PlayStation 4-update 4.00: alle details

Sony heeft vandaag meer details uit de doeken gedaan van de komende systeemupdate van PlayStation 4. Op de PlayStation Blog legt Sony's John Koller uit welke nieuwe features de update zoal behelst. Zo krijgt de user interface een facelift, komen er meer mogelijkheden om onderdelen te organiseren met behulp van mappen, en komen er updates naar het quick menu-scherm.

De update heeft codenaam Shingen gekregen. Mensen die zich hebben opgegeven voor de bètatest van de update, kunnen spoedig een e-mail van Sony verwachten dat ze met Shingen aan de slag kunnen.

Allereerst gaat de user interface (UI) op de schop. "[de UI] wordt geraffineerder en makkelijker te gebruiken. De algehele look zal ongeveer gelijk blijven, maar met een heleboel aanpassingen en verbeteringen. Sommige veranderingen zijn meteen zichtbaar, zoals nieuwe systeemachtergronden en en een herziene 'what's new'-tab, terwijl andere verbeteringen wat subtieler van aard zijn, zoals geupdate popup-notificaties en herontworpen systeemiconen", aldus Koller.

PS4 4.00 brengt ook veranderingen aan in het quick menu, om het sneller en eenvoudiger in gebruik te maken. Met de update zal het quick menu niet langer het volledige scherm beslaan, maar slechts een klein gedeelte zodat je niet langer je game hoeft te verlaten om er in te kijken. In het quick menu zijn verder een paar nieuwe functies terug te vinden die er voor zorgen dat je niet langer terug naar je home screen hoeft om bepaalde zaken op te vragen. Zo kun je de online status van je vrienden zien en heb je de beschikking over snelkoppelingen om snel een Party te joinen of je Favorite Groups en Communities te bekijken. Het quick menu is nu ook naar smaak te customizen, zodat je items kunt toevoegen of verwijderen.

Het share menu is ook vernieuwd. "Net zoals het quick menu neemt het share menu nu slechts een deel van het scherm in beslag. Het slaat de laatste social network op waar je video clips of screenshots naartoe hebt geupload, zodat het delen van gamemateriaal gestroomlijnder gaat. Twitter-videos die rechtstreeks geupload kunnen worden, mogen nu 140 seconden lang zijn - voorheen was dat slechts 10 seconden."

Een van de meest gevraagde features voor het PS4-dashboard is de mogelijkheid om mappen te gebruiken om games en apps te organiseren. Met de update krijgen PS4-bezitters de optie om mappen aan te maken in de content launcher en in de library. Op die manier kun je je favoriete games en/of apps op een centrale plek opvraagbaar maken. 

De PS4-library krijgt tevens een makeover. Er komt een nieuw tabblad genaamd "Purchased", waarin alles staat wat je bezit in de categorieën games, apps, demo's etcetera. Het Games and Applications-tabblad zal focussen op content die is geïnstalleerd, in plaats van alles te herbergen wat je bezit. Het is een handige manier om je content te 'ontvlechten' zodat het wat meer gecategoriseerd is. Ook is de zoekfunctie in de library verbeterd en kun je nu sorteren op aanschafdatum of installatiestatus, en kun je zoeken naar specifieke titels via tekst-input.

Er komt ook een offline-modus, alleen het is nog niet helemaal duidelijk hoe die werkt. Koller: "Je zal een nieuwe 'offline-modus' zien wanneer de PS4 geen verbinding kan krijgen met internet. In de offline-modus kun je je hele trophy-collectie inzien zonder internetverbinding". Dit klinkt alsof je dus alleen offline-modus kunt activeren wanneer er geen internetverbinding is. De hidden trophies zijn nu ook in te zien qua informatie met een speciale knop. De trophy-iconen zijn ook verbeterd en laten nu zien wat de zeldzaamheid van een bepaalde trophy is.

Tenslotte krijgt de user profile-pagina een nieuwe look. Deze verbetering moet er voor zorgen dat je bepaalde cruciale informatie meteen onder ogen krijgt in plaats van je eerst door allerlei submenu's te worstelen. Zo kun je nu ook trophies meteen vergelijken met andere spelers via hun profiel, en je eigen profiel voorzien van een achtergrond.

Het is belangrijk te vermelden dat bovenstaande vernieuwingen 'bèta only' zijn en er bij de officiële release nog meer nieuwe features komen. Wanneer de nieuwe systeemsoftware voor iedereen wordt uitgerold is nog niet bekend.