Mannen opgepakt na vondst munitie bij Anis B.

De politie heeft twee mannen opgepakt in verband met de vondst van 45 kilo munitie in maart. De vondst werd gedaan bij de aanhouding van de Franse terreurverdachte Anis B. en drie Algerijnse medeverdachten in Rotterdam. Hun vingerafdrukken zijn gevonden op een plastic tas met munitie voor kalasjnikovs.

De twee (30 en 32) werden woensdag ingerekend. Ze komen uit Rotterdam en Vlaardingen en hun voorarrest is vrijdag verlengd, laat het Openbaar Ministerie weten.

De mannen worden verdacht van betrokkenheid bij het leveren van munitie aan de terroristische organisatie waartoe B. en zijn medeverdachten volgens het OM behoren.

Kompaan
Op één van de plastic tassen met munitie zijn ook vingerafdrukken aangetroffen van Reda Kriket. Kriket werd eind maart in een voorstad van Parijs aangehouden en was vergevorderd met het voorbereiden van een aanslag. Bij hem thuis werden toen vijf Kalasjnikovs, patroonhouders met scherpe munitie en explosieven onderschept.

B. wordt als een kompaan van Kriket beschouwd. Hij is ook in de woning van Kriket geweest. Verder was hij volgens de Fransen met Kriket in Syrië voor de jihad. In het ouderlijk huis van B. in Frankrijk vond de politie een vals identiteitsdocument, jihadistische video's en handleidingen voor het maken van bommen.

Het OM heeft tot nu toe nog geen aanwijzing dat de verdachten een aanslag op Nederlands grondgebied wilden plegen.

Mannen opgepakt na vondst munitie bij Anis B.
Mannen opgepakt na vondst munitie bij Anis B. (Foto: ANP)