Lavillenie geeft 'zeker goud' weg
Een grote stunt op het EK atletiek in Amsterdam was er bij het polsstokhoogspringen. Renaud Lavillenie had de concurrentie kunnen vernederen door met slechts 1 sprong te winnen, maar hij had de lat letterlijk te hoog gelegd. Drie afsprongen op 5 meter en 75 centimeter zorgde voor een eerloze aftocht voor de Fransman, terwijl de winnaar maar 5 meter 60 sprong.
Het was een finale met een groot aantal deelnemers, 15 in plaats van de normale 12. Veel van hen sprongen zwak, velen, zoals oud-wereldkampioen Wojiechkowski kwam maar tot 5.30. De Slowaak Robert Renner kwam tot 5.50 en was een van de weinigen die dat zonder fouten deed. Na de 5.60 waren er nog 3 man in competitie: Jan Kudlicka en Robert Sorbera hadden 5.60 gesprongen en Renaud Lavillenie had nog niet gesprongen. De Tsjech en de Pool sprongen niet over 5.70. Toen hoefde Lavillenie alleen nog zijn aanvangshoogte te halen om te winnen. Dit gebeurde niet. Drie foutsprongen en Lavillenie kon zonder eremetaal naar huis. Door 1 foutsprong minder versloeg Sorbera Kudlicka om het goud, Kudlicka pakte zilver. Renner pakte derhalve brons.
Ook op andere disciplines werden medailles verdeeld. Op het verspringen geen verrassing: Spanovic pakte goud met een sprong van 6.94, maar nips voor de Britse Jazmyn Sawyers. Derde werd Malaika Mihambo. Op de 400 horden deed Turkije weer goede zaken in het medailleklassement. De Cubaanse Turk Copello Escobar pakte goud, voor de Spanjaard Fernandez en uittredend kampioen Hussein, een Zwitser. De Noor Warholm lag tot de negende horde aan de leiding, maar verloor al zijn snelheid door een inschattingsfout.
In de 400 meterfinale ook Nederlandse inbreng van Nicky van Leuveren. Zij kon niet imponeren vanuit baan 1 en werd laatste. De Italiaanse Libania Grenot won gemakkelijk voor de Franse Guei en de Britse Onuora, die net haar landgenote Christine Ohuruogu versloeg met haar beste seizoenstijd.
Als laatste was er nog de afsluitende afstand van de eerste dag van de zevenkamp. Op de 200 meter deed Vetter het goed, met 23.90 noteerde zij de snelste tijd, overigens in afwezigheid van de echte topsprinters van het heptathlonveld. Nadine Broersen kon echter niet tevreden zijn, zij kreeg na de 200 meter enorm last van haar buik en moest overgeven. Het is voor haar te hopen dat ze nog verder kan.