FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 15 mei 2017

Dronevideo biedt uitsluitsel over mysterie slagtanden narwal

Narwallen, ze worden ook wel de 'eenhoorns van de zee' genoemd: bijna net zo mysterieus en, wat ook geen onbelangrijke bijdrage levert aan de bijnaam, de mannetjes hebben een grote slagtand.

Waar die slagtand precies voor gebruikt werd was nooit echt duidelijk. Enkele jaren geleden werd ontdekt dat het ding vol sensoren zit en dat de narwallen, neefjes van onder meer de beloega en de dolfijn, er informatie over hun omgeving mee verzamelen.

Nieuwe beelden laten echter ook een andere manier zien waarop de grote tanden gebruikt worden, zo meldt National Geographic. Op de met een drone geschoten beelden zijn narwallen te zien die hun slagtand gebruiken om op arctic cod, een soort kabeljouw, te jagen.

De kabeljauw krijgt een ferme tik van de slagtand van een narwal, waardoor de vis even beduusd raakt. Voor het arme beestje is dat het eindpunt van het leven, want luttele momenten later werkt de narwal zijn verdoofde prooi naar binnen. Dit gedrag was nog nooit eerder gefilmd.

De narwallen leven in het noorden van de wereld en zijn vrij zeldzaam. In Tremlay Sound in de noordelijke Canadese staat Nunavut zijn de beelden gemaakt door twee drones van Adam Ravetch, die onderzoek doet namens het Wereldnatuurfonds, samen met Canadese onderzoekers. 

Brandon Laforest, specialist in arctische soorten bij het WWF, legt uit waarom narwallen zo'n mysterie zijn. "In tegenstelling tot andere walvissen springen ze niet. Daarnaast zijn ze ontzettend schuchter. Deze beelden brengen een geheel nieuwe manier van het gebruik van de slagtand aan het licht."

Overigens geeft de video één manier aan waarop narwallen hun slagtanden gebruiken, maar er kunnen natuurlijk ook nog meer manieren zijn. Zo worden ze wellicht gebruikt om ijs te doorboren, als wapens of voor echolocatie. Ook een narwallenversie van 'wie heeft de grootste lul?' is zeker niet uitgesloten.

De slagtand van een narwal is eigenlijk een linkerkies en kan bijna drie meter lang worden. De rechterversie van de tand groeit doorgaans niet naar buiten, hoewel dit bij een enkeling niet het geval is, resulterend in een narwal met twee grote slagtanden. De lamgeslagen vissen worden in hun geheel naar binnen gezogen, want meer naar buiten stekende tanden hebben de narwallen niet.

Narwallen die jagen met hun slagtanden (Bron: YouTube)

'Feyenoord-keeper Jones beslist deze week over toekomst'

Brad Jones weet nog niet of hij volgend seizoen onder de lat staat bij Feyenoord. De doelman overweegt zijn opties en beslist deze week.

De 35-jarige keeper kwam afgelopen zomer over van NEC, omdat Kenneth Vermeer voorafgaand aan het seizoen een zware blessure op liep. Jones bleek een prima vervanger en was één van de sterkhouders dit seizoen.

De Australiër weet echter niet waar zijn toekomst ligt. Volgens FOX Sports heeft Jones verschillende mogelijkheden. Zo zou hij in belangstelling staan van clubs uit Engeland en Turkije.

Jones gaat deze week in gesprek met de clubleiding van Feyenoord. De verlenging van Jones hangt ook af van de toekomstplannen van Kenneth Vermeer en Warner Hahn. Laatstgenoemde keert na een verhuurperiode bij Excelsior terug naar de kersverse kampioen.

VS: betalen zinloos na besmetting ransomware

Slachtoffers van de wereldwijde cyberaanval met gijzelsoftware kregen hun gegevens voor zover bekend niet terug na te hebben betaald. Daar zijn in elk geval geen gevallen van bekend, maakte het Witte Huis maandag bekend.

De adviseur van president Donald Trump op het gebied van Binnenlandse Veiligheid, Tom Bossert, zei op een persconferentie dat ongeveer 300.000 computers in 150 landen besmet zijn geraakt met de gijzelsoftware WannaCry.

Het lijkt erop dat slachtoffers niet massaal geld hebben overgemaakt naar de daders. Volgens Bossert is minder dan 70.000 dollar (bijna 64.000 euro) aan 'losgeld' betaald door mensen die weer toegang wilden tot vergrendelde gegevens. Het zou nog volstrekt onduidelijk zijn wie achter de aanval zitten.

Bossert zei eerder dat niet wordt uitgesloten dat een buitenlandse mogendheid achter de cyberaanval zit. Hij voegde daaraan toe dat het waarschijnlijk is dat criminelen verantwoordelijk zijn, omdat losgeld wordt geëist.

VS: betalen zinloos na besmetting ransomware
VS: betalen zinloos na besmetting ransomware (Foto: ANP)

'Oversluitboete hypotheek nog steeds te hoog'

Banken rekenen nog steeds te veel boeterente aan klanten die hun hypotheek laten oversluiten. Ook ontbreekt het in veel gevallen nog aan heldere uitleg over hoe de boete precies is berekend. Dat staat in een nieuw onderzoek van de Consumentenbond en hypotheekadviseur Ikbenfrits.nl.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) kwam in maart nog met een richtlijn naar buiten over wat banken bij het oversluiten voor vergoeding mogen vragen. Dat was volgens de onderzoekers bedoeld om in het voordeel van de consument te werken, maar sindsdien zouden de boetes bij sommige aanbieders zelfs omhoog zijn gegaan. Dit zou het geval zijn bij Rabobank, Obvion en BNP Paribas.

SNS komt van de grootbanken het slechtst uit het onderzoek naar voren. Daar zouden de boeteberekeningen het vaakst in het nadeel van de consument uitvallen. Alleen Triodos Bank berekende nooit te veel boeterente, aldus het onderzoeksrapport.

'Oversluitboete hypotheek nog steeds te hoog'
'Oversluitboete hypotheek nog steeds te hoog' (Foto: ANP)

Macron en Merkel willen EU hervormen

De Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel willen intensief gaan samenwerken om de Europese Unie te hervormen. De leiders kondigden maandag op een gezamenlijke persconferentie in Berlijn aan te gaan werken aan een "routekaart" met noodzakelijke maatregelen.

De Duitse en Franse regeringen zijn van plan in juli, na de Franse parlementsverkiezingen, rond de tafel te gaan zitten om te overleggen over belangrijke vraagstukken. Het doel is onder meer om de eurozone weerbaarder te maken tegen crises. Merkel stelde dat Europese verdragen eventueel aangepast kunnen worden.

Ook Macron stelde zich op dat punt constructief op. "In het verleden was het onderwerp verdragswijziging taboe in Frankrijk. Dat zal niet niet langer het geval zijn", beloofde de president tijdens het eerste buitenlandse bezoek sinds zijn beëdiging.

Historisch punt
Macron zei verder dat Duitsland en Frankrijk op een "historisch" punt zijn beland. De opmars van populisten in Europa zou het noodzakelijk maken dat de twee landen intensief samenwerken. "We hebben meer pragmatisme nodig, minder bureaucratie en een Europa dat onze burgers beschermt", aldus de Franse president.

Macron wil overigens niet alleen de EU hervormen, maar beloofde ook in eigen land "ingrijpende hervormingen"door te voeren. Hoeveel hij armslag hij daarvoor heeft zal onder meer afhangen van de uitslag van de parlementsverkiezingen in juni. Zijn beweging is momenteel nog niet vertegenwoordigd in het parlement.

Macron en Merkel willen EU hervormen
Macron en Merkel willen EU hervormen (Foto: ANP)

Alle activisten Van Gogh Museum vrijgelaten

Alle acht actievoerders die vrijdag bij het Van Gogh Museum in Amsterdam werden aangehouden, zijn weer op vrije voeten. Maandagmiddag kwamen de laatste twee activisten van milieugroep Fossil Free Culture NL vrij, zo meldde de groepering.

De actievoerders werden opgepakt tijdens een protestactie in het Van Gogh Museum waar zij zich keerden tegen de sponsorrelatie die het museum heeft met oliebedrijf Shell. Het achttal werd aangehouden omdat zij weigerden het museum te verlaten.

De demonstranten blijven nog wel verdachten. Zij hebben zich mogelijk schuldig gemaakt aan openlijke geweldpleging en huisvredebreuk. Hun advocaat eist van het Openbaar Ministerie dat de zaak wordt geseponeerd en dat ze niet worden gedagvaard. Hij wijst erop dat het museum geen aanklacht heeft gedaan. Een woordvoerder van het museum zei maandag dat er ook geen aanklacht zal worden ingediend.

Alle activisten Van Gogh Museum vrijgelaten
Alle activisten Van Gogh Museum vrijgelaten (Foto: ANP)

Formatie Rutte-III mislukt; Turkijedeal breekpunt

De formatiepoging van een kabinet met de partijen VVD, CDA, D66 en GroenLinks is mislukt. Informateur Edith Schippers zal verslag uitbrengen aan de Tweede Kamer en haar opdracht teruggeven.

Daarna zal de Tweede Kamer binnen een week een nieuwe opdracht formuleren en direct een nieuwe informateur aanwijzen. Het is mogelijk dat de ChristenUnie de plek van GroenLinks zal innemen, maar ook andere opties liggen open.

De onderhandelaars Rutte, Buma, Pechtold en Klaver kwamen kort na de verkiezingen bij elkaar om te spreken over een mogelijk kabinet, aangezien hun partijen tot de winnaars van de verkiezingen behoorden. Vanaf de start was echter duidelijk dat de ideologische verschillen erg groot waren. 

Met name klimaatbeleid, vluchtelingenproblematiek en belastinghervorming waren ingewikkelde thema's. Welk onderwerp precies tot de breuk heeft geleid, is nog niet bekend.

Update 18:42 uur
Het lijkt te zijn vastgelopen op het onderwerp migratie. Vandaag zei Schippers dat "migratie de drempel was die te hoog was". Er is daar geen gemeenschappelijke basis gevonden. Of dat bij andere onderwerpen wel gelukt was, weet ze niet. Ze benadrukt dat er door alle partijen hard gewerkt is en de ambitie aanwezig was, maar dat de inhoudelijke verschillen te groot waren. Schippers doet geen uitspraken over een mogelijke hervatting in de toekomst, omdat ze 'niet in de glazen bol wil kijken'.

Update 19:20 uur
Mark Rutte noemt het 'jammer' dat de formatie is mislukt. Hoewel de VVD deze coalitie voor de verkiezingen niet in gedachten had, is er serieus naar gekeken door alle partijen. Ook Rutte geeft toe dat migratie het struikelblok is geweest, maar de exacte reden wilde hij niet zeggen. 

Geert Wilders noemt het mislukken van de formatie daarentegen zeer goed nieuws. "Zeer goed nieuws. Geen GroenLinks" twitterde hij. Verder liet hij weten als tweede partij van Nederland 'volledig beschikbaar' te zijn. 

Update 19:55 uur
Jesse Klaver vind het zeer spijtig dat de onderhandelingen mislukt zijn. Hij reageert: "De verschillen waren te groot. Op het het gebied van klimaat, op het gebied van inkomensverschillen en vandaag op het gebied van migratie", aldus Klaver. Hij vindt het "spijtig" dat de partijen er niet uit zijn gekomen. "Ik had dolgraag een kabinet gevormd."

Alexander Pechtold zegt dat er niet één schuldige is aan te wijzen voor het mislukken van de formatie. "We zochten naar de overeenkomsten. Met het ene onderwerp waren we al verder dan het andere'', aldus Pechtold. Ook bij het onderwerp migratie zouden vorderingen zijn gemaakt,maar die bleken uiteindelijk onvoldoende.

Update 20:20 uur
Ook Sybrand van Haersma Buma is zeer teleurgesteld dat de formatie is mislukt. "De verschillen zijn te groot om te overbruggen. Het is een conclusie van alle vier partijen geweest", aldus Buma. Vanaf het begin was volgens hem duidelijk dat de verschillen tussen de vier partijen heel groot zijn. "Er is echt alles aan gedaan om de verschillen te overbruggen."

Op het gebied van migratie waren de geschillen te groot. "Ik wil niet verhullen dat dat een van de grote opdrachten is waar dit land voor staat. Daarom is er ook veel over gesproken. Er is ook echt wel gepoogd om die verschillen bij elkaar te brengen want de verantwoordelijkheid wordt gevoeld. Het was echter onmogelijk."

Update 21:36 uur
De deal met Turkije over de opvang van vluchtelingen was het belangrijkste struikelblok in de onderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks. De eerste drie partijen overwegen deze afspraak over de opvang van vluchtelingen ook toe te passen op andere gebieden van waaruit een vluchtelingenstroom is te verwachten, zoals het Afrikaanse continent. Maar GroenLinks had daar geen oren naar.

"De drie wilden als dat nodig zou zijn kunnen praten over een uitbreiding van de Turkijedeal, maar voor GroenLinks was dat niet bespreekbaar." Dat zeggen bronnen die betrokken zijn bij het formatieproces.

Dat het vluchtelingenbeleid moeilijk lag bij de onderhandelingen was al geruime tijd duidelijk. Volgens een betrokkene gingen de gesprekken daarover stroever dan over het klimaatbeleid. Daarover waren de gesprekken weliswaar ingewikkeld, maar er was hoop op een uitkomst, zegt een ingewijde.

Verspreking
Dat informateur Edith Schippers zich vorige week versprak toen ze zei dat het migratievraagstuk moeilijker lag dan het klimaatprobleem was volgens deze bron "een Freudiaanse verspreking".

Toch kwam het einde voor alle vier partijen onverwacht. "Toen ik vanmorgen de deur uitging had ik geen idee dat dit zou gebeuren," zegt een lid van een van de formatieteams.

Over hoe het nu verder moet, houden de partijen de kaarten voor de borst. VVD, CDA en D66 beseffen dat het vluchtelingenbeleid ook bij de ChristenUnie en de PvdA zeker niet makkelijk zal zijn. Andere combinaties, zoals met de PVV of de SP, neemt niemand serieus in overweging. Dat de onderhandelingen met GroenLinks weer worden opgestart, is volgens een ingewijde niet te verwachten. "Al moet je in de politiek nooit nooit zeggen."

Jamaicaans ijshockeyteam wil naar Olympische Spelen

Als je aan ijshockey denkt, denk je aan Canada, Rusland en de VS. Mensen die iets meer met ijshockey hebben denken ook nog wel aan Zweden, Finland, Tsjechië en natuurlijk Slowakije, waar het dé sport is. Er zijn genoeg landen waar je niet aan denkt en Jamaica is er daar toch zeker één van.

Toch zou het zomaar kunnen dat we in de toekomst een Jamaicaans ijshockeyteam op de Spelen krijgen. Dat is dan vooral het werk van Graeme Townshead, voormalig NHL-speler bij de Boston Bruins. "Ik weet nog dat ik heel vaak zei dat mijn enige kans om op de Spelen in actie te komen was als Jamaica een nationaal team zou hebben", zegt hij tegenover CTV News.

Dat team komt eraan, want Townshead, van Jamaicaanse komaf, is nu de hoofdcoach, assistent-coach, trainer, materiaalman en zelfs de invaller tijdens een powerplay voor het Jamaicaanse onder 20-team. Cool Runnings schiet wellicht gelijk door je hoofd, het verhaal over de Jamaicaanse bobsleeërs in 1988 ('Sanka, you dead?'), maar dat is niet helemaal een eerlijke vergelijking.

De Jamaicaanse bobsleeërs hadden geen ervaring, maar de ijshockeyers in het team hebben dat zeker wel. Het zijn allemaal Amerikanen en Canadezen met bijvoorbeeld Jamaicaanse ouders, waardoor ze ook voor dat land uit kunnen komen. Het gros speelt al hun hele leven ijshockey en in veel gevallen op een prima niveau.

Het team streek afgelopen weekeinde neer in het Canadese Darlington voor een trainingskamp en wat oefen- en demonstratiewedstrijden. Dat ging allesbehalve slecht: de all-stars van Nova Scotia werden zondag met 5-1 verslagen. "We willen de Jamaicaanse kleuren met trots dragen en aan de wereld laten zien dat we tegen iedereen kunnen spelen", zegt speler Jaden Lindo. 

Jamaica heeft dus wel een team, er mist nog wel het een en ander. Zo moeten ze volwaardig lid worden van de internationale ijshockeyfederatie, zodat ze mee kunnen doen aan het WK. Dat is dan weer een voorwaarde voor plaatsing voor de Olympische Spelen, want in tegenstelling tot in veel andere sporten zijn er geen wildcards en doen er dus eigenlijk alleen echte topploegen mee. 

IJs is ook geen overbodige luxe om in eigen land te hebben, maar zoals waarschijnlijk niemand zal verbazen heeft Jamaica nog geen ijshockeyhal. "Dat is onderdeel van onze taak, zorgen dat zo'n ijshockeyhal er wél komt in Jamaica", zegt Townshead. Hij geeft toe dat de weg naar de Spelen lang zal zijn, maar dat geeft niet: "Als je iets wil bereiken, hoe ver weg het ook is, moet je érgens beginnen", luidt de wijsheid van Townshead. 

De Spelen van volgend jaar zijn natuurlijk niet haalbaar. Buiten dat het team daar nog te onervaren voor is, is het deelnemersveld ook al lang en breed bekend: in september vorig jaar werden de laatste teams bekend. 

Opa mishandeld in bijzijn van kleindochter

We schrijven zondag 14 mei 2017. Opa Iwan Zinhagel is voornemens om met zijn twee jaar oude kleindochter de eendjes te gaan voeren in het park. Wat een gezellig uitje door Rotterdam-Oosterflank moest worden, liep uit op een middag in het ziekenhuis. In het park rende een grote hond af op het kleine meisje waarop de 69-jarige Iwan aan de eigenaar vroeg of hij de hond wilde aanlijnen. 

Deze man weigerde, waarop een woordenwisseling ontstond. Volgens de eigenaar van de hond was 'zijn hond meer waard dan het kind' waarop de opa (uiteraard) het tegenovergestelde beweerde. Uiteindelijk werd de hondenbezitter het zat, wikkelde de hondenriem om zijn hand en begon op Iwan in te rammen. De hondenbezitter mikte daarbij vooral op het hoofd van Iwan, die twee jaar geleden een hersenbloeding heeft gehad. Charita, de dochter van Iwan: "We waren ontzettend bang dat hij weer een bloeding zou krijgen."

De politie werd gebeld en ook de ambulance kwam ter plaatse. Iwan moest voor controle naar het ziekenhuis. Charita: "Er zijn foto’s van zijn borstkas en hoofd gemaakt. Alles is vooral flink gekneusd en beurs. Hij moet rustig aan doen en heeft pijnstillers. Maar hij zit emotioneel gezien vooral ook in de put. Hij vindt het erg dat hem dit op zijn leeftijd is overkomen en dat hij mijn dochter niet goed kon beschermen.” 

Tegenstander kickbokser Gerges lijkt dan toch ťcht bang

Voor de tweede keer in korte tijd zegt de Brit Chi Lewis-Parry zijn gevecht met Amsterdamse kickbokser Hesdy Gerges af. Nadat de Brit in maart, een paar minuten voor het begin van het gevecht, afzegde vanwege 'te kleine handschoenen' is de reden van het meest recente afzeggen nog onbekend. Lewis-Parry laat niets van zich horen, waardoor de geruchten over de reden een eigen leven gaan leiden.

Glory-zwaargewicht Gerges was in maart enorm kwaad na het afzeggen van de Brit, een paar minuten voor hun gevecht tijdens kickboksgala Glory 39. Extra wrang was het feit dat dit gevecht tegen Lewis-Parry de langverwachtte terugkeer in de ring van Gerges zou inluiden en daarmee het begin van een nieuw traject met als einddoel de titel die nu nog in het bezit is van Rico Verhoeven. Gerges en Lewis-Parry begonnen dit verhaal als respectvolle collega's, maar na de raadselachtige opgave van de Brit was van dat respect volgens de Amsterdammer niets meer over.

In de ring mocht de 33-jarige kickbokser nog even zijn zegje doen en op niet mis te verstane wijze maakte Gerges Lewis-Parry duidelijk dat zijn volgende gevecht weer tegen de Amsterdammer moest zijn. 'Anders kun je maar beter gewoon stoppen,' aldus de afgetrainde Gerges in maart. De Brit luisterde blijkbaar naar dit advies en op social media maakte hij duidelijk dat Gerges 'niet moest zeuren' en dat hij deze keer 'zijn eigen handschoenen zou meebrengen.' Nu blijkt dat de voormalig pro-basketballer misschien tóch de verkeerde carrière heeft gekozen en hij stiekem liever de Britse Michael Jordan was geworden.


Hesdy Gerges vs Chi Lewis-Parry rivaliteit (Bron: Youtube/gloryworldseries)

Volgens coach Thom Harinck is kickboksorganisatie Glory op dit moment druk bezig om alsnog een nieuwe tegenstander voor zijn pupil te zoeken.

Kickboksgala Glory 41 wordt gehouden op zaterdag 20 mei in de Brabanthallen te Den Bosch, waar onder anderen de Nederlanders Rico Verhoeven, Robin van Roosmalen, Murthel Groenhart en Michael Duut in de ring te zien zullen zijn. Voor de liefhebbers, er zijn nog kaarten te krijgen via de Glory-website.

Ziggo zal dit gala live uitzenden op hun kanaal Ziggo Sport HD, de uitzending begint op 21:30 uur. Woensdag om 23:15 uur en vrijdag om 23:20 uur, zendt Ziggo een vooruitblik uit.

Utrecht raakt topscorer Haller kwijt aan Frankfurt

FC Utrecht zal een nieuwe topspits moeten vinden. Sébastien Haller heeft maandagavond aangekondigd te vertrekken bij de Domstedelingen. De 22-jarige Fransman heeft een contract getekend bij het Duitse Eintracht Frankfurt.

Haller kwam halverwege het seizoen 2014/15 op huurbasis over van AJ Auxerre en scoorde in zeventien wedstrijden gelijk elf keer in de Eredivisie, waarmee hij topscorer werd van FC Utrecht. Dat lukte een seizoen later opnieuw, dankzij zijn productie van negentien treffers. Dit seizoen staat de teller voor Haller op dertien goals, met de play-offs om Europees voetbal nog te gaan.

Met bekerwedstrijden meegerekend speelde Haller tot dusverre 94 wedstrijden voor Utrecht, waarin hij 49 keer tot scoren kwam.

'Schuldenproblematiek wordt hardnekkiger'

De schuldenproblematiek in Nederland is "hardnekkiger" aan het worden. Dat constateert de NVVK, de branchevereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren. Volgens nieuwe cijfers van de organisatie is het aantal Nederlanders dat bij de schuldhulpverlening aanklopt afgelopen jaar nauwelijks gedaald.

"Op het eerste gezicht lijkt het er op dat de crisis voorbij is", zei NVVK-voorzitter Marco Florijn maandag. "De enorme stijging van de instroom van mensen met schulden, die we zagen sinds 2009, lijkt voorbij. Helaas zien we wel dat de problemen hardnekkiger zijn geworden. Veel mensen hebben een laag inkomen en een torenhoge schuld. Daar komen ze niet meer uit."

Vorig jaar was er volgens de NVVK wederom sprake van een stijging van het aantal schuldenaren met een laag inkomen. Sinds 2014 is deze groep bij de schuldhulpverlening met bijna de helft toegenomen. Ook het aantal probleemgevallen dat het moet stellen met een uitkering of geen inkomstenbron heeft is al een aantal jaar aan het oplopen.

Schuldeisers
De NVVK roept het nieuwe kabinet op om het stelsel van inkomensvoorzieningen te vereenvoudigen en schuldeisers te verplichten mee te werken bij het regelen van schulden. "De overheid is nu vaak de oorzaak van het ontstaan van schulden. Het is zo complex geworden dat mensen vaak bijna onbewust in de schulden komen", aldus Florijn.

In totaal hebben zich in 2016 ruim 89.000 mensen bij schuldhulpverleners gemeld vanwege hun financiële problemen, tegen dik 90.000 in het jaar ervoor. De gemiddelde schuld zakte daarbij licht, van 42.900 euro in 2015 tot 40.300 euro.

'Schuldenproblematiek wordt hardnekkiger'
'Schuldenproblematiek wordt hardnekkiger' (Foto: ANP)

Dochter David Hasselhoff dronken achter stuur

De dochter van David Hasselhoff is afgelopen weekend gearresteerd omdat ze dronken achter het stuur zat. Hayley Hasselhoff werd slapend op een afrit van de snelweg bij Los Angeles aangetroffen met haar voet nog op de rem.

De politie trof Hayley zaterdagochtend rond 04.00 uur aan in haar auto. Ze was zo dronken dat ze in slaap was gevallen in de auto. Volgens het politierapport, dat in handen is van TMZ, kregen de agenten haar uiteindelijk wakker en moest ze een blaastest doen. Hieruit werd duidelijk dat de 24-jarige actrice stomdronken was. Hayley moest mee naar het bureau waar ze aan aanklacht voor rijden onder invloed kreeg.

De blonde actrice lijkt haar beroemde vader achterna te gaan. David Hasselhoff worstelde jarenlang met een alcoholverslaving. De acteur verscheen in 2007 in een gênante homevideo waarop te zien is hoe hij op de grond ligt en een hamburger van de vloer probeert te eten. De video werd notabene door Hayley zelf online gezet om haar vader te confronteren met zijn verslaving. 

Dochter David Hasselhoff dronken achter stuur
Dochter David Hasselhoff dronken achter stuur (Foto: BuzzE)

Man knipt paardenstaart ex af en overgiet haar met verf

In Zeeland is altijd van alles te beleven, zo blijkt ook dit keer maar weer. Een 22-jarige man uit Goes is opgepakt voor het terroriseren van zijn ex-vriendin, afkomstig uit Colijnsplaat.

Op 6 mei zou de kerel zijn voormalige geliefde in haar woonplaats in een bestelbusje hebben getrokken, waar hij haar paardenstaart afknipte. De paardenlul kneep er vervolgens tussenuit, maar niet voor hij zijn bestelbusje tegen twee geparkeerde auto's aan ramde. 

Een kleine week later, afgelopen vrijdag, was de man zijn frustraties duidelijk nog niet kwijt. Dit keer zou hij zijn moeilijk los te laten ex overgoten hebben met verf. De politie zoekt voor beide incidenten nog getuigen.

De voormalig lover van het slachtoffer zit nu vast op verdenking van mishandeling en poging tot zware mishandeling. Of zijn acties er toe hebben geleid dat de dame hem een nieuwe kans geeft is niet bekend, maar wij zetten ons geld er niet op in. 

Tennisser Haase snel naar huis na nederlaag in Rome

Tennisser Robin Haase zal weinig plezier beleefd hebben aan het masterstoernooi in Rome. De Nederlander (ATP-43) was de laatste weken prima op dreef, maar tegen de Argentijn Carlos Berlocq (ATP-68) vond hij al in de eerste ronde zijn Waterloo: 3-6 en 5-7.

Haase brak de uit de kwalificatie gekomen Berlocq meteen in de eerste game, maar daarna had de Nederlander weinig in te brengen. Zijn Argentijnse opponent had tegen een niet al te best spelende Haase geen enkele moeite in de eerste set.

In set twee kwam Berlocq 2-0 voor te staan, voor Haase tot leven kwam. De Nederlander won vijf games op rij en stond met 5-2 voor. Hij kreeg zowel in de achtste als negende game setpunten, maar benutte die niet. In plaats daarvan kwam Berlocq terug tot 6-5. In de twaalfde game kreeg Haase nog breakkansen, maar die waren niet aan hem besteed. Ook had de Nederlander nog ruzie met een toeschouwer.

Ter voorbereiding op Roland Garros, dat over twee weken begint, gaat Haase dit weekend deelnemen aan de Melkhuisje Masters. Tijdens dit invitatietoernooi in Hilversum komen in totaal vier spelers in actie.

LB: Kim Feenstra wil gemixte kindjes en tatoeages

Lekker belangrijk: Nieuws dat je niet wilt missen!

Kim Feenstra wil later graag kinderen met een tintje. Ook zou ze het liefst onder de tatoeages zitten. Dat bekent het model in de nieuwe editie van LINDA.

Kim valt naar eigen zeggen 'echt op zwarte mannen'. Ze omschrijft zichzelf als dominant en pittig. Daarom heeft ze een temperamentvolle man nodig. "Bovendien wil ik graag gemixte kindjes", aldus het 31-jarige model. Met haar huidige vriend ziet ze wel een toekomst met kinderen voor zich. En dat is voor het eerst. Tijdens haar huwelijk met dj Michael Mendoza wilde ze nooit lang thuisblijven, maar dat is nu wel anders: "Hij geeft me rust."

Feenstra wordt tegelijkertijd geïnterviewd met Eric Corton. De 48-jarige dj waarschuwt dat het niet altijd aan kinderen is te zien dat ze een gemixte achtergrond hebben. Cortons vrouw is donker, maar dat is niet te zien aan hun kinderen. Zo had Erics zoon vroeger zelfs hoogblond haar.

En Eric heeft naast gemixte kinderen wel meer dingen die Kim ook graag wil, zoals een hoop tatoeages. "Als ik geen model was, had ik m'n hele lijf vol laten zetten, inclusief mijn hals", aldus Feenstra.

Kim Feenstra wil gemixte kindjes en tatoeages
Kim Feenstra wil gemixte kindjes en tatoeages (Foto: BuzzE)

Mourinho: "Prijs belangrijker dan top vier"

José Mourinho heeft zijn zinnen gezet op de Europa League met Manchester United. De oefenmeester laat de competitie links liggen.

Manchester United komt in principe niet meer in aanmerking voor een plek in de top vier van de Engelse Premier League. Arsenal, Manchester City en Liverpool gaan uitmaken wie er komend seizoen in de Champions League speelt. United kan het toernooi ook nog bereiken, maar dan via een omweg.

De Engelse grootmacht moet de Europa League-finale van Ajax zien te winnen. Alleen dan lijkt Champions League-voetbal nog haalbaar. Mourinho concentreert zich daarom volledig op Europees succes.

"Bij Manchester United is het belangrijker om een prijs te winnen dan in de top vier te eindigen", stelt Mourinho tegenover de pers. "Als we naast de beker ook de Europa League kunnen winnen, zou dat fantastisch zijn. We weten dat we geen Champions League-voetbal spelen als we verliezen van Ajax. Maar het belangrijkst voor ons is die prijs."

Mourinho denkt dat andere clubs graag in dezelfde positie als Manchester United willen zitten. "Zij staan dan misschien wel in de top vier van de Premier League, maar ook zij hebben liever een prijs in handen."

Tele2 komt ook met onbeperkt mobiel internet

Tele2 biedt vanaf woensdag een mobiel abonnement met onbeperkt 4G-internet aan. Daarmee volgt het telecombedrijf branchegenoot T-Mobile die eerder dit jaar al zo'n ongelimiteerde databundel in Nederland introduceerde.

Met de stap lijkt Tele2 meteen ook een soort prijzenoorlog te willen ontketenen, want de prijs die het bedrijf voor de bundel rekent ligt met 25 euro per maand een tientje onder die van de concurrent. Tele2-klanten die de bestaande databundel van 24 gigabyte afnemen gaan daarbij automatisch naar het nieuwe Unlimited-abonnement over.

"Tele2 staat voor het opschudden van de markt. Vandaag veranderen we de mobiele markt in Nederland voorgoed", verklaart topman Jon James van Tele2 Nederland. Zijn bedrijf heeft ook de prijzen van een aantal andere bundels aangescherpt.

Tele2 komt ook met onbeperkt mobiel internet
Tele2 komt ook met onbeperkt mobiel internet (Foto: ANP)

LB: Nieuwe vriend Barbie bedreigd door Michael

Lekker belangrijk: Nieuws dat je niet wilt missen!

Rolf Tangel is naar eigen zeggen 'ernstig bedreigd' door Michael van der Plas. De ex van zijn nieuwe vriendin Barbie kwam zaterdagmiddag langs op zijn werk bij een tankstation in Den Haag en daar ging het mis.

Rolf bevestigt tegenover Shownieuws dat hij is bedreigd. "Maar in het belang van het onderzoek kan ik er verder niet meer over zeggen." Ook de politie Haaglanden bevestigt dat er 'een incident' heeft plaatsgevonden tussen de twee mannen. Michael zou momenteel op het vliegtuig zitten terug naar Spanje, waar hij een feestcafé runt.

Ex-pornoster Tangel is sinds begin vorige maand de nieuwe liefde van realityster Barbie, oftewel Samantha van der Plas. Kort daarvoor liet Samantha weten dat haar huwelijk met Michael onder druk stond. Ze beweerde dat haar man was vreemdgegaan.

Nieuwe vriend Barbie bedreigd door Michael
Nieuwe vriend Barbie bedreigd door Michael (Foto: BuzzE)

Cocu: "Het is hier geen speeltuin"

Philip Cocu had een aantal jongelingen in zijn selectie opgenomen voor de wedstrijd tegen PEC Zwolle, maar tot een debuut kwam het niet.

Dante Rigo, Albert Gudmundsson en Pablo Rosario behoorden tot de wedstrijdselectie voor het laatste competitieduel van het seizoen. PSV had het tegen PEC Zwolle moeilijker dan verwacht waardoor een debuut uitbleef.

De drie talenten bewijzen zich dit seizoen wekelijks bij Jong PSV. Cocu wilde ze mogelijk een kans bieden in de wedstrijd tegen PEC. De Eindhovenaren keken in de 78ste minuut echter nog tegen een 0-1 achterstand aan.

"Ik wil de wedstrijd winnen. Daar gaat het om als je bij PSV speelt, het is hier geen speeltuin", laat Cocu weten in gesprek met het Eindhovens Dagblad. PSV kon in de slotminuten alsnog korte metten maken met PEC. Sterker nog, de wedstrijd eindigde in een 4-1 overwinning voor de Brabanders. Zij waren voor komend seizoen al verzekerd van Europa League-voetbal.

Cocu: "Het is hier geen speeltuin" (Pro Shots / Marcel Bonte)
Cocu: "Het is hier geen speeltuin" (Pro Shots / Marcel Bonte)

Twee jaar cel voor drietal voor wegmaken lijk

Drie Ierse mannen zijn maandag vrijgesproken van doodslag op een landgenoot, maar wel tot twee jaar cel veroordeeld voor het wegmaken van het lijk. Het slachtoffer was in februari 2009 doodgestoken in een woning van een van de verdachten. Daarna zaagden de mannen met een kettingzaag zijn lichaam in stukken, verpakten het in een koffer en vuilniszakken, reden het naar Amsterdam en dumpten het in het IJmeer. Daar werden de lichaamsdelen een week later gevonden.

De rechtbank zag niet voldoende bewijs voor doodslag, omdat ze niet kan niet vaststellen wie van de drie het slachtoffer heeft gedood. De hoofdbewoner wijst de andere twee als dader aan, maar die verklaring is niet betrouwbaar en er is te weinig technisch bewijs.

De rechtbank vindt deze uitkomst zeer onbevredigend, vooral voor de nabestaanden, omdat ze nog steeds niet weten wie hem heeft gedood. Desondanks vindt de rechter dat vrijspraak op dit punt moet volgen als de reële mogelijkheid bestaat dat verdachten onschuldig zouden kunnen zijn.

De rechtbank noemt de wijze waarop de mannen met het dode lichaam zijn omgegaan, gruwelijk en respectloos. Daarvoor volgde een maximale straf van twee jaar.

Twee jaar cel voor drietal voor wegmaken lijk
Twee jaar cel voor drietal voor wegmaken lijk (Foto: ANP)

Fietsers dood in BelgiŽ door Nederlandse auto

Een auto met Nederlands kenteken is maandag ingereden op een groep fietsers in het Vlaamse Kasterlee. Er vielen twee doden en twee zwaargewonden, liet de politie van de regio Turnhout weten. De Nederlandse chauffeur zou volgens de eerste berichten niet onder invloed van alcohol of drugs zijn geweest, melden Vlaamse media.

De slachtoffers maakten deel uit van een groep van ongeveer tien fietsers die een kruispunt wilden oversteken. Op de rijweg liggen vier fietsen. Het verkeer wordt omgeleid. Het Openbaar Ministerie laat een verkeersdeskundige onderzoeken wat er precies is gebeurd.

Kasterlee ligt ten oosten van Antwerpen, niet ver van de Nederlandse grens.

 

Gijzelsoftware garages Q-Park onder controle

Q-Park heeft de gijzelsoftware onder controle waarmee de betaalautomaten van een aantal parkeergarages vrijdag besmet is geraakt. Wel moeten klanten bij twintig garages contant betalen, omdat er nog geen verbinding is tussen de betaalautomaat en de bank. Hierdoor kunnen klanten hun betaalkaart niet gebruiken, aldus directeur Mark van Haasteren maandag.

De software van deze automaten wordt uit voorzorg gecontroleerd op eventuele ransomware. "We hopen dat deze automaten dinsdag weer operationeel zijn, zodat de klanten met hun creditcard kunnen betalen", aldus Van Haasteren. Sinds zaterdagavond zijn geen nieuwe betaalautomaten besmet geraakt.

Elf van de in totaal 262 garages van Q-Park werden getroffen door een internationale ransomware-aanval. De aanval, die vrijdag begon, heeft bedrijven en organisaties in veel landen in de wereld geraakt. Onbekenden proberen sinds vrijdag computers over de hele wereld binnen te dringen via WannaCrypt, ook WannaCry genoemd.

Gijzelsoftware garages Q-Park onder controle
Gijzelsoftware garages Q-Park onder controle (Foto: ANP)

GroenLinks-jeugd torpedeert formatie met CDA

De jongerenorganisaties van de mogelijke coalitiepartners GroenLinks en CDA gaan rollebollend over straat. De groene jongerenorganisatie Dwars roept openlijk op om een nieuw, groen motorblok op te starten van GL, D66 en VVD - dus zonder de Christendemocraten. De jongerenachterban van Buma (CDJA) reageert furieus.

Dwars is klaar met de stugge houding van het CDA en het gebrek aan toekomstvisie. Volgens de progressieven zit het CDA 'muurvast in het verleden'. Daar komt nog bij dat oud-SER-voorzitter en CDA-prominent Herman Wijffels in een interview met het Algemeen Dagblad had laten doorschemeren dat CDA-onderhandelaar Sybrand Buma iedere mogelijke groene maatregel dwarsboomt 'omdat de markt dat moet oplossen'.

Dat kon het CDJA natuurlijk niet over zijn kant laten gaan. Volgens hen gaat 'GroenLinks van klimaatkonijn naar angsthaas', en stelt dat het juist GroenLinks is die de onderhandelingen frustreert. De partij zou het laten klappen van de onderhandelingen als beste optie zien. Maar ze gaan zelfs nog een stap verder: de suggestie wordt gewekt dat de uitspraken van de als groen bekend staande Wijffels voortkomen uit een opzetje met Jesse Klaver.

De vier betrokken jongerenorganisaties (CDJA, Dwars, JOVD en JD) tekenden gezamenlijk reeds een klimaatmanifest. Het CDJA 'onderschrijft het belang van duurzaamheid', maar vreest dat met name de laagste inkomens worden getroffen door de 'groene belastingmaatregelen' zoals een vleestaks, een vistaks, een vliegtaks en een verpakkingentaks. Volgens CDJA-voorzitter Ard Warnink konden de plannen van GroenLinks wel eens het grootste denivelleringsprogramma van de afgelopen eeuw worden.

Wat de gevolgen zijn voor het verloop van de formatie is moeilijk in te schatten. De jongerenorganisaties doorbreken de door de onderhandelaars in acht genomen radiostilte en doen dat op weinig subtiele wijze, maar het is opvallend dat de jongeren van GL juist wel de toenadering zoeken tot politieke tegenpool JOVD. Dat er op financieel en fiscaal gebied nog heel wat water door de Hofvijver moet stromen alvorens er een kabinet is gevormd, is inmiddels wel duidelijk.

Racetalent Verschoor verbetert zich in Formule Renault

Coureur Richard Verschoor heeft een goed weekeinde achter de rug in de Eurocup Formule Renault 2.0. De 16-jarige Nederlander reed op het circuit van Silverstone naar een zevende en zesde plek, iets beter dan het openingsweekeinde in Monza, waarin hij als tiende en zevende eindigde.

Verschoor begon op zaterdag vanaf de achtste plek en wist gedurende de race één positie winst te boeken. Max Fewtrell was de enige rookie die het beter deed door als vierde te eindigen. Jarno Opmeer, net als Fewtrell lid van het opleidingsprogramma van Renault, kende geen beste dag. Hij moest al richting het achterveld aan de race beginnen, maar kwam niet weg. Teamgenoot en Red Bull-junior Neil Verhagen kon hem niet ontwijken en de Amerikaan knalde achterop bij Opmeer, waardoor de race voor beiden klaar was.

Zondag begon Verschoor als negende aan de race en dit keer boekte hij drie plaatsen winst. "Het is niet slecht, maar ik wil nog beter presteren", reageerde hij na afloop. "Je kunt zien dat ik stappen maak, maar ik wil wel verder naar voren staan, vooral in de kwalificatie." Opmeer finishte de race wel, maar kwam er met een vijftiende plek niet aan te pas.

De zeges op Silverstone werden verdeeld door Will Palmer, het jongere broertje van F1-coureur Jolyon Palmer, en de 17-jarige Rus Robert Shwartzman. Palmer gaat in het kampioenschap aan de leiding, gevolgd door Shwartzman en de Fransman Sasha Fenestraz, die in Silverstone als vijfde eindigde in race één en de finish van race twee niet haalde. 

Angels-baas blijft achter tralies

De Haarlemse Hells Angels-president Lysander de R. (35) blijft voorlopig achter slot en grendel. Advocaat Remco Kint had de rechtbank vorige week gevraagd zijn cliënt in afwachting van zijn proces vrij te laten, maar de rechtbank in Haarlem wees dit maandag af.

De R. wordt verdacht van onder meer afpersing, wapenbezit en het leiding geven aan een criminele organisatie. Hij zou in 2015 opdracht hebben gegeven de auto van de toenmalige burgemeester van Haarlem Bernt Schneider in brand te steken en zou vorig jaar zijn betrokken bij de geweldsuitbarsting tussen de Angels en de rivaliserende Mongols bij het Van der Valk Hotel in Rotterdam. Ook zou hij achter de beschieting van een sporthal in het Noord-Hollandse Hoogwoud zitten, waar een rivaliserende motorclub een show zou houden.

De R. werd eind januari aangehouden in zijn cel. Hij zat een straf uit voor onder meer wapenbezit. Samen met hem werd toen de volledige Haarlemse afdeling van de Hells Angels opgerold. Van de tien leden zitten er nog vier vast. In het onderzoek kampt de politie met getuigen die uit angst geen verklaringen durven af te leggen, bleek vorige week.

Angels-baas blijft achter tralies
Angels-baas blijft achter tralies (Foto: ANP)

Feest bij Sauber na 8e plek Wehrlein

Vorig jaar duurde het tot het einde van het Formule 1-seizoen, maar nu heeft Sauber de eerste punten al na een handvol races binnen. Pascal Wehrlein eindigde in Spanje op de achtste plek en dat mocht gevierd worden - ook al kostte een tijdstraf van vijf seconden hem zelfs de zevende plek.

"De strategie werkte echt perfect", jubelde Wehrlein, die pas voor de tweede keer in de punten eindigde in zijn F1-carrière. Vorig jaar pakte hij zijn eerste puntje, door in Oostenrijk in de Manor knap tiende te worden. "Dit hadden we na de trainingen niet verwacht, maar om nu ineens verrassend punten te pakken...dat voelt echt fantastisch."

Het was Sauber's beste prestatie sinds de Grand Prix van Rusland van 2015, toen Felipe Nasr zesde werd. "Ik moet het hele team bedanken voor dit resultaat. Hopelijk helpen de updates die we in Monaco op de auto zetten ons verder naar voren, zodat we resultaten als dit vaker kunnen gaan boeken."

Ook de grote baas bij Sauber, Monisha Kaltenborn, was uiteraard blij. "Het is een geweldig resultaat, vooral dankzij een geweldige strategie." Wehrlein reed lang op het setje softbanden waar hij de race op begon, waarna hij tijdens de virtual safety car naar binnen ging voor een setje mediums. Daar reed hij de race op uit. "Dit bewijst dat het de goede kant op gaat met Sauber. Nu zijn we benieuwd naar het resultaat in Monaco, met nieuwe updates op de auto." 

Feest bij Sauber na 8e plek Wehrlein (Pro Shots / Action Images)
Feest bij Sauber na 8e plek Wehrlein (Pro Shots / Action Images)

Jacht op makers ransomware geopend

Waar beveiligingsexperts zich zorgen maken over een volgende aanval met ransomware, is de jacht op de makers van WannaCrypt in volle gang. Volgens beveiligingsexperts kan het beste worden gezocht in de hoek van de georganiseerde misdaad.

In de Financial Times zegt John Bambenek van Fidelis er zeker van te zijn dat de daders gevonden worden. ''Ze hebben zichzelf bij alle opsporingsdiensten op de radar gezet. Als ik een gok mag wagen, houd ik het op de georganiseerde misdaad", aldus Bambenek. Ook andere beveiligingsexperts denken in die hoek. De betrokkenheid van een overheid bij de verspreiding van de ransomware lijkt uitgesloten. De malware heeft wereldwijd slachtoffers gemaakt en de geijkte 'verdachten' als Rusland en China zijn net zo hard getroffen als de Verenigde Staten en een groot aantal landen in Europa.

Het opsporen van de daders is volgens experts geen sinecure. Het reeds betaalde losgeld, enkele tienduizenden euro's, is via bitcoin afgehandeld en daarmee zo goed als ontraceerbaar. Ook de voornaamste servers die zijn gebruikt bij de verspreiding van WannaCrypt zijn moeilijk op te sporen omdat het internetverkeer via het geanonimiseerde Tor-netwerk is geloodst.

NSA
Het is inmiddels wel duidelijk dat de daders handig gebruik hebben gemaakt van een lek in Windows dat door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA is blootgelegd. Windowsmaker Microsoft heeft het gat inmiddels gedicht, maar is boos op de NSA omdat de dienst te lang zou hebben gezwegen over de zwakke plek in Windows. Kwaadwillenden hebben gebruik kunnen maken van het lek omdat de informatie die de NSA had onlangs via de klokkenluiderssite WikiLeaks is verspreid. De NSA had software ontwikkeld waarmee het lek kon worden uitgebuit. Die software is nu misbruikt door de verspreiders van de malware.

De Russische president Vladimir Poetin heeft op de Russische staatszender RT gezegd dat inlichtingendiensten met vuur spelen door zelf virussen te ontwikkelen en softwaregaten uit te buiten. Volgens hem kunnen dat soort tools als een boemerang werken. Hij roept Washington op tot dialoog over cybersecurity.

Jacht op makers ransomware geopend
Jacht op makers ransomware geopend (Foto: BuzzT)

Woensdag gehaktdag: geen traditie, geen gehak

Verantwoordingsdag (ook wel 'gehaktdag' genoemd in de Tweede Kamer - een benaming waar Marianne Thieme erg graag vanaf wil) moest ooit naast Prinsjesdag een tweede parlementaire hoogtepunt van het jaar worden. Het kabinet legt dan verantwoording af over de uitgaven en het beleid van het afgelopen jaar. Woensdag is het weer zover.

De 'derde woensdag in mei' moest net zo'n traditie worden als de derde dinsdag in september. Dan presenteert het kabinet traditiegetrouw op Prinsjesdag de begroting voor het komende jaar. Maar zover is het nooit gekomen. De dag mist uitstraling door gebrek aan Gouden Koets en Troonrede.

Tekenend is verder het feit dat Verantwoordingsdag niet meer op de derde woensdag in mei hoeft plaats te vinden, hoewel dat wel de bedoeling blijft. Hierdoor is er meer flexibiliteit, stelde het kabinet vorig jaar. Bijvoorbeeld als deze dag in een vakantie valt of als er verkiezingen zouden zijn.

Op Verantwoordingsdag biedt de regering een hele berg jaarverslagen aan en een oordeel van de Algemene Rekenkamer. Deze onafhankelijke instantie controleert de financiën en het beleid van het Rijk. De Rekenkamer kreeg met het verdwijnen van de 'vaste dag' tegelijkertijd ruimere bevoegdheden voor onderzoek.

De Rekenkamer heeft altijd wel kritiek op ministeries, op de een wat meer dan de ander. Een of twee weken later debatteert de Tweede Kamer dan over de jaarverslagen. Dit verantwoordingsdebat wordt vaak overheerst door de actualiteit. En een bewindspersoon is nog nooit echt in het nauw gekomen door Verantwoordingsdag. Dat zal ook dit jaar niet gebeuren: de noodzaak om een reeds demissionaire minister te laten vallen is niet aanwezig en daarnaast was veel van de kritiek op het kabinet Rutte-II niet financieel van aard.

Gehaktdag geen hoogtepunt à la Prinsjesdag
Gehaktdag geen hoogtepunt à la Prinsjesdag (Foto: ANP)

Van Hanegem adviseert over aankopen

Willem van Hanegem zou het in de situatie van Feyenoord wel weten: haal Jean-Paul Boëitus en Jordy Clasie zo snel mogelijk terug naar Rotterdam.

Feyenoord speelt komend seizoen in de Champions League en kan een aantal versterkingen dan ook goed gebruiken. Volgens Van Hanegem zou het een goede zaak zijn om te polsen bij oud-Feyenoorders Boëtius en Clasie.

Ook juicht Van Hanegem de mogelijke komst van Ricky van Wolfswinkel (Vitesse) en Sofyan Amrabat (FC Utrecht) toe. "Voor de spitspositie zou ik nu al een visje uitgooien bij Van Wolfswinkel, een jongen die iets met Feyenoord heeft en een goed seizoen heeft gedraaid", zegt hij in zijn column voor het Algemeen Dagblad.

"Voor de flank zouden ze van mij Boëtius mogen terughalen. Ik heb hem gezien bij Genk, die is echt opgebloeid. Amrabat wordt nu al genoemd, prima speler. En Clasie terug, als dat ook maar enigszins te proberen valt, zou ik zeggen: doen!"

Feyenoord moet rekening houden met het vertrek van een aantal sterkhouders. Zo heeft Eljero Elia aangegeven dat hij terug wil naar de Europese subtop en beraadt Dirk Kuyt zich over zijn toekomst als profvoetballer.

Groen licht voor herstart reactor Tihange

De Belgische kernreactor Tihange 1 mag zoals gepland op 24 mei aan het energienet worden gekoppeld. De nucleaire waakhond FANC liet maandag weten hier toestemming voor te geven.

De reactor ligt sinds september stil vanwege een beschadiging van een gebouw in het niet-nucleaire deel van het complex niet ver over de grens bij Maastricht. De herstart is al meerdere keren uitgesteld. "Na uitgebreide studies en zorgvuldige analyses ziet het FANC geen elementen meer die een veilige heropstart van Tihange 1 in de weg staan", aldus de waakhond.

Veel mensen in België, Duitsland en Nederland zijn er niet gerust op. Daarom wordt op 25 juni een actie georganiseerd die moet leiden tot de sluiting van de centrale. Zo'n 60.000 mensen willen dan een menselijke ketting van 90 kilometer vormen van Aken via Maastricht en Luik naar Tihange.

Groen licht voor herstart reactor Tihange
Groen licht voor herstart reactor Tihange (Foto: ANP)

Dean Saunders haalt geld op voor 'wraakvader'

Helmonder Mario H. (52) die werd veroordeeld omdat hij de stalker van zijn tienerdochter ernstig mishandelde, hoeft de schadevergoeding aan de man niet zelf betalen. Zanger Dean Saunders heeft met een inzamelingsactie genoeg geld opgehaald om de schadevergoeding te betalen. De opbrengst is maandag overgemaakt, laat Saunders op Facebook weten.

Mario H. begon in januari een klopjacht op de voormalig tbs'er Jack S. die zijn dochter online had lastiggevallen. Toen hij S. in Eindhoven had gevonden, sloeg en schopte hij de man. Jack S. liep sneeën op in zijn been en hoofd en brak beide onderarmen.

De rechter veroordeelde Mario H. eerder deze maand tot tien maanden cel en legde bovendien een schadevergoeding op van 1925 euro. Met een inzamelingsactie haalde Dean Saunders dat bedrag ruimschoots op en maandag werd 2000 euro overgemaakt. Mario H. is in zijn ogen een held.

Dean Saunders won in 2011 het programma Popstars.

Dean Saunders haalt geld op voor 'wraakvader'
Dean Saunders haalt geld op voor 'wraakvader' (Foto: BuzzE)

Berlijn overweegt weghalen troepen uit Turkije

Na een nieuwe weigering van Turkije om Duitse parlementariërs toe te laten tot de luchtmachtbasis Incirlik, overweegt de regering in Berlijn de Duitse militairen terug te trekken die daar in NAVO-verband gelegerd zijn.

Voor de Duitse regering is het "absoluut onacceptabel" dat volksvertegenwoordigers niet mogen kijken hoe het de troepen vergaat, zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Berlijn.'

Turkije liet de Duitse regering zaterdag weten dat de parlementariërs niet welkom zijn. Als reden noemde Turkije het Duitse besluit om Turkse officieren asiel te verlenen. Vorig jaar werden Duitse politici door Turkije geweerd nadat de Bondsdag een verklaring had aangenomen waarin de massamoord op Armeniërs in 1915 als volkerenmoord werd bestempeld.

De inzet van Duitse militairen in het buitenland moet in Duitsland altijd door het parlement worden goedgekeurd. Daarom houden de regering en de Bondsdag vast aan het recht van afgevaardigden om de militairen te bezoeken.

Berlijn overweegt weghalen troepen uit Turkije
Berlijn overweegt weghalen troepen uit Turkije (Foto: ANP)

Ricciardo: "We hebben mooi geprofiteerd"

Voor Daniel Ricciardo verliep de Grand Prix van Spanje zondag met het nodige geluk. De Australische Red Bull-coureur zag drie van de zes topauto's uitvallen en kon door zelf een uitstekende race te rijden het podium beklimmen.

Dat was voor het eerst sinds Mexico vorig jaar en daar was Ricciardo uiteraard blij mee. "Het voelt erg goed om weer eens op het podium te staan, dat was alweer even geleden", vertelde hij na afloop. "We hebben wel wat geluk gehad natuurlijk, doordat Kimi en Max in de eerste bocht al klaar waren en Bottas later ook nog uitviel, maar daar hebben we mooi van geprofiteerd."

Ricciardo kende geen gevaar van de mannen achter hem, maar Lewis Hamilton en Sebastian Vettel reden wel ver voor hem, waardoor het een vrij eenzame race werd. "We hadden de snelheid gewoon niet om de voorste twee uit te dagen, dus plek drie was het maximaal haalbare. Het is wel erg leuk dat ik weer eens met de champagne mag spuiten", glimlachte Ricciardo. 

Brussel onderzoekt dure kankermedicijnen

Geneesmiddelenfabrikant Aspen Pharma vraagt mogelijk veel te veel geld voor vijf levensreddende kankermedicijnen. De Europese Commissie onderzoekt of het Zuid-Afrikaanse bedrijf misbruik maakt van zijn dominante marktpositie, liet EU-commissaris Margrethe Vestager maandag weten.

Aspen verwierf de verkooprechten voor de betreffende medicijnen nadat het patent was verlopen en voerde enorme prijsverhogingen door. Mogelijk is dat niet gerechtvaardigd. Als de prijs van medicijnen plotseling met honderden procenten wordt verhoogd kijken we daarnaar, zegt Vestager. "In dit geval gaan we vaststellen of Aspen de concurrentieregels overtreedt door buitensporige prijzen te vragen."

De commissie heeft verder aanwijzingen dat het bedrijf dreigt de middelen in sommige EU-lidstaten niet meer aan te bieden. In sommige landen zijn ze al niet meer verkrijgbaar.

Brussel onderzoekt dure kankermedicijnen
Brussel onderzoekt dure kankermedicijnen (Foto: ANP)

Klokkenluider Manning wacht vrijheid

Voor de Amerikaanse ex-militair en klokkenluider Chelsea Manning zit haar gevangenisstraf er woensdag dan eindelijk op. Manning dankt haar vrijheid aan voormalig president van de Verenigde Staten Barack Obama, die haar straf aan het einde van zijn termijn inkortte.

Manning ging nog als man door het leven toen hij in 2010 honderdduizenden boodschappen en berichten van Amerikaanse militaire en diplomatieke instellingen lekte via Wikileaks. Kort daarna werd de militair in Irak gearresteerd en drie jaar later door de krijgsraad tot 35 jaar cel veroordeeld, onder meer voor spionage en diefstal.

Obama noemde de straf van Manning, die tijdens de detentie een geslachtsoperatie onderging, disproportioneel in vergelijking met de straffen die anderen kregen voor het lekken van geheimen. Bovendien nam de Amerikaanse direct de volle verantwoordelijkheid op zich. De 29-jarige Manning is een van de 275 veroordeelde mensen die van Obama gratie kregen of van wie de celstraf werd verlicht.

Nu Manning woensdag vrijkomt wil ze haar transitie compleet maken. "Ze kreeg al hormonen in de gevangenis, maar mocht haar haar niet laten groeien", aldus Mannings advocaat.

Klokkenluider Manning wacht vrijheid
Klokkenluider Manning wacht vrijheid (Foto: ANP)

Vervolging voor mishandeling student Vindicat

Het Openbaar Ministerie gaat de student vervolgen die tijdens de ontgroening op het hoofd zou zijn gaan staan van een aspirant-lid van de Groningse studentenvereniging Vindicat. Dat maakte het OM Noord-Nederland maandag bekend.

De 24-jarige man wordt verdacht van zware mishandeling op 25 augustus 2016. In oktober besloot het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek te starten. Het OM heeft meerdere getuigen gehoord, deskundigen geraadpleegd en medische rapporten gekregen. De verdachte is in maart dit jaar gehoord.

Wanneer de zaak dient, is nog niet bekend.

Vervolging voor mishandeling student Vindicat
Vervolging voor mishandeling student Vindicat (Foto: ANP)

Kuijt: "Geestelijk heel zwaar geweest"

Voor Dirk Kuijt was het een grote mentale strijd om bij Feyenoord van waarde te blijven. De aanvoerder zet mogelijk een punt achter zijn carrière na het behalen van de titel, hoewel de kans ook bestaat dat hij nog even door blijft gaan.

Feyenoord pakte het kampioenschap, mede door een hattrick van Kuijt tegen Heracles Almelo. De titel kan voor Kuijt het perfecte moment zijn om te stoppen als profvoetballer. Hij heeft alles bereikt wat hij wilde bereiken.

"Ik vind het respectvol om het eerst met de trainer en de club te bespreken. Dit was vandaag niet meer van invloed. Ik weet hoe ik er in sta", zegt de captain in gesprek met De Telegraaf. "Ik ga op zeer korte termijn met de club praten. Maar jongens, ik ben hoe dan ook Feyenoorder, hè.”

"Ik weet dat ik mijn waarde heb voor Feyenoord. Ik wist ook dat de club me voor een paar seizoenen wilde houden. Martin (van Geel, red.) wilde me meteen een contract voor twee jaar geven, maar ik zei dat één jaar beter was. Als het niet bevalt, ben je na een jaar weer van me af. Zelf wist ik dat ik het aankon en dat ik langer zou blijven. En fysiek ben ik inderdaad nog topfit, ik heb een jaar lang geen training gemist. Maar geestelijk is het wel heel zwaar geweest."

De titel is hem veel waard. "Voor mij is dit het summum. Hier kan geen enkel moment tegenop. Geen WK-finale, geen Champions League-finale. Ik heb bij fantastische clubs mogen spelen, maar dit hier is het mooiste van alles. Dit is de grootste club van Nederland. Wat ik hier met dit team heb gepresteerd, is boven maximaal.

Neonazi Mahler vraagt asiel in Hongarije

De beruchte Duitse neonazi Horst Mahler heeft asiel aangevraagd in Hongarije. Volgens Duitse media heeft de inmiddels 81-jarige extremist zich zelfs tot de Hongaarse premier gewend. De bejaarde Mahler hoopt daardoor zijn celstraf in Duitsland te ontlopen.

De Mitteldeutsche Zeitung publiceerde maandag een uitgelekte brief van Mahler, waarin hij premier Victor Orbán vraagt om asiel te verlenen "aan iemand die politiek wordt vervolgd". De bejaarde neonazi was medeoprichter van de links-extremistische Rote Armee Fraktion (RAF). Later verliet hij de terreurgroep en sloot zich aan bij rechts-extremistische groeperingen.

Mahler zat een tienjarige gevangenisstraf uit voor antisemitische uitspraken en ontkenning van de holocaust. Een rechter besloot twee jaar geleden dat hij de gevangenis tijdelijk mocht verlaten vanwege ziekte. Eind vorig jaar bleek Mahler genoeg hersteld en moest hij de rest van zijn straf uitzitten, maar de Duitser weigerde.

Neonazi Mahler vraagt asiel in Hongarije
Neonazi Mahler vraagt asiel in Hongarije (Foto: ANP)

Vettel: "Ik heb alles gegeven"

Sebastian Vettel kijkt tevreden terug op de Grand Prix van Spanje. De Duitser ging een tijd aan de leiding, maar moest die uiteindelijk afstaan aan Lewis Hamilton, die vervolgens de zege pakte. 

Vettel gaat wel als leider in het WK naar Monaco, een positie die hij al sinds de openingsrace van het seizoen in handen heeft. "Mijn start was erg lekker en ik kon gelijk goed pushen", vertelde Vettel na afloop. "Na onze stop was het gat richting Hamilton minder groot dan gedacht en dus moest ik zo laat mogelijk remmen" aldus Vettel.

Bij die actie was er het nodige contact tussen de Duitser en Hamilton. "We raakten elkaar inderdaad, maar we respecteren elkaar ook en zorgden er dus voor dat we allebei verder konden. Lewis was wel veel sneller dan ons, waardoor hij ons een paar ronden later in kon halen. Daarna was het doel om het gat zo klein mogelijk te houden. Het is jammer dat we niet gewonnen hebben, maar ik ben tevreden, ik heb alles gegeven vandaag." 

Delft krijgt testterrein hyperloop

In Delft wordt een terrein gebouwd om de hyperloop te testen. Het gaat om een proefopstelling van dertig meter, waar de belangrijkste systemen op lage snelheid kunnen worden uitgeprobeerd. Het is de eerste in zijn soort in Europa

BAM en start-up HARDT hebben de bouw maandag aangekondigd. Ze hebben ook al een haalbaarheidsstudie gedaan naar de Zuiderzeelijn. Dat is een spoorlijn tussen Lelystad, Heerenveen en Groningen, die nooit van de grond is gekomen. BAM en HARDT hebben niet gemeld wat uit de studie is gebleken, maar zeggen wel dat ze op grond van de uitkomst willen samenwerken.

HARDT is opgezet door de Delftse studenten die begin dit jaar een prestigieuze hyperloop-wedstrijd van SpaceX wonnen. De man achter SpaceX is miljardair Elon Musk, de bedenker van de hyperloop. Het systeem moet het mogelijk maken passagiers over land grote afstanden te laten afleggen met snelheden van meer dan 1000 kilometer per uur. Het plan is om capsules in een bijna-vacuüm door een buis te laten zweven door middel van magneten.

Delft krijgt testterrein hyperloop
Delft krijgt testterrein hyperloop (Foto: BuzzT)

Jezuswannabe opgegeten door krokodillen

Een lokale pastoor in Zuid-Afrika is afgelopen zaterdag hevig van zijn geloof gevallen. Dit bleef niet zonder gevolgen; hij is opgegeten door een paar hongerige krokodillen.

De man, Jonathan Mthethwa, wilde zijn geloofsgemeenschap een echt Bijbels wonder laten zien door het kunstje van de Here Jezus na te doen en over water te lopen. Waarschijnlijk was hij bijzonder zeker van zijn zaak, want hij waagde de dappere poging in de Krokodilrivier in Zuid-Afrika. Drie keer raden waar die naam vandaan komt.

De Heer houdt blijkbaar niet van concurrentie en een wonder bleef uit. De onfortuinlijke man liep het water in en wilde na dertig meter een poging doen omhoog te komen en over het water te lopen. Dat ging niet goed: hij werd gepakt door krokodillen. Ooggetuigen meldden dat de man in enkele minuten helemaal opgepeuzeld was. Enkel zijn sandalen bleven over.

Een lid van de plaatselijke kerk meldt: 'we begrijpen nog steeds niet wat er misgegaan is, hij heeft de hele week gevast en gebeden'. 

'Dronediven' de nieuwe adrenalinehype?

Het zou wel eens het nieuwe 'dingetje' kunnen worden voor mensen die adrenaline tekort komen: dronediven. De Let Ingus Augstkalns heeft daar onlangs een begin mee gemaakt.

Augstkalns en zijn team gebruikten een grote, zware drone van Aerones. Het ding werd richting een toren gevlogen waar de skydiver klaar stond, alvorens hij een handgreep vastpakte en omhoog getild werd. Vanaf zo'n 330 meter hoogte liet de Let zich van de 28 propellors tellende drone naar beneden vallen, uiteraard met een parachute.

Overigens is dronediven niet het eerste doel van Aerones. Het bedrijf is bezig met het ontwikkelen van drones die gebruikt kunnen worden in reddingsmissies en dus is het handig om te weten of een volwassen mens er zonder problemen mee opgetild kan worden. "In de toekomst zullen onze drones mensenlevens redden, branden blussen en bij andere zaken helpen", aldus Janis Putrams, piloot van de drone.

De drone is inmiddels zo ver dat men er zo'n 200 kilogram mee kan tillen. De drone zelf weegt zo'n 70 kilogram. 

Augstkalns met zijn dronedive (Bron: YouTube)

Inter verspeelt laatste Europese kansen

Internazionale dreigt voor de tweede keer in drie jaar tijd naast Europees voetbal. De Nerazzurri verloren thuis van Sassuolo (1-2).

Inter maakte door het gelijkspel van stadsrivaal AC Milan, zaterdag bij Atalanta Bergamo, nog kans op de zesde plek en dus een ticket voor de voorronde Champions League. Maar voor de achtste keer op rij lukte het de ploeg niet om een Serie A-duel in winst om te zetten. Het contrast met de dag van de laatste overwinning (7-1 op Atalanta Bergamo), toen Inter nog meedeed om de Champions League-plekken, is gigantisch.

Het was Pietro Iemmello die Inter met twee goals de das om deed. Tien minuten voor rust schoot hij vanaf randje zestienmetergbied naast en vijf minuten ná de pauze tikte hj vanaf een meter of vijf binnen: 0-2. Invaller Eder Martins deed nog wat terug toen hij alle vrijheid krijg in de punt van de zestien en de bal in de verre hoek krulde, maar verder dan de aansluitingstreffer kwam Inter niet.

Het gat met nummer zes Milan blijft dus vier punten en met twee wedstrijden te gaan lijkt de kans dat Inter volgend jaar Europa League speelt vervlogen. De Nerazzurri moeten nog op bezoek bij nummer vier Lazio, terwijl Milan twee op papier lichte tegenstanders treft.

AS Roma stelt titel Juventus uit

AS Roma heeft zondagavond goede zaken gedaan in de strijd om de tweede plek in de Serie A. In de Italiaanse hoofdstad werd koploper Juventus verrast.

Met vijf punten voorsprong en een wedstrijd minder gespeeld had Juventus aan een gelijkspel voldoende om uitgerekend tegen AS Roma de titel te pakken. De Romeinen wilden dat niet laten gebeuren, al wist Juve in Stadio Olimpico wel als eerste te scoren. Gonzalo Higuaín bediende Mario Lemina, die van dichtbij afrondde.

Het antwoord van Roma liet niet lang op zich wachten. Kostas Manolas zag zijn kopbal uit een hoekschop worden gekeerd door Gianluigi Buffon. Op de rebound van Daniele De Rossi had de cultheld van de Oude Dame echter geen antwoord, waardoor het 1-1 werd.

Roma had het duel onder controle, maar het miste voorin de kwaliteiten van Edin Dzeko. De Bosnische spits raakte onlangs tegen AC Milan geblesseerd. Ook Kevin Strootman (schorsing) was er tegen Juve niet bij. Toch trokken de Giallorossi na rust de drie punten naar zich toe.

De tweede helft was een minuut of tien oud toen Stephan El Shaarawy vanaf de rand van het strafschopgebied uithaalde. Zijn schot werd van richting veranderd, waardoor Buffon werd geklopt en de bal via de binnenkant van de paal in het Turijnse doel belandde.

Met nog 25 minuten te gaan werd de marge zelfs twee goals. Mohamed Salah vond met een steekpass Radja Nainggolan, die dankzij Dani Alves geen buitenspel stond. De Belg nam aan en haalde meteen hard in de korte hoek uit: 3-1. Die voorsprong gaf de gastheer daarna niet meer weg.

AS Roma blijft tweede en het heeft met nog twee duels te gaan één punt voorsprong op Napoli. De nummer twee plaatst zich rechtstreeks voor de Champions League, nummer drie moet een play-off spelen. Juventus speelt woensdag tegen Lazio de finale van de Coppa Italia en vier dagen later kan de ploeg alsnog de scudetto pakken.

Rectificatie: IsraŽl stapt NIET uit ESF

Afgelopen week plaatsten wij een bericht van BuzzE dat Israël na 44 jaar zou stoppen met het Eurovisie Songfestival. Dit blijkt onjuist te zijn. Israël stapt niet uit het festival, maar de publieke zender, IBA, houdt op te bestaan en stopt dus met de uitzending van het festival. 

De presentator verklaarde in zijn toespraak: "Israël heeft al 44 jaar meegedaan met het Eurovisie Songfestival. We hebben drie keer gewonnen met liedjes als Halleluy-ah, Abanibi, en Diva. Deze avond is de laatste keer, aangezien IBA binnenkort zal sluiten. We stoppen met de uitzending en ik hoop dat volgend jaar de competitie zal worden uitgezonden door de omroep die in de toekomst zal worden opgericht. Uit naam van ons allen van de IBA, wil ik zeggen: Bedankt Europa voor al de magische momenten en mooie tijden".

'Glas nieuwe Samsung S8 en S8+ snel stuk'

De nieuwe paradepaardjes van Samsung, de Galaxy S8 en S8+, zijn gevoelig voor valschade. Het glas van de smartphones, met een extra smalle rand rond het scherm, breekt volgens de Consumentenbond "opvallend snel".

Europese consumentenorganisaties hebben de toestellen uitgetest door ze vanaf 80 centimeter hoogte te laten vallen op een hard oppervlak. De schermen van de S8 en S8+ bleken na vijftig keer vallen zwaar beschadigd. De meeste van de 110 verschillende toestellen die de consumentenorganisaties per jaar testen, overleven deze zware valproef. Al zijn er vaak wel krassen of kleine deukjes op de hoeken van het toestel zichtbaar na de valproef.

Concurrenten van de Samsung Galaxy S8 en S8+, zoals de iPhone 7 en de Huawei P9, waren nog in redelijke staat na de test. Dit gold ook voor de populaire Samsung Galaxy S7, de voorganger van de S8.

'Glas nieuwe Samsung S8 en S8+ snel stuk'
'Glas nieuwe Samsung S8 en S8+ snel stuk' (Foto: BuzzT)

Indrukwekkende trailer voor Marvel-serie The Gifted

Hoewel tv-en filmstudio FOX, als rechtenhouder van een deel van de Marvel-bibliotheek, in het verleden met flops als Fantastic Four en sommige mislukte X-Men-films op de proppen is gekomen, lijkt het alsof 2017 een omslagjaar kan worden. De tv-serie Legion en Wolverines laatste film Logan werden goed ontvangen en er staan diverse nieuwe projecten op de rit, zoals de tv-serie The Gifted, waarvoor nu een trailer is verschenen.

De serie volgt een stel uit een rustige buitenwijk, gespeeld door True Bloods Stephen Moyer en Person of Interests Amy Acker, die op een dag ontdekken dat hun kinderen mutanten zijn. Op de vlucht voor een vijandige overheid, worden ze gesteund door een ondergronds mutantennetwerk en moeten ze vechten om te overleven.

The Gifted heeft een meer directe connectie met het filmuniversum van de X-Men dan bij Legion het geval was; verwacht wordt dat, naast nieuwe personages uit de comics, ook figuren uit de films te zien zullen zijn. De serie wordt geproduceerd door onder andere Bryan Singer, die ook de pilot regisseerde, met Lauren Shuler Donner, Simon Kinberg, Jeph Loeb, en Jim Chory. The Gifted start in de herfst op het Amerikaanse FOX; niet duidelijk is of deze ook naar Nederland komt.

Hamilton: "Intens gevecht met Vettel"

Lewis Hamilton schreef zondag de Grand Prix van Spanje op zijn naam. De Britse Mercedescoureur moest daarvoor afrekenen met Sebastian Vettel, wat hij met een mooie inhaalactie op de baan deed.

Na afloop bedankte de Brit zoals gewoonlijk weer alle aanwezige fans. "Het was al een tijd terug dat ik hier gewonnen had. Ik wil ook het team weer bedanken voor het geweldige werk wat ze geleverd hebben. Het was fysiek een hele zware dag, maar ik heb alles gegeven wat ik had zodat we deze zege binnen konden halen", aldus de Brit na afloop.

Ruim twintig ronden voor het einde haalde hij Vettel in en dat bleek uiteindelijk de actie te zijn waar hij de race mee won. "Sebastian en ik hadden een intens gevecht vandaag. We raakten elkaar bij het uitkomen van de pits zelfs, maar we respecteren elkaar wel. Het is echt een voorrecht om tegen iemand van het kaliber van Vettel te mogen racen." 

RšikkŲnen crasht en maakt huilend Ferrari-jongetje blij

Kimi Räikkönen was zondag in de Grand Prix van Spanje al snel klaar. Hij kwam in de eerste bocht in aanraking met Valtteri Bottas en Max Verstappen en net als de Nederlander was ook The Iceman klaar.

TV-kijkers zagen vervolgens ook een in Ferrari-kleding gehuld jongetje op de tribune zitten, die duidelijk niet blij was dat een van zijn helden uitgevallen was. Jammer, maar helaas. Tot de camera richting het einde van de race achter de schermen dook en we hetzelfde jongetje ineens bij het team van Ferrari zagen staan, samen met Räikkönen. 

Een voorbeeld van 'de nieuwe Formule 1'? Een leuk moment was het in elk geval wel.

Studio Sport zondag kijkcijferkanon

Ruim 3 miljoen mensen hebben zondagavond de ontknoping van het voetbalseizoen bekeken op Studio Sport Eredivisie (NPO 1). Het programma trok volgens de Stichting KijkOnderzoek 3.102.000 kijkers. Het daaropvolgende Journaal van 20.00 uur trok nog 13.000 mensen meer en was daarmee het best bekeken programma van de dag.

Via de betaalzender Fox Sport Eredivisie keken 's middags vanaf 14.30 uur 620.000 mensen naar de kampioenswedstrijd van Feyenoord tegen Heracles. De Rotterdammers wonnen het duel met 3-1. De uitzending van Studio Sport om 18.10 uur trok 1,3 miljoen mensen.

Studio Sport zondag kijkcijferkanon
Studio Sport zondag kijkcijferkanon (Foto: BuzzE)

Microsoft: regeringen moeten wakker worden

De WannaCrypt-ransomwarecampagne moet regeringen wakker schudden, schrijft Microsoft op zijn blog. Als er een kwetsbaarheid in een systeem wordt gevonden, moet die met de rest van de wereld worden gedeeld. Het bedrijf wil dat er een 'Digitale Genèveconventie' komt.

De daders gebruikten een kwetsbaarheid in Windows. De zwakke plek was gevonden door de Amerikaanse geheime dienst NSA, die dit daarna voor zich hield. De kennis werd gestolen en vorig jaar via WikiLeaks naar buiten gebracht. Microsoft stuurde een patch, maar niet alle bedrijven en consumenten hebben die geïnstalleerd.

Microsoft vergelijkt het met echte wapens. "Stel dat sommige Tomahawk-raketten van het Amerikaanse leger worden gestolen."

Microsoft: regeringen moeten wakker worden
Microsoft: regeringen moeten wakker worden (Foto: BuzzT)

A73 dicht door gekantelde vrachtwagen

De A73 richting Nijmegen is ter hoogte van Roermond afgesloten. Een gekantelde vrachtwagen geladen met ijzer heeft de rijbaan versperd. Het verkeer wordt omgeleid via de A2 en A67.

Hoe lang de afsluiting gaat duren is niet bekend. De rommel moet niet alleen worden opgeruimd, ook is het wegdek beschadigd.

A73 dicht door gekantelde vrachtwagen
A73 dicht door gekantelde vrachtwagen (Foto: ANP)

Barry Manilow zegt concerten af om stembanden

Barry Manilow geeft zijn stembanden wat rust. De Copacabana-zanger blies zondagavond zijn optreden in Los Angeles af. Ook het concert dat gepland staat voor woensdag in Chicago gaat niet door, zo meldt Billboard.

De 73-jarige Manilow handelt op doktersadvies, de stembanden van de zanger zijn verrekt en hij moet rust houden. "Mijn excuses als dit ongemak heeft veroorzaakt", staat op de Facebookpagina van de zanger. De concerten worden in juli en augustus ingehaald.

Manilow tourt op dit moment vanwege zijn nieuwe album This Is My Town: Songs of New York. Vrijdag trad de zanger voor het laatst op in de stad Durant in de Amerikaanse staat Oklahoma.

Barry Manilow zegt concerten af om stembanden
Barry Manilow zegt concerten af om stembanden (Foto: BuzzE)

Langdurige werkloosheid neemt verder af

De langdurige werkloosheid in Nederland is in het eerste kwartaal verder afgenomen. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

Er zaten nog zo'n 182.000 mensen langer dan een jaar thuis terwijl ze wel op zoek waren naar een baan. Dat waren er 50.000 minder dan in de eerste drie maanden van vorig jaar.

Het aantal langdurig werklozen loopt al sinds het eerste kwartaal van 2015 telkens wat terug. Bij de mannen is de langdurige werkloosheid in de afgelopen twee jaar al vrijwel gehalveerd, tot 84.000 zielen. Bij de vrouwen was de afname minder sterk en gaat het nu nog om bijna 100.000 personen.

Vooral het aantal mensen dat de tussen de 12 en 24 maanden op zoek is naar werk is sterk gedaald. De groep werklozen die al twee jaar of langer tevergeefs sollicitatiebrieven aan het schrijven zijn, is nog wel wat omvangrijker dan een paar jaar terug. Hier speelt mee dat er nu meer 55-plussers zonder werk zitten. Die ouderen vinden doorgaans minder snel een nieuwe baan dan jongere werklozen.

Langdurige werkloosheid neemt verder af
Langdurige werkloosheid neemt verder af (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: zon

Als de bij naar huis toe vlucht, zit er regen in de lucht.

Goedemorgen, de nieuwe week begint mooi. Gisteren was het al een heel aardige dag. Behalve een regenfront dat in de middag van zuid naar noord over het land trok scheen de zon uitbundig. Ook de afgelopen nacht was het overal droog. De temperatuur daalde tot 9 graden en er kan hier en daar mist ontstaan zijn.

Vandaag wordt het prima weer! De zon schijnt en het blijft droog tot de avond. Het kwik stijgt tot zo'n 19 à 20 graden en de wind is zwak tot matig. Vanavond valt er wel wat regen.

Morgen en overmorgen is de kans op regen vrijwel afwezig en de temperatuur loopt morgen op tot maximaal 23 graden en woensdag zelfs tot 25. De dagen daarna loopt de regenkans op en de temperatuur weer wat terug.

Fijne dag!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:44
Zon onder: 21:27
Zonkracht: 5/2

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1648 Vrede van Münster.
1928 Mickey Mouse heeft zijn eerste optreden in de tekenfilm Plane Crazy.
1940 Tweede Wereldoorlog: Capitulatie van het Nederlandse leger.
1953 Geboortedag van Mike Oldfield, Brits muzikant en componist
1963 De Mercury MA-9 wordt gelanceerd met aan boord Gordon Cooper.
2008 Californië wordt de tweede staat in de Verenigde Staten, na Massachusetts, die homohuwelijken toestaat.

Fraaie zonsopgang bij Vlissingen (Foto: AlwaysHappy)
Fraaie zonsopgang bij Vlissingen (Foto: AlwaysHappy)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nlonder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Stel je vragen aan de enige Nederlander in de Isle of Man TT

Zaterdagavond 27 mei starten de eerste kwalificaties voor de brute straatraces van de Isle of Man TT en vanaf 3 juni vertrekken de eerste gekwalificeerde coureurs naar hopelijk eeuwige faam en glorie. Onder al deze deelnemers bevindt zich slechts één racer van Hollandse bodem: Jochem van den Hoek. En jullie krijgen de kans om deze road racer het hemd van het lijf te vragen. 

Straatracen
Al ben je dan misschien een motorsportfan, de kans is groot dat je nog nooit van deze Nederlandse coureur hebt gehoord. Van den Hoek is namelijk straatracer en rijdt dus enkel op straatcircuits - hier wordt geracet op (normaal openbare) wegen in plaats van speciaal aangelegde race tracks. Doordat deze wegen gebouwd zijn voor normale snelheden zijn ze rijtechnisch vaak minder moeilijk dan 'gewone' circuits maar wel hobbeliger, smaller, viezer en missen ze geregeld veel grip. Daarnaast kan een foutje je duurder komen te staan dan bij een standaard baan aangezien er niet altijd goede run-off gedeeltes zijn.

Jochem van den Hoek tijdens de Isle of Man TT 2016
Jochem van den Hoek tijdens de Isle of Man TT 2016

Van brommerraces naar de Isle of Man TT
Jochem van den Hoek is een 28-jarige straatracer uit Werkendam die zijn racecarrière nog geen tien jaar geleden begon toen hij in 2008 voor het eerst meedeed aan een brommerrace in Lelystad. Helaas verloor hij in 2010 na een thriller van een race het Nederlands Kampioenschap brommerrace op een haar na aan Roy van den Nieuwendijk. Niet veel later klom de coureur op zwaardere machines en ging hij met motoren de strijd op de baan aan.

Momenteel is hij een van de leidende Nederlanders in deze tak van sport en vertrekt hij eind deze maand naar Man. Het is niet de eerste keer dat de Brabander aan de start van de TT verschijnt. Vorig jaar eindigde hij als beste nieuwkomer in de Superstockklasse en zette hij het ronderecord voor nieuwkomers op zijn naam. Datzelfde jaar finishte hij in de Superbikeklasse in het International Road Racing Championship als vijfde in het eindklassement en dit jaar stond hij bij de eerste IRRC-race gelijk op het podium. In de BeNeCup mocht hij tijdens de derde wedstrijd van het huidige raceseizoen zelfs de overwinning claimen. Verder debuteerde Van den Hoek halverwege mei in de Ierse North West 200 en finishte in zijn eerste race direct als elfde, een uitstekende prestatie voor de nieuwkomer.

Tijdens de aankomende Isle of Man TT zal hij onder de vlag van TC Racing uitkomen en aan de start verschijnen op een Honda CBR1000RR Fireblade. De Werkendammer komt in actie in de Superbike-, Senior-, en Superstockklasses.  

Stel je vragen en win een t-shirt!
FOK!sport trok deze getalenteerde straatracer aan zijn mouw en geeft jullie de kans je eigen vragen te stellen aan de Brabander. Uiteraard hoeven deze niet enkel over zijn deelname aan de beruchte TT te gaan, dus voel je vrij! Van den Hoek zelf heeft al aangegeven dat er best originele vragen tussen mogen zitten en hij ook deze met liefde beantwoordt. Halverwege de TT-weken zullen de eerste antwoorden op FOK! verschijnen en we sluiten de raceweek ook af met een tweede deel uservragen.

Onder de FOK!kers die een vraag stellen, verloot de road racer ook nog eens een T-shirt waarmee je je support aan de enige Nederlander in de TT kan tentoonspreiden. Maak je sowieso de blits mee.

Jochem van den Hoek
Van den Hoek bij de North West 200 (Foto: Martin van Ellinckhuijzen)

Bewaren

Euromast kleurt rood en wit

De Euromast in Rotterdam kleurde zondag in rood en wit om het kampioenschap van Feyenoord van een extra tintje te voorzien. Nieuwe verlichting maakte het mogelijk het beeldbepalende monument van de Maasstad in gepaste stijl te verlichten.

Twee weken geleden is er rondom de Euromast een lichtinstallatie geplaatst. Daarmee kan de 185 meter hoge toren in verschillende kleuren verlicht worden. "Het kampioenschap van Feyenoord kwam daarom op het perfecte moment om dit voor het eerst te laten zien aan de stad. Twee Rotterdamse iconen, die samen feest vieren", meldt Euromast Horeca.

'Rakettest bedoeld voor mogelijkheid kernkop'

De raketproef die Noord-Korea zondag heeft uitgevoerd was bedoeld om te testen of de raket uitgerust kan worden met een grote, zware kernkop. De test die onder toeziend oog van leider Kim Jong-un werd uitgevoerd was volgens het land een succes.

Persbureau KCNA meldde maandag dat de Noord-Koreaanse leider de Verenigde Staten heeft gewaarschuwd dat ze het bereik van Noord-Korea niet moeten onderschatten. Volgens de autoriteiten in Pyongyang hebben ze het Amerikaanse vasteland al in het vizier.

De raket vloog 787 kilometer ver en haalde een hoogte van 2111,5 kilometer. Het projectiel verdween uiteindelijk bij Rusland in de Japanse Zee.

'Rakettest bedoeld voor mogelijkheid kernkop'
'Rakettest bedoeld voor mogelijkheid kernkop' (Foto: ANP)

Derde kind op komst voor komiek Kevin Hart

Stand-upcomedian Kevin Hart en zijn vrouw Eniko Parrish verwachten hun eerste kindje samen. Dat maakte het stel op Moederdag bekend via Instagram. Het is het derde kind voor de 37-jarige komiek, die twee kinderen uit een eerder huwelijk heeft.

"Ik vier Moederdag met mijn prachtige vrouw. We lachen want volgend jaar rond deze tijd vieren we onze eerste echte Moederdag", schreef Hart onder de foto van hem en Parrish, voor wie het haar eerste kindje is. Ook liet Hart weten dat de aanstaande baby een jongetje is.

In oktober ontkende de komiek nog stellig dat Parrish in verwachting was. "Ze is niet zwanger. We zijn niet in verwachting. En als we dat wel zijn, dan horen jullie dat een paar maanden later", zei hij destijds tijdens een interview bij de Amerikaanse televisieshow The Breakfast Club.

Kevin Hart trouwde in augustus met Eniko Parrish. Van 2003 tot 2011 was de acteur en komiek getrouwd met Torrei Hart met wie hij de voogdij deelt van zoontje Hendrix en dochter Heaven.

Klik hier als de Instagram embed niet werkt in je browser.

Derde kind op komst voor komiek Kevin Hart
Derde kind op komst voor komiek Kevin Hart (Foto: BuzzE)

Verdachten moord agent Bonaire voor rechter

Zeven verdachten staan vanaf maandag in Kralendijk op Bonaire terecht voor de moord op de Nederlandse politieagent Ferry Bakx. De rechtszaak duurt drie dagen. Het gaat om zes mannen uit Venezuela en één afkomstig van Bonaire.

Bakx, die sinds 2013 op het eiland als agent werkte, werd in augustus 2016 vermoord nadat hij een groep Venezolaanse overvallers op heterdaad had betrapt tijdens een gewelddadige overval. Dat gebeurde in een vakantiehuis op Bonaire, waar een Nederlandse familie verbleef. Bij de achtervolging die daarop volgde, werd de agent van achteren in zijn hoofd en rug geschoten. Hij overleed kort daarna. De uit Brabant afkomstige politieman werd 45 jaar.

Tijdens een eerdere regiezitting zei de officier van justitie dat de Venezolanen naar Bonaire waren gekomen met het doel een bekende familie op het eiland te overvallen. Omdat het geld opraakte, besloten ze tot een extra overval. Dat was op het huis waar de Nederlandse familie vakantie aan het vieren was.

Verdachten moord agent Bonaire voor rechter
Verdachten moord agent Bonaire voor rechter (Foto: ANP)

Politie: geen grote incidenten in Rotterdam

In Rotterdam zijn zondag tijdens het kampioenschap van Feyenoord geen bijzondere incidenten voorgevallen. De politie meldt dat de incidenten kleinschalig en beheersbaar waren. Vrijwel alles kon direct worden afgedaan door een bekeuring of schikking.

Wel moesten vier mensen de nacht in de cel doorbrengen vanwege een vechtpartij op de Binnenrotte. Ze worden verdacht van mishandeling. In totaal zijn 76 mensen aangehouden voor uiteenlopende feiten. Van discriminatie tot belediging en van het overtreden van de Opiumwet tot openbare dronkenschap.

Ook meldt de politie dat 7 van de 29 mensen met een meldplicht door hun misdragingen van een week eerder zich niet op het politiebureau hebben gemeld. De gevolgen daarvan worden bekeken door OM en politie.

Door het feestgedruis is tot 23.30 uur aan 160 mensen hulp verleend. 24 mensen zijn overgebracht naar het ziekenhuis. De rest werd ter plekke of bij een van de EHBO-posten in het centrum nagekeken.

Door het alcoholverbod dat in de binnenstad gold, hadden agenten het ook druk met het in beslag nemen van bier en andere alcoholhoudende dranken. De politie schat dat zo'n 10.000 liter is geconfisqueerd en zo'n 270 kilo aan vuurwerk.

Politie: geen grote incidenten in Rotterdam
Politie: geen grote incidenten in Rotterdam (Foto: ANP)

The Walking Dead-actrice bevallen van kindje

The Walking Dead-actrice Christian Serratos is bevallen van haar eerste kind. Dat liet de 26-jarige actrice zondag weten via Instagram.

"Fijne Moederdag van kleine W en mij!", schreef Serratos onder de foto van haarzelf met de baby in haar armen gesloten. Ze maakte in maart bekend met haar vriend, zanger David Boyd, in verwachting te zijn. Details over het geslacht of de naam van de telg houdt het stel nog even geheim.

Serratos speelt sinds 2014 de rol van Rosita Espinoza in de hitserie The Walking Dead en was eerder te zien als Angela Weber in de populaire filmreeks The Twilight Saga met onder andere acteurs Kristen Stewart en Robert Pattinson.

 

Happy Mothers Day from little W and me! 💜

Een bericht gedeeld door Christian Serratos (@kishserratos) op14 Mei 2017 om 8:10 PDT

Klik hier als de Instagram embed niet werkt.

The Walking Dead-actrice bevallen van kindje
Het was een heftige bevalling (Foto: BuzzE)

Einduitslag: CDU grootste met 33 procent

De christendemocratische partij van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, CDU, heeft zondag in de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen (NRW) de verkiezingen gewonnen met 33 procent van de stemmen. Dat blijkt uit de voorlopige einduitslag die maandagochtend bekend werd.

De SPD komt uit op 31,2 procent. De sociaaldemocratische premier van de Duitse deelstaat, Hannelore Kraft, had zondag al aangekondigd op te stappen vanwege het teleurstellende resultaat toen de exitpolls een nederlaag voor haar partij voorspelden.

De liberale FDP haalde 12,6 procent van de stemmen, gevolgd door de rechts-radicale Alternative für Deutschland met 7,4 en de Groenen met 6,4 procent.

Einduitslag: CDU grootste met 33 procent
Einduitslag: CDU grootste met 33 procent (Foto: ANP)

Geld nodig voor ambities digitale veiligheid

Nederland is op de goede weg, maar moet meer investeren om bij te blijven op het gebied van digitale veiligheid. Ook de samenwerking tussen bedrijven en overheid kan beter. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek dat in opdracht van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) is uitgevoerd.

Het rapport wordt dinsdag aangeboden aan Patricia Zorko, directeur Cyber Security van de NCTV. Uit de Cyber Readiness Index blijkt dat Nederland een heldere visie heeft en de juiste strategieën hanteert. Maar om die ambities waar te maken moeten er meer (financiële) middelen vrijgemaakt worden. Ook het ontbreken van centrale sturing is volgens het onderzoek een kwetsbaarheid.

Uit het rapport "blijkt duidelijk dat Nederland een mooie prestatie heeft neergezet door met bescheiden middelen stevige resultaten te boeken in het digitaal veilig houden van Nederland", stelt Zorko.

Geld nodig voor ambities digitale veiligheid
Geld nodig voor ambities digitale veiligheid (Foto: ANP)

Suske en Wiske zijn weer bij de tijd

Suske en Wiske hebben een make-over(tje) gehad en zijn wat eigentijdser geworden. Zo heeft Wiske een strakker gesneden jurkje en - net als tante Sidonia - hippe laarsjes. Suske draagt een hoodie. Verder gaan de eeuwig jeugdige Vlaamse striphelden meer gebruik maken van techniek. De verantwoordelijke Standaard Uitgeverij in Antwerpen onthult het opgefriste tweetal maandag met de presentatie van het nieuwste album 'De Planeetvreter'.

Ook de vormgeving is wat aangepast en er is geprobeerd nog meer actie in de verhalen te brengen. Het nieuwste verhaal is zeker van deze tijd: het gaat over twee Marsmannetjes die eeuwen geleden op aarde werden ingevroren toen ze daar waren aangekomen om de planeet te vernietigen. Maar door de opwarming van de aarde ontdooien ze nu.

De laatste aanpassingen waren alweer van tien jaar geleden. "In tien jaar tijd is er veel veranderd. Vooral voor de jonge lezer, die opgroeit in een tijd waar alles snel gaat en de techniek voorop staat", aldus de uitgeverij. We gaan het beroemde tweetal ook wat vaker in het gewone leven zien: ze zijn niet echt continu meer op avontuur.

Suske en Wiske werden bedacht door Willy Vandersteen. Het eerste boek verscheen in 1945. Later werd de strip voortgezet door Paul Geerts, Marc Verhaegen en het huidige duo Luc Morjaeu (als tekenaar) en Peter Van Gucht (als scenarist) bij Studio Vandersteen.

In België en Nederland samen zijn al meer dan 200 miljoen exemplaren verkocht. De Vlaamse zender Ketnet komt op een nog niet vastgesteld tijdstip ook met een Suske en Wiske-animatie voor kinderen vanaf drie jaar, 54 afleveringen van 7 minuten.

Suske en Wiske zijn weer bij de tijd
Suske en Wiske zijn weer bij de tijd (Foto: ANP)

Zomerweek is 'levende Libelle'

Het Almeerderstrand is vanaf maandag weer een week lang een 'levende Libelle'. Naar verwachting komen er tienduizenden, met name, vrouwen naar de 21e editie van de Libelle Zomerweek. De bezoekers kunnen er shoppen, inspiratie opdoen bij onder meer modeshows en meedoen aan een van de vele workshops.

Ook komen ook weer allerlei artiesten naar Almere, onder wie Jan Smit, Lange Frans, Do en Maan en zijn er diverse dansvoorstellingen. Ook de columnisten van Libelle zijn aanwezig voor een ontmoeting en er zijn weer allerlei bekende Nederlanders te gast in het Libelle Geluks Café.

Vorig jaar kwamen er ruim 84.000 bezoekers naar het evenement. Het thema van de komende editie is 'het grote geluk'.

Zomerweek is 'levende Libelle'
Zomerweek is 'levende Libelle' (Foto: ANP)

'Halo 5: Guardians komt naar Windows'

Ontwikkelaar 343 Industries laat weten een kleine verrassing te hebben voor de fans op de E3. Community manager Brian Jarrad benadrukte dat er geen Halo 6 wordt aangekondigd. De volgende logische gedachte is dan een uitgave van Halo: The Master Chief Collection en/of Halo 5: Guardians op het Windows-platform.

Halo 5: Guardians

Als dit nieuws blijkt te kloppen, dan betekent het wel dat de lijst met AAA-exclusives voor Xbox One erg kort wordt. De meerwaarde om een Xbox One aan te schaffen als je reeds een pc hebt wordt zo steeds marginaler. Maar misschien worden er tijdens de E3 wel een hoop Xbox One- exclusives aangekondigd. We gaan het vanzelf merken.

Kittel sprint naar winst in etappe een van de Ronde van CaliforniŽ

Marcel Kittel heeft in de Ronde van Californië de eerste etappe gewonnen. De Duitser van Quick-Step Floors was in de massasprint de snelste voor Peter Sagan en Elia Viviani. Kittel is ook de eerste leider van het algemeen klassement.

Floris Gerts was een van de vroege vluchters. De renner van Bmc had Jonathan Clarke, Charles Planet en Ben Wolfe. Op tien kilometer van de streep werden de vluchters gegrepen. Gerts won nog wel de eerste tussensprint, waardoor de Nederlander na de eerste etappe vierde staat in het algemeen klassement.

Katusha-Alpecin trok de sprint vroeg aan voor Alexander Kristoff, maar Kittel ging er makkelijk overheen. De sprinter van Quick-Step Floors won overtuigend de sprint voor Peter Sagan en Elia Viviani. Beste Nederlander in de sprint was Wouter Wippert met een negende plaats.

Verstappen: "Bottas schakelde Kimi en mij uit"

Voor Max Verstappen duurde de Grand Prix van Spanje zondag niet lang. In bocht één werd hij van de baan getikt door Kimi Räikkönen, die op zijn beurt weer een oplawaai kreeg van Valtteri Bottas.

Nadat de race voorbij was deed Verstappen rustig zijn verhaal en hij was gelijk duidelijk: "Bottas schakelde eigenlijk gewoon twee man uit", doelde hij op zichzelf en Räikkönen, die net als de Nederlander de race niet meer kon vervolgen. "Nadat ik met het team gepraat had ben ik de race gaan kijken. Beetje appen, beetje snapchatten, dat soort dingen."

Verstappen probeerde buitenom voorbij Räikkönen te gaan, maar dat ging dus niet goed. "Als Räikkönen en Bottas elkaar niet raken gaat het wel goed en heb je er twee te pakken", stelt Verstappen. "Helaas gebeurde dat wel en kwam Räikkönen tegen mij aan, waardoor ik slachtoffer werd van wat er in de binnenkant van de bocht gebeurde." 

De wedstrijdleiding deelde geen straffen uit en hield het op een race-incident, waar Verstappen het niet helemaal mee eens was. "Apart, want Bottas schakelt er gewoon twee uit, dat is niet zo handig." Of Bottas dan de schuld moet krijgen? "Mwah, Kimi kun je sowieso de schuld niet geven en mij denk ik ook niet..." Bottas verontschuldigde zich na afloop wel, maar daar schoot Verstappen weinig mee op: "Daar koop ik niks voor."

De Nederlander heeft in elk geval geen spijt van zijn enthousiaste inhaalpoging. "Ik had ook rustig achter de rest aan kunnen rijden, maar zo ben ik niet. Liever risico nemen en een keer derde worden dan rustig naar plek vijf rijden. Ik zag een gat, dook erin en het liep verkeerd." 

Laatste reviews en specials
review
The Lion King (2019)
special
Opinie: Nintendo Switch Lite is een slechte deal
special
De Landmacht en FOK! schieten met scherp deel II
special
Dagje weg met DJMO #1 - Loosdrechtse Plassen
review
Crash Team Racing: Nitro Fueled
special
Interview Sascha Faber (marketing manager MSI)
©FOK.nl e.a.