De Olympische Winterspelen zijn jarig!

De Olympische Winterspelen zijn jarig en dat mag gevierd worden! Het is vandaag precies 93 jaar geleden dat de eerste Olympische Winterspelen van start gingen in het Franse Chamonix.

Op 24 januari 1924 werden de Spelen daar geopend, waarna gelijk een lege dag volgde. Op 26 januari was het dan tijd voor de eerste wedstrijden en dus gingen de Spelen echt van start. Schaatsen stond op het programma, maar Nederlandse deelname was er in Chamonix nog niet.

Schaatsen was overigens ook de sport waar de eerste medailles verdeeld werden, te beginnen met de 500 meter. De Amerikaan Charles Jewtraw was in de VS de snelste schaatser op de kortste afstanden, maar tegen de tijd dat Chamonix 1924 eraan kwam was hij al gestopt. Jewtraw besloot toch weer te gaan schaatsen en reisde naar Frankrijk in prima vorm, getuige onder meer een wereldrecord van 9,4 seconden op de 100 yards vlak voor vertrek. 

In de vijftiende rit kwam Jewtraw in actie en met 44,0 seconden zette hij de snelste tijd neer. De favoriete Noor Roald Larsen kwam er niet meer aan en de rappe Finnen waren al verslagen. Zo werd Charles Jewtraw even later gehuldigd als eerste winnaar ooit van olympisch goud op de Winterspelen. Overigens werd de legendarische Fin Clas Thunberg alsnog de koning van de Spelen: hij won de 1500 en 5000 meter en het allroundklassement, naast zilver op de tien kilometer en brons op de 500 meter. 

De prestatie van de Noorse langlaufer Thorleif Haug mocht er ook zijn: goud op de 18 kilometer, goud op de 50 kilometer, goud op de noordse combinatie en brons bij het schansspringen, hoewel dat laatste pas vijftig jaar later ontdekt werd door een overijverige Noorse sporthistoricus - een rekenfoutje bracht Haug in 1924 nog op de vierde plek.