Langdurige werkloosheid neemt verder af

De langdurige werkloosheid in Nederland is in het eerste kwartaal verder afgenomen. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

Er zaten nog zo'n 182.000 mensen langer dan een jaar thuis terwijl ze wel op zoek waren naar een baan. Dat waren er 50.000 minder dan in de eerste drie maanden van vorig jaar.

Het aantal langdurig werklozen loopt al sinds het eerste kwartaal van 2015 telkens wat terug. Bij de mannen is de langdurige werkloosheid in de afgelopen twee jaar al vrijwel gehalveerd, tot 84.000 zielen. Bij de vrouwen was de afname minder sterk en gaat het nu nog om bijna 100.000 personen.

Vooral het aantal mensen dat de tussen de 12 en 24 maanden op zoek is naar werk is sterk gedaald. De groep werklozen die al twee jaar of langer tevergeefs sollicitatiebrieven aan het schrijven zijn, is nog wel wat omvangrijker dan een paar jaar terug. Hier speelt mee dat er nu meer 55-plussers zonder werk zitten. Die ouderen vinden doorgaans minder snel een nieuwe baan dan jongere werklozen.

Langdurige werkloosheid neemt verder af
Langdurige werkloosheid neemt verder af (Foto: ANP)