FOK! Wat een weer: winterse buien met gladheid!

December vol met mist, goud in de kist.

Goeiedag of avond of nacht.

Het worden een paar spannende dagen voor de weerliefhebber, en dan met name voor de liefhebbers van sneeuw. Een mooie ijslaag verwacht ik nog echter niet. Er gaan wél winterse buien vallen, maar er blijven toch wat addertjes onder het gras.

Vandaag werd de zachte lucht verdreven en dat ging gepaard met een actieve regenzone. De neerslagcijfers kwamen over het algemeen uit tussen de 6 en 11 mm. Conform verwachting. Daarachter draait de wind de komende uren naar west- tot noordwest, maar zwakt wel wat af. In de loop van de avond en nacht ontstaan dan de eerste buien. In eerste instantie zijn dat nog voornamelijk regenbuien, maar met het verstrijken van de tijd komen daar ook steeds vaker hagel en natte sneeuw bij kijken. Uiteraard mag een flinke klap onweer ook niet ontbreken. De minima liggen nog boven 0.

Morgen is er de hele dag kans op winterse buien. Ik verwacht echter wel twee pieken. De eerste in de ochtend en de tweede in de avond. Met name die in de avond kan wel eens voor problemen gaan opleveren voor het verkeer. In zo'n bui zakt het kwik naar rond het vriespunt en dan kan het dus ook op de autosnelwegen behoorlijk glad worden. Landinwaarts nemen de buien iets in activiteit af, maar kunnen dan wel uit droge sneeuw bestaan. Het kan dus lokaal een witte wereld worden en dit met name in het zuidoosten. In de nacht naar zaterdag gaat het licht vriezen.

Zaterdag vallen er ook winterse buien, maar onze ogen zijn vooral gericht op de zondag. Daar weet ik morgen vast meer over. 

Pas op in het verkeer en een fijne avond!

Nederland
 

Midwinterhoornspelen (Foto: qltel)

In Doesburg vond afgelopen weekend de Midwinterhoornwandeling plaats. Qltel was erbij en fotografeerde een midwinterhoornspeler.(Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar [email protected] onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!