Cubaans en Russisch goud op eerste dag worsteltoernooi

De eerste dag van het worsteltoernooi op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro heeft goud opgeleverd voor Cuba en Rusland. De eerste twee gewichten in het Grieks-Romeins worstelen stonden op het programma.

Bij de mannen tot 59 kilogram viel in de eerste ronde al een daverende verrassing te noteren: regerend olympisch kampioen en zesvoudig wereldkampioen Hamid Sourian werd door de Japanner Shinobu Ota uitgeschakeld. Sourian begon prima, maar Ota duwde hem aan het eind van de mat - waarbij Sourian het scorebord kapot viel - en gecombineerd met een eerdere worp leverde het Ota de winst op. 

De Japanner wist zich langs meerdere grote namen te werken, waaronder in de halve finale Rovshan Bayramov. De Azeri won in 2008 en 2012 olympisch zilver, maar werd verslagen door Ota. In de finale stond de Japanner tegenover de Cubaanse wereldkampioen Ismael Borrero en die bleek dan toch een maatje te groot. Met onder meer een fantastische worp scoorde hij een 8-0 zege tegen de Japanner. Bayramov verloor in de strijd om brons van de Noor Stig-André Berge, terwijl de andere bronzen medaille naar Elmurat Tasmuradov ging. Hij versloeg de Kirgizische oud-wereldkampioen Arsen Eraliev.

Borrero zet een grote worp in tegen Ota (PROSHOTS/Action Images)
Borrero zet een grote worp in tegen Ota (PROSHOTS/Action Images)

De klasse tot 75 kilogram werd opnieuw een prooi voor de Rus Roman Vlasov. In de achtste finales stond hij al tegenover de Zuid-Koreaan Kim Hyeon-woo, de olympisch kampioen van 2012 in de klasse tot 66 kilogram. Vlasov won nipt, maar stoomde vervolgens door naar de finale. Daar ontmoette hij de Deen Mark Madsen, waar hij vorig jaar de WK-finale van won. Ook dit keer was Vlasov een maatje groot en dus verloor Madsen ook zijn vijfde mondiale finale. Brons was voor Kim, die de Kroaat Bozo Starcevic versloeg, en voor de Iraniër Saeid Abdevali, die afrekende met de Hongaar Peter Bacsi.