Tarik Tissoudali: van Frans 'kutgevoel', naar heerlijk Nederland

Redactie

Tarik Tissoudali kwam deze winter op huurbasis over naar Cambuur. De 23-jarige linksbuiten van Le Havre had gisteren ook een aandeel in het Leeuwardse bekersprookje.

"Het voelt heerlijk om weer in Nederland te zijn en minuten te maken. Ik dacht bij mezelf: stond ik er nog maar in om een penalty te raken", vertelt Tissoudali, die na 67 minuten naar de kant werd gehaald. "Het is weer even wennen, zeker conditioneel. In de rust was al afgesproken dat ik gewisseld zou worden. Nog twintig minuten alles geven was het plan."

In de jeugd speelde hij voor SV Argon, VV Young Boys, AFC DWS en VV Sparta Nijkerk. Via laatstgenoemde ging hij uiteindelijk de profwereld in. "Ik ben steeds een stapje omhoog gegaan in de jeugd, maar het gevoel dat ik ging slagen in de voetballerij was er eerlijk gezegd niet meer. Ik was 21 en hoe ouder je wordt, hoe moeilijker het is. Toen kwam plotseling Telstar met een proefcontract. Met alle risico’s van dien, gaf ik mijn school en werk op. Gelukkig kreeg ik na twee weken een mooi contract, waar ik tot op de dag van vandaag heel blij mee ben."

Le Havre
Afgelopen zomer tekende de Amsterdammer een vierjarig contract bij Le Havre, dat actief is in de Ligue 2. "Dat beviel niet zoals gepland, want ze gaven me geen speeltijd. Ik ging mijn wedstrijden bij het tweede elftal spelen en dat demotiveert. Met slechte velden en geen entourage is het mentaal lastig uit te houden. Dan moet je kijken naar oplossingen en in mijn geval was dat Cambuur." Dat de club uit Leeuwarden hem een tijdelijke uitweg bood, luchtte op. "Ik twijfelde geen seconde, want ik wilde daar zo snel mogelijk weg."

Hij krijgt tot het eind van dit seizoen te maken met een oude bekende. Stefano Lilipaly werd dinsdag per direct in huis gehaald door Cambuur. De 27-jarige Arnhemmer kwam over van Telstar, waar de twee samen speelden. "Ik was hartstikke blij toen ik het hoorde. Hij past echt in dit team. Stefano is een harde werker en is conditioneel heel sterk. Ook maakt hij slimme loopacties, waardoor hij vaak voor het doel te vinden is."

Tissoudali koos uiteindelijk ook voor Leeuwarden. Echt genieten van de Franse havenstad, die niet ver van Parijs ligt, lukte hem sowieso al niet. "Als ik mijn plezier in het veld niet kan vinden, vind ik die daarbuiten ook niet zo gauw. De dagen duurden heel lang. Als ik terug kwam van een training was ik van binnen meteen weer boos. Dan dacht ik: lekker getraind, maar een kans krijg ik toch niet. Dat bezorgde me echt een kutgevoel."

Trainerswissel
Onder coach Bob Bradley, die de Amsterdammer haalde, was er vertrouwen in speeltijd. In oktober werd echter een nieuwe trainer aangesteld. "Toen hij kwam was het klaar. Hij had andere spelers in gedachten en er kwam een nieuw systeem waar ik het moeilijk mee had. Toen zijn we dus gaan kijken naar een verhuur. Ik was blij dat ze mee wilden werken, anders had ik een jaar lang niets gedaan."

"Ik wil weer naam maken in Nederland, zodat ik ook opval bij andere clubs", vervolgt de 23-jarige. "Ook wil ik met Cambuur naar de Eredivisie promoveren. Voor dat alles heb ik nog een half jaar. Als ik volgend seizoen de kans niet krijg bij Le Havre, wil ik een andere oplossing vinden."

KNVB Beker
Op de vraag wie ze in de volgende ronde van het bekertoernooi willen treffen, hoeft Tissoudali niet lang na te denken: "Sparta. Tegen hen zouden we er zeker een mooie wedstrijd van kunnen maken. Als we die winnen, hoop ik tegen Feyenoord in de finale te spelen", voorspelt hij. "Ook al is het nog ver, het ideale plaatje zou zijn dat we de beker meenemen uit hun eigen huis."