Goud voor Van Rouwendaal op tien kilometer open water

Sharon van Rouwendaal heeft op de tien kilometer in het open water zwemmen het goud weten te behalen. In een fenomenale race met een ongekende voorsprong op de rest zwom ze solo naar de finish. Uiteindelijk finishte ze in 1:56:32,10, ruim zestien seconden voor de nummer twee.

Van Rouwendaal sloeg zelfs het laatste drinkmoment over, zodat de rest van de groep ook gedwongen werd achter haar aan te gaan. Vanaf dat moment nam Van Rouwendaal afstand en was ze niet meer bij te halen. Haar trainingsmaatje in Frankrijk pakte het zilver, Aurelie Muller won het gevecht achter van Van Rouwendaal. De Italiaanse Rachele Bruni pakte het brons. 

Morgen komt regerend Europees kampioen Ferry Weertman in actie op de tien kilometer open water. Om 14:00 uur Nederlandse tijd gaat hij van start.

Update 16:14 uur:
De Franse Aurelie Muller is gediskwalificeerd en loopt daarmee het zilver mis. Bij het aantikken trok zij een tegenstander onder water. Het zilver gaat nu naar de Italiaanse Rachele Bruni, het brons naar de Braziliaanse Poliana Okimoto. 

Sharon van Rouwendaal
Sharon van Rouwendaal na de gouden race op de tien kilometer (Foto: Pro Shots/Action Images)