Onbegrip bij Rutte over financiŽle eis PvdA

Premier Mark Rutte en CDA-leider Sybrand Buma reageren met onbegrip op de eis van vicepremier en PvdA-leider Lodewijk Asscher dat het demissionaire kabinet volgend jaar extra geld moet uittrekken voor lerarensalarissen en koopkracht.

Als Asscher over dit soort zaken wil meepraten moet hij aanschuiven bij de kabinetsformatie, zei Rutte dinsdag. "We hebben vier jaar lang heel goed samengewerkt, maar dit stelt me een beetje teleur." De premier verwijst ook naar de reactie van minister van Onderwijs Jet Bussemaker (ook PvdA), die de hand op de knip houdt voor de leraren.

Ook Buma vindt dat als Asscher extra geld wil uitgeven hij maar moet meedoen met de kabinetsformatie. Daarvoor was de PvdA echter niet beschikbaar. Buma noemt het "grensoverschrijdend wat de PvdA doet. Ik vind het helemaal niets."

Zolang de formatie loopt en er geen nieuw kabinet is regeert Rutte II. Dat kabinet moet op Prinsjesdag een begroting indienen voor volgend jaar. Omdat het alleen lopende zaken mag afhandelen zou dat een begroting zonder nieuw beleid moeten zijn. Maar volgens Asscher zal de PvdA niet tekenen voor een begroting waarmee ze het niet eens is. Hij wil niet zeggen wat de consequentie is als de VVD hieraan niet meewerkt. "Dat merkt u in augustus wel."

De kans dat een nieuw kabinet de overheidsbegroting voor 2018 kan opstellen is niet groot. Die begroting moet enkele weken voor Prinsjesdag (de derde dinsdag van september) af zijn, en dan is de formatie waarschijnlijk nog bezig.

Een bron in de VVD wijst erop dat er bij het ministerie van Onderwijs ook nog een financiële tegenvaller openstaat van 500 miljoen euro. "Als Asscher een volwaardige begroting wil, met extra geld voor leerkrachten, moet die tegenvaller ook gedekt worden." De PvdA-leider wil daar niet op reageren. "We gaan in augustus met de VVD praten over de begroting voor volgend jaar. Dan komt dat wel aan de orde."

Onbegrip bij Rutte en Buma over eis Asscher
Onbegrip bij Rutte en Buma over eis Asscher (Foto: ANP)