Stel je vragen aan de enige Nederlander in de Isle of Man TT

Zaterdagavond 27 mei starten de eerste kwalificaties voor de brute straatraces van de Isle of Man TT en vanaf 3 juni vertrekken de eerste gekwalificeerde coureurs naar hopelijk eeuwige faam en glorie. Onder al deze deelnemers bevindt zich slechts één racer van Hollandse bodem: Jochem van den Hoek. En jullie krijgen de kans om deze road racer het hemd van het lijf te vragen. 

Straatracen
Al ben je dan misschien een motorsportfan, de kans is groot dat je nog nooit van deze Nederlandse coureur hebt gehoord. Van den Hoek is namelijk straatracer en rijdt dus enkel op straatcircuits - hier wordt geracet op (normaal openbare) wegen in plaats van speciaal aangelegde race tracks. Doordat deze wegen gebouwd zijn voor normale snelheden zijn ze rijtechnisch vaak minder moeilijk dan 'gewone' circuits maar wel hobbeliger, smaller, viezer en missen ze geregeld veel grip. Daarnaast kan een foutje je duurder komen te staan dan bij een standaard baan aangezien er niet altijd goede run-off gedeeltes zijn.

Jochem van den Hoek tijdens de Isle of Man TT 2016
Jochem van den Hoek tijdens de Isle of Man TT 2016

Van brommerraces naar de Isle of Man TT
Jochem van den Hoek is een 28-jarige straatracer uit Werkendam die zijn racecarrière nog geen tien jaar geleden begon toen hij in 2008 voor het eerst meedeed aan een brommerrace in Lelystad. Helaas verloor hij in 2010 na een thriller van een race het Nederlands Kampioenschap brommerrace op een haar na aan Roy van den Nieuwendijk. Niet veel later klom de coureur op zwaardere machines en ging hij met motoren de strijd op de baan aan.

Momenteel is hij een van de leidende Nederlanders in deze tak van sport en vertrekt hij eind deze maand naar Man. Het is niet de eerste keer dat de Brabander aan de start van de TT verschijnt. Vorig jaar eindigde hij als beste nieuwkomer in de Superstockklasse en zette hij het ronderecord voor nieuwkomers op zijn naam. Datzelfde jaar finishte hij in de Superbikeklasse in het International Road Racing Championship als vijfde in het eindklassement en dit jaar stond hij bij de eerste IRRC-race gelijk op het podium. In de BeNeCup mocht hij tijdens de derde wedstrijd van het huidige raceseizoen zelfs de overwinning claimen. Verder debuteerde Van den Hoek halverwege mei in de Ierse North West 200 en finishte in zijn eerste race direct als elfde, een uitstekende prestatie voor de nieuwkomer.

Tijdens de aankomende Isle of Man TT zal hij onder de vlag van TC Racing uitkomen en aan de start verschijnen op een Honda CBR1000RR Fireblade. De Werkendammer komt in actie in de Superbike-, Senior-, en Superstockklasses.  

Stel je vragen en win een t-shirt!
FOK!sport trok deze getalenteerde straatracer aan zijn mouw en geeft jullie de kans je eigen vragen te stellen aan de Brabander. Uiteraard hoeven deze niet enkel over zijn deelname aan de beruchte TT te gaan, dus voel je vrij! Van den Hoek zelf heeft al aangegeven dat er best originele vragen tussen mogen zitten en hij ook deze met liefde beantwoordt. Halverwege de TT-weken zullen de eerste antwoorden op FOK! verschijnen en we sluiten de raceweek ook af met een tweede deel uservragen.

Onder de FOK!kers die een vraag stellen, verloot de road racer ook nog eens een T-shirt waarmee je je support aan de enige Nederlander in de TT kan tentoonspreiden. Maak je sowieso de blits mee.

Jochem van den Hoek
Van den Hoek bij de North West 200 (Foto: Martin van Ellinckhuijzen)

Bewaren