FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 31 maart 2017

12-jarige sprintster maakt grote indruk op Jamaica

Het is één van de jaarlijkse sportieve hoogtepunten in Jamaica: de nationale scholierenkampioenschappen, beter bekend als simpelweg de Champs. In Kingston komen scholieren vanuit het hele land bijeen en menig superster zette er zijn of haar eerste passen op weg naar internationale glorie, van Usain Bolt tot Shelly-Ann Fraser-Pryce en van Asafa Powell tot Merlene Ottey.

De Champs zijn inmiddels volop bezig en ook dit jaar is er weer een jonge sporter die zich bijzonder goed heeft laten zien. Het is natuurlijk nog maar de vraag of haar ontwikkeling zich voort blijft zetten, maar toch stellen we alvast aan u voor: Brianna Lyston, 12 jaren jong. Op de 200 meter snelde ze in de series naar een knappe tijd van 24,00 seconden. Mondiaal geen toptijd, maar goed, ze is dan ook nog maar 12 en ze zat toch al dicht bij het wereldrecord dat bij die leeftijd hoort.

Dat record staat met 23,81 op naam van Tia Jones, die dat in 2013 in de VS liep. 'Stond', kunnen we eigenlijk beter zeggen, want de jonge Brianna heeft dat record toch wel verpulverd. In de finale snelde ze namelijk na 23,46 seconden al over de finish en dat is een tijd waar je op die leeftijd internationaal toch aardig op gaat vallen. Ter illustratie: vorig jaar waren er wereldwijd maar zeven dames van jonger dan 18 jaar die sneller waren dan Brianna nu op haar 12e is. Overigens is ze ook sneller dan een 13-jarige ooit geweest is en het record voor 14-jarigen is maar 0,03 seconden sneller. 

Het zal nog even duren voor ze aan wereldkampioenschappen bij de junioren mee mag doen - het WK bij de jeugd wordt na dit jaar helaas niet meer gehouden - maar liefhebbers van de atletiek zullen nu ongetwijfeld al zin hebben in Champs 2018, om te zien of de jonge Brianna zich nog meer verbetert. 

Lyston snelt naar 24.00 in de series... (Bron: YouTube)

...en gaat er in de finale met 23.46 nog eens dik onderdoor, goed voor een wereldrecord voor 12-jarigen (Bron: YouTube)

Van Bronckhorst: "Klassieker niet allesbeslissend voor titel"

De Klassieker van zondag is niet allesbeslissend voor de titelrace, stelt Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst.

Feyenoord staat nu zes punten voor op Ajax, bij winst dus negen, en met nog zes speelronden op de rol zou Ajax dan wonderen nodig hebben om de Rotterdammers nog in te halen. "Ik denk niet dat het allesbeslissend is", stelt Van Bronckhorst echter op de persconferentie. "Maar bij een goed resultaat zetten we een hele grote stap richting de titel. Wij gaan voor de winst, er zit vertrouwen in de groep. Dat is normaal als je staat waar wij nu staan, dat moet je uitstralen. Ik hoef mijn spelers niet te prikkelen. Feyenoord wil kampioen worden, dat is motivatie genoeg."

Gio ziet gelijkenissen met een vorige topper. "De wedstrijd is een beetje vergelijkbaar met het duel tegen PSV. Als je een goed resultaat behaalt, neem je afstand. Dat wij twaalf jaar niet hebben gewonnen voor de competitie in Amsterdam, zegt mij niets. Ik heb niets met statistieken. Of ik de uitspraken van Schöne dat we nog in elkaar klappen nog moet gebruiken als motivatie? Dat is niet nodig, joh."

Feyenoord kan tegen Ajax sowieso niet beschikken over Terence Kongolo, Bilal Basaçikoglu en de geschorste Tonny Vilhena. Daar staat het goede nieuws van Eljero Elia's inzetbaarheid tegenover. Van Bronckhorst wilde nog niet vertellen wie Vilhena vervangt. "Jammer dat Vilhena er niet bij is, maar we werken naar de wedstrijd toe met de beschikbare spelers. Jens Toornstra een linie naar achteren is een optie. Maar Bart Nieuwkoop, Renato Tapia en Marko Vejinovic kunnen daar ook spelen. Nieuwkoop zou er klaar voor zijn, de keren dat hij inviel of startte heeft hij dat laten zien."

De Vries zet snelste tijd neer in Formule 2-test

Coureur Nyck de Vries heeft de Formule 2-testweek in Bahrein, de laatste van het voorseizoen, op indrukwekkende wijze afgesloten. De debutant zette op vrijdag de snelste tijd neer, nadat hij op de eerste twee dagen tot de negende en tiende tijd kwam. 

De Vries, rijdend voor Rapax, nam in het laatste half uur van de ochtendsessie de leiding en niemand kwam meer aan zijn 1:40,853. Oliver Rowland van DAMS kwam overigens wel in de buurt: hij gaf 0,007 seconden toe op de Nederlander, die al jaren in het opleidingsprogramma van McLaren zit. Ook Nobuharo Matsushita kwam namens topteam ART Grand Prix dicht in de buurt van De Vries. 

Het Formule 2-seizoen begint op 15 april in Bahrein, in het weekeinde waarin de Formule 1 daar ook neerstrijkt. 

Team Victorie stopt noodgedwongen

De schaatsploeg Team Victorie is niet meer, zo heeft teammanager Renate Groenewold aan RTV Drenthe laten weten. De reden hiervoor is dat een hoofdsponsor uitbleef. De ploeg bestond uit zeven mannen en drie vrouwen en werd getraind door Desley Hill.

Belangrijkste namen waren olympisch kampioen Michel Mulder en Marije Joling. Laatstgenoemde zorgde dit jaar voor het enige lichtpuntje door het Nederlands kampioenschap allround te winnen en hierdoor naar het WK te mogen.

Groenewold: "Het voelt als falen. We hebben de wedstrijd verloren. Mission not accomplished. We zijn eigenlijk al te laat begonnen. In mei pas. Daarnaast is ook de sponsorwereld erg veranderd. Verder gingen de KNSB en de schaatsteams een tijd rollebollend over straat over onder meer de prijzenpot van de schaatsers. Dat heeft ons ook niet geholpen. Ook waren de prestaties niet om over naar huis te schrijven. De Nederlandse allroundtitel van Marije Joling was een lichtpuntje."

Het geld om verder te kunnen ontbrak. "De trainers hebben geen inkomen gehad. Dat houdt een keer op. De schaatsers staan voor een Olympisch seizoen dan moet je eerlijk tegen elkaar zijn."

Patch voor Zelda: Breath of the Wild verbetert framerate op Switch

De Nintendo Switch-versie van The Legend of Zelda: Breath of the Wild heeft zojuist zijn eerste patch sinds de release ontvangen. De patch zorgt voor een verbetering van de framerate, waar nog wel het een en ander op aan te merken was.

Nintendo heeft ook patch-notities uitgebracht om te informeren over wat patch v1.1.1 allemaal behelst, die luiden als volgt: "Aanpassingen zijn gedaan om een betere game-ervaring te kunnen bieden". Lekker kort Nintendo.

De eerste geluiden van mensen die Breath of the Wild na de patch gespeeld hebben zijn positief. Er zijn behoorlijke stappen gemaakt om een hogere en vooral stabielere framerate te behalen.

Anonieme Twitteraars zijn geen ei meer

Twitter-gebruikers die geen profielfoto hebben geüpload, zijn niet langer een ei. Twitter gebruikt voortaan een silhouet van een poppetje als avatar. Het moet de dienst opfrissen. Bovendien werden de eieren vaak in verband gebracht met misbruik en wangedrag van wegwerpaccounts, aldus Twitter vrijdag.

Het ei werd gekozen als symbool voor beginnende gebruikers, omdat het de voorloper is van de vogel in het Twitter-logo.

Anonieme Twitteraars zijn geen ei meer
Anonieme Twitteraars zijn geen ei meer (Foto: BuzzT)

Providers: browsergeschiedenis niet verkopen

Comcast, een van de grootste providers in de Verenigde Staten, zal de browsergeschiedenissen van individuele gebruikers niet verkopen, ook al mag dat bijna. Dat bezweert het bedrijf vrijdag.

De vorige Amerikaanse regering had in oktober de verkoop van browsergeschiedenissen aan adverteerders verboden. Het Huis van Afgevaardigden en de Senaat hebben dat teruggedraaid. President Trump moet zijn handtekening er nog onder zetten, maar dat lijkt een formaliteit. "We verkopen de geschiedenissen van onze klanten niet. We deden dat niet met de oude regels en we hebben geen plannen om dat nu te doen", zei de 'chief privacy officer' van Comcast.

Concurrent AT&T zegt in zijn voorwaarden dat "je persoonlijke informatie niet wordt verkocht, aan wie dan ook, met wat voor doel dan ook. Punt."Dat verandert nu niet, benadrukte AT&T vrijdag.

Providers: browsergeschiedenis niet verkopen
Providers: browsergeschiedenis niet verkopen (Foto: BuzzT)

Stedin neemt netwerkbedrijf DELTA over

Netbeheerder Stedin neemt het netwerkbedrijf van het Zeeuwse energieconcern DELTA over. Stedin maakte vrijdagmiddag bekend ongeveer 450 miljoen euro te betalen voor het onderdeel Enduris.

Het financieel geplaagde DELTA moest zijn financieel gezonde netwerkbedrijf Enduris afstoten om uit de problemen te komen. Het kabinet en de aandeelhouders kwamen eind vorig jaar tot de conclusie dat dat de enige optie zou zijn. Bovendien is DELTA wettelijk verplicht om zijn netwerk- en energieactiviteiten op te splitsen.

DELTA is mede-eigenaar van de noodlijdende kerncentrale in Borssele. De verkoop van gezonde bedrijfsonderdelen zou voldoende moeten opleveren om de slechte financiële positie het hoofd te kunnen bieden, maar ook om de nucleaire veiligheid te borgen.

Stedin garandeert dat er geen arbeidsplaatsen verloren gaan bij DELTA tot en met 2021, zo benadrukt een woordvoerder. "We gaan op termijn wel kijken hoe dingen slimmer kunnen."

De contracten van de klanten van Enduris worden ook gewoon gerespecteerd, benadrukt de zegsman. Wel worden de tarieven ieder jaar opnieuw vastgesteld en kunnen er voor hen dus dingen wijzigen aan het einde van de looptijd van hun contract.

Stedin is als netbeheerder al verantwoordelijk voor de energiesystemen in Utrecht, grote delen van Zuid-Holland en enkele regio's in Noord-Holland, Friesland en Limburg. Daar komt het Zeeuwse net van DELTA nu bij.

Stedin neemt netwerkbedrijf DELTA over
Stedin neemt netwerkbedrijf DELTA over (Foto: ANP)

Gaminghardwarebedrijf Mad Catz is failliet

Mad Catz, één van de bekendste fabrikanten van gamingtoebehoren, heeft faillissement aangevraagd. Het bedrijf stond bekend om zijn grote aanbod van gaminghardware zoals controllers, gamingmuizen en headsets. 

De hardwareboer kampte al langer met financiële problemen. Zo moest vorig jaar al 37 procent van het personeel opstappen vanwege tegenvallende cijfers. Mad Catz was ook medeuitgever van de game Rock Band 4, en had hoog ingezet op een succesvolle launch vorig jaar in verband met hun Rock Band-hardware. Hoewel de cijfers en ook de reviews van Rock Band 4 zeker niet slecht waren, was het alsnog een flinke tegenvaller ten opzichte van de verwachtingen.

"De raad van bestuur heeft besloten om vrijwillig faillissement aan te vragen na verscheidene alternatieven te hebben overwogen. Vanwege een gebrek aan interesse dienen er zich geen partijen aan voor een mogelijke overname, dus is faillissement helaas de enige optie", zo luidt het in een verklaring van Mad Catz.

In 2013 kwam Mad Catz nog met de M.O.J.O., een op Android-gebaseerde microconsole. Ook waren de in hoge mate aanpasbare R.A.T.-gamingmuizen behoorlijk populair.

Met 32 auto's een bomvol startveld in BTCC

Dit weekend gaat het British Touring Car Championship van start. Waar het WTCC en DTM met respectievelijk zestien en achttien auto's magere startvelden kennen heeft het BTCC daar geen last van. Dit seizoen zullen het maximaal aantal van 32 auto's aan de start staan. Grootste nieuws is dat na meer dan twintig jaar afwezigheid BMW officieel terugkeert in het kampioenschap.

Afgelopen seizoen werd het kampioenschap pas in de laatste wedstrijd beslist. Verwacht wordt dat het dit seizoen niet veel anders zal zijn. Naast officiële teams van Honda, Subaru en MG keren dit seizoen ook BMW en Vauxhall terug in het kampioenschap. Weliswaar hebben de afgelopen jaren diverse BMW's aan de start gestaan maar voor de laatste BMW's met fabriekssteun moeten we terug naar 1996. Toen stonden drie BMW's van Schnitzer Motorsport aan de start met achter het stuur Joachim Winkelhock, Robert Ravaglia en onze landgenoot Peter Kox. De laatste Vauxhall's met fabriekssteun werden in 2009 door Triple Eight Racing ingezet.

Deelnemers 2017

# Coureur Team Auto
2 Tom Chilton (GBR) Power Maxed Racing Vauxhall Astra
3 Mat Jackson (GBR) Motorbase Performance Ford Focus ST
4 Colin Turkington (GBR) Team BMW BMW 125i M Sport
5 Rob Collard (GBR) Team BMW BMW 125i M Sport
7 Stephen Jelley (GBR) Team Parker Racing Ford Focus ST
10 Ant Whorton-Eales (GBR) AmD Tuning Audi S3
11 Rob Austin (GBR) Handy Motorsport Toyota Avensis
12 Michael Epps (GBR) Team HARD Volkswagen CC
16 Aiden Moffat (GBR) Aiden Moffat Racing Mercedes-Benz A-Class
17 Dave Newsham (GBR) BTC Racing Chevrolet Cruze
18 Senna Proctor (GBR) Power Maxed Racing Vauxhall Astra
20 James Cole (GBR) Subaru Team BMR Subaru Levorg GT
22 Chris Smiley (GBR) BTC Racing Chevrolet Cruze
23 Daniel Lloyd (GBR) Triple Eight Racing MG 6 GT
24 Jake Hill (GBR) Team HARD Volkswagen CC
25 Matt Neal (GBR) Team Dynamics Honda Civic
28 Josh Price (GBR) Subaru Team BMR Subaru Levorg GT
30 Martin Depper (GBR) Motorbase Performance Ford Focus ST
31 Jack Goff (GBR) Eurotech Racing Honda Civic
33 Adam Morgan (GBR) Ciceley Racing Mercedes-Benz A-Class
40 Árón Taylor-Smith (IRL) Triple Eight Racing MG 6 GT
48 Ollie Jackson (GBR) AmD Tuning Audi S3
52 Gordon Shedden (GBR) Team Dynamics Honda Civic
55 Jeff Smith (GBR) Eurotech Racing Honda Civic
61 Will Burns (GBR) Team HARD Volkswagen CC
66 Josh Cook (GBR) Team Parker Racing Ford Focus ST
77 Andrew Jordan (GBR) Team BMW BMW 125i M Sport
80 Tom Ingram (GBR) Speedworks Motorsport Toyota Avensis
99 Jason Plato (GBR) Subaru Team BMR Subaru Levorg GT
116 Ashley Sutton (GBR) Subaru Team BMR Subaru Levorg GT
300 Luke Davenport (GBR) Motorbase Performance Ford Focus ST
303 Matt Simpson (GBR) Simpson Motorsport Honda Civic

 De favorieten van 2017

Gordon Shedden – Team Dynamics – Honda Civic

De kampioen van 2012, 2015 en 2016 zal ook dit seizoen een belangrijke kandidaat voor het kampioenschap zijn. Voor de Schot wordt dit het twaalfde seizoen in dienst van Team Dynamics. Wat betreft auto geen veranderingen vergeleken met vorig jaar.

Jason Plato – Subaru Team BMR – Subaru Levorg GT

Dit wordt het tweede seizoen voor de Subaru Levorg en inmiddels is de auto voldoende doorontwikkeld zodat deze in aanmerking komt voor het kampioenschap. Ondanks dat Plato eind dit jaar vijftig wordt zal zijn leeftijd hem niet in de weg staan om mee te strijden voor het kampioenschap. Voor de ervaren Brit wordt dit het negentiende BTCC-seizoen.

Colin Turkington – Team BMW – BMW 125i M Sport

Turkington keert na twee seizoenen in dienst van Team BMR terug bij zijn oude liefdes West Surrey Racing en achterwielaangedreven BMW's. Mede doordat het team nu de steun heeft van BMW is Turkington de nummer één kandidaat voor het kampioenschap. Sowieso wordt verwacht dat Team BMW het te kloppen team zal zijn in 2017 want met Andrew Jordan en Rob Collard heeft men nog twee ervaren coureurs in dienst. Voor dit seizoen heeft de auto een nieuwe motor.

Op de korte Indy-layout van Brands Hatch vinden komend weekend de eerste races van het nieuwe seizoen plaats. Op zaterdag zijn er twee oefensessies en een kwalificatie van 30 minuten. Vervolgens zijn er op zondag drie races van ongeveer 20 minuten.

Kalender 2017

Ronde Circuit Datum
1 Brands Hatch Indy 1/2 april 2017
2 Donington Park 15/16 april 2017
3 Thruxton 6/7 mei 2017
4 Oulton Park 20/21 mei 2017
5 Croft 10/11 juni 2017
6 Snetterton 29/30 juli 2017
7 Knockhill 12/13 augustus 2017
8 Rockingham 26/27 augustus 2017
9 Silverstone 16/17 september 2017
10 Brands Hatch GP 30 september/1 oktober 2017

Om al vast in de sfeer te komen zijn hier de hoogtepunten van de laatste races van 2016:

 

BTCC op Brands Hatch (Bron: Youtube)

Vos niet van start in de Ronde van Vlaanderen

Marianne Vos zal zondag niet van start gaan in de Ronde van Vlaanderen. De meervoudig wereldkampioene kampt met fysieke problemen. "Ik ben niet honderd procent fit en dan is de Ronde van Vlaanderen niet de juiste koers", aldus tegenover de NOS.

Vlaanderens Mooiste gaat bij de vrouwen over 153 kilometer. Het is een koers met twaalf hellingen en vijf kasseistroken. Een koers waarbij je fit 100% fit moet zijn wil je kansmaken op de eindzege. 

In 2013 was Vos de sterkste in De Ronde. Bovendien stond ze twee keer eerder op het podium. In 2010 werd ze tweede. Een jaar later eindigde ze als nummer drie. Vos denkt snel weer aan de start van een koers te verschijnen. "Ik ben ziek geweest en daarna weer wat te snel begonnen. Dat gaf zijn weerslag, maar ik hoop er snel weer bij te zijn."

WM3 Pro Cycling zal zondag van start gaan met Nederlands kampioene Anouska Koster. De ploeg bestaat verder uit Yara Kastelijn, Laura Kitchen, Jeanne Korevaar, Kasia Niewiadoma en Monniek Tenniglo. 

Bewoners aangehouden na doodrijden overvaller

Bij een gewapende woningoverval in Arnhem is een man overleden. Bij de overval die rond 21.30 uur plaatsvond, werden schoten gelost.

Toen agenten op de Limburgsingel aankwamen, troffen zij voor de woning een dode man aan. Zijn identiteit is nog niet bekend. De politie doet onderzoek en heeft de omgeving afgezet.

Lokale media meldden dat de slachtoffers van de woningoverval met een busje achter de overvaller zouden zijn aangereden. Daarbij zou de overvaller meerdere keren hebben geschoten op het busje. Vervolgens kwamen de twee in botsing. De overvaller raakte hierbij zo ernstig gewond, dat hij overleed.

De politie wilde 'in het belang van het onderzoek' niet bevestigen of dit verhaal klopt.

Update 13:25 uur
Volgens De Gelderlander is een advertentie op internet, waarin een rolex ter waarde van 30.000 euro wordt aangeboden, mogelijk de aanleiding geweest voor de overval. Volgens buren is het bewuste pand 'net een fort'. De bewoner van het pand bezit meerdere bedrijven in Arnhem, waaronder een groothandel in bloemen en planten, een zonnestudio en de Primera in winkelcentrum Oostburgwal. 

Update 20.11 uur
Een 32-jarige vrouw en een 34-jarige man uit Arnhem zijn donderdagavond gearresteerd nadat een man om het leven was gekomen die hun woning had overvallen. Bij de overval op het huis aan de Limburgsingel in de Arnhemse wijk De Laar-Oost waren volgens de politie meer overvallers betrokken. Voor de overval is nog niemand aangehouden.

Na de overval is volgens de politie geschoten. Dat gebeurde tijdens een achtervolging. De politie kan nog niet zeggen door wie die schoten zijn gelost. Volgens buurtbewoners sprong de 34-jarige man na de overval in een busje van een pizzakoerier dat in de straat stond. Met dat busje ging hij achter de overvaller aan. Hij reed hem aan in een nabijgelegen plantsoentje

 

Dode na woningoverval Arnhem
Dode na woningoverval Arnhem (Foto: ANP)

Drone op 20 meter van Airbus bij Heathrow

Het vliegverkeer rond de Britse luchthaven Heathrow heeft de afgelopen maanden weer enkele bijna-ongevallen gehad door drones die in de buurt van passagierstoestellen vlogen. In een geval zat er nog maar 20 meter tussen een onbemand vliegtuigje en een Airbus 320, aldus een Brits rapport dat vrijdag naar buiten werd gebracht.

Het passagiersvliegtuig was in oktober bezig met de landing toen de piloot tot zijn grote verbazing de drone op 20 meter en binnen de spanwijdte van het toestel voorbij zag komen. Het was slechts een kwestie van "voorzienigheid" aldus de rapporteurs dat een botsing uitbleef. Het ging volgens het rapport om een zelf in elkaar gezet vliegtuigje.

In een ander geval zag de gezagvoerder van een A320 op 1000 meter hoogte een drone op 50 meter afstand. Ook meldde een piloot dat hij een drone zag op meer dan 3 kilometer hoogte. De eigenaren van de drones werden niet gevonden.

Bij elkaar registreerden de onderzoekers twee incidenten in de meest ernstige A-categorie. Piloten denken dat een botsing met een drone catastrofale gevolgen kan hebben voor een vlucht.

Drone op 20 meter van Airbus bij Heathrow
Drone op 20 meter van Airbus bij Heathrow (Foto: BuzzT)

Audi presenteert auto's voor nieuwe DTM-seizoen

Audi heeft de kleurenschema's voor het nieuwe DTM-seizoen gepresenteerd. In tegenstelling tot afgelopen jaren zijn er in 2017 maar zes auto's per fabrikant, maar dat nieuws was al eerder bekend gemaakt. Sponsor Playboy vervangt Speedweek.com, de overige sponsoren zijn hetzelfde gebleven. Het nieuwe seizoen start in het weekend van 6 en 7 mei op het circuit van Hockenheim. 

2017 Audi DTM overzicht (Foto: Audi MediaCenter)
2017 DTM Audi (Foto: Audi MediaCenter)


2017 Audi DTM Playboy (Foto: Audi MediaCenter)
2017 DTM Audi Playboy (Foto: Audi MediaCenter)


2017 Audi DTM Red Bull (Foto: Audi MediaCenter)
2017 DTM Audi Red Bull (Foto: Audi MediaCenter)


2017 Audi DTM Schaeffler (Foto: Audi MediaCenter)
2017 DTM Audi Schaeffler (Foto: Audi MediaCenter)


2017 Audi DTM AutoBild (Foto: Audi MediaCenter)
2017 DTM Audi AutoBild (Foto: Audi MediaCenter)


2017 Audi DTM Castrol (Foto: Audi MediaCenter)
2017 DTM Audi Castrol (Foto: Audi MediaCenter)


2017 Audi DTM Hoffmann Group (Foto: Audi MediaCenter)
2017 DTM Audi Hoffmann Group (Foto: Audi MediaCenter)


2017 Audi DTM overzicht coureurs (Foto: Audi MediaCenter)
2017 DTM Audi (Foto: Audi MediaCenter)


LB: Paris Hilton heeft de ware gevonden

Lekker belangrijk: Nieuws dat je niet wilt missen!

Ze heeft al heel wat relaties achter de rug, maar Paris Hilton is er dit keer zeker van. In Chris Zylka heeft ze de ware gevonden. "Ik ben nergens zekerder van geweest in mijn leven", zei de 36-jarige socialite tegen E! News.

Volgens Paris is de 31-jarige Chris "in elk opzicht onvoorstelbaar". "We waren al een hele tijd vrienden, de laatste zes jaar of zo. Pas de laatste maanden is het serieus en dat heeft mijn leven op zoveel manieren veranderd. Hij heeft zo veel geluk gebracht."

Paris noemt Chris, die als model en acteur werkt, "heel bijzonder". "Ik voel me zo veilig bij hem. We zijn beste vrienden en elke minuut van de dag samen. Ik weet niet wat ik me nog meer zou kunnen wensen. Hij is perfect voor me."

De hotelerfgename denkt zelfs al aan de volgende stap. Sinds ze tante is, rammelen haar eierstokken. "Voordat ik mijn nichtje ontmoette, was ik vooral bezig met reizen, mijn bedrijf en merk. Maar nu ik haar ken, zo lekker in mijn vel zit en zo gelukkig ben in de liefde, kan ik niet wachten zelf een baby te krijgen."

Paris Hilton heeft de ware gevonden
Paris Hilton heeft de ware gevonden (Foto: BuzzE)

Namen agenten zaak Henriquez blijven geheim

De nabestaanden van Mitch Henriquez krijgen niet te horen hoe de agenten heten die betrokken waren bij de fatale arrestatie van de Arubaan twee jaar geleden. Dat heeft de rechter vrijdag besloten na een door de familie aangespannen kort geding.

Door het afschermen van de agenten voelen de familieleden zich belemmerd om een eigen onderzoek te doen naar hen. Ook vinden ze het onnodig en kwetsend dat ze niet weten wie er betrokken is bij de dood van hun familielid, motiveerde hun advocaat Richard Korver vorige week de wens van de nabestaanden. De moeder van Henriquez vertelde de rechter in tranen dat ze de agenten in de ogen wil kijken. ,,Ik wil ze zien. Dan kan mijn hart rust krijgen."

De 42-jarige Henriquez werd op 27 juni 2015 aangehouden na een muziekfestival in Den Haag.

Namen agenten zaak Henriquez blijven geheim
Namen agenten zaak Henriquez blijven geheim (Foto: ANP)

Prinses Alexia ook naar gymnasium Sorghvliet

Prinses Alexia, de tweede dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima, gaat na de zomer naar het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag. Haar zus, prinses Amalia, zit daar ook op school. Prinses Alexia zit nu in groep 8 van de Openbare Bloemcampschool in Wassenaar.

De periode van de schooltijd van de prinsessen is privé, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) vrijdag. Op uitdrukkelijk verzoek van de ouders wordt een beroep gedaan op de media de persoonlijke levenssfeer van hun dochters te blijven respecteren.

Alexia Juliana Marcela Laurentien is op 26 juni 2005 in Den Haag geboren als tweede kind van de koning. Ze is tweede in de lijn van troonopvolging. Prinses Alexia woont met haar ouders en zusjes, Amalia en Ariane, in de Eikenhorst op landgoed De Horsten in Wassenaar.

Ariane zit nu ook nog op de Openbare Bloemcampschool.

Prinses Alexia ook naar gymnasium Sorghvliet
Prinses Alexia ook naar gymnasium Sorghvliet (Foto: ANP)

Kaarten voor 538Koningsdag uitverkocht

Het Oranjefeest 538Koningsdag op het Chasséveld in Breda is uitverkocht. Alle 40.000 kaarten gingen vrijdag binnen een paar uur de deur uit.

Dit jaar bestaat de line-up uit Kensington, Dua Lipa, Chef'Special, Lucas & Steve, DI-RECT en Sunnery James & Ryan Marciano. Ook Miss Montreal en O3GNE komen op donderdag 27 april naar Breda. De komende weken maakt Radio 538 nog meer artiesten bekend.

Kaarten voor 538Koningsdag uitverkocht
Kaarten voor 538Koningsdag uitverkocht (Foto: BuzzE)

Schotland vraag formeel om nieuw referendum

De Schotse premier Nicola Sturgeon heeft vrijdag in een brief aan haar Britse collega Theresa May gevraagd om een nieuw referendum over onafhankelijkheid van Schotland. Het verzoek volgt op het opzeggen van het lidmaatschap van de Europese Unie door het Verenigd Koninkrijk. May stuurde de opzegging woensdag naar het EU-hoofdkwartier in Brussel.

Sturgeon schreef aan May dat Schotland een nieuw referendum moet krijgen nu het "onvermijdelijk lijkt dat het Verenigd Koninkrijk de EU, inclusief de binnenlandse markt van de unie, verlaat". Ze heeft volgens Schotse media beklemtoond dat dit zeer tegen de wil van de Schotten is. De brexit zal bovendien "grote gevolgen hebben voor onze economie, onze samenleving en onze plaats in de wereld".

In een referendum over onafhankelijkheid stemde in 2014 ruim 55 procent van de Schotse kiezers tegen afscheiding van het Verenigd Koninkrijk. Toen was er geen sprake van brexit. In het referendum over de brexit stemde in juni 2016 ruim 62 procent van de Schotse kiezers tegen vertrek uit de EU.

Schotland vraag formeel om nieuw referendum
Schotland vraag formeel om nieuw referendum (Foto: ANP)

Celstraf voor beheerder kinderpornoforum

Een 38-jarige man die tien jaar lang een internetforum in de lucht hield waarop kinderporno werd gedeeld, moet daarvoor vier jaar en zeven maanden de gevangenis in. De rechtbank in Rotterdam veroordeelde de man uit Hoek van Holland vrijdag tot deze celstraf. Die is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

De man bezat tienduizenden foto's en video's van kindermisbruik. Hij had een voorkeur voor zeer jonge kinderen, onder wie ook baby's en peuters. Via het forum deelde hij zijn materiaal en voorzag hij andere gebruikers van adviezen.

De rechtbank oordeelde vorige zomer al dat de man schuldig was, maar wilde hem voor het bepalen van de strafmaat eerst psychisch laten onderzoeken. Hij weigerde iedere medewerking, maar op basis van "beperkte observaties" konden een psychiater en psycholoog geen stoornissen vaststellen. Daarom is hij volledig toerekeningsvatbaar.

Eigenlijk had de rechtbank de man vijf jaar cel willen opleggen, maar hij krijgt vijf maanden korting omdat de zaak zich te lang heeft voortgesleept.

Bekijk de uitspraak hier.

Celstraf voor beheerder kinderpornoforum
Celstraf voor beheerder kinderpornoforum (Foto: BuzzT)

Onana noemt Feyenoord-keeper Jones 'beste in de Eredivisie'

Ajax-doelman André Onana oogst dit seizoen vol lof en hij hield Tim Krul buiten de basis. Zelf roemt hij Feyenoord-keeper Brad Jones. Toen Jasper Cillessen vorig jaar Ajax verliet werd Krul aangetrokken, maar omdat die nog geblesseerd was kreeg Onana een plaats onder de lat in Amsterdam. Die stond hij niet meer af, want de 20-jarige goalie keept een topseizoen.

Zondag speelt Onana de Klassieker tegen Feyenoord en ook daarin heeft hij vertrouwen. "Ik weet dat we gaan winnen", zegt de Kameroener tegen de NOS. "Thuis zijn we heel sterk. Het is voor zowel Ajax als Feyenoord een cruciale wedstrijd. Ik geloof erin. Honderd procent. Het wordt niet makkelijk, maar wij gaan winnen."

In die Klassieker treft Onana Jones, ook een doelman in vorm. Over de Australiër is hij zeer lovend. "Ik denk dat hij de beste keeper van de Eredivisie is. Hij is beter dan ik. Hij is lang en sterk. Hij is goed met hoge ballen", aldus Onana.

Bij Ajax heeft Onana te maken met algemeen directeur Edwin van der Sar, een ware inspiratiebron voor hem. "Hij was een geweldige keeper. Wel anders dan Afrikaanse keepers. Ik hoop dat ik hem kan evenaren, maar dan moet ik geluk hebben. Hij praat veel met me. Ik herinner me de wedstrijd tegen FC Groningen. Ik maakte toen een fout en heb dat toen met Van der Sar besproken. Ik vond het een fout en hij gaf mij tips. Welke tips? Die houd ik voor mezelf."

Top 100 nog in handen van Boef, Ed en Drake

Boef, Ed Sheeran en Drake hebben nog altijd een groot deel van de Single Top 100 in handen. De heren beheersen dankzij streamingcijfers met z'n drieën meer dan een derde van de lijst met een gezamenlijk aantal noteringen van 38. Dat is overigens wel minder dan de 46 van vorige week.

De hype rond Boef lijkt iets af te nemen. De rapper heeft dan wel vijf noteringen in de top 10, maar moet er ook drie inleveren. Dat zorgt ervoor dat de samenwerkingen van The Chainsmokers en Coldplay en Martin Garrix en Dua Lipa weer terug kunnen keren in de top van de lijst.

Drake scoort ondertussen zijn vijfde top 10-hit met Passionfruit. Hij profiteert van de aandacht na zijn (afgelaste) concerten in Amsterdam.

Single Top 10 week 13

(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, album o.b.v. Single Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (1) Boef - Habiba

2. (2) Ed Sheeran - Shape Of You

3. (4) Boef & Sevn Alias - Slapend Rijk

4. (3) Boef & Soufiane Eddyani - Salam

5. (7) Kygo & Selena Gomez - It Ain't Me

6. (5) Boef & Ali B - Ik ga weg

7. (8) Jairzinho feat. Sevn Alias, BKO & Boef - Tempo

8. (30) Drake - Passionfruit

9. (16) The Chainsmokers & Coldplay - Something Just Like This

10. (18) Martin Garrix & Dua Lipa - Scared To Be Lonely

Top 100 nog in handen van Boef, Ed en Drake
Top 100 nog in handen van Boef, Ed en Drake (Foto: BuzzE)

Prinses uit Dubai schenkt miljoen voor Franse speeltuin

Prinses Latifa Bint Maktoum uit Dubai heeft een buitenverblijf in het Franse dorp Excenevex. Ze wil dat haar dochter met de plaatselijke kinderen speelt en dus gaf ze de gemeente een miljoen dollar om een nieuwe speeltuin te maken. Daarbij was wel 1 voorwaarde, de speeltuin moet op gras staan. De reden: haar dochter houdt niet van spelen in zand.

De gemeente liet er geen gras over groeien en heeft al een lokatie gevonden (zie foto). De plannen waren er al, maar geld was er niet. Deze donatie bracht daarin uitkomst.

'Klifduiken moet olympisch worden'

Wat de wereldzwembond FINA betreft wordt klifduiken - of torenspringen of high diving - een olympische discipline. FINA-president Cornel Marculescu heeft dat tegenover Russische media gezegd.

De sport is vooral bekend van de Red Bull Cliff Diving Series, waar doorgaans ook vaak van een echte klif gesprongen werd. In 2013 stond het in Barcelona voor het eerst op het programma van het WK van de FINA en twee jaar later was het klifduiken er in Kazan weer bij. 

Het kan wellicht beter torenspringen genoemd worden, want in Barcelona en Kazan sprong men niet van een klif, maar van een 27 meter hoge toren - twintig meter bij de dames. "We zullen ons best gaan doen om te zorgen dat het klifduiken olympsiche status krijgt, zeker na het succes op het WK in Kazan", aldus Marculescu.

'High diving' op het WK van 2015 (Bron: YouTube)

Tafeltennisster (10) helpt Wales richting EK bij debuut

Tafeltennisster Anna Hursey heeft haar debuut gemaakt voor het nationale (senioren)team van Wales. Dat op zich is niet opvallend, ware het niet dat Anna nog een beetje jong is: ze is immers pas 10 jaar oud. 

De dochter van - hoe kan het ook anders - een Chinese moeder wordt al lange tijd gezien als groot talent. Vorig jaar besloot het gezin al om de destijds 9-jarige Anna regelmatig mee te gaan nemen naar China, zodat ze tegen serieuze opponentes kon spelen. In Wales en omstreken waren die namelijk niet echt meer te vinden, want ook in de leeftijdsklasse tot 18 jaar moet iedereen het afleggen tegen het wonderkind. 

Haar vooruitgang werd nu beloond met een plekje in het nationale team van Wales, dat strijdt om kwalificatie voor het EK voor landenteams. Tegen Kosovo mocht ze donderdag debuteren, waarbij ze de derde wedstrijd speelde. Nehare Sanieva kon in de buurt blijven van Anna, maar de jonge sensatie was toch telkens op de beslissende momenten te sterk: 11-9, 12-10, 11-9. 

Door Anna's overwinning ging de wedstrijd met 3-0 naar Wales, waardoor de ploeg volgende week in een play-off in en tegen Wit-Rusland mag strijden om een plekje op het EK. 

Een stukje van de BBC over Anna (Bron: YouTube)

Anna en haar ouders zitten inmiddels in China, waar haar vader op YouTube regelmatig video's plaatst over de trainingen en wedstrijden die zijn dochter daar speelt (Bron: YouTube)

2Dark

Er zijn gekke dingen aan de hand in Gloomywood. Er worden steeds meer kinderen ontvoerd en eigelijk geeft niemand er een fuck om, behalve weduwnaar Smith. En laat hem dit fenomeen juist hem nou aan het hart gaan, want zijn eigen vrouw is op gruwelijke wijze vermoord en zijn kinderen zijn ontvoerd. Terwijl hij zich de tering in zuipt om zijn verdriet te vergeten, ziet hij ineens een casueel verband tussen de verschillende ontvoeringen en gaat hij op zoek naar de daders van al deze ontvoeringen.

Van Aartsen waarnemend commissaris Drenthe

Jozias van Aartsen (69) wordt tijdelijk commissaris van de Koning in Drenthe. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft dat vrijdag bekendgemaakt.

VVD'er Van Aartsen neemt per 19 april de taken over van Jacques Tichelaar (PvdA). Tichelaar trad begin maart af na ophef over zijn rol bij een klus die door de provincie Drenthe werd gegund aan zijn schoonzus.

Van Aartsen was de afgelopen negen jaar burgemeester van Den Haag. Eerder was hij minister en VVD-fractievoorzitter in de Tweede Kamer. Hij neemt in Drenthe waar tot daar een nieuwe commissaris van de Koning is benoemd.

Van Aartsen waarnemend commissaris Drenthe
Van Aartsen waarnemend commissaris Drenthe (Foto: ANP)

Britse baanploeg sloopt gouden fietsen en gaat op oud materiaal naar WK

De Britse baanwielrenners trekken komende week met oud materiaal naar het wereldkampioenschap in Hong Kong. De ploeg domineerde op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro het baanwielrennen met onder meer zes keer goud op tien onderdelen, maar de gloednieuwe fietsen die er gebruikt werden zijn inmiddels allemaal kapot.

Voor de Spelen waren er al grote zorgen over de nieuwe fietsen van Cervelo. De frames zouden niet goed genoeg gemaakt zijn om de enorme krachten die op de pedalen kwamen te weerstaan. Jason Kenny, goed voor drie keer goud in Rio, zou bijvoorbeeld maar liefst vijf van de superlichte carbonframes gesloopt hebben. Laura Trott, inmiddels met Kenny getrouwd en dus bekend als Laura Kenny, brak een fiets tussen twee onderdelen van het omnium, waar ze goud won.

Naast de frames leverden ook de stuurtjes vaak problemen op. Er traden scheurtjes op en soms knakten ze zelfs helemaal doormidden, wat het er allemaal niet veiliger op maakte. Een aantal renners besloot tijdens de Spelen dan ook op een oude fiets te gaan rijden, waar in Londen in 2012 al goud mee behaald werd. 

De Britse wielerbond heeft de hoop op Cervelo nog niet opgegeven en gaat met het bedrijf samenwerken om een nog betere - en meer veilige - fiets te ontwerpen voor de Spelen van 2020 in Tokyo. Ondertussen staat volgende maand het WK op het programma en daar wordt bij gebrek aan beter oud materiaal gebruikt: fietsen van UKSI die voor de Spelen van Athene in 2004 gemaakt werden zullen, met de nodige updates, weer van stal gehaald worden. 

Het WK baanwielrennen begint op 12 april. 

K-popgroep onder het mes voor muziekvideo

Dat cosmetische chirurgie onwijs populair is in Zuid-Korea weet iedereen ondertussen wel. Ook de Koreaanse popgroep SixBomb zag hier wel wat in. Zij gingen zelf voor ongeveer 80.000 euro onder het mes en namen er twee muziekvideos over op.

In februari kwam de eerste video van de girl group al uit, getiteld 'Becoming Prettier (before)', waarin de meiden schoonheidsbehandelingen ondergaan en bladeren door een boek met allerlei gezichten. Het viertal wijst vervolgens (gezichts)kenmerken aan in het boek die ze bij zichzelf zouden willen zien, en wat ze aan zichzelf willen veranderen.

Een maand later is er een vervolg. In de clip behorend bij het nummer 'Becoming Prettier (after)' zien de bandleden er zichtbaar anders uit na onder meer nose jobs, borstvergrotingen en ooglidcorrecties. Een Koreaanse plastisch chirurg heeft bevestigd dat de K-popband de ingrepen heeft laten uitvoeren.

Volgens de manager van SixBomb is er niks mis met het project: “We hebben geen misdaad gepleegd. We hebben alleen op een openhartige manier over plastische chirurgie gesproken." En ook zangeres Dain heeft er geen problemen mee: “Ik ben heel blij met mijn nieuwe gezicht en ik ben trots op hoe goed ik eruit zie op TV.” Een van de andere groepsleden had aanvankelijk wel haar bedenkingen. "Ik was heel tevreden met mijn vorige ogen, ik vond ze heel mooi, dus ik moest lang nadenken voordat ik deelnam aan dit concept," aldus Soa.

Naar schatting heeft maar liefst 60% van de Zuid-Koreaanse vrouwen van achterin de twintig cosmetische ingrepen ondergaan. Bekijk hieronder de voor- en na-videos van Soa, Dain, Gabin en Seulbi (SixBomb).

Afdelingspresident van Satudarah opgepakt

De politie in Breda heeft vrijdag een president van een afdeling van de motorclub Satudarah opgepakt voor witwassen. Een kompaan en lid van dezelfde afdeling, die de auto waarin ze zaten bestuurde, wist volgens de politie te ontsnappen.

Agenten zagen de auto van de verdachte vrijdagochtend vroeg met hoge snelheid over de Dr. Struyckenstraat rijden. De auto ging steeds harder. Aan de Van Oldebarneveltstraat werd het voertuig aan de kant gezet.

De bestuurder weigerde zich te legitimeren. Ook de bijrijder, de Satudarah-president, begon zich met de zaak te bemoeien en daagde de agenten uit. De bestuurder ging er vervolgens te voet vandoor. In een tas werd een groot bedrag contant geld gevonden. Daarop is de Satudarah-president aangehouden op verdenking van witwassen. Ook kreeg hij een bekeuring omdat hij weigerde zich te legitimeren.

Afdelingspresident van Satudarah opgepakt
Afdelingspresident van Satudarah opgepakt (Foto: ANP)

Archeologen vinden zilverschat

Drie West-Friese 'detectorarcheologen' hebben in Westwoud (gemeente Drechterland) bijna negentig zilveren munten uit de periode 1542-1571 gevonden, bijna allemaal met de Spaanse koning Filips II erop, die ook over de Nederlanden heeft geheerst. Bij de daalders werden de resten van een kannetje gevonden waarin ze vermoedelijk werden bewaard, aldus het Westfries Museum en de gemeente vrijdag.

Er zit ook één karolusgulden (1542-1552) bij en één henricusdaalder (1558-1568). De vondst, op een akker, veroorzaakte flinke opwinding. Michiel Bartels, directeur van de dienst Archeologie West-Friesland, spreekt van een 'vijfsterrenvondst.'

"En dan gaat het om de hoeveelheid, de zeldzaam goede conditie van de munten en de maatschappelijke en historische context", zegt hij.

Bruikleen
"Ze werpen een fantastisch licht op de dynamische periode 1570-1575, die de start vormde voor de grote bloeitijd van Hoorn en Enkhuizen", aldus Ad Geerdink, directeur van het Westfries Museum. Geerdink wijst ook op al het rumoer in de tijd, met religieuze spanningen, het geuzenverzet, plundering, brandstichting, Spaanse belastingmaatregelen en strafexpedities. "Onder die omstandigheden is het heel goed te begrijpen dat een arme boer in Westwoud op een dag besluit zijn kapitaal in een pot te stoppen en te begraven voor betere tijden."

Twee van de drie vinders hebben hun munten voor twee jaar in bruikleen gegeven aan het Westfries Museum. De derde vinder wilde zijn vondst laten veilen, maar het museum heeft deze 38 munten met steun van de Vrienden van het Westfries Museum kunnen kopen.

De munten worden vanaf zaterdag in het Westfries Museum getoond.

Archeologen vinden zilverschat
Archeologen vinden zilverschat (Foto: ANP)

Zestal gepakt voor overval waardetransport

Zes verdachten zijn deze week gepakt voor betrokkenheid bij een overval op een waardetransport eind vorig jaar in Amsterdam. Onder hen is de chauffeur van de bus, waarin onder meer dure horloges werden vervoerd. De politie heeft tijdens het onderzoek naar de daders ook een deel van de buit achterhaald, maakte ze vrijdag bekend.

De overval had plaats op donderdag 15 december. Toen wist op de Amstelveenseweg in Zuid een man met een wapen in te stappen bij de bestuurder en zijn bijrijder. Op de Riekerweg werd vervolgens een deel van de lading van de waardetransportbus overgeladen in andere auto's. Daarop werd het voertuig in brand gestoken en werden de chauffeur en de bijrijder achtergelaten.

Vijf personen zijn woensdag gepakt in Amsterdam en één in Utrecht. Alle verdachten zitten in beperkingen, wat betekent dat ze alleen contact mogen hebben met hun advocaat. Ze worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Zestal gepakt voor overval waardetransport
Zestal gepakt voor overval waardetransport (Foto: ANP)

Kuijt: "Denk niet aan laatste Klassieker"

Als Dirk Kuijt komende zomer zijn voetbalschoenen definitief opbergt, speelt hij zondag in Amsterdam zijn laatste Klassieker. Toch zegt hij daar niet echt mee bezig te zijn.

Kuijt is 36 jaar en speelde al twaalf Klassiekers. Zondag kan in Amsterdam zijn dertiende worden bijgeschreven, maar wellicht ook wel zijn laatste. Het is nog niet duidelijk of Kuyt na de zomer nog voetballer is. "Daar denk ik niet aan", zei Kuijt in gesprek met FOX Sports. "Ik leef in het nu en wil ten koste van alles kampioen worden met Feyenoord. Daarvoor moet ik me volledig concentreren op wat ik nu op het veld kan doen. Vorig jaar heb ik gezegd dat ik na het seizoen de balans op zou maken, dat doe ik nu weer. Ik heb er eigenlijk nog heel weinig over nagedacht."

Kuijt is bezig met andere dingen dan stoppen. "Ik denk veel meer na over al het moois dat eventueel nog kan komen", aldus de aanvoerder van Feyenoord. Na 27 speelronden bezetten de Rotterdammers nog altijd de koppositie en dus wordt de hoop op de eerste landstitel sinds 1999 met de week groter. Bij een gelijkspel of overwinning aanstaande zondag blijft het gat met Ajax zes punten, met nog maar zes speelronden te gaan.

Eerder dit seizoen in Rotterdam werd het 1-1 tussen Feyenoord en Ajax. Kuijt: "Ik vond dat we onszelf in die wedstrijd tekort deden door op achterstand te komen. Uiteindelijk was het heel belangrijk om die wedstrijd niet te verliezen. Dat was onverdiend geweest en onnodig, maar het had je ook een aantal punten gekost. Het blijkt achteraf een heel belangrijk moment. Voor ons is het alweer een tijdje geleden dat we hebben gewonnen, dus wij willen van Ajax winnen. Dan vergeet je soms weleens de stand op de ranglijst. Natuurlijk is die belangrijk, maar in dat soort wedstrijden en zeker tijdens het duel, valt die stand ook weleens weg."

Kuijt vindt het mooi dat de wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax net als eerder dit seizoen ook echt tussen nummers één en twee van de ranglijst gaat. "Het is een echte Klassieker en een Klassieker is natuurlijk het mooist als ook die twee clubs om het kampioenschap strijden."

Vierdaagseloper moet toch loten

Wandelaars die willen meelopen met de 101e Vierdaagse in Nijmegen, moeten afwachten of ze ingeloot worden. Hoewel het aantal startkaarten dit jaar voor het eerst met duizend is uitgebreid, zijn er toch weer meer belangstellenden dan plaatsen. Er zijn 47.000 plaatsen, maar vrijdagmorgen, op de laatste dag van de inschrijving, stond de teller al op bijna vijftigduizend liefhebbers.

De organisatie van de Vierdaagse hoopte dat dit jaar geen loting nodig was, omdat er meer startkaarten zijn en omdat er na de massale belangstelling voor de honderdste Vierdaagse vorig jaar wellicht wat minder inschrijvers zouden zijn. Maar de inschrijvers moeten voor zekerheid over hun deelname wachten tot na volgende week vrijdag, als de loting plaatsheeft. Sommige groepen, zoals kinderen die dit jaar twaalf worden, krijgen overigens zeker een startkaart.

Vorig jaar liepen 42.557 wandelaars de honderdste Vierdaagse uit. Het wandelevenement is dit jaar van 18 tot en met 21 juli.

Vierdaagseloper moet toch loten
Vierdaagseloper moet toch loten (Foto: ANP)

Weg vrij voor tolheffing in Duitsland

Na jaren van gesteggel is de weg vrij voor het invoeren van tolheffing in Duitsland. De Bondsraad, de vertegenwoordiging van de zestien deelstaatregeringen, is vrijdag ook akoord gegaan met de aangepaste regeling. De Bondsdag, het parlement van Duitsland, gaf een week geleden al het groene licht.

Het oorspronkelijke plan van de Duitsers is op onderdelen aangepast. Zo komt er een voordeliger tarief voor buitenlandse pendelaars en toeristen die kortstondig gebruikmaken van het Duitse wegennet. Dat is het gevolg van compromissen tussen de Duitse minister van Transport, Alexander Dobrindt, en de Europese Commissie.

De tolheffing kan vanaf 2019 worden ingevoerd. Dan moet worden betaald voor het rijden op het 13.000 kilometer lange net van de Autobahn en het 39.000 kilometer lange net van grote verbindingswegen (Bundesstraßen). In het nieuwe voorstel is ook opgenomen tarieven en belastingvoordeel voor Duitsers te koppelen aan de uitstoot van schadelijke stoffen.

Duitsland hoopt met het systeem zo'n 500 miljoen binnen te halen.

Weg vrij voor tolheffing in Duitsland
Weg vrij voor tolheffing in Duitsland (Foto: ANP)

'Resonantie veroorzaakt problemen McLaren en Honda'

Het lijkt erop dat de oorzaak van de motorproblemen voor de McLaren-Honda gevonden is. Volgens Japanse media heeft Honda-motorsportbaas Yusuke Hasegawa gemeld dat het niet de motor die problemen veroorzaakt, maar dat trillingen die vrijkomen na het opschakelen ervoor zorgen dat er vibraties in de gehele aandrijflijn zijn. Deze worden waarschijnlijk veroorzaakt door de versnellingsbak van McLaren.

McLaren kende een beroerde winter waarbij de coureurs Fernando Alonso en Stoffel Vandoorne weinig ronden af konden leggen. Dit kwam voornamelijk door vibraties in de motor, waardoor deze om de haverklap vervangen moest worden. De oorzaak was niet direct te vinden, maar in Australië werd duidelijk dat Honda en McLaren op dit gebied wel vorderingen hebben gemaakt. Zo reed Alonso lange tijd rond op plek tien, maar viel hij in de slotfase na een tikje gekregen te hebben uit. Vandoorne eindigde uiteindelijk als dertiende op twee ronden achterstand van racewinnaar Sebastian Vettel.

Volgens Hasegawa is er grondig onderzoek gedaan naar de oorzaak van alle trillingen. Als eerste is de verbrandingskamer van de motor onder de loep genomen, omdat deze werkt via het concept Turbulent Jet Ignition. Dit zorgt voor explosievere reacties, maar deze bleek correct te functioneren, evenals de turbo die bij Honda tegenwoordig net als de compressor buiten het blok geplaatst is.

Om de prestaties te verbeteren zijn de motorinstellingen van de Honda flink aangepast en dat leek veel vruchten af te werpen. Toch klaagden de McLaren-coureurs over trillingen direct na het opschakelen. Dit betekent dat de motor, versnellingsbak, aandrijfas en banden op dat moment met elkaar resoneren. Meest waarschijnlijke oorzaak hiervan is de naadloze versnellingsbak die door McLaren zelf gemaakt wordt. Hoewel verbeterde motorinstellingen een deel van de gevolgen weg kunnen nemen zal volgens Hasagawa de bak aangepakt moeten worden om te zorgen dat er een fundamentele oplossing voor de problemen komt.


De McLaren van Alonso schakelde beroerd op tijdens de vrije trainingen (Bron: YouTube)

Rus geschrapt uit uitslag Spelen waar hij niet aan meedeed

Het Internationaal Olympisch Comité heeft weer eens vier sporters uit de uitslagen van de Olympische Spelen van 2012 geschrapt. De vier bleken positief getest te hebben op verboden middelen bij het hertesten van de stalen uit 2012. Niet geheel tegen de verwachtingen in gaat het om vier Russische sporters, die allemaal betrapt zijn op golden oldie Oral Turinabol, de anabole steroïde die Oost-Duitsland en de Sovjet-Unie in vroeger tijden al naar grote hoogten hielp.

De eerste is gewichtheffer Khadzhimurat Akkaev, die daarmee gediskwalificeerd wordt van Spelen waar hij niet aan meedeed. De wereldkampioen van 2011, goed voor olympisch zilver en brons in 2004 en 2008, was de grote favoriet voor goud in de klasse tot 105 kilogram. Vier dagen voor die wedstrijd moest hij 'vanwege een rugblessure' echter afzeggen, maar hij had al wel een plasje ingeleverd. Een positief plasje welteverstaan, zo bleek bij de hertesten.

De volgende is kogelslingeraarster Mariya Bespalova, die ondanks haar extra krachtbron niet verder kwam dan een elfde plek in Londen. Dat is nog vijf plekken beter dan collega Gulfiya Khanafeyeva, die ondanks inmiddels drie positieve dopingtesten niet verder komt dan een zilveren EK-medaille uit 2006. Hinkstapspringster Victoria Valyukevich, goed voor plek acht in Londen, moet haar daarmee verdiende olympische diploma inleveren en wordt ook uit de uitslag geschrapt. 

Marc Márquez heeft eigen kledingcollectie bij Pull&Bear

Regerend wereldkampioen Marc Márquez mag nóg een prestatie aan zijn toch al lange lijst toevoegen. De MotoGP-coureur heeft in samenwerking met internationale Spaanse modeketen Pull&Bear een heren- en damescollectie uitgebracht die vanaf 30 maart in de winkels hangt. 

De collectie is donderdag gelanceerd ter ere van een nieuwe sponsordeal. Het kledingmerk is voor in ieder geval de komende twee jaar de nieuwe persoonlijke sponsor van de 24-jarige Spanjaard. Daarnaast is Pull&Bear een partnership met Repsol Honda aangegaan en zien we hun logo in 2017 en 2018 op de pakken van Márquez en teamgenoot Dani Pedrosa, alsook op de uniformen van de Honda-crew en HRC-werknemers.

We vinden veel typische 'Márquez-symbolen' terug op de kledingstukken, waaronder uiteraard nummer 93 maar ook zijn geboortejaar en een mier ontbreken niet. De mier is een mascotte die Márquez al gebruikt sinds het begin van zijn racedagen, omdat het relatief gezien een van de sterkste dieren ter wereld is. Naast het uitbrengen van een collectie voor Pull&Bear, zullen we de Catalaanse racer dit en volgend jaar ook terugzien in campagnes van het merk.

De prijzen van de MM93XPULLANDBEAR-collectie variëren van 12,99 euro voor een t-shirt tot 45,99 voor een denim jack. Als je minstens één aankoop doet tussen 30 maart en 2 april maak je kans op een reis naar een Grand Prix, inclusief paddock-pasjes en een kopie van de helm van de vijfvoudig wereldkampioen. 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Rampschip Sewol aangekomen in haven

Een week na het lichten van de vergane Zuid-Koreaanse veerboot Sewol, hebben bergers het schip naar een haven gebracht. Het gaat daar een droogdok in, waarna de zoektocht naar vermiste passagiers kan beginnen.

De Sewol zonk bijna drie jaar geleden voor de kust van Zuid-Korea. Daardoor vielen 295 doden. Negen personen worden nog vermist. In totaal 172 mensen brachten het er levend vanaf. De meeste slachtoffers waren scholieren die een uitje hadden.

De vondst van botten na de berging, pakte anders uit dan familie van vermisten hadden gehoopt. Het bleek niet om menselijke resten te gaan, maar om dierlijke. Vermoedelijk van varkens, zo werd vrijdag bekend.

Bergers takelden vorige week de Sewol van de zeebodem en hesen het schip boven water. Onderzoek heeft uitgewezen dat de veerboot overbeladen was toen die zonk. Het 145 meter lange scheepswrak, dat op ongeveer 40 meter onder de zeespiegel lag, is nu aangekomen in de haven van Mokpo.

Rampschip Sewol aangekomen in haven
Rampschip Sewol aangekomen in haven (Foto: ANP)

Mobiel streamen én bellen groeit

Nederlanders gebruiken hun mobiele telefoon steeds meer om films en muziek te streamen, te bankieren, te shoppen en om sociale media te volgen, én om mee te bellen. Mede dankzij abonnementen met onbeperkt bellen neemt het aantal met de mobiel gebelde minuten de laatste tijd stevig toe.

In het derde kwartaal van vorig jaar werden in totaal 10,7 miljard belminuten gebruikt, tegen 10,4 miljard een jaar eerder, meldde toezichthouder ACM vrijdag. Die toename komt vooral door de plus van bijna 11 procent bij mobiele belminuten, die opliepen tot 7,5 miljard. Met de vaste telefoon werd 13 procent minder gebeld dan in het derde kwartaal van 2015.

Het dataverbruik van mobiele telefoons lag in het derde kwartaal 16 procent hoger dan een jaar eerder. In de eerste negen maanden van vorig jaar werd daardoor al meer data verbruikt dan in heel 2015. Bij circa twee derde van de mobiele aansluitingen is sprake van een drie-in-één-bundel, met data naast bellen en sms'en.

Mobiel streamen én bellen groeit
Mobiel streamen én bellen groeit (Foto: BuzzT)

NAM trekt zich terug uit schadeafhandeling

De NAM trekt zich terug uit de afhandeling van aardbevingsschades. Dat meldt een betrouwbare bron vrijdag aan het ANP.

De afhandeling van schades komt te liggen bij de Nationaal Coördinator Groningen, Hans Alders. Die gaat kijken op welke manier de schades het beste kunnen worden afgehandeld.

Met het besluit gaat een langgekoesterde wens van Groningers en actiegroepen in vervulling. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) kwam donderdag al met een rapport waarin werd geconcludeerd dat er bij de afhandeling geen ruimte is voor bemoeienis van de NAM.

NAM trekt zich terug uit schadeafhandeling
NAM trekt zich terug uit schadeafhandeling (Foto: ANP)

Maak een backup op wereld backupdag

Veel mensen onderschatten de impact van verloren bestanden, in ieder geval tot het ze een keer gebeurt. Vandaar dat nog steeds veel mensen geen backups maken van hun belangrijke bestanden zoals persoonlijke foto's en video's, rekeningen en facturen en andere belangrijke bestanden. En als dan de harddisk het begeeft, een virus de toegang blokkeert of de computer wordt gestolen is de ellende niet te overzien.

Vandaar ook dat het maken van een backup een belangrijk iets is, dat in veel gevallen volautomatisch gedaan kan worden.

Zo maakt ondergetekende backups van alle belangrijke data, mailtjes, foto's en video's. Op meerdere plekken. De basis staat op 2 4TB schijven in RAID0 in mijn eigen pc. Daarvan wordt een backup gemaakt op een tweede 8TB schijf, ook in mijn eigen pc en er gaat een kopie van alles naar mijn hoofdNAS. Dat gebeurt automatisch. Voer ik een wijziging door dan gaat dat direct naar 3 plekken. Daarnaast heb ik een backup-NAS op een andere verdieping. Elke nacht wordt de hoofdNAS daarnaartoe gebackupped.

Foto's en video's gaan daarnaast ook nog vanzelf naar een externe 8TB harddisk die automatisch synced bij aansluiten. Op die manier kan ik onderweg foto's toevoegen of bewerken en zodra ik thuis kom wordt de schijf gesynchroniseerd met mijn schijven en backups. Uiteraard bewaar ik de wijzigingen online ook op de laptop, zodat ook daarvan onderweg al een backup is. Bij kleine hoeveelheden bestanden synchroniseer ik op afstand met mijn NAS thuis. Momenteel kijk ik nog naar een derde NAS die ik bij familie kan plaatsen zodat daar een off-site backup naartoe geschreven kan worden. Dat zou dan nog bescherming geven tegen zaken als brand.

Waarom zo panisch? Omdat ik ooit 3 jaar aan foto's kwijt was geraakt omdat ik géén backup had. Ik heb toen veel foto's nog duurbetaald terug kunnen krijgen door een recoverybedrijf, maar lang niet alles. Kortom, voorkom dataverlies. Je foto's zijn belangrijker dan je denkt en dat besef je je vaak pas als je ze kwijt bent.

En hoewel je een backup op een usb-stickje of dvd-rom kunt maken zijn dat wel vormen van opslag die qua betrouwbaarheid te wensen overlaten. Een goedkope cloudoplossing kan dan ook uitkomst bieden. Hoewel ook voor minder betrouwbare backups geldt; beter iets dan niets!

Op de site van WorldBackupDay.com lees je alles over het maken van backups. Happy backup-day!

World Backup Day
World Backup Day

Messi over scheldpartij: "Ik praatte tegen de lucht!"

Dat Lionel Messi voor vier interlands geschorst is vindt de Argentijnse topvoetballer maar onzin. Wereldvoetbalbond FIFA tikte hem stevig op de vingers nadat hij in het WK-kwalificatieduel met Chili een grensrechter de huid vol schold, omdat hij het niet eens was met diens beslissing.

Messi klom gelijk in de pen en stuurde een brief naar de FIFA, waarin hij uitlegt dat hij niks verkeerd deed en dat hij niet gestraft zou moeten worden. "Ik ontken stellig dat ik grensrechter 1 beledigd heb. Grensrechter 1, een Braziliaan, begreep mijn woorden perfect. Zo goed zelfs, dat we gewoon vriendschappelijk gepraat hebben. Mijn woorden hebben hem geen moment beledigd", beweert Messi. 

"Als ook maar één van mijn woorden grensrechter 1 ongemakkelijk hebben doen voelen bied ik daar mijn verontschuldigingen voor aan. Ze waren echter nooit op hem gericht, maar op de lucht. Via deze weg wil ik dan ook een verzoek indienen om mijn zaak te laten vervallen, zonder straf tegen mij", schrijft Messi in de door Mundo Deportivo gepubliceerde brief, die hier in het Engels te vinden is.

NBA: Cavaliers verliezen, LeBron James passeert Shaq

Een bijzonder beroerde maand voor de Cleveland Cavaliers kwam tegen de Chicago Bulls passend te einde. De regerend kampioen ging met 99-93 onderuit. Het was de tiende nederlaag in maart in zestien wedstrijden. Dit gebeurde grotendeels met een fitte selectie. Enig hoogtepuntje voor de Cavaliers was dat LeBron James net genoeg punten wist te maken om Shaquille O’Neal in te halen op de topscorerlijst aller tijden. Er zal in de Cavaliers-kleedkamer echter geen feestje om zijn gevierd.

Het is moeilijk om te zeggen wat er met de Cavaliers aan de hand is. Tot de All-Star break was de ploeg onbedreigd koploper in het oosten, maar sindsdien verliest de ploeg meer dan het wint en is van het onaantastbare aura niets meer over. Wat het extra vreemd maakt is dat de ploeg zich heeft versterkt met Deron Williams, Derrick Williams en Kyle Korver en dat JR Smith en Kevin Love van langdurige blessures terugkeerden.

Lange tijd zaten de Cavaliers in Chicago aan de goede kant van de score. Eind derde kwart plaatsten de Bulls echter een 15-2 run. Een 60-66 achterstand werd omgebogen naar een 75-68 voorsprong. Deze werd niet meer uit handen gegeven. De Bulls wonnen met 99-94.

Chicago, dat een bijzonder matig jaar doormaakt en buiten de play-off plaatsen staat, won dit seizoen alle vier wedstrijden die het tegen de Cavaliers speelde. Nikola Mirotic maakte zes driepunters, waaronder twee in de cruciale fase die Chicago op voorsprong bracht. Hij eindigde met 28 punten.

LeBron James werd met 26 punten topscorer bij de Cavaliers. Hij staat nu op 28.599 punten, drie meer dan Shaquille O’Neal in zijn carrière maakte. Voor hem op de zesde plaats staat Dirk Nowitzki, die vorige maand de grens van 30.000 punten passeerde.

Dan het minder goede nieuws voor Cleveland. Kevin Love bleef steken op acht punten. Hij stond maar twintig minuten op het veld voordat hij met een zesde persoonlijke fout definitief het spel moest verlaten. En Deron Williams, gebracht als missende schakel op de point guard positie, kwam in zeventien minuten maar tot één schot, die hij miste. Hij eindigde zonder punten, met één assist en één keer balverlies op zijn naam.

Door het verlies van Cleveland neemt Boston de koppositie in het oosten weer over.

In de Western Conference deden de Portland Trail Blazers uitstekende zaken. De ploeg won in eigen huis van de Houston Rockets: 117-107. Tot twee minuten voor tijd ging de wedstrijd gelijk op, maar Portland wist twaalf van de laatste veertien punten te maken.

De Trail Blazers vergrootten hun voorsprong op Denver in de race om de laatste play-off plaats. Damian Lillard werd met 31 punten topscorer voor zijn ploeg. James Harden maakte voor de Rockets dertig punten.

Houston schoot acht driepunters raak in de wedstrijd. Het verbeterde daarmee het record dat de Golden State Warriors vorig jaar vestigden voor meeste gescoorde driepunters in één seizoen. Dit is een record dat vrijwel jaarlijks wordt verbeterd, tekenend voor de trend in de NBA om meer van afstand te schieten. Voor Houston-coach Mike d’Antoni is het de derde keer dat een door hem gecoacht team dit record verbeterd. In 2004 en 2005 lukte hem dit ook met de Phoenix Suns.

De Top 5 plays of the day. Bron: YouTube 

Uitslagen

Detroit Pistons – Brooklyn Nets 90-89
Chicago Bulls – Cleveland Cavaliers 99-93
Minnesota Timberwolves – Los Angeles Lakers 119-104
Phoenix Suns – Los Angeles Clippers 118-124
Portland Trail Blazers – Houston Rockets 117-107

Eastern Conference

 1. Boston Celtics 48-27
 2. Cleveland Cavaliers 47-27
 3. Washington Wizards 46-29
 4. Toronto Raptors 45-30
 5. Atlanta Hawks 39-36
 6. Milwaukee Bucks 39-36
 7. Indiana Pacers 37-38
 8. Miami Heat 37-38
 9. Chicago Bulls 36-39
 10. Detroit Pistons 35-41
 11. Charlotte Hornets 34-41
 12. New York Knicks 28-47
 13. Philadelphia 76ers 28-47
 14. Orlando Magic 27-48
 15. Brooklyn Nets 16-59


Western Conference

 1. Golden State Warriors 61-14
 2. San Antonio Spurs 57-17
 3. Houston Rockets 51-24
 4. Utah Jazz 46-29
 5. Los Angeles Clippers 46-31
 6. Oklahoma City Thunder 43-31
 7. Memphis Grizzlies 41-34
 8. Portland Trail Blazers 37-38
 9. Denver Nuggets 35-39
 10. New Orleans Pelicans 32-43
 11. Dallas Mavericks 31-43
 12. Minnesota Timberwolves 30-44
 13. Sacramento Kings 29-46
 14. Phoenix Suns 22-54
 15. Los Angeles Lakers 21-53

Drugsgebruik tbs-kliniek niet meer toegestaan

Drugsgebruik is voor tbs'ers in de Eindhovense kliniek De Woenselse Poort niet langer toegestaan. Om hier op toe te zien worden slaapkamers met een drugshond gecontroleerd. De maatregel moet de veiligheid voor patiënten verbeteren, maakte de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vrijdag bekend.

Inspectiediensten stelden vorig jaar onderzoeken in naar aanleiding van berichten over misstanden in de kliniek, waaronder een dubbele zelfmoord. Drugsgebruik werd gedoogd. Een derde van de patiënten scoorde dan ook positief op drugstesten. De Inspectie Veiligheid en Justitie concludeerde eerder dat De Woenselse Poort onvoldoende in staat was om toezicht te houden op cliënten en onvoldoende professionaliteit in huis heeft om op risico's te anticiperen.

De IGZ constateert nu dat De Woenselse Poort vorderingen maakt in het doorvoeren van verbetermaatregelen, waaronder het aannemen van deskundig personeel.

Drugsgebruik tbs-kliniek niet meer toegestaan
Drugsgebruik tbs-kliniek niet meer toegestaan (Foto: ANP)

Verstappen: "Doe mij maar weer V10-motoren"

Als het aan Max Verstappen ligt gaat de Formule 1 terug naar de heerlijk oorverdovende V10-motoren van weleer. Dat zegt de jonge Nederlander tegenover Motorsport.com

Sinds 2014 rijdt men in de Formule 1 met hybride V6-motoren en daar is nog lang niet altijd iedereen gelukkig mee. Geluid maken ze nauwelijks en als je achterop een circuit staat hoor je de start verderop zelfs niet meer - iets wat in de Formule 2 nog wél het geval is. Wereldautosportbond FIA komt vrijdag met de in de F1 actieve motorfabrikanten, plus een aantal extra gasten, bij elkaar om te praten over de motoren die vanaf 2021 gebruikt gaan worden.

"Het zou natuurlijk geweldig zijn om weer gewoon V10-motoren te hebben, vanwege het mooie geluid", liet Verstappen optekenen. "Het geluid van de huidige motoren is voor mij in de auto wel fijn, maar voor de fans is het allemaal niet echt indrukwekkend vergeleken met de V10 of V12 waar eerder mee gereden werd", erkent hij. 

De huidige weg werd ingeslagen omdat de in de F1 gebruikte technologie meer en meer toepasbaar moet zijn op de gewone straatauto's. Op de weg lijkt men echter volledig richting elektrisch rijden te gaan en dat ziet Verstappen voor de F1 toch niet bepaald zitten. "Laten we daar nog meer een jaar of vijftien mee wachten, daarna mag je het allemaal elektrisch maken", grapte hij, hintend op de lengte van zijn eigen carrière. "Ik hoop dat we over vijftien jaar gewoon met een benzinemotor rijden die nog herrie maakt ook."

Onderzoeksraad kijkt naar vuurwerk

De Onderzoeksraad voor Veiligheid gaat onderzoek doen naar het gevaar van vuurwerk en de handhaving van de openbare orde tijdens de jaarwisseling. De vier grote steden - Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht - hebben om dit onderzoek gevraagd.

"De raad heeft besloten dit te zullen onderzoeken, maar zal de precieze onderzoeksvraag en aanpak van het onderzoek nog nader bepalen. Daarover komt binnen enkele weken meer duidelijkheid", laat een woordvoerder van de raad vrijdag weten naar aanleiding van een verhaal in het AD.

Sinds een paar jaar stapelen de anti-vuurwerk-lobbygroepjes zich op en wordt gepleit voor een verbod op het afsteken van vuurwerk, dat inmiddels tot de Nederlandse tradities mag worden gerekend en op de lijst van cultureel immaterieel erfgoed staat. Illegaal vuurwerk, dat al verboden is, zorgt voor het gros van de verwondingen, overlast en klachten.

Vuurwerk
Onderzoeksraad kijkt naar vuurwerk (Foto: ANP)

'Laat jonge kinderen met zakmes spelen'

Kinderen moeten minder beschermd worden opgevoed. Dat stelt VeiligheidNL, het expertisecentrum voor veilig opgroeien. Volgens het centrum heeft risicovol spelen een positieve invloed op de fysieke en mentale gezondheid van kinderen. Daardoor leren ze risico's inschatten, worden ze zelfredzaam en bouwen ze zelfvertrouwen op.

VeiligheidNL lanceert daarom vrijdag de campagne 'Met een beetje risico komen ze er wel' om ouders, scholen en de overheid te stimuleren om kinderen in de leeftijd van vijf tot zeven jaar wat meer 'los' te laten. Zeker in de laatste jaren is er steeds meer betutteling van kinderen, die eigenlijk niet meer durven spelen omdat papa en mama bij elke stap in halve blinde paniek uitbarsten.

Wat kinderen zouden moeten doen? Bijvoorbeeld meer klimmen in bomen, op hekken en dakjes of op zelf gebouwde hutten. Ook het slijpen van takken met een zakmes en een hut bouwen met hamers en spijkers hebben volgens het centrum een goede invloed op de ontwikkeling van kinderen. Praktijken die bij bijvoorbeeld scoutingverenigingen veelvuldig worden uitgevoerd.

Volgens een onderzoek van TNS-NIPO zien veel ouders wel in dat risicovol spelen belangrijk is voor de ontwikkeling van hun kind, maar in de praktijk zien ouders vooral belemmeringen zoals angst dat hun kind zich verwondt of dat anderen in hun omgeving het afkeuren. De campagne moet ouders helpen en geeft adviezen hoe ze risicovol spelen vaker in de praktijk kunnen brengen.

'Kinderen moeten met meer risico spelen'
'Kinderen moeten met meer risico spelen' (Foto: ANP)

LB: Victor Mids bezit mind-controlkrachten voor vrouwen

Victor Mids, die van de cameramontagetrucjes, zal nooit vrouwen versieren met behulp van trucjes. Victor heeft dan ook nooit een trucje gebruikt om zijn huidige partner te verleiden. "Ik kan het wel, daar ben ik eerlijk over, want ik ken de beïnvloedingstechnieken. Maar ik kan het aan- en uitzetten. Het lijkt me doodvermoeiend om de hele dag een trucjesmachine te zijn."

"Je versiert een vrouw om met haar te zijn, dus uiteindelijk moet je wel je persoonlijkheid laten zien", zegt Victor vrijdag in de Volkskrant. "En als je dat stand wilt laten houden, dan moet dat gebaseerd zijn op je persoonlijkheid, want dat is waar ze het de rest van je leven mee moet uitzingen. Ik zou het bovendien heel uitputtend vinden om een vrouw continu te verleiden met trucs om haar aan mij te blijven binden."

Victor Mids gebruikt geen versiertrucjes

'jij vooeeeelt niieeeeets!' (Foto: BuzzE)

Scarecrow en Captain Cold in Injustice 2

Warner Bros. Interactive Entertainment en DC Entertainment hebben een nieuwe Injustice 2-trailer genaamd 'It’s Good to Be Bad' online gezet, met daarin twee nieuwe personages.

Spelers kunnen de vechtstijlen van Gorilla Grodd en Bane uit Injustice 2 uitproberen en zien hoe zij hun tegenstanders aftuigen. Belangrijker zijn de onthullingen van Captain Cold en Scarecrow, die binnenkort hun eigen voorstel-trailers gaan krijgen. Als je na het zien een Sub-Zero- of Scorpion-vechtstijl herkent, dan zit je er niet ver naast.

Injustice 2 komt 18 mei 2017 uit op PlayStation 4 en Xbox One.

Bethesda onthult Anarki voor Quake Champions

Bethesda heeft een nieuw personage voorgesteld voor Quake Champions. Anarki. Hij is een 90’s-achtige sh*t-talker die luid, vreemd en ziek in zijn hoofd is.

Quake III Arena-spelers zullen Anarki onmiddellijk herkennen aan de manier waarop waarop hij door de maps vliegt op zijn hoverboard. De board, de mohawk en zijn cybernetische verbeteringen zijn terug. Met Anarki draait alles om snelheid en zijn hoverboard betekent dat je snel zal kunnen bewegen.

Je kunt je nog aanmelden voor de closed bèta van Quake Champions via deze website. De bèta wordt verwacht de komende weken van start te gaan. Voorlopig zal het spel alleen voor pc uitkomen.

Injecties met krachten in Prey

Bethesda is druk bezig met het naar buiten gooien van trailers van hun aankomende game Prey. In 24 uur tijd hebben ze er weer twee uitgepoept: 'Playing with Powers' en 'Neuromod Division'. De game verschijnt op 5 mei voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

In Prey zul je meer dan alleen je verstand nodig hebben om de Typhon-aliens, die dreigen de mensheid te vernietigen, tegen te gaan. Maar waarom stoppen bij de wapens en gadgets die je aan boord van de Talos I zal vinden? Morgan Yu, de hoofdrolspeler, heeft ook de optie om een breed scala van menselijke en buitenaardse krachten te 'installeren'. Enkele voorbeelden hiervan zie je in deze video:

Daarnaast krijg je een blik op hoe dit systeem precies werkt. In onderstaande trailer zie je de nieuwste aanpassingen van het laatste model van de Neural Modifier (of Neuromod afgekort). Voor mensen met een naaldfobie extra fijn: het schiet 'kleinere insertiepunten' van de naalden in je oog. De echte innovatie bevindt zich in wat het apparaat met je kan doen: je neurale circuits op verschillende punten drastisch verbeteren. Dit betekent niet dat je menselijke krachten beter worden, zoals het verbeteren van je kracht, snelheid, het hacken van computer en meer, maar ook het leren van unieke vaardigheden die overgenomen zijn van de vijandige Typhon aliens aan boord van Talos I. Gewapend met deze attributen zul jij de alien invasie moeten stoppen en de mensheid moeren redden van haar ondergang.:

Streaming had goed jaar in 2016

2016 is een goed jaar geweest voor het streamen van muziek. Voor het eerst verdiende de Amerikaanse muziekindustrie meer geld aan streamen dan aan alle andere vormen van verkoop (downloads, ringtones, fysieke albums) bij elkaar.

De brancheorganisatie, de Recording Industry Association of America, heeft donderdag de jaarcijfers naar buiten gebracht. Onder streaming vallen diensten als Spotify, TIDAL, Apple Music, Pandora, SiriusXM, YouTube en Vevo.

De muziekindustrie verdiende vorig jaar 7,7 miljard dollar, ruim 11 procent meer dan in 2015. Streaming leverde vorig jaar 51 procent van het totaalbedrag op. In 2011 vormde het streamen slechts 9 procent van de markt.

Streaming had goed jaar in 2016
Streaming had goed jaar in 2016 (Foto: BuzzT)

Jodie Sweetin hoopvol na arrestaties ex

Fuller House-actrice Jodie Sweetin heeft donderdag op Instagram iedereen bedankt die haar heeft gesteund in de afgelopen periode. Haar ex-verloofde Justin Hodak werd in die tijd drie keer gearresteerd.

De politie moest ingrijpen toen Justin tijdens een ruzie met Jodie agressief gedrag vertoonde. Hij zou onder meer spullen naar haar hebben gegooid. De actrice vroeg een contactverbod aan en kreeg dat, maar haar ex negeerde dat door haar op te wachten bij de school van haar dochters en bij haar werk in de studio's waar Fuller House wordt opgenomen. Daar zou hij ook ruzie hebben geschopt met een beveiligingsbeambte, die hem de toegang weigerde.

Volgens Jodie kwam Justin ook met een wapen naar haar huis en dreigde met zelfmoord. Hij mag voorlopig niet in de buurt komen van haar, haar twee dochters, haar ouders en haar assistente. Op 14 april spreekt een rechter zich uit over verlenging van het contactverbod.

In haar post op Instagram laat de actrice weten: "Het is absoluut een achtbaan geweest, maar met geweldige familie, vrienden en fans, kom ik er helemaal bovenop." Ze plaatste daarbij een foto van zichzelf met haar dochters Zoie (8) en Beatrix (6) en schrijft: "Deze kleine liefdes zijn mijn alles en we komen er doorheen. Bedankt voor alle liefde!".

Jodie Sweetin hoopvol na arrestaties ex
Jodie Sweetin hoopvol na arrestaties ex (Foto: BuzzE)

Zwembadgasten Tenerife dood door vloedgolf zee

Twee badgasten zijn donderdagavond op het Canarische eiland Tenerife omgekomen nadat een enorme vloedgolf hun zwembad had overspoeld en ze waren meegesleurd met het water, de zee in. Het gaat om een 35-jarige man en een 74-jarige vrouw, aldus de lokale politie. Ze werden verrast terwijl ze in een natuurzwembad zwommen. Dat bad is slechts met een smalle rand gescheiden van de zee.

Een persoon raakte vermist. De kustwacht en de federale politie zijn ingezet, maar het slachtoffer is niet gevonden. Vrijdag wordt bij daglicht de zoektocht voortgezet.

Hieronder staat een video van het tragische ongeluk.

Feyenoord-fans zetten kampioenstattoo

Op dit moment worden bij 'Evers Staat Op' twee mensen getatoeëerd. Het zijn Feyenoord-fans die de gok al durven te wagen dat ze kampioen worden. Dit kan toch alleen maar mis gaan? Live meekijken kan op: https://www.538.nl/ (onderin ff op het tv-tje klikken)
 

FOK! Wat een weer: Lenteregen brengt Gods zegen

Dondert 't in de maand maart, in mei dekt sneeuw de aard.

Welkom op deze (overwegend) zonnige vrijdag! Het is voor veel mensen weer weekend en het weer doet gezellig mee. Was het gisteren ronduit een schitterend mooie dag, ook vandaag schijnt de zon volop, hoewel er hier en daar wel wat sluierbewolking aanwezig kan zijn. Pas in de namiddag trekken er in het zuidwesten regenwolken binnen. In de loop van de avond breidt het regengebied zich richting het oosten uit. Enkel het uiterste noordoosten heeft kans om het tot na middernacht droog te houden. 

En dan de temperaturen: het wordt opnieuw een zomers warme dag met lokaal 23 graden in het zuidoosten van het land. Het noordwestelijk kustgebied zal zich tevreden moeten stellen met een maximumtemperatuur van 'slechts' 18 graden. De wind waait vandaag uit het zuiden en is overwegend matig van kracht. In de loop van de dag draait de wind door naar het zuidwesten. 

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 07:17
Zon onder: 20:10
Zonkracht: 3/2

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1943 Bombardement op het westen van Rotterdam, 326 doden en vierhonderd gewonden.
1948 Het Amerikaanse congres keurt het Marshallplan goed.
1959 De 14e dalai lamaTenzin Gyatso, steekt de grens over naar India en krijgt daar politiek asiel.
1991 Einde van het Warschaupact.
1986 Een Boeing 727 van Mexicana op weg naar Puerto Vallarta vat vlam en stort neer in de bergen ten noordwesten van Mexico-Stad, 166 mensen komen om.
1994 In Alphen aan den Rijn wordt het themapark Archeon geopend.

Zonnige dag op de Kalmthoutse heide (Foto: qltel)
Zonnige dag op de Kalmthoutse heide (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Snelweg stort in door brand onder brug

In Atlanta is een deel van de snelweg ingestort nadat onder een brug brand uitbrak. Het is nog niet duidelijk of er slachtoffers zijn. De weg, de Interstate 85, is afgesloten.

Volgens lokale tv-zenders staan aan beide kanten van de brug auto's in de file. Door de enorme rookontwikkeling is onduidelijk hoeveel rijstroken zijn ingestort en wat er precies in brand staat.

De brandweer van het nabijgelegen vliegveld Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport is ingezet om het vuur te blussen. Ze gebruiken daarbij een type schuim dat normaal alleen gebruikt wordt voor het blussen van branden bij vliegtuigcrashes.

 

Politie toont foto's relschoppers Rotterdam

De politie in Rotterdam heeft foto's gepubliceerd van personen die verdacht worden van openlijke geweldpleging bij het Turkse consulaat in het weekeinde van 11 en 12 maart. De foto's staan op politie.nl en mensen wordt gevraagd of ze de afgebeelde personen herkennen.

Honderden mensen hadden zich zaterdagavond op de Westblaak verzameld om een toespraak van de Turkse minister voor familiezaken Kaya bij te wonen, maar die mocht niet worden gehouden. Daarna ontstonden rellen en moest de ME optreden. Tijdens de rellen werden achttien mensen aangehouden.

Politie toont foto's relschoppers Rotterdam
Politie toont foto's relschoppers Rotterdam (Foto: ANP)

Eerste lancering van tweedehands raket

Voor het eerst is een recycle-raket de ruimte in gegaan. Het gaat om een Falcon 9 van het commerciële bedrijf SpaceX die vannacht is gelanceerd. Die is al eens in de ruimte geweest, veilig geland op aarde en daarna klaargemaakt voor een nieuwe missie.

De Falcon 9 bracht vorig jaar een capsule richting het internationale ruimtestation ISS. Na het opstijgen landde de eerste trap, het deel dat de raket genoeg snelheid moet geven om te ontkomen aan de zwaartekracht, veilig en gecontroleerd op een onbemand schip, deinend op de golven van de oceaan.

Het raketdeel werd vervolgens naar de wal gebracht, schoongemaakt, onderzocht en opgeknapt, klaar voor hergebruik. Nu moet de raket een communicatiesatelliet in een baan rond de aarde brengen. En ook daarna moet hij op hetzelfde onbemande schip landen, klaar voor weer een missie.

Hergebruik van raketten moet het goedkoper, dus toegankelijker, maken om satellieten naar de ruimte te brengen.

Eerste lancering van tweedehands raket
Eerste lancering van tweedehands raket (Foto: BuzzT)

'Gevangenissen niet langer veilig'

De veiligheid in de Nederlandse gevangenissen is niet langer te garanderen. De werkdruk is extreem hoog en het personeel loopt op haar tandvlees. De veiligheid van zowel medewerkers als gedetineerden is in gevaar. Zonder ingrijpen zullen meer geweldsincidenten plaatsvinden en zal het aantal zelfmoorden stijgen.

Dat schrijft de Centrale Ondernemingsraad van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) in een brief die aan informateur Edith Schippers, de voorzitters van de politieke partijen en de directeur van de DJI is gericht. Door jarenlange bezuinigingen zijn drieduizend medewerkers vertrokken, becijfert de Ondernemingsraad.

"Hoewel leegstand van de cellen anders doet vermoeden, is de werkdruk extreem hoog. Hierdoor zijn overwerk en overtredingen van de Arbeidstijdenwet dagelijkse praktijk geworden met een hoog ziekteverzuim als gevolg."

'Gevangenissen niet langer veilig'
'Gevangenissen niet langer veilig' (Foto: ANP)

Middag met Man City naar halve finales Champions League, Miedema klaar

Voetbalster Tessa Middag heeft zich met Manchester City geplaatst voor de halve finales van de Champions League. De Nederlandse viel in de return tegen het Deense Fortuna Hjørring 25 minuten voor tijd in. City stond op dat moment al op voorsprong dankzij Lucy Bronze en na de 0-1 zege in Denemarken bleef het daarbij.

City speelt in de halve finales tegen titelverdedigers Olympique Lyon. Na de 8-0 en 9-0 zeges op Zürich in de achtste finales was de Franse club bij de laatste acht te sterk voor VfL Wolfsburg. De Duitsers wonnen door een late penalty met 0-1, maar de Franse 0-2 zege in Wolfsburg betekende dat Lyon in de halve finales staat.

Het Zweedse FC Rosengård stond voor de vijfde keer in zes jaar in de kwartfinales en voor eveneens de vijfde keer was dat het eindstation. De club van onder meer Lieke Martens en de Braziliaanse legende Marta verloor over twee duels van FC Barcelona, dat voor het eerst in de geschiedenis de halve finales haalt: in Zweden verloor Rosengård met 0-1, Barcelona won thuis met 2-0.

Ook voor Vivianne Miedema is de Champions League voorbij. Vorige week hielp ze Bayern München met een goal in eigen huis nog naar een 1-0 zege tegen Paris Saint-Germain, maar in Parijs was de Franse club - met keepster Loes Geurts op de bank - veel te sterk. Het werd 4-0 voor PSG, dat bij rust al een 3-0 voorsprong in handen had.

Maxi Rodriguez bezoekt 105e verjaardag fan Newell's Old Boys

De Argentijnse voetbalclub Newell's Old Boys, waar onder meer Lionel Messi in zijn jeugd speelde, heeft een opvallende fan. Tati Rodriguez is weliswaar al 105 jaar oud, het supporteren is ze nog niet verleerd.

Tati werd in 1912 geboren en verhuisde in 1930 naar Rosario, waar ze al snel fan werd van Newell's. Haar liefde voor La Lepra is altijd gebleven en met haar 105e verjaardag op komst stuurde ze een uitnodiging naar niemand minder dan Maxi Rodriguez, haar huidige favoriete speler en aanvoerder van de club. 

De oud-speler van onder meer Atletico Madrid en Liverpool twijfelde niet en nam de uitnodiging graag aan. Maxi nam een aantal leuke cadeau's mee voor de krasse dame, waaronder twee shirts van Newell's: één met zijn naam en nummer en één met het nummer 105 en 'Tati' erop. 

Oculus VR-oprichter verlaat Facebook

Palmer Luckey, oprichter van het technologiebedrijf Oculus VR, gaat weg bij Facebook. In 2014 kwam het tot een deal tussen de twee bedrijven, en werd Oculus VR onderdeel van Facebook voor een bedrag van ruim twee miljard dollar. Eerder dit jaar werd Oculus VR, en daarmee Facebook, aangeklaagd voor vier miljard dollar door mediagigant ZeniMax wegens auteursrechtschending.

Website UploadVR kwam met het nieuws over Luckey's vertrek naar buiten. Hoewel Facebook niet wil zeggen of het vertrek vrijwillig was, zegt het in een verklaring dat Palmer 'ontzettend gemist gaat worden' en dat 'zijn bijdragen veel verder reiken dan alleen Oculus'. Luckey stond aan de wieg van de virtual reality-bril Oculus Rift, en draaide op zeventienjarige leeftijd een eerste werkende prototype in elkaar in de garage van zijn ouders.

In september vorig jaar kwam Luckey in opspraak toen bleek dat hij duizenden euro's over had gemaakt naar een pro-Trump-organisatie die meme-billboards maakte om Hillary Clinton door het slijk te halen. Dit resulteerde in een boel terugtrekkingen van Oculus-supporters en een niet uit te wassen smet op het blazoen van Luckey en Oculus VR. Enkele maanden later volgde de rechtszaak van ZeniMax, met desastreuze gevolgen voor Luckey en zijn business.

In februari van dit jaar deed een jury uitspraak in de zaak en achtte Facebook/Oculus schuldig aan inbreuk op het auteursrecht van ZeniMax, omdat er programmacode die eigendom is van ZeniMax zou zijn gebruikt bij de ontwikkeling van de Oculus Rift. Dit wordt op het conto geschreven van John Carmack, het brein achter legendarische games als Quake, Wolfenstein en Doom. Carmack zou bij zijn overstap naar Oculus code hebben meegenomen en onrechtmatig gebruikt hebben bij de softwareontwikkeling. De jury legde Facebook een boete op van in totaal 500 miljoen dollar.

Oculus-oprichter Palmer Luckey verlaat Facebook (Foto: BuzzT)
Oculus-oprichter Palmer Luckey verlaat Facebook (Foto: BuzzT)

Laatste reviews en specials
special
Opinie: Nintendo Switch Lite is een slechte deal
special
De Landmacht en FOK! schieten met scherp deel II
special
Dagje weg met DJMO #1 - Loosdrechtse Plassen
review
Crash Team Racing: Nitro Fueled
special
Interview Sascha Faber (marketing manager MSI)
review
Sea of Solitude
©FOK.nl e.a.