Jamaicaans ijshockeyteam wil naar Olympische Spelen

Als je aan ijshockey denkt, denk je aan Canada, Rusland en de VS. Mensen die iets meer met ijshockey hebben denken ook nog wel aan Zweden, Finland, Tsjechië en natuurlijk Slowakije, waar het dé sport is. Er zijn genoeg landen waar je niet aan denkt en Jamaica is er daar toch zeker één van.

Toch zou het zomaar kunnen dat we in de toekomst een Jamaicaans ijshockeyteam op de Spelen krijgen. Dat is dan vooral het werk van Graeme Townshead, voormalig NHL-speler bij de Boston Bruins. "Ik weet nog dat ik heel vaak zei dat mijn enige kans om op de Spelen in actie te komen was als Jamaica een nationaal team zou hebben", zegt hij tegenover CTV News.

Dat team komt eraan, want Townshead, van Jamaicaanse komaf, is nu de hoofdcoach, assistent-coach, trainer, materiaalman en zelfs de invaller tijdens een powerplay voor het Jamaicaanse onder 20-team. Cool Runnings schiet wellicht gelijk door je hoofd, het verhaal over de Jamaicaanse bobsleeërs in 1988 ('Sanka, you dead?'), maar dat is niet helemaal een eerlijke vergelijking.

De Jamaicaanse bobsleeërs hadden geen ervaring, maar de ijshockeyers in het team hebben dat zeker wel. Het zijn allemaal Amerikanen en Canadezen met bijvoorbeeld Jamaicaanse ouders, waardoor ze ook voor dat land uit kunnen komen. Het gros speelt al hun hele leven ijshockey en in veel gevallen op een prima niveau.

Het team streek afgelopen weekeinde neer in het Canadese Darlington voor een trainingskamp en wat oefen- en demonstratiewedstrijden. Dat ging allesbehalve slecht: de all-stars van Nova Scotia werden zondag met 5-1 verslagen. "We willen de Jamaicaanse kleuren met trots dragen en aan de wereld laten zien dat we tegen iedereen kunnen spelen", zegt speler Jaden Lindo. 

Jamaica heeft dus wel een team, er mist nog wel het een en ander. Zo moeten ze volwaardig lid worden van de internationale ijshockeyfederatie, zodat ze mee kunnen doen aan het WK. Dat is dan weer een voorwaarde voor plaatsing voor de Olympische Spelen, want in tegenstelling tot in veel andere sporten zijn er geen wildcards en doen er dus eigenlijk alleen echte topploegen mee. 

IJs is ook geen overbodige luxe om in eigen land te hebben, maar zoals waarschijnlijk niemand zal verbazen heeft Jamaica nog geen ijshockeyhal. "Dat is onderdeel van onze taak, zorgen dat zo'n ijshockeyhal er wél komt in Jamaica", zegt Townshead. Hij geeft toe dat de weg naar de Spelen lang zal zijn, maar dat geeft niet: "Als je iets wil bereiken, hoe ver weg het ook is, moet je érgens beginnen", luidt de wijsheid van Townshead. 

De Spelen van volgend jaar zijn natuurlijk niet haalbaar. Buiten dat het team daar nog te onervaren voor is, is het deelnemersveld ook al lang en breed bekend: in september vorig jaar werden de laatste teams bekend.