Rea oppermachtig in World Superbikes Portimão, Van der Mark 5e

Jonathan Rea heeft zaterdag met groot vertoon van macht de eerste race van het World Superbikes-weekeinde in Portimão gewonnen. Op het Portugese asfalt stond vanaf de eerste ronde al geen maat op de Noord-Ier, die WK-concurrent Tom Sykes na de trainingen met een blessure uit zag vallen.

Rea vertrok vanaf poleposition en was al snel gezien: na nog geen twee ronden had de WK-leider al drie seconden voorsprong op Eugene Laverty, Lorenzo Savadori, Chaz Davies en Marco Melandri, terwijl Michael van der Mark zijn zevende startplek had ingeruild voor de negende stek - een ronde later werd dat door een crash van Stefan Bradl de achtste plek.

Halverwege de race was Rea lang en breed vertrokken, terwijl Davies zich naar een eenzame tweede plek knokte, ruim voor Ducati-teamgenoot Melandri. Van der Mark werkte zich ondertussen op naar plek zes, terwijl Yamaha-teamgenoot Alex Lowes tegen het asfalt ging. Rea werd geen moment meer bedreigd en reed naar de zege, voor Davies, Melandri, Leon Camier en Van der Mark.