Uber test vliegende taxi's in Dubai en Dallas

Uber wil vanaf 2020 zijn vliegende auto's testen. Dat moet gebeuren in Dubai en Dallas. "Stadsluchtvaart is een natuurlijke stap voor Uber. We willen 'druk op een knop, krijg een vlucht' werkelijkheid maken", zei topman Jeff Holden dinsdag volgens de Financial Times en Bloomberg.

Uber noemt het project voorlopig Uber Elevate. De taxidienst werkt samen met onder meer vliegtuigbouwers Embraer, Pipistrel en Mooney, helikopterfabrikant Bell en dronemaker Aurora. Bell is het bedrijf achter de Osprey, een militair vliegtuig dat verticaal kan opstijgen en landen. Dat wordt VTOL genoemd, een afkorting van Vertical Take Off and Landing. Uber heeft een oud-medewerker van de ruimtevaartorganisatie NASA aangetrokken, die daar onderzoek naar heeft gedaan.

Uber is niet het enige bedrijf dat vliegende auto's wil ontwikkelen. Concurrenten zijn Kitty Hawk en Zee.Aero, die worden gesteund door Google-oprichter Larry Page. Googles moederbedrijf Alphabet werkt, net als Uber, ook aan zelfrijdende auto's. In die strijd heeft Alphabet een aanklacht ingediend tegen Uber, dat bedrijfsgeheimen zou hebben gestolen.

Uber zit in zwaar weer. Het bedrijf verliest klanten aan concurrent Lyft, wordt beschuldigd van seksueel wangedrag op de werkvloer en van het breken van stakingen.

Uber test vliegende taxi's in Dubai en Dallas
Uber test vliegende taxi's in Dubai en Dallas (Foto: BuzzT)