FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 26 januari 2017

Dertigste Grand Slam-finale voor Bryan-broers

De herendubbelspelfinale op de Australian Open gaat tussen twee bijzonder succesvolle dubbelaars en een half-Australisch duo. De Amerikaanse broers Bob en Mike Bryan hebben zich voor de dertigste keer in hun lange loopbaan geplaatst voor een Grand Slam-finale, terwijl John Peers met de Fin Henri Kontinen de Australische eer hoog probeert te houden.

Het als derde geplaatste duo Bryan/Bryan sloeg zich in de halve finales langs twee Spanjaarden, Pablo Carreño Busta en Guillermo Garcia-Lopez. In de tiebreak in set één waren de broers veel te sterk, waarna ze het snel afmaakten: 7-6 (1), 6-3. Kontinen en Peers versloegen in de halve finales net als in de kwartfinales een volledig Australisch duo. Dit keer eindigde de droom voor het wildcardkoppel Marc Polmans en Andrew Whittington, die Kontinen/Peers met 6-4, 6-4 zagen winnen.

Voor Peers is het de derde Grand Slam-finale, nadat hij in 2015 samen met Jamie Murray de eindstrijd haalde op Wimbledon en de US Open. Die verloren ze allebei, op Wimbledon was dat tegen de Nederlander Jean-Julien Rojer en de Roemeen Horia Tecau. Kontinen reikte in Grand Slams nog maar één keer tot de kwartfinale - vorig jaar op Wimbledon, samen met Peers - en zal dus debuteren in een finale. Voor de Bryanbroers wordt het de dertigste Grand Slam-finale, terwijl ze er inmiddels al zestien gewonnen hebben. Dat is al wel weer even geleden: sinds de US Open 2014 konden ze geen beker meer omhoog houden. In Melbourne waren de broers al zes keer de beste, terwijl ze zaterdag voor de tiende keer in de finale staan. 

Dubbel WK-brons paraskiŽr Stuut

Paraskiër Jeffrey Stuut heeft in het Italiaanse Tarvisio dubbel brons veroverd op het WK. De 21-jarige Nederlander, sinds een hersenbloeding bij zijn geboorte aan de linkerhelft van zijn lichaam verlamd, komt uit in de staande klasse. Dit seizoen debuteerde Stuut in de World Cup, waar hij in Innerkrems al op het podium stond.

Als eerste stond woensdag de afdaling op het programma op de Italiaanse sneeuw. De Oostenrijker Markus Salcher, paralympisch kampioen op de afdaling en super-G, was daarop de grote favoriet en dat maakte hij volledig waar. Met 1,62 seconden voorsprong op Kirk Schornstein uit Canada pakte Salcher goud, maar vlak achter Schornstein was er brons voor Stuut, op 1,78 tellen van de Oostenrijker.

Donderdag liet Stuut zijn eerste WK-medaille volgen door de tweede, dit keer op de super-G. Ook hier bleek Salcher onverslaanbaar, hoewel het verschil erg klein was. Arthur Bauchet uit Frankrijk pakte op 0,21 seconden zilver en Stuut kon met slechts 0,77 seconden juichen door wederom het brons te pakken. Later op het WK, dat tot en met dinsdag duurt, doet de Nederlander ook nog mee aan de slalom en de reuzenslalom. 

Anna Jochemsen, dit seizoen al goed voor World Cup-winst, kon nog niet in de medailles eindigen. Ze was in de afdalingstrainingen in Tarvisio twee keer derde, maar in de wedstrijd kwam ze een ruime seconde tekort om brons te pakken: een vijfde plek viel haar ten deel. Op de super-G moest Jochemsen, net als Stuut uitkomend in de staande klasse, genoegen nemen met plek vier. 

Zitskiester Linda van Impelen pakte op de afdaling de vijfde plek, terwijl ze op de super-G de finish niet haalde. De Duitse Anna Schaffelhuber en de Oostenrijkse Claudia Lösch vochten voor de zoveelste keer een prachtig onderling duel uit, wat vooralsnog op 1-1 staat. Schaffelhuber zegevierde op de afdaling, Lösch was op de super-G de beste met telkens slechts een paar tienden verschil. 

Bij de mannen kwam de pas 18-jarige zitskiër Niels de Langen op de afdaling tot de vijfde plek, anderhalve seconde van het brons. Jeroen Kampschreur, nog een jaartje jonger, eindigde op de elfde plaats. Floris Meijer haalde de finish niet. Dat lukte hem op de super-G wel en met plek tien was hij er zelfs de beste Nederlander, voor Kampschreur en De Langen, die dertiende en veertiende werden. 

Stef Blok minister van Veiligheid en Justitie

Minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) wordt de opvolger van Ard van der Steur als minister van Veiligheid en Justitie. Dat bevestigden Haagse bronnen donderdag nadat Van der Steur zijn aftreden bekend had gemaakt.

Blok is net als Van der Steur van de VVD. Hij was in 2015 ook negen dagen justitieminister nadat Ivo Opstelten plotseling was afgetreden in verband met de Teevendeal. Daarna trad VVD-Tweede Kamerlid Ard van der Steur aan als minister. Klaas Dijkhoff volgde de eveneens opgestapte Fred Teeven op.

Blok minister van Veiligheid en Justitie
Blok minister van Veiligheid en Justitie (Foto: ANP)

Integriteitschef VW na jaar al weer weg

Het hoofd integriteit van Volkswagen vertrekt na ruim een jaar alweer bij de Duitse autobouwer. Christine Hohmann-Dennhardt stapt op vanwege een verschil van inzicht met andere bestuurders over de verantwoordelijkheden die hoorden bij haar functie.

Volkswagen had haar post begin vorig jaar in het leven geroepen als antwoord op het dieselschandaal waarin het concern enkele maanden daarvoor verzeild was geraakt. Zo kreeg de onderneming binnen de hoogste gelederen van de organisatie iemand om toe te zien op het naleven van de regels en integriteit (compliance).

Volkswagen raakte in september 2015 in opspraak toen bleek dat het jaren had gesjoemeld met de uitstootgegevens van miljoenen dieselwagens. De kwestie heeft al geleid tot vele miljarden aan boetes.

Hohmann-Dennhardt was afkomstig van Daimler en werkte eerder als rechter bij het Duitse hooggerechtshof. Ze was het eerste vrouwelijke bestuurslid bij Volkswagen ooit. De al bij de autobouwer actieve Hiltrud Werner is aangesteld als haar opvolger.

Integriteitschef VW na jaar al weer weg
Integriteitschef VW na jaar al weer weg (Foto: ANP)

'Woordvoerder Trump tweet wachtwoord'

Sean Spicer, de woordvoerder van de Amerikaanse president Donald Trump, heeft mogelijk een wachtwoord op Twitter gezet, waar de hele wereld het kon zien. Op woensdag schreef hij 'Aqenbpuu', een dag later gevolgd door 'n9y25ah7'.

Spicer zelf heeft niet gereageerd, dus het is niet duidelijk of het een broekzaktweet was, een kat die over het toetsenbord liep, of echt een wachtwoord. Het is ook niet bekend waar hij zou hebben willen inloggen. Een andere onbeantwoorde vraag: hebben cyberspionnen inmiddels geprobeerd de code te gebruiken?

Trump haalde tijdens de campagne hard uit naar de onveilige mailserver van rivaal Hillary Clinton en de gehackte accounts van de Democraten. Maar volgens The New York Times doet Trump het zelf niet veel beter. Zo gebruikt hij nog altijd zijn oude, onbeveiligde Android-telefoon.

'Woordvoerder Trump tweet wachtwoord'
'Woordvoerder Trump tweet wachtwoord' (Foto: BuzzT)

'Helemaal kerst met Jumbo' wint Gouden Loeki

De commercial Helemaal kerst met Jumbo heeft donderdag de Ster Gouden Loeki 2016 gewonnen, de publieksprijs voor de beste reclamespot. In het spotje steekt acteur Frank Lammers, als de vader van de familie die figureert in de reclames van de supermarkt, op weg naar huis vreemden op straat een helpende hand toe. Reclamebureau Alfred International maakte de reclame.

Meneer Van Dalen neemt afscheid van Albert Heijn won de Gouden Loeki 2015. In dat filmpje was acteur Harry Piekema voor het laatst te zien als AH-filiaalchef Meneer Van Dalen, een rol die hij tien jaar speelde. Onder eerdere winnaars zijn klassiekers als Rolo met 'Olifant' (1996), 'Bommetje' van Melkunie (1997), 'Goeiemoggel' van KPN (2007) en 'Pietertje' van Calvé Pindakaas (2010).

'Helemaal kerst met Jumbo' wint Gouden Loeki
'Helemaal kerst met Jumbo' wint Gouden Loeki (Foto: BuzzE)

10 Hells Angels aangehouden in Haarlem

De politie heeft in Haarlem donderdagavond een inval gedaan in het clubhuis van de motorclub Hells Angels. Dat heeft de politie gemeld.

Update 21:40 uur
Alle leden van het Haarlemse Chapter zijn aangehouden aldus de politie in een verklaring.  De negen verdachten zijn tussen de 35 en 64 jaar oud en onder andere afkomstig uit Haarlem, Gouda, IJmuiden, Alkmaar, en Leiden. De arrestaties werden verricht in het clubhuis aan de Baljuwslaan, verschilende woningen en de Penitantiare Inrichting in Haarlem. Naast de 9 mannen werd er ook nog een vrouw uit Haarlem aangehouden. Zij zou geen lid van het chapter zijn, maar er wel banden mee onderhouden. 

Ook worden er doorzoekingen gedaan in het clubhuis en panden in Zwijndrecht, Gouda, Leiden, Warmond, Alkmaar, Hoofddorp, Velsen-Zuid, IJmuiden, Heerhugowaard en Haarlem.  Hierbij zijn medewerkers uit meerdere eenheden en arrondissementen betrokken. Op last van de burgemeester is het clubhuis in Haarlem gesloten. Het Openbaar Ministerie heeft beslag op het pand gelegd.


Update 21:23 uur
De Haarlemse Burgemeester Jos Wienen heeft tijdens een raadvergadering aangegeven dat er op meerdere plaatsen huiszoekingen zijn gedaan en dat er arrestaties zijn verricht. Hoeveel mensen er zijn gearresteerd, heeft hij niet gezegd volgens Haarlem Nieuws.

Het schijnt dat er in meerdere plaatsen acties aan de gang zijn. In totaal worden 29 leden van de Hells Angels er van verdacht om zich, in wisselende samenstellingen, schuldig te hebben gemaakt aan diverse misdrijven.  De invallen zijn het resultaat van een langdurig en grootschalig onderzoek naar de club. 

De Olympische Winterspelen zijn jarig!

De Olympische Winterspelen zijn jarig en dat mag gevierd worden! Het is vandaag precies 93 jaar geleden dat de eerste Olympische Winterspelen van start gingen in het Franse Chamonix.

Op 24 januari 1924 werden de Spelen daar geopend, waarna gelijk een lege dag volgde. Op 26 januari was het dan tijd voor de eerste wedstrijden en dus gingen de Spelen echt van start. Schaatsen stond op het programma, maar Nederlandse deelname was er in Chamonix nog niet.

Schaatsen was overigens ook de sport waar de eerste medailles verdeeld werden, te beginnen met de 500 meter. De Amerikaan Charles Jewtraw was in de VS de snelste schaatser op de kortste afstanden, maar tegen de tijd dat Chamonix 1924 eraan kwam was hij al gestopt. Jewtraw besloot toch weer te gaan schaatsen en reisde naar Frankrijk in prima vorm, getuige onder meer een wereldrecord van 9,4 seconden op de 100 yards vlak voor vertrek. 

In de vijftiende rit kwam Jewtraw in actie en met 44,0 seconden zette hij de snelste tijd neer. De favoriete Noor Roald Larsen kwam er niet meer aan en de rappe Finnen waren al verslagen. Zo werd Charles Jewtraw even later gehuldigd als eerste winnaar ooit van olympisch goud op de Winterspelen. Overigens werd de legendarische Fin Clas Thunberg alsnog de koning van de Spelen: hij won de 1500 en 5000 meter en het allroundklassement, naast zilver op de tien kilometer en brons op de 500 meter. 

De prestatie van de Noorse langlaufer Thorleif Haug mocht er ook zijn: goud op de 18 kilometer, goud op de 50 kilometer, goud op de noordse combinatie en brons bij het schansspringen, hoewel dat laatste pas vijftig jaar later ontdekt werd door een overijverige Noorse sporthistoricus - een rekenfoutje bracht Haug in 1924 nog op de vierde plek. 

Pillars of Eternity 2: Deadfire aangekondigd

Obsidian Entertainment werkt aan een vervolg op Pillars of Eternity. De ontwikkelaar heeft vandaag een crowdfunding opgestart voor Pillars of Eternity 2: Deadfire, dat zich gaat afspelen op de gelijknamige archipel op Eora.

Pillars of Eternity 2: Deadfire begint waar Pillars of Eternity ophield. Eothas, de god van licht en wedergeboorte ontwaakt onder de nederzetting van Caed Nua, waar hij prompt de basis vernietigd en de speler op sterven na dood achterlaat. De speler reist daarna Eothas achterna op zoek naar antwoorden.

De kickstarter voor Pillars of Eternity 2: Deadfire komt met allerlei bonussen afhankelijk van hoeveel geld je wilt toezeggen aan het project. Obsidian Entertainment claimt dat de game tot nu toe ontwikkeld is op de winsten van Pillars of Eternity, en heeft 1,1 miljoen dollar nodig om het spel af te maken. Je kan de crowdfunding-pagina hier vinden.

Als alles volgens plan verloopt, kunnen we Pillars of Eternity 2: Deadfire in het eerste kwartaal van 2018 verwachten voor pc, mac en linux.

Pillars of Eternity 2: Deadfire aangekondigd

Duizenden zien crash vliegtuigje Perth

Voor de ogen van duizenden toeschouwers is een vliegtuigje verongelukt in de Australische stad Perth. Volgens Australische media kwamen de piloot en een inzittende daardoor om het leven.

Het incident was tijdens de viering van de nationale feestdag Australia Day donderdag. Langs de oevers van de Swan River in Perth waren duizenden mensen samengekomen voor een programma met aan het einde een traditioneel vuurwerk. Tijdens de viering stortte het toestel in het water. Het evenement werd daarna afgelast.

Op beelden op internet is te zien hoe het witte watervliegtuig boven de rivier cirkelt en op een gegeven moment met de neus in het water crasht.

Duizenden zien crash vliegtuigje Perth
Duizenden zien crash vliegtuigje Perth (Foto: ANP)

Manuel Venderbos poedelnaakt in RTL Boulevard

Manuel Venderbos is donderdagavond poedelnaakt verschenen in RTL Boulevard. De presentator deed een oproep voor zijn populairwetenschappelijke tv-programma Galileo.

Manuel hoopt in Nederland een onderzoek te herhalen dat eerder in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten is gedaan. Daaruit bleek dat collega's significant beter presteren als ze naakt zijn. "Je voelt je kennelijk vrijer en bent eerlijker zo open en bloot", vertelde de voormalige EO-presentator, met slechts een sportsok over zijn geslachtsdeel, over de resultaten. Hij is benieuwd of dat ook voor Nederlandse collega's geldt en riep vakbroeders die de uitdaging aandurven op zich aan te melden via de website van Galileo.

Boulevard-presentator Luuk Ikink had zijn collega niet verwacht. Toen hij het onderzoek behandelde en Manuel naakt de studio binnen kwam wandelen, was Luuk even van zijn stuk. "Ik ken Manuel nu een beetje en weet dat hij tot alles in staat is. Maar ik moet wel even slikken." Boulevard-presentator Beau van Erven Dorens zei 'respect' te hebben voor Manuel, terwijl lifestyledeskundige Anouk Smulders zich vergaapte aan Manuels achterwerk. "Je hebt wel hele goede billen."

Update 20:43 uur
De bewuste uitzending kun je hier terugvinden: >>klik<< Vanaf 38m41s is Manuel te bewonderen in zijn paars geelgepunte lans. (je moet wel even inloggen of registeren om de aflevering gratis terug te bekijken.) 

Manuel Venderbos poedelnaakt in RTL Boulevard
Manuel Venderbos poedelnaakt in RTL Boulevard (Foto: BuzzE)

Nederlandse finalisten in rolstoeltoernooi Australian Open

Op de Australian Open is toch nog het nodige Nederlandse succes te vieren. Zoals wel vaker het geval is hebben een aantal Nederlandse rolstoeltennissters zich voor de finales geplaatst.

In het damesenkelspel loopt het voor paralympisch kampioene Jiske Griffioen vooralsnog op rolletjes. De Nederlandse wandelde door het toernooi en hoopt haar vijfde Grand Slam-titel in het enkelspel binnen te halen. De 31-jarige Griffioen staat net als in 2006, 2015 en 2016 in de finale, waarbij ze de vorige twee titels in Melbourne op haar naam schreef. In de eerste ronde stuurde ze Aniek van Koot naar huis, waarna de Duitse Sabine Ellerbrock - de winnares van 2014 - zich geen moment staande kon houden: 6-2, 6-1. In de finale staat Griffioen tegen de 22-jarige Japanse Yui Kamiji, tweevoudig finaliste in Melbourne, wat gezien het ijzersterke spel van de Japanse een lange zit kan worden.

Griffioen en Kamiji zitten in het dubbelspel ook tegenover elkaar. Er deden maar vier koppels mee en dus begon het toernooi met de halve finales. Daarin won Griffioen samen met Van Koot van Marjolein Buis en de Britse Lucy Shuker. Het Nederlandse duo won de Australian Open in 2013 en hebben samen zeven Grand Slam-titels op hun naam. Kamiji speelt samen met een relatief onbekende Nederlandse: Diede de Groot. De Japanse is al jaren de grote ster van het damesdubbel. Samen met de Britse Jordanne Whiley won ze in 2014 alle vier Grand Slams, terwijl het duo in 2015 en 2016 ook twee titels won. Met Buis was Kamiji vorig jaar in Melbourne de beste en ze hoopt er dit keer met De Groot voor de vierde keer op rij de titel binnen te slepen. 

Ard Van der Steur treedt af

De Tweede Kamer is donderdag begonnen met het debat over de nasleep van de zogeheten Teevendeal. Justitieminister Ard van der Steur moet zich daarin opnieuw verantwoorden voor de rol die hij speelde in deze kwestie. Ook premier Mark Rutte moet uitleg geven.

Van der Steur zei voor aanvang van het debat dat hij er zin in had "zoals hij altijd zin heeft in debatten met de Kamer".

Eerder deze week ontstond ophef in de Kamer na onthullingen van een journalist, die een boek schreef over de affaire. Het draait om de vraag of VVD'er Van der Steur in 2015 toen hij nog Kamerlid was de hand heeft gehad in het achterhouden van informatie voor de Tweede Kamer. Daarbij ging het om bedragen die gemoeid waren met de deal die zijn partijgenoot Fred Teeven in 2000 als officier van justitie sloot met crimineel Cees H.

Volgens Van der Steur is er geen nieuws onder de zon. Hij stelt dat de commissie-Oosting, die de gang van zaken onderzocht, de beschikking had over alle informatie en dat de feiten al zijn besproken tijdens een Kamerdebat in december 2015. Ook stelt hij dat hij helemaal niet heeft voorgesteld de bedragen te schrappen uit een Kamerbrief die in de maak was.

Update 20:01 uur:
Aan het einde van de eerste termijn heeft minister Ard van der Steur aan de Tweede Kamer medegedeeld dat hij zijn ontslag zal aanbieden aan de Koning, omdat hij geen vertrouwen meer voelt. Voor de start had hij al aan Mark Rutte laten weten zijn beslissing op dit moment kenbaar te maken, maar hij wilde wel het debat voeren om zich tegen de, in zijn ogen onterechte, beschuldigingen te verdedigen. 

In overleg met alle fracties heeft voorzitter Arib het debat inmiddels gesloten, omdat er geen behoefte is aan voortzetting van het debat. Er komen dus ook geen moties tegen de minister-president.

Update 18:40 uur:
De lijdensweg van Ard van der Steur is voor even ten einde; zijn termijn is ten einde maar op geen enkel moment heeft hij de Kamer, en dan uiteraard met name de oppositie, weten te overtuigen van zijn gelijk. Bij herhaling verwees hij naar de commissie Oosting, en naar mails die hij in de hectiek van de dag niet meer zou hebben gelezen. Overeind blijft dat hij informatie had die hij niet met de Kamer heeft gedeeld, al beweerde Van der Steur daar zelf van dat deze niet meer relevant zou zijn, aangezien de herinneringen van Fred Teeven waren ingehaald door de vondst van het bonnetje.

Nu is het de beurt aan minister-president Mark Rutte, die halverwege zijn eerste zin onmiddellijk werd geïnterrumpeerd door Alexander Pechtold die hem vroeg of hij de positie van Van der Steur houdbaar achtte. Het antwoord van Rutte was kort: hij vond dat de antwoorden van de minister afdoende waren.

Update 17:25 uur:
In de termijn voor de reactie van de minister blijft Ard van der Steur volhouden dat hij met zijn opmerkingen in het document bedoelde dat hij geschokt was dat de informatie over het bedrag niet eerder bij de Tweede Kamer terecht was gekomen, en dus niet bedoelde dat de tekst geschrapt moest worden. Daarnaast ontkent hij dat zijn opmerkingen hebben geleid tot het veranderen van de tekst.

De Tweede Kamer, bij monde van onder andere Wilders, Segers en Pechtold, gaan hier duidelijk niet mee akkoord. Geert Wilders zegt hardop dat hij het vertrouwen kwijt is. Ook de andere oppositiepartijen nemen de gelegenheid om Van der Steur aan te vallen, maar de minister grijpt telkens terug op zijn eerdere uitspraken en op de Commissie Oosting.

Update 16:40 uur:
In de eerste termijn van de Kamer hebben de oppositiepartijen fel van leer getrokken en is de positie van minister Ard van der Steur op zijn zachtst gezegd wankel. Het valt zeker niet uit te sluiten dat er een motie van wantrouwen volgt.

De kern van het debat draait niet zo zeer over de gesloten deal, maar over de vermeende leugens daarover van Van der Steur en het daardoor ernstig geschaadde vertrouwen. "Aan liegende politici heeft de bevolking geen behoefte, trek uw conclusie", aldus SP-voorman Emile Roemer; ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers formuleerde iets subtieler "Dit raakt het vertrouwen tussen Kamer en kabinet". Geert Wilders ging er zoals gebruikelijk een stuk harder in: hij noemde de VVD "maffiapartij van bedrog en intimidatie" en is uit op een vroegtijdige val van het kabinet.

De coalitiepartijen 'verwachten een perfect verweer', al ziet zelfs de VVD wel in dat het krediet van Van der Steur een heel eind is uitgeput. Als er een motie van wantrouwen in stemming wordt gebracht is de uitkomst nog onzeker, aangezien het kabinet geen meerderheid meer heeft sinds het vertrek van Jacques Monasch uit de PvdA-fractie. Wellicht brengen de mannenbroeders van de SGP redding, aangezien het staatsrechtelijk geweten van Kees van der Staaij niet van plan is om twee ministers te laten struikelen over hetzelfde dossier.

Debat over Teevendeal begonnen
Debat over Teevendeal begonnen (Foto: ANP)

Doemdagklok halve minuut vooruitgezet

Internationale wetenschappers hebben donderdag de symbolische Doemdagklok een halve minuut vooruitgezet. Zij willen hiermee aangeven dat de mensheid wat dichter is gekomen bij de totale vernietiging van de aarde. Dat maakten zij donderdag in New York bekend.

De zogenaamde Doomsday Clock staat nu op twee en een halve minuut voor twaalf, met als achterliggende gedachte dat om twaalf uur de "dag des oordeels" aanbreekt. De wetenschappers zetten de klok iets vooruit omdat zij pessimistischer zijn geworden over de nucleaire dreiging en de klimaatsverandering.

Het tijdschrift Bulletin of the Atomic Scientists van de universiteit van Chicago riep de klok in 1947 in het leven. De klok stond toen op zeven minuten voor twaalf met als belangrijkste dreiging een allesverwoestende kernoorlog. De laatste keer dat de klok werd verzet was in 2015. Toen ging de wijzer twee minuten naar voren, naar drie minuten voor middernacht, wegens de toenemende nucleaire dreiging en het broeikaseffect.

Doemdagklok iets vooruitgezet
Doemdagklok iets vooruitgezet (Foto: ANP)

Anouk Hoogendijk stopt bij Oranje

Anouk Hoogendijk zet een punt achter haar interlandcarrière, zo laat de speelster donderdag weten via haar management. De 31-jarige voetbalster blijft wel gewoon actief voor haar club Ajax. 

Hoogendijk speelde haar laatste interland in september 2015. De laatste tijd kwam de 105-voudig international niet verder dan een plaats op de stand-bylijst van de Oranje-vrouwen. Een positie waar ze zich niet prettig bij voelt. "Uiteraard is dit een moeilijk besluit, maar ik denk dat dit wel de juiste is",  aldus Hoogendijk. 

Oranje speelt komende zomer het Europees kampioenschap in eigen land, een toernooi dat dus aan de neus van Hoogendijk voorbijgaat. "Ik ga Oranje, ook al maak ik er geen deel meer van uit, komende zomer op de voet volgen. Ik ben ervan overtuigd dat dat een fantastisch toernooi gaat worden. Er staat een jong, talentvol team dat mag gaan acteren op een prachtig toernooi."

Voor Hoogendijk, die op 6 augustus 2004 tegen Japan haar debuut in Oranje maakte, gaat de focus nu volledig op Ajax: "We doen er alles aan om kampioen te worden. Op dit moment staan we acht punten voor op de directe concurrentie, dus we staan er goed voor. Daarnaast zitten we ook nog altijd in het bekertoernooi.”

Anouk Hoogendijk stopt na 105 interlands bij Oranje. (PRO SHOTS/Joep Leenen)
Anouk Hoogendijk stopt na 105 interlands bij Oranje. (PRO SHOTS/Joep Leenen)

Mass Effect: Andromeda-trailer toont wat meer van het verhaal

Hier is het dan, zoals beloofd, een nieuwe Mass Effect: Andromeda trailer. De trailer vertelt ons iets meer over het verhaal van deze nieuwe Mass Effect en laat een paar ogenschijnlijk belangrijke personages zien. Verder ziet zoenen er nu iets minder artificieel uit. Vooruitgang!

Mass Effect: Andromeda komt 23 maart uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc (Windows).

Komend weekend WK veldrijden: Battle of Bieles

Komende zaterdag en zondag worden in totaal vijf wereldtitels verdeeld bij het wereldkampioenschap veldrijden. Dit jaar vindt het WK plaats in het Luxemburgse Bieles. Nederland heeft in verschillende categorieën kans op de wereldtitel.

Het parcours is gelegen in een park en is 3,2 km lang. Een deel van het parcours is vlak maar bevat wel kunstmatige hindernissen zoals balken en een grote brug. Aan de randen van het parcours zijn natuurlijke hoogteverschillen die technische vaardigheden vereisen. Momenteel ligt er een laagje sneeuw op het parcours en vriest het flink, echter volgens de weersverwachtingen zal komend weekend de temperatuur enkele graden boven nul zijn met als gevolg dat de sneeuw verandert in modder.

Op zaterdagochtend begint het WK met de wedstrijd voor de junioren mannen. In deze categorie is de Brit Thomas Pidcock de grote favoriet. Tegenstand voor de Europees kampioen komt onder andere van de Nederlander Thymen Arensman en de Belgen Jelle Camps en Toon Vandebosch.
Selectie Nederland: Thymen Arensman, Ryan Kamp, Mees Hendrikx, Bart Hazekamp en Bart Artz.

Bij de beloften vrouwen ofwel vrouwen onder 23 jaar maakt Annemarie Worst kans op de titel. Andere favorieten zijn de Amerikaanse Ellen Noble, Britse Evie Richards en Belgische Laura Verdonschot.
Selectie Nederland: Manon Bakker, Annemarie Worst, Ceylin del Carmen Alverado, Inge van der Heijden en Lindy van Anrooij.

's Middags om 15.00 uur is de wedstrijd voor de elite vrouwen. Grote favoriet is zevenvoudig wereldkampioene Marianne Vos. Ook de andere Nederlandse vrouwen maken kans op een podiumplaats. Concurrentie uit het buitenland komt van de Italiaanse Eva Lechner, Belgische Sanne Cant en Tsjechische Katerina Nash. Vanwege een blessure opgelopen tijdens een valpartij afgelopen zondag kan Thalita de Jong haar titel niet verdedigen.
Selectie Nederland: Sophie de Boer, Maud Kaptheijns, Marianne Vos en Lucinda Brand.

De volgende dag staat 's ochtends de wedstrijd voor de beloften mannen op het programma. In deze categorie zijn er diverse kanshebbers op de zege waaronder onze landgenoot Joris Nieuwenhuis, maar ook de Belgen Quinten Hermans en Eli Iserbyt. Laatstgenoemde is de regerend Europees kampioen.
Selectie Nederland: Joris Nieuwenhuis, Sieben Wouters, Maik van der Heijden, Gosse van der Meer, Jens Dekker en Kelvin Bakx.

Bij de elite mannen is het David tegen Goliath oftewel Nederland tegen België, al moet gezegd worden dat als Mathieu van der Poel en Wout van Aert beide in orde zijn het Goliath tegen Goliath wordt. Of beide in orde zijn is echter de vraag. Van der Poel had afgelopen zondag een slechte generale bij de wereldbekerwedstrijd in Hoogerheide en de Belg heeft een week niet kunnen trainen vanwege een ontsteking in de knie. De Belgen hebben diverse renners die podium kunnen rijden. Bij de niet-Belgen zijn Lars van der Haar en de Fransman Clément Venturini kanshebbers voor het podium.
Selectie Nederland: Mathieu van der Poel, Lars van der Haar, Corne van Kessel, David van der Poel, Stan Godrie en Lars Boom.

Tijdschema
Zaterdag 28 januari
11.00 uur – Junioren mannen (*)
13.00 uur – Beloften vrouwen (**)
15.00 uur – Elite vrouwen (***)

Zondag 29 januari
11.00 uur – Beloften mannen (**)
15.00 uur – Elite mannen (***)

* Live te zien op Sporza (Een)
** Live te zien op Sporza (Canvas)
*** Live te zien op Eurosport 1, NPO1, www.npo.nl en Sporza (Een)

'Strijdbare Ecclestone bezig met nieuwe competitie'

De ontslagen Formule 1-baas Bernie Ecclestone lijkt geenszins van plan om op 86-jarige leeftijd eindelijk maar eens met pensioen te gaan. De nieuwe eigenaren van de F1, Liberty Media, zetten de Brit deze week af als CEO, maar hij lijkt er daar niet bij te gaan laten.

Volgens journalist Peter Windsor is Ecclestone al druk bezig met een nieuw project en niet zomaar iets: hij zou een volledig nieuwe raceklasse op willen zetten, mogelijk als concurrent voor de Formule 1. Windsor's collega Andrew Benson zegt eenzelfde geluid gehoord te hebben en heeft zelfs al een jaartal opgevangen: in 2019 zou de klasse van de hoogbejaarde Brit moeten debuteren. 

Dode door zelfmoordpoging spookrijder

Een 47-jarige Nederlandse spookrijder die op deze manier zelfmoord wilde plegen heeft op de Duitse A4 (Heerlen - Keulen) een dodelijk ongeval veroorzaakt. Zelf overleefde hij het ongeval.

De man knalde afgelopen vrijdag met zijn Ford op een vrachtwagen en daarna tegen een Audi. De bestuurder van de Audi overleed ter plaatse en zijn passagier, een vrouw van 59, is levensgevaarlijk gewond. Ook de Ford-bestuurder is levensgevaarlijk gewond geraakt. Beiden liggen in het ziekenhuis.

In de auto is volgens de Duitse politie een brief gevonden waarin de man in het Nederlands schreef dat hij dood wilde.

Windows 10 Game Mode moet voor performance-boost zorgen

Eerder deze maand bevestigde Microsoft dat de Windows Creators Update die later dit jaar verschijnt een nieuwe feature aan boord heeft genaamd Game Mode. De exacte details zijn nog steeds wat vaag maar we zijn inmiddels wel iets wijzer geworden.

Tech-website Ars Technica sprak met Kevin Gammill, programmeur bij de Xbox-divisie van Microsoft, die vertelt dat het overkoepelende doel van de Game Mode is om van Windows 10 het beste besturingssysteem voor games te maken. Het moet ervoor zorgen dat framerate en andere performance-gerelateerde zaken voorspelbaarder en uniformer worden. Als de Game Mode actief is, worden CPU- en GPU-resources geprioriteerd voor gamedoeleinden.

Die voorspelbaarheid klinkt wat vaag, maar het lijkt neer te komen op een wat meer console-achtige benadering. Voor veel mensen misschien een vies woord, maar bij consoles is de hardware veel voorspelbaarder waardoor gameontwikkelaars precies weten hoeveel processorcores ze kunnen gebruiken, hoeveel GPU shaders, hoeveel geheugen, etcetera. Met de Game Mode moet een dergelijke voorspelbaarheid ook beter mogelijk worden, wat er concreet op neer komt dat onnodige achtergrondtaken worden opgeschort en relevante processen begunstigd worden ten goede van performance in games. Gammill gaf aan dat CPU- en GPU-intensieve games in Windows Game Mode 2 tot 5 procent betere framerates laat zien. Dat is nog niet werelds, maar Microsoft verwacht dat dit gaanderweg nog een stuk beter wordt.

Game Mode werkt met zowel traditionele Win32-games als met de UWP (Universal Windows Platform)-games die je in de Microsoft Store kunt kopen. Hammill geeft aan dat beide game-varianten qua performance zullen profiteren van Game Mode, maar dat de UWP-games waarschijnlijk iets betere cijfers laten zien. Dat heeft ermee te maken dat Win32-games niet zelden meerdere processen gebruiken, zoals afzonderlijke launchers en software voor schrijfbeveiliging, dingen waar bij UWP-games geen sprake van is.

De Creators Update wordt uitgerold met een whitelist van spellen die automatisch gebruikmaken van Game Mode, die vervolgens periodiek geupdatet wordt. Mensen kunnen er ook voor kiezen om de Game Mode helemaal uit te schakelen. De eerste Preview Build van de Creators Update wordt ergens vandaag beschikbaar gesteld, de gewone sterveling kan er naar alle waarschijnlijkheid vanaf april mee aan de slag.

Shell wint dispuut over olielek Nigerdelta

Shell wordt niet in Londen berecht voor milieuschade door olielekken in de Nigerdelta. Dat heeft het Britse High Court bepaald. Een groep Nigerianen probeerde de zaak aanhangig te maken in het Verenigd Koninkrijk, omdat Nigeriaanse rechters zo'n grote zaak niet aan zouden kunnen.

Volgens de rechter hoort de zaak toch echt in Nigeria thuis. Het Brits-Nederlandse Shell kan juridisch niet verantwoordelijk worden gehouden voor lokale schade die is veroorzaakt door criminele tussenkomst bij een joint venture tussen dochterbedrijf Shell Nigeria en de Nigeriaanse overheid.

In Nigeria vinden jaarlijks honderden olielekken plaats, onder meer door sabotage van pijpleidingen. Het milieu loopt daardoor flinke schade op. Ook worden lokale gemeenschappen in hun bestaan bedreigd, doordat visgebieden en landbouwgronden onbruikbaar worden. Advocaten van de lokale bewoners lieten weten de beslissing van de rechter aan te vechten.

Gevaarlijk precedent
De rechter heeft volgens Shell de juiste beslissing genomen. "We hopen dat de duidelijke boodschap van het High Court vandaag ervoor zal zorgen dat toekomstige claims door Nigeriaanse gemeenschappen terechtkomen bij de juiste, lokale rechtsinstanties."

Amnesty International spreekt van een "gevaarlijk precedent". met de uitspraak heeft de rechter volgens de mensenrechtenorganisatie groen licht gegeven voor misbruik van multinationals in andere landen. "Dit vonnis kan betekenen dat lokale gemeenschappen nooit betekenisvolle compensatie zullen krijgen en dat de olieschade niet wordt hersteld."

Shell wint dispuut over olielek Nigerdelta
Shell wint dispuut over olielek Nigerdelta (Foto: ANP)

Varkensziekte PED bereikt Brabant en Limburg

De zeer besmettelijke en gevaarlijk varkensziekte PED heeft in januari de 'varkensrijke' gebieden in Oost-Brabant en Noord-Limburg bereikt. PED veroorzaakt diarree bij varkens en is vooral zeer gevaarlijke voor biggetjes die een besmetting vaak niet overleven. De ziekte kan daarom grote economische schade aanrichten in de varkenshouderij.

PED werd twee jaar geleden voor het eerst ontdekt in Gelderland. De ziekte is niet gevaarlijk voor mensen of andere diersoorten.

In het laboratorium van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) werden deze maand voor het eerst gevallen bevestigd bij bedrijven in Oost-Brabant en Noord-Limburg, regio's met miljoenen varkens.

Het exacte aantal besmettingen is niet bekend omdat er geen meldingsplicht is voor de ziekte, aldus een GD-woordvoerster. De GD zegt dat het cruciaal is dat hygiënemaatregelen op varkensbedrijven goed worden nageleefd.

Varkensziekte PED bereikt Brabant en Limburg
Varkensziekte PED bereikt Brabant en Limburg (Foto: ANP)

Ace Combat 7 tapt uit een ander vaatje

Bandai Namco heeft vandaag een nieuwe trailer van Ace Combat 7: Skies Unknown vrijgegeven. Uit de trailer blijkt weer dat deze Ace Combat verhaalgedreven is. Dat is heel wat anders dan de eerdere relatief simpele games uit de klassieke serie, dat overigens 25 jaar geleden begon op de originele Playstation.

De game moet later dit jaar uitkomen voor PS4, Xbox One en pc. Het gaat daarbij PlayStation VR ondersteunen.

PVV-raadslid loopt warm voor EU-parlement

Het Haagse PVV-raadslid André Elissen wordt na de verkiezingen in maart Europarlementariër. Hij volgt Vicky Maeijer op, die het Europees Parlement verruilt voor de Tweede Kamer, liet een partijwoordvoerder weten.

De 30-jarige Maeijer staat op de derde plek van de PVV-kandidatenlijst voor de verkiezingen op 15 maart en is daarmee zeker van een zetel.

Elissen (56) stond zesde op de kandidatenlijst voor de Europese verkiezingen in 2014. De PVV telt vier Europarlementariërs. De plaats van de in 2015 overleden Hans Jansen werd ingenomen door nummer vijf op de lijst, Auke Zijlstra.

Elissen, een oud-politieman, zat tussen 2010 en 2012 in de Tweede Kamer.

PVV-raadslid loopt warm voor EU-parlement
PVV-raadslid loopt warm voor EU-parlement (Foto: ANP)

Friese crimineel vast in spouwmuur

Een 24-jarige man uit Franeker is in een poging aan de politie te ontsnappen vast komen te zitten in een spouwmuur. Dat gebeurde woensdag in een woning aan de Aalscholverstraat in Vlaardingen.

De Fries staat bekend als veelpleger. De politie was naar hem op zoek omdat de man nog negentig dagen gevangenisstraf moet uitzitten. Woensdagmiddag viel de politie binnen in de Vlaardingse woning waar hij zich schuil zou houden. Een doorzoeking leverde echter niets op en de politie vertrok met lege handen.

Maar de man was wel degelijk in de woning. Hij had zich verstopt in een spouwmuur en kwam daar muurvast te zitten. Hij kreeg het steeds benauwder, waarop de 23-jarige vrouw die hem onderdak had geboden uiteindelijk toch de politie belde en om hulp vroeg.

De brandweer moest er aan te pas komen om de Fries uit te hakken. Hij zit opnieuw vast, nu in een cel.

Friese crimineel vast in spouwmuur
Friese crimineel vast in spouwmuur (Foto: BuzzO)

Square Enix en Marvel gaan samenwerken aan meerdere games

Een verrassende samenwerking is bekendgemaakt. Square Enix en haar studio's gaan samenwerken aan meerdere games in het Marvel-universum. Dit heeft Square Enix zojuist bekendgemaakt via haar social media.

Square Enix en Marvel gaan aan meerdere games werken, waarvan 'The Avengers Project' de eerste is. De hashtag #Reassemble en een teaser trailer moeten ons warm maken voor wat gaat komen. In de teaser zien we bovendien welke studio's betrokken zullen zijn: Eidos Montreal en Crystal Dynamics.

We gaan nog wel flinke tijd moeten wachten op meer informatie. In de beschrijving van de teaser valt te lezen dat we pas in 2018 meer informatie krijgen. Het klinkt in ieder geval als een toffe samenwerking.

Tarik Tissoudali: van Frans 'kutgevoel', naar heerlijk Nederland

Tarik Tissoudali kwam deze winter op huurbasis over naar Cambuur. De 23-jarige linksbuiten van Le Havre had gisteren ook een aandeel in het Leeuwardse bekersprookje.

"Het voelt heerlijk om weer in Nederland te zijn en minuten te maken. Ik dacht bij mezelf: stond ik er nog maar in om een penalty te raken", vertelt Tissoudali, die na 67 minuten naar de kant werd gehaald. "Het is weer even wennen, zeker conditioneel. In de rust was al afgesproken dat ik gewisseld zou worden. Nog twintig minuten alles geven was het plan."

In de jeugd speelde hij voor SV Argon, VV Young Boys, AFC DWS en VV Sparta Nijkerk. Via laatstgenoemde ging hij uiteindelijk de profwereld in. "Ik ben steeds een stapje omhoog gegaan in de jeugd, maar het gevoel dat ik ging slagen in de voetballerij was er eerlijk gezegd niet meer. Ik was 21 en hoe ouder je wordt, hoe moeilijker het is. Toen kwam plotseling Telstar met een proefcontract. Met alle risico’s van dien, gaf ik mijn school en werk op. Gelukkig kreeg ik na twee weken een mooi contract, waar ik tot op de dag van vandaag heel blij mee ben."

Le Havre
Afgelopen zomer tekende de Amsterdammer een vierjarig contract bij Le Havre, dat actief is in de Ligue 2. "Dat beviel niet zoals gepland, want ze gaven me geen speeltijd. Ik ging mijn wedstrijden bij het tweede elftal spelen en dat demotiveert. Met slechte velden en geen entourage is het mentaal lastig uit te houden. Dan moet je kijken naar oplossingen en in mijn geval was dat Cambuur." Dat de club uit Leeuwarden hem een tijdelijke uitweg bood, luchtte op. "Ik twijfelde geen seconde, want ik wilde daar zo snel mogelijk weg."

Hij krijgt tot het eind van dit seizoen te maken met een oude bekende. Stefano Lilipaly werd dinsdag per direct in huis gehaald door Cambuur. De 27-jarige Arnhemmer kwam over van Telstar, waar de twee samen speelden. "Ik was hartstikke blij toen ik het hoorde. Hij past echt in dit team. Stefano is een harde werker en is conditioneel heel sterk. Ook maakt hij slimme loopacties, waardoor hij vaak voor het doel te vinden is."

Tissoudali koos uiteindelijk ook voor Leeuwarden. Echt genieten van de Franse havenstad, die niet ver van Parijs ligt, lukte hem sowieso al niet. "Als ik mijn plezier in het veld niet kan vinden, vind ik die daarbuiten ook niet zo gauw. De dagen duurden heel lang. Als ik terug kwam van een training was ik van binnen meteen weer boos. Dan dacht ik: lekker getraind, maar een kans krijg ik toch niet. Dat bezorgde me echt een kutgevoel."

Trainerswissel
Onder coach Bob Bradley, die de Amsterdammer haalde, was er vertrouwen in speeltijd. In oktober werd echter een nieuwe trainer aangesteld. "Toen hij kwam was het klaar. Hij had andere spelers in gedachten en er kwam een nieuw systeem waar ik het moeilijk mee had. Toen zijn we dus gaan kijken naar een verhuur. Ik was blij dat ze mee wilden werken, anders had ik een jaar lang niets gedaan."

"Ik wil weer naam maken in Nederland, zodat ik ook opval bij andere clubs", vervolgt de 23-jarige. "Ook wil ik met Cambuur naar de Eredivisie promoveren. Voor dat alles heb ik nog een half jaar. Als ik volgend seizoen de kans niet krijg bij Le Havre, wil ik een andere oplossing vinden."

KNVB Beker
Op de vraag wie ze in de volgende ronde van het bekertoernooi willen treffen, hoeft Tissoudali niet lang na te denken: "Sparta. Tegen hen zouden we er zeker een mooie wedstrijd van kunnen maken. Als we die winnen, hoop ik tegen Feyenoord in de finale te spelen", voorspelt hij. "Ook al is het nog ver, het ideale plaatje zou zijn dat we de beker meenemen uit hun eigen huis."

Dyanne Beekman ontwerpt McDonald's-schoenen

Medewerkers van McDonald's lopen binnenkort op sneakers die zijn ontworpen door Dyanne Beekman. "Ik ben trots een bedrijfsschoen in de markt te kunnen zetten die ook jongeren aanspreekt", zegt Dyanne over het fashion-item.

Ze ontwierp in 2011 al kleding voor de fastfoodketen. Donderdag presenteerde ze de schoenen, met bedrijfsreclame op de tong en de veters.

"Met de crewkledinglijn van Dyanne Beekman hebben we een aantal jaren geleden een mooie stap gezet om ons merk bij de crew te laten leven", zegt Marjolein Reijs van McDonald's Nederland. ''We weten hoe belangrijk het is dat je trots kunt zijn op je merk en dat ook letterlijk uit kunt dragen. De trendy en veilige bedrijfssneaker sluit hier naadloos bij aan."

Update 14:54:
De lancering van de nieuwe MacStappers is vermoedelijk niet helemaal gegaan zoals gepland:

CaliforniŽ loopt te hoop tegen muur Trump

Vooraanstaande leiders in het parlement van Californië hebben boos gereageerd op het presidentieel decreet van Donald Trump waarmee de bouw van een hoge muur langs de grens met Mexico moet beginnen. Democratische leiders hebben volgens The Los Angeles Times betoogd dat ze hun grote meerderheid in Californië gaan gebruiken om een juridische muur op te werpen tegen Trumps fysieke muur.

De voorzitter van de Californische Senaat, Kevin de Léon, noemde de antimigratieplannen van Trump "kwaadaardig en haatdragend".

Bijna 16 procent van de Amerikanen woont in Californië. Meer dan een kwart van de Californiërs (27 procent) is buiten de VS geboren en dat is twee keer zo veel als het Amerikaanse gemiddelde. De staat heeft met veertig miljoen mensen verreweg de meeste inwoners. Ruim veertien miljoen mensen brachten hun stem uit in presidentsverkiezingen in november. Trump kreeg in Californië 31,5 procent, de Democrate Hillary Clinton 61,5 procent.

Californië loopt te hoop tegen muur Trump
Californië loopt te hoop tegen muur Trump (Foto: ANP)

Codemasters komt met DiRT 4

Codemasters heeft zojuist een nieuw deel in de DiRT-franchise aangekondigd. Na een realistisch uitstapje met DiRT Rally vorig jaar, heet de volgende game gewoon ouderwets DiRT 4.

Het impliceert dat de nieuwe iteratie meer gemeen heeft met de eerste drie games van de franchise, maar de blogpost vertelt ons dat er getracht wordt een combinatie te vinden tussen de spanning en het realisme van DiRT Rally en de sensatie en het plezier van DiRT 2 en DiRT 3.

DiRT 4 zal een mode genaamd 'Your Stage' bevatten, waarin je met een druk op de knop je eigen rallystage kan maken. Je kiest de locatie, maakt een route en de game maakt een compleet unieke stage voor je. Uiteraard komt dit ook met de optie om je routes te delen met vrienden, die je vervolgens ook uit kunt dagen.

DiRT 4 bevat buiten het rallyrijden ook de officiële licentie voor het FIA World Rallycross Championship, en er kan geracet worden met buggies en trucks. Ook de Joyride-mode, vergelijkbaar met Gymkhana, komt terug in DiRT 4. Met de aankondiging komt ook een korte en grotendeels nietszeggende teaser.

DiRT 4 staat gepland voor juni van dit jaar en komt uit voor PlayStation 4, Xbox One en PC.

'Bevolkingstest mist gevaarlijke darmpoliep'

Het bevolkingsonderzoek naar darmkanker mist het overgrote deel van 'zaagtandvormige' poliepen, belangrijke voorlopers van darmkanker. Dat concludeert het AMC in Amsterdam in een donderdag verschenen onderzoek.

Volgens het academische ziekenhuis ontstaat 15 tot 30 procent van alle darmkankers uit deze poliepen en niet uit de 'rode bolle poliepen' die wel door het bevolkingsonderzoek worden opgespoord.

Over de zaagtandvormige poliepen bestond lange tijd het vermoeden dat ze nauwelijks een rol spelen bij het ontstaan van darmkanker. Maar dat ligt dus volgens het AMC anders. "Deze poliepen kunnen wel degelijk uitgroeien tot kankergezwellen en komen vaker voor dan gedacht", stelt arts en onderzoeker Joep IJspeert in zijn promotieonderzoek.

Jaarlijks krijgen zo'n 15.000 Nederlanders te maken met darmkanker.

'Bevolkingstest mist gevaarlijke darmpoliep'
'Bevolkingstest mist gevaarlijke darmpoliep' (Foto: ANP)

Duitsland wil nog langer grenscontroles

Duitsland wil langer controles houden aan zijn grens met het oog op terreurdreiging. Nu vormt de migrantencrisis nog de rechtsgrond voor de controles aan de grens met Oostenrijk.

"In Duitsland hebben wij echter te maken met een bijzondere veiligheidstoestand, vooral in dit halfjaar en vooral na de aanslag (in Berlijn)", zei minister van Binnenlandse Zaken Tomas de Maizière donderdag in Valletta, waar hij in beraad is met ambtgenoten uit de Europese Unie.

In de Schengenzone zijn grenscontroles afgeschaft. Onder bijzondere omstandigheden kunnen ze toch worden gehouden. Zo was de migrantencrisis voor Duitsland, Oostenrijk, Denemarken, Zweden en Noorwegen reden om de controles tijdelijk weer in te voeren. Ze kunnen iedere drie maanden op voorstel van de Europese Commissie worden verlengd. Woensdag nog stemde de EU ermee in dat de controles tot half mei voortduren.

Door net als Frankrijk een beroep te doen op terreurdreiging, maakt Duitsland het eenvoudiger om de controles te verlengen. Volgens Duitse media wil De Maizière ze tot het einde van het jaar handhaven.

Duitsland wil nog langer grenscontroles
Duitsland wil nog langer grenscontroles (Foto: ANP)

Slachtoffer pedo: 'Ik wil dat die zieke gek wordt gestraft'

"Ik wil dat die zieke gek wordt gestraft. Hij moet net zo lang worden opgesloten tot hij is genezen." Zo citeerde de voorzitter van de rechtbank in Amsterdam donderdagochtend een van de vermeende slachtoffers van Aydin C., die ervan wordt verdacht tientallen meisjes te hebben gedwongen seksuele handelingen voor de webcam te verrichten. Tien jaar oud was ze, toen ze met een vriendinnetje uit de kleren ging. Een paar jaar later kreeg ze de beelden toegestuurd, met de mededeling: "Voeg me toe op Skype. We gaan spelen."

Het was het eerste in een reeks zedenmisdrijven die de 38-jarige Tilburger C. volgens het Openbaar Ministerie (OM) kunnen worden toegerekend en die de rechtbank in Amsterdam vanaf donderdagochtend behandelt. C. staat daar behalve voor zedenmisdrijven terecht voor kinderporno, computervredebreuk, oplichting, chantage, identiteitsfraude en drugsbezit.

Hij zou 39 slachtoffers hebben gemaakt: 34 jonge meisjes en vijf homoseksuele mannen. Zij waren afkomstig uit Nederland, Engeland, Noorwegen, de Verenigde Staten, Australië en Canada. Een van zijn slachtoffers was volgens het OM ook de Canadese Amanda Todd. Zij pleegde zelfmoord, na jarenlange digitale stalking en pesterijen in 2012.

Vergelijkbaar beeld
Uit de dossiers komt steeds een vergelijkbaar beeld naar voren: de meisjes werden op chatsites of via sociale media benaderd en na verloop van tijd verleid om voor de webcam uit de kleren te gaan. Later werden de foto's gebruikt om ze te dwingen meer seksuele handelingen te verrichten. Deden ze dat niet, dan werd gedreigd de foto te verspreiden onder hun Facebook-vrienden. De homoseksuele mannen werden gedwongen tot betalingen.

Weergaven van chatgesprekken en aliassen zijn teruggevonden op computers die zijn gevonden in de woning van C. Hoewel de data op een van de schijven nog steeds niet zijn ontsloten, is op andere gegevensdragers veel informatie gevonden. Daaronder zijn ook duizenden foto's en filmpjes.

C. bleef donderdagochtend zwijgen, ondanks herhaalde pogingen van de rechtbank hem op andere gedachten te brengen. "Ik heb mijn verhaal aan mijn advocaten verteld. Ik vertrouw erop dat zij het goed verwoorden."

'Ik wil dat die zieke gek wordt gestraft'
'Ik wil dat die zieke gek wordt gestraft' (Foto: ANP)

Russische ex-dopingzondaars pakken Europese biatlontitels

Op het open Europees kampioenschap biatlon in het Poolse Duszniki-Zdroj zijn de eerste twee titels gewonnen door Russen. Die keerden beiden pas dit seizoen terug van een dopingschorsing, waardoor het op social media klachten regent over de dominantie van de al eerder betrapte Russen. Het kampioenschap werd geopend met de individuele wedstrijd: twintig kilometer voor de mannen, vijftien voor de vrouwen, met in totaal vier schietbeurten. Elke misser levert niet, zoals bij de andere onderdelen, een strafronde, maar een strafminuut op. 

Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het open EK in het biatlon geen wedstrijd is op het hoogste niveau. Waar de World Cup het WK als hoogtepunt van het seizoen heeft, heeft de IBU Cup - het tweede niveau - het EK als hoogtepunt. Op de startlijsten staan vaak een interessante mix aan atleten: van World Cup-deelnemers die kort voor het WK van komende maand nog een plekje in de nationale selectie willen veroveren tot 'exotische' deelnemers, zoals Mongoliërs en de Braziliaanse Bruna Moura, die ruim een jaar geleden dit lezersinterview voor FOK!sport verzorgde.

Het tweede niveau van de biatlonwereld wordt doorgaans gedomineerd door Russen. Het land kent een overschot aan professionele biatleten en aangezien er in de World Cup maar een beperkt aantal startbewijzen beschikbaar is, starten ook in de IBU Cup en op het open EK een aantal zeer sterke atleten. De winnaar in Duszniki-Zdroj was Alexander Loginov en daar was niet iedereen blij mee. De 24-jarige Rus keerde aan het begin van het seizoen terug van een dopingschorsing en sindsdien is hij bloedsnel in de IBU Cup.

Donderdag schoot hij het eerste schot naast het doel, maar de overige negentien waren allemaal treffers. De Bulgaar Krasimir Anev raakte alle twintig schoten, maar kwam door minder snel langlaufen ruim tien seconden tekort om Loginov van de titel te houden. De Russische dominantie werd vooral daarachter nog eens duidelijk: Alexey Slepov pakte met foutloos schieten het brons, Yuri Shopin, Alexey Volkov en Dmitry Malyshko eindigden met elk één misser als vierde, vijfde en zesde.

Het beeld bij de vrouwen was niet heel anders en ook daar doet een ex-dopingzondaar het bijzonder goed. Irina Starykh werd rond de Olympische Spelen van 2014 geschorst en keerde dit seizoen terug. Ook zij is in de IBU Cup ernstig goed op dreef, zoals uw redacteur na de individuele wedstrijd in het Duitse Arber eerder deze maand van een van de andere deelnemers hoorde: "Ik stond bij de klim te kijken en Starykh en de andere Russinnen vlogen er omhoog alsof ze nog niet eens een beetje vermoeid waren...in de slotronde van zo'n zware wedstrijd!", klonk het verbijsterd.

In Duszniki-Zdroj stond er weer geen maat op Starykh, die foutloos schoot en daardoor met meer dan een minuut voorsprong de titel pakte. Het zilver was voor de ervaren Svetlana Sleptsova, die alleen op het tweede niveau een goede vorm lijkt te kunnen hebben - in de World Cup lukt het al tijden niet meer. De jonge Oekraïnse Anastasiya Merkushyna zorgde met één misser nog voor een andere vlag op het podium. De foutloos schietende Elisabeth Högberg nestelde zich op plek vier ook nog tussen het Russische geweld, waarbij Svetlana Mironova de vijfde plek veroverde. Met Olga Yakushova op plek acht en Daria Virolaynen op de negende stek bestond de halve top-10 uit Russische dames.

Federer na 7 jaar terug in Australian Open-finale

Tennisser Roger Federer heeft zich voor het eerst in zeven jaar weer geplaatst voor de finale van de Australian Open. De kampioen van 2004, 2006, 2007 en 2010 rekende in een Zwitsers onderonsje af met Stanislas Wawrinka, de kampioen van 2014.

Het werd een prachtig duel tussen Federer, die zes maanden niet in actie kwam door een blessure, en de mondiale nummer vier, Wawrinka. In de eerste set ging het erg lang gelijk op, tot Federer op 6-5 voor het eerst door de opslag van zijn landgenoot kwam en de set pakte. In het tweede bedrijf slaagde Federer er al wat eerder in om de service van Wawrinka te doorbreken en dat leverde hem ook de tweede set op.

Vanaf set drie begon Wawrinka een stuk beter in zijn spel te komen en daar leek Federer flink last van te hebben. Wawa brak hem al vroeg op 1-2 en deed dat gelijk daarna nog eens over, waardoor zijn opponent kansloos was in de set. Beide Zwitsers leverden hun service in de vierde set gelijk in, maar het was Wawrinka die op 4-4 nog eens door de opslag van Federer kwam en zo een beslissende set af kon dwingen. Federer had daarin moeite om op 2-2 zijn servicegame te houden, maar het lukte wel. Hij brak vervolgens gelijk door de service van Wawrinka, waarna hij het niet veel later met een lovegame uitserveerde: 7-5, 6-3, 1-6, 4-6, 6-3. 

Mercedes completeert DTM-veld 2017

Als laatste van de drie fabrikanten in de Deutsche Tourenwagen-Masters, de DTM, heeft Mercedes haar rijders gepresenteerd. De enige naam die al was gepubliceerd was die van Edoardo Mortara, de vicekampioen van vorig jaar, die na zes jaar Audi overstapt naar de concurrent.

In plaats van acht auto's per fabrikant, zullen Mercedes, BMW en Audi het in 2017 met zes rijders moeten doen en dus zaten de nodige coureurs op de schopstoel. Robert Wickens, Gary Paffett, Paul di Resta en Lucas Auer zagen hun stoeltje bij Mercedes behouden blijven. De laatste plek wordt opgevuld door Formule E-coureur Maro Engel, die na zes jaar terugkeert in de DTM. Twee races in de Formule E vallen samen met een weekeinde in de DTM en dus zal de Duitser dan moeten kiezen waar hij gaat rijden.

Felix Rosenqvist hoeft niet meer terug te keren bij Mercedes. De Zweed nam vorig jaar halverwege het seizoen het stoeltje van Esteban Ocon over, nadat de Fransman naar de Formule 1 vertrok. Ook vaste coureurs Maximilian Götz, Daniel Juncadella en Christian Vietoris kunnen op zoek naar ander werk. 

Het duurt nog even voor de DTM van start gaat: pas op 6 en 7 mei worden op de Hockenheimring de eerste races gereden. In principe zal alles weer live te zien zijn op ARD en Ziggo Sport.

Mercedes
Edoardo Mortara (Italië)
Robert Wickens (Canada)
Gary Paffett (Groot-Brittannië)
Paul di Resta (Groot-Brittannië)
Lucas Auer (Oostenrijk)
Maro Engel (Duitsland)

Audi
Mattias Ekström (Zweden)
Nico Müller (Zwitserland)
Jamie Green (Groot-Brittannië)
René Rast (Duitsland)
Mike Rockenfeller (Duitsland)
Loïc Duval (Frankrijk)

BMW
Marco Wittmann (Duitsland)
Timo Glock (Duitsland)
Augusto Farfus (Brazilië)
Bruno Spengler (Canada)
Tom Blomqvist (Groot-Brittannië)
Maxime Martin (België) 

Shia LaBeouf moet naar de rechtbank

Acteur Shia LaBeouf is weer op vrije voeten, maar moet zich binnenkort wel bij de rechtbank van New York verantwoorden voor het mishandelen van een man tijdens een demonstratie gericht tegen de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump. Dit meldt de politie aan Us Weekly.

De Transformers-acteur kreeg een aanvaring met een man die de protestmanifestatie kwam verstoren, zo was te zien op de livestream van de betoging met de naam 'Hij zal ons niet verdelen'. Een politiewoordvoerder zegt tegen Us Weekly dat Shia donderdag om 00.30 uur plaatselijke tijd werd opgepakt en in hechtenis is genomen.

De arrestatie van de acteur volgde op een incident tijdens de demonstratie voor de deur van Museum of the Moving Image in het stadsdeel Queens. "Het slachtoffer is een 25-jarige man. Shia pakte hem vast aan zijn sjaal en trok hem naar de grond. De man liep daarbij schrammen op aan zijn gezicht en rode vlekken rond zijn hals." De man weigerde medische hulp.

Shia LaBeouf wordt beschuldigd van mishandeling, zegt de politie. "Hij is vrijgelaten, maar hij zal op een later moment in de rechtbank moeten verschijnen."

Shia LaBeouf moet naar de rechtbank
Shia LaBeouf moet naar de rechtbank (Foto: BuzzE)

Vrouw leeft dagen zonder longen

Canadese artsen hebben naar eigen zeggen een 32-jarige moeder het leven gered door haar longen te verwijderen. De vrouw, Melissa Benoit, lijdt aan taaislijmziekte en kreeg vorig jaar een levensbedreigende longontsteking. De artsen van het Algemene Ziekenhuis van Toronto vreesden dat ze niet lang meer te leven had als gevolg van de zich snel verspreidende infectie.

Na overleg met naaste familie verwijderden ze in april de zieke longen, wat volgens de artsen een medische primeur was, meldde woensdag de Canadese krant The Globe and Mail.

De vrouw werd in leven gehouden door ultramoderne technologie, die de longen verving tot zes dagen later donorlongen arriveerden en de transplantatie slaagde. De vrouw zelf hoorde pas later van de gevaarlijke en voor zover bekend unieke ingreep, omdat ze destijds vanwege haar kritieke toestand in coma gehouden werd.

Vrouw leeft dagen zonder longen
Vrouw leeft dagen zonder longen (Foto: BuzzO)

Haagse politie klaagt over juriste VN-hof

De Haagse politie dient bij de president van het Internationaal Hof van Justitie een klacht in wegens de aantijgingen die een Amerikaanse juriste via Facebook verspreidt.

De bij het VN-hof in Den Haag werkzame juriste Chaka Laguerre beschuldigt de Haagse politie via sociale media ervan te zijn mishandeld door agenten en het slachtoffer te zijn geworden van discriminatie. Dat is volgens haar relaas op dinsdagmorgen gebeurd. "Ik ben blij dat ik nog in leven ben", schrijft zij, nadat zij wegens verzet tegen de politie was aangehouden.

De politie in Den Haag heeft in een verklaring donderdagmorgen afstand genomen van de beschuldiging van racistisch politiegeweld. Die bewering noemt zij "volstrekt ongegrond". Dankzij beelden van cameratoezicht is volgens de politie duidelijk te zien dat de vrouw een verkeersovertreding maakte, waarna zij met haar fiets aan een identiteitscontrole probeerde te ontkomen en zich verzette tegen de politie.

Haagse politie klaagt over juriste VN-hof
Haagse politie klaagt over juriste VN-hof (Foto: ANP)

Racetalent Verschoor (16) begint sterk aan derde weekeinde

Racetalent Richard Verschoor is in Nieuw-Zeeland uitstekend begonnen aan het derde weekeinde van de Toyota Racing Series. De 16-jarige Red Bull-junior zette op Hampton Downs de tweede en vijfde tijd neer in de eerste twee vrije trainingen. 

Na de eerste twee weekeinden, met in totaal zes races, gaat Verschoor al ruimschoots aan de leiding in het kampioenschap. Ook donderdag was hij gelijk weer op snelheid. "Het ging lekker ja. Het is geweldig als je zo begint met een tweede plek in de eerste sessie, dat had ik niet verwacht", sprak hij na afloop. "Je kunt het circuit goed leren, je kunt prima werken aan de afstelling en het haalt gelijk de druk weg. Het is een leuke baan met veel hoogteverschillen en hairpins, daar houd ik wel van", aldus de jonge Nederlander.

Vrijdag staan vanaf 23.00 uur Nederlandse tijd de kwalificaties op het programma, met om 03.10 uur 's nachts de eerste race. Zaterdagavond is om 23.00 de start van de tweede race, ruim vier uur later gevolgd door de derde en laatste wedstrijd van het weekeinde. 

Turk beweert Adele's vader te zijn

Een zanger uit Turkije meent dat hij de biologische vader is van Adele. Volgens The Sun wil Mehmet Asar zijn bewering met een DNA-test bewijzen.

Mehmet zegt dat hij de moeder van Adele in de zomer van 1987 leerde kennen in Bodrum, waar zij op vakantie was en hij werkte als taxi-chauffeur. Toen zou er iets moois opgebloeid zijn tussen de twee. Penny zou zelfs een maand langer in Turkije zijn gebleven om meer tijd met Mehmet door te brengen, maar na haar vertrek brak de afstand de relatie volgens de muzikant op.

Het kwartje zou bij de zanger zijn gevallen toen hij vorig jaar het optreden van Adele bij de Grammy's zag. Daarna is hij naar eigen zeggen research gaan doen en stuitte op een foto van Penny, die hij nog herkende. "Ze was geen spat veranderd", aldus Mehmet, die verdere aanwijzingen vond in het feit dat Adeles middel- en ringvinger, net als de zijne, verder dan gemiddeld met elkaar vergroeid zijn.

De officiële vader van Adele is Marc Evans, met wie de zangeres een slechte band heeft. Marc verliet het gezin toen Adele drie was. Als volwassene probeerde zij de relatie te herstellen. Maar nadat haar vader verhalen over haar aan roddelbladen had verkocht, verklaarde de zangeres tegenover Vogue dat als ze Marc ooit nog zou zien, ze hem in het gezicht zou spugen.

LeBron James uit kritiek op eigen team

LeBron James, drievoudig NBA kampioen, dertienvoudig all star, viervoudig MVP, tweevoudig winnaar van olympisch goud en algemeen beschouwd als de beste basketballer ter wereld heeft zich in de media en op twitter kritisch uitgelaten over zijn eigen team.

De kritiek van James richtte zich op de samenstelling van het team. Volgens James is het team te topzwaar. Al het werk moet door hemzelf, Kevin Love en Kyrie Irving worden verricht. De ploeg mist een spelverdeler die serieuze minuten kan maken in het reguliere seizoen. Volgens James moet de ploegleiding hier werk van maken als ze daadwerkelijk hun titel willen prolongeren.

Enerzijds heeft LeBron gelijk. Na de grote drie volgt een groot gat in niveau voor je bij jongens als Iman Shumpert, Tristan Thompson en Channing Frye uitkomt. De point guards die de ploeg heeft zijn of geen echte spelverdelers (Kyrie Irving gaat eerder voor eigen succes), of niet goed genoeg (Kay Felder en DeAndre Liggins). Hierdoor moeten James en Irving vroeg in het seizoen al veel te veel minuten maken. Veertig minuten per wedstrijd spelen is prima tijdens een cruciale play-off wedstrijd, maar niet in een onbeduidende wedstrijd in het reguliere seizoen tegen de New Orleans Pelicans.

Aan de andere kant, James heeft twee all stars als ploeggenoten. Dat is een zeldzame luxe. Bovendien is er een maximum aan salaris dat ploegen jaarlijks mogen uitgeven aan spelers. De grote drie nemen een groot deel voor hun rekening. Maar ook JR Smith en Tristan Thompson, die worden vertegenwoordigd door James’ vriend en zakenpartner Rich Paul, laten zich royaal betalen door de Cavaliers. Het management van de Cavaliers heeft simpelweg geen geld om extra spelers aan te trekken. Wordt vervolgd, James krijgt meestal zijn zin in Cleveland.

Er werd vannacht ook gewoon gebasketbald in de NBA. Dat James wel eens een punt kon hebben werd duidelijk in de thuiswedstrijd van de Cavaliers tegen de Sacramento Kings. De wedstrijd ging naar een verlenging, waarin de Kings verrassend aan het langste eind trokken, 112-116.

LeBron James speelde liefst 44 minuten en Kyrie Irving en Kevin Love stond 41 en 39 minuten in het veld. James noteerde een triple double met  24 punten, 13 rebounds en 11 assists en ook Love en Irving droegen flink bij. Maar het was weer niet genoeg. DeMarcus Cousins schoot slecht, maar had voor de Kings wel weer een indrukwekkende wedstrijd, 28 punten, 11 rebounds, 9 assists en 3 steals.

Voor de Cavaliers was het de zevende nederlaag in twaalf wedstrijden dit jaar. De ploeg kan het zich veroorloven, de ploeg staat in de Eastern Conference nog ruim voor de concurrentie.

Highlights van de Cavaliers tegen de Kings. Bron: YouTube.

De Golden State Warriors maakten een misstap tegen de Miami Heat goed. Uit bij de Charlotte Hornets werd met 103-113 gewonnen. In zijn thuisstaat speelde Stephen Curry een prima partij, zes driepunters, 28 punten. Kevin Durant werd met 33 punten topscorer voor de Warriors.

De Miami Heat zijn met een opmerkelijk reeks bezig. De geplaagde ploeg won tegen de Brooklyn Nets de vijfde wedstrijd op rij. Het was weer Dion Waiters die voor sensatie zorgde. Waiters scoorde twee dagen geleden de winnende driepunter tegen de Golden State Warriors. Uit bij Brooklyn deed hij bijna hetzelfde. Met een 103-104 voorsprong gooide hij in de slotseconden met weer een driepunter de wedstrijd op slot.

Ook de opmars van Philadelphia is opmerkelijk. De ploeg wint nu ook zonder Joel Embiid. In een uitwedstrijd. Tegen een potentieel play-off team. De Milwaukee Bucks gingen met 109-114 onderuit tegen de 76ers. Joel Embiid liet zich een paar weken geleden ontvallen dat hij nog best gelooft in de play-offs. Hier werd lacherig op gereageerd. Na tien zeges in dertien wedstrijden wordt er niet meer gelachen om de 76ers.

De Atlanta Hawks bezorgde de fans in Chicagos United Center een slechte avond. De Bulls stonden met nog drie minuten te spelen met 110-100 voor. Een ongekende implosie zorgde ervoor dat Atlanta toch met 114-119 wist te winnen. De Duitser Dennis Schröder scoorde acht punten in deze comeback en eindigde met 24 punten en 9 assists. De 40 punten die Jimmy Butler voor de Bulls maakte bleken niet genoeg.

Oklahoma City won in New Orleans van de Pelicans, 105-114. Russell Westbrook noteerde 27 punten, 12 rebounds en 10 assists. Het was zijn 23e triple double van het seizoen en de zestigste in zijn carriere. Alleen Oscar Robertson, Magic Johnson, Jason Kidd en Wilt Chamberlain haalden in de NBA geschiedenis meer triple doubles.

De Memphis Grizzlies wonnen in eigen huis van de Toronto Raptors. De nummer twee in de Eastern Conference ging met 101-99 onderuit. Marc Gasol kwam tot 42 punten, een persoonlijk record. Voor het seizoen had Grizzlies coach David Fizdale aan Gasol de opdracht gegeven om meer van afstand te schieten. Gasol, een center, deed dit in zijn carrière maar zelden. Tegen de Raptors bewees hij het gelijk van zijn coach, de lange Spanjaard schoot vijf driepunters raak.

 Uitslagen


Cleveland Cavaliers – Sacramento Kings 112-116 (OT)
Boston Celtics – Houston Rockets 120-109
Brooklyn Nets – Miami Heat 106-109
Chicago Bulls – Atlanta Hawks 114-119
Milwaukee Bucks – Philadelphia 76ers 109-114
Memphis Grizzlies – Toronto Raptors 101-99
New Orleans Pelicans – Oklahoma City Thunder 105-114
Charlotte Hornets – Golden State Warriors 103-113
Dallas Mavericks – New York Knicks 103-95
Portland Trail Blazers – Los Angeles Lakers 105-98


Eastern Conference

Cleveland Cavaliers 30-14
Toronto Raptors 28-18
Boston Celtics 27-18
Atlanta Hawks 27-19
Washington Wizards 25-20
Charlotte Hornets 23-23
Indiana Pacers 22-22
Chicago Bulls 23-24
Milwaukee Bucks 21-24
Detroit Pistons 21-25
New York Knicks 20-27
Philadelphia 76ers 17-27
Orlando Magic 18-29
Miami Heat 16-30
Brooklyn Nets 9-36


Western Conference

Golden State Warriors 39-7
San Antonio Spurs 36-9
Houston Rockets 34-15
Los Angeles Clippers 30-17
Utah Jazz 29-18
Oklahoma City Thunder 27-19
Memphis Grizzlies 27-20
Denver Nuggets 19-25
Portland Trail Blazers 20-27
Sacramento Kings 18-27
New Orleans Pelicans 18-28
Minnesota Timberwolves 17-28
Dallas Mavericks 16-29
Phoenix Suns 15-30
Los Angeles Lakers 16-33 

 

Brawn wil simpeler regels en meer show

Ross Brawn wil dat in de Formule 1 minder technische regels gaan gelden. Ook moeten volgens de Brit de verschillen tussen teams kleiner worden en ook de show moet verbeterd worden, zo meldde hij aan BBC Radio 5 Live.

Brawn is door de nieuwe Formule 1-eigenaar Liberty Media aangesteld om de technische en sportieve zaken voor de sport te regelen. Hij moet met een langetermijnvisie komen, waarbij voorop staat dat de fans het spelletje kunnen volgen en waarbij het een fraaie show met kleine verschillen oplevert.

Dat begint met het simpeler maken van allerlei regels. "Dat moet absoluut één van de speerpunten zijn. Ik heb de Formule 1 de laatste jaren als toeschouwer gevolgd en er waren moment waarop zelfs ik niet snapte wat er gebeurde."

"We moeten de show gewoon beter maken. De fans willen de coureurs zien racen, maar de laatste jaren hebben we dat niet veel gezien. Er zijn natuurlijk ook verschillende soorten fans, wat de situatie compliceert. Maar we moeten daar gewoon een balans in zien te vinden."

Een van de manieren om de sport te verbeteren is dat het voor de underdog mogelijk moet zijn om te verrassen. "We kennen allemaal het voorbeeld van Leicester City, dat vorig jaar de Premier League won. Het zou ideaal zijn als zoiets ook in de Formule 1 mogelijk is, dat een team dat goed werkt met een goede coureur en een goed jaar doormaakt, echt mee kan doen om de prijzen. Momenteel is dat niet het geval."

Om dit te bereiken moeten geld en technologie meer naar de achtergrond verdwijnen. Een manier om dit te bereiken zou de budgetlimiet kunnen zijn omdat deze uitnodigt om creatief te zijn met de middelen. Wel moet ervoor gezorgd worden dat de show niet kunstmatig wordt. Een ding als DRS hoort volgens Brawn in ieder geval niet in een goed spektakel thuis. "We moeten met dingen komen die het racen puur houden."

Minister stapt op na Waals 'graaischandaal'

Een schandaal in Wallonië heeft geleid tot het aftreden van een politiek kopstuk. Minister Paul Furlan (Lokale Besturen) heeft donderdag zijn ontslag aangeboden. Hij zei op een persconferentie "recht in zijn schoenen" te staan, maar de regering niet tot last te willen zijn. Premier Paul Magnette heeft zijn ontslag geaccepteerd.

De affaire draait om de zogeheten intercommunale Publifin in de regio Luik. In dat overheidsbedrijf zijn onder meer energie-, afval-, pensioen- en mediaondernemingen ondergebracht. Vorige maand bleek dat politici in een soort spookadviesraden forse presentievergoedingen opstreken, terwijl ze niet aanwezig hoefden te zijn. In Belgische media viel het woord maffiapraktijken al.

Vooral politici van de Waalse socialisten (PS) liggen onder vuur. Eerder stapten al enkele ambtenaren op. De in Wallonië machtige PS kondigde eerder deze week maatregelen aan tegen de schimmige praktijken.

Amateuristisch drugslab in Tilburg ontmanteld

De Tilburgse politie heeft een gevaarlijk, amateuristisch ingericht GHB-laboratorium ontmanteld. Een speciaal team viel woensdagmiddag na een anonieme tip de woning in de Koestraat binnen, laat de politie donderdag weten.

In de woning werd zes liter grondstof en twee liter GHB-eindproduct aangetroffen. Op het moment dat de politie binnenviel, werden de drugs geproduceerd. De bewoner van het huis had zijn eigen product genomen en was onwel geworden, hij heeft medische hulp gekregen.

In de woning zijn ook nog 35 gram amfetamine, vijf gram cocaïne en verschillende flessen chemicaliën gevonden.

Amateuristisch drugslab in Tilburg ontmanteld
Amateuristisch drugslab in Tilburg ontmanteld (Foto: ANP)

Rutte op nationale herdenking jodenvervolging

Premier Mark Rutte spreekt op zondag 29 januari tijdens de Nationale Holocaust Herdenking in Amsterdam, als wordt stilgestaan bij de vervolging van joden door nazi-Duitsland. Namens het kabinet legt de minister-president, samen met vicepremier Lodewijk Asscher, een krans bij het Spiegelmonument Nooit meer Auschwitz.

Dat maakte de voorlichtingsdienst van het Rijk donderdag bekend. In 2005 riep de toenmalige secretaris-generaal van de Verenigde Naties de bevrijdingsdatum van het naziconcentratiekamp Auschwitz, 27 januari 1945, uit tot een dag van herdenking: The Holocaust Memorial Day. Wereldwijd worden de slachtoffers herdacht van de Holocaust en van andere genocides.

Ook in Nederland zijn er veel activiteiten. De Nationale Holocaust Herdenking is de afsluiting. Die is ieder jaar in Amsterdam op de laatste zondag in januari.

Rutte op nationale herdenking jodenvervolging
Rutte op nationale herdenking jodenvervolging (Foto: ANP)

Marine Le Pen wil ook een soort euro

De leider van het Franse Front National, Marine Le Pen, wil toch liever niet helemaal van de euro af. Ze opperde tegenover Franse media dat de Fransen een nationale munt voor dagelijks gebruik zouden moeten krijgen en daarnaast "een gezamenlijke munteenheid" waarmee regering en grote bedrijven zouden rekenen.

Het front van de populist Le Pen streeft op economisch gebied protectionisme na en is al jaren fel gekant tegen de EU en tegen de euro. Toch lijkt Le Pen uiteindelijk het 'eurokind' niet met het badwater te willen weggooien.

Begin deze maand toonde ze zich al voorstander van een gezamenlijk Europees stelsel voor verschillende nationale munten. Zo'n systeem bestond eind jaren zeventig al toen er met het Europese Monetaire Stelsel een soort monetaire rekeneenheid in het leven werd geroepen die de voorloper was van de euro.

In peilingen heeft Le Pen momenteel circa een kwart van de ondervraagden achter zich.

Marine Le Pen wil ook een soort euro
Marine Le Pen wil ook een soort euro (Foto: ANP)

Politie Oostenrijk zoekt terreurverdachten

De Oostenrijkse politie heeft donderdag in Wenen en Graz invallen gedaan op zoek naar terreurverdachten. Het zou gaan om een grootschalige actie, die wekenlang is voorbereid.

Het Oostenrijkse ministerie van Binnenlandse Zaken wilde er weinig over kwijt. Volgens Oostenrijkse media zijn er achthonderd agenten ingezet. De krant Kurier meldde op zijn website dat tien personen zijn opgepakt.

De operatie zou los staan van de recente arrestatie van een zeventienjarige jongen die wordt verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanslag in Wenen. Volgens Kurier werden de uit het voormalige Joegoslavië afkomstige verdachten al langer in de gaten gehouden. Ze zouden van plan zijn geweest een radicaal-islamistische organisatie op te bouwen. De Kronen Zeitung berichtte dat het gaat om volgelingen van een haatprediker uit Wenen, die vorig jaar onder meer wegens terroristische vereniging en aanzetten tot moord tot twintig jaar gevangenisstraf werd veroordeeld.

Politie Oostenrijk zoekt terreurverdachten
Politie Oostenrijk zoekt terreurverdachten (Foto: ANP)

Van der Mark na Superbike-test: "We moeten een stap maken"

De eerste testdagen van het World Superbike-seizoen zitten erop. Op het circuit van Jerez de la Frontera werd het gas van de nieuwe motoren dinsdag en woensdag opengetrokken door de heren coureurs, waaronder de Nederlander Michael van der Mark. 

De Nederlander stapte van Honda over naar het Pata Yamaha team, waar hij Alex Lowes als teamgenoot heeft. In Jerez kreeg hij een eerste echte kans om de Yamaha R1 flink aan de tand te voelen en dat deed hij ook: Van der Mark kwam tot 145 ronden en zette in totaal de tiende tijd neer. Met 1:41,450 als snelste tijd was hij wel aanzienlijk langzamer dan Kawasaki-rijder Jonathan Rea, die met 1:39,809 de snelste tijd liet noteren. Met 1:40,600 was ook Lowes nog ruimschoots sneller dan de Nederlander.

Volgens Van der Mark waren het een aantal drukke dagen. "We hebben vooral woensdagochtend een grote stap vooruit gemaakt. Ik kreeg veel meer vertrouwen op de motor, die veel beter te besturen was", sprak hij. "Ik heb daarna nog wat dingen met het chassis geprobeerd om te kijken wat goed aanvoelde. We moeten nog wel een stap maken, maar ik denk dat het team hier veel data heeft verzameld om de motor nog verder te kunnen ontwikkelen." 

'Israel neemt Syrische weeskinderen op'

Israël gaat honderd weeskinderen uit Syrië opnemen, heeft minister van Binnenlandse Zaken Arie Deri volgens de televisiezender Channel 10 besloten. Het zijn de eerste Syrische vluchtelingen die Israël officieel opneemt.

De kinderen zullen in internaten en bij Israëlisch-Arabische pleeggezinnen worden ondergebracht. Na vier jaar zouden ze een permanente verblijfsvergunning kunnen krijgen. Mochten later toch nog ouders of broers of zussen van de kinderen worden gevonden, dan wil Israël bekijken of ook zij zich in het land kunnen vestigen.

Israël schermt zich al jaren af tegen vluchtelingen. In het najaar van 2015 werden de afzettingen aan de grens met Syrië nog versterkt. Conservatieve politici zijn ook tegen de komst van niet-Joodse vluchtelingen, omdat het Joodse karakter van de staat Israël erdoor bedreigd zou kunnen worden.

In het afgelopen jaar heeft Israël wel gewonden uit Syrië verzorgd. Volgens de krant Haaretz waren het er tot nog toe meer dan 2600.

'Israel neemt Syrische weeskinderen op'
'Israel neemt Syrische weeskinderen op' (Foto: ANP)

Schietpartij rond Abdeslam gereconstrueerd

In de Brusselse deelgemeente Vorst wordt donderdag een schietpartij gereconstrueerd waarbij terreurverdachte Salah Abdeslam was betrokken. Daarbij raakten vorig jaar maart vier agenten gewond en schoot een politiesluipschutter de Algerijnse terrorist Mohamed Belkaïd dood.

Een week voor de aanslagen in Brussel van 22 maart werd een Belgisch-Frans politieteam beschoten met een kalasjnikov toen ze in de Driesstraat een huiszoeking wilde doen. Na een belegering werd Belkaïd gedood, maar twee trawanten, onder wie Abdeslam, wisten te ontkomen. Het duo werd drie dagen later opgepakt in de naburige gemeente Molenbeek.

Abdeslam wordt verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs van november 2015. België heeft hem uitgeleverd aan Frankrijk, waar hij in de gevangenis zit.

Schietpartij rond Abdeslam gereconstrueerd
Schietpartij rond Abdeslam gereconstrueerd (Foto: ANP)

'Corruptie gedijt onder populistisch regime'

Een vicieuze cirkel van corruptie en maatschappelijke ongelijkheid voedt de onvrede over de gevestigde politiek. Populistische politici profiteren hier electoraal van, maar doen er in de praktijk weinig aan om de oorzaken aan te pakken. Ze maken het alleen maar erger, meent Transparency International, dat zijn jaarlijkse Corruption Perceptions Index heeft gepubliceerd.

In landen met "populistische of autocratische leiders" wordt de democratie vaak op een lager pitje gezet, zegt José Ugáz, voorzitter van de in Berlijn gevestigde organisatie, die zich tot taak heeft gesteld wereldwijd corruptie te bestrijden. Ze beperken de persvrijheid, verzwakken de onafhankelijke rechtspraak en treden op tegen maatschappelijke organisaties. In plaats van "vriendjeskapitalisme" aan te pakken, voeren zulke leiders doorgaans "nog ergere vormen"van corrupte systemen in.

'Corruptie gedijt onder populistisch regime'
'Corruptie gedijt onder populistisch regime' (Foto: ANP)

'Overheid moet e-health beter stimuleren'

De overheid, zorgaanbieders en zorgverzekeraars moeten meer doen om digitaal ondersteunde zorg, e-health, te stimuleren. De invoering ervan gaat te langzaam, stelt de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) in een donderdag gepubliceerd advies aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid.

De overheid moet zorgen voor een 'e-health-snelweg' waarmee data-uitwisseling makkelijker en goedkoper wordt. Patiënten zouden daarvan kunnen profiteren. Ze zouden hun eigen gegevens beter kunnen beheren en de regie in eigen hand houden en ook passende dienstverlening en gerichte zorg kunnen krijgen. Bijkomend voordeel van goede e-health is een beteugeling van de stijgende zorgkosten.

Problemen zijn er nu vooral op het vlak van data-uitwisseling tussen de verschillende gebruikte informatiesystemen. "Zorggegevens tussen zorgverleners zijn onderling nauwelijks uitwisselbaar, patiënten kunnen niet bij hun eigen gezondheidsgegevens en de nieuwe wereld van e-health apps kan niet communiceren met de bestaande zorg-ICT. Dit veroorzaakt hoge kosten en irritatie over ontbrekende informatie", aldus de RVS.

'Overheid moet e-health beter stimuleren'
'Overheid moet e-health beter stimuleren' (Foto: ANP)

Facebook test advertenties in Messenger

Facebook is een test begonnen met advertenties in chat-app Messenger. Die zijn voor een beperkte groep gebruikers in Australië en Thailand te zien. Dat heeft het sociale netwerk woensdag Amerikaanse tijd aangekondigd.

De advertenties komen in Messenger onder de recente gesprekken te staan. Volgens Facebook is dat vergelijkbaar met de manier waarop het bedrijf notificaties over verjaardagen in Messenger weergeeft. Het bedrijf benadrukt dat er geen advertenties in chats komen.

Volgens Facebook vinden bedrijven de mogelijkheid om in Messenger te adverteren spannend. Door de test hoopt het sociale netwerk te leren wat de gedachten van de gebruikers zijn door te kijken of ze de advertenties bijvoorbeeld verbergen of hoe vaak ze er op klikken.

Eindelijk weer 'Sister Act' in Grand Slam-finale

Na Serena Williams heeft ook haar zus Venus Williams zich geplaatst voor de finale van de Australian Open. De Amerikaanse tenniszusjes zullen zo voor het eerst sinds Wimbledon 2009 weer eens de klassieke 'Sister Act' spelen in een Grand Slam-finale. 

Williams, zeventiende op de wereldranglijst, rekende donderdag af met landgenote Coco Vandeweghe, die het beste toernooi van haar leven kende. De mondiale nummer 35 begon ook tegen Williams weer erg sterk en dat leverde haar via de tiebreak de winst in de eerste set op. In het tweede bedrijf kwam Williams door twee breaks op voorsprong en nadat ze met pijn en moeite twee opslaggames hield was de stand weer gelijk. In set drie brak ze Vandeweghe al in game één en op 5-3 kreeg ze daar nog eens een kans voor. Er was wat moeite voor nodig, maar na vier matchpoints was het raak: 6-7 (3), 6-2, 6-3.

Het zal de negende keer worden dat Serena en Venus in het enkelspeltoernooi van een Grand Slam tegenover elkaar staan in de finale. Venus won de US Open van 2001 en Wimbledon 2008, Serena was de beste op de Australian Open van 2003, Roland Garros 2002, Wimbledon 2002, 2003 en 2009 en de US Open van 2002. 

Serena maakt einde aan sprookje Lucic-Baroni

Serena Williams heeft zich voor de 29e keer in haar carrière geplaatst voor de enkelspelfinale van een Grand Slam. De Amerikaanse rekende in de halve finales in Melbourne af met Mirjana Lucic-Baroni. 

De Kroatische Lucic-Baroni kende zo mogelijk het beste toernooi van haar leven. Op 34-jarige leeftijd sloeg ze zich voor het eerst sinds 1999 weer naar de halve finales van een Grand Slam en dat deed ze met overtuiging. Tegen Williams was de koek echter op. De nummer 79 van de wereld was niet opgewassen tegen de Amerikaanse nummer twee van de ranglijst.

Lucic-Baroni wist slechts drie keer haar eigen opslag te houden tegen het geweld van Williams, die zelf geen enkel breekpunt tegen kreeg. Na iets meer dan vijftig minuten zat het erop: 6-2, 6-1. Met haar 29e enkelspelfinale op een Grand Slam evenaart Williams de Australische tennislegende Margaret Court, die er 24 won. Williams kan in Melbourne haar 23e titel pakken. Steffi Graf (31), Chris Evert (34) en Martina Navratilova (32) hebben overigens nog altijd meer enkelspelfinales op hun naam staan. 

Martijn van Dam wil geen vleestax

Staatssecretaris Martijn van Dam van Landbouw voelt niets voor de invoering van een heffing op dierlijke producten (vlees, kaas, zuivel). Volgens Van Dam is het niet aan de overheid om te bepalen wat de consument op zijn bord legt, zegt hij in de Volkskrant.

"Van het nut daarvan ben ik niet overtuigd. Of een pakje kipfilet 2,20 euro kost of 2,50: maakt dat echt zo veel uit? In grote supermarkten kun je sinds een tijdje alleen nog maar varkensvlees kopen met een Beter Leven­ster van de Dierenbescherming. Dan kun je zeggen: dat is nog niet genoeg. Maar het is een betekenisvolle stap. En die wordt door de markt gemaakt. Als ik dat had willen afdwingen, had ik het nooit door de Tweede Kamer gekregen," aldus Van Dam in de krant.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) schreef deze week in een rapport dat als Nederland zijn klimaatdoelstelling wil halen, we minder dierlijke producten zouden moeten eten. Als voorbeeld van een maatregel om de vleesconsumptie terug te dringen suggereerde het RIVM vlees duurder te maken, via een extra belasting.

Shia LaBeouf gearresteerd bij demonstratie

Acteur Shia LaBeouf is in New York gearresteerd. Dit meldt TMZ op basis van een livestream van zijn kunst- en videoproject waarmee hij sinds 20 januari protesteert tegen de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump.

De Transformers-acteur is samen met een andere demonstrant in de boeien geslagen en afgevoerd. Volgens de politie van New York ging Shia door het lint omdat een man in het beeld was gelopen en iets over Trump had gezegd dat Shia niet zinde. Daarom kwam Shia in actie en pakte hij de sjaal van de man.

De politie kon onmiddellijk ingrijpen, want die houdt sinds maandag een oogje in het zeil. De demonstranten filmden door tijdens de arrestatie en bleven het mantra 'Hij zal ons niet verdelen' herhalen, tegen Trumps controversiële uitspraken. "Shia kwam voor ons op", zeggen de demonstranten. ''Er waren hier allemaal nazi's. Hij stapte erop af om ons te beschermen."

[eSports] Heroes of the Dorm verhuist van ESPN naar Facebook

Heroes of the Dorm is een toernooi van de game Heroes of the Storm, waarin gamers prijzen kunnen winnen in de vorm van collegegeld. Met een prijzenpool van een half miljoen dollar is dat een mooie kans voor velen.

Vorig jaar werd dit gedaan in samenwerking met ESPN. ESPN zond de eerste ronden uit via de onlinedienst ESPN 3, waarna de finalerondes live of televisie werden uitgezonden. Het was een mooie stap voor eSports als entertainment, maar dit jaar komt die samenwerking al ten einde. Heroes of the Dorm verhuist naar Facebook.

Waarom de samenwerking eindigt is niet duidelijk, al ziet Blizzard het natuurlijk als mooie kans om een breder publiek te bereiken. Wellicht heeft het te maken met de gemixte reacties op de samenwerking met ESPN. Een commentator voor de zender wist te melden dat hij ontslag zou nemen als hij ooit games moest gaan verslaan en het algemene publiek had geen idee waar ze naar aan het kijken waren.

Hoe dan ook, Heroes of the Dorm vindt dit jaar plaats van 15 februari tot en met 8 april. Overigens is het toernooi ook gewoon te bekijken via Twitch en YouTube.

Mysterieuze promo voor laatste seizoen The Leftovers

HBO heeft een bijzondere teaser/trailer uitgebracht voor het derde en laatste seizoen van The Leftovers. De serie van Lost-bedenker Damon Lindelof is sowieso al gesluierd in mysterie en de 38 seconden durende promo doet weinig om dat te veranderen.

The Leftovers gaat over de 'sudden departure', een gebeurtenis waarbij uit het niets 140 miljoen mensen in een fractie van een seconde van de aardbodem verdwijnen. De serie draait voor een groot deel om hoe de mensheid reageert op dit bizarre voorval. Wij waren in ieder geval erg te spreken over de geheimzinnige serie, de review kun je hier checken. Het laatste seizoen van The Leftovers begint in april.

Pokťmon Bank beschikbaar voor Sun en Moon

Zoals beloofd heeft The Pokémon Company de Pokémon Bank beschikbaar gemaakt voor Pokémon Sun en Moon. Dit maakt het mogelijk om Pokémon uit eerdere titels over te brengen in de nieuwe games via een online storage.

Ook Pokémon uit Pokémon Red, Blue en Yellow uit de Virtual Console-releases kunnen hiermee worden overgebracht met één uitzondering: spelers die Mew hebben via één van de bekende glitches hebben gevangen hebben pech, deze kan niet in de Pokémon Bank worden geplaatst. En dat is jammer, want iedereen die tot 2 oktober de Pokémon Bank gebruikt krijgt een Mewnium Z, waarmee Mew een speciale aanval kan gebruiken.

De Pokémon Bank is een betaalde dienst, dus bekijk goed of het voor jou interessant genoeg is om te gebruiken.

Niet meer meezingen met karaokeset Lidl

Meezingen met een karaokeset van supermarktketen Lidl wordt sterk afgeraden. Door een productiefout in de stekker kan een stroomschok niet worden uitgesloten, waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) donderdag.

De leverancier heeft de meezingapparaten teruggeroepen. Het gaat om de 'Karaoke-Set SKSH 15 A1' van het merk Silvercrest, gemaakt door de firma Targa. Het artikelnummer van de sets, die geleverd werden vanaf december vorig jaar, is IAN 279426. In Nederland werden de apparaten geleverd door Lidl, zowel via de filialen als online.

Klanten kunnen het product terugbrengen naar de winkel en krijgen dan hun geld terug.

Politie bekijkt levering uniformen

De top van de nationale politie gaat kijken of de thuisbezorging van uniformen anders kan. Nu gaat dat nog via de post maar de politie ontving naar eigen zeggen de laatste tijd signalen dat het bezorgen van uniformstukken aan het huisadres van politieagenten niet altijd zorgvuldig verloopt.

De korpsleiding neemt binnen vier weken een besluit over een aanpassing van het bezorgproces, maakte zij donderdag bekend. Het AD kwam vorige week met het verhaal naar buiten dat uniformen wel eens in verkeerde handen terechtkomen.

Kledingpakketten worden bij afwezigheid van de agent nogal eens bij de buren afgegeven. Meestal komt de kleding daarna netjes bij de betreffende agent terecht, maar deze praktijk gaat wel in tegen de afgesproken bezorgprocedure.

Politie bekijkt levering uniformen
Politie bekijkt levering uniformen (Foto: ANP)

Nieuwe huurder voor V&D-distributiecentrum

Het voormalige V&D-distributiecentrum in Nieuwegein krijgt deels een nieuwe gebruiker. Het Duitse logistieke bedrijf Fiege neemt ruim de helft van het gebouw in gebruik, meldde verhuurder WDP donderdag.

Fiege krijgt in ieder geval de komende anderhalf jaar 27.000 vierkante meter in het gebouw ter beschikking. Van daaruit wil het bedrijf klanten in Nederland gaan bevoorraden. Na het faillissement van V&D eind 2015 kwam het pand in Nieuwegein medio vorig jaar leeg te staan.

Nieuwe huurder voor V&D-distributiecentrum
Nieuwe huurder voor V&D-distributiecentrum (Foto: ANP)

NS voor rechter om overvolle treinen

ConsumentenClaim wil via de rechter compensatie afdwingen voor treinreizigers die last hebben gehad van overvolle treinen. Het bedrijf, dat gespecialiseerd is in massaclaims, heeft de Nederlandse Spoorwegen voor de rechter gedaagd.

ConsumentenClaim zegt namens meer dan 10.000 treinreizigers op te treden. De gang naar de rechter wordt gemaakt omdat gesprekken met de NS geen oplossing brachten, zegt directeur Stef Smit. Treinreizigers hebben volgens hem niet de service en het comfort gekregen waarvoor zij betalen. Hij wil dat de gedupeerde reizigers een deel van hun reiskosten terugkrijgen. Bij de NS zeggen ze ervan te schrikken "dat we in Nederland zo met elkaar omgaan. Dit soort Amerikaanse toestanden helpt de reiziger niet", reageert het bedrijf op de ontvangen dagvaarding.

De organisatie inventariseerde in november 2016 op het intercity-traject van Utrecht naar Amsterdam-Zuid hoe vol de treinen zaten. Veel mensen (45 procent) bleken langer dan een kwartier te moeten staan en soms konden reizigers niet instappen omdat de trein al vol was. Omdat er in de intercity's geen handgrepen zitten waaraan mensen zich kunnen vasthouden, kwamen er ook volgens ConsumentenClaim ook onveilige situaties voor.

"NS vindt het maken van winst kennelijk belangrijker dan het behoorlijk vervoeren van haar reizigers. Een andere conclusie kan ik niet trekken", zegt Smit. Volgens hem wist de NS al in 2014 dat er in de periode 2015-2017 een tekort aan treinen zou zijn, maar is er onvoldoende gedaan om het materieeltekort op te vangen.

"Staan in de spits is vervelend, maar we werken er keihard aan," reageert een NS-zegsman. Zo zijn oude dubbeldekstreinen opnieuw ingezet en werden in 2014 met spoed 58 nieuwe sprinters besteld. Daarvan rijden er inmiddels 26. Later dit jaar moeten ze alle 58 inzetbaar zijn.

"Door de aantrekkende economie wordt het steeds drukker op de weg, maar ook in de trein," is de boodschap van de NS. "Een vervoersbewijs biedt dan ook geen garantie op een zitplaats. Staan in de spits hoort er in het drukke Nederland helaas bij. We zijn daar heel eerlijk in: Dat zal ook altijd zo blijven."

NS voor rechter om overvolle treinen
NS voor rechter om overvolle treinen (Foto: ANP)

'Dumpprijs melk wordt veel boeren te gortig'

Door de aanhoudend lage prijzen voor melk dreigen veel boeren in de problemen te komen. Twee op de drie melkveehouders vrezen de huidige prijs van rond de 0,30 euro per liter niet vol te kunnen houden.

Dat blijkt uit een peiling onder ruim 2000 melkveehouders in opdracht van Milieudefensie en Netwerk GRONDig, de belangenbehartiger van grondgebonden melkveehouders. Supermarkten zetten bij monde van branchevereniging CBL vraagtekens bij de uitkomsten van het onderzoek.

GRONDig en Milieudefensie wijzen juist met een beschuldigende vinger naar de supermarkten die volgens hen nu het grootste deel van de winst pakken. "Hoewel de melkprijs voor boeren het afgelopen jaar daalde, bleef de prijs in de supermarkten gelijk", luidt het oordeel. "Supermarkten moeten nu echt kiezen voor duurzaamheid en een eerlijke prijs."

Bedrijfsvoering
Volgens Milieudefensie zouden boeren minstens 0,37 euro per liter moeten ontvangen om tot een gezonde bedrijfsvoering te komen. Supermarkten zouden garant moet staan voor die prijs. De organisatie pleit daarnaast voor nog eens 4 cent extra, die nodig is voor verduurzaming van de melkproductie.

Sinds de afschaffing van het melkquotum in het voorjaar van 2015 is de prijs bij de boer met 20 procent gedaald. De daling van de melkprijs is een gevolg van de hogere productie.

Onzin

Volgens CBL is het "pertinente onzin" dat twee derde van de boeren dreigt om te vallen vanwege de melkprijs, gelet ook op de stijging van de export. Verder benadrukt de brancheorganisatie dat de kostprijs per boerenbedrijf verschilt. Daarbij geeft CBL aan dat supermarkten niet over de prijs van melk gaan en dat er al afspraken gelden over de afname van melk van koeien die daadwerkelijk een bepaalde periode in de wei staan.

De roep om verduurzaming wordt door de supermarkten toegejuicht. Maar dit kan volgens het CBL niet collectief worden afgesproken, zoals Milieudefensie voorstelt, omdat regelgeving dit niet toestaat.

'Dumpprijs melk wordt veel boeren te gortig'
'Dumpprijs melk wordt veel boeren te gortig' (Foto: ANP)

WNF redt bedreigde zoetwaterzeehond Finland

Het Wereld Natuur Fonds in Finland heeft een bijzondere actie uitgevoerd voor de ernstig bedreigde Saimaarob. Er ligt zo weinig sneeuw dat de helft van de pups deze winter dreigde te sterven, omdat ze geen beschutting hebben tegen roofdieren.

Op het ijs van het uitgestrekte Saimaameer veegden vrijwilligers sneeuw op grote hopen, zodat de zoetwaterzeehonden holen kunnen maken voor hun pups. De Saimaarob heeft sneeuwholen nodig om haar pups in te baren en ze bescherming te bieden.

De laatste drie jaar waren wereldwijd de warmste ooit gemeten en op de Noordpool stijgt de temperatuur gemiddeld twee keer zo snel als gemiddeld op aarde. In januari bereikte het oppervlakte zee-ijs op de Noordpool opnieuw een recordminimum. Dieren die afhankelijk zijn van zee-ijs, zoals ijsberen, ringelrobben en walrussen, komen vaker in het nauw, aldus de natuurorganisatie.

WNF redt bedreigde zoetwaterzeehond Finland
WNF redt bedreigde zoetwaterzeehond Finland (Foto: ANP)

Toeval belangrijk bij aansluiting Hofstadgroep

Toeval speelt een grotere rol bij de vraag waarom mensen zich aansluiten bij een terreurgroep, dan werd aangenomen. Zo belandde een van de leden van de Hofstadgroep daar omdat hij zich verveelde, omdat hij geen stageplek had.

"Hij ging naar de moskee, stelde vragen over het geloof en werd doorverwezen naar iemand van wie later bleek dat hij bij de Hofstadgroep hoorde. Zo zijn er meer voorbeelden," aldus Bart Schuurman, terrorismeonderzoeker aan de Universiteit van Leiden in het AD. Hij promoveert donderdag op een studie naar de Hofstadgroep. Hij sprak met zes voormalige 'leden' en mocht de politiedossiers inzien.

"Toeval is wellicht een onbevredigende verklaring voor terrorisme, maar blijkt bij de Hofstadgroep cruciaal te zijn geweest. En vaststellen dat een verdachte gestoord is, is natuurlijk comfortabel: dat maakt hen anders dan wij. Maar de werkelijkheid is dat terroristen doorgaans niet veel anders zijn dan wij. Tussen de verdachten die voor de rechter verschenen, zaten voor zover ik weet, niet meer mensen met een stoornis dan gemiddeld in de samenleving voorkomt. Terroristen zijn net mensen."

Volgens de onderzoeker focusten we ons nu op radicalisering, terwijl het bij terreurgroepen vaak gaat om het zoeken van kameraadschap.

Toeval belangrijk bij aansluiting Hofstadgroep
Toeval belangrijk bij aansluiting Hofstadgroep (Foto: ANP)

Wakker Dier is weer eens boos

Wakker Dier is weer eens boos, deze keer op de Jumbo en de AH. Dit zijn volgens de dierenbeschermingsorganisatie de enige supermarktketens die in 2016 veel meer kiloknallers met vlees aanboden dan in 2015. Bij de meeste andere supermarkten is volgens haar een daling van dergelijke stunts met goedkoop keurmerkloos vlees te zien.

Wakker Dier is 'ontsteld' door de cijfers: "Ongelofelijk, Albert Heijn en Jumbo voeren een vleesoorlog om klanten van elkaar weg te kapen. Dat voor die vleesstunts duizenden dieren een rotleven leiden, kan ze kennelijk niets schelen! Van de marktleiders verwacht je een voorbeeldpositie, net zoals ze met plofkip hebben laten zien".

In 2016 stonden er volgens onderzoek van Wakker Dier bijna 700 kiloknallers minder in de supermarktfolders dan in 2015, een daling van 6 procent. "Dit is te danken aan alle supermarkten, met uitzondering van Albert Heijn, Jumbo en in mindere mate Aldi. Jumbo stuntte 46 procent méér met dierenleed en Albert Heijn 16 procent meer", aldus het laaiende Wakker Dier.

Bijna alle supermarkten maakten in 2016 wel meer reclame voor vlees in hun folders dan in 2015. Het aantal vleesaanbiedingen steeg met maar liefst 13 procent, mat Wakker Dier. Er was een grote stijging van aanbiedingen met 1 Beter Leven-ster. "Slechts één op de twintig vleesaanbiedingen is voor echt beter vlees zoals biologisch vlees en vlees met twee en drie sterren."

Wakker Dier boos op kiloknallende Jumbo en AH
Wakker Dier boos op Jumbo en AH (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: volop zon

Is het op St. Paulus schoon en klaar,
dan brengt het een gezegend korenjaar...

Goedemorgen!

De afgelopen nacht is alle bewolking verdwenen, alhoewel er lokaal nog wel nevel voor kan komen. In het hele land heeft het gevroren, van -2 graden in het westen tot -6 graden in het zuiden.

Vandaag schijnt de zon volop en blijft het ook nog eens droog. De wind stelt weinig voor en de thermometer loopt op tot 2 graden boven nul.

Morgen wordt het ook nog een mooie dag maar vanaf het weekend komt er meer bewolking. Zondag af en toe regen. De eerste dagen nog nachtvorst, maar vanaf het weekend wordt de kans op vorst klein en loopt de middagtemperatuur op tot 8 graden.

Fijne donderdag!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 08:27
Zon onder: 17:17
Zonkracht: 1 / 1

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1682 Het deltagebied van Zuidwest-Nederland en Vlaanderen wordt getroffen door de stormvloed van 1682.
1905 Een werknemer van de Premiermijn in Zuid-Afrika vindt de Cullinan, de grootste diamant uit de geschiedenis.
1931 In Groningen botst een passagierstrein uit Nieuweschans ter hoogte van de Lodewijkstraat op een rangerende goederentrein. Er vallen drie doden en vijf gewonden.
1950 Landverrader Anton van der Waals wordt terechtgesteld.
1983 De Nederlandse kunstmaan IRAS (infrarood Astronomische Satelliet) wordt in Californië gelanceerd.
1998 De Amerikaanse president Bill Clinton ontkent een seksuele relatie te hebben gehad met Monica Lewinsky.
2010 Het Nederlandse bedrijf Spyker neemt de failliete Zweedse autofabriek Saab over van het noodlijdende Amerikaanse concern General Motors.

Fraaie foto van Luuntje (Foto:  Luuntje)
Fraaie foto van Luuntje (Foto: Luuntje)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!


Alle vermisten Italiaans lawinehotel dood

Alle mensen die werden vermist nadat in het Italiaanse Farindola een hotel werd bedolven door een sneeuwlawine, zijn overleden. In totaal zijn 29 lichamen gevonden, aldus de brandweer. Twee mensen overleefden de lawine, omdat zij buiten stonden toen het gebouw getroffen werd. Negen anderen, onder wie vier kinderen, werden levend onder het puin vandaan gehaald.

Vorige week woensdag ontstond een lawine na een reeks aardbevingen in het gebied. Hotel Rigopiano stortte door de lawine in. Het reddingswerk verliep moeizaam door de winterse omstandigheden.

Alle vermisten Italiaans lawinehotel dood
Alle vermisten Italiaans lawinehotel dood (Foto: ANP)

Trump opent deur voor waterboarden

De Amerikaanse president Trump sluit niet uit dat Amerika het verbod op waterboarden opheft. Hij is ervan overtuigd dat de omstreden martelmethode werkt, zo zei hij in een interview met de Amerikaanse zender ABC.

"Ik wil ons land veilig houden. IS doet dingen waar niemand meer van gehoord heeft sinds de Middeleeuwen. We moeten vuur met vuur bestrijden", zei Trump. Volgens de president speelt Amerika niet op een gelijk speelveld als het gaat om de strijd tegen IS. "Zij schieten en onthoofden christenen die in het Midden-Oosten wonen."

Trump gaat met James Mattis, de minister van Defensie en Mike Pompeo, de directeur van de CIA, overleggen wat wel en niet kan. "Als zij het niet willen, is dat prima. Maar als ze het wel willen doen, dan zal ik helpen om dat doel te realiseren."

De verhoortechniek, waarbij een verdachte denkt dat hij verdrinkt, werd onder president Barack Obama verboden, nadat zijn voorganger George W. Bush de methode liet gebruiken in zijn strijd tegen terrorisme.

Trump opent deur voor waterboarden
Trump opent deur voor waterboarden (Foto: ANP)

Vandaag vette trailer Mass Effect: Andromeda

Via Twitter worden we vast lekker gemaakt voor een lange trailer van Mass Effect: Andromeda. BioWare geeft ons vast een voorproefje van enkele seconden. Mass Effect: Andromeda komt 23 maart uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc (Windows).

Kaas voor kerels

Het bestaat! Net nu ik dacht dat de “meer voor mannen” hype voorbij was, is daar opeens kaas. Niet zomaar kaas. Neen. Smeerkaas voor kerels. Je verzint het niet! Oh, nee, het is al verzonnen.

Een kuipje kaas Prestige wordt mij tig keer aangesmeerd tijdens de reclame van een dartstoernooi. Want dat kijken kerels. Die kijken geen voetbal, want dat is meer voor mannen. De subtiel ironische ondertoon zal u vast niet ontgaan. De reclameboodschap is, dat het echt iets voor mij is. De kerel. Een geel en zwart plastic bakje vol klonterige, slijmachtige substantie met het predicaat kaas. Een bak waarvan de helft uit kaas bestaat en de andere helft uit boter, zout en E-nummers. Eru weet wat kerels willen.

Hongarije krijgt Formule 1-test

De Formule 1 heeft het testschema voor het seizoen 2017 definitief gemaakt en opvallend hieraan is dat Hongarije twee testdagen toegewezen heeft gekregen. De baan vervangt hierbij Silverstone dat de afgelopen jaren gastheer van een test was.

De coureurs trappen deze winter af met twee testsessies in Barcelona (27 februari-2 maart en 7-10 maart). Tijdens een van die testdagen kunnen de natweerbanden getest worden.

Gedurende het seizoen zijn er drie testmomenten ingepland, op dinsdagen en woensdagen na een race. De eerste vindt plaats op 18 en 19 april na de Grand Prix van Bahrein. Hongarije zal volgen op 1 en 2 augustus, terwijl op 28 en 29 november, na de Grand Prix van Abu Dhabi het seizoen afgesloten zal worden.

De testen zijn wel aan regels gebonden, want op het totaal van vier testdagen in Bahrein en Hongarije zal een team op twee van die dagen een coureur in moeten zetten met minder dan drie gereden F1-races. De test in Abu Dhabi wordt gebruikt om banden voor 2018 te testen. Pirelli kan dan voor 1 december de compounds voor volgend jaar bepalen, terwijl de constructie van het rubber al voor 1 september duidelijk moet zijn.

Daarnaast krijgt Pirelli, net als in 2016, 25 testdagen voor de banden. Inmiddels hebben al acht teams toegezegd hiervoor een auto beschikbaar te willen stellen.

FIA wil coureurs minder vaak straffen

De Formule 1-coureurs kunnen opgelucht ademhalen, want autosportfederatie FIA wil minder straffen uit gaan delen, zo blijkt uit het nieuwe sportief reglement. Hierdoor wordt gehoopt dat rijders vaker inhaalacties in gaan zetten en dat er fraaie duels uitgevochten gaan worden, waarbij tikjes toegestaan zijn.

Afgelopen seizoen was er veel kritiek op de stewards die te snel straffen uit zouden delen. De FIA lijkt zich hier iets van aangetrokken te hebben, zo valt op te maken uit de regels. "Tenzij er bij de stewards geen twijfel over bestaat dat een coureur geheel of bijna geheel verantwoordelijk was voor een botsing, leggen zij geen straf op."

Mocht er een coureur uitvallen die een straf opgelegd heeft gekregen dan moet deze vanaf dit jaar de straf bij de volgende race alsnog in gaan lossen. Bijvoorbeeld niet uitgevoerde drive throughs kunnen omgezet worden in een gridstraf.

Laatste reviews en specials
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
preview
The Outer Worlds
special
20 jaar FOK! - wat cijfers op een rijtje
review
LEGO Jurassic World - Switch + prijsvraag
©FOK.nl e.a.