Russische ex-dopingzondaars pakken Europese biatlontitels

heywoodu

Op het open Europees kampioenschap biatlon in het Poolse Duszniki-Zdroj zijn de eerste twee titels gewonnen door Russen. Die keerden beiden pas dit seizoen terug van een dopingschorsing, waardoor het op social media klachten regent over de dominantie van de al eerder betrapte Russen. Het kampioenschap werd geopend met de individuele wedstrijd: twintig kilometer voor de mannen, vijftien voor de vrouwen, met in totaal vier schietbeurten. Elke misser levert niet, zoals bij de andere onderdelen, een strafronde, maar een strafminuut op. 

Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het open EK in het biatlon geen wedstrijd is op het hoogste niveau. Waar de World Cup het WK als hoogtepunt van het seizoen heeft, heeft de IBU Cup - het tweede niveau - het EK als hoogtepunt. Op de startlijsten staan vaak een interessante mix aan atleten: van World Cup-deelnemers die kort voor het WK van komende maand nog een plekje in de nationale selectie willen veroveren tot 'exotische' deelnemers, zoals Mongoliërs en de Braziliaanse Bruna Moura, die ruim een jaar geleden dit lezersinterview voor FOK!sport verzorgde.

Het tweede niveau van de biatlonwereld wordt doorgaans gedomineerd door Russen. Het land kent een overschot aan professionele biatleten en aangezien er in de World Cup maar een beperkt aantal startbewijzen beschikbaar is, starten ook in de IBU Cup en op het open EK een aantal zeer sterke atleten. De winnaar in Duszniki-Zdroj was Alexander Loginov en daar was niet iedereen blij mee. De 24-jarige Rus keerde aan het begin van het seizoen terug van een dopingschorsing en sindsdien is hij bloedsnel in de IBU Cup.

Donderdag schoot hij het eerste schot naast het doel, maar de overige negentien waren allemaal treffers. De Bulgaar Krasimir Anev raakte alle twintig schoten, maar kwam door minder snel langlaufen ruim tien seconden tekort om Loginov van de titel te houden. De Russische dominantie werd vooral daarachter nog eens duidelijk: Alexey Slepov pakte met foutloos schieten het brons, Yuri Shopin, Alexey Volkov en Dmitry Malyshko eindigden met elk één misser als vierde, vijfde en zesde.

Het beeld bij de vrouwen was niet heel anders en ook daar doet een ex-dopingzondaar het bijzonder goed. Irina Starykh werd rond de Olympische Spelen van 2014 geschorst en keerde dit seizoen terug. Ook zij is in de IBU Cup ernstig goed op dreef, zoals uw redacteur na de individuele wedstrijd in het Duitse Arber eerder deze maand van een van de andere deelnemers hoorde: "Ik stond bij de klim te kijken en Starykh en de andere Russinnen vlogen er omhoog alsof ze nog niet eens een beetje vermoeid waren...in de slotronde van zo'n zware wedstrijd!", klonk het verbijsterd.

In Duszniki-Zdroj stond er weer geen maat op Starykh, die foutloos schoot en daardoor met meer dan een minuut voorsprong de titel pakte. Het zilver was voor de ervaren Svetlana Sleptsova, die alleen op het tweede niveau een goede vorm lijkt te kunnen hebben - in de World Cup lukt het al tijden niet meer. De jonge Oekraïnse Anastasiya Merkushyna zorgde met één misser nog voor een andere vlag op het podium. De foutloos schietende Elisabeth Högberg nestelde zich op plek vier ook nog tussen het Russische geweld, waarbij Svetlana Mironova de vijfde plek veroverde. Met Olga Yakushova op plek acht en Daria Virolaynen op de negende stek bestond de halve top-10 uit Russische dames.