Nederlandse finalisten in rolstoeltoernooi Australian Open

Op de Australian Open is toch nog het nodige Nederlandse succes te vieren. Zoals wel vaker het geval is hebben een aantal Nederlandse rolstoeltennissters zich voor de finales geplaatst.

In het damesenkelspel loopt het voor paralympisch kampioene Jiske Griffioen vooralsnog op rolletjes. De Nederlandse wandelde door het toernooi en hoopt haar vijfde Grand Slam-titel in het enkelspel binnen te halen. De 31-jarige Griffioen staat net als in 2006, 2015 en 2016 in de finale, waarbij ze de vorige twee titels in Melbourne op haar naam schreef. In de eerste ronde stuurde ze Aniek van Koot naar huis, waarna de Duitse Sabine Ellerbrock - de winnares van 2014 - zich geen moment staande kon houden: 6-2, 6-1. In de finale staat Griffioen tegen de 22-jarige Japanse Yui Kamiji, tweevoudig finaliste in Melbourne, wat gezien het ijzersterke spel van de Japanse een lange zit kan worden.

Griffioen en Kamiji zitten in het dubbelspel ook tegenover elkaar. Er deden maar vier koppels mee en dus begon het toernooi met de halve finales. Daarin won Griffioen samen met Van Koot van Marjolein Buis en de Britse Lucy Shuker. Het Nederlandse duo won de Australian Open in 2013 en hebben samen zeven Grand Slam-titels op hun naam. Kamiji speelt samen met een relatief onbekende Nederlandse: Diede de Groot. De Japanse is al jaren de grote ster van het damesdubbel. Samen met de Britse Jordanne Whiley won ze in 2014 alle vier Grand Slams, terwijl het duo in 2015 en 2016 ook twee titels won. Met Buis was Kamiji vorig jaar in Melbourne de beste en ze hoopt er dit keer met De Groot voor de vierde keer op rij de titel binnen te slepen.