. Die komt uit op naar schatting 50 miljard euro. De Britse regering zegt ook te garanderen dat de rechten van EU-burgers die in Groot-Brittannië wonen na de brexit worden gerespecteerd.

DUP
Londen heeft flink gesleuteld aan het voorstel, zei de leider van de Noord-Ierse DUP-partij, die cruciale gedoogsteun geeft aan de regering van Theresa May.

"We zijn blij met deze wijzigingen, omdat het in mijn ogen betekent dat er geen rode lijn door de Ierse Zee zal lopen", zei DUP-leider Arlene Foster tegen Sky News. "We hebben duidelijke bevestiging gekregen dat het volledige Verenigd Koninkrijk (VK) de EU, de Europese interne markt en het Europese douanegebied verlaat."

Een eerdere poging tot een akkoord ketste af toen de DUP maandag op de rem ging staan. Foster benadrukte toen dat Noord-Ierland de EU moet verlaten op dezelfde voorwaarden als de rest van het VK. Ze wilde geen aparte status voor Noord-Ierland.

Schotland
Schotland heeft terughoudend gereageerd op het akkoord. Premier Nicola Sturgeon benadrukte dat eventuele "speciale regelingen'' voor Noord-Ierland ook moeten worden aangeboden aan andere landen in het Verenigd Koninkrijk.

"Als de brexit doorgaat (en ik wilde dat het niet zo was) is in de interne markt en de douane-unie blijven de enige verstandige keuze'', twitterde Sturgeon. De Schotten stemden bij het referendum over de brexit in meerderheid om in de EU te blijven.

Nederlandse bedrijven
Nederlandse handels- en logistieke bedrijven zijn blij met de vorderingen die zijn gemaakt. Belangenbehartiger evofenedex spreekt in een reactie van een belangrijke doorbraak, en vindt het zaak om zo snel mogelijk duidelijkheid te creëren.

"Voor heel veel Nederlandse bedrijven is het cruciaal dat de handel na de brexit eenvoudig blijft verlopen", benadrukt evofenedex. De organisatie pleit onder meer voor zo min mogelijk oponthoud bij de grens, behoud van een gelijk speelveld en eenvoudige douaneformaliteiten. De brancheorganisatie trekt samen op met Europese en Britse branchegenoten om het belang van de sector bij de onderhandelaars duidelijk te maken.

Nederlandse bedrijven exporteren volgens de belangenclub jaarlijks voor 38 miljard euro naar het Verenigd Koninkrijk en importeren voor 21 miljard euro. Daarmee zijn 300.000 banen gemoeid.

'Witte rook over brexitdeal'
'Witte rook over brexitdeal' (Foto: ANP)

Schade door files loopt op naar 1,2 miljard

De schade die de transportsector jaarlijks lijdt door de files op de weg is met 100 miljoen euro opgelopen naar een recordbedrag van 1,2 miljard. De A4 tussen het knooppunt Burgerveen en het Prins Clausplein zorgde vorig jaar voor de meeste economische schade. Die liep op van 9,6 naar 19,3 miljoen euro. Files op de A15 en de A12 zorgden elk voor zo'n 13 miljoen aan schade.

Dat heeft TNO becijferd in opdracht van Transport en Logistiek Nederland (TLN), de belangenorganisatie voor de transportsector. De schade wordt onder meer veroorzaakt doordat chauffeurs moeten omrijden en spullen te laat in de winkels worden afgeleverd.

Volgens de sector is de investering van 2 miljard door het kabinet mooi, maar zeker niet genoeg. Want naast de top tien zijn er ook diverse knelpunten die niet in het investeringsprogramma van het Rijk zijn opgenomen. Het gaat onder meer om de knelpunten Barneveld-Apeldoorn op de A1 en Everdingen-Deil op de A2. "We kunnen niet wachten tot deze trajecten pas over vijftien jaar aan de beurt komen", aldus TLN.

Schade door files loopt op naar 1,2 miljard
Schade door files loopt op naar 1,2 miljard (Foto: ANP)

Herman Finkers - File (Humortv.nl)

Hagenees aangehouden om DDoS-aanvallen

Een 19-jarige Hagenees die er van verdacht wordt dat hij sinds 2015 DDoS-aanvallen doet op websites van bedrijven en ze vervolgens af probeerde te persen, mocht pakjesavond in de cel vieren. Hij werd op 5 december aangehouden op verdenking van onder meer afpersing. 

De Dienst Regionale Recherche van de politie-eenheid Den Haag kreeg in mei informatie over zijn praktijken en startte een onderzoek. Hieruit bleek dat hij in ieder geval een Nederlands bedrijf met een DDoS-aanval heeft getroffen en geprobeerd af te persen. Het bedrijf - een bitcoinexchangebedrijf - is hier echter niet op ingegaan en heeft dan ook niet betaald. Ook heeft hij op sites van twee buitenlandse bedrijven een DDoS-aanval gedaan en geprobeerd af te persen.

Naast deze sites heeft hij ook een onbekend aantal andere sites van bedrijven, zowel in Nederland als daarbuiten, met DDoS-aanvallen platgelegd. De knul voerde DDoS-aanvallen uit op verschillende websites, vaak tegen betaling in opdracht van anderen. Na de aanval stuurde de Hagenaar een mail naar het getroffen bedrijf waarin hij bitcoins eiste om de aanval te laten stoppen.

Mirai-botnet
Voor het uitvoeren van de DDoS-aanvallen maakte de Hagenaar gebruik van een zogenoemd Mirai-botnet. "Het Mirai-botnet is een netwerk van met malware geïnfecteerde apparaten zoals routers, IP-camera’s en smart-tv’s. In principe alles wat met het internet verbonden is", legt een digitaal rechercheur van het Team Digitale Opsporing en Cybercrime uit. "Om de apparaten te infecteren wordt met enkele tientallen veel gebruikte gebruikersnamen en wachtwoorden geprobeerd binnen te komen. Omdat (veelal Chinese) fabrikanten deze apparaten voorzien van standaard wachtwoorden en de eindgebruikers deze soms niet kunnen wijzigen, zijn deze apparaten erg kwetsbaar. Vervolgens sturen tienduizenden apparaten uit het botnet tegelijkertijd data naar een bepaalde server. Hierdoor raakt deze overbelast en is de site niet meer bereikbaar."

Bij de aanhouding van de Hagenaar is ook zijn woning doorzocht. Hierbij zijn computers in beslag genomen waar verder onderzoek op volgt. Ook heeft de politie sieraden in beslag genomen en doet zij onderzoek naar de inkomsten die de Hagenaar uit criminele praktijken heeft gehaald.

Het Nederlandse bedrijf dat een DDoS-aanval en een afpersingspoging kreeg te verduren, heeft op aanraden van de politie aangifte gedaan. De politie merkt vaak dat bedrijven terughoudend zijn in het doen van aangifte na aan een dergelijke cyberaanval. Mogelijk speelt schaamte dat de site ontoereikend beveiligd zou zijn een rol of de vrees voor reputatieschade. De politie roept echter bedrijven met klem op toch aangifte te doen en in geen geval de afperser te betalen.

Hagenees aangehouden om DDoS-aanvallen (Foto: politie.nl)
Hagenees aangehouden om DDoS-aanvallen (Foto: politie.nl)

Servers Ace Combat Infinity gaan eind maart uit de lucht

Bandai Namco laat weten dat de servers van Ace Combat Infinity op 31 maart 2018 uitgezet gaan worden. Dat is na bijna vier jaar aan vlieguren.

Kazutoki Kono, Brand Director van de serie, meldt in zijn dankwoord: "Ik kan geen woorden vinden om mijn dankbaarheid uit te drukken voor al jullie steun door de jaren heen. Ace Combat Infinity is al ongeveer 3 jaar en 8 maanden in gebruik. Als je de bèta-test meerekent is dat al vier jaar geleden. Met Ace Combat Infinity wilde ik een 'community' creëren voor spelers en fans van vliegtuigspellen. Het was een grote uitdaging voor ons en het verliep niet altijd even soepel. Dankzij jullie voortdurende steun hebben we echter waardevolle ervaring kunnen opdoen en zijn we van mening dat dit het juiste moment is om de service te beëindigen. Nogmaals, ik zou van deze gelegenheid gebruik willen maken om mijn enorme dankbaarheid aan alle fans en spelers uit te drukken. Daarnaast wil ik alle projectleden bedanken voor al hun inspanningen bij het maken van dit spel. Het is 10 jaar geleden dat de laatste genummerde titel werd gekozen, maar de Ace Combat-franchise zal terugkeren in de vorm van Ace Combat 7: Skies Unknown. Hardware platforms kunnen veranderen, maar Project Aces zal Ace Combat-ervaringen blijven creëren voor jullie, de fans. Blijf vliegen en ik zie je in de lucht!"

Vanaf 9 januari kun je geen ingame items meer kopen, maar alle items die je al gekocht hebt blijven tot het eind beschikbaar.

Voor verdere vlieguren moeten we wachten op Ace Combat 7: Skies Unknown dat volgend jaar uitkomt op PlayStation 4, Xbox One en pc.

"Ik hoef niet goed te spelen om een wedstrijd te beslissen"

Hakim Ziyech werd onlangs uitgefloten door de eigen aanhang vanwege zijn spel voor Ajax. De middenvelder laat zich echter niet van de wijs brengen.

"Ik vind het niet leuk. Maar het raakt me niet. Ik kan me voorstellen dat spelers er moeite mee hebben", vertelt Ziyech in gesprek met het Algemeen Dagblad. "De ene speler haalt er zijn kracht uit, de ander niet. Ik ben van heel ver gekomen om te bereiken waar ik nu ben. Ik heb een moeilijke jeugd gehad zonder mijn overleden vader. Waarom zou dít mij nu dan moeten tegenhouden?"

De middenvelder weigert zijn manier van spelen op te geven. "Ik vind: als speler moet je nooit je identiteit verliezen. Natuurlijk moet ik mezelf ontwikkelen, maar ik moet niet opeens een andere Hakim worden. Ik weet heel goed dat ik te wisselvallig speel. Het verschil tussen goede en slechte wedstrijden is te groot. Maar ik hoef niet goed te spelen om een wedstrijd te beslissen."

Ziyech mist het Europees voetbal, wat een rem betekent op de ontwikkeling van de Ajacieden. "Maar daarin heb ik zelf ook gefaald. Dus het heeft geen zin om daarover te klagen."

Vanaf volgende week Doomsday Heist in GTA

Rockstar Games laat weten dat De Doomsday Heist, de nieuwe update voor Grand Theft Auto Online, vanaf 12 december beschikbaar is.

Om San Andreas te behoeden van een totale ondergang, moeten een steenrijke tech-magnaat, idealistische geheim agent, sociaal ongemakkelijke complottheorie-denker en een neurotische supercomputer de krachten bundelen. Terwijl apocalyptische dreigingen van onbekende tegenstanders op je af komen, moeten jij en je bende mysteries oplossen en de straten van Los Santos beschermen. Ontferm je over de straten vanaf de kustlijn tot aan de diepste krochten van Mount Chiliad in een episch nieuw online avontuur.

O'Sullivan ontsnapt tegen Thaise speler op UK Championship

Snookeraar Ronnie O'Sullivan heeft de kwartfinales bereikt van de UK Championship. De net 42-jarige Engelsman had een beslissend frame nodig om de partij naar zich toe te trekken. De pas 22 –jarige Akani Songsermsawad uit Thailand dwong O’Sullivan tot een uiterste krachtsinspanning.

Sunny Akani, zoals hij ook wel wordt genoemd, nam brutaal een 2-0 voorsprong in de race naar zes gewonnen frames. The Rocket wist met breaks van 121 en 98 gelijk te komen, maar even later stond de Thai weer met 4-2 voor. O’Sullivan hing de bordjes weerom gelijk. In het negende frame potte de Thai een 128 break weg, de hoogste tot nu toe in zijn professionele loopbaan, waarmee hij op één frame van de zege kwam.

In frame tien kreeg Akani de kans om het af te maken. Bij het potten van de ultieme groene bal zag hij de blauwe bal echter ook in de pocket verdwijnen. O’Sullivan kon alsnog het frame winnen en een beslissend frame uit de wacht slepen. Daarin nam de zesvoudige wereldkampioen een 60-0-voorsprong en gaf die niet meer uit handen. In de kwartfinales treft The Rocket zijn landgenoot Martin Gould.

Uitslagen achtste finales UK Championship

Li Hang 5 v 6 Ryan Day
Mark Joyce 6 v 4 Lyu Haotian
Shaun Murphy 6 v 1 Ricky Walden
Mark King 6 v 5 John Higgins
Graeme Dott 2 v 6 Stephen Maguire
Joe Perry 6 v 4 Mark Allen
Ronnie O'Sullivan 6 v 5 Akani Songsermsawad
Martin Gould 6 v 4 Xiao Guodong

Kwartfinales - vrijdag 8 december

Ryan Day v Mark Joyce
Shaun Murphy v Mark King
Stephen Maguire v Joe Perry
Ronnie O'Sullivan v Martin Gould

Eerste trailer Jurassic World: Fallen Kingdom

Zojuist is door Universal Pictures de eerste trailer vrijgegeven voor het vervolg op het razendsuccesvolle Jurassic World. Het vervolg zal de ondertitel Fallen Kingdom krijgen. 

In de trailer zien we dat Owen (Chris Pratt) terug wordt geroepen naar het eiland waar tijdens de vorige film een massale verwoesting plaatsvindt. Ditmaal zijn het alleen niet de dinosauriërs die dat aanrichten, maar is het het eiland zelf dat op klappen staat. Zullen ze tegen die tijd alle bijzondere soorten veilig hebben gesteld? 

Jurassic World: Fallen Kingdom draait vanaf 7 juni 2018 in de bioscopen. De film is geregisseerd door Juan Antonio Bayona.

Lief dagboek voor Beyond Good & Evil 2

Ubisoft heeft een nieuw dagboek uitgebracht waarin de ontwikkelaars meer vertellen over de status en ontwikkeling van Beyond Good & Evil 2.

Het spel is singleplayer, maar kan ook worden gespeeld met vrienden. Een deel van het verhaal zal gaan om het ontmoeten en spelen met vrienden. Het verhaal zal een begin, midden en einde hebben met een emotinoneel verhaal. Je crew zal meehelpen bij de voortgang van het verhaal en dat gaat verder dan alleen wat praten tegen zo'n NPC. De makers willen het laten lijken dat je NPC's ontmoet en leert kennen.

In het verhaal zul je de chimpansee Knox ontmoeten. Je gaat naar zijn planeet en ontmoet zijn familie. De engine zal zorgen dat de familie op hem zal lijken. Diezelfde engine zorgt ook voor naadloze overgangen van een kleine ruimte, naar de stad of een gigantisch ruimteschip in de ruimte. In deze game gaan we leren wie Jade is en wat haar donkere kant is. Het is dus een prequel op de eerste game. Ancel laat vallen dat het ooit de bedoeling was om een trologie te maken van Beyond Good & Evil. Maar er is zoveel achtergrond dat ze nu besloten hebben een prequel te maken.

Het team zelf is ondertussen verdrievoudigd sinds de onthulling op E3 2017. De focus nu is om een levendige stad te maken die uitnodigt tot verkennen.

Mosconi Cup weer prooi voor Europa

Europa heeft weer een editie van de Mosconi Cup gewonnen, het jaarlijkse 9-ball pooltoernooi tussen Europa en de VS. Na drie dagen had Europa al een 10-4 voorsprong opgebouwd en één overwinning was voldoende om de buit veilig te stellen. 

Na één wedstrijd op de slotavond was het al voorbij. Joshua Filler mocht voor het Europese vijftal als eerste in actie komen tegen Dennis Hatch. Filler won met 5-3 en bracht de stand op 11-4.

Het Europese team mag de hoofdprijs van 100.000 dollar verdelen. Het is voor de achtste keer op rij dat het vijftal van Europa de cup mee naar huis neemt. In de onderlinge verhouding heeft Europa nu een 12-11 voorsprong genomen. Volgend jaar zal de Mosconi Cup worden gehouden in het Alexandra Palace te Londen. 

Vanaf 23 maart ontsnappen in A Way Out

Uitgever Electronic Arts en ontwikkelaar Hazelight maken bekend dat A Way Out 23 maart uitgebracht wordt voor PlayStation 4, Xbox One en pc via Origin. Als je het spel koopt dan kun je een vriend uitnodigen om de co-op only game gratis te spelen.

A Way Out is een spel dat je co-op moet spelen, zo is het ook ontworpen. Het verhaal gaat over twee personages, Leo en Vincent, die in de gevangenis zitten. Daar moeten ze een vertrouwensband krijgen. De bedoeling is om de twee te laten ontsnappen en vanaf daar het verhaal verder te spelen. De gameplay bestaat uit actie, puzzels, mini-games en adventure, van alles wat dus.

Nederland is plek in groepsfase CL kwijt

Nederland is het startbewijs voor de groepsfase van de Champions League tijdens het seizoen 2019/20 kwijt.

Feyenoord en Vitesse wonnen deze week hun laatste wedstrijd in de Champions League en Europa League, van respectievelijk Napoli en OGC Nice, maar het hielp Nederland niet op de UEFA-coëfficiëntenlijst. De kampioen van de Eredivisie zal, net als volgend seizoen, in 2019 voorrondes moeten spelen om de groepsfase van de Champions League te bereiken.

Oostenrijk en Zwitserland blijven Nederland dit seizoen voor en daardoor stroomt de kampioen van Nederland in tijdens de derde voorronde van het miljoenenbal, dit kan ook nog de tweede voorronde worden. Nederland kan nog twee plekken zakken, aangezien Viktoria Pilzen en AEK Athena namens Tsjechië en Griekenland nog wel Europees actief zijn. Mocht Nederland de plekken verliezen dan moet de kampioen twee rondes overleven om de groepsfase te bereiken.

Door slechte prestaties van de Nederlandse clubs in Europa, met de dertiende plek op de coëfficiëntenlijst tot gevolg, stroomt de bekerwinnaar ook niet langer rechtstreeks in in de groepsfase van de Europa League. De bekerwinnaar zal tijdens het seizoen 2019/20 twee voorrondes moeten zien te overleven voordat het zich in de groepsfase mag melden.

Vanaf 20 maart piraat spelen in Sea of Thieves

Uitgever Microsoft en ontwikkelaar Rare laten weten dat Sea of Thieves 20 maart uitkomt op Xbox One en pc. En ja, er is een nieuwe trailer uitgebracht om dat bekend te maken.

Behalve het gewone piratenwerk, zoals boten overvallen, ga je ook schatten zoeken. Cryptische aanwijzingen, een schop en een kompas zijn je instrumenten. Gevaren zijn er in de vorm van onbetrouwbare piratencrewleden, andere piraten en mocht je in het water vallen: haaien. Sea of Thieves wordt een Xbox Play Anywhere-titel, dus je koopt ‘m voor één platform en je kunt op beide spelen.

"Ik had hem graag in de winterstop al bij een subtopper gezien"

Ajax versterkte zich donderdag met Perr Schuurs en laat de verdediger in de tweede seizoenshelft nog op huurbasis voor Fortuna Sittard spelen.

De achttienjarige meldt zich komende zomer in Amsterdam. Ben van Dael, de trainer die Schuurs vorig jaar liet debuteren in het eerste elftal van Fortuna, had graag gezien dat de verdediger zijn kunsten op een hoger niveau zou laten zien.

“Ik had hem graag in de winterstop al bij een subtopper als FC Utrecht of Vitesse willen zien", vertelt Van Dael in gesprek met de NOS. "Nu komt hij naar Amsterdam met vijftig Jupiler League-duels in de benen, terwijl dat ook twintig Eredivisie-duels hadden kunnen zijn."

De 52-jarige trainer denkt dat Schuurs weinig aanpassingsproblemen zal hebben in Amsterdam. “Je komt toch anders binnen. Bij Fortuna is hij al vanaf de jeugd de beste. Dat is hij straks niet meer. Maar zijn persoonlijkheid kennende kan hij dat aan."

Tweede DLC van Zelda komt vandaag uit

Nintendo laat weten dat The Legend of Zelda: Breath of the Wild de tweede DLC vandaag uitgebracht wordt. Genaamd 'The Champions’ Ballad' komt uit op Nintendo Switch en Wii U.

Deze DLC geeft ons een nieuwe dungeon, verhaal en nieuwe uitdagingen. Het verhaal zal wat meer inzichten geven in de vier Champions. Nieuwe manieren om rond te reizen zijn er ook in de vorm van een motor met de naam door de Master Cycle Zero. Er zijn negen nieuwe armor items te vinden. Voor je paarden zijn er de Ancient Saddle en Bridle items.

FOK!Kerstprijsvraag: 8 december flashprijsvraag [gesloten]

Toet toet, boink boink, Dirt 4 door de bocht! Deze prijsvraag sluit om 12:00.

In deze flash mogen wij maar liefst drie(!) keer Dirt 4 voor de PlayStation 4 weggeven. Dit keer luidt de vraag dan ook: Volgens reviewer Oscar moeten we ons zelf een lol doen en onze krachten overschatten. Waarom moeten we dat doen in Dirt 4?

Neem mij mee naar de prijsvraag! Lees hier de spelregels door. Deze prijs is mede mogelijk gemaakt door Codemasters.


Een herfstige start voor Metro: Exodus

Uitgever Deep Silver en ontwikkelaar 4A Games hebben een releasedoel bekendgemaakt voor Metro: Exodus. Deze komt in de herfst van 2018 uit. Daarbij hoort een nieuwe trailer om ons al in de winterse sferen te brengen.

De Aurora trailer, getoond tijdens de Games Awards, werpt een blik op post-apocalyptische Moskou, een vijandige wereld, opgesloten in een eindeloze nucleaire winter. De wanhopige mensen die nog steeds proberen te overleven in de Metro tunnels, hebben de hoop op een leven buiten Moskou allang opgegeven… allemaal op één na. Als Artyom leid je een team van Spartan Rangers tijdens een tocht doorheen post-apocalyptisch Rusland, op zoek naar een nieuw leven in het Oosten. Het verhaal speelt zich af gedurende een volledig jaar, van de lente, over de zomer en herfst tot in de diepte van de nucleaire winter.

Metro: Exodus komt uit op pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Industrie vergrijst, personeelstekort stijgt

Volgens de ondernemers in de industrie loopt het tekort aan personeel op. Aan het begin van het vierde kwartaal van dit jaar meldde bijna 16 procent van de industriebedrijven dat personeelstekort de productie belemmert.

Sinds de start van de conjunctuurmeting in 1985 lag dat aantal niet zo hoog. In de industrie werken bijna 10 procent minder mensen dan in 2005, terwijl de sector steeds verder vergrijst. Dit meldt het CBS op basis van nadere analyse van cijfers. Het opgelopen personeelstekort valt samen met een toegenomen vraag: het percentage bedrijven dat een tekort aan vraag als belemmering ervaart ligt namelijk op het laagste punt sinds eind 2008.

Met het gestegen personeelstekort en de hogere vraag naar hun producten stijgt het aantal vacatures in de industrie: sinds het derde kwartaal van 2008 stonden er niet zoveel vacatures open. Per duizend banen waren er aan het eind van het derde kwartaal 23 vacatures.

Machine-industrie
Binnen de industrie knelt het personeelstekort het meest bij bedrijven die werkzaam zijn in de machine-industrie en de reparatie en installatie van machines. Aan het begin van het vierde kwartaal zat bijna een kwart van de bedrijven in deze branches verlegen om personeel. In de bouwgerelateerde industriebranches neemt het personeelstekort snel toe.

Het aantal bedrijven dat een personeelstekort meldde steeg tussen het derde en het vierde kwartaal van 12 naar 19 procent. In de meubelindustrie steeg in deze periode het aantal bedrijven met personeelstekort eveneens met ruim 50 procent. Bij de chemische, aardolie-, farmaceutische, dranken- en schoenenindustrie is het personeelstekort minder nijpend: 1,5 tot 5 procent van de bedrijven heeft te weinig personeel

Vergrijzing
De werkgelegenheid in de industrie daalde tussen 2005 en eind 2016 met 9,6 procent: van 850 duizend naar 768 duizend werkzame personen. De afgelopen jaren vergrijsde de beroepsbevolking in de industrierelatief sterk: het aandeel 45-plussers groeide van 36,3 procent in 2005 naar 51,1 procent in 2016. Vooral de groep werkenden van 55 tot 65 jaar nam fors in aandeel toe, van 11,2 naar 19,9 procent.

Niet alleen in de industrie vergrijsde de beroepsbevolking: in dezelfde periode steeg het aandeel 45-plussers in de werkzame beroepsbevolking als geheel van 35,0 naar 43,7 procent. De meest vergrijsde branche binnen de industrie is de chemische industrie: 60,4 procent van de werkenden was hier in 2016 45 jaar of ouder.

De farmaceutische industrie is het minst vergrijsd: 57,9 procent van de werkenden was in 2016 nog geen 45 jaar. Voor de totale beroepsbevolking geldt dat 56,3 procent in 2016 jonger was dan 45 jaar.

Industrie vergrijst, personeelstekort stijgt (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Industrie vergrijst, personeelstekort stijgt (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Bayonetta 1, 2 en een nieuwe deel 3 op Nintendo Switch

Nintendo laat tijdens de Game Awards 2017 weten dat de altijd subtiele heks Bayonetta zeker niet dood is door niet alleen Switch-ports voor Bayonetta 1 en Bayonetta 2 aan te kondigen, maar ook Bayonetta 3 te teasen. 

Bayonetta 1 wordt met Bayonetta 2 gebundeld. De bundel komt 16 februari 2018 uit. Vanaf de release zullen twee versies van de game beschikbaar zijn. De normale editie bestaat uit een Bayonetta 2-gamecard en een downloadcode voor de originele Bayonetta-game, de Special Edition voor de Europese markt bevat naast bovenstaande games een SteelBook, 22 Verse Cards en drie stickervellen.

Bayonetta 3 is exclusief voor Nintendo Switch, maar meer dan de "we zijn ermee bezig" is er niet bekendgemaakt.

 

Kojima laat uitgebreid Death Stranding zien

Zelf ben ik net wakker, maar na het zien van onderstaande trailer van Death Stranding weet ik niet eens meer of ik hallicuneer. Ga er maar even voor zitten, want het is een 8 minuten lange scene.

Een vreemde omgeving, smerige wezens in de modder, een enorme puppetmaster, mensen die aan touwtjes hangen: het is een trip zoals alleen Kojima die kan maken. De game moet op PlayStation 4 uit komen, maar wanneer is niet bekend.

From Software teaset nieuw project met trailer

From Software , bekend van de Souls-games en Bloodborne hebben een teaser laten zien van hun nieuwste project tijdens de Game Awards 2017. Heel veel meer is er niet bekend, behalve dat schaduwen twee keer dood gaan.

Het ziet er in ieder geval weer typisch uit, dus wie weet krijgen we al snel iets te horen over een nieuwe Demon's SoulsBloodborne 2 of een compleet nieuwe IP. Dark Souls zou even in de koelkast staan, de bedenker ervan wilde weer eens wat anders. Afwachten dus.

Agent 20 jaar cel in voor doodschieten man

De blanke politieman die in april 2015 in South Carolina een ongewapende zwarte automobilist in de rug schoot nadat hij die had aangehouden wegens een verkeersovertreding is donderdag veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf. Een omstander filmde het optreden van de agent en zette dat op internet.

Velen beschouwden het als een koelbloedige moord op de vijftigjarige Walter Scott. Een jury kon vorig jaar in de rechtszaak geen uitsluitsel geven. De federale rechter legde nu een langdurige celstraf op omdat de dood van het slachtoffer te vergelijken is met moord.

Het openbaar ministerie paste de aanklacht in mei aan nadat de schutter had toegegeven dat hij zijn boekje te buiten was gegaan en met het gebruik van excessief geweld de burgerrechten van Scott had geschonden. Hij had de chauffeur tot stoppen gedwongen omdat diens wagen een kapot achterlicht had. Daarna had hij zich bedreigd gevoeld en na een worsteling geschoten.

Agent 20 jaar cel in voor doodschieten man
Agent 20 jaar cel in voor doodschieten man (Foto: ANP)

Een geile surprise van de Sint

Het was weer feest in huize Kreukel. Teutje en Aloysius waren aan de beurt voor het aloude kinderfeest, want ook nu er geen kleine kinderen meer waren in de familie en vriendenkring werd de traditie voortgezet. Buiten de Kreukeltjes waren er natuurlijk Bep en Pleun, want Teutjes ouders waren nog steeds gek op de oude bisschop en verder waren er Karin, de buurvrouw van Bep en Pleun met haar dochter Ilja en natuurlijk Dik Fallus, de psychotherapeut van Teutje. 

FOK!Kerstprijsvraag: 8 december [gesloten]

Dit keer weer een vechtspel, maar nu met LEGO!

LEGO Marvel Super Heroes 2 brengt nog meer personages, nog meer puzzels, nog dikkere eindbazen en nog meer levels naar het LEGO universum. Een review komt binnenkort! Wist je trouwens dat er pas sinds 1961 wielen zijn toegevoegd aan LEGO?

Vandaag mogen wij LEGO Marvel Super Heroes 2 voor de Xbox One weeggeven. De vraag van vandaag luid dan ook: Hoeveel LEGO games zijn er ondertussen gemaakt?

Neem mij mee naar de prijsvraag! Lees hier de spelregels door. Deze prijs is mede mogelijk gemaakt door Warner Bros.


Laatste reviews en specials
special
Vijf gametips voor de maand augustus
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #13
special
VrijMiBabes #13 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #70
review
Horizon: Zero Dawn (PC)
special
Random Pics van de Dag #69
©FOK.nl e.a.