Advocaat weg als assistent bondscoach, op weg naar Fenerbahçe

Dick Advocaat heeft de KNVB laten weten dat hij opstapt als assistent-bondscoach van het Nederlands elftal. De 68-jarige Hagenaar, die de naar PSV vertrokken Ruud van Nistelrooy opvolgde, ging in mei aan de slag en heeft tijdens de serie oefenwedstrijden in juni op de bank gezeten.

Advocaat heeft aangegeven elders aan de slag te gaan. Hij is waarschijnlijk dat hij bij het Turkse Fenerbahçe aan de slag gaat. “Ik ben verbaasd en teleurgesteld. Toen ik Dick in het voorjaar benaderde om assistent te worden gaf hij mij de indruk dat hij zich daar voor langere termijn aan wilde verbinden. Maar goed, het heeft geen zin er lang bij stil te staan, we moeten door. Vanaf nu gelden alleen de wedstrijden tegen Griekenland en Zweden. Er is werk aan de winkel," aldus een teleurgestelde bondscoach Danny Blind.

Technisch directeur Hans van Breukelen: "Ik ben onaangenaam verrast. Natuurlijk ken ik de voetbalwereld en ik weet dat dergelijke zaken kunnen gebeuren. We richten ons nu op het zoeken naar een vervanger."

Update 11.45 uur

Dick Advocaat heeft tegenover de NOS bevestigd dat hij naar Fenerbahçe vertrekt. De trainer gaat een contract voor één jaar bij de Turkse club tekenen. "Ik heb heel veel zin om bij zo'n grote club in Turkije aan de slag te gaan. Op mijn leeftijd is dat een prachtige uitdaging", aldus de bijna 69-jarige Advocaat. 


Dick Advocaat in het oefenduel tegen Polen legt uit hoe het moet. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)
Dick Advocaat in het oefenduel tegen Polen legt uit hoe het moet. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)