Verblijf in terroristengebied niet strafbaar

Het wordt toch niet strafbaar om te verblijven in gebieden waar terroristische groeperingen de dienst uitmaken. Dat blijkt uit een wetsvoorstel dat dinsdag naar de Tweede Kamer is gestuurd door minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie).

De strafbaarstelling is geschrapt omdat die niet meer nodig is. Eerder werd gedacht dat strafbaar stellen van puur het verblijf van pas zou kunnen komen. Namelijk als de terroristische bedoelingen van een terugkeerder uiteindelijk bij de rechter niet konden worden bewezen, maar wel het verblijf.

In de praktijk is gebleken dat bij de vervolging van mensen van wie vaststaat dat zij bijvoorbeeld in Syrië zijn geweest, het doorgaans volgens Blok goed te bewijzen is dat zij hebben deelgenomen aan een terroristische organisatie.

Zo veroordeelde de rechtbank Den Haag dinsdag nog drie mannen tot zes jaar cel, terwijl zij nog in Syrië verblijven. Ze werden schuldig bevonden aan deelname aan een criminele organisatie met een terroristisch oogmerk en voorbereiding van terroristische misdrijven.

Verblijf in terroristengebied niet strafbaar
Verblijf in terroristengebied niet strafbaar (Foto: ANP)