Taalnazi's

Iedereen kent ze wel die miereneukers met hun d, dt, t geneuzel, en ja miereneukers, niet miereNneukers want ik ben van de oude stempel en gebruik gewoon de oude spelling, ze kunnen me wat. En wie kan me wat, juist die taal regelneukers beter bekend als.... (insert tromgeroffel) Taalnazi's.

Nou moet ik eerlijk bekennen dat ik me soms ook erger aan sommige taalvouten, vooral enige/enigste en 'dat kost duur' krijg ik kippevel van maar hypocrisie is de mens niet vreemd en ik ben me er eentje (vrij naar Herman Finkers). Maar op de FOK! Frontpage gaan lopen miereneuken over een punt, punt komma, dubbele punt, een dt voutje, allebemachies wat een geneuzel. Iedereen maakt wel eens een typevoutje, maar er wordt soms een halszaak van gemaakt. En gaat een topic WAAAY Offtopic omdat zo'n Taalnazi loopt te muggeziften dat iemand 'Hont' 'Garp' of 'Steleriseren' heeft geschreven.

Sommige Taalnazi's, en dat zijn ze gelukkig niet allemaal, schijnen er een pervers genoegen in te scheppen degene die een typvout maakt voor dom, achterlijk, mongool, ongeschoold en meer van dat soort fijns uit te maken. En dan heb ik zoiets van: ga je niet een beetje te ver in je regelzucht.
Tegenwoordig, om de grootste spelvouten te voorkomen, gebruik ik in Firefox een automatische spellingchecker plug-in, werkt fantastisch en houdt de grootste Taalnazi's van me af, echt een aanrader voor iedereen die in zijn snel en verwoed een antwoord typen per ongeluk een verkeerde toets aanslaat.

Maar waar komt de term Taalnazi nou vandaan? Eigenlijk kan ik geen eenduidige oorsprong vinden. Met nazi denk je natuurlijk al snel aan de Duitsers tijden WO2 maar daar lijkt het toch niet helemaal vandaan te komen. Taalpuristen, en hoe verwacht je ook anders, hekelen de term Taalnazi en vereenzelvigen zich niet met dat woord. Maar weten ook de oorsprong niet. Google geeft alleen een hoop theorieën maar ook geen eenduidig antwoord; alleen dat de term Taalnazi al bijna 20 jaar oud is.

Maar wat is in algemene termen de definitie van een Taalnazi, of wat is het verschil met een Taalpurist? Dat is makkelijk te beantwoorden, een Taalpurist wijst op een vriendelijke manier een ander op een grammaticale of spelvout, een Taalnazi doet het op een onvriendelijke dwingende, grove, beledigende manier, en daarom wordt een dergelijk persoon dan ook een Nazi genoemd, dat is tenminste een makkelijk te beantwoorden vraag.

Maar hier komt de hamvraag: wie was de eerste Taalnazi?
Ook deze is makkelijk te beantwoorden, dat was deze man:

Rudolf Hess (Foto: Bundesarchiv.de)
Rudolf Hess (Foto: Bundesarchiv.de)

Rudolf Hess, die Hitlers Mein Kampf heeft gecontroleerd op grammatica- en spelvouten voordat het naar de drukker ging.
De enige echte Taalnazi.

En mocht je het woord Taalnazi zat zijn, mijn zoektocht naar de herkomst van het woord heeft, naast geen echt resultaat daarover, wel een mooi lijstje met alternatieven opgeleverd.

Taaliban
Taalstasi
Taaltiran
Taalguerrilla
Taalteek
Taalzeloot

Vrij te gebruiken als iemand zich weer eens superieur opstelt omdat hij/zij een taalvout in iemands post ontdekt.

Mvrgr, BasOne, Taalterrorist.