FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 16 mei 2016

Ruim 37.000 Afghaanse families op de vlucht

Meer dan 37.000 Afghaanse families zijn in de eerste vier maanden van het jaar voor het voortdurende geweld in het land uit hun woonplaatsen gevlucht. Dit blijkt uit een maandag gepubliceerd rapport van de Verenigde Naties.

Tot en met 30 april had de VN 37.294 gezinnen geteld die ontheemd zijn geraakt. Met een gemiddelde grootte van een gezin van zeven personen zijn dat bijna 260.000 mensen.

Het rapport bevatte ook gecorrigeerde cijfers over 2015. In dat jaar zijn 384.480 mensen op de vlucht geslagen voor het geweld in hun dorpen. Dat is een stijging van 96 procent in vergelijking met 2014. 61 procent van de ontheemden in Afghanistan zijn kinderen.

Geweld
In totaal bedraagt het aantal ontheemden in het land nu meer dan 1,2 miljoen mensen. De VN waarschuwde dat er op dit moment alleen nog maar "minimale internationale steun" voor hen is.

Sinds eind 2014 het mandaat van de NAVO in Afghanistan eindigde, nam het geweld in het land snel toe. Nu de islamitische strijders van de Taliban een nieuw lenteoffensief zijn begonnen, hebben de gevechten zich nog verder uitgebreid.

Ruim 37.000 Afghaanse families op de vlucht
Ruim 37.000 Afghaanse families op de vlucht (Foto: ANP)

Guus Meeuwis sluit tournee af in Carré

Met een optreden in het Amsterdamse Carré is er een einde gekomen aan de theatertour Morgen van Guus Meeuwis.

Meeuwis begon in januari aan de reeks. Parallel aan de theatertour deed hij ook een rondje langs Nederlandse clubs. Morgen leende zich volgens de zanger perfect voor zowel clubs als theaters. "Daarom hebben we besloten om beide podia te bespelen" zei Guus bij aanvang van de concertreeks. "Ik wil niet kiezen en dat is ook niet nodig. De liedjes van de nieuwe plaat lenen zich perfect om gas te geven in de clubs maar ook om de meer intieme sfeer van het theater op te zoeken."

Guus kan zich nu gaan voorbereiden op zijn jaarlijkse concerten in het Philips Stadion in Eindhoven.

Guus Meeuwis sluit tournee af in Carré
Guus Meeuwis sluit tournee af in Carré (Foto: BuzzE)

Staatsleningen VS in handen Saudi's bekend

Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft voor het eerst inzage gegeven in de staatsleningen die in handen zijn van Saudi-Arabië. Dat gebeurde na een beroep op de wet openbaarheid van bestuur door persbureau Bloomberg.

De belangrijke olieproducent bezat eind maart 116,8 miljard dollar (103 miljard euro) aan Amerikaanse staatsobligaties. De VS gaven eerder niet aan hoeveel Saudi-Arabië bezit, want het land werd altijd ondergebracht in een brede groep olieproducenten, waarvan alleen het gezamenlijk cijfer werd gemeld.

Er was eerder dit jaar de vrees dat Riyad Amerikaanse staatsleningen zou kunnen verkopen vanwege de sterk gedaalde olieprijzen. Ook waren er berichten dat de Saudi's voor honderden miljarden aan Amerikaanse waardepapieren van de hand kunnen doen als het Congres een omstreden wet aanneemt die tot processen kan leiden rond de beweerde Saudische medeverantwoordelijkheid voor de aanslagen van 11 september 2001.

China en Japan zijn overigens de grootste buitenlandse bezitters van Amerikaanse staatsleningen met respectievelijk 1250 en 1130 miljard dollar.

Staatsleningen VS in handen Saudi's bekend
Staatsleningen VS in handen Saudi's bekend (Foto: ANP)

Grote vechtpartij bij voetbalclub Kerkdriel

Na een voetbalwedstrijd bij een club in Kerkdriel heeft de politie maandag moeten ingrijpen. Ongeveer vijftig mensen van twee clubs, de een van voetbalvereniging DSC Kerkdiel en een team uit Dordrecht, gingen na een wedstrijd met elkaar op de vuist. Drie, mogelijk vier mensen raakten gewond.

Rond 16.30 uur ontstond de vechtpartij tussen het team van Kerkdriel, dat aan het bbq-en was en het team uit Dordrecht. Het ging niet om twee teams die tegen elkaar hadden gespeeld. Waarom er geknokt werd, is nog niet duidelijk.

De politie in Kerkdriel moest worden geholpen door collega's uit onder meer Den Bosch en Utrecht. Een man uit Dordrecht is aangehouden; omdat hij niet wilde luisteren naar de politie.

Grote vechtpartij bij voetbalclub Kerkdriel
Grote vechtpartij bij voetbalclub Kerkdriel (Foto: ANP)

Douwe Bob ging 'slapen met een traan'

Douwe Bob was zaterdag zo teleurgesteld nadat hij elfde was geworden op het Eurovisiesongfestival dat hij 'ging slapen met een traan'. "Het kwam zo hard aan", vertelde de zanger maandagavond in RTL Late Night.

"Het voelde alsof ik mijn land in de steek had gelaten." Douwe had het idee dat iedereen achter hem stond, 'bijna een soort EK-gevoel'. Zondag voelde de zanger zich al beter. "Ik werd wakker met een glimlach. De mensen zijn nog steeds dol op me. Ik ben ook heel blij met wat we hebben neergezet. We hebben geen steken laten vallen."

Dat Douwe in Stockholm zijn eigen tijdelijke kroeg heeft gehad waar hij met andere songfestivaldeelnemers optrad, noemt hij 'een overwinning op zich'. "De slogan van dit jaar was Come Together en ik heb het gevoel dat ik daar echt aan heb bijgedragen. Ik heb nu overal adresjes."

Visitekaartje
Over de Oekraïnse zangeres Jamala, die met haar nummer 1944 de winst pakte, zei Douwe eerder al dat hij zich 'niet kan identificeren met die muziek'. "Maar ze was ook een van mijn favorieten. Niet door de muziek, maar zij had een hele toffe boodschap. Oekraïne is een verscheurd land en zij zingt een lied over Stalin. Dat vond ik heel stoer, daar heb ik veel respect voor."

Douwe hoopt dat zijn songfestivalavontuur de deuren opent voor een internationale carrière. "We hebben op één gestaan in Estland, IJsland gaf ons twaalf punten en we zijn in Engeland en Duitsland gedraaid. Ik zie wel wat daaruit komt, maar natuurlijk wil ik mij nieuwe plaat graag internationaal uitbrengen. Ik vind het heel tof dat we een Nederlands visitekaartje hebben kunnen achterlaten."

Douwe Bob ging 'slapen met een traan'
Douwe Bob ging 'slapen met een traan' (Foto: BuzzE)

Twee miljoen mensen zagen Soldaat van Oranje

Twee miljoen mensen zijn naar Soldaat van Oranje - De Musical geweest. De teller haalde maandagmiddag - bij de 1830e voorstelling - twee miljoen. Hiermee gaat de musical al ver over het record van meeste bezoekers ooit (1,8 miljoen) voor een Nederlandse musical heen.

Soldaat van Oranje - De Musical in de TheaterHangaar in Katwijk was voor het eerst te zien op 10 oktober 2010. De musical vertelt het verhaal van Erik Hazelhoff Roelfzema en zijn vrienden. Voor de voorstelling werd op de voormalige vliegbasis Valkenburg in Katwijk een vliegtuighangar omgebouwd tot theater. Buiten staat een echte Dakota.

De musical kon eerder al het record voor langstlopende voorstelling in de Nederlandse theaters op zijn naam schrijven.

Twee miljoen mensen zagen Soldaat van Oranje
Twee miljoen mensen zagen Soldaat van Oranje (Foto: ANP)

Sinead O'Connor veilig en wel gevonden

Sinead O'Connor is weer boven water. De zangeres is veilig en wel gevonden in Chicago, maakte de politie van die Amerikaanse stad maandagavond bekend.

Sinead werd eerder maandag als vermist opgegeven nadat ze niet was teruggekeerd van een fietstochtje door een buitenwijk van Chicago. De politie vreesde dat ze misschien zelfmoord zou willen plegen.

De zangeres kampt met depressies en was eerder al suïcidaal. In november kwam ze nog in het nieuws nadat een afscheidsbrief opdook.

Sinead O'Connor veilig en wel gevonden
Sinead O'Connor veilig en wel gevonden (Foto: BuzzE)

'Koudste Pinksteren sinds 1951'

Sinds 1951 is Pinksteren niet meer zo koud verlopen als op beide pinksterdagen van 2016, meldt weerdienst Weeronline. Op zondag en maandag kwamen de maxima in De Bilt uit op respectievelijk 12,1 en 13,6 graden.

Daarmee komt de gemiddelde maximumtemperatuur over beide pinksterdagen op 12,9 graden. Sinds het begin van de weermetingen is het met Pinksteren vijf keer gemiddeld kouder geweest dan dit jaar.

Zondag was het de op één na koudste pinksterzondag ooit. Alleen in 1936 was het met 11,6 graden nog frisser. Pinksteren 1940 heeft het kouderecord over beide dagen in handen. De gemiddelde maximumtemperatuur bedroeg toen slechts 11,8 graden.

Weeronline: koudste Pinksteren sinds 1951
'Koudste Pinksteren sinds 1951' (Foto: ANP)

WHO pleit onkruidverdelger Roundup vrij

Het is onwaarschijnlijk dat onkruidverdelgingsmiddel glyfosaat voor mensen kankerverwekkend is. Dat hebben de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties vastgesteld.

De pesticide, die onder de naam Roundup wordt verkocht door biotechnologiereus Monsanto, heeft volgens deskundigen van WHO en FAO evenmin schadelijke gevolgen voor het dna in menselijke cellen. Milieuorganisaties waarschuwen al jaren voor het volgens hen voor mens en milieu verwoestende goedje, maar boeren en tuiniers gebruiken de onkruidverdelger nog altijd grif.

Ook de insecticiden diazinon en malathion zijn volgens de experts niet kankerverwekkend.

WHO pleit onkruidverdelger Roundup vrij
WHO pleit onkruidverdelger Roundup vrij (Foto: ANP)

Justin Bieber durft niet naar Argentinië

Justin Bieber zou graag optreden in Argentinië, maar de zanger durft niet. Justin maakte maandag bekend dat hij met zijn Purpose World Tour ook naar Zuid-Amerika gaat, maar hij slaat Argentinië over.

"Ik zou niets liever willen dan met mijn tournee naar jullie komen", schreef Justin op Twitter aan zijn Argentijnse Beliebers. Vanwege 'juridische omstandigheden' kan hij echter niet komen. "Ik zou willen dat het anders was. Mijn advocaten zeggen dat het is wat het is."

Justin werd vorig jaar in Argentinië even beschouwd als gezocht crimineel. Hij en een bodyguard zouden in 2013 een fotograaf te lijf zijn gegaan in een nachtclub in Buenos Aires. Een onderzoeksrechter wilde de zanger en zijn medewerker ondervragen en vaardigde vorig jaar april arrestatiebevelen uit.

Justin werd in juli van de zwarte lijst van Interpol geschrapt, wat betekent dat hij weer naar Argentinië kan zonder dat hij bij aankomst direct in de boeien wordt geslagen. Volgens TMZ loopt de zaak tegen de bodyguard nog wel. Justin zou bang zijn dat hij en zijn lijfwacht toch worden gearresteerd zodra ze voet op Argentijnse bodem zetten.

Justin Bieber durft niet naar Argentinië
Justin Bieber durft niet naar Argentinië (Foto: BuzzE)

Huwelijksaanzoek met breekijzer mislukt

Met behulp van een breekijzer heeft een man uit het Duitse Thüringen geprobeerd zijn ex-vriendin te bewegen een huwelijksaanzoek na een relatiestop van drie jaar alsnog aan te nemen. De 36-jarige man sloeg met de koevoet eerst bij de ouders van zijn ex de voordeur aan gruzelementen, zei de politie maandag.

Daarna raasde hij direct naar zijn ex-vriendin bij wie hij tegen de deur schopte. Toen vroeg hij haar opnieuw ten huwelijk. Het aanzoek wees zij 'verrassenderwijs' af, zoals het politierapport over het incident het omschrijft. De man wordt nu strafrechtelijk vervolgd voor zaakbeschadiging.

Huwelijksaanzoek met breekijzer mislukt
Huwelijksaanzoek met breekijzer mislukt (Foto: BuzzO)

Weer concert afgelast om zieke Anthony Kiedis

The Red Hot Chilli Peppers hebben deze week nog een concert afgelast omdat Anthony Kiedis ziek is. De frontman van de band werd zaterdag met spoed in het ziekenhuis opgenomen met maagpijn, vlak voordat de band zou optreden.

Kiedis heeft ernstige griep, meldt de band nu op de eigen website. Naar verwachting herstelt hij snel, maar een voor dinsdag gepland concert bij iHeart Radio kan niet doorgaan. Over het volgende concert in de agenda, op 23 mei, blijft de band stil.

De band bedankt via de website ook alle fans voor hun beterschapswensen.

Weer concert afgelast om zieke Anthony Kiedis
Weer concert afgelast om zieke Anthony Kiedis (Foto: BuzzE)

'Samsung gaat EUV-techniek ASML inzetten'

Samsung gaat de nieuwe EUV-technologie van chipmachinefabrikant ASML inzetten bij de massaproductie van zijn krachtige 7 nanometer chips. Dat meldde The Korea Times op basis van een ingewijde. Met de deal zouden volgens de krant miljoenen dollars zijn gemoeid.

EUV (extreme ultraviolet) is een technologie die chipfabrikanten in staat stelt tegen gelijke kosten kleinere en krachtigere chips te maken. Samsung wil de techniek gebruiken om de eigen concurrentiepositie te verstevigen ten opzichte van zijn Taiwanese branchegenoot TSMC.

Naar verwachting kan Samsung de fabricagemethode in de eerste helft van volgend jaar invoeren in de eigen productielijn. Vertegenwoordigers van het Koreaanse elektronicaconcern zouden begin mei langs geweest zijn op het hoofdkantoor van ASML in Nederland.

'Samsung gaat EUV-techniek ASML inzetten'
'Samsung gaat EUV-techniek ASML inzetten' (Foto: BuzzT)

Beveiligers Schiphol gaan actie voeren

De beveiligers op Schiphol gaan actie voeren voor maatregelen om de werkdruk te verlagen. Dat is de uitkomst van het aflopen van een ultimatum dat vorige week maandag werd gesteld door de vakbonden aan de luchthaven en werkgevers.

Volgens FNV-projectleider Leen van der List zal dinsdag overleg plaatsvinden over de timing en de vorm van de acties. Dinsdagmiddag worden details naar buiten gebracht. Er moet zorgvuldig worden gekeken naar de veiligheid en het passagiersbelang bij de acties, aldus Van der List. Het kan gaan om een flyeractie tot een staking.

FNV wil dat er afspraken komen over concrete maatregelen om de werkdruk aan te pakken. De beveiligers klagen al langer dat hun werkdruk te hoog is, met vermoeidheid en afnemende alertheid tot gevolg.

Ultimatum
Het gaat overigens om meer dan 1500 beveiligers, in de bagagekelder voor zover die niet behoort tot KLM en bij de bewaking van de passagiers- en personeelsdoorgangen. Op Schiphol werken in totaal zo'n 3000 beveiligers.

Het ultimatum volgde op een ledenraadpleging die FNV hield omdat heldere toezeggingen over het oplossen van de klachten uitblijven. Volgens de bond probeerden Schiphol en de beveiligingsbedrijven het aanpakken van de werkdruk recent opnieuw voor zich uit te schuiven.

Beveiligers Schiphol gaan actie voeren
Beveiligers Schiphol gaan actie voeren (Foto: ANP)

Europese titel voor 4x100 vrije slag dames

Tijdens de Europese kampioenschappen lange baan hebben Maud van der Meer (54.68), Femke Heemskerk (52.80), Marrit Steenbergen (53.82) en Ranomi Kromowidjojo (52.50) met overmacht goud behaald op de 4x100 meter vrije slag. De totaaltijd van 3:33.80 was genoeg om bijna vier seconden voor Italië en Zweden te eindigen. 

Voor Zweden wist Sarah Sjöström nog te openen in 53.48, maar daarna was de weg vrij voor Nederland. 

Joeri Verlinden heeft zich vanavond in de halve finale met een tijd van 23.67 als vijfde weten te plaatsen voor de finale morgen. Zijn tijd zat een fractie (0.04) boven zijn eigen Nederlandse record. 

De estafetteploeg op de WK in Kazan vorig jaar (Foto: Getty Images)

Brzoskowski zwemt record van 'VDH' uit de boeken

Maarten Brzoskowski heeft tijdens de finale van de 400 meter vrijeslag op de Europese kampioenschappen lange baan historie geschreven. Na 54 jaar stond er weer een Nederlander in een EK-finale op deze afstand. In deze finale wist Brzoskowski een vijfde plaats te halen in een Nederlandse recordtijd van 3:47.09. Het vorige record stond op naam van Pieter van den Hoogenband en was inmiddels al veertien jaar oud. 

De Europese titel ging naar de Italiaan Gabriele Detti in 3:44.01. Het zilver was er voor de Noor Henrik Christiansen in 3:46.49 en het brons ging naar Peter Bernek uit Hongarije (3:46.81). 

Ranomi Kromowidjojo en Maaike de Waard hebben zich beide geplaatst voor de finale van de 50 meter vlinderslag. In respectievelijk 25.63 en 26.05 gaan de dames als derde en als zesde naar de finale die morgenavond zal worden gezwommen. Favorieten voor de titel zijn hier de Zweedse Sarah Sjöström (25.42) en de Britse Francesca Halsall (25.35). 

Maarten Brzoskowski in actie. (Foto: Getty Images)

Uitslag Willem II - Almere City FC

Willem II had vanmiddag één helft moeite met Almere City, maar denderde na rust over de Jupiler League-club heen aan de hand van Lucas Andersen. Al binnen vijf minuten kwamen de Tricolores op voorsprong. Ajax-huurling Andersen schoot de thuisploeg in de derde minuut op 1-0, waardoor de bezoekers uit Flevoland tweemaal moesten scoren om de finale te bereiken.

De Almeerse formatie zocht met passie de aanval, maar had niet het vernuft en de effectiviteit om de defensie van de Tilburgers te slechten. Na de theepauze bracht Jordens Peters zijn elftal zelfs op 2-0. Enkele minuten later antwoordde oud-Ajacied Ricardo Kip namens Almere City: 2-1.

Toen er dik een uur op de klok stond zorgde Erik Falkenburg ervoor dat de marge weer op twee goals kwam te staan: 3-1. In de 78e minuut maakte Andersen aan alle onzekerheid een eind door ook de 4-1 te scoren. Twee minuten later was de Deen opnieuw succesvol, en scoorde hij zijn Engelse hattrick: 5-1.

Pelle van Amersfoort deed in de slotminuten nog wat terug namens Almere, maar de zege kwam voor Willem II niet meer in gevaar.

Willem II

5 - 2

Almere City FC

 4' Andersen
 54' Peters
 63' Falkenburg
 79' Andersen
 81' Andersen
   62' Kip
 83' v. Amersfoort
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 12.250
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Lamprou
Joppen
Heerkens
Peters
Achenteh
Ojo
Falkenburg (Braber/79)
Kali (Haemhouts/67)
Andrade (Hupperts/46)
v.d. Velden
Andersen
  Etemadi
v. Buuren (Oost/58)
Ramsteijn
Nieuwpoort (v.d. Water/76)
Quasten
Receveur (Vet/72)
Kip
Rosario
Boldewijn
v. Amersfoort
Ahannach

Sinead O'Connor wordt vermist

De politie in Chicago is op zoek naar Sinead O'Connor. De zangeres wordt vermist en de politie is bezorgd dat ze zelfmoord wil plegen, meldt showbizzsite TMZ.

De Ierse zangeres was zondagochtend niet teruggekeerd van een fietstochtje. De politie heeft mensen in Chicago gevraagd uit te kijken naar O'Connor.

In november kwam O'Connor in het nieuws nadat er een afscheidsbrief van haar opdook.

Sinead O'Connor wordt vermist
Sinead O'Connor wordt vermist (Foto: BuzzE)

PSG wil tribune naar Ibrahimovic vernoemen

Paris Saint-Germain wil in het Parc des Princes, wat het thuisstadion is van de Parijse voetbalclub, een tribune vernoemen naar Zlatan Ibrahimovic. Dat heeft voorzitter Nasser Al-Khelaifi tegen de Zweedse televisiezender SVT gezegd. "Ik heb het eerder niet bekendgemaakt, dus jullie hebben de primeur. Hij is de grootste speler ooit van PSG", aldus Al-Khelaifi.

Zaterdag vergat Al-Khelafi een deel van zijn speech over Ibrahimovic. "In mijn speech heb ik niet gezegd dat we één van de tribunes naar Ibrahimovic gaan vernoemen. Dat gaan we doen. Ik hoop dat we voldoende voor hem gedaan hebben, al verdient een levende legende als hij altijd meer. Mijn hart huilt een beetje door het vertrek van Ibra. Maar hij heeft gezegd dat hij terugkomt als zijn loopbaan erop zit." 

Vorige week maakte de 34-jarige voetballer bekend dat hij gaat vertrekken bij PSG. "I came like a king, left like a legend", zei de spits op Twitter. Afgelopen weekend sloot Zlatan het seizoen af met 38 doelpunten in 31 wedstrijden. Daarmee behaalde hij een record. In de seizoen daarvoor kwam hij al tot 30 (2012/2013), 26 (2013/2014) en 19 (2014/2015) goals in competitieverband. 

Zlatan Ibrahimovic
Zlatan Ibrahimovic (Foto: Panoramic)

Uitslagen Eredivisie nacompetitie 16/05/2016

Om 14.30 uur begonnen er twee wedstrijden in de nacompetitie van de Eredivisie. NAC Breda nam het thuis op tegen FC Eindhoven en VVV Venlo speelde tegen Go Ahead Eagles. De eerste wedstrijd tussen NAC en Eindhoven eindigde in een 1-0 verwinning voor Eindhoven. Go Ahead won ook met 1-0 van VVV.

Binnen een minuut stond NAC Breda op voorsprong in het Rat Verlegh Stadion. De thuisclub zette de bezoekers uit Eindhoven vast, en na een goed lopende aanval trof Uros Matic doel voor NAC: 1-0. Op het veld waren veel opstootjes te noteren. Kaarten voor Mats Seuntjens en Gervane Kastaneer waren nodig om een grens te trekken voor de arbiter van dienst in de beginfase. Eindhoven-goalie Ruud Swinkels hield na een half uur voetballen zijn ploeg in de wedstrijd door een schot van Sjoerd Ars te keren.

NAC Breda-speler Ars stuit op FC Eindhoven-keeper SwinkelsNAC Breda-speler Sjoerd Ars stuit op FC Eindhoven-keeper Ruud Swinkels (PRO SHOTS/Gino van Outheusden)

Vijf minuten voor rust had de sluitpost geen antwoord op een tweede poging van Ars: 2-0. Die tussenstand betekende dat er sowieso niet verlengd zou worden in Breda, gezien de 1-0 overwinning van Eindhoven in het eerste duel.

In het tweede bedrijf golfde het spel heen en weer, waarbij de bezoekers aanspraak maakten op een aansluitingstreffer. De slotfase werd gekenmerkt door twee rode prenten voor NAC. Enes Ünal mocht inrukken na een grove charge, terwijl Ronnie Stam die even daarvoor al was gewisseld, rood kreeg op de reservebank.

De laatste minuten was het alle hens aan dek bij NAC. Iedere bal van Eindhoven werd in het strafschopgebied gepompt van de gastheren, maar vloog deze even snel weer terug naar de andere kant van het veld.

NAC Breda

2 - 0

FC Eindhoven

 1' Matic
 40' Ars
   
 
 Gele kaart: Seuntjens, Verbeek, Matic (NAC Breda), Kasteneer, Caenepeel, Gunst, v.d. Buijs (FC Eindhoven)
 Rode kaart: Unal (84) (NAC Breda)
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 17.400
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Ten Rouwelaar
Stam (Lazic/80)
Pedro
v.d. Weg
Gorter
Naah
Dingsdag
Seuntjens (Unal/78)
Matic
Ars
Verbeek
  Swinkels
Horsten
de Wilde
v.d. Buijs
Massop
Swinnen (Gunst/79)
Vandeputte (Vink/64)
Deschilder
Caenepeel
v.d. Hurk
Kastaneer (Mitrovic/73)

In de wedstrijd tussen VVV en Go Ahead viel de eerste goal na twaalf minuten. Net als in de vorige wedstrijd was De Kogel belangrijk voor zijn ploeg door de 0-1 binnen te knallen, nadat de thuisploeg de bal niet goed wist te verwerken.

Nadat de ploeg uit Deventer in het vervolg van de eerste helft al twee keer goed wegkwam, kreeg het in de veertigste minuut een strafschop tegen. Ralf Seuntjes mocht aanleggen na een handsbal en faalde niet: 1-1. Drie minuten later kwamen de Limburgers op voorsprong. Gianluca Nijholt kopte een voorzet van Johnatan Opoku keihard raak: 2-1.

De Kogel schiet de 0-1 binnen (PRO SHOTS/Erik Pasman)
De Kogel schiet de 0-1 binnen (PRO SHOTS/Erik Pasman)

In de tweede helft waren er kansen aan beide kanten viel er diep in blessuretijd nog een doelpunt. Randy Wolters scoorde de 2-2 en daardoor plaatste Go Ahead zich voor de finale van de play-offs om tegen De Graafschap promotie naar de Eredivisie af te dwingen.

VVV-Venlo

2 - 2

Go Ahead Eagles

 40' Seuntjens(pen)
 43' Nijholt
   12' De Kogel
 90+4' Wolters
 
 Gele kaart: Sevinc, Paulissen (VVV-Venlo), De Kogel (Go Ahead Eagles)
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: Vink
Arbiter: 6.799
 
Opstelling:   Opstelling:
Deckers
Paulissen (Hunte/66)
Buwalda
Promes
Fleuren
Opoku
Post
Nijholt
Van Crooy
Seuntjes
Sevinc (Resida/81)
  Zwarthoed
Lambooij
Vriends
Schenk
v.d. Meer (Groenbast/55)
Nieveld
Ten Den (Daemen/77)
Duits (Teijsse/65)
v. Overbeek
De Kogel
Wolters

Hockeysters Den Bosch ook de beste van Europa

De dubbel is voor Den Bosch. De Brabantse hockeydames versloegen maandagmiddag SCHC in BIlthoven in de herhaling van de finale van de EuroHockey Club Champions Cup van vorig jaar, na shoot-outs met 3-2. In de reguliere speeltijd werd het 1-1. Het Bossche doelpunt kwam van de stick van aanvoerder Maartje Paumen, haar zesde van het toernooi.

Het duurde lang voordat het tot echt grote kansen kwam. Het gevaar kwam voornamelijk van Lidewij Welten, die een aantal keer mooi door de Stichtsche verdediging sneed. Vlak voor het eind van het eerste kwart leverde zo’n actie de eerste corner voor Den Bosch op. Doelvrouw Maartje Cox redde de inzet van Paumen mooi.

Even later kreeg Welten, dankzij haar eigen inspanningen, een schietkans, maar ook haar inzet strandde op Cox. De tweede corner, gegeven omdat de Bilthovense vrouwen niet voldoende afstand namen in het 23-metergebied na een overtreding, werd een prooi voor Paumen: 0-1.

SCHC mocht in de eerste helft slechts één keer aanleggen voor een strafcorner, maar de geplande variant op Maike Stöckel eindigde op het lichaam van de Duitse.

Onder aanvoering van Xan de Waard kwam er een ander SCHC uit de kleedkamer. Waar de ploeg van Lotte Smets in de eerste helft nauwelijks gevaarlijk werd, zorgde de snelle De Waard na rust voor de broodnodige aanvallende impulsen. Haar harde werken werd in het derde kwart beloond met een strafbal, toen de scheidsrechter oordeelde dat de international onderuitgehaald werd. Caia van Maasakker, die sowieso al een sterke pot speelde, bleef koel en maakte de 1-1.

De wedstrijd stevende vervolgens af op shoot-outs, net als een jaar eerder toen het in de reguliere speeltijd 2-2 werd. De beste mogelijkheid was nog voor Maartje Krekelaar. Zij kreeg, alleen voor het doel, tot haar eigen verbazing de bal na een fout van Frederique Derkx, maar kon niet alert genoeg reageren.

In de shoot-outserie raakten de eerste vier dames: Stöckel, Vera Vorstenbosch in haar laatste wedstrijd, Carlien Dirkse van den Heuvel en Lieke Hulsen. Roos Drost miste vervolgens voor SCHC. Frederique Matla raakte wel. Daarna was er wat onduidelijkheid. Van Maasakker nam plaats achter de bal, maar werd door de wedstrijdleiding weggestuurd. Sarah Jaspers stond klaarblijkelijk op het formulier en moest haar stick uit de dug-out vissen om haar shoot-out te nemen. Zij werd door Josine Koning onrechtmatig gestopt en kreeg een strafbal. Van Maasakker kwam dus alsnog aan de beurt, maar miste. Yibbi Jansen kon het daarna afmaken voor Den Bosch, maar de 16-jarige schoot net voorlange. Claire Verhage moest met de laatste shoot-out voor SCHC de stand rechttrekken, maar raakte de bal al vroeg kwijt.

Schultz tegen Belgisch tolplan personenauto's

Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastrustuur) is tegen tol voor personenauto's in België. "Tol in België dupeert de Nederlandse automobilisten", aldus de bewindsvrouw.

Zij wijst erop dat de Vlamingen al eerder hebben aangegeven dat ze deze tolheffing wilden, maar 'dit is gelukkig nooit van de grond gekomen'. De minister houdt de ontwikkelingen scherp in de gaten en gaat haar Vlaamse collega vragen wat hij precies van plan is.

Schultz reageert zondag op de uitlatingen van haar Vlaamse collega Ben Weyts. Die zei zaterdag dat hij een kilometerheffing voor personenauto's wil. De extra inkomsten van de heffing wil hij investeren in 'de weginfrastructuur'. Sinds 1 april heeft België al een kilometerheffing voor vrachtwagens.

Schultz tegen Belgisch tolplan personenauto's
Schultz tegen Belgisch tolplan personenauto's (Foto: ANP)

'Vogels massaal uit natuur geroofd'

Tienduizenden Nederlandse vogels worden jaarlijks in de natuur gevangen en illegaal verhandeld. Dat zegt de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming in actualiteitenprogramma EenVandaag.

Volgens een opsporingsambtenaar van de dienst worden vinken, merels, eksters en puttertjes massaal in parken, bossen en achtertuinen gevangen voor de verkoop. Volgens de flora- en faunawet mogen alle vogels die in Nederland voorkomen, alleen gehouden worden als de dieren in gevangenschap zijn geboren.

Hij noemt de roof en handel in vogels lucratief. Vooral de zangvogels zijn populair en daarvoor wordt grif betaald.

'Vogels massaal uit natuur geroofd'
'Vogels massaal uit natuur geroofd' (Foto: ANP)

Arrestaties voor modefoto's zonder hoofddoek

De Iraanse politie heeft meerdere personen gearresteerd in verband met online gepubliceerde modefoto's van vrouwen zonder hoofddoek. Zeker acht modellen, onder wie zeven jonge vrouwen zonder de verplichte hoofddoek, en tal van fotografen en visagisten werden door agenten opgepakt, meldden Iraanse media maandag.

In Iran moeten niet alleen alle vrouwen in het openbaar een hoofddoek dragen, maar ook vrouwelijke modepoppen in winkels moeten gesluierd zijn. Modetijdschriften zijn niet toegestaan. Daarom worden veel modeshows 'ondergronds' gehouden. In dergelijke shows treden vrouwelijke modellen vaak zonder hoofddoek op, om de kleding beter te laten uitkomen. Sinds enkele jaren worden ook onlinemedia als Instagram voor dergelijke doeleinden ingezet.

Terwijl de regering van president Hassan Rohani zich in dergelijke zaken niet zeer streng opstelt, doet de door conservatieve geestelijken gedomineerde justitie dat wel. Voor hen zijn de foto's een gevaar voor de samenleving, en kunnen zij afleiden van de islam. Daarom wordt in het land geregeld gewaarschuwd voor een 'westerse culturele invasie'.

Arrestaties voor modefoto's zonder hoofddoek
Arrestaties voor modefoto's zonder hoofddoek (Foto: ANP)

Rotterdammers in de rij voor De Trap

Amper anderhalf uur na de officiële opening door burgemeester Ahmed Aboutaleb hadden op pinkstermaandag al 2000 mensen De Trap op het Stationsplein in Rotterdam beklommen.

De Rotterdammers staan in de rij voor het bestijgen van de 29 meter hoge steigerinstallatie met 180 treden, die naar het dak van het Groothandelsgebouw voert. De Trap verbindt deze icoon van de wederopbouw met een van de nieuwste blikvangers van de stad, Rotterdam Centraal.

Bovenop wacht een uitzicht over grote delen van de Maasstad in alle windrichtingen. Op het dak is plaats voor duizend mensen. Daar is ook een tentoonstelling te zien en is een tijdelijke horecagelegenheid ingericht.

Met de tijdelijke trapconstructie viert Rotterdam 75 jaar wederopbouw van de stad. Om veiligheidsredenen kunnen telkens maximaal 300 mensen op de trap lopen. De Trap blijft tot 12 juni staan en kan dagelijks van 10.00 tot 22.00 uur worden beklommen.


De Trap bij Rotterdam Centraal Station (Foto: Peter Breuls)
De Trap bij Rotterdam Centraal Station (Foto: Peter Breuls)

Rotterdammers in de rij voor De Trap
Rotterdammers in de rij voor De Trap (Foto: ANP)

Google wil Flash blokkeren in Chrome-browser

Google is van plan om voor het einde van het jaar Flash in de meeste gevallen te blokkeren in de Chrome-browser. Alleen tien websites die veel van Flash gebruikmaken, waaronder YouTube, Facebook, Yahoo en Amazon, mogen de plug-in nog standaard draaien. Na een jaar is die uitzondering echter ook voorbij.

Nu kan Chrome Flash al blokkeren, maar is dat niet de standaardinstelling. In de nieuwe situatie wordt dat omgedraaid.

Chrome schakelt Flash, dat veel gebruikt wordt voor multimedia-toepassingen op websites, niet alleen uit, maar doet alsof de plug-in niet geïnstalleerd is. Op die manier wordt een HTML-alternatief, dat sites vaak achter de hand hebben, ingeschakeld. Als dat er niet is, kunnen Chrome-gebruikers de Flash-plug-in handmatig inschakelen.

Het gebruik van Flash, dat jarenlang alomtegenwoordig was op internet, wordt nu zelfs door maker Adobe afgeraden. De plug-in trekt batterijen leeg door de computer zwaar te belasten en vormt ook een veiligheidsrisico. Mensen die toch per se Flash willen blijven gebruiken in Chrome, kunnen de instelling aanpassen.

Google wil Flash blokkeren in Chrome-browser
Google wil Flash blokkeren in Chrome-browser (Foto: BuzzT)

Economie Oekraïne krabbelt op

De economie van Oekraïne heeft in de eerste drie maanden van dit jaar eindelijk weer eens groei laten zien, na de zware recessie van de afgelopen jaren. De economie groeide met 0,1 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, toen sprake was van een krimp met liefst 17 procent.

Het Oekraïense statistiekbureau meldde echter wel dat op kwartaalbasis nog altijd sprake was van een neergang met 0,7 procent. Ook viel het groeicijfer aanzienlijk minder sterk uit dan economen hadden verwacht.

Oekraïne heeft zwaar te lijden gehad onder het conflict in het oosten van het land en de politieke onrust. Maar mede dankzij een wapenstilstand is de economische situatie wat gestabiliseerd en daardoor zijn consumenten en bedrijven bereid meer uit te geven. Ook profiteert het land van de hogere prijzen van staal en ijzererts.

Corruptie
Om te voorkomen dat het land economisch ten onder zou gaan, kreeg Oekraïne een steunpakket toegezegd van 17,5 miljard dollar van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De hervormingen die nodig zijn in ruil voor de IMF-steun verlopen echter buitengewoon moeizaam. IMF-directeur Christine Lagarde heeft zich zeer kritisch uitgelaten over het gebrek aan vooruitgang bij de hervormingen en de strijd tegen corruptie in het land.

Voor dit jaar rekent de Oekraïense overheid op een groei van de economie met 2 procent. Het IMF denkt dat de groei zal uitkomen op 1,5 procent.

Economie Oekraïne krabbelt op
Economie Oekraïne krabbelt op (Foto: ANP)

Recessie Rusland zwakt af

De Russische economie is in het eerste kwartaal van dit jaar beduidend minder sterk gekrompen dan in de laatste drie maanden van vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers die het Russische statistiekbureau maandag naar buiten bracht.

De krimp bedroeg 1,2 procent in vergelijking met een jaar eerder, terwijl in de voorgaande periode nog sprake was van een neergang met 3,8 procent. De cijfers zijn beter dan economen en de overheid zelf had verwacht. De zwakkere krimp is onder meer te danken aan de Russische industrie en detailhandel die veel minder slecht presteerden dan vorig jaar.

Rusland heeft als grote olieproducent veel last van de sterk gedaalde olieprijzen, maar de olieprijs is inmiddels weer aardig opgekrabbeld. Wel zucht het land nog altijd onder de westerse sancties vanwege de Russische agressie en bemoeienis in buurland Oekraïne.

Roebel
De Russische roebel is ook aan een opmars bezig, na de scherpe prijsdaling eerder. Om de economische crisis en de sancties het hoofd te bieden, stimuleert Moskou de productie in eigen land om zo minder van de import afhankelijk te zijn. Ook moet de economie efficiënter worden gemaakt, aldus het Kremlin.

Het ministerie van Economische Zaken rekent voor dit jaar op een krimp van de Russische economie met 0,2 procent, na een neergang met 3,7 procent in 2015. De Russische centrale bank verwacht een economische teruggang met 1,5 procent dit jaar.

Recessie Rusland zwakt af
Recessie Rusland zwakt af (Foto: ANP)

Nieuwe single Adele is Send My Love

De nieuwe single van Adele heet Send My Love (To Your New Lover). Volgens NME is de single vanaf maandag wereldwijd digitaal te krijgen. Het nummer komt van het succesvolle album 25.

Send My Love (To Your New Lover) is geschreven en geproduceerd door Max Martin & Shellback. Er is ook een video van, maar de fans moeten nog even geduld hebben. De clip, gemaakt door Patrick Daughters, gaat op 22 mei in première tijdens de Billboard Music Awards.

Daughters maakte eerder video's voor Muse, Feist en Yeah Yeah Yeahs. De video voor Adele werd in Londen opgenomen.

De zangeres is momenteel druk bezig met haar Europese tour. Zondagavond trad ze op in Keulen, dinsdag is ze te zien in Zürich. Op 1 juni doet ze Amsterdam aan. Ze geeft vier concerten in de Nederlandse hoofdstad. Eind juni is ze een van de hoofdacts van Glastonbury. Daarna begint Adele aan haar Amerikaanse tournee.

Nieuwe single Adele is Send My Love
Nieuwe single Adele is Send My Love (Foto: BuzzE)

Duikers bergen spectaculaire schat

Israëlische duikers hebben in de Middellandse Zee een spectaculaire schat met duizenden antieke munten en meerdere bronzen beelden gevonden. Het gaat om de lading van een 1600 jaar geleden gezonken koopvaardijschip uit de laat-Romeinse tijd. Het betreft de grootste vondst in zijn soort in drie decennia tijd, zeiden de Israëlische autoriteiten maandag.

De duikers vonden de kostbaarheden bij de oude Israëlische havenstad Caesarea, niet ver van Haifa. Ongeveer een jaar geleden was er al eens een schat gevonden met 2000 gouden munten, die ook als archeologische sensatie gold. De hobbyduikers hebben de waardevolle nieuwe vondst onmiddellijk gemeld bij de bevoegde autoriteiten. Zij krijgen een beloning.

Duikers bergen spectaculaire schat
Duikers bergen spectaculaire schat (Foto: ANP)

China zwijgt over Culturele Revolutie

De Chinese staatsmedia zwijgen maandag over de Culturele Revolutie die een halve eeuw geleden door Mao Zedong, de leider van de Communistische Partij, in gang werd gezet. De revolutie duurde tien jaar en kostte aan miljoenen mensen het leven. Met de dood van Mao in 1976 kwam een einde aan de periode van bloedvergieten.

De kranten en websites berichtten niet of heel summier over de gebeurtenissen van destijds. De onderwerpen, zo meldde de BBC maandag, waren van een heel andere aard, zoals de beheersing van de omstreden Zuid-Chinese Zee. Er werden in China ook geen officiële herdenkingen gehouden.

Tien jaar lang had Mao de macht stevig in handen. Zijn opvolger Deng Xiaoping draaide de meeste maatregelen terug en noemde de tien jaren Culturele Revolutie een catastrofe voor het land.

China zwijgt over Culturele Revolutie
China zwijgt over Culturele Revolutie (Foto: ANP)

The Wire-acteur gearresteerd om geweldpleging

Wendell Pierce is zaterdagochtend gearresteerd in een hotel in Atlanta. De 52-jarige acteur, bekend van zijn rol als inspecteur Bunk Moreland in The Wire, zou een vrouwelijke fan van presidentskandidaat Bernie Sanders hebben geslagen.

Pierce werd volgens TMZ boos toen de vrouw haar steun voor Sanders uitsprak. De acteur, zelf supporter van Hillary Clinton, duwde eerst de vriend van de vrouw aan de kant en pakte vervolgens haar haar en sloeg haar op haar hoofd.

Wendell werd rond 4 uur 's nachts opgepakt en weer vrijgelaten nadat hij 1000 dollar borg betaalde. ABC News weet dat de acteur geen beroep deed op zijn roem toen de politie er was.

Tanzania betaalde 10.000 spookambtenaren

Tanzania heeft bij een grootscheepse accountantscontrole 10.000 niet-bestaande werknemers bij overheidsorganen ontdekt. Maandelijks incasseerden deze spookambtenaren omgerekend ongeveer 1,8 miljoen euro aan salaris.

De controle wordt voortgezet en de overheid verwacht nog meer niet-bestaande werknemers te ontdekken, zo meldde het kabinet van de minister-president maandag. De overheid gaat op jacht naar degenen die achter de fraude zitten en zal ze voor de rechter brengen, aldus de mededeling.

Het accountantsonderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van president John Magufuli, die in maart de opdracht ertoe gaf in het kader van een grootscheepse anticorruptie-actie. Op de internationale corruptielijst 2015 van 168 landen staat Tanzania 117e.

Tanzania betaalde 10.000 spookambtenaren
Tanzania betaalde 10.000 spookambtenaren (Foto: ANP)

Uitslag De Graafschap - MVV

De Graafschap heeft de eerste horde genomen ook om volgend jaar in de Eredivisie te mogen voetballen. Thuis werd MVV met 2-1 verslagen. De bezoekers kwamen nog wel op 0-1 voor, maar de Superboeren maakten voor de rust al gelijk.

In blessuretijd scoorde Karim Tarfi met een volley de 2-1. De Graafschap won daarmee het tweekamp met 3-1 over twee wedstrijden. In de finaleronde van de nacompetitie wacht Go Ahead Eagles of VVV-Venlo. 

Vida scoorde de belangrijke gelijkmaker op de Vijverberg (Pro Shots/Jasper Ruhe)
Vida scoorde de belangrijke gelijkmaker op de Vijverberg (Pro Shots/Jasper Ruhe)

Mooie treffer van Tarfi. (Bron: Facebook/Fox Sports)

De Graafschap

2 - 1

MVV

 37' Vida
 90+2' Tarfi
   21' Neys
 
 Gele kaart: Pröpper, Smeets, Peters, Diemers, Kabasele, Bannink (De Graafschap), Ippel, Loshaj, Peeters (MVV)
 
Stadion: De Vijverberg, Doetinchem
Toeschouwers: 11306
Arbiter: Mulder
 
Opstelling:   Opstelling:
Jurjus
Will
Pröpper
Van de Pavert
Cicek
Smeets
Diemers
El Jebli
Tarfi
Parzyszek (Bannink/75)
Peters (Kabasele/71)
  Coppens
Pereira (Ciranni/68)
Werker
Knops
Moustafa
Ippel
Nys
Peeters
Croux
Verheijdt (Palacios/81)
Loshaj(Güvenç/64)

Weervrouw te bloot; moet een vestje aan

Preutse Amerikanen hebben de (erg appetijtelijke) weervrouw van tv-station KTLA teruggefloten. De dame had namelijk een zwart jurkje aan dat in de ogen van een aantal vaste kijkers van het weerbericht te bloot was.

Tijdens het bericht kreeg de Liberté Chan een lelijk vestje aangereikt dat zij -jammer genoeg- over haar fraaie blote schoudertjes drapeerde.

Oplettend vastgeroest tv-publiek, gezegend met een chagrijnig leven op de bank, was blijkbaar in de veronderstelling dat juffrouw Chan waarschijnlijk niet naar huis was gegaan, de dag daarvoor. Een van de weerwolven mailde namelijk 'Haar jurk is totaal ongepast voor het nieuws op zaterdagochtend. Het lijkt wel alsof ze niet naar huis is gegaan na een cocktail-party van de avond daarvoor. De producer had dit niet moeten toestaan'. Gedurende het programma regende het haatmailtjes, want twitter is veel te moeilijk voor mensen die God's schepping niet kunnen waarderen.

Tijdens de uitzending hadden de medewerkers van het programma al het een en ander aan zielige mailtjes gelezen en er hard om gelachen. Het aanreiken van het vestje was dan ook volledig in scene gezet. Chan maakt zich zelf niet erg druk om het incident: "Ik doe dit werk al tien jaar en ik heb geleerd dat iedereen over van alles een mening heeft. Voor dit werk moet je een olifantenhuid hebben. Het is een visueel medium en soms trek je precies de goede kleding aan en soms niet".


Olieprijs op hoogste peil in zes maanden

De olieprijs stond maandagochtend op het hoogste niveau in zes maanden. Een rapport van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs, waarin werd gesteld dat er een einde lijkt te zijn gekomen aan het langdurige overaanbod van olie, gaf de prijs een zetje.

Volgens de analisten van Goldman Sachs is het langdurige overaanbod inmiddels gekanteld naar een tekort in mei, door verschillende verstoringen in de productie- en opslagketen en een robuuste vraag uit onder meer China. Dat weegt volgens de kenners op tegen de hoger dan verwachte productieniveaus van Iran en Irak.

Olieprijs op hoogste peil in zes maanden
Olieprijs op hoogste peil in zes maanden (Foto: ANP)

Beveiliger G4S wil 'mobiele banken' opzetten

Het Britse beveiligingsbedrijf G4S praat met banken in meerdere landen, waaronder Nederland, over het opzetten van mobiele bankvestigingen en bankfilialen in grotere winkelstraten. Dat heeft Graham Levinsohn, de topman van het bedrijf in Europa, laten weten in gesprek met zakenkrant Financial Times.

G4S, onder meer bekend van zijn waardetransportauto's, probeert in te spelen op het feit dat grote banken de laatste tijd in veel dorpskernen hun deuren sluiten. Het aantal bankvestigingen is de laatste jaren fors afgenomen, ook in Nederland. G4S kan volgens Levinsohn in bijvoorbeeld outlets diensten op het gebied van contant geld en deposito's voor zijn rekening nemen aan klanten van verschillende banken.

Het grootste beveiligingsbedrijf ter wereld levert nu al zogenoemde 'banks in a box' in afgelegen gebieden in Zuid-Afrika. In Nederland heeft G4S op verschillende plekken al geldautomaten staan.

Beveiliger G4S wil 'mobiele banken' opzetten
Beveiliger G4S wil 'mobiele banken' opzetten (Foto: ANP)

Noors staatsfonds wil schade verhalen bij VW

Het Noorse staatsinvesteringsfonds is van plan zich aan te sluiten bij een claimprocedure tegen Volkswagen. Het stoort het grootste staatsfonds ter wereld dat de autobouwer beleggers vorig jaar niet tijdig zou hebben geïnformeerd toen het sjoemelsoftwareschandaal aan het licht kwam.

Volkswagen heeft inmiddels meerdere massaclaims voor zijn kiezen gekregen sinds bekend werd dat het concern dieselauto's jarenlang als milieuvriendelijker aan de man bracht dan ze daadwerkelijk zijn. Aandeelhouders zagen de waarde van hun beleggingen in Volkswagen stevig dalen. Het bedrijf heeft miljarden euro's gereserveerd om de kosten van het dieselschandaal te dekken.

Hoeveel schade het Noorse staatsfonds precies wil verhalen, werd niet gemeld. Norges Bank Investment Management bezit volgens zakenkrant Financial Times ruim 1,6 procent van de aandelen in Volkswagen. Het staatsfonds is daarmee de op drie na grootste aandeelhouder van het Duitse concern. Het is tevens de grootste aandeelhouder die niet met een zetel vertegenwoordigd is in Volkswagens raad van commissarissen.

Noors staatsfonds wil schade verhalen bij VW
Noors staatsfonds wil schade verhalen bij VW (Foto: ANP)

Songfestival kan verder uitbreiden

Het Eurovisiesongfestival zou weleens uit kunnen groeien tot een mondiale liedjeswedstrijd. "Het is een van de ideeën waar we mee spelen", zegt Johan Bernhagen, producent van het songfestival tegen de Zweedse staatsomroep SVT.

Volgens Bernhagen blijft het songfestival onverminderd populair, ook buiten Europa. "Daar moeten we van profiteren." De producent ziet wel iets in uitbreiding naar andere continenten. "We zijn al eens gevraagd om iets in Amerika te doen", zegt hij. "Azië heeft ook interesse."

Of het liedjesfestival echt een wedstrijd wordt waaraan de hele wereld mee kan doen, is nog lang niet duidelijk. "Er zijn wel enkele ambitieuze plannen, zowel bij ons als bij de European Broadcast Union (EBU)", zegt Bernhagen. "Maar we moeten nog kijken hoe we daar vorm aan geven."Hij denkt in ieder geval dat het festival nog groter kan worden.

Songfestival kan verder uitbreiden
Songfestival kan verder uitbreiden (Foto: BuzzE)

160.000 handtekeningen tegen onkruidverdelger

De Tweede Kamer krijgt dinsdag een petitie aangeboden die vraagt om een Nederlands 'nee' tegen het bestanddeel glyfosaat dat in onkruidbestrijdingsmiddelen zit. De petitie is volgens Greenpeace (een van de organisatoren) ondertekend door ruim 161.000 mensen uit Nederland en andere Europese landen.

Glyfosaat zit onder meer in het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup van de Amerikaanse fabrikant Monsanto. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO is het waarschijnlijk kankerverwekkend. Sommige tuincentra in Nederland zijn gestopt met de verkoop.

De Tweede Kamer, die eerder dit jaar staatssecretaris Martijn van Dam (Landbouw) opriep niet in te stemmen met het langer toestaan van het gebruik, buigt zich dinsdag weer over de kwestie.

160.000 handtekeningen tegen onkruidverdelger
160.000 handtekeningen tegen onkruidverdelger (Foto: ANP)

Estafettedames soepel door naar finales EK zwemmen

Tijdens de eerste ochtendsessie van de Europese kampioenschapppen wemmen op de lange baan hebben Maud van der Meer (54.55), Marrit Steenbergen (54.49), Esmee Vermeulen (54.85) en Femke Heemskerk (54.69) zich vrij makkelijk geplaatst voor de finales van de 4x100 meter vrijeslag. Vanavond zal Esmee Vermeulen vervangen worden door Ranomi Kromowidjojo. 

De ochtendsessie begon met de 400 meter vrijeslag bij de mannen. Voor Nederland kwam Maarten Brzoskowski aan de start. Hij zwom naar een keurige 3:47.63 en heeft zich als vierde geplaatst voor de finale vanavond. 

Op de 50 vlinder voor dames zwom Ranomi Kromowidjojo naar een gedeelde tweede plaats. Samen met de Deense Jeanette Ottesen zwom ze naar een tijd van 25.80. De zesde tijd was voor Maaike de Waard, met 26.32 zien we ook haar terug in de finales. De jonge Kim Busch (1998) eindigde als vijftiende in 26.66, maar omdat er maar twee per land naar de halve finales mogen heeft zij zich niet geplaatst. 

Wendy van der Zanden zwom een Nederlands record in de series van de 400 meter wisselslag. De in Antwerpen trainende zwemster nam dit record over van Lieke Verouden wat stond op 4:45.68. Van der Zanden zwom 4:44.73. Helaas was dit niet goed genoeg voor de finale, Van der Zanden eindigde als dertiende. 

Ook Joeri Verlinden zien we vanavond terug. Op de 50 meter vlinderslag wist hij zich als negende te plaatsen voor de halve finales in 24.03. 

De finales starten vanavond om 19:00 Nederlandse tijd. 

'Chinese Uber' in 2017 naar Amerikaanse beurs

Didi Chuxing, dat ook wel bekend staat als het Chinese Uber, mikt op een beursgang in de Verenigde Staten in 2017. Dat meldde persbureau Bloomberg maandag op basis van ingewijden.

Het precieze tijdstip van een eventuele beursgang is onder meer afhankelijk van de strijd met concurrent Uber in China, aldus de bronnen. Uber heeft onlangs aangegeven om 1 miljard dollar per jaar te gaan investeren in de op een na grootste economie ter wereld, om daar verder te groeien. Het land is goed voor bijna 30 procent van alle Uberritten ter wereld.

Didi is in eigen land echter marktleider. Het is actief in 400 steden, met meer dan 11 miljoen ritjes per dag of 87 procent van alle gedeelde ritjes in privévoertuigen. Uber mikt op 100 steden in het land dit jaar en lijdt er verlies.

Onlangs bleek dat technologiereus Apple 1 miljard dollar, zo'n 880 miljoen euro, in Didi heeft geïnvesteerd. Inclusief de investering van Apple heeft Didi een waardering van zo'n 26 miljard dollar. Dat is veel kleiner dan Uber, dat gewaardeerd wordt op ruim 62 miljard dollar. Maar Uber heeft eerder al aangegeven een beursgang zo lang als mogelijk uit te stellen.

Een beursgang van Didi zou met de huidige waardering de grootste van een Chinees bedrijf zijn sinds die van de uitbater van internetmarktplaatsen Alibaba in 2014. Didi wilde niet reageren.

'Chinese Uber' in 2017 naar Amerikaanse beurs
'Chinese Uber' in 2017 naar Amerikaanse beurs (Foto: ANP)

Nigeria pakt 'Deltawrekers' op

Het Nigeriaanse leger heeft een groep militanten opgepakt die verantwoordelijk worden gehouden voor een reeks aanvallen op olie-installaties en -leidingen in de zogenoemde Nigerdelta. De arrestanten behoren tot de Niger Delta Wrekers, denken de militairen.

Door de regelmatige aanvallen op de installaties is Nigeria's olieproductie sinds begin dit jaar teruggelopen van 2,2 miljoen naar 1,65 miljoen vaten per dag, hetgeen een aderlating voor de economie betekent. De Wrekers willen een groter aandeel van de olie-opbrengsten voor de bevolking, een einde aan de milieuvervuiling en onafhankelijkheid voor de vruchtbare zuidelijke regio.

In de delta wordt 70 procent van het nationaal inkomen verdiend, maar de bewoners leven veelal in armoede. De Niger Delta Wrekers hebben afgelopen week de olieconcerns die in de delta werkzaam zijn, gewaarschuwd het gebied voor het einde van deze maand te verlaten.

Hoeveel mensen het leger heeft aangehouden, is niet bekendgemaakt.

Nigeria pakt 'Deltawrekers' op
Nigeria pakt 'Deltawrekers' op (Foto: ANP)

AfD bijt van zich af in ruzie met kardinaal

Alternative für Deutschland heeft kardinaal Karl Lehmann stevig van repliek gediend nadat deze zich kritisch over de rechtse populisten had uitgelaten. De AfD heeft geopperd dat de kerkbelasting maar eens afgeschaft moet worden. Immers, deze belasting is een uitvloeisel van een overeenkomst die de kerk in 1933 met Hitlers regime sloot.

Vicevoorzitter Beatrix von Storch schreef de kardinaal een brief waarin ze stelde dat de kerk in de geest van Christus toch eigenlijk niet aan een privilege dat uit het Derde Rijk stamt, kan vasthouden. "Of wel?" De bisschop van Mainz zou het opzeggen van dat concordaat, ondanks zijn aangekondigde terugtreden, best nog kunnen regelen, aldus Von Storch.

Lehmann, die maandag 80 jaar is geworden, heeft het Vaticaan zijn terugtreden aangeboden, hetgeen door de kerk is geaccepteerd.

AfD bijt van zich af in ruzie met kardinaal
AfD bijt van zich af in ruzie met kardinaal (Foto: ANP)

Kinderen FARC gaan rebellenkamp verlaten

Kinderen die bij de Colombiaanse guerrillabeweging FARC zitten, gaan binnenkort het rebellenkamp verlaten. Dat zijn onderhandelaars van de Colombiaanse regering en FARC zondag (lokale tijd) overeengekomen tijdens vredesgesprekken.

"We hebben een overeenkomst bereikt waarmee we de kinderen uit de oorlog halen", reageerde de Colombiaanse president Juan Manuel Santos op Twitter. Kinderen jonger dan 14 jaar zullen volledig vrijgesproken worden. Kinderen tussen de 14 en 18 jaar worden in ieder geval vrijgesproken van opstand.

De vredesgesprekken worden gevoerd sinds eind 2012. De strijd in Colombia tussen staatsveiligheidstroepen, FARC en rechtse paramilitairen is het bloedigste conflict in Latijns-Amerika. Meer dan 220.000 mensen kwamen in de afgelopen tientallen jaren om het leven en nog eens miljoenen anderen werden verdreven.

Kinderen FARC gaan rebellenkamp verlaten
Kinderen FARC gaan rebellenkamp verlaten (Foto: ANP)

Kesha neemt geluk in eigen handen

Kesha weigert nog langer ongelukkig te zijn met haar lichaam en haar carrière. Via Instagram liet de zangeres zondag weten dat ze haar leven en geluk weer in eigen handen neemt.

"Ik strijd al een tijdje tegen depressie en een eetstoornis, mijn carrière is wat vreemd nu en soms voelt het of ik een onmogelijk gevecht ben aangegaan", schreef Kesha bij een foto van zichzelf op het strand. "Ik heb besloten mijn leven terug te nemen. Mijn vrijheid. Mijn geluk. Mijn stem. Mijn waarde. Ik zal niet stil zijn en mezelf verstoppen. Vandaag kan het me niets schelen en ik leef gewoon. Vandaag maak ik die keus en ik ben dolgelukkig."

Kesha had ook nog een opmerking voor mensen die negatieve dingen over haar lichaam zeggen. "Onthoud, daar maak je jezelf belachelijk mee."

De zangeres nam zondag ook nog een duik met een walvis en liet vervolgens een tatoeage van het beest op haar hand zetten.

Tientallen walvissen overleden in Mexico

In het noordwesten van Mexico zijn 24 grienden overleden. De walvissen spoelden aan, nadat ze vermoedelijk verdwaald waren geraakt in de Golf van Californië, zegt de Mexicaanse marine zondag.

Dat het om zoveel walvissen gaat, komt volgens de marine omdat het hele sociale dieren zijn. Toen een aantal grienden aanspoelden, wilde de rest hen waarschijnlijk te hulp schieten.

In totaal hebben drie walvissen het overleefd. Zij konden op tijd terug naar zee worden gebracht.

Tientallen walvissen overleden in Mexico
Tientallen walvissen overleden in Mexico (Foto: ANP)

'Google wacht recordhoge boete EU'

Google hangt een boete van zo'n 3 miljard euro boven het hoofd van de Europese Commissie. De Amerikaanse zoekgigant heeft de monopoliepositie van zijn zoekmachine misbruikt. Dat is volgens de Engelse krant Sunday Telegraph, die zich baseert op ingewijden, de uitkomst van een onderzoek dat zeven jaar heeft geduurd. De boete zou een record zijn voor de Europese Commissie. Intel kreeg ooit een boete van 1,1 miljard euro opgelegd.

Google is formeel aangeklaagd voor het bevoordelen van zijn eigen prijsvergelijker in zoekresultaten. De prijsvergelijkers van kleinere concurrenten kregen die voorkeursbehandeling niet of werden zelfs omlaag geplaats in de lijst zoekresultaten. De boete zou nog dit kwartaal bekend gemaakt worden, waarschijnlijk volgende maand. Dan wordt ook de definitieve hoogte bekend.

De maximale boete die de Europese Commissie een bedrijf op kan leggen is 10 procent van de jaarlijkse omzet. In Googles geval zou dat om ongeveer 6,6 miljard euro gaan. De straf die Google nu krijgt is mogelijk zo hoog omdat het bedrijf de zoekresultaten meerdere jaren manipuleerde. Ook worden vertragingstactieken en aanpassingen aan het zoekalgoritme tijdens het onderzoek genoemd als verzwarende omstandigheden. Door die aanpassingen werd het de concurrenten nog moeilijker gemaakt.

Inmiddels is de Europese Commissie ook een onderzoek gestart naar Android. Google zou ook bij het besturingssysteem voor mobiele apparaten misbruik hebben gemaakt van zijn monopolie. Commissaris Margarethe Verstager van mededinging zei vrijdag al dat er mogelijk verdere onderzoeken komen naar de praktijken van Google voor wat betreft andere gespecialiseerde webdiensten zoals reisinformatie en kaarten.

'Google wacht recordhoge boete EU'
'Google wacht recordhoge boete EU' (Foto: BuzzT)

Weer autobrand in Ede

In de wijk Veldhuizen in Ede is in de nacht van zondag op maandag opnieuw een auto in vlammen opgegaan. De brand vond rond 04.45 uur plaats aan de Lunenburg. Het gaat hoogstwaarschijnlijk om brandstichting, laat de politie weten. Het leek er de laatste dagen juist op dat de rust was weergekeerd in de wijk, na weken van ongeregeldheden.

Na een reeks autobranden besloot de burgemeester van Ede begin deze maand tot een samenscholingsverbod. Sindsdien zijn meerdere jongeren opgepakt, maar de brandstichters zaten daar niet bij.

Weer autobrand in Ede
Weer autobrand in Ede (Foto: ANP)

Weervrouw Amara Onwuka baalt van opmerkingen

RTL-weervrouw Amara Onwuka heeft het helemaal gehad met opmerkingen over haar kleding en haar lichaam. Dat heeft ze gezegd in de ochtendshow van radiozender 100%NL. "Het is in Nederland als vrouw ook nooit goed", mopperde ze tegen dj Lex Gaarthuis. "Te stevig, te dun, niks is goed.''

"Mensen roepen op social media dingen over voedseldroppings, boulimia, vreselijk", zei Amara. "Natuurlijk word er altijd over je geoordeeld als je op tv te zien bent, maar ik ben gewoon slank."

Amara vertelde dat ze er zelf weinig aan kan doen dat ze zo slank is. "Ik kan eten wat ik wil", zei ze.

Amara trekt zich overigens niets aan van alle kritiek en peinst er niet over om van de beeldbuis te verdwijnen. "Tot aan mijn pensioen weervrouw zijn zie ik niet zitten. Je moet jezelf niet in een te strak kader drukken in je leven", zei ze. "Maar voorlopig doe ik dit nog wel even hoor, het is zo leuk!"

Weervrouw Amara Onwuka baalt van opmerkingen
Weervrouw Amara Onwuka baalt van opmerkingen (Foto: BuzzE)

Extra gift Nederland voor droog Ethiopië

Nederland trekt nog eens 3 miljoen euro uit voor voedselhulp aan Ethiopië. Het Afrikaanse land zucht onder grote droogte.

"In delen van Ethiopië is over een paar maanden geen eten meer als de internationale gemeenschap niet snel over de brug komt", liet minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking maandag weten. Het extra geld wordt gebruikt voor voedsel voor kinderen, zoals energie- en eiwitrijke koeken of repen, zaaizaad en veevoer.

Ethiopië is een van de landen die lijden onder de gevolgen van het weersverschijnsel El Niño. Vanwege de uitzonderlijke situatie in het land had Nederland sinds eind vorig jaar alleen al voor Ethiopië ruim 25 miljoen euro extra vrijgemaakt.

Momenteel zijn 18 miljoen Ethiopiërs afhankelijk van voedselhulp, met name in gebieden in het oosten en zuiden.

Extra gift Nederland voor droog Ethiopië
Extra gift Nederland voor droog Ethiopië (Foto: ANP)

'Mandela draaide door CIA de gevangenis in'

Een tip van de Amerikaanse geheime dienst CIA zorgde ervoor dat Nelson Mandela in 1962 door het Zuid-Afrikaanse regime werd opgepakt en voor 27 jaar in de cel belandde. Dat heeft de voormalige consul van de VS in het Zuid-Afrikaanse Durban en CIA-medewerker Donald Rickard gezegd tegen regisseur John Irvin.

De Britse regisseur heeft net de film Mandela's Gun gemaakt, die gaat over de periode die aan de arrestatie van Mandela voorafging. Rickard claimt dat de Amerikanen er destijds van overtuigd waren dat Mandela, advocaat en politiek actief in het ANC, geheel onder controle van de Sovjet-Unie stond. De VS waren bang dat door toedoen van Mandela een burgeroorlog in Zuid-Afrika kon ontstaan, waarin de Amerikanen zouden worden betrokken.

Het ANC heeft volgens de media in Zuid-Afrika gezegd dat de bewering bevestigt wat de partij altijd al heeft gedacht. Mandela werd in 1964 veroordeeld wegens het voorbereiden van een guerrillaoorlog met de bedoeling het apartheidssysteem omver te werpen. Hij kwam in 1990 vrij. Van 1994 tot 1998 was hij president. Hij stierf in 2013, op 95-jarige leeftijd.

'Mandela draaide door CIA de gevangenis in'
'Mandela draaide door CIA de gevangenis in' (Foto: ANP)

Gele gitaar van Prince wordt geveild

Terwijl de nabestaanden met elkaar ruziën over de nalatenschap van Prince, willen ook anderen een graantje meepikken van de aandacht voor de nalatenschap die ontstond na het overlijden van de artiest op 21 april. Het veilinghuis Heritage Auctions in Beverly Hills, in de Amerikaanse staat Californië, biedt de beroemde gele gitaar van Prince op 23 juni te koop aan voor een minimumbod van 30.000 dollar.

De huidige eigenaar van de gesigneerde gitaar vindt het bezit van het instrument wat 'riskant' worden, nu de spullen van Prince zo veel publiciteit krijgen. Richard Leece heeft de gitaar een jaar in zijn bezit nadat hij hem bij hetzelfde veilinghuis kocht, eveneens voor 30 mille (26.500 euro).

De gele gitaar werd door Prince gebruikt van ongeveer 1988 tot 1994, meldt Heritage Auctions. In '94 brak de hals tijdens een optreden in Frankrijk. Het instrument werd gerepareerd.

Gele gitaar van Prince wordt geveild
Gele gitaar van Prince wordt geveild (Foto: BuzzE)

Oude V&D's worden tijdelijk woonwinkels

In de vroegere V&D's in Alphen aan den Rijn en Beverwijk komen grote pop-up stores onder de naam WoonXL. Het gaat om tijdelijke woonwinkels die worden opgezet door wooncentrum De Zeehoek, een meubelverkoper uit het West-Friese Andijk.

Het initiatief is bedoeld om langdurige leegstand van de vroegere V&D's voorkomen. In de zaken zullen restvoorraden van meubelimporteurs en fabrikanten worden aangeboden. De eigenaren van de winkelpanden kunnen in de tussentijd op zoek naar nieuwe huurders.

Mogelijk komen er ook WoonXL's in de voormalige V&D's in Alkmaar en Venlo. Daarover vinden nog gesprekken plaats. Over drie andere oude V&D-panden wordt eveneens nog onderhandeld. Directeur Fred Reiber van De Zeehoek benadrukte maandag in een toelichting dat zijn WoonXL niets te maken heeft met de bekende woonmeubelketen Woonexpress van winkelconcern DMG, die ook wel bekendstaat als Woonexpress XL.

Oude V&D's worden tijdelijk woonwinkels
Oude V&D's worden tijdelijk woonwinkels (Foto: ANP)

Trump waarschuwt Britse premier Cameron

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft de Britse premier David Cameron alvast gewaarschuwd dat een goede relatie tussen hen onmogelijk is, mocht hij president worden. Trump is boos over Camerons opmerking dat zijn plan om moslims tijdelijk de toegang tot de VS te ontzeggen, "verdeeldheid zaait, en dom en verkeerd is".

Cameron deed zijn uitspraak voor het Britse parlement. Hij voegde eraan toe dat, mocht Trump Groot-Brittannië willen bezoeken, hij het land tegen hem zal verenigen. Trump beet vervolgens van zich af in een interview met de Britse tv-zender ITV dat maandag werd uitgezonden. "Ik hoop op een goede relatie met hem, maar hij wil het probleem blijkbaar niet aanpakken." Eerder liet de Republikein al eens weten dat Camerons commentaar hem koud liet.

De Verenigde Staten zijn de belangrijkste bondgenoot van Groot-Brittannië en de leiders van beide landen prijzen de hechte verstandhouding dikwijls.

Trump waarschuwt Britse premier Cameron
Trump waarschuwt Britse premier Cameron (Foto: ANP)

[eSports] ThijsNL door naar Spring Championship Hearthstone

Tijdens de Hearthstone Europe Spring Preliminaries heeft Nederlander ThijsNL (uitkomend voor team G2 eSports) zich gekwalificeerd voor de Spring Championships. De winnaar van dit toernooi kwalificeert zich weer voor het Wereldkampioenschap in november van dit jaar.

Tijdens de Winter Preliminaries wist Thijs zich helaas niet te plaatsen, maar dit keer maakte hij een sterkere verschijning. Zonder al teveel problemen stoomde hij door en verloor hij geen enkele wedstrijd. Naast ThijsNL zijn er nog zeven andere spelers geplaatst. Dit zijn: Crane333 en Loyan (uitkomend voor compLexity Gaming), AKAwonder (uitkomend voor SK Gaming), Turna (uitkomend voor Powned.it) en Iner, Casie en Georgec (geen team). 

De Europe Spring Championships vinden 11 en 12 juni plaats en is te volgen via het officiële Twitch-kanaal

HS

Nintendo gaat zelf films maken

In een interview met Asahi, vertaald door Twitter-gebruiker FarmboyinJapan, heeft Nintendo President Kimishima aangegeven dat Nintendo zelf films gaat produceren. De eerste film wordt zelfs al binnen twee tot drie jaar uitgegeven.

Nintendo gaat samenwerken met meerdere bedrijven over de wereld, maar wil uiteindelijk wel zoveel mogelijk zelf doen. Een deel van de financiëring zou komen uit de verkoop van de aandelen in het honkbalteam Seattle Mariners. Verder is nog niet bekend welke series Nintendo wil verfilmen, maar er is al wel één hoopgevend punt: het worden geanimeerde films, geen live-action. De reden hiervoor is de Super Mario Bros.-film uit 1993, die simpel gezegd tergend slecht is. Waarschijnlijk is dit ook de reden waarom Nintendo zoveel mogelijk zelf wil doen.

Wanneer er meer informatie beschikbaar komt, kun je dat uiteraard hier op FOK! lezen. Welke serie hoop jij te zien in de bioscoop?

Foodwatch boos over alcoholvrij bier

Om enige smaak aan alcoholvrij bier te geven, blijken fabrikanten toch alcohol aan de drank toe te voegen. De voedselwaakhond Foodwatch heeft zich in Duitsland boos gemaakt over die procedure. Dat de fabrikanten de aanwezigheid van een béétje alcohol in héle kleine letters vermelden, is onvoldoende rechtvaardiging, vindt de organisatie.

Als je er toch een beetje alcohol in stopt, dan moet je de aanduiding 'alcoholarm' gebruiken, zegt de consumentenorganisatie Foodwatch. Alcoholvrij suggereert nu eenmaal dat er niets in zit. Volgens de organisatie blijkt er in de meeste alcoholvrije biertjes toch wat alcohol te zitten.

In Nederland mag er 0,1 procent alcohol aan alcoholvrij bier worden toegevoegd, zo meldt het Kennisinstituut Bier. In Duitsland is dat volgens het instituut 0,5 procent. In Italië en Frankrijk mag bier zonder alcohol zelfs 1,2 procent alcohol bevatten.

Foodwatch boos over alcoholvrij bier
Foodwatch boos over alcoholvrij bier (Foto: ANP)

Meer dan 1 miljoen Nederlanders zagen winst Verstappen

Ongeveer 1,1 miljoen kijkers zagen Max Verstappen gisteren naar de winst snellen in Barcelona. Dit blijkt uit de gepubliceerde kijkcijfers van Stichting Kijkonderzoek. De race was live te zien op Ziggo Sport.

Verstappen was de eerste Nederlander die een Grand Prix wist te winnen, en is bovendien de jongste coureur die ooit een race won. Hij deed dit tijdens zijn debuut voor Red Bull. Nadat de Mercedessen vroeg uitvielen was de weg vrij voor een overwinning van de Nederlander.

Ook andere sportwedstrijden werden goed bekeken. NOS Studio Sport, dat opende met de overwinning van Verstappen, trok ongeveer 1,8 miljoen kijkers. De Giro, waar er door de winst van Primoz Roglic van het Nederlandse Team Lotto-Jumbo NL ook bescheiden Nederlands succes was, werd op NPO1 door ongeveer 700,000 mensen bekeken en bleef dus achter op de prestatie van Verstappen.

Sagan troeft Wippert en Groenewegen af in openingsrit Californië

In de schaduw van de Giro D'Italia is er nog een grote opgestaan; de Tour of California. Vele WorldTour-ploegen hebben de oversteek gemaakt om in de elfde edtie te gaan starten. De openingsrit had zijn start en finish in San Diego. Na 175 kilometer klopte Peter Sagan Wouter Wippert en Dylan Groenewegen in de sprint en mocht even later de gele trui aantrekken. 

De kopgroep mocht al snel van het peleton vertrekken. Daniel Patton (Team Wiggins), Daniel Eaton (UnitedHealthcare), Jacob Rathe, Michael Sheehan (beiden Jelly Belly p/b Maxxis), Oscar Clark (Holowesko-Citadel), Joonas Henttala (Novo Nordisk) en Danny Pate (Rally) sloten de handen ineen en pakten een maximale voorsprong van zes en een halve minuut.

Halverwege de rit moest er geklommen worden naar op de Honey Springs Road, een klim van eerste categorie.  Vroege vluchter Clark kwam als eerste boven en mag maandag de bergtrui aantrekken. Omdat deze berg halverwege in de koers zat, was dit niet een probleem voor de sprinters. Ze hadden alle tijd om boven te komen en zich voor te bereiden op een eventuele massasprint. 

Op dertig kilometer van de eindstreep was van samenwerking geen sprake meer vooraan. Rathe, Patton en Clark wisten zich los te weken van de overige zes. Op drie kilometer van de streep werden ze uiteindelijk gepakt en kwam het op de brede wegen in San Diego op een massasprint aan. 

Team LottoNL-Jumbo trok ten strijde en zette hun ploeg met zes man op kop. Groenewegen ging in de laatste lijn als eerste aan, maar hij werd gepasseerd door Wippert, die in de finale het wiel van zijn landgenoot had gekozen. De Nederlanders verkeken zich echter op Sagan die met een ferme versnelling zijn veertiende ritzege in Californië naar zich toetrok. Met Wippert, Groenewegen en Martij Verschoor eindigden drie Nederlanders bij de eerste vijf.

Samenvatting van de eerste etappe in vijf minuten. (Bron: YouTube/AmgenToC)

App toont gevolgen bosbrand Canada

Mensen die hun woning hebben moeten verlaten vanwege de hevige bosbranden in de Canadese staat Alberta, kunnen nu via een applicatie zien hoe hun huis eraan toe is. De app is ontwikkeld door de autoriteiten en maakt gebruik van satellietbeelden, meldt de BBC zondag. De autoriteiten waarschuwen dat de beelden traumatisch kunnen zijn.

In eerste instantie moesten alleen de 80.000 inwoners van de plaats Fort McMurray hun woning verlaten, maar de overheid drong begin mei aan op meer evacuaties. Bewoners uit omliggende bosrijke gebieden zijn inmiddels ook geëvacueerd.

Er zijn geen meldingen van gewonden. Door de brand worden ook oliewininstallaties bedreigd. De olieproductie in het gebied ligt stil. Die is goed voor ongeveer 16 procent van de Canadese product

Inmiddels hebben verzekeringsexperts becijferd dat de schade door de enorme brand op kan lopen tot omgerekend zo'n 6 miljard euro. De brand zou daarmee verreweg de duurste natuurramp in Canada zijn.

App toont gevolgen bosbrand Canada
App toont gevolgen bosbrand Canada (Foto: ANP)

Terroristen dreigen met moord op gijzelaars

Militanten van het islamitische Abu Sayyaf hebben gedreigd een van hun buitenlandse gijzelaars op 13 juni te doden als er niet voor die tijd 600 miljoen pesos (ruim 11 miljoen euro) wordt betaald. De terreurgroep houdt momenteel twee buitenlanders gevangen, een Canadees en een Noor.

De Canadese gevangene doet in een videoboodschap een oproep aan de regering van Canada om hem te helpen. Eerder al werd door dezelfde rebellengroep een ontvoerde Canadees onthoofd toen een termijn om losgeld te betalen was verstreken.

Tien Indonesische gijzelaars werden toen wel vrijgelaten. De politie en militaire functionarissen zeiden toen dat het onduidelijk was of er losgeld is betaald voor de mannen.

Terroristen dreigen met moord op gijzelaars
Terroristen dreigen met moord op gijzelaars (Foto: ANP)

Hockeyclub uit Duiven vestigt wereldrecord

Hockeyclub De Westerduiven uit Duiven heeft een plekje in het Guinness Book of World Records bemachtigd. De vereniging uit Duiven heeft maar liefst 52,5 uur achter elkaar gehockeyd en daarmee de langste veldhockey marathon ter wereld neergezet.

In totaal hebben 32 spelers, verdeeld over twee teams, vanaf vrijdagavond 18.30 uur tot zondagavond 23.00 uur gespeeld. Om voor het wereldrecord in aanmerking te komen, moesten beide teams constant acht spelers in het veld hebben staan.

De organisatie van het Guinness Book of World Records moet het record nog verifiëren, maar dat is volgens de voorzitter van de club een kwestie van tijd. "De hele marathon is opgenomen met meerdere camera's en er waren continu twee waarnemers aanwezig", zegt hij.

Het huidige geverifieerde record van 40 uur dateert uit 2013 en is gevestigd door de Engelse hockeyclub Holcombe.

Hockeyclub uit Duiven vestigt wereldrecord
Hockeyclub uit Duiven vestigt wereldrecord (Foto: ANP)

Filipijnse president wil doodstraf terug

De Filipijnse president Rodrigo Duterte, die vorige week werd verkozen, wil de doodstraf weer invoeren. Ook wil hij dat veiligheidstroepen voortaan mogen schieten om te doden, meldt de BBC zondag. Verder wil Duterte een verbod op alcohol en tabak en hij wil een avondklok voor kinderen invoeren.

De omstreden politicus heeft beloofd "als dictator op te treden" tegen alles wat niet deugt. Dat deed hij al in Davao City, waar hij meer dan twintig jaar lang de burgemeester is geweest. Daar zijn vermeende misdadigers door doodseskaders uit de weg geruimd in het kader van Dutertes 'zero tolerance' met betrekking tot misdaad.

Duterte werd vorige week verkozen als de nieuwe president van het land. Nadat meer dan 90 procent van de stemmen waren geteld, bleek dat 38 procent van de kiezers voor Duterte had gekozen. Hij is daardoor in stemmenaantal niet meer in te halen.

Filipijnse president wil doodstraf terug
Filipijnse president wil doodstraf terug (Foto: ANP)

Tientallen mensen vergiftigd op camping in Ardennen

Een camping in de Belgische Ardennen is zondagavond ontruimd, nadat zo'n veertig mensen symptomen van vergiftiging kregen. Vier mensen moesten naar het ziekenhuis, melden lokale media. Anderen konden ter plekke worden behandeld.

De slachtoffers werden misselijk, hadden buikpijn en sommigen moesten overgeven. Een sporthal in de buurt werd geopend om de campinggasten op te vangen. Ook mochten een aantal mensen, voornamelijk kinderen, in een nabijgelegen hotel overnachten.

De oorzaak is vooralsnog niet bekend.

Tientallen vergiftigd op camping in Ardennen
Tientallen vergiftigd op camping in Ardennen (Foto: ANP)

Rotterdammers kunnen De Trap beklimmen

Wie in Rotterdam woont of werkt heeft het gevaarte al in opbouw gezien: De Trap op het Stationsplein. De 29 meter hoge steigerinstallatie met 180 treden reikt tot het dak van het Groot Handelsgebouw, dat is ingericht als uitkijkpunt. Op pinkstermaandag opent burgemeester Ahmed Aboutaleb De Trap voor het publiek.

Het gaat om een tijdelijke constructie om 75 jaar wederopbouw van Rotterdam te vieren. De Trap blijft staan tot 12 juni en kan dagelijks van 10.00 tot 20.00 uur worden beklommen. De entree is gratis.

"Je ziet de havenkranen, de nieuwe stad, Noord en Blijdorp. Plezier voor iedereen", zegt Anouk Estourgie van de manifestatie Rotterdam viert de stad!, waarmee de 75 jaar wederopbouw wordt gevierd.


De Trap bij Rotterdam Centraal Station (Foto: Peter Breuls)
De Trap bij Rotterdam Centraal Station (Foto: Peter Breuls)

FOK! Wat een weer: 13 graden en noordwestenwind

Vandaag is het wisselend bewolkt; de noordoostelijke helft van het land maakt kans op buien, de zuidwestelijke helft heeft de meeste kans op zon en blijft grotendeels droog. Met de wind uit het noordwesten en een maximumtemperatuur van 13 graden wordt het een frisse dag vandaag. 

Zon op 05:45
Zon onder 21:28
Zonkracht

5 / 2

Ik was gisteren richting Landgoed Hoenderdaell, in Anna Paulowna en maakte daar deze foto. De molen die je ziet staat nog steeds te koop!

Wolken boven Anna Paulowna (Foto: DJMO)
Wolken boven Anna Paulowna (Foto: DJMO)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1905 In een paar uur tijd weet een brand in Vriezenveen 228 huizen, 2 kerken en het gemeentehuis te verwoesten. Ruim 1600 mensen raakten dakloos door de brand. 
1920 De Franse vrijheidsstrijdster Jeanne d'Arc werd heilig verklaard door Paus Benedictus XV. 
1929 De Oscars werd voor het eerst uitgereikt. 
1940 De Duitse beztter voerde de Midden-Europese én zomertijd in in Nederland, in plaats van de Amsterdamse tijd. De klok ging 1 uur en 40 minuten vooruit. 
1944 In het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau kwamen Roma en Sinti in opstand uit angst voor massamoord door vergassing. 


Jeanne d'Arc - De heilige strijdster

Hoog tijd voor een kroegverhaal

Ik begeef mij naar het café De Lekkage. Dat doe ik niet eens om inspiratie op te doen. Kijk om je heen: aan inspiratie geen gebrek. De ellende ligt op straat. Nee, de reden dat ik mij aan kroegbezoek waag, is dat ik verlang naar variatie. Het moeten niet altijd verhalen zijn over schrijvers in neerslachtige buien. Het mag ook wel eens wat opgewekter allemaal. Bovendien heb ik iets te vieren. Of nee, ik heb bijna iets te vieren. Pas morgen ben ik jarig. Laat ik het er maar op houden dat ik mijzelf eens ga trakteren op een gezellig bezoek aan mijn oude stamkroeg. Ik ben er al in geen tijden geweest.

'Bom' Manchester United blijkt oefenobject

De wedstrijd Manchester United - AFC Bournemouth werd vanmiddag op het laatste moment afgeblazen door een verdacht pakketje dat in het stadion werd gevonden. Naar nu blijkt was het pakketje dat er zo verdacht uitzag inderdaad een 'explosief', al was zou het weinig schade hebben kunnen aanrichten.

Na onderzoek bleek namelijk dat het ging om een oefenbom die eerder deze week op Old Trafford gebruikt werd, toen er namelijk een beveiligingscheck werd uitgevoerd in het stadion. Het bedrijf dat de controle uitvoerde heeft na afloop alleen vergeten deze 'bom' te verwijderen.

De wedstrijd die vanmiddag gespeeld zou worden wordt nu dinsdagavond om 21u ingehaald.

Laatste reviews en specials
review
The Lion King (2019)
special
Opinie: Nintendo Switch Lite is een slechte deal
special
De Landmacht en FOK! schieten met scherp deel II
special
Dagje weg met DJMO #1 - Loosdrechtse Plassen
review
Crash Team Racing: Nitro Fueled
special
Interview Sascha Faber (marketing manager MSI)
©FOK.nl e.a.