FIFA geeft Oranje wildcard voor WK voetbal

heywoodu

Het Nederlands elftal mag stoppen met de WK-kwalificatie. Wereldvoetbalbond FIFA heeft zaterdag laten weten dat Oranje een wildcard krijgt en dus sowieso op het toernooi in actie zal komen.

Het besluit is een gevolg van een nieuwe regel, door de FIFA aangenomen tijdens het congres in het Zwitserse Zürich. Daarin staat dat landen die op de voorgaande twee WK's de halve finales haalden zich niet hoeven te kwalificeren voor het volgende eindtoernooi.

De beslissing komt Nederland goed uit, want het gaat niet best in de kwalificatie. Onder Danny Blind werd slechts een handvol punten gepakt en landen als Bulgarije bleken te sterk voor Oranje. Deze situatie zorgde ervoor dat men bij FIFA eens kritisch naar de regels keek.

"Nederland haalde in 2010 de WK-finale en stond vorige keer in de halve finales, het kan niet zo zijn dat ze nu door een ongelukkige keuze, het aanstellen van Blind als bondscoach, helemaal niet op het WK aanwezig zijn", liet FIFA-president Gianni Infantino optekenen.

Bert van Oostveen, secretaris-generaal van de KNVB, reageerde opgelucht. "Wie we nu als bondscoach aanstellen is hierdoor wat minder belangrijk, aangezien de volgende coach het EK van 2020 als voornaamste doel heeft en we dus wat meer tijd hebben. Mogelijk kunnen we nu een gokje wagen", doelt hij op Patrick Kluivert.

Overigens betekent de nieuwe regel dat ook Duitsland de WK-kwalificatie stop mag zetten. Dat land haalde in 2010 de halve finales en werd in 2014 wereldkampioen. Argentinië pist net buiten de pot: vorige keer haalden ze de finale, maar in 2010 werden ze door de Duitsers uitgeschakeld in de kwartfinales. "Dit moet een politieke beslissing zijn", brieste Diego Maradona.