Nummer 1 Hits: Petula Clark - Downtown

Exact 52 jaar geleden stond de Britse zangeres op de eerste plaats in de Amerikaanse hitlijsten met haar single 'Downtown'. Een mooie gelegenheid om eens terug te kijken op de totstandkoming van deze hit.

 Petula Clark - Downtown

'Downtown' was een liedje dat in het najaar van 1964 werd geschreven door Tony Hatch, een componist die in 1961 al eens had meegewerkt aan het liedje 'Sailor' voor Petula Clark, die daar haar eerste nummer 1 hit mee scoorde. Hatch was in New York en maakte een wandeling vanaf Broadway naar Times Square waarbij hij het gevoel had alsof hij in het centrum van de stad liep. De componist wou een doo wop-nummer maken in de stijl van The Drifters en bood het nummer in eerste instantie aan zangeres Julie Grant aan, die het aanbod vriendelijk afwees.

Een aantal dagen later was Hatch in Parijs waar hij een afspraak had met zangeres Petula Clark in verband met een aanstaande opnamesessie. Hatch had een aantal liedjes meegenomen van publicisten uit New York maar Clark was niet onder de indruk van het gebodene en vroeg Hatch of deze niet zelf met iets nieuws bezig was. Met lichte tegenzin, het liedje was tenslotte nog niet verder dan de titel en een paar regels tekst, liet Hatch een ruwe versie horen van zijn nummer waarbij hij de tekst 'Downtown' een aantal keren zong. Clark, die in haar keuken een pot thee aan het zetten was, hoorde het liedje en was meteen verkocht. "Dit is het liedje dat ik wil opnemen. Maak het af en schrijf er een goede tekst bij. Zorg voor een goed arrangement en ik neem een liedje op waar we trots op kunnen zijn, zelfs als het geen hit wordt".

Op 16 oktober 1964 werd 'Downtown' opgenomen in studio 1 van de Pye Studios in Londen. Het nummer werd opgenomen met een orkest bestaande uit sessiemuzikanten, waaronder de gitaristen Jimmy Page, Vic Flick en Big Jim Sullivan, drummer Ronnie Verrell en The Breakaways als achtergrondkoortje. Het nummer werd in drie takes opgenomen waarbij uiteindelijk de tweede take zou worden gebruikt voor de plaat.

'Downtown' verscheen op 18 november 1964 in de Britse singlescharts en stond daar 15 weken in met als hoogste positie de tweede plaats achter 'I Feel Fine' van The Beatles. Op 19 december 1964 werd de single ook in Amerika uitgebracht waar het liedje op 26 januari 1965 de hoogste positie in de Billboard Top 100 overnam van The Righteous Brothers. Petula Clark was daarmee de eerste Britse zangeres die een nummer 1 hit had in Amerika sinds 1952 toen Vera Lynn aan de top van de lijst stond met haar uitvoering van 'Auf Wiederseh'n Sweetheart'. Ook was petula Clark de eerste Britse vrouwelijke artiest waarvan meer dan 1 miljoen singles zouden worden verkocht. De single 'Downtown' was eveneens een nummer 1 hit in Australië, Canada, Nieuw Zeeland, Rhodesië en Zuid-Afrika en deed het ook goed in Denemarken (#2), India (#3), Nederland (#4) en Noorwegen (#8).