Erdogan: geen oplossing zolang Assad er zit

Redactie

De Turkse president Erdogan heeft dinsdag gezegd dat er geen oplossing voor het conflict in Syrië kan komen, zolang dat land onder leiding staat van president Bashar al-Assad. "Assad moet weg, het land moet van hem worden bevrijd voordat er een vreedzame oplossing van het conflict kan worden bereikt", zei Erdogan in een interview met persbureau Reuters.

Erdogan riep Rusland op zijn steun aan het bewind van Assad op een lager peil te zetten. Volgens Erdogan heeft Poetin tegen hem gezegd dat "hij niet de advocaat van Assad is".

De Turkse president die dankzij het net gewonnen referendum een nog sterkere machtspositie krijgt, benadrukte dat hij er alles aan zal doen te voorkomen dat de regio Sinjar in het noorden van Irak een bolwerk wordt van Koerdische milities die banden hebben met de "terreurorganisatie" PKK. Hij zal die groeperingen blijven bestrijden, ook in Syrië.

Turkse straaljagers voerden daar dinsdag bombardementen uit. Later bleken abusievelijk ook stellingen van Iraakse peshmerga, bondgenoten in de strijd tegen IS, onder vuur genomen. Een aantal kwam kwam om. Erdogan zei hun dood te betreuren en dat "de missie absoluut niet bedoeld was tegen de peshmerga". De Amerikanen, die Koerdische strijders verenigd in de YPG steunen, spraken hun verontrusting uit over de ongecoördineerde actie van de Turken.

Erdogan: geen oplossing zolang Assad er zit
Erdogan: geen oplossing zolang Assad er zit (Foto: ANP)