FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 30 mei 2017

Titelverdedigers en nummers één in 1e ronde uitgeschakeld in Parijs

Het tennistoernooi van Roland Garros is al in de eerste ronde zowel de regerend kampioenen als de nummers één van de plaatsingslijst in het mannendubbelspel kwijtgeraakt.

Henri Kontinen en John Peers wonnen in januari de Australian Open en waren in Parijs als eerste geplaatst. Toch ging het al gelijk fout tegen de Spaanse veteranen David Marrero en Tommy Robredo.

De Spanjaarden staan via een beschermde rankingplek op het hoofdtoernooi in Parijs en daar maakten ze optimaal gebruik van. De eerste set werd via een tiebreak gewonnen, in het tweede bedrijf kwam het Fins-Australische duo er nauwelijks nog aan te pas: 7-6 (3), 6-3.

Kontinen en Peers waren niet het enige grote slachtoffer. Ook Feliciano en Marc Lopez kwamen de eerste ronde niet door. De twee vrienden, geen familie maar wel al jarenlang regelmatig samen dubbelend, pakten vorig jaar in Parijs hun eerste Grand Slam-titel, maar een herhaling zit er niet in. De Chileen Julio Peralta was samen met de Argentijn Horacio Zeballos verrassend veel te sterk: 6-2, 6-3.

Nog geen besluit VS over laptopverbod

De Verenigde Staten hebben nog geen besluit genomen over het verbod laptops mee te nemen in de handbagage op vluchten uit de Europese Unie naar de VS. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid dinsdag gezegd in reactie op berichten dat de maatregel van de baan was.

De Amerikaanse website Politico had dat gemeld, zich beroepend op Europese bronnen. De verantwoordelijke Amerikaanse minister John Kelly voerde dinsdag telefonisch overleg met de EU-commissarissen Dimitris Avramopoulos (Interne Zaken) en Violeta Bulc (Transport). Hij zou tegen hen hebben gezegd dat er voorlopig geen verbod komt op laptops en andere elektronica in de passagiersruimte op vluchten uit de EU naar de VS. De Amerikanen willen zo'n verbod omdat de laptops zouden kunnen worden gebruikt voor aanslagen.

Het plan is niet van tafel, liet een woordvoerder van Kelly weten. Amerika zou wel de Europese zorgen over het vervoer van apparatuur met lithiumbatterijen in vrachtruimten, dat ook risico's met zich meebrengt, ter harte hebben genomen. De partijen zijn het er over eens dat er oplossingen moeten worden gezocht om de veiligheid in de luchtvaart te vergroten, met zowel zichtbare als verborgen maatregelen.

Nog geen besluit VS over laptopverbod
Nog geen besluit VS over laptopverbod (Foto: BuzzT)

Arsenal verlengt contract Wenger

Arsenal-manager Arsène Wenger heeft zijn contract met twee jaar verlengd. Clubeigenaar Stan Kroenke bereikten maandag een akkoord met de Fransman. 

Dieptepunt

Het afgelopen seizoen was het dieptepunt in velen jaren bij The Gunners. Naast het feit dat ook dit seizoen de titeldroogte bij Arsenal niet gestopt werd, greep de Londense club ook naast een ticket voor het miljoenenbal. Arsenal heeft als enige lichtpunt dit seizoen de FA-cup mogen omarmen. In de finale werd met 2-1 gewonnen van de landskampioen Chelsea. 

WExit

Vooraf aan de FA-cup wedstrijd tegen Lincoln City eerder dit seizoen kwamen er protesten van de Arsenal-aanhang. De supporters zien Wenger liever gaan dan nog seizoenen aanblijven. Arsène Wenger is al sinds 1996 in dienst bij de club en behaalde drie landstitels, zeven FA-cups en zes community-shields binnen voor de club. De laatste landstitel dateert alweer van 2004. 

Asus propt GTX 1080 in dunne laptop

Steeds vaker zien we dunne en lichte gamelaptops op de markt verschijnen en ook Asus is in dit segment weer volop in de running. Vandaag onthulde het hardwarebedrijf de RoG Zephyrus, een 15,6 inch laptop van slechts 17,9 milimeter dik en met de razendsnelle Nvidia GTX 1080 aan boord.

De RoG-tak (Republic of Gamers) van Asus staat bekend om high-end gamelaptops en tijdens de computerbeurs Computex Taipei die momenteel gaande is onthulde de Taiwanese elektronicaboer de nieuwste telg uit de RoG-familie, de Zephyrus GX501. De laptop is 17,9 milimeter dik op het dikste punt, en nog een milimeter dunner op het dunste gedeelte. Om het grafische geweld van de GTX 1080 weer te geven is de laptop uitgerust met een 15,6 inch 1080p IPS-scherm met een refresh rate van 120Hz en ondersteuning voor G-Sync. Zodra de laptop op de markt verschijnt zullen er meerdere opties beschikbaar zijn, zoals tot 24GB aan DDR4-geheugen en een 1TB SSD met een leessnelheid van 3500MB per seconde.

Om de warmte van de monsterkaart af te voeren heeft Asus een aantal vernuftige designkeuzes toegepast om de laptop te koelen. Via kleine luchtinlaten boven het toetsenbord wordt koude lucht aangezogen die vervolgens via de roosters aan de zijkant van het chassis weer uitgeblazen worden. Dit heeft wel als gevolg dat het toetsenbord een stuk verder naar voren is geplaatst. Verder wordt bij het openen van de deksel de behuizing van de laptop iets omhoog getild waardoor er 6 milimeter ruimte onder de laptop gecreëerd wordt, waar ook weer koude lucht wordt aangevoerd.

Wanneer de laptop verkrijgbaar is is nog niet bekendgemaakt.

Nintendo heeft 'last' van smartphonemakers

Nintendo heeft grote moeite om aan onderdelen te komen voor de Switch. Volgens The Wall Street Journal is de vraag naar elektronicaonderdelen simpelweg te groot. Vooral smartphonemakers zouden de Japanse gamereus 'in de weg zitten'.

Met name displays, trilmotoren en flashopslag zijn niet aan te slepen. Een van de toeleveranciers die de vraag maar amper kan bijbenen is Toshiba. Nintendo koopt er zijn opslagchips in en daarmee vist het in dezelfde vijver als bijvoorbeeld Apple. Saillant aan de flashdivisie van Toshiba is dat Apple er een meerderheidsbelang in wil nemen of zelfs helemaal wil overnemen. De iPhonemaker wil daarmee voorkomen dat nieuwe technologieën van het bedrijf in handen komen van concurrenten.

Met de Switch heeft Nintendo weer een ouderwetse voltreffer te pakken. De spelcomputer is populair en de Japanners verwachten er dit jaar alleen al zo'n 10 miljoen van te verkopen. Meer capaciteit bij de toeleveranciers had die cijfers volgens Nintendo nog wel kunnen doen verdubbelen.

Nintendo heeft 'last' van smartphonemakers
Nintendo heeft 'last' van smartphonemakers (Foto: BuzzT)

Nadal doodsbang voor Haase

Woensdag wordt een belangrijke dag voor Rafael Nadal. De Spaanse tennisser is in Parijs op jacht naar La Décima, zijn tiende titel op het gravel van Roland Garros, maar op het Court Philippe-Chatrier wacht eerst niemand minder dan Robin Haase, de nummer 43 van de wereld.

De Spanjaard heeft het voor aanvang van de tweederondepartij dun door de broek lopen bij de gedachte aan de Hagenese hardhitter. "Robin Haase is een speler die ik erg goed ken en hij kent mij goed, het is een erg gevaarlijke tegenstander", analyseerde een al nerveuze Nadal tijdens een persconferentie na zijn zege op Benoit Paire in de eerste ronde.

"Hij slaat de bal erg hard", zo vreest Nadal de mokerslagen van Nederlands beste tennisser. "Ik moet erg goed concentreren op mijn service, want anders krijg ik moeilijke returns terug van hem , aldus de Spanjaard, die zegt dat hij vooral solide moet spelen. Ook dan zal het echter bepaald niet makkelijk worden, zo denkt hij. "Ik moet me voorbereiden op een zware wedstrijd."

Dat Nadal met grote vrezen voor uitschakeling vreest is niet zonder reden. In 2010 moest hij er op Wimbledon nog bijna aan geloven tegen Haase, die zomaar op een 1-2 voorsprong in sets kwam, maar het toch nog weg wist te geven. De tweede en tot nu toe laatste ontmoeting tussen Nadal en Haase was in Doha, in januari van vorig jaar. Haase gunde Nadal destijds in twee sets de overwinning. 

Rojer moeiteloos naar tweede ronde dubbelspel Roland Garros

Tennisser Jean-Julien Rojer is uitstekend begonnen aan het tweede Grand Slam-toernooi van het jaar. De Nederlander plaatste zich met vaste partner Horia Tecau zonder problemen voor de tweede ronde.

Rojer en Tecau zijn in Parijs als elfde geplaatst en stonden in de eerste ronde tegenover het Braziliaans-Argentijnse duo Thomaz Bellucci en Carlos Berlocq. De Zuid-Amerikanen moesten hun eerste servicegame al inleveren en kwamen geen moment in de wedstrijd. Na minder dan een uur konden Rojer en Tecau de kleedkamers weer opzoeken: 6-2, 6-1.

Voor Rojer is het zijn negende deelname in Parijs. Twee keer schopte hij het tot de halve finales: in 2010 met de Pakistaan Aisam ul-Haq Qureshi en in 2015 met Tecau, waar hij inmiddels al jaren mee samenspeelt. 

Zondag benefietconcert Ariana Grande

Het Amerikaanse popidool Ariana Grande geeft zondag een benefietconcert in Manchester voor de slachtoffers van de aanslag na een optreden van de zangeres in de Manchester Arena. Haar platenmaatschappij maakte de datum van het optreden dinsdag bekend, nadat Grande het benefietconcert afgelopen weekeinde al had beloofd.

Tijdens het evenement zondag zullen volgens Britse media ook andere artiesten optreden als Justin Bieber, Coldplay, Katy Perry, Miley Cyrus en Take That. Ook Pharrell Williams, Usher en zanger Niall Horan van One Direction maken hun opwachting.

Door de aanslag vorige week maandagavond kwamen 22 mensen om het leven en raakten er meer dan honderd gewond. Ariana schortte haar concertreeks door Europa na het drama op. Ze schrapte onder andere twee concerten in Londen.

Het benefietconcert is in het stadion Old Trafford Cricket Ground. De kaarten gaan donderdag in de verkoop. De 23-jarige zangeres biedt de mensen die bij haar concert vorige week maandag waren, gratis kaarten aan. De BBC zal het concert rechtstreeks uitzenden via radio en televisie.  De opbrengst van het concert gaat naar de slachtoffers van de aanslag en de nabestaanden.

Zondag benefietconcert Ariana Grande
Zondag benefietconcert Ariana Grande (Foto: ANP)

OVV overweegt onderzoek na instorten garage

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) doet oriënterend onderzoek naar de instorting van een parkeergarage in aanbouw zaterdag op Eindhoven Airport. Een delegatie brengt woensdag een bezoek aan de bouwplaats om te bepalen of er een onderzoek komt, vertelde de Eindhovense burgemeester John Jorritsma dinsdagavond in de gemeenteraad.

De gemeenteraad zit naar aanleiding van de instorting van het gebouw met veel vragen, maar Jorritsma had dinsdagavond nog weinig antwoorden. De burgemeester wil niet speculeren over de oorzaak. Bouwer BAM doet daar zelf onderzoek naar en de gemeente niet. "Laten we niet hijgerig en haastig doen. De oorzaak zal niet makkelijk te achterhalen zijn. Ik heb geen behoefte aan speculatie. Laten we de onderzoekers hun werk laten doen."

Jorritsma legde uit dat de gemeente toezicht heeft gehouden op de bouw en regelmatig heeft gecontroleerd.

OVV overweegt onderzoek na instorten garage
OVV overweegt onderzoek na instorten garage (Foto: ANP)

Duitse minister naar Ankara voor bemiddeling

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel gaat naar Ankara om te praten over het bezoekverbod aan de luchtmachtbasis Incirlik. Dat heeft zijn Turkse collega Mevlüt Çavosoglu dinsdag gezegd. "We staan voortdurend in contact met Gabriel om de problemen op te lossen. Hij komt maandag persoonlijk."

Çavusoglu herhaalde nog eens waarom de regering-Erdogan niet wil dat Duitse parlementariërs een bezoek brengen aan de 250 manschappen die in Incirlik zijn gelegerd om te helpen in de strijd tegen IS. "We zien nog steeds dat Duitsland achter alles staat wat tegen Turkije is. Onder die omstandigheden kunnen we Incirlik niet openstellen. We kunnen dat besluit heroverwegen als er positieve stappen worden gezet."

Duitsland overweegt zijn militairen terug te trekken uit Turkije. Regeringspartij CDU/CSU wil afwachten of Gabriel langs diplomatieke weg nog iets kan bereiken. Coalitiepartner SPD was van plan dinsdag een ultimatum te stellen voor repatriëring van de troepen, maar heeft naar verluidt met bondskanselier Angela Merkel afgesproken Gabriel een kans te geven voor een bemiddelingspoging.

Duitse minister naar Ankara voor bemiddeling
Duitse minister naar Ankara voor bemiddeling (Foto: ANP)

Wendy en Youp in actie voor hersenstamkanker

Wendy van Dijk en Youp van 't Hek slaan samen de handen ineen om geld op te halen voor onderzoek naar hersenstamkanker. De twee zijn volgens het AD het gezicht van een nieuwe actie rond Tijn Kolsteren, het ongeneeslijk zieke jongetje dat afgelopen december half Nederland aan de nagellak kreeg tijdens Serious Request op 3FM.

De nagellak-actie van Tijn roerde Youp en nadat hij er een column over schreef werd hij door Tijns oncoloog van het VUmc gevraagd om eens langs te komen. "Hij leidde me rond door zijn laboratorium, vertelde hoeveel geld er nodig is voor nieuw onderzoek", vertelt Youp tegen de krant. "Daarbij zei hij nog: 'Ik vraag je nergens om, hè'. Maar toen ik naar huis fietste dacht ik: ik moet hier wel iets mee doen. Daarna kwam Wendy in beeld." Wendy is al tien jaar ambassadrice van Stichting Semmy, een organisatie die eveneens geld inzamelt voor hersenstamkanker.

Via de website lakdoortijn.nl zijn potjes nagellak te koop, in vier door Tijn geselecteerde kleuren. De opbrengst komt volledig ten goede aan het onderzoek van het VUmc. Het streefbedrag is een miljoen euro. Daarmee kan een speciale robot worden gekocht waarmee hersenstamtumoren mogelijk behandelbaar zijn.

Wendy en Youp in actie voor hersenstamkanker
Wendy en Youp in actie voor hersenstamkanker (Foto: BuzzE)

Oceans-regisseur komt met nieuwe heist-film Logan Lucky

Regisseur Steven Soderbergh komt later dit jaar met Logan Lucky, een misdaadkomedie waarin twee broers op ingenieuze wijze proberen een NASCAR-evenement te beroven. De film staat gepland voor release in augustus van dit jaar.

In een poging om een familievloek terug te draaien trachten de gebroeders Logan (Channing Tatum en Adam Driver) om het legendarische Coca Cola 600 Race-evenement van NASCAR te plunderen. Andere opvallende namen in de film zijn Seth MacFarlane, Hilary Swank en Daniel Craig.

Soderbergh wordt vooral geroemd voor zijn regiewerk in de populaire Oceans-franchise, maar was ook verantwoordelijk voor films als Magic Mike, Erin Brokovich en Traffic. De trailer voor Logan Lucky geeft alvast een typische Oceans-vibe af.

Strootman: "Nooit zoveel mensen zien huilen"

Kevin Strootman kijkt met een bijzonder gevoel terug op afgelopen zondag, toen Francesco Totti een indrukwekkend afscheid kreeg bij AS Roma.

De Romeinen versloegen Genoa met 3-2 en clubicoon Totti maakte als invaller zijn laatste speelminuten. "Het was voor iedereen een emotionele dag. Ik heb nog nooit zoveel mensen in tranen gezien", vertelt Strootman op de officiële website van AS Roma over het emotionele moment.

"Mannen van vijftig jaar waren aan het huilen, net als mijn teamgenoten. Totti heeft het voetbal in Rome veranderd en hij is een symbool voor deze stad. Hij is Roma", gaat de Oranje-international verder.

Strootman denkt niet dat Il Capitano nu helemaal met voetballen stopt. "Ik denk dat hij nog wel vijf jaar meekan. Het was geweldig om met hem de kleedkamer te delen en om met hem op een veld te staan. Over de hele wereld wordt er over hem gesproken, over onze aanvoerder. Ik prijs mezelf gelukkig dat ik met Totti heb mogen spelen."

Aké: "Oranje is mijn eerste keus"

Nathan Aké richt zich met Oranje op de komende interlands. De verdediger werd onlangs gevraagd voor Ivoorkust, maar kiest voor het Nederlands elftal.

De vader van Aké komt uit Ivoorkust, waardoor Marc Wilmots, de bondscoach van Ivoorkust, onlangs informeerde naar de verdediger van Chelsea. Aké is echter van plan om het shirt van het Nederlands elftal te dragen.

"Je kunt er altijd over nadenken, maar in principe is het Nederlandse elftal mijn eerste keuze", vertelde Aké in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Ik denk ook dat Wilmots dat wel begrepen heeft."

"We hebben nog altijd familie wonen in Ivoorkust, maar zelf ben ik er eigenlijk nog nooit geweest. We zouden er een keer naar toe gaan als ik 18 was, maar inmiddels ben ik 22 en is het er nog niet van gekomen."

"Als ik tegen Luxemburg of een andere officiële wedstrijd in actie kom voor Oranje, dan is de keuze definitief en dan staan ook mijn ouders daar voor honderd procent achter", aldus Aké.

Rutte: band met VS van levensbelang

Een sterke band met de Verenigde Staten is van "levensbelang" voor ons land, aldus premier Mark Rutte dinsdag. Hij reageerde op verwijten over en weer tussen Berlijn en Washington.

"We hebben die Europese samenwerking nodig, dat biedt ook veiligheid hier, maar we kunnen als Nederland niet zonder de trans-Atlantische relatie", zei Rutte. "De band binnen de NAVO is van levensbelang. We zullen altijd blijven inzetten om beide zo goed mogelijk te laten functioneren."

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei zondag dat Europa meer zijn eigen gang moet gaan en niet meer volledig kan bouwen op de Amerikanen. "De tijden dat we volledig op anderen konden rekenen zijn echt voorbij. Dat heb ik de afgelopen paar dagen wel ervaren", zei ze na de top van de belangrijkste industrielanden G7 op Sicilië.

Trump bekritiseerde Berlijn dinsdag op zijn beurt. Hij hekelde het "gigantische" handelstekort met de Duitsers. Ook geven ze volgens hem veel te weinig uit aan defensie. "Dat is erg slecht voor de VS en dit gaat veranderen", twitterde hij.

Rutte: band met VS van levensbelang
Rutte: band met VS van levensbelang (Foto: ANP)

Haase onderuit in dubbelspel Roland Garros

Robin Haase kan zich op het Grand Slam-toernooi van Roland Garros volledig gaan richten op het enkelspel. De Hagenaar ging in het dubbelspel al in de eerste ronde onderuit.

Samen met de Brit Dominic Inglot, met wie hij in februari de finale in Marseille haalde, nam Haase het op tegen de Oezbeek Denis Istomin en de Filipijn Treat Huey - Inglot's voormalige dubbelpartner. De eerste set ging volledig gelijk op, maar in de tiebreak bleek het Oezbeeks-Filipijnse duo net wat te sterk.

Haase en zijn Britse kompaan sloegen in het tweede bedrijf terug en wisten door één break de set te winnen, maar in de beslissende set werden ze zelf gebroken. Dat konden ze niet terugpakken en na twee uur dropen de twee af: 6-7 (10), 6-3, 3-6.

Reuzenpanda's eindelijk naar buiten in Rhenen

De reuzenpanda's Wu Wen en Xing Ya hebben dinsdag aan het eind van de middag hun eerste stappen in de Nederlandse buitenlucht gezet. De beren mochten eindelijk naar buiten in het speciaal voor hen gebouwde Pandasia in Ouwehands Dierenpark In Rhenen. De panda's arriveerden op 12 april al in Nederland, maar moesten eerst uitrusten van de reis vanuit China en in quarantaine.

"Het is een dag om nooit te vergeten", jubelde dierentuineigenaar Marcel Boekhoorn. Hij heeft zestien jaar zijn best gedaan om de panda's naar Nederland te halen. Dat het is gelukt, is een teken van vriendschap van China voor Nederland, legden Chinese gasten dinsdag uit.

Panda's Wu Wen en Xing Ya voor 't eerst naar buiten! (vanaf minuut 40 ongeveer!)

Geplaatst door Editie NL op dinsdag 30 mei 2017

Reuzenpanda's eindelijk naar buiten in Rhenen
Reuzenpanda's eindelijk naar buiten in Rhenen (Foto: ANP)

Steviger enkelband in de maak

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) werkt aan steviger enkelbanden waarmee verdachten en veroordeelden onder toezicht staan. Dat moet het moeilijker maken om de enkelbanden door te knippen en de benen te nemen.

Eerder deze maand werd bekend dat sinds 2016 35 mensen zich van hun enkelband hadden ontdaan. Uit cijfers die Dijkhoff dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd blijkt overigens dat zij lang niet allemaal weg zijn. Van de 35 zijn er nog zeven voortvluchtig. De rest heeft zichzelf gemeld of is opgespoord.

Steviger enkelband in de maak
Steviger enkelband in de maak (Foto: ANP)

Ouderwets potje caravanracen met Verstappen en Ricciardo

Dat ze bij Red Bull de gekste dingen uithalen om hun drankjes, Formule 1-team of andere projecten onder de aandacht te brengen mag bekend zijn. Ook voor de Grand Prix van Oostenrijk op de Red Bull Ring hebben ze weer wat leuks bedacht, een caravanrace.

De jongere ouderen onder ons zullen het misschien nog kennen van Te land, ter zee en in de lucht. Het principe is simpel, je hangt een caravan achter de auto en racen maar. Dat mochten Max Verstappen en Daniel Ricciardo dus gaan doen op het Oostenrijkse circuit en zo te zien hadden ze het prima naar hun zin.

Verstappen en Ricciardo lekker aan het racen (Bron: YouTube/Red Bull Racing)

Allemaal leuk en aardig maar bij Ter land, ter zee en in de lucht zag het er een stuk spectaculairder uit:

Tiger Woods: Ik was niet dronken

Tiger Woods zat in zijn auto te slapen vlak voordat hij zondagnacht werd gearresteerd wegens rijden onder invloed. De wereldberoemde golfer werd door agenten al tukkend aangetroffen langs de weg terwijl zijn motor nog aanstond. Ook brandde zijn rechter knipperlicht nog. Dat meldt TMZ op basis van het politierapport.

Woods zou extreem langzaam en onduidelijk hebben gesproken. Hij vertelde de politie in eerste instantie dat hij van een golfwedstrijd kwam maar veranderde later zijn verhaal. Woods zei toen dat hij niet meer wist waar hij was. De sporter was volgens het rapport zo van het pad af dat hij zijn neus niet kon aanraken toen hem dat werd gevraagd en het lukte hem ook niet om op één been te staan.

In een statement stelt Woods dat hij niet dronken was maar dat zijn toestand kwam door een 'onverwachte reactie op voorgeschreven medicijnen'. "Ik neem de volledige verantwoordelijkheid voor mijn actie", aldus Woods. "Ik realiseerde mij niet dat de mix van medicijnen mij zo sterk had beïnvloed."

Rugoperatie
De 41-jarige Amerikaan werd enkele uren na zijn arrestatie vrijgelaten uit de gevangenis van Palm Beach. Volgens TMZ moet hij zich in juli voor de rechter verantwoorden.

De voormalig nummer één van de wereld onderging afgelopen april een rugoperatie en kan daardoor voorlopig niet deelnemen aan golftoernooien.

Gearresteerde Woods viel in slaap in auto
Tiger Woods: Ik was niet dronken (Foto: BuzzE)

Honkbalwedstrijd draait uit op vechtpartij

Tijdens de honkbalwedstrijd tussen de San Francisco Giants en Washington Nationals in de Major League Baseball werd de wedstrijd even verstoord. Toen werper Hunter Strickland van de Giants bij een 2-0 achterstand een bal van 98 mph op de heup van Bryce Harper gooide, kon de honkballer zich even niet beheersen.

Harper stapte op Strickland af en gaf hem een paar rake klappen. Snel werden de twee uit elkaar gehaald door ploeggenoten, maar het leed was al geleden voor de werper van de Giants. Strickland moest zelfs van het veld gedragen worden.

Washington won de wedstrijd in San Francisco uiteindelijk met 3-0.

Tjeenk Willink nu officieel gekozen als informateur

De Tweede Kamer heeft dinsdag Herman Tjeenk Willink aangewezen als informateur. De minister van staat, voormalig vicepresident van de Raad van State en formateur van Paars-II en Rutte-I moet de vastgelopen kabinetsformatie uit het slop trekken.

Alleen de PVV en Forum voor Democratie stemden tegen de voordracht. De aanstelling van de ervaren Tjeenk Willink werd maandag geopperd door scheidend informateur Edith Schippers, die voor zichzelf geen mogelijkheden meer zag om door te gaan. Elke mogelijke meerderheidscoalitie stuit "op bezwaren van op zijn minst een van de betrokken fracties", schreef ze in haar eindrapport.

Kamer kiest Tjeenk Willink als informateur
Kamer kiest Tjeenk Willink als informateur (Foto: ANP)

Frank Masmeijer beroofd in Amsterdam

Frank Masmeijer is beroofd in Amsterdam. Dieven gristen een tas van zijn achterbank met daarin geld, creditcards, iPad, telefoon en andere persoonlijke spullen, zo vertelt de oud-presentator tegen RTL Boulevard.

De beroving gebeurde in de Sarphatistraat nadat Masmeijer een etentje had in het Amstelhotel. De voormalig quizmaster zou foto's van de daders hebben gemaakt. Hij gaat woensdag aangifte doen.

Masmeijer is de laatste maanden veel in het nieuws vanwege zijn mogelijke betrokkenheid bij grootschalige cocaïnesmokkel via de haven van Antwerpen. Tegen hem werd zeven jaar cel en een boete van 24.000 euro geëist.

Frank Masmeijer beroofd in Amsterdam
Frank Masmeijer beroofd in Amsterdam (Foto: BuzzE)

Volleybalsters winnen eerste wedstrijd in WK-kwalificatie

De Nederlandse volleybalsters zijn goed begonnen aan hun kwalificatie voor het WK 2018 in Japan. In Baku wonnen de Oranje dames eenvoudig van Denemarken: 3-0 (25-12, 25-13, 25-9).

In iets meer dan een uur waren de Nederlandse dames veel te sterk voor Denemarken. In geen enkele set kwam de ploeg van de nieuwe bondscoach Jamie Morrison in de problemen.

Anne Buijs was met 14 punten topscorer, gevolgd door Celeste Plak die 13 keer tot scoren kwam. Coach Morrison gaf veel speelsters speeltijd, alleen Lonneke Sloetjes werd gespaard voor de volgende wedstrijd.

Woensdag speelt Nederland tegen Noorwegen. Later moet Oranje het ook nog opnemen tegen Azerbeidzjan, Israël en Oekraïne. Alleen de groepswinnaar gaat rechtstreeks naar het WK van 2018 in Japan. Voor de nummer twee volgt er nog een herkansing.

Alonso Rookie of the Year op Indianapolis

Fernando Alonso is uitgeroepen tot Rookie of the Year na de Indianapolis 500. De Spanjaard voltooide de race niet, maar maakte zoveel indruk dat hij door zowel de fans als de media de titel gegund werd.

Alonso liet de Formule 1-race op Monaco schieten om op de Indianapolis Motor Speedway te kunnen schitteren. De Spanjaard overtrof ieders verwachtingen door met de Andretti-Honda in de trainingen en kwalificatie bloedsnel te zijn. In de race greep hij in ronde 37 voor het eerst de leiding en reed in totaal 27 ronden op plek 1. Met nog 22 van de 200 ronden te gaan sloeg het noodlot toe en plofte de Honda-motor waardoor Alonso uitvaller werd.

Naast de Spanjaard deden nog drie rookies mee. Zach Veach en Jack Harvey haalden de finishlijn niet, terwijl Ed Jones op een zeer knappe derde positie afgevlagd werd.

Wawrinka moeiteloos door op Roland Garros

Stanislas Wawrinka heeft zich dinsdag zonder grote moeite geplaatst voor de tweede ronde op Roland Garros.

De Zwitser, die in 2015 met de Coupe des Mousquetaires in de handen stond in Parijs, rekende netjes af met Jozef Kovalik, de Slowaakse nummer 152 van de wereld. Vooral in de tweede set wist Kovalik zich uitstekend te weren door er zelfs een tiebreak uit te slepen, maar na twee uur was het gedaan: 6-2, 7-6 (6), 6-3.

Nick Kyrgios boekte ondertussen eveneens zijn ticket voor de tweede ronde. De Australische nummer negentien van de wereld was in drie sets te sterk voor Philipp Kohlschreiber (ATP-43) uit Duitsland: 6-3, 7-6 (4), 6-3. Kei Nishikori, negende op de wereldranglijst, begon moeizaam tegen Thanasi Kokkinakis, maar de Australiër hield geen stand en zag Nishikori als winnaar van de baan stappen: 4-6, 6-1, 6-4, 6-4.

Tour de France 2019 start in Brussel

De Tour de France van 2019 gaat van start in Brussel. Dinsdagochtend verschenen de eerste geruchten al in Belgische media en vrij snel kwam organisator ASO met het bericht dat de geruchten op waarheid gebaseerd waren.

Deze week zullen afgevaardigden van de ASO naar Brussel afreizen om de plannen rond te maken. Het moet een soort ode worden aan Eddy Merckx, die in 1969 - vijftig jaar eerder dus - zijn eerste van vijf eindzeges pakte in de Tour. 

Het wordt de vijfde keer dat de Tour in België van start gaat. In 2012 gebeurde dat voor het laatst: Fabian Cancellara won toen in Luik de openingstijdrit. Acht jaar eerder deed de Zwitser dat ook al, want ook in 2004 bestond het Grand Départ uit een tijdrit in Luik.

In 1975 begon de Tour met een door Francesco Moser gewonnen tijdritje in Charleroi en in 1958 sprintte André Darrigade in de eerste etappe, met start in Brussel, naar de winst.

'Ajax wil 25 tot 30 miljoen euro voor Klaassen'

Mocht Davy Klaassen deze zomer vertrekken bij Ajax, dan wil de club daar minimaal 25 miljoen euro voor ontvangen.

De aanvoerder van Ajax speelde een belangrijke rol in het sterke seizoen van Ajax. In de Eredivisie wist de middenvelder veertien keer het net te vinden, terwijl hij ook in de Europa League tweemaal trefzeker was.

Door zijn sterke optreden dit seizoen staat Klaassen in belangstelling van diverse clubs. Met name AS Roma heeft de middenvelder in het vizier. De club van Kevin Strootman ziet Klaassen als ideale vervanger van de mogelijk vertrekkende Radje Nainngolan.

Mocht Roma daadwerkelijk kiezen voor het aantrekken van Klaassen, dan zal de club diep in de buidel moeten tasten. Ajax vraagt volgens De Telegraaf 25 tot 30 miljoen euro voor de diensten van de international.

Wilders en Asscher botsen in 'kleuterklas'

VVD-leider Mark Rutte ziet, ook al heeft informateur Edith Schippers de handdoek in de ring gegooid, nog altijd vier mogelijkheden om een nieuw meerderheidskabinet te vormen. Van geen van die combinaties maakt de PVV deel uit, tot grote woede van PVV-voorman Geert Wilders.

In het debat van dinsdag over hoe het verder moet met de vastgelopen kabinetsformatie haalde Wilders uit naar de partijen die samenwerking met zijn 'twintig helden' uitsluiten, meldde dat een bananenrepubliek nog van ons kan leren en sprak van 'een kleuterklasje'. De PVV-leider gebruikte ook de gewraakte term 'nepparlement' weer.

PvdA-leider Lodewijk Asscher kaatste de bal terug en vroeg Wilders of hij zich zelf niet als een kleuter gedraagt door na aanslagen zoals die van onlangs in Manchester premier Rutte aan te vallen. Volgens Asscher zijn de twintig PVV'ers in de Tweede Kamer eerder "helden op sokken".

'Nieuw kabinet moet roken verder terugdringen'

Roken moet nog véél meer worden ontmoedigd dan nu gebeurt. De prijs van tabakswaar moet verder omhoog, de verkooppunten van sigaretten omlaag en nieuwe campagnes moeten mensen doordringen van de gevaren. Zo sterven twee van de drie rokers aan de gevolgen van hun verslaving. Een kwart van hen al voordat ze met pensioen gaan.

Een nieuw kabinet moet op dit terrein echt doorpakken, vindt de raad van bestuur van het Antoni van Leeuwenhoek, het kankerinstituut in Amsterdam. De raad schreef dinsdag een brief met deze oproep aan de nieuwe onderhandelaars bij de formatie van een nieuw kabinet.

Ze noemen roken een van de heftigste verslavingen en vinden dat de tabaksindustrie "op schandelijke wijze" hierop inspeelt, door intensieve marketing en een grenzeloze lobby. "De schuld van de verslaving ligt bij de takaksindustrie, niet bij hen die willens en wetens verslaafd zijn gemaakt."

Dagelijks doden door roken
De raad wijst erop dat elke dag 55 mensen sterven aan ziekten door roken, zoals kanker en hart-en hersenziekten. En hoewel de hoge accijnzen op sigaretten de Staat veel geld opleveren, is het nadeel van alle rokers voor de samenleving per saldo toch groter.

Zo worden de kosten voor de gezondheidszorg onbetaalbaar, staat in de brief. Als mensen niet meer zouden roken, kan veel geld en tijd worden besteed aan andere zorg en onderzoek naar kankersoorten die niet vermijdbaar zijn. Deze gevolgtrekking is overigens enigszins omstreden: verreweg het grootste deel van de zorgkosten wordt gemaakt op hoge leeftijd, en op de pakjes peuken is juist te lezen dat rokers eerder sterven.

Woensdag is het Wereld Anti-Tabaksdag.

'Nieuw kabinet moet roken verder terugdringen'
'Nieuw kabinet moet roken verder terugdringen' (Foto: ANP)

Nieuwe personages en info voor Fire Emblem Warriors

Via Famitsu Magazine is er meer informatie bekendgemaakt over Fire Emblem Warriors. Het is voor het eerst sinds de officiële onthulling tijdens het Nintendo Switch-event dat de game wordt besproken.

Via twee screenshots zijn er een aantal speelbare personages bekendgemaakt. Chrom uit Fire Emblem: Awakening en Marth uit Fire Emblem: Shadow Dragon and the Blade of Light. Daarnaast zijn er twee originele personages, die waarschijnlijk de protagonisten uit de story zijn. Dit zijn Shion en Lian (broer en zus). Personages uit de game zullen, tot teleurstelling van vele fans, voornamelijk komen uit Fire Emblem: Shadow Dragon and the Blade of LightFire Emblem: Awakening en Fire Emblem: Fates.

Naast de nieuwe personages is ook meer over de gameplay bekendgemaakt. Zo maakt de bekende 'weapon triangle' zijn opwachting en zijn er support conversaties tussen de diverse personages. Deze conversaties leiden echter niet tot relaties of diepgaande vriendschappen, zoals in sommige delen het geval is.

De nieuwe screenshots kun je hieronder bekijken. Ongetwijfeld horen we tijdens het Nintendo Event op E3 meer over Fire Emblem Warriors

Fire Emblem Warriors Famitsu

Pieter van Vollenhoven heeft weer huidkanker

Bij Pieter van Vollenhoven, de echtgenoot van prinses Margriet, is opnieuw huidkanker vastgesteld. Volgens de RVD gaat het om een melanoom. Het melanoom is de gevaarlijkste vorm van huidkanker.

Het weefsel wordt op korte termijn poliklinisch verwijderd in het Nederlands Kankerinstituut/Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis te Amsterdam.

Ook in 2001, 2003 en 2006 werd bij Van Vollenhoven kwaadaardig weefsel verwijderd. Steeds kon hij kort na de ingreep weer naar huis.

Huidkanker komt steeds vaker voor in Nederland. Het aantal mensen met een melanoom blijft stijgen. Kregen er in 1990 nog 1554 mensen een melanoom, in 2015 kwamen er 5887 nieuwe patiënten bij. Langdurige blootstelling aan zonnestraling en onvoldoende insmeren met anti-zonnebrandcrème zijn belangrijke oorzaken.

Pieter van Vollenhoven heeft weer huidkanker
Pieter van Vollenhoven heeft weer huidkanker (Foto: ANP)

Ongeval gezin Wijdenbosch was al zondagavond

Het verkeersongeval bij Lelystad waarbij acteur John Wijdenbosch (44), zijn 36-jarige vrouw en kind van vier zijn verongelukt, heeft vermoedelijk al zondagavond plaatsgevonden. Dat blijkt volgens de politie uit eerste onderzoek.

Een voorbijganger zag de auto maandagochtend in een sloot liggen. Hulpdiensten haalden de lichamen van de slachtoffers uit het wrak. "Het gezin bezocht zondagavond het winkelcentrum Bataviastad. Waarschijnlijk vertrokken ze diezelfde avond weer naar Amsterdam. Op de A6 raakten ze door nog onbekende reden van de weg", aldus de politie dinsdag.

Wijdenbosch was bekend van de tv-series Fort Alpha en Shouf! Shouf! en de bioscoopfilm en tv-serie Costa!

Ongeval gezin Wijdenbosch was al zondagavond
Ongeval gezin Wijdenbosch was al zondagavond (Foto: BuzzE)

'Borussia Dortmund denkt aan Bosz'

Borussia Dortmund heeft zijn pijlen gericht op Peter Bosz. De club uit de Bundesliga wil de Nederlander als vervanger van Thomas Tuchel.

Tuchel eindigde dit seizoen met Dortmund als derde van de Bundesliga en maakte al vrij snel geen kans meer op het kampioenschap. Met moeite werd directe plaatsing voor de Champions League veiliggesteld, waardoor de club twijfelt aan zijn diensten.

Volgens het Duitse Kicker heeft Dortmund besloten om afscheid te nemen van Tuchel. De oefenmeester zou niet meer met Hans-Joachim Watzke door één deur kunnen, waardoor de club niet verder wil met Tuchcel. Dortmund ziet Peter Bosz als één van de mogelijke vervangers voor de Duitse trainer.

Bosz heeft met Ajax een geweldig seizoen achter de rug. Er werden geen prijzen gepakt, maar de finaleplaats in de Europa League maakte veel goed. Dit heeft ook gezorgd voor buitenlandse interesse. Naast Bosz, staan ook Lucien Favre, trainer van OGC Nice, Julian Nagelsmann, trainer van Hoffenheim, Peter Stöger van FC Köln en Niko Kovac van Eintracht Frankfurt op het lijstje van Dortmund.

Senaat geeft zegen aan Oekraïneverdrag

De Eerste Kamer heeft dinsdag het Oekraïneverdrag goedgekeurd, bijna veertien maanden na het raadgevende referendum waarbij een meerderheid het akkoord verwierp. Het zogeheten associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne kreeg steun van een grote meerderheid.

Negen van de twaalf leden van de CDA-fractie stemden ermee in. In de Tweede Kamer keerden de christendemocraten zich er nog tegen. Ook de senatoren van de ChristenUnie en SGP maakten een andere afweging dan hun collega's in de Tweede Kamer en gaven het groene licht aan het verdrag.

Op 6 april vorig jaar stemde 61 procent tegen het verdrag tijdens het referendum, bij een opkomst die net boven de 30 procent lag. Het kabinet liet daarop weten de bezwaren van de nee-stem een plek te willen geven in het verdrag. Dat lukte pas eind vorig jaar. In een door premier Rutte aangedragen bijlage bij het verdrag staat onder meer dat het verdrag geen zicht geeft op het EU-lidmaatschap en de EU-landen niet verplicht tot extra veiligheidsgaranties of financiële verplichtingen.

Reactie Rutte
"Mooie steun in de rug van Oekraïne. Eensgezind optreden van EU belangrijk", twitterde premier Mark Rutte in reactie.
Met de stemming geven Nederland en de EU een belangrijk signaal "aan onze vrienden in Oekraïne", reageerde voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker. "Oekraïne hoort bij Europa. De toekomst van Oekraïne ligt in Europa." Hij noemt het partnerschap met Oekraïne "een van onze nauwste en waardevolste samenwerkingsverbanden".

Juncker dankt de Nederlandse regering en politieke partijen voor hun inspanningen om de in 2014 getekende associatieovereenkomst alsnog goed te keuren. "Ik hoop dat het proces nu snel kan worden voltooid, op tijd voor de top tussen de EU en Oekraïne in juli."

Senaat geeft zegen aan Oekraïneverdrag
Senaat geeft zegen aan Oekraïneverdrag (Foto: ANP)

Steeds meer jongeren in EU roken

Steeds meer Europese jongeren tussen 15 en 24 jaar roken. Vorig jaar stak 29 procent regelmatig een sigaret op. Dat was in 2014 nog 25 procent. Het totale aantal rokers in de EU blijft al een aantal jaar gelijk (26 procent). Nederland zit met 19 procent onder het gemiddelde.

Dat blijkt uit onderzoek dat de Europese Commissie dinsdag in Brussel presenteerde, een dag vóór de Werelddag Zonder Tabak. EU-commissaris Vytenis Andriukaitis (Volksgezondheid) wees erop dat sinds 20 mei een nieuwe tabaksrichtlijn van kracht is. Hij riep de lidstaten op die na te leven. Zo mogen er geen sigaretten meer worden verkocht die gericht zijn op jongeren, zoals met smaakjes (behalve menthol) of kleine pakjes die er als lippenstift uitzien. Hij vroeg de lidstaten ook "nog meer te doen om jongeren te beschermen en het publiek te informeren over de gevaren van tabak."

Uit het onderzoek blijkt dat Grieken de fanatiekste rokers (37 procent) zijn, de Zweden het minst (7 procent). Slechts 2 procent van de rokers steekt regelmatig een e-sigaret aan.

Steeds meer jongeren in EU roken
Steeds meer jongeren in EU roken (Foto: ANP)

'Communicatiechef Trump stapt op'

De communicatiechef van het Witte Huis heeft al na drie maanden aangekondigd op te stappen. Dat meldden Amerikaanse media. De 47-jarige Mike Dubke zou al op 18 mei zijn ontslag hebben ingediend, maar komt naar verluidt nog steeds naar zijn werk.

Dubke bood volgens ABC News eerder aan om te blijven tot het einde van de eerste buitenlandse reis van president Donald Trump. Die reis is inmiddels achter de rug, maar Dubke zou nog altijd op zijn post zitten. Volgens The Washington Post is dinsdag mogelijk zijn laatste werkdag.

De communicatiechef werkte onder meer aan de communicatiestrategie van de regering. Hij deed dat werk vooral achter de schermen.

'Communicatiechef Trump stapt op'
'Communicatiechef Trump stapt op' (Foto: ANP)

Jonker ook volgend seizoen trainer van Wolfsburg

Andries Jonker verzekerde zich maandag van handhaving in de Bundesliga en liet na afloop weten ook volgend seizoen aan het roer te staan bij de club.

De Nederlander nam in februari het stokje over van Valérien Ismaël, die ontslagen werd vanwege de teleurstellende prestaties. Onder Jonker ging het niet veel beter, waarna de club in de nacompetitie moest bewijzen dat het daadwerkelijk in de Bundesliga thuis hoort.

Maandag slaagde Wolfsburg erin om Bundesliga-voetbal veilig te stellen door voor de tweede keer te winnen van Eintracht Braunschweig. Na afloop van het duel liet Jonker weten ook volgend seizoen hoofdtrainer te zijn van Wolfsburg.

"Ik ben met de club overeengekomen dan ik nog een seizoen hoofdtrainer blijf", vertelde hij in gesprek met Kicker. Door de overwinning op Eintracht Braunschweig, mag hij de club voorbereiden op een nieuw seizoen in de Bundesliga.

"De opluchting is groot bij de club en bij de supporters, maar dit was het minimale wat we moesten bereiken. Ik zie nu geen reden om dit te vieren", vertelde Jonker.

Trump haalt weer uit naar Duitsland

De Amerikaanse president Donald Trump heeft dinsdag hard uitgehaald naar Berlijn. "We hebben een gigantisch handelstekort met de Duitsers", twitterde hij. "Bovendien trekken ze veel te weinig geld uit voor de NAVO en de strijdkrachten. Dat is erg slecht voor de VS en dit gaat veranderen."

De president haalde onlangs tijdens een bezoek aan Brussel ook al uit naar Duitsland. "De Duitsers zijn slecht, erg slecht. Kijk naar de miljoenen auto's die zij in de Verenigde Staten aan de man brengen. Verschrikkelijk. Daar gaan we een stokje voor steken", zou Trump toen volgens Der Spiegel hebben gezegd.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel leek zondag ook enige afstand te nemen van de VS. Ze riep Europa op zich te bezinnen op de eigen kracht. "De tijden dat we volledig op anderen konden rekenen zijn echt voorbij. Dat heb ik de afgelopen paar dagen wel ervaren", zei Merkel na de G7-top op Sicilië, die door het dwarse optreden van Trump nauwelijks iets heeft opgeleverd.

Trump haalt weer uit naar Duitsland
Trump haalt weer uit naar Duitsland (Foto: ANP)

Patricia Paay noemt beslaglegging belachelijk

Patricia Paay vindt het "belachelijk" dat de Belastingdienst beslag heeft laten leggen op haar huis, dat dinsdag in de verkoop is gegaan. "Dit is tegen onze afspraken met de Belastingdienst in", zegt Patricia tegen BuzzE.

De site Bekende Buren meldde dinsdag dat Patricia tussen 2013 en 2016 geen of te weinig belasting zou hebben betaald. Daarom liet de Belastingdienst Amsterdam maandag beslag leggen op Patricia's woning, die te koop staat voor 475.000 euro. "Het klopt dat ik ze nog geld verschuldigd ben", zegt Patricia. "Ik heb ook gezegd: als ik moet betalen, betaal ik wel, maar dat kan ik nu even niet. We zijn hier al maanden mee bezig."

Volgens Patricia heeft zij haar afspraken met de Belastingdienst zwart op wit staan. "Daar is zelfs een notaris bij geweest. De Belastingdienst werkt veel langs elkaar heen. De een weet niet waar de ander mee bezig is."

Fout
Dat er beslag is gelegd op haar woning kwam voor Patricia als een grote verrassing. "Ik wist van niks." De diva zette haar huis te koop om haar belastingschuld, die volgens Bekende Buren zo'n 100.000 euro zou bedragen, te kunnen betalen. "Ik ben al de hele dag bezig met mijn boekhouder en advocaat. Dat beslag is belachelijk en ga ik eraf laten halen."

De schuld die Patricia heeft bij de Belastingdienst is volgens haar het gevolg van een fout in het verleden. "Het is door een heel raar iets gekomen. Het was geld dat Adam nog kreeg en dat hebben ze naar mij overgemaakt. Daar zijn ze te lang mee doorgegaan en nu moet ik het terugbetalen."

Etterbakken
Patricia heeft goede hoop haar huis snel te verkopen. "De telefoon bij de makelaar staat roodgloeiend." Ook hoopt de diva dat de beslaglegging dinsdag nog wordt opgeheven. "Zodra het huis is verkocht, betaal ik de Belastingdienst."

Al wordt de beslaglegging opgeheven, volgens Patricia is het kwaad al geschied. "Ik hoop echt dat het voor het eind van de dag geregeld is, maar dan is het al te laat. Ik sta weer gewoon voor gek. Ik mag het eigenlijk niet zeggen, maar het zijn etterbakken. Het is echt pest Patricia dit jaar."

Patricia Paay noemt beslaglegging belachelijk
Patricia Paay noemt beslaglegging belachelijk (Foto: BuzzE)

Paus niet naar Zuid-Soedan

Paus Franciscus brengt dit jaar geen bezoek aan Zuid-Soedan. De reis zou volgens Italiaanse media om veiligheidsredenen zijn uitgesteld.

De kerkvorst zou omstreeks oktober naar Afrika afreizen. Het Vaticaan liet dinsdag alleen weten dat de mogelijkheden voor een reis zijn onderzocht, maar dat er dit jaar geen mogelijkheid meer is. Franciscus gaf zelf eerder dit jaar in een interview te kennen dat hij naar Zuid-Soedan wilde reizen. Zuid-Soedan is verwikkeld in een burgeroorlog, waardoor al meer dan 1,7 miljoen mensen op de vlucht zijn geslagen. In delen van het land heerst bovendien hongersnood.

De tachtigjarige paus bezoekt in september Colombia. Ook staat er reizen naar India en Bangladesh op het programma. Daarvan zijn de data nog niet bekend.

Paus niet naar Zuid-Soedan
Paus niet naar Zuid-Soedan (Foto: ANP)

Vrouw (38) betaalt 15-jarige voor seks

Een 15-jarig ventje uit Port St. Lucie, in de Amerikaanse staat Florida, is een behoorlijke baas. Niet alleen heeft hij vele malen de liefde bedreven met een 38-jarige vrouw, hij kreeg er nog voor betaald ook!

Spil in het verhaal is ene Rebecca McGraw. De 38-jarige brunette is vorige week opgepakt wegens vele malen seks hebben met een minderjarige.

In de lente van 2016 leerde het jochie de vrouw kennen. Ze nodigde hem bij haar thuis uit om te zuipen en te blowen. Uiteindelijk kwam het tot seks, veel seks. Het ventje heeft McGraw maar liefst zestien keer aan zijn paarsgepunte lans geregen.

Na de seks gaf de vrouw in kwestie haar jonge gigolo haar bankpas mee, waarmee hij bij een flappentap zelf zijn gage mocht pinnen. Uiteindelijk lekte de bijzondere relatie uit toen de moeder van het jochie een berichtje van de vrouw op zoonliefs telefoon ontdekte.

Het mannetje heeft een volledige bekentenis afgelegd. McGraw is gearresteerd wegens seks met een minderjarige. Haar borgsom is vastgesteld op 125.000 dollar.

McGrawDe vrouw in kwestie. Nice? (foto: Port St. Lucie Police Dpt.)

Vrouw zwaargewond bij schietpartij Rotterdam

Bij een schietpartij in Rotterdam Charlois is dinsdagochtend een gewonde gevallen. Het schietincident vond plaats in de Wolphaertsbocht. De straat is voor onderzoek afgesloten.

Het slachtoffer is een vrouw van begin 20. Ze is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht, meldde de politie op Twitter. Volgens RTV Rijnmond kregen het slachtoffer en de mannelijke dader rond 8.30 ruzie met elkaar. De man trok daarbij op straat een wapen en schoot op de vrouw. De schutter vluchtte daarna een portiekwoning in waar hij zich verschanste voor de politie. Deze zette een onderhandelaar in die de man rond half 11 nog 5 minuten de tijd gaf om zich over te geven. 

Nog voordat de tijdslimiet voorbij was, was er een schot in de woning te horen, waarna de politie en het inmiddels aanwezige arrestatieteam de woning binnenviel. Daar vonden zij een gewonde 79-jarige man aan, welke met een ambulance werd afgevoerd. Vermoedelijk heeft de man zich van het leven willen beroven. 

 Vrouw zwaar gewond overgebracht naar ziekenhuis na #schietincident #Wolphaertsbocht #Rotterdam. Onderzoek loopt. Straat is afgesloten.

Shell bezorgdienst van start in Rotterdam

Shell is dinsdag begonnen met zijn eerder aangekondigde bezorgdienst voor brandstoffen. Automobilisten kunnen via TapUp in de Rotterdamse wijken Overschie, Hillegersberg Zuid, Park Zestienhoven, Terbregge en bij de Van Nelle Fabriek brandstof laten bezorgen. Dat gebeurt met een elektrisch voertuig dat genoeg brandstof voor zo'n tien auto's mee kan nemen.

De benzine of diesel is te bestellen via een app. De automobilist hoeft niet bij zijn voertuig aanwezig te zijn, maar moet wel zorgen dat de tank bereikbaar is. Betaling gebeurt via creditcard of automatische incasso. Behalve de benzineprijs betaalt de automobilist 3,95 euro per tankbeurt.

In eerste instantie gaat het nog om een proef, maar een einddatum is daar niet voor gesteld. Bij eerdere tests dienden Shell-medewerkers als klanten.

Shell bezorgdienst van start in Rotterdam
Shell bezorgdienst van start in Rotterdam (Foto: ANP)

Meer EU-geld in 2018 naar veiligheid en migratie

De EU geeft volgend jaar naar verwachting 145,4 miljard euro uit. Dat betekent een stijging van 8,1 procent ten opzichte van dit jaar. Dat blijkt uit de ontwerpbegroting van 2018 die EU-commissaris Günther Oettinger (Begroting) dinsdag in Brussel aan het Europees Parlement voorlegde.

Migratie, veiligheid en investeringen staan bovenaan de prioriteitenlijst. Maar ook voor activiteiten om de werkgelegenheid voor jongeren te stimuleren wordt meer uitgetrokken.

Oettinger wees erop dat de begroting van 2018 het laatste jaar is waarin het Verenigd Koninkrijk volwaardig EU-lid is. De 'brexit' in 2019 "heeft directe en indirecte gevolgen" voor de financiering van EU-programma's, zei hij.

De EU werkt met begrotingsperiodes van zeven jaar waarin het plafond van de bestedingen aan het begin van die periode wordt vastgelegd. Het lopende zogenoemde meerjarig financieel kader (MFK) geldt tot en met 2020. Elk jaar worden de uitgaven bijgesteld.

Meer EU-geld in 2018 naar veiligheid en jeugd
Meer EU-geld in 2018 naar veiligheid en migratie (Foto: ANP)

Australië wil pedofielen paspoorten weigeren

De Australische regering wil voorkomen dat veroordeelde pedofielen nog langer naar het buitenland kunnen reizen. Zij kunnen geen paspoort meer krijgen als een nieuw voorstel wordt goedgekeurd door het parlement.

Minister Michael Keenan (Justitie) zei volgens de BBC dat de geplande maatregel gevolgen zal hebben voor ongeveer 20.000 mensen die zijn veroordeeld wegens zedendelicten. Zij hebben hun straf uitgezeten, maar worden nog wel in de gaten gehouden door de autoriteiten.

Volgens de minister komen na invoering van het plan ongeveer 3200 mensen nooit meer in aanmerking voor een paspoort. Dat zijn mensen die de rest van hun leven onder toezicht staan. De maatregel moet kwetsbare kinderen beschermen tegen uitbuiting.

Parlement
De autoriteiten willen zich niet beperken tot het weigeren van reisdocumenten. Paspoorten kunnen volgens het Australische ABC News ook worden ingetrokken, zelfs als een veroordeelde pedofiel al in het buitenland zit.

Keenan noemde kindersekstoerisme een "weerzinwekkend misdrijf". Zo werd een Australische man in 2016 veroordeeld tot vijftien jaar cel vanwege het seksueel misbruik van elf meisjes in Indonesië. Het parlement buigt zich naar verwachting komende maand over het plan.

Australië wil pedofielen paspoorten weigeren
Australië wil pedofielen paspoorten weigeren (Foto: ANP)

Dumoulin definitief niet in Tour de France

Het was eigenlijk al zeker, ook voor de Giro d'Italia, maar de ploegleider van Giro-winnaar Tom Dumoulin heeft nog maar eens bevestigd dat de Nederlander niet van start gaat in de Tour de France.

Aike Visbeek van Team Sunweb liet dat weten in WielerFlits Live. Deelname van Dumoulin aan de Tour is volgens hem simpelweg uitgesloten, iets wat ook voor de Giro al wel min of meer duidelijk was. De planning voor die weken blijft grofweg hetzelfde: Dumoulin gaat in juli op een welverdiende vakantie.

Komend weekeinde komt hij in Limburg al wel in actie tijdens de eerste editie van de Hammer Series. Vanaf 10 juni begint hij in principe aan de Ronde van Zwitserland en ook op het NK zal hij van de partij zijn. Deel twee van het seizoen staat vooral in het teken van de tijdrit op het wereldkampioenschap in het Noorse Bergen. 

"De precieze plannen liggen nog ter discussie", zegt Visbeek. "Er is bijvoorbeeld ook een scenario mogelijk waarin hij de Vuelta rijdt, maar dat zijn we allemaal nog aan het bekijken." 

'Bundesliga concreet voor Traoré'

Betrand Troaré kan zijn carrière een vervolg geven in de Bundesliga. De aanvaller staat in belangstelling van verschillende Duitse clubs.

Het is vrijwel zeker dat Traoré Ajax gaat verlaten. De speler van Chelsea kwam dit seizoen op huurbasis uit voor de Amsterdammers en heeft zijn zinnen gezet op een vertrek. Of hij terugkeert naar Chelsea is echter nog de vraag. Veel clubs hebben interesse in de vleugelspeler.

Voetbal International meldt dat verschillende clubs uit de Bundesliga geïnformeerd hebben naar Traoré. 1899 Hoffenheim zou concreet zijn geworden voor de aanvaller, terwijl hij ook hoog op het lijstje staat van Red Bull Leipzig.

Daarmee wordt het voor Ajax een lastig verhaal om Traoré opnieuw te huren van Chelsea, waar de voorhoedespeler in bezit is van een tweejarig contract.

Begraafplaatspoeper betrapt: 'Stop het in je broekzak en neem het mee!'

Een opvallend staaltje absolute topjournalistiek uit Kenia bereikte ons op deze mooie ochtend. Het gebeurt er nog wel eens dat men plotseling een zak tuinaarde open moet scheuren en dat doet de lokale Keniaan dan vaak in de bosjes of op een andere plek wat geen normaal toilet is.

Zo ook een man die onlangs langs een begraafplaats liep. Zoals Tom Dumoulin liet zien kan het de beste overkomen en ook deze meneer voelde de plotselinge drang om de rug te snuiten. Helaas voor de beste man kwam juist op het moment dat hij stevig uit zijn aars aan het beulen was een bewaker aanlopen en die was allerminst gelukkig met de bevuiling van zijn begraafplaats.

"Pak die troep en stop het in je broekzak!", riep de bewaker. "Waarom heb je van deze begraafplaats een toilet gemaakt? Raap het allemaal op en stop het in je broekzak en veeg je handen af aan je gezicht", beval de wellicht iets te ver doordravende bewaker. "Waarom doe je zoiets stoms als poepen op een begraafplaats?!"

De begraafplaatsbemester koos vervolgens het hazenpad, vermoedelijk om thuis toch maar eens een douche te nemen. De gratis les van vandaag: poep niet op een Keniaanse begraafplaats, tenzij je een ietwat aparte fetish hebt. 

Dankzij een oplettende user kunnen we dit topfilmpje aan je tonen. Schijnbaar vond het voorval ietsje eerder plaats dan gedacht, een kleine twee jaar, maar dat mag de pret niet drukken (Bron: YouTube)

British Airways wil storing achter zich laten

Luchtvaartmaatschappij British Airways hoopt dat de computerstoring voltooid verleden tijd is en verwacht vanaf dinsdag weer volgens normaal schema te kunnen vliegen.

Vluchten van en naar Heathrow, het drukste vliegveld van Europa, kampten zaterdag, zondag en maandag met problemen door de computerstoring van British Airways. Ook vluchten vanaf Gatwick werden geannuleerd. Honderden vluchten werden geschrapt en honderden andere vluchten liepen vertragingen op.

De storing werd veroorzaakt door een probleem met de elektriciteitsvoorziening bij British Airways. Volgens de topman Alex Cruz was er geen cyberaanval.

British Airways wil storing achter zich laten
British Airways wil storing achter zich laten (Foto: BuzzT)

LB: Kraantje Pappie verbrak relatie vanwege hit

Lekker Belangrijk: Nieuws dat je niet wilt missen!

Toen Kraantje Pappie bekend werd, verbrak hij zijn relatie om met volle teugen van het leven als BN'er te genieten. Dat vertelt de rapper in Viva.

De muzikant, die eigenlijk Alex van der Zouwen heet, had drie jaar een relatie toen zijn eerste single in de Top 40 belandde. "Toen ben ik eruit gestapt. Ik durf nu ook hardop te zeggen dat dat toen mijn enige reden was. Fucking lelijk", bekent hij. "Ik dacht dat ik heel veel misstappen zou begaan als ik in een relatie zou zitten. Toen Waar is Kraan ontplofte en ik ineens een bekende Nederlander was, werd het leven in één klap rock-'n-roll met alles wat daarbij komt kijken. Mensen die voor je rennen, gillende meisjes, geld op de bank. Ga daar maar eens mee om."

Uiteindelijk veranderde de rapper van gedachten. "Het was verslavend en makkelijk om het Kraantjemasker 24/7 te blijven dragen. Zo rond mijn tweede album dacht ik: wacht even, is Alex er ook nog? Wie is dat eigenlijk?" Hij ging naar eigen zeggen met hangende pootjes terug naar zijn vriendin. "Gelukkig heeft ze het me kunnen vergeven. Ik heb veel geluk gehad en ben nu gelukkiger dan ooit."

Kraantje Pappie verbrak relatie vanwege hit
Kraantje Pappie verbrak relatie vanwege hit (Foto: BuzzE)

Titelverdedigster Muguruza schakelt Schianove uit op Roland Garros

Op de tweede dag van het tennistoernooi van Roland Garros kwamen zeven vrouwen uit de top-20 van de wereld in actie. Zes van hen plaatsten zich voor de tweede ronde, voor Coco Vandeweghe is het toernooi al voorbij. De Amerikaanse nummer twintig van de wereld ging met 1-6, 4-6 onderuit tegen Magdalena Rybarikova uit Slowakije.

De mondiale nummer twee, Karolina Pliskova uit Tsjechië, had het in het begin even lastig met Zheng Saisai (WTA-67). De Chinese kon Pliskova in set twee echter niet meer bijbenen en moest zich gewonnen geven: 7-5, 6-2. De meest opvallende eersterondepartij zag gelijk twee Roland Garros-kampioenen tegenover elkaar staan. Titelverdedigster Garbiñe Muguruza had ruim anderhalf uur nodig om Francesca Schiavone, de winnares van 2010, van zich af te schudden: 6-2, 6-4.

Caroline Wozniacki (WTA-12) had het verrassend lastig tegen de pas 17-jarige Australische wildcardspeelster Jaimee Fourlis. De tiener wist een set af te snoepen van de Deense, maar die herstelde zich op tijd: 6-4, 3-6, 6-2. Ook de als dertiende geplaatste Française Kristina Mladenovic had het voor eigen publiek niet makkelijk. Na een ruim drie uur durende marathonpartij tegen Jennifer Brady (WTA-88) konden dan toch de vuisten de lucht in: 3-6, 6-3, 9-7.

De Russische Elena Vesnina, vijftiende van de wereld, moest de nodige zeilen bijzetten om Beatriz Haddad Maia (WTA-101) terug naar Brazilië te slaan: 6-2, 3-6, 6-4. Anastasia Pavlyuchenkova was tot slot binnen drie kwartier al klaar. De nummer zeventien van de wereld zag de Roemeense Patricia Maria Tig na de eerste game van de tweede set opgeven: 6-1, 1-0.

'Griekenland voldoet wel aan verplichtingen'

Griekenland zal in juli gewoon aan zijn betalingsverplichtingen voldoen. Die belofte deed de Griekse minister van Financiën Euclid Tsakalotos dinsdag. Hij reageerde daarmee op een artikel in de Duitse krant Bild waarin hij zou hebben gezegd dat de Grieken mogelijk hun deadline zouden missen.

Volgens Tsakalotos zijn zijn woorden vervormd. ,,Er zijn geen betalingsproblemen en de Grieken zullen zich aan de afspraken houden. Wel heb ik gezegd dat terugbetaling zonder dat er duidelijkheid is over de schuldpositie onvoldoende is om de Griekse economie te hervormen."

De Grieken moeten in juli 7 miljard euro aan uitstaande leningen terugbetalen. De EU en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) werden het vorige week niet eens geworden over schuldverlichting. Het uitblijven van een akkoord over een eventuele nieuwe schuldverlichting vergroot het risico op een wanbetaling.

'Griekenland voldoet wel aan verplichtingen'
'Griekenland voldoet wel aan verplichtingen' (Foto: ANP)

President Zuid-Korea boos over luchtafweer VS

De nieuwe Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in heeft dinsdag verontwaardigd een onderzoek bevolen naar de komst van extra Amerikaanse luchtafweer. Hij wist niets af van de komst. Moon was geschokt toen hij van veiligheidschef Cheong Wa-dae hoorde dat er nog vier raketinstallaties zijn geplaatst in het kader van het Amerikaanse defensieschild tegen Noord-Korea, meldde persbureau Yonhap.

Moon belde de minister van Defensie die toegaf wel van de plaatsing te hebben geweten. Seoul heeft officieel ingestemd met de plaatsing van twee installaties voor het raketafweersysteem THAAD. Maar er zijn er al zes. Daar staat niets over in de informatie die Moon bij zijn ambtsaanvaarding heeft gekregen. De komst van vier THAAD-raketinstallaties is nergens geregistreerd, klaagde Moon.

President Zuid-Korea boos over luchtafweer VS
President Zuid-Korea boos over luchtafweer VS (Foto: ANP)

Ongeloof bij Stam: "Zo'n finale moet je winnen"

Jaap Stam was met Reading een haar verwijderd van Premier League-voetbal, maar zijn ploeg verloor na strafschoppen van Huddersfield Town.

Reading plaatste zich dit seizoen voor de nacompetitie met promotie naar de Premier League als uiteindelijk doel. De ploeg won van Fulham, maar de finale met Huddersfield Town werd in het nadeel van Reading na strafschoppen beslist.

Zo was Stam dichtbij Premier League-voetbal, maar ging het op het laatste moment mis. De trainer baalde flink na afloop. "We hebben een mooi seizoen achter de rug, maar zo'n finale moet je winnen", vertelde Stam in gesprek met BBC.

"Vooral als je verliest na strafschoppen, dan is dat moeilijk te accepteren. We hebben een goed seizoen achter de rug en dat wil je dan goed afsluiten. Het had de kers op de taart geweest als we hadden gewonnen, maar niemand is schuldig aan dit verlies", aldus Stam.

Reading stond in de penaltyreeks met 3-1 voor, maar verloor uiteindelijk alsnog. Hierdoor liep het promotie naar de Premier League mis. Ook kan de club fluiten naar de vele tientallen miljoenen ponden die het zou ontvangen bij promotie naar het hoogste niveau.

Nieuwe Project IGI in ontwikkeling

De Noorse ontwikkelstudio Artplant heeft bevestigd dat het werkt aan een nieuwe Project IGI-game. Project IGI was een pc-shooter die in 2000 werd uitgebracht door Eidos Interactive en hoewel de game behoorlijk wat tekortkomingen had, wordt het door veel mensen toch herinnerd als een zeer vermakelijke en pittige first-person shooter.

Artplant is een relatief nieuwe gamestudio die opgericht werd door de mensen achter de eerste IGI-game. Details van de nieuwe titel zijn schaars, maar een woordvoerder bij Artplant heeft aangegeven dat de nieuwe game IGI - We're Going In gaat heten. Of de titel een hint is naar de mogelijkheid voor multiplayer/co-op is niet bekend. Mogelijk gaan we wat horen tijdens E3 of Gamescom dit jaar.

Nieuwe Project IGI-game in ontwikkeling
Nieuwe Project IGI-game in ontwikkeling

Explosief onder auto Kok was extreem krachtig

Het explosief dat op 2 juli vorig jaar onder de auto van ex-crimineel en misdaadjournalist Martin Kok aan de Amsteldijk in Amsterdam werd gevonden, was extreem krachtig. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), zo meldt de politie dinsdag.

Volgens het onderzoek had het explosief veertig keer de kracht van een handgranaat. Als het was afgegaan was volgens de politie de kans zeer reëel dat er meerdere doden en zwaargewonden waren gevallen.

Het onderzoek naar het incident loopt nog. De politie heeft maandag een 47-jarige man opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij het incident. Het is niet waarschijnlijk dat hij het explosief heeft geplaatst.

Martin Kok werd op 8 december geliquideerd in Laren. Het Amsterdamse onderzoeksteam onderzoekt of er een verband is tussen zijn liquidatie en het geplaatste explosief.

Valverde nieuwe trainer FC Barcelona

FC Barcelona heeft de opvolger van trainer Luis Enrique gepresenteerd. De nieuwe oefenmeester van de Catalaanse grootmacht is Ernesto Valverde. De bespeler van Camp Nou kwam uit bij de voormalige trainer van Athletic Bilbao in de jacht naar nieuwe successen. Valverde is geen onbekende in Catalonië; tussen 1988 en 1990 droeg de coach het shirt van Blaugrana.

In 2002 begon de Bask zijn carrière als trainer bij de reserves van Bilbao, waarna Valverde uiteindelijk werd benoemd tot hoofdtrainer. Na omzwervingen via Espanyol, Olympiakos, Villarreal en Valencia, keerde hij terug bij Athletic in 2013.

De aanstelling van Valverde komt niet als een complete verrassing. De keuzeheer nam vorige week afscheid bij Bilbao na een dienstverband van vier jaar.

Voor de nieuwe coach wacht de schone taak om in het nieuwe seizoen weer successen te oogsten in La Liga en Champions League. De eerstgenoemde moest men dit seizoen laten aan Real Madrid, terwijl men in en vroegtijdig stadium werd uitgeschakeld door Juventus.

'Verkopen huis levert nog vaak verlies op'

Nog 340.000 huiseigenaren staan op virtueel verlies met de waarde van hun huis. Als ze nu zouden verkopen dan krijgen ze minder dan ze eerder voor hun stekkie hebben betaald. Dat heeft woningmarktonderzoeker Calcasa uitgezocht door aankoopprijzen te vergelijken met huidige woningwaardes.

Dankzij het aantrekken van de woningverkopen zijn de huizenprijzen sinds het dieptepunt van de markt in 2013 weer flink opgelopen. Toch worden er nog steeds woningen met verlies verkocht, constateert Calcasa. Vooral mensen die hun huis tussen 2006 en 2009 aanschaften, doen deze bij verkoop nu vaak met verlies van de hand.

De meeste woningen die nu nog minder waard zijn dan hun oorspronkelijke aankoopprijs liggen in het oosten en zuiden van het land. Daar staan nog respectievelijk 120.000 en 127.000 huizen op virtueel verlies. In het westen van het land ligt dit aantal met 34.000 stuks aanzienlijk lager. Kopers die hun verlies al hebben genomen zijn niet meer meegeteld in deze cijfers.

'Verkopen huis levert nog vaak verlies op'
'Verkopen huis levert nog vaak verlies op' (Foto: ANP)

ECB ziet nu niets in inkoop Griekse obligaties

De Europese Centrale Bank (ECB) overweegt nog niet om ook Griekse obligaties op te kopen als onderdeel van het lopende omvangrijke schuldenopkoopprogramma. Dat zei ECB-president Mario Draghi maandag tegen het Europees Parlement in Brussel.

Volgens Draghi moet de beoordeling van de bail-out van Griekenland eerst worden afgerond. Ook moeten schuldeisers instemmen met een lastenverlaging van het land.

Vorige week slaagden de ministers van Financiën van de eurogroep en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) er niet in het eens te worden over verlichting van de schuldenberg van de Grieken van ruim 300 miljard euro. Het land heeft in juli zo'n 7 miljard euro nodig voor de aflossing van een aantal obligaties.

ECB ziet nu niets in inkoop Griekse obligaties
ECB ziet nu niets in inkoop Griekse obligaties (Foto: ANP)

Neeltje Jans ziet af van opvang bruinvissen

Het Deltapark Neeltje Jans in Zeeland ziet af van het plan om bruinvissen uit het Dolfinarium Harderwijk op te vangen. Directeur Bert van de Hoef van Neeltje Jans zei maandag tegen Omroep Zeeland dat dit besluit is genomen naar aanleiding van bezwaren van dierenactivisten.

Van de Hoef vertelde dat tegen de vergunning die bij het Rijk is aangevraagd voor het houden van bruinvissen bezwaar is aangetekend "door onder meer dierenactivistische groepen". Hij zei dat daardoor de kans bestond dat het Deltapark in jarenlange procedures zou terechtkomen. "Daar had ik geen zin in. Ik besteed mijn tijd liever aan het bedenken van leuke dingen voor de mensen die naar Deltapark Neeltje Jans komen."

Begin april betoogden ook andere actiegroepen bij de ingang van het park tegen de opvang van bruinvissen. Volgens Een Dier Een Vriend wilde het park de bruinvissen gebruiken voor experimenten en voor shows voor betalend publiek. "Ik ben blij dat dit belachelijke plan van shows en experimenten met bruinvissen niet doorgaat", zei voorzitter Geoffrey Deckers in een reactie op het besluit van Deltapark Neeltje Jans. "Dit zijn dieren die een goede opvang verdienen van echte dierenvrienden en niet van een bedrijf dat dieren degradeert tot clowns met een bal op hun neus in het water."

Van de Hoef noemde het "volstrekt belachelijk" dat de dierenactivisten de vergelijking tussen clowns en bruinvissen maakten. "Ons plan was alleen maar om de dieren te laten te zien en te zeggen dit is nu de bruinvis en die leeft in de Oosterschelde."

Liam Gallagher feliciteert broer Noel

Na een reeks beschuldigingen en schofferingen, stuurde Liam Gallagher zijn broer Noel maandag een aardig bericht. De zanger feliciteerde zijn voormalig Oasis-collega met diens verjaardag op Twitter.

"Fijne 50e jongen, blijf jong", schreef Liam, die zelfs de letter x toevoegde aan het bericht. De laatste weken was juist Noels verjaardag onderwerp van veel boze tweets van Liam. Hij schreef onder meer dat de familie niet welkom was op het feestje, dat naar verluidt als thema cocaïne heeft. "Hij heeft niemand van de familie uitgenodigd, zelf zijn moeder niet. Dat zegt iets over een man", schreef hij onder meer.

Ruzie
Liam en Noel zaten jaren samen in de band Oasis en waren ooit bevriend. De ruzie die in de hoogtijdagen van de band ontstond, betekende in 2009 het einde voor Oasis. Sindsdien maken beide broers elkaar geregeld zwart in de media.

Na de gelukswensen op Twitter maandag, spraken veel fans de hoop uit dat Oasis toch weer samenkomt. Na de aanslagen bij het concert van Ariana Grande vorige week hebben veel mensen de broers, die uit Manchester komen, gevraagd bij elkaar te komen. Hun hit Don't Look Back In Anger werd symbool voor de veerkracht van de plaatselijke bevolking, nadat het publiek bij een herdenkingsdienst het nummer spontaan had ingezet.

Liam geeft dinsdag in Manchester zijn eerste soloconcert. Hij maakte bekend de opbrengst te doneren aan de slachtoffers van de aanslag.

Liam Gallagher feliciteert broer Noel
Liam Gallagher feliciteert broer Noel (Foto: BuzzE)

'Laat snelle e-bike toch op fietssnelwegen'

Het is onbegrijpelijk dat snelle e-bikes vanaf deze zomer zelfs worden geweerd van snelfietsroutes. Dat vindt RAI Vereniging. Ook de Fietsersbond pleit ervoor om zogeheten speed pedelecs een vrijstelling te geven voor de snelle en comfortabele fietspaden die steden met elkaar verbinden.

Speed pedelecs of speed e-bikes zijn elektrische fietsen die snelheden kunnen halen van 45 kilometer per uur. Vanaf 1 juli worden ze beschouwd als bromfiets en mogen ze niet meer op het fietspad. Ook fietssnelwegen zoals het RijnWaalPad tussen Arnhem en Nijmegen en de F35 in Twente zijn dan verboden gebied.

"Onbegrijpelijk en een onbedoeld effect van de wet", stelt voorzitter Steven van Eijck van RAI Vereniging dinsdag. "Er is maatwerk nodig", vindt directeur Saskia Kluit van de Fietsersbond.

'Laat snelle e-bike toch op fietssnelwegen'
'Laat snelle e-bike toch op fietssnelwegen' (Foto: ANP)

Productie PlayStation 3 gestopt in Japan

Na ruim tien jaar is het einde van een tijdperk aangebroken: de productie van alle PlayStation 3-modellen in Japan is gestopt. Het laatste model, de 500GB standaard-versie, was de laatste die in Japan nog geproduceerd werd. 

Shipments van dit model staan nu op de officiële website als 'ended'. PlayStation 3 werd in Japan gelanceerd in november 2006 en heeft sindsdien in het land ruim tien miljoen eenheden verkocht. PlayStation 4, waar nu alle focus op ligt, is in het land bijna vijf miljoen keer verkocht op het moment van schrijven.

Playstation 3 zeventig miljoen keer verkocht (Foto: Novum)

Ontwikkeling Final Fantasy VII Remake gaat intern verder

Square Enix gaat de ontwikkeling van Final Fantasy VII Remake intern aanpakken. Tot nu toe werd nog samengewerkt met een externe partner, maar daar wordt nu vanaf gezien. Naoki Hamaguchi van Mobius Final Fantasy gaat het project overzien.

De reden is simpel: Square Enix wil volledige controle hebben over de kwaliteit van de game en schema van de ontwikkeling. Hieruit zou je kunnen concluderen dat Square Enix niet tevreden is met de huidige gang van zaken, al is dat uiteindelijk lichte speculatie. Het is in ieder geval te hopen dat de ontwikkeling hiermee in de versnelling komt, want na de aankondiging op E3 2015 is er nog vrijwel niets bekendgemaakt van de game.

Wanneer de eerste episode van de remake beschikbaar komt is niet bekend.

final fantasy 7

Overwatch teaset trip naar de maan

Momenteel is het Anniversary-event van Overwatch nog in volle gang, maar Blizzard kijkt alweer vooruit. Via Twitter is een verwijzing geplaatst over de Horizon Lunar Colony, waar Winston is opgegroeid.

Via de website is te lezen dat de systemen in de Horizon Lunar Colony nog werken en dat er communicatie van de Colony te lezen is. Voor wie niet bekend is met de Colony: het is een plek waar Winston en andere genetisch aangepaste gorilla's werden opgegroeid om de effecten van langdurig verblijven in de ruimte te testen. Uiteindelijk kwamen de gorilla's in opstand en vermoordde alle wetenschappers en zij zitten er, met uitzondering van Winston, nu nog steeds.

Het lijkt er dus op dat de volgende map ons naar de maan gaat brengen. Wanneer is nog niet bekend, maar dat zal dan ongetwijfeld ergens in juni zijn.

Moeder Ariana Grande steunt slachtoffers

De moeder van de Amerikaanse zangeres Ariana Grande heeft maandag op Memorial Day haar dankbaarheid geuit aan alle hulpverleners die in actie kwamen in de week na de aanslag in Manchester tijdens het concert van haar dochter.

"Bedankt aan al diegenen die op enigerlei wijze in Manchester geholpen hebben", twittert Joan Grande. ''Mijn hart gaat uit naar alle slachtoffers, mensen die hun leven hebben verloren of gewond zijn geraakt en allen die de aanslag die avond overleefden. Maar ik denk ook aan de familieleden en vrienden met grenzeloos verdriet. Ik sta achter jullie. Nooit zullen we het kwaad over ons leven laten heersen."

Moslimterrorist Salman Abedi pleegde vorige week zondag een zelfmoordaanslag vlak na een concert van Ariana Grande in Manchester. Er vielen 22 doden en 59 gewonden. Vooral veel jongeren werden slachtoffer. Ook Joan woonde het concert in Manchester bij. Haar dochter Ariana kondigde vrijdag aan dat ze binnenkort terug wil naar Manchester voor een benefietconcert om geld in te zamelen voor de slachtoffers en hun familie en nabestaanden. Via Skype zal Ariana de gewonden 'bezoeken'. 

Moeder Ariana Grande steunt slachtoffers
Moeder Ariana Grande steunt slachtoffers (Foto: BuzzE)

Chastain: vrouwenrollen in film zorgwekkend

Als één ding jurylid Jessica Chastain is opgevallen tijdens het filmfestival van Cannes, dan is het wel de rol die vrouwen spelen in films. De actrice noemt de manier waarop vrouwen geportretteerd worden zorgwekkend, omdat deze niet voldoen aan haar ideaalbeeld van de typische vrouw.

"Dit is de eerste keer dat ik twintig films keek in tien dagen. Ik hou van film, maar wat me vooral is bijgebleven is hoe de wereld naar vrouwen kijkt, getuige de wijze waarop ze worden neergezet", zei de actrice tijdens een persconferentie. "Ik vond het - uitzonderingen daargelaten - best zorgwekkend."

Sofia Coppola ging er in Cannes als tweede vrouwelijke regisseur ooit met de winst in haar categorie vandoor. In de filmwereld zijn de meeste schrijvers en regisseurs van het mannelijk geslacht. Jessica hoopt dat er veel vrouwelijke filmmakers zullen volgen. "Ik hoop dat als we meer vrouwelijke verhalenvertellers opnemen, we ook meer vrouwen in de films zullen zien die ik herken uit mijn dagelijkse leven. Die pro-actief zijn, hun eigen belangen hebben en niet alleen reageren op de mannen om hen heen, die hun eigen standpunt hebben."

De door Chastain gewenste verandering ligt in handen van vrouwen, maar vooralsnog lijken de meeste vrouwen echter een rol vóór in plaats van áchter de camera te ambiëren.

Chastain: vrouwenrollen in film zorgwekkend
Chastain: vrouwenrollen in film zorgwekkend (Foto: BuzzE)

FOK! Wat een weer: rustige lentedag

Kamillegeur in mei,
brengt de zomer dichterbij.

Goedemorgen! Helaas voor jullie ben ik nooit zo lang van stof als Stephan Met een beetje mazzel heeft het afgelopen nacht flink geregend met een klap onweer erbij, want dat had het KNMI immers voorspeld, maar naar alle waarschijnlijkheid zijn er alleen een paar druppels gevallen. 

Vandaag is een mooie lentedag met af en toe zon, en temperaturen tussen de 17 graden (aan zee) en 22 graden (in het oosten). De wind is overwegend zwak tot matig en waait voornamelijk uit het west- tot zuidwesten. 

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:28
Zon onder: 21:46
Zonkracht: 7/3

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1416 Hiëronymus van Praag wordt verbrand op het Concilie van Konstanz wegens ketterij
1418 In RouenFrankrijk, wordt de 19-jarige Jeanne d'Arc op de brandstapel geëxecuteerd.
1814 Napoleon wordt verbannen naar Elba.
1898 Ontdekking van krypton door Morris Travers.
1919 Viering van het 300-jarig bestaan van de stad BataviaKoningin Wilhelmina legt een krans bij het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen in Hoorn
1950 De tweede regeerperiode van de Cambodjaanse koning Norodom Sihanouk loopt af.
1969 Arbeidersopstand in Willemstad Curaçao.
1973 AFC Ajax wint voor de derde keer op rij de Europacup I door met 1-0 te winnen van het Italiaanse Juventus.
2005 De Amerikaanse studente Natalee Holloway verdwijnt spoorloos op Aruba.
2012 Charles Taylor, de ex-president van het West-Afrikaanse land Liberia die terechtstond op het Speciaal Hof voor Sierra Leone, wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijftig jaar.

Collega Bazbo zag een strakblauwe licht.  (Foto: Bazbo)
Collega Bazbo zag een strakblauwe licht. (Foto: Bazbo)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nlonder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Aandeel groene energie vrijwel stabiel

Het verbruik van hernieuwbare energie uit zon, wind en biomassa op het totale energieverbruik in Nederland is vorig jaar vrijwel onveranderd gebleven. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

Volgens het CBS kwam het aandeel uit groene energie uit op 5,9 procent, tegen 5,8 procent in 2015. Wel steeg het verbruik van hernieuwbare energie vorig jaar met 5 procent tot 125 petajoule wat neerkomt op de jaarlijkse energieconsumptie van ruim 1,8 miljoen huishoudens.

Daar staat echter tegenover dat het totale energieverbruik in Nederland met bijna 4 procent klom tot 2119 petajoule, dus vandaar dat het percentage groene energie op het totaal vrijwel constant bleef.

De meeste groene energie komt nog altijd uit verbranding, vergisting of vergassing van biomassa. Wind- en zonne-energie maakt wel een duidelijke opmars door de plaatsing van meer windmolens op zee en extra capaciteit aan zonnepanelen.

Aandeel groene energie vrijwel stabiel
Aandeel groene energie vrijwel stabiel (Foto: ANP)

De Niro: Amerika is flauwe komedie geworden

Robert De Niro heeft een eredoctoraat gekregen van Brown University. Tijdens zijn speech op het Amerikaanse prestigieuze onderwijsinstituut had hij dit weekend weinig goeds te zeggen over de staat van het land.

De Hollywoodlegende en uitgesproken tegenstander van president Trump trok een vergelijking tussen de VS en de filmwereld. Amerika was ooit een inspirerend, verheffend drama, maar het is nu een tragische, flauwe komedie, aldus De Niro in de speech.

Een dag eerder had hij tijdens een vraag/antwoordsessie met studenten ook al zijn mening geuit over de politieke situatie in het land, zo meldt de Providence Journal. Hij noemde die "bespottelijk" en vertelde dat hij fervent volger van het nieuws is geworden, om bij te houden wat "die idioot" elke dag doet.

De acteur spoorde de afgestudeerden aan te werken aan verandering. "Begin daar meteen mee, zodat de volgende lichting afstudeert in een betere wereld."

De Niro: Amerika is flauwe komedie geworden
De Niro: Amerika is flauwe komedie geworden (Foto: BuzzE)

Vrachtwagen botst op goederentrein bij Sevenum

In Sevenum is een vrachtwagen tegen een goederentrein gebotst. Het ongeluk gebeurde bij een spoorwegovergang vlakbij de Columbusweg in Sevenum.

Volgens de brandweer vervoerden de trein en de vrachtwagen geen gevaarlijke stoffen. De truck vloog na de botsing in brand. De trein is licht beschadigd.

De machinist en de vrachtwagenchauffeur zijn beiden ongedeerd, aldus de brandweer.

Als gevolg van het ongeluk rijden er voorlopig ook geen treinen tussen Venlo en Eindhoven.

Vrachtwagen botst op goederentrein bij Sevenum
Vrachtwagen botst op goederentrein bij Sevenum (Foto: ANP)

Oppositieleiders Venezuela gewond bij protest

Twee Venezolaanse oppositieleiders zijn maandag in hoofdstad Caracas gewond geraakt bij protesten tegen de regering van Venezuela.

Oppositieleider Henrique Capriles spreekt over een hinderlaag. 16 anderen zouden gewond zijn geraakt bij de protestmars. Capriles dient een klacht in. Op een foto is te zien dat hij blauwe plekken op zijn gezicht heeft, naar eigen zeggen opgelopen nadat een soldaat hem sloeg.

Ook oppositieleider Carlos Paparoni raakte gewond. Hij werd door de kracht van het water uit een waterkanon tegen de grond geworpen en had hechtingen nodig.

Bij protesten tegen de Venezolaanse regering zijn sinds begin april tientallen mensen om het leven gekomen. Ook raakten honderden mensen gewond. De betogers willen af van president Nicolás Maduro en eisen vervroegde verkiezingen.

Sinds april zijn 2815 deelnemers gearresteerd. Volgens mensenrechtenactivisten worden er van hen nog 1240 vastgehouden.

Oppositieleiders Venezuela gewond bij protest
Oppositieleiders Venezuela gewond bij protest (Foto: ANP)

Máxima arriveert in Da Lat

Koningin Máxima is dinsdagochtend (lokale tijd) in Da Lat in het centrale hoogland van Vietnam begonnen aan haar werkbezoek voor de Verenigde Naties. De koningin kwam uit Ho Chi Minh-stad, waar ze eerder op de ochtend vanuit Nederland arriveerde voor haar driedaagse verblijf.

In Da Lat staan verschillende uitstapjes op het programma, waarbij Máxima uit eerste hand kan ervaren hoe in Vietnam wordt gewerkt aan verbetering van de toegankelijkheid van financiële diensten. Buiten de grote steden heeft maar 27 procent van de bevolking een bankrekening of verzekering.

Ook over het hele land gemeten is het percentage laag en de regering heeft de koningin in haar hoedanigheid als speciaal pleitbezorger van de VN op dit terrein om advies gevraagd. Het veldbezoek in Da Lat moet Máxima inzicht geven in de praktijk, naast de talrijke gesprekken die ze voert met officials.

Máxima arriveert in Da Lat
Máxima arriveert in Da Lat (Foto: ANP)

Reuzenpanda's eindelijk te bewonderen

De twee reuzenpanda's zijn deze week eindelijk te bewonderen in het Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Xing Ya en Wu Wen kwamen op 12 april onder grote belangstelling vanuit China aan in Nederland. De afgelopen periode hebben de twee dieren de tijd gekregen om te wennen in hun nieuwe omgeving.

Pandasia, het speciale verblijf voor de twee panda's, zal dinsdagmiddag officieel worden geopend door de Chinese ambassadeur Wu Ken en Marcel Boekhoorn, de eigenaar van het dierenpark.

Vanaf woensdag kan het publiek de twee beesten bekijken. Bezoekers moeten hier wel vooraf online kaartjes voor bestellen. De verwachting is dat veel mensen voor de panda's naar Rhenen zullen komen. De ANWB waarschuwt bezoekers rekening te houden met files rondom Rhenen.

Reuzenpanda's eindelijk te bewonderen
Reuzenpanda's eindelijk te bewonderen (Foto: ANP)

Autobom doodt minstens elf mensen in Bagdad

Minstens elf mensen zijn in de nacht van maandag op dinsdag omgekomen bij een bomaanslag in het centrum van de Iraakse hoofdstad Bagdad. Er zijn meerdere mensen gewond. In het district Karrada ontplofte een autobom. De autoriteiten hebben de omgeving afgezet.

De aanslag is nog niet opgeëist. De laatste maanden heeft de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) de Iraakse hoofdstad Bagdad verschillende keren getroffen.

Autobom doodt minstens elf mensen in Bagdad
Autobom doodt minstens elf mensen in Bagdad (Foto: ANP)

British Airways wil dinsdag regulier vliegen

Luchtvaartmaatschappij British Airways verwacht vanaf dinsdag weer volgens normaal schema te kunnen vliegen. Dat maakte de Londense luchthaven Heathrow bekend.

Vluchten van en naar Heathrow kampten zaterdag, zondag en maandag met problemen als gevolg van een computerstoring bij de Britse luchtvaartmaatschappij. Een probleem met de elektriciteitsvoorziening legde het computersysteem van British Airways wereldwijd plat.

Door de storing op zaterdag zag British Airways zich genoodzaakt die dag alle vluchten vanaf Heathrow en Gatwick te annuleren.

Op zondag schrapte het bedrijf 95 vluchten, circa 10 procent van het totaal. Daarnaast was bijna een kwart van de vluchten vertraagd. Maandag werden opnieuw tientallen vluchten geannuleerd.

British Airways wil dinsdag regulier vliegen
British Airways wil dinsdag regulier vliegen (Foto: ANP)

EU wil 120 miljoen vrijmaken voor gratis wifi

Er komen gratis openbare wifihotspots in zesduizend tot achtduizend gemeenten in landen in Europa. De Europese Commissie, de Raad van Europa en het Europees Parlement hebben een politiek akkoord bereikt over de financiering van deze hotspots. Ze trekken er 120 miljoen euro voor uit.

De toegangspunten komen onder meer in ziekenhuizen, bibliotheken en op andere openbare plaatsen. Gemeenten kunnen zich aanmelden om subsidie te krijgen.

Het project past binnen het idee ,,om tegen 2020 in elk Europees dorp en in elke Europese stad gratis wifitoegang aan te bieden in de buurt van de belangrijkste centra van het openbaar leven", aldus Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.

Het akkoord moet de komende weken nog officieel bekrachtigd worden door de Europese lidstaten.

EU wil 120 miljoen vrijmaken voor gratis wifi
EU wil 120 miljoen vrijmaken voor gratis wifi (Foto: ANP)

Kim Jong-un aanwezig bij rakettest

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un was aanwezig bij de rakettest die maandag werd uitgevoerd. Na de test zou hij opdracht gegeven hebben om meer krachtige strategische wapens te maken, aldus het Noord-Koreaanse persbureau KCNA. De ballistische raket die Noord-Korea maandag afvuurde in oostelijke richting landde na een vlucht van 450 kilometer in de Japanse Zee.

Kim Jong-un zou gezegd hebben dat zijn land "een grote sprong voorwaarts zal maken om een groter cadeau richting de Amerikanen te sturen."

Kim Jong-un aanwezig bij rakettest
Kim Jong-un aanwezig bij rakettest (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.