Chastain: vrouwenrollen in film zorgwekkend

Als één ding jurylid Jessica Chastain is opgevallen tijdens het filmfestival van Cannes, dan is het wel de rol die vrouwen spelen in films. De actrice noemt de manier waarop vrouwen geportretteerd worden zorgwekkend, omdat deze niet voldoen aan haar ideaalbeeld van de typische vrouw.

"Dit is de eerste keer dat ik twintig films keek in tien dagen. Ik hou van film, maar wat me vooral is bijgebleven is hoe de wereld naar vrouwen kijkt, getuige de wijze waarop ze worden neergezet", zei de actrice tijdens een persconferentie. "Ik vond het - uitzonderingen daargelaten - best zorgwekkend."

Sofia Coppola ging er in Cannes als tweede vrouwelijke regisseur ooit met de winst in haar categorie vandoor. In de filmwereld zijn de meeste schrijvers en regisseurs van het mannelijk geslacht. Jessica hoopt dat er veel vrouwelijke filmmakers zullen volgen. "Ik hoop dat als we meer vrouwelijke verhalenvertellers opnemen, we ook meer vrouwen in de films zullen zien die ik herken uit mijn dagelijkse leven. Die pro-actief zijn, hun eigen belangen hebben en niet alleen reageren op de mannen om hen heen, die hun eigen standpunt hebben."

De door Chastain gewenste verandering ligt in handen van vrouwen, maar vooralsnog lijken de meeste vrouwen echter een rol vóór in plaats van áchter de camera te ambiëren.

Chastain: vrouwenrollen in film zorgwekkend
Chastain: vrouwenrollen in film zorgwekkend (Foto: BuzzE)