FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 14 mei 2016

Van Gerwen en Van der Voort door in Hamburg

Darters Michael van Gerwen en Vincent van der Voort hebben zich eenvoudig geplaatst voor de achtste finales van de European Darts Matchplay in Hamburg. Voor Ron Meulenkamp viel het doek in de tweede ronde. 

Van der Voort speelde in een duel der lage landen tegen Kim Huybrechts. Het werd 6-2 voor Fast Vinny. Met 92 gemiddeld speelde hij iets beter dan Huybrechts die bleef steken op 85. Van Gerwen won met dezelfde cijfers van Remco van Eijden. De nummer één van de wereld haalde een gemiddelde van 99, waar het gemiddelde van Van Eijden met tien punten achter bleef. 

Meulenkamp won vrijdag nog van Joe Cullen, maar vandaag moest hij zijn meerdere erkennen in Dave Chisnall het werd 6-2. De geplaatste spelers maakten vanavond allemaal geen fout. Gary Anderson, James Wade, Peter Wright en Adrian Lewis wisten hun partij te winnen. 

Zondagmiddag gaat het toernooi verder met de achste finales. Van der Voort treft dan Benito van de Pas, die eerder vandaag Alan Norris versloeg. Jelle Klaasen treft Lewis en Van Gerwen treft Daryl Gurney. Zondagavond worden vervolgens de kwartfinales, halve finale en finale gespeeld. 

Uitslagen European Darts Matchplay - tweede ronde - avondsessie
Dave Chisnall (6) 6-2 Ron Meulenkamp
Kim Huybrechts (5) 2-6 Vincent van der Voort
Michael Smith (3) 6-1 Rowby-John Rodriguez
Adrian Lewis (8) 6-4 Rene Eidams
Peter Wright (2) 6-5 Darren Webster
James Wade (4) 6-4 Jonny Clayton
Gary Anderson (13) 6-3 Maik Langendorf
Michael van Gerwen (1) 6-2 Remco van Eijden

Programma derde ronde
Michael Smith v Mensur Suljovic
Dave Chisnall v John Henderson
Max Hopp v Terry Jenkins
Peter Wright v Jamie Caven
James Wade v Gary Anderson
Vincent van der Voort v Benito Van De Pas
Adrian Lewis v Jelle Klaasen
Michael van Gerwen v Daryl Gurney

Giel schreeuwt tijdens stilte Douwe Bob

Tijdens de tien seconden stilte in het nummer van Douwe Bob in de finale van het Songfestival zaterdagavond, kon radio-dj Giel Beelen de spanning niet meer houden. Hij schreeuwde met zijn handen om zijn mond 'Douweeeeee!', in de richting van het podium.

Op Twitter schrijft de 3FM-dj: "Magische 10 seconden, magisch optreden!". Op het filmpje bij de tweet is duidelijk te zien hoe gespannen Giel naar het optreden kijkt.

In 2012 werd Douwe Bob ontdekt toen hij het programma van Giel, De Beste Singer-Songwriter van Nederland, won. In de finale van het Songfestival neemt Douwe het op tegen 25 andere landen.

Horner lyrisch over debuterende Verstappen

Max Verstappen maakte vandaag indruk door in zijn eerste weekend voor Red Bull racing zich als vierde te kwalificeren. Een prestatie waarover ook teambaas Christian vol lof is.

"Dit is een heel indrukwekkend debuut voor het team", aldus Horner. "Hij is zo rustig, zo cool. En dat vanaf het eerste moment dat hij in de auto stapte. Zijn talent is overduidelijk en zijn potentieel is opwindend."

Ook het feit dat Verstappen in Q1 en Q2 sneller was dan teamgenoot Daniel Ricciardo, die al jaren voor het team rijdt noemt ook Horner indrukkwekkend. "Zeker voor zo'n jonge coureur met zo weinig ervaring. Om dan meteen zo snel te zijn en geen fouten te maken is imponerend. En het is mooi om te zien dat Max en Daniel elkaar pushen, want het laatste rondje van Ricciardo was ook fantastisch."

Het team van Horner bezet dus de tweede startrij, voor de Ferrari's. Die prestatie komt zelfs voor Horner onverwacht. "Ik ben heel verrast dat we duidelijk voor de Ferrari's staan en zo dicht op Mercedes zitten. Het verschil met pole-position bedraagt zes tienden. Indrukwekkend. Zeker omdat dit een circuit is waar alle facetten goed moeten zijn: het chassis, maar zeker ook de motor. En we hebben ook geen slechte coureurs."

Den Bosch en SCHC naar Champions Cup-finale

De finale van de Champions Cup, de vrouwelijke tegenhanger van de Euro Hockey League, wordt een Nederlands onderonsje. Den Bosch en SCHC nemen het maandag tegen elkaar op.

Den Bosch klopte vandaag in de halve finale in Bilthoven UHC Hamburg. De Duitsers kwamen na zes minuten nog wel op een 0-1 voorsprong dankzij Marleen Müller, maar een kwartier later was de stand al 3-1 voor Den Bosch. Maartje Paumen zorgde met een benutte strafcorner en twee benutte strafballen voor een hattrick. Na rust kwam Hamburg nog wel terug tot 3-2, maar de aansluitingtreffer zat er niet meer in. Twee doelpunten van Liedewij Welten bepaalden de eindstand op 5-2.

SCHC, dat het thuisvoordeel heeft dit weekend, had het moeilijk tegen Club de Campo uit Madrid. In de eerste helft kreeg het genoeg kansen, maar gescoord werd er niet. Vlak na rust bracht Xan de Waard SCHC op voorsprong. In de slotfase waren de Spaanse dames nog dicht bij de gelijkmaker toen Caia van Maasakker 'tennissend' een bal van de lijn haalde, waarna bij de strafcorner keepster Maartje Cox haar stick adequaat gebruikte en de finale veiligstelde.

De finale is een herhaling van die van vorig jaar. Toen eindigde de wedstrijd in 2-2 en pakte SCHC na shoot-outs de Europese titel.

Belgische kitesurfer ernstig gewond

Een 51-jarige kitesurfer uit het Belgische Lommerzeel is zaterdagmiddag in het Zeeuwse Krabbendijke tegen een lantaarnpaal gebotst en ernstig gewond geraakt aan zijn hoofd. De man is volgens de politie in kritieke toestand opgenomen in een ziekenhuis in Gent.

De Belg verloor de controle bij het kitesurfen op de Oosterschelde ter hoogte van de Noordschans in Krabbendijke. Hij raakte eerst een geparkeerde auto en klapte daarna met zijn hoofd tegen een lichtmast.

Belgische kitesurfer ernstig gewond
Belgische kitesurfer ernstig gewond (Foto: ANP)

Dragon Age-stemacteur vermist

De politie van Los Angeles is dringend op zoek naar stemacteur Greg Ellis, de stem van commander Cullen uit Dragon Age: Inquisition. Volgens de politie is de acteur sinds 11 mei niet meer bij zijn huis in Hollywood gezien.

Jeff Rosenthal, een goede vriend van Ellis, roept fans via twitter op om mee naar Ellis te zoeken. Volgens Rosenthal worstelt Ellis met een bipolaire stoornis en weigert elke vorm van medische hulp. Tevens zou Ellis zijn medicijnen om zijn stemming onder controle te krijgen niet hebben ingenomen. Volgens Rosenthal verkeerde Ellis in een manische episode toen hij voor het laatst gezien was. 

Naast Dragon Age deed Ellis ook stemmen voor Bioshock Infinite, Command & Conquer: Red Alert en Skylanders.


Greg Ellis
Dragon Age-stemacteur vermist

Suarez bezorgt Barça de titel in Granada

FC Barcelona is kampioen van Spanje. Dankzij een ontketende Luis Suarez werd het in Granada 0-3. Genoeg voor het 24ste kampioenschap uit de clubgeschiedenis.

Het is 2 april 2016. Barcelona staat aan de vooravond van El Clásico en kan de landstitel al ruiken. De voorsprong op Atlético Madrid is dan negen punten. Real Madrid volgt op tien punten. Wie had toen kunnen denken dat de titelrace pas op de laatste speeldag gelopen zou zijn.

Want daarna volgde de lentedip van Barça. Drie keer op rij werd er verloren: van Real Madrid, Real Sociedad en Valencia. Drie competitienederlagen op rij, dat overkwam Barcelona voor het laatst dertien jaar geleden. Atlético en Real roken bloed. De Madrilenen volgden, vijf duels voor het eind, op de voet: Atleti had evenveel punten (maar een minder onderling resultaat), Real had één punt minder.

Lang leken er drie ploegen kansrijk op de laatste speeldag. Atlético haakte echter vorige week af: het verloor van Levante. Dus ging Barça in de laatste speelronde alleen aan kop en had het aan een beter resultaat dan Real Madrid genoeg voor de titel.

Het was aan de uitblinker dit jaar om daarvoor te zorgen. Op aangeven van Neymar zorgde Luis Suarez voor de eerste goal: 0-1. Net voor rust maakte hij ook de 0-2. Dani Alves geloofde nog in een diepe bal, gaf voor en zag de Uruguyaan raak koppen.

Het was zijn 39ste treffer van het seizoen. Dus ook de strijd om de topscorerstitel in Spanje zou hij winnen. Cristiano Ronaldo maakte er bij Real Madrid ook twee (en kwam op 35), maar werd bij rust gewisseld, met het hoog op de Champions League-finale en als blijk dat de hoop was opgegeven.

Granada probeerde er nog wat leuks van te maken en ook Barça kwam nog een aantal keer dreigend voor het doel van de tegenstander, maar veel spannends viel er niet meer te zien. Luis Suarez nam alvast een voorschot op zijn tweede Gouden Schoen: hij legde er in het slot de 3-0 in, seizoenstreffer nummer 40. Smet op de zege en de titel was nog wel dat Javier Mascherano uitviel met een knieblessure. Dat mocht het titelfeest echter niet bederven.

Het duurde wellicht langer dan verwacht, maar de titel vergoedde dat. Het seizoen kan op 22 mei, in Calderon tegen Sevilla, nog mooier worden als de beker wordt gewonnen.

Suázrez en Neymar vliegen in elkaars de armen. (PRO SHOTS/Marca)
Suázrez en Neymar vliegen in elkaars de armen. (PRO SHOTS/Marca)

'Viñales volgt Lorenzo op bij Yamaha'

Maverick Viñales wordt de opvolger van Jorge Lorenzo bij Yamaha. Volgens Motorsport.com tekende de jonge Spanjaard zaterdag een tweejarig contract bij de Japanse grootmacht. Hiermee wordt het talent van Suzuki teamgenoot van Valentino Rossi.

In 2014 debuteerde Viñales in de MotoGP bij Suzuki. Zijn beste resultaat behaalde hij tijdens de afgelopen race op Le Mans, waarin hij derde werd. De verwachting is dat de deal officieel aangekondigd zal worden tijdens de persconferentie voor de GP van Italië komende donderdag.

Kit Harington verklapt lot Jon Snow aan agent

Kit Harington heeft een politieagent vertelt wat er met zijn Game of Thrones-personage Jon Snow ging gebeuren in het nieuwe seizoen om zo onder een boete uit te komen. Dat onthulde de 29-jarige acteur in The Tonight Show with Jimmy Fallon.

Kits personage Jon Snow wordt doodgestoken aan het einde van seizoen vijf. Fans werden gek en de wildste theorieën over het lot van het geliefde personage deden de ronde op internet. Ondertussen kreeg de crew en de cast van de populaire serie strikte instructies hun lippen stijf op elkaar te houden als het om Snow ging. Maar Harington biechtte op zich daar absoluut niet aan te hebben gehouden.

"Ik heb het direct verteld aan mijn moeder en vader", aldus Kit, die toegeeft het lot van Snow ook aan zijn vriendin Rose Leslie te hebben onthuld. Maar daar bleef het niet bij. "Ik werd aangehouden. De agent komt naar me toe en zegt: 'We kunnen dit op twee manieren doen. Je kan me volgen naar het bureau en ik maak een proces-verbaal op of je kan me vertellen of je volgend seizoen nog leeft."

Harington koos vervolgens eieren voor zijn geld. "Ik keek hem aan en zei: 'Ik leef nog komend seizoen'. En hij zegt: 'Ga uw weg, heer commandant'." De agent verwijst daarmee naar de titel die Jon Snow heeft binnen de Nachtwacht in Game of Thrones.

Kit Harington verklapt lot Jon Snow aan agent
Kit Harington verklapt lot Jon Snow aan agent (Foto: BuzzE)

Grootste valse start ooit in de autosport

Richard Mork had wel heel veel zin in de V8 Utes-race op het Australische circuit van Phillip Island, die hij vanaf de voorste startrij mocht aanvangen. Dat de race pas van start gaat als de rode lampen uit gaan, was hij alleen vergeten...

Erg lang kon Mork helaas niet genieten van zijn zeldzame eerste plaats. De stewards besloten hem een drive-trough te geven, waardoor hij achteraan aan mocht sluiten. Toch heeft de wagen meer uitzendtijd gekregen dan hij anders zou hebben gekregen, leuk voor de sponsors. 

Naaktfoto Songfestivalzanger Rusland gelekt

De Russische deelnemer aan het Songfestival, Sergey Lazarev, houdt niet alleen van zingen, dat blijkt uit een naaktfoto die The Sun zaterdag publiceerde.

De 33-jarige Rus zit op de foto naakt op een bed en houdt een zaag bij de mond van een vastgeketende, schaarsgeklede dame. Sergey kijkt ook nog eens zwoel in de camera.

Het Britse tijdschrift meldt dat de foto's volgens de Russische overheid zijn gemaakt om huiselijk geweld te illustreren. Sergey is echter ook te vinden op verschillende pornowebsites voor homoseksuele mannen.

Rusland wordt gezien als één van de grootste concurrenten voor Douwe Bob, die zaterdagavond in de finale staat van de 61ste editie van het Songfestival in Zweden.

Naaktfoto Songfestivalzanger Rusland gelekt
Naaktfoto Songfestivalzanger Rusland gelekt (Foto: BuzzE)

Hockeyclub Qui Vive schrijft historie en promoveert naar de Hoofdklasse

Hockeyclub Qui Vive heeft zaterdagmiddag historie geschreven door voor het eerst in de clubgeschiedenis te promoveren naar de Hoofdklasse. Dat deden de mannen van coach Tim Oudenaller door ook het tweede play-offduel met Almere te winnen met 3-2. Net als woensdag besliste Qui Vive het duel nu ook in de verlenging dankzij een golden goal. In het eerste duel kwam deze nog van de stick van Mark Weber, nu was Wouter Haremaker de grote man.

Nadat de dampen van het vuurwerk waren opgetrokken zagen de massaal toegestroomde toeschouwers thuisploeg Qui Vive uit Uithoorn het beste aan het duel starten. In de eerste tien minuten van het duel wisten zij drie mooie kansen te creëren. Maar zowel captain Erik Otto als David Forsyth en Tom Gunther stuitten alle drie op de Almeerse doelman. En zoals het sportgezegde luidt: ‘Als je hem zelf niet maakt, dan valt hij aan de andere kant’, zo gebeurde het ook in de Kwakel.

Want de eerste helft de beste kans van Almere resulteerde direct in een goal. Het was Koen van Makersveld die Qui Vive-doelman Peter van Ooik wist te passeren. Hierna nam Almere ook het initiatief in de wedstrijd over. De mannen van coach Alex Verga hadden de overhand op het middenveld en creëerden in de tweede fase van de tweede helft drie strafcorners. De eerste ging nog mis nadat stopper Robin Herweijer de bal niet onder controle kreeg, maar bij tweede Almeerse strafcorner van de wedstrijd sleepte Dider Meijer de bal hard tegen de tegen de touwen: 0-2.

Met deze stand gingen beide ploegen rusten en het bijna 2000-koppig publiek hield stiekem misschien al wel rekening met een overwinning van Almere en dus ook met een allesbeslissend derde duel op zondag. Maar Qui Vive rechtte de rug in de 2e helft op imponerende wijze en dankzij de Gunther-broertjes werd een verlenging uit het vuur gesleept. Eerst was het Thijmen Gunther die de Almeerse doelman wist te passeren (1-2), waarna zijn oudere broer Tom (2-2) zijn team de verlenging in schoot.

In deze verlenging maakte Wouter Haremaker zich onsterfelijk in De Kwakel, en ver daarbuiten. In de laatste minuut van de verlenging flatste hij de bal, die vanaf de rechterkant werd voorgegeven, in één streep in de rechterbovenhoek van het Almeerse doel. Zijn treffer in het dak van de goal zorgde voor een orkaan aan gejuich over het veld. Alle Qui Vive-spelers stormden op de matchwinner af, het thuispubliek was uitzinnig en de golden goal en het ticket naar de Hoofdklasse werd nog lang en uitbundig gevierd.

Van de Pas en Klaasen naar derde ronde European Darts Matchplay

De PDC is neergestreken in Hamburg voor de European Darts Matchplay, het vierde toernooi op de Euro Tour. Benito van de Pas en Jelle Klaasen hebben zich geplaatst voor de achtste finales van dit toernooi. 

Vrijdag was de eerste ronde. Vincent van der Voort won van Jamie Robertson met 6-2 en Remco van Eijden versloeg Andrew Gilding met 6-1. Ron Meuelenkamp was Joe Cullen met 6-5 de Baas. Michel van der Horst ging met 6-4 onderuit tegen Rowby-John Rodriguez. Zaterdag stroomden de geplaatste spelers Van de Pas, Klaasen en Michael van Gerwen in. 

Van de Pas won zaterdag met 6-3 van Alan Norris en met 106 gemiddeld en 55% op de dubbels kon hij zeer tevreden zijn over zijn wedstrijd. Klaasen speelde tegen Chris Dobey en dat werd een spannende partij. Het was een gelijkopgaande partij en het werd 6-5 voor The Cobra.

De overige Nederlanders komen vanavond in actie. Meulenkamp opent de avond tegen Dave Chisnall en Van der Voort speelt tegen Kim Huybrechts. Van Gerwen sluit de avond af tegen Van Eijden. 

Uitslagen tweede ronde European Darts Matchplay 
Terry Jenkins (10) 6-1 Magnus Caris
Benito van de Pas (12) 6-3 Alan Norris
Simon Whitlock (15) 3-6 Jamie Caven
Ian White (7) 2-6 Max Hopp
Robert Thornton (11) 4-6 John Henderson
Mensur Suljovic (14) 6-0 Mike De Decker
Jelle Klaasen (9) 6-5 Chris Dobey
Mervyn King (16) 3-6 Daryl Gurney

Programma vanavond
Dave Chisnall (6) v Ron Meulenkamp
Kim Huybrechts (5) v Vincent van der Voort
Michael Smith (3) v Rowby-John Rodriguez
Adrian Lewis (8) v Rene Eidams
Peter Wright (2) v Darren Webster
James Wade (4) v Jonny Clayton
Gary Anderson (13) v Maik Langendorf
Michael van Gerwen (1) v Remco van Eijden

IS valt ziekenhuis in Deir al-Zor aan

Islamitische Staat heeft zaterdag een aanval uitgevoerd op een ziekenhuis in het zuidwesten van Deir al-Zor. De extremistische rebellen veroverden terrein aan de rand van de belegerde stad in het oosten van Syrië, waar regeringstroepen het nog deels voor het zeggen hebben.

De IS-nieuwsdienst Amaq meldde dat strijders het Assad-hospitaal hebben bestormd. Volgens het Observatorium voor de Mensenrechten zijn er berichten dat de medische staf wordt gegijzeld en een aantal Syrische soldaten gevangen is genomen. De islamistische terroristen hebben nu tevens de controle over een belangrijke toegangsweg, een brandweerkazerne en het universiteitscomplex. Ook zou progressie zijn geboekt in de opmars naar de olievelden van al-Tayyam en het nabijgelegen militair vliegveld.

IS beheerst grote delen van de provincie Deir al-Zor, op de verbindingsroute tussen 'hoofdstad' Raqqa en de bezette gebieden in Irak. Sinds maart vorig jaar wordt zwaar gevochten om het territorium dat nog in handen is van het leger van president Bashar al-Assad.

IS valt ziekenhuis in Deir al-Zor aan
IS valt ziekenhuis in Deir al-Zor aan (Foto: ANP)

'Athene in 2017 terug op kapitaalmarkt'

Griekenland mikt er op om volgend jaar terug te keren op de kapitaalmarkt. Dat heeft premier Alexis Tsipras gezegd in een interview met Realnews Online. Zijn land kan de crisis "wellicht veel eerder" dan voorzien achter zich laten, zei Tsipras.

Vicepremier Giannis Dragasakis gaat ervan uit dat na een overeenkomst met de geldschieters van Griekenland 9 tot 12 miljard euro richting Athene komt. Een groot deel van dat geld zal de Griekse economie weer tot leven wekken, zei hij in de krant Naftemporiki.

Griekenland kon sinds 2014 geen geld meer lenen op de kapitaalmarkt. In ruil voor hervormingen en bezuinigingen kreeg het land steun van de Europese Unie, Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds.

"Wij verlaten het steunprogramma misschien al een heel eind voor het programma in augustus 2018 afloopt", zei Tsipras.

'Athene in 2017 terug op kapitaalmarkt'
'Athene in 2017 terug op kapitaalmarkt' (Foto: ANP)

Vogels kijken in de vogelweek

Vogels luisteren bij het ochtendgloren of juist tijdens een avondwandeling. Vogels spotten in allerlei natuurgebieden of juist in binnensteden of bijzondere vogels fotograferen. Het kan allemaal tijdens de Nationale Vogelweek, die zaterdag van start gaat.

De Vogelbescherming en onderzoeksinstituut Sovon organiseren dit jaarlijkse evenement om zo veel mogelijk mensen kennis te laten maken met de vogels in Nederland.

Er zijn bijna vierhonderd excursies door heel Nederland onder leiding van ervaren vogelliefhebbers. Alle activiteiten zijn te vinden op de site van de vogelweek: https://www.vogelweek.nl/.

Vogels kijken in de vogelweek
Vogels kijken in de vogelweek (Foto: ANP)

Vermiste Australische begon nieuw leven

Een slepend mysterie rond een verdwenen Australische is na een halve eeuw door de politie opgelost. De Australische politie heeft zaterdag bekendgemaakt wat er is gebeurd met de sinds kerstavond 1962 vermiste Janina Wojcik. De getrouwde vrouw verliet haar huis in Altona, een voorstad van Melbourne, die avond en zei tegen haar man dat ze een vakantie nam. Hij gaf haar drie maanden later als vermist op, omdat er niets meer van haar werd vernomen.

Ondanks verscheidene politie-onderzoeken bleef dat zo. Maar een nieuwe campagne op internet rond de verdwenen vrouw op initiatief van rechercheur Luke Dalli bracht vanaf 2013 schot in de zaak. Wojcik bleek onder een andere naam een nieuw leven te zijn begonnen in de hoofdstad Canberra. Ze overleed daar in 2010 zonder erfgenamen. Dat leidde uiteindelijk tot een onderzoek in Canberra en tot de 'match' met het onderzoek van de politie in Melbourne, aldus Australische media.

Vermiste Australische begon nieuw leven
Vermiste Australische begon nieuw leven (Foto: BuzzO)

Werder Bremen veilig na late goal, play-offs voor Frankfurt

Werder Bremen is dankzij een wonderbaarlijke ontsnapping ook volgend seizoen actief in de Bundesliga. Frankfurt gaat de play-offs in nadat het onderlinge duel verloren ging. Het werd door een late treffer 1-0. 

Weken geleden zag het er treurig uit voor Eintracht Frankfurt. Niko Kovac volgde Armin Veh op, maar was in het begin alles behalve succesvol. Een veilige plek leek ver uit zicht. Maar de laatste wedstrijden gaat het beter. Vooral door doelpunten uit standaardsituaties (zoals vorige week tegen Borussia Dortmund, 1-0) klom de ploeg op de ranglijst.

Het ging zo goed dat de ploeg, die enkele weken nog kansloos was, nu handhaving in eigen hand had. Een gelijkspel tegen directe concurrent Werder Bremen was voldoende om play-offs tegen degradatie te voorkomen.

Werder, op zijn beurt, is een gevallen grootmacht. Tussen 2004 en 2008 hoorde de ploeg steevast bij de beste drie ploegen in Duitsland, maar de jaren erna werd een vrije val ingesteld. De ploeg degradeerde pas één keer (1980) uit de Bundesliga, maar moest opnieuw vrezen.

In het onderlinge duel leek het lang op een gelijkspel uit te draaien. Daarmee zou Frankfurt veilig zijn en Werder Bremen de nacompetitie in moeten. Maar een zinderend slot veranderde alles.

Papy Djilobodji zorgde twee minuten voor tijd voor de bevrijdende goal. Hij gaf het laatste zetje na een aanval van Claudio Pizarro. De fans van de thuisploeg, die in grote getalen zaterdagmiddag de spelersbus opwachtten, werden zo gerustgesteld. Voor Frankfurt, waar Luc Castaignos niet in actie kwam, wachten nog spannende weken.

Walking Dead-sterren helpen na ongeluk

Norman Reedus en Steven Yeun hebben in Peachtree City slachtoffers van een auto-ongeluk bijgestaan. De twee Walking Dead-acteurs waren aan het motorrijden toen ze het ongeluk zagen gebeuren.

"Het leek erop dat hij iedereen probeerde te helpen, hij probeerde iedereen een beetje te kalmeren", vertelt een ooggetuige aan het lokale tv-station WTOC Savannah over Reedus. "Binnen 5 tot 10 seconden had ik foto's van ze genomen en toen kwam de politie. Daarna zijn ze volgens mij weer verder gegaan."

De politie bevestigde dat de twee acteurs niet betrokken waren bij het ongeluk, maar dat ze slechts ooggetuigen waren. Er vielen geen zwaargewonden.

Walking Dead-sterren helpen na ongeluk
Walking Dead-sterren helpen na ongeluk (Foto: BuzzE)

Toestand krantenbezorgster blijft zorgelijk

De toestand van een 51-jarige krantenbezorgster, die vrijdagmorgen in Rotterdam is neergestoken, blijft volgens de politie "onverminderd ernstig". Er is een onderzoeksteam van 20 politiemensen geformeerd, zo heeft de politie zaterdag bekendgemaakt.

De politie vraagt particulieren onder meer om bewakingsbeelden uit camera's die op de openbare weg gericht staan. In de buurt zijn ook bewonersbrieven verspreid en posters met getuigenoproepen opgehangen.

Het slachtoffer, afkomstig uit Schiedam, werd vrijdagochtend rond 05.15 uur zwaargewond naast haar fiets aangetroffen op de Pasteursingel in Rotterdam-West. Haar bleken meerdere steekwonden te zijn toegebracht.

Toestand krantenbezorgster blijft zorgelijk
Toestand krantenbezorgster blijft zorgelijk (Foto: ANP)

VfB Stuttgart degradeert naar 2. Bundesliga na nederlaag tegen VfL Wolfsburg

VfB Stuttgart is voor de tweede keer in de clubhistorie gedegradeerd uit de Bundesliga. VfL Wolfsburg gaf de vijfvoudig landskampioen het laatste zetje: 3-1.

Stuttgart eindigde na de landstitel in 2007 nog vier keer bij de beste zes, maar daarna ging het bergafwaarts. De laatste drie jaar eindigde de ploeg nooit hoger dan de twaalfde plek. De tweede degradatie uit de historie van de club (na die in 1975) werd zaterdagmiddag een feit.

Vorig seizoen behoedde Huub Stevens Stuttgart op de laatste dag voor degradatie, nu slaagde Jurgen Kramny daar niet in. Hij werd in november de opvolger van de ontslagen Alexander Zorniger. Vorige week bestormden fans boos het veld nadat Stuttgart tegen Mainz een 1-0-voorsprong weggaf (1-3 verlies).

Tegen Wolfsburg was al snel duidelijk dat er geen zicht was op een stunt. Maximilian Arnold zorgde al na tien minuten voor de 1-0. Na een halfuur zorgde Andre Schurrle voor de 2-0. In de tweede helft geloofde Stuttgart er niet meer in. Filip Kostic kreeg nog wel een goede mogelijkheid om iets terug te doen, maar faalde. Daniel Didavi maakte nog wel 2-1, maar dankzij de 3-1 van Schurrle kwam de spanning nooit meer terug.

Daardoor eindigde het dramajaar van Stuttgart in een degradatie. Wolfsburg eindigt op plek acht, zonder Europees voetbal.

Spelers van Stuttgart druipen af na degradatie. (PRO SHOTS/Witters)
Spelers van Stuttgart druipen af na degradatie. (PRO SHOTS/Witters)

Dumoulin verliest roze trui aan Brambilla

Tom Dumoulin is zijn roze trui in de Giro d'Italia kwijt. De Nederlander zag Gianluca Brambilla na een geslaagde vluchtpoging zegevieren in Arezzo, terwijl hij zelf moest lossen uit de groep met favorieten, waarin Steven Kruijswijk zich wel kon handhaven.

Brambilla koos met twaalf medevluchters al vroeg het hazenpad en reed al snel virtueel in de roze trui. Na een redelijk vlakke aanloop draaide de wedstrijd om de Alpe de Poti waarvan de top op achttien kilometer van de streep lag. Op deze gemiddeld 6,4% steile berg waren de laatste zes kilometer onverhard. Op dit gedeelte koos Brambilla de aanval op het moment dat de koplopers ruim drie minuten voorsprong hadden op het peloton.

Uit dat peloton zette Alejandro Valverde al snel een aanval op poten, waarbij vrijwel alle kopmannen konden volgen, behalve Dumoulin die vooraf al aangegeven had niet te veel op het klimmen geoefend te hebben. De Nederlander verloor onderweg steeds meer tijd op de favorieten en rondde de top op meer dan een minuut achterstand van Valverde en co.

Vooraan reed Brambilla onbedreigd naar de zege en mocht als bonus ook de roze trui dragen. Mateo Montaguti bleef lang bij zijn Italiaanse landgenoot in de buurt, maar verloor uiteindelijk toch een minuut. Moreno Moser won de sprint om de derde plaats. Valverde won op 1.41 minuten de sprint van het uitgedunde peloton, voor Kruijswijk. Dumoulin eindigde uiteindelijk op 2.51 minuten.

In het klassement leidt Brambilla nu met 23 seconden voorsprong op Ilnur Zakarin en 33 tellen op Kruijswijk. Dumoulin zakte naar plek elf op 1.05 minuten. Morgen staat er een 40,5 kilometer lange tijdrit tussen Radda en Greve op het programma over heuvelachtig terrein. Zeker is dat het klassement hier weer op zijn kop zal worden gezet en dat zowel Fabian Cancellara als Dumoulin hun zinnen hebben gezet op de dagzege.

Zilver voor Freitag op EK schoonspringen

Tijdens de Europese kampioenschappen schoonspringen in Londen heeft Uschi Freitag een zilveren medaille weten te behalen op de 3-meter plank individueel. Met een puntentotaal van 330.60 bleef zij onder andere de Britse dames Grace Reid en Rebecca Gallentree voor. De geboren Maastrichtse haalde in 2012 al eerder een zilveren medaille op dit onderdeel toen zij nog voor Duitsland uitkwam. Deze medaille is de eerste in 29 jaar voor Nederland. 

Inge Jansen behaalde een puntentotaal van 309.25 en bleef hiermee binnen de limiet van 305 punten voor Rio de Janeiro. Met deze score werd zij zesde in het veld van totaal twaalf deelnemers. Of Jansen hiermee daadwerkelijk naar de Spelen mag is nog onduidelijk. 

De Europese titel ging naar de Italiaanse Tania Cagnotto, die eerder deze week ook al het goud pakte op de 1-meter plank. Met een score van 360.60 was zij superieur ten opzichte van de rest van het veld. Het brons ging uiteindelijk naar de Britse Grace Reid met een puntentotaal van 328.55. 

Uschi Freitag en Inge Jansen in actie (Foto: Insidefoto)
Uschi Freitag en Inge Jansen in actie (Foto: Insidefoto)

Trijntje als negentiende bij puntenuitreiking

Nederland mag zaterdagavond als negentiende land haar puntenverdeling bekendmaken tijdens het Eurovisiesongfestival. Trijntje Oosterhuis doet dit vanuit Hilversum.

In totaal 42 landen verdelen elk maximaal twaalf punten onder de finalisten, waaronder Douwe Bob. De verdeling wordt in het Engels uitgesproken, met uitzondering van Frankrijk, die haar 'douze points' uitreikt in het Frans.

In Amsterdam zitten ze ondertussen helemaal klaar voor de finale van het Songfestival. De stamkroeg van Douwe Bob is helemaal versierd. De eindstrijd is op een groot scherm te volgen in biljartcafé Hermes op de Ceintuurbaan.

Trijntje als negentiende bij puntenuitreiking
Trijntje als negentiende bij puntenuitreiking (Foto: BuzzE)

Twee Nederlanders op podium eerse F4-race in Zandvoort

Richard Verschoor en Jarno Opmeer hebben op Zandvoort voor het tweede Formule 4-weekend het publiek een Nederlands podium gegeven. In een incidentvolle race eindigden de twee op plek 2 en 3, vlak achter de Fin Tuomas Tujula. 

Red Bull-junior Verschoor, die van pole vertrok en lange tijd aan de leiding ging, stond bijna de complete race onder druk van Tujula. Verschoor leek het vol te houden tot de safety car de baan op kwam. De Nederlander kwam niet goed weg bij de herstart en kon de leiding niet langer vasthouden. Ondertussen wist Opmeer de derde plek te pakken. 

Wat volgde waren twee Nederlanders met een missie, namelijk het pakken van de leiding. Een tweede safety car, vlak voor de finish, gooide echter roet in het eten. Deze kwam weer naar binnen voor de laatste ronde, maar aan één ronde had Verschoor niet meer genoeg.

Morgen zijn er nogmaals twee races. De eerste begint om 9:30 en de tweede om 13:00.

Publieke ceremonie Prince in augustus

De familie van Prince organiseert in augustus een publieke afscheidsceremonie voor de overleden zanger. Prince' zus Tyka Nelson maakte het nieuws bekend op Facebook.

Eerder zei Tyka al dat 'er nog geen herdenkingsplechtigheid, rouwdienst of eerbetoon is georganiseerd door de familie of vertegenwoordigers van Paisley Park'. "De familie wil samen in de nabije toekomst een herdenkingsdienst organiseren."

De familie vindt een passend afscheid voor de hand liggen, omdat Prince met zijn muziek zoveel mensen heeft beïnvloed. "We stellen het geduld van het publiek op prijs en we hebben ontzettend veel troost gehaald uit jullie liefde, steun en condoleances. We kijken er naar uit om met de rest van de wereld het leven van onze Prince te vieren."

De popster stierf donderdag 21 april op 57-jarige leeftijd op zijn landgoed Paisley Park. Hij werd dood gevonden in een lift op de eerste etage van het complex, waar tevens een studio is gebouwd. In kleine kring was op zaterdag 23 april een afscheidsceremonie.

Publieke ceremonie Prince in augustus
Publieke ceremonie Prince in augustus (Foto: BuzzE)

Actievoerders leggen bruinkoolmijn stil

Duizenden klimaatactivisten uit verschillende landen hebben in de Duitse regio Lausitz, ten zuiden van Berlijn, een bruinkoolmijn van energiebedrijf Vattenfall stilgelegd. Onder hen zijn ook 150 actievoerders uit Nederland, meldde woordvoerster Ike Teuling van Milieudefensie zaterdag.

De activisten hebben toegangswegen en spoorlijnen geblokkeerd. Ook is een installatie stilgelegd waarmee de bruinkool wordt uitgegraven. De actie Ende Gelände ('tot hier en niet verder') is erop gericht alle fossiele brandstoffen uit te bannen.

De bezetting van de bruinkoolmijn begon vrijdag en zal nog het hele pinksterweekend duren, aldus Teuling. Volgens haar verloopt alles tot nu toe geweldloos en is dat ook de opzet.

Actievoerders leggen bruinkoolmijn stil
Actievoerders leggen bruinkoolmijn stil (Foto: ANP)

Wielrenner ontkent gebruik motortje in fiets

Er zou mogelijk een nieuw geval van mechanische doping opgedoken zijn in de wielerwereld. Het gaat daarbij dit keer overigens om een ietwat obscure wedstrijd: de Ronde van Banyuwangi Ijen, verreden in Indonesië. 

De vierde en laatste etappe, met een slotklim naar de vulkaan Ijen, werd gewonnen door de Fransman Peter Pouly van het Singaporese Singha Infinite Cycling Team. Na afloop werd de 38-jarige Pouly echter gediskwalificeerd, net als zijn twee overgebleven teamgenoten.

Volgens documenten zijn de drie geschorst vanwege overtreding van 'regel 1.3.010' van de reglementen van wereldwielerbond UCI. Daarin staat dat een fiets alleen voortbewogen mag worden via een ketting en beenkracht en uiteraard niet via elektronische hulpmiddelen. 

Sociale media in Indonesië heeft het over het gewicht van de fietsen wat niet in orde zou zijn, maar dat is een punt dat in de reglementen op een andere plek geregeld wordt. Ook zou daar zeker niet het hele team voor gediskwalificeerd kunnen worden. 

Voor Singha Infinite is de Ronde van Banyuwangi Ijen er sowieso één om snel te vergeten. Bij de start werden twee van de vijf renners al niet startgerechtig bevonden vanwege een fout in de aanmeldingsdocumenten. Omdat minstens vier renners nodig zijn om te mogen starten werd een willekeurige renner van het team ingeschreven: hij was echter niet eens in het land aanwezig en werd in de eerste etappe als 'niet gestarte renner' opgegeven. 

Overigens ging het qua prestaties wel prima. Pouly won in eerste instantie het eindklassement, maar zijn diskwalificatie betekende dat de Australiër Jai Crawford een zege bij mag schrijven. 

Pouly en zijn team hebben nog niet gereageerd op de diskwalificatie en de aantijgingen dat ze met een verborgen motortje gereden zouden hebben. 

Update 16.50 uur

Inmiddels heeft Pouly via Facebook ontkend met een motortje te hebben gereden. "Mijn fiets werd kapot gemaakt door iemand van een ander team en dat had ik pas een minuut voor de start door omdat Jesse Featonby me vertelde dat hij een scheur in mijn frame zag. Van het Infinite Pulse Team kreeg ik een andere fiets en natuurlijk had ik geen tijd meer om zeker te zijn dat alles conform de UCI-reglementen was. Uiteindelijk werden ik en mijn team gediskwalificeerd omdat die fiets te licht was", zegt de Fransman. 

Hoogste pollenconcentratie in tien jaar tijd

Het warme en droge weer van de afgelopen anderhalve week heeft geleid tot een explosie van pollen. Eiken, beuken en dennenbomen kwamen tegelijk in bloei en ook de berkenbomen deden flink mee. Dat zorgde voor de hoogste concentratie boompollen in tien jaar tijd. Dat meldt Nature Today.

Al die pollen in de lucht zorgen ervoor dat heel Nederland bedekt is onder een laagje geel stof, dat goed te zien is op auto's, tuinmeubilair en ramen. Het gaat hierbij dus niet om Saharazand.

Patiënten met luchtwegaandoeningen hadden het moeilijk de afgelopen dagen, doordat er naast de pollenexplosie ook veel ozon (smog) in de lucht zat en de luchtkwaliteit daardoor niet al te best was.

Hoogste pollenconcentratie in tien jaar tijd
Hoogste pollenconcentratie in tien jaar tijd (Foto: ANP)

Kim Kardashian bereikt streefgewicht

Na maandenlang diëten heeft Kim Kardashian het eindelijk voor elkaar: ze is alle zwangerschapskilo's kwijt. De 35-jarige realityster plaatste een foto van haar weegschaal op Snapchat om het te bewijzen.

"Yeeessssss!!!!", schreef Kim bij het kiekje. De weegschaal geeft 135,8 pond (61,5 kilo) aan.

Kardashian volgt al een tijdje het Atkins-dieet om de ruim 23 kilo kwijt te raken die ze overhield na haar zwangerschap van haar zoontje Saint West, die in december werd geboren. Kims doelstelling was om al het overtollige gewicht eraf te hebben voor het MET Gala twee weken geleden, maar dat kwam net iets te vroeg.

Kim Kardashian bereikt streefgewicht
Kim Kardashian bereikt streefgewicht (Foto: BuzzE)

Eindstand Douwe al voor de helft bepaald

Met zijn vlekkeloze optreden tijdens de tweede generale repetitie van de finale show is vrijdagavond het songfestivallot van Douwe Bob al voor 50 procent bezegeld. De vakjury's in de 42 deelnemende landen hebben vrijdagavond hun puntenverdeling al gebaseerd op de muzikale verrichtingen in de Globe Arena in Stockholm.

De live registratie van de grote finale van zaterdagavond is voor miljoenen Europese tv-kijkers het moment om een oordeel te vellen over de prestaties op het liedjesfestijn. Vakjury's en tv-kijkers bepalen beide voor 50 procent de eindscore.

Douwe en zijn band repeteerden vrijdagavond voor de tweede keer de finale show van de 61e editie van het Eurovisiesongfestival. Slow Down is als derde in de line-up van 26 nummers te horen.

I love you
Het was vrijdagavond de achtste keer dat de Nederlandse songfestivalinzending zijn act mocht opvoeren op het enorme podium in de Globe Arena. De 23-jarige Amsterdammer blijft keer op keer steady presteren. Tijdens de repetitie vrijdagmiddag -zonder publiek in de zaal- vulde Douwe de beruchte tien seconden stilte met zijn armen wijd uitgespreid en zijn zicht vol overgave naar boven gericht. Voor een volle zaal liet hij het publiek vrijdagavond vrijuit meejuichen. Zelf fluisterde hij 'I love you' naar de camera. Anders dan eerder sloot Douwe zijn nummer af met de zin 'come together now', in plaats van het originele 'if you can't go on'.

De vakjury's in de 42 deelnemende landen bekijken vrijdagavond de repetitie via een beveiligde verbinding. De puntenverdeling moet strikt geheim blijven tot het moment dat tijdens de live uitzending zaterdagavond ook de punten van de televoters bekend worden gemaakt. Na de generale repetitie van de eerste halve finale ontstond ophef toen een filmpje van het Russische juryberaad uitlekte, waarop te zien was hoe de acts van Nederland en Armenië werden beoordeeld. Songfestivalorganisator EBU tikte de Russische delegatie op de vingers en het jurylid dat de bewuste beelden online had gezet, werd uit de jury gezet.

Eindstand Douwe al voor de helft bepaald
Eindstand Douwe al voor de helft bepaald (Foto: BuzzE)

'Vluchtelingen kosten Duitsland 93 miljard euro'

De Duitse regering denkt tot eind 2020 rond 93,6 miljard euro te moeten uitgeven aan kosten met betrekking tot de vluchtelingencrisis. Dat meldt Der Spiegel zaterdag op basis van een nota van het federale ministerie van Financiën, die dient voor onderhandelingen met de zestien Duitse deelstaten.

De kosten hebben betrekking op de kosten voor opvang en integratie, alsook het bestrijden van de oorzaken waardoor mensen de eigen regio verlaten.

De schattingen gaan uit van de komst van 600.000 migranten dit jaar, 400.000 volgend jaar en 300.000 in elk van de jaren daarna. De verwachting is ook dat 55 procent van de erkende vluchtelingen na vijf jaar werk heeft.

De onderhandelingen tussen de regering en de deelstaten staan gepland voor 31 mei. Beide partijen zijn het niet eens over de kosten van de vluchtelingencrisis en voor welk deel Berlijn zou moeten opdraaien.

'Vluchtelingen kosten Duitsland EUR93 miljard'
'Vluchtelingen kosten Duitsland EUR93 miljard' (Foto: ANP)

'Ontsnapte tijgers vormden geen gevaar'

De omgeving noch de medewerkers van roofdierenopvang Felida in het Friese Oldeberkoop zijn ooit echt in gevaar geweest door de ontsnapping van de Bengaalse tijgers Radja en Delhi.

Dat stelt de Stichting Viervoeters in een reactie op de consternatie die ontstond nadat de tijgers zaterdagochtend uit hun verblijf waren ontsnapt. "De tijgers hebben nooit het terrein van Felida verlaten", zegt de stichting in een verklaring. Alle veiligheidsprotocollen zijn gevolgd en ook de politie was snel aanwezig.

Dat geen gevaar heeft bestaan voor de inwoners van Oldeberkoop, wordt ook door burgemeester Harry Oosterman van de gemeente Ooststellingwerf onderschreven. De tijgers liepen in het omheinde buitenterrein van Felida, niet in openbaar gebied. "Er is nooit gevaar geweest voor de inwoners", zegt Oosterman.

Omheining
Wel is de omheining van de roofdierenopvang volgens de politie ondeugdelijk en zouden de tijgers daar in het ergste geval doorheen hebben kunnen kruipen. Dat wordt tegengesproken door de Stichting Viervoeters. "Dat hek is prima en voldoet aan alle eisen", aldus een woordvoerster. "De tijgers zijn er dus ook niet uitgekomen."

De tijgers Radja en Delhi zijn afkomstig uit een verarmde Duitse privé-dierentuin. De eigenaar van de dieren kon ze niet meer voeden, waarna ze naar Felida werden gebracht. De Stichting Viervoeters nam de opvang voor grote katachtigen in 2013 over. Radja en Delhi zaten er toen al.

'Ontsnapte tijgers vormden geen gevaar'
'Ontsnapte tijgers vormden geen gevaar' (Foto: ANP)

Kampong zorgt voor complete Nederlandse finale in EHL

Kampong heeft ten koste van thuisfavoriet Atlètic Terrassa de finale bereikt van de Euro Hockey League. Daarmee is de finale zondag een Nederlands onderonsje tussen Amsterdam – dat eerder Harvestehuder versloeg – en Kampong. De ploeg uit Utrecht was in het Pau Negre stadion veel te sterk voor de Catalaanse hockeyers: 1-5.

In de allereerste minuut van de halve finale kreeg Kampong een strafcorner. Het vizier van Martijn Havenga stond echter nog niet op scherp: zijn inzet vloog over het doel van Garcia-Cascon Sala. 3 Minuten later mocht Havenga in de herkansing. En die kans liet hij niet aan zich voorbij gaan; hij pushte de bal snoeihard langs de Spaanse keeper.

Maar nog geen minuut later was de stand alweer gelijk: Joaqim Malgosa scoorde na een kluts met een heuse omhaal. Het vervolg van het 1e kwart was even rommelig als fel. Door het opportunistische maar rommelige spel van de Spanjaarden konden de Utrechters er af en toe gevaarlijk uitkomen. In de laatste minuut van deel 1 leverde dat opnieuw een voorsprong op. Jonker zette met de backhand hard voor en Caspers hoefde alleen maar zijn stick tegen de bal te drukken.

En in het tweede kwart ging Kampong door. Bjorn Kellerman tipte fraai raak, nadat Kampong de bal snel van de ene kant van het veld naar de andere had laten gaan. Hoewel Kampong in het vervolg heer en meester was, liet het de thuisfavoriet aanvallen. Maar echt gevaarlijk werden de Catalanen niet.

In de 2e helft moest Kampong-aanvoerder Caspers al gauw strompelend het veld verlaten nadat een Spaanse bal hem ogenschijnlijk hard had geraakt. Voor een uitzinnig thuispubliek begon Terrassa meer en meer de Utrechtse cirkel te zoeken. Dat leverde halverwege het 3e kwart een strafcorner op. Een snelle combinatie werd door de Kamponger verdediging onschadelijk gemaakt.

Uit het niets was het raak aan de andere kant. Philip Meulenbroek gaf het laatste zetje aan een stuiterbal in de Spaanse cirkel. Een benutte strafcorner van Havenga werd even later nog afgekeurd vanwege gevaarlijk spel, maar de 1-5 viel alsnog. Robbert Kemperman tipte een harde pass vanaf kop cirkel in de Spaanse goal.

Met een laatste krachtsinspanning verhoogden de Spaanse hockeyers de druk op de Utrechtse verdediging. Dat leverde twee strafcorners op, maar of David Harte, of de uitlopers liepen goed in de weg. Met nog tien minuten op de klok werd Havenga met geel naar de kant gestuurd na een duw in de rug. Terrassa mocht opnieuw aanleggen vanaf kop cirkel. Maar weer was de verdediging van Kampong winnaar. In het slot van het duel lag het middenveld open. Dat leverde nog wat kansen aan beide kanten op.

Slalomkanoër Hermans stapje dichter bij Olympische Spelen

Slalomkanoër Maarten Hermans heeft tijdens het Europees kampioenschap in het Slovaakse Liptovsky Mikulas een olympisch startbewijs voor Nederland binnengehaald. Hij zal nog wel aan de eisen van NOC*NSF moeten voldoen, iets wat verre van een makkelijke opgave gaat worden.

De kayakker haalde in zijn klasse, de K1, de halve finales en eindigde daarin als veertiende. Het betekende dat het laatste beschikbare startbewijs naar Nederland gaat, maar dan moet Hermans nog wel voldoen aan de nationale eisen. Die zijn niet mals: één keer top-8 of twee keer top-12 in een World Cup. In 2014 werd hij eens vierde in een World Cup in Praag, maar verder is de top-12 tot nu toe nog geen enkele keer serieus in zich geweest.

Komende maand heeft Hermans drie kansen om aan de eisen te voldoen. Er staan dan World Cups op het programma in Ivrea (Italië), La Seu d'Urgell (Spanje) en het Franse Pau. Robert Bouten was in 2008 de laatste Nederlandse slalommer op de Spelen. In Beijing eindigde hij destijds als negende in de K1. 

Audi-manager gaat productie Tesla leiden

De elektrische autofabriek Tesla haalt een voormalig topman van Audi, Peter Hochholdinger, naar Californië om de productie van de Tesla-auto's te leiden en flink op te voeren. Dat heeft het Amerikaanse autobedrijf zaterdag laten weten.

Hochholdinger gaat op een niet nader genoemd tijdstip aan het werk als vicepresident belast met de productie. Hij was dat 22 jaar lang bij Audi en voerde er onder meer de productie van de modellen A4, A5 en Q5 aan.

Bij Tesla komt er eind 2017 een nieuwe auto uit de fabriek, model 3. Daar zijn al 400.000 belangstellenden voor, maar dat aantal overstijgt het totale aantal auto's dat Tesla tot dusverre heeft gemaakt. Vorig jaar vervaardigde Tesla slechts 50.000 auto's. Met het animo voor model 3 moet de productiecapaciteit in 2018 al naar 500.000 auto's. In 2020 hoopt Tesla een miljoen elektrische auto's te kunnen afleveren.

Audi-manager gaat productie Tesla leiden
Audi-manager gaat productie Tesla leiden (Foto: ANP)

Doden bij vechtpartij op begraafplaats

Bij een massale vechtpartij op een grote begraafplaats in Moskou zijn zaterdag meerdere doden en gewonden gevallen. Volgens het persbureau Interfax heeft de politie laten weten dat de ongeregeldheden onder controle zijn. Het is onduidelijk hoeveel slachtoffers er zijn gevallen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken sprak van zeker twee doden en tien gewonden. Russische media meldden dat er meer dan honderd mensen met elkaar slaags zijn geraakt tijdens een begrafenis. Het zou gaan om leden van verschillende etnische bevolkingsgroepen die oorspronkelijk niet uit Rusland komen.

De vechtpartij was bij de ingang van de begraafplaats Chovanski in een buitenwijk in het zuidwesten van de Russische hoofdstad.

Doden bij gewelddaden op begraafplaats Moskou
Doden bij vechtpartij op begraafplaats (Foto: ANP)

Brand Spaans bandenkerkhof onder controle

De brandweer heeft de brand die vrijdag uitbrak in een grote opslagplaats van gebruikte autobanden in Spanje onder controle. De rook is ook niet meer zo giftig, zodat duizenden inwoners die een woonwijk in de stad Seseña moesten verlaten zaterdag weer naar hun huizen mogen terugkeren.

De inwoners wordt wel aangeraden, ramen en deuren gesloten te houden.

Op het autobandenkerkhof lagen naar schatting 5 miljoen gebruikte banden. Hoewel de vereiste vergunningen ontbraken en de opslag al meer dan tien jaar geleden illegaal werd verklaard, ondernamen de autoriteiten niets om het depot op te ruimen. Dat lag ook aan het feit dat de dump op de grens van twee provincies ligt en de autoriteiten het niet eens konden worden over te nemen maatregelen.

Brand Spaans bandenkerkhof onder controle
Brand Spaans bandenkerkhof onder controle (Foto: ANP)

F1: Uitslag bloedstollende kwalificatie GP van Spanje

Lewis Hamilton heeft voor de Spaanse Grand Prix pole-position gepakt. Met een 1:22.000 was de Brit maar liefst 0,28 seconde sneller dan zijn teamgenoot Nico Rosberg. Daniel Ricciardo wist in de laatste kwalificatiesessie een ijzersterk rondje neer te zetten en pakte de derde plaats, voor een geweldig rijdende Max Verstappen. Ferrari stelde teleur en kwam niet verder dan de derde startrij, op een seconde van Hamilton.

Al meteen in de eerste kwalificatie leek het opnieuw een strijd te worden tussen beide Mercedes-coureurs. Verstappen eindigde zowel in Q1 als in Q2 op een derde plek, maar wel op een flinke achterstand. Met Ricciardo op een vierde positie leek Red Bull in staat om het Ferrari behoorlijk lastig te maken. Een team dat enorm teleurstelde was Williams. Om een nog onbekende reden werd Felipe massa te laat naar buiten gestuurd, waardoor de Braziliaan geen tweede run kon doen in Q1. Dit had als gevolg dat hij niet verder kwam dan plek 18.

Dat Hamilton erop gebrand was om nu wel pole te pakken bleek wel uit zijn rijstijl. In zijn eerste run van Q3 verremde de Mercedes-coureur zich, waardoor hij op zeven tienden van zijn teamgenoot bleef steken en achter Verstappen. Ricciardo besloot maar één run te doen, en reed naar een snelle 1:22.680, een tijd die door geen van zijn concurrenten voor P3 nog kon bedreigen. Hamilton herstelde zich en sloeg een gat naar Rosberg die eveneens niet meer werd verbroken.

Morgen om 14.00u begint de race.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:22.000   6
2 N. Rosberg Mercedes 1:22.280 +0:00.280 6
3 D. Ricciardo Red Bull 1:22.680 +0:00.680 3
4 M. Verstappen Red Bull 1:23.087 +0:01.087 6
5 K. Räikkönen Ferrari 1:23.113 +0:01.113 6
6 S. Vettel Ferrari 1:23.334 +0:01.334 6
7 V. Bottas Williams 1:23.522 +0:01.522 3
8 C. Sainz Toro Rosso 1:23.643 +0:01.643 3
9 S. Perez Force India 1:23.782 +0:01.782 4
10 F. Alonso McLaren 1:23.981 +0:01.981 3
11 N. Hülkenberg Force India 1:24.203   6
12 J. Button McLaren 1:24.348 +0:00.145 6
13 D. Kvyat Toro Rosso 1:24.445 +0:00.242 6
14 R. Grosjean Haas F1 1:24.480 +0:00.277 6
15 K. Magnussen Renault 1:24.625 +0:00.422 6
16 E. Gutierrez Haas F1 1:24.778 +0:00.575 6
17 J. Palmer Renault 1:24.903   6
18 F. Massa Williams 1:24.941 +0:00.038 4
19 M. Ericsson Sauber 1:25.202 +0:00.299 8
20 F. Nasr Sauber 1:25.579 +0:00.676 8
21 P. Wehrlein Manor 1:25.745 +0:00.842 9
22 R. Haryanto Manor 1:25.939 +0:01.036 9

Amsterdam naar finale Euro Hockey League

Amsterdam heeft in een aantrekkelijke en spannende de halve finale Harvestehuder uit Hamburg verslagen en gaat als eerste ploeg door naar de finale van de Euro hockey League. In het met circa 1400 supporters gevulde Pau Negre stadion in Barcelona waren de Amsterdammers met 2-4 te sterk.

In het begin van de halve finale had Amsterdam het initiatief. Het team van Dirk Loots begon uitstekend aan de wedstrijd. Na een kleine 10 minuten haalde Verga aan de rand van de cirkel genadeloos uit. Pruyser stond voor keeper Walter op de juiste plek om de bal binnen te tippen.

Direct in het tweede kwart werd doelman Goedegebuure voor het eerst aan het werk gezet. Hij kon eenvoudig een backhand van David Goodfield keren. Vlak daarna mocht Amsterdam aanleggen voor de strafcorner. En het was meteen raak: Reid Ross sleepte de bal onberispelijk in de rechterbovenhoek. Vervolgens liep Rohof de eerste corner van Harvestehuder er knap uit.

Halverwege het tweede kwart begon de ploeg uit Hamburg meer druk te zetten op de Amsterdamse verdediging. Zo kon Brendan Creed vrij uithalen, maar Goedegebuure stond op de juiste plek. Amsterdam kon profiteren van de ruimte en deed dat op schitterend wijze. Pruyser stuurde Verga op links de diepte in. Voorbij de keeper uit een moeilijke hoek schoot hij met de backhand binnen. Tigges stond op de doellijn om de bal een laatste tikje te geven. Vlak voor rust verkleinde Mathes voor Harvestehuder het verschil tot twee doelpunten.

Direct na rust verkleinde Harvestehuder de achterstand zelfs tot 1 doelpunt verschil. Na een solo en bekeken backhandflats troefde Köhler de hele Amsterdamse verdediging af. Kort daarna stond Kenny Bain plotseling oog in oog met doelman Walter, maar de poging tot lob eindigde op de helm van de keeper.

Amsterdam kreeg een uitgelezen mogelijkheid om de marge weer te verdubbelen, maar de strafcorner van Reid Ross was een prooi voor de Hamburgse goalie. Vlak voor het einde van het derdekwart zette Buissant nog een keer knap voor. De tip-in van Bain ranselde Walter net zo knap uit zijn goal.

In het laatste kwart werd de wedstrijd een schaakspel. Amsterdam wilde vooral geen kansen meer weggeven, en Harvestehuder loerde op een kans om de gelijkmaker te forceren. Het belette Amsterdam niet nu en dan de aanval te zoeken. Verga versierde een strafcorner die in de twee rebound door Pruyser werd afgemaakt. Het verschil stond weer op twee met nog vijf minuten te gaan.

Waar de Hamburgers met elf veldspelers ging spelen, moest Amsterdam de wedstrijd vervolmaken zonder Bakker (gele kaart) en Verga (lichte blessure). In de laatste minuut claimde Harvestehuder nog een tip-in goal maar de video-referee bood geen uitsluitsel.

'Sjoemelstaal in scheurtjesreactoren'

De omstreden Belgische kernreactoren in Tihange en Doel bevatten mogelijk stalen onderdelen die niet aan de normen voldoen. Dat berichtte zaterdag de krant De Tijd. De onderneming die de kernenergiecentrales exploiteert, Engie Electrabel, liet zaterdag weten onderzoek naar deze bewering af te wachten, volgens persbureau Belga.

De Tijd heeft het over 'sjoemelstaal' dat zou zijn gebruikt in de reactoren die door een reeks andere problemen al de weinig eervolle bijnaam 'scheurtjesreactoren' hebben gekregen. Volgens De Tijd komt het staal dat mogelijk voor een deel niet deugt, uit de Franse staalfabrieken in Le Creusot. Daar is de Franse kerncentralebouwer Areva neergestreken. Die zou staal uit Le Creusot hebben gebruikt waarvan de opgegeven kwaliteitsgegevens niet klopten.

Areva heeft eerder erkend dat er onregelmatigheden met stalen onderdelen zijn vastgesteld. Die zitten voor een deel in Franse rectoren verwerkt, maar ook in buitenlandse, zoals het reactorvat van Tihange 1 uit de jaren zeventig of het recent geïnstalleerde deksel dat is gezet op het reactorvat van Doel 4.

'Sjoemelstaal in scheurtjesreactoren'
'Sjoemelstaal in scheurtjesreactoren' (Foto: ANP)

VR ondersteuning voor Blender

Ook met open source game editing tool Blender kan je nu VR games ontwikkelen.

Ontwikkelaar William Curver heeft voor Blender VR ondersteuning voor de HTC Vive ontwikkeld. De ondersteuning is nog halfbakken, zo moet je bijvoorbeeld SteamVR aanzetten met de lighthouses omdat er anders een hoge kans op een crash is.

Blender logo

Culver heeft het in zijn vrije tijd ontwikkeld en geeft dus aan niet veel bug fixes en ondersteuning te kunnen leveren. Maar daar is het natuurlijk open source voor, zodat het een ander het op kan pakken en het kan verbeteren.

 

Het begin is er, we zijn benieuwd hoe snel het opgepakt wordt door een ander en dat er bijvoorbeeld ondersteuning voor andere brillen komt.

Eén tijger verdoofd, ander nog niet

Een van de twee tijgers die zaterdagochtend ontsnapten uit hun verblijf in een roofdierenopvang in Oldeberkoop, is geraakt door een verdovingsschot. Maar dat heeft nog niet de uitwerking die de dierenarts had gehoopt, laat de politie Friesland weten.

De dierenarts probeert nog steeds om beide dieren te verdoven, zodat ze naar hun verblijf kunnen worden teruggebracht.

Ze wisten daaruit te ontsnappen, maar bleken in tegenstelling tot wat eerder werd gemeld niet zomaar in openbaar gebied los te lopen. De roofdieren lopen in het omheinde buitenterrein van roofdierenopvang Felida. Wel is het zo dat de omheining volgens de politie ondeugdelijk is en dat de tijgers daar in het ergste geval nog doorheen zouden kunnen kruipen.

Eén tijger verdoofd, ander nog niet
Eén tijger verdoofd, ander nog niet (Foto: ANP)

Inwoners Rennes gevraagd centrum te mijden

Na rellen vrijdagavond heeft de prefect in de Bretonse hoofdstad Rennes, Patrick Dallennes, opgeroepen zaterdag vanaf het middaguur het centrum van de stad te mijden. Dallennes heeft gewaarschuwd dat een aangekondigde betoging zaterdagmiddag in het centrum streng verboden is. Hij zal hard optreden tegen eventuele demonstranten.

Rennes is een van de steden waar de sociale onrust over een nieuwe arbeidswetgeving uit de hand is gelopen. Vrijdagavond begon een demonstratie er rustig, maar in de loop van de avond raakte een groeiend aantal jonge relschoppers in het centrum slaags met de politie. De relschoppers richtten grote vernielingen aan. De betoging van vrijdag richtte zich tegen de ontruiming door de politie van een gemeentelijk centrum dat twaalf dagen lang door betogers als 'het Huis van het Volk' was bezet.

Inwoners Rennes gevraagd centrum te mijden
Inwoners Rennes gevraagd centrum te mijden (Foto: ANP)

Bieber wil één worden met God en de natuur

Justin Bieber is helemaal niet aan het doordraaien, zeggen ingewijden tegen TMZ. Het 22-jarige popidool is op de spirituele tour en werd daarom afgelopen twee weken mediterend in een boom en liggend in het gras gezien.

Bronnen dichtbij Bieber zeggen dat de zanger een 'openbaring' heeft gehad. Hij is tot inzicht gekomen dat niet bomvolle arena's en nachtclubs maar God en de natuur zijn prioriteiten in het leven moeten zijn.

Justins recente Purpose Tour zou erin gehakt hebben en de Love Yourself-ster zou het gevoel hebben te zijn 'afgedwaald'. Om weer tot zichzelf te komen, laat hij zich inspireren door de natuur en religie. Daarom mediteert hij in bomen, wandelt in zijn eentje door het park en ligt hij in gras te turen naar de wolken.

Bieber wil één worden met God en de natuur
Bieber wil één worden met God en de natuur (Foto: BuzzE)

'België bespiedt geradicaliseerde militairen'

De Belgische militaire inlichtingendiensten houden meer dan zestig militairen in de gaten, omdat ze geradicaliseerde moslims zijn. Dat heeft de Belgische minister van Defensie, Steven Vandeput, geantwoord op vragen in het parlement, meldden zaterdag de kranten La Libre Belgique en La Dernière Heure.

Vandeput meldde dat "de inlichtingendienst 55 soldaten en vijf onderofficieren die zijn geïdentificeerd als geradicaliseerde moslims, in de gaten houdt. Daarbij wordt gekeken of de ideeën of het gedrag van personeel is strijd is met de waarden of de missies van het Belgische leger", aldus de bewindsman.

Hij zei dat er bij conflicten militairen zijn geweest die op eigen initiatief zijn vertrokken of die om andere redenen zijn ontslagen. "Tot nu toe is nog geen enkele soldaat afgewezen als gevolg van moslimextremisme", beklemtoonde Vandeput.

'België bespiedt geradicaliseerde militairen'
'België bespiedt geradicaliseerde militairen' (Foto: ANP)

Man overlijdt na val van flat

Een man is vrijdagavond op de Dr. H. Colijnstraat in Amsterdam-Geuzenveld overleden na een val van de zevende verdieping van een flatgebouw. De politie gaat uit van een noodlottig ongeval.

De man viel naar beneden toen hij probeerde om van het een naar het andere balkon te klauteren. Hij overleed ter plaatse. Verschillende mensen waren getuigen van het ongeluk.

Man overlijdt na val van flat
Man overlijdt na val van flat (Foto: ANP)

Mercedes bovenaan, Verstappen P4 in VT3 GP van Spanje

Nico Rosberg heeft ook de derde vrije training voor de GP van Spanje als snelste afgesloten. De Duitser bleef teamgenoot Lewis Hamilton en Sebastian Vettel met een tiende voor. Max Verstappen lijkt helemaal klaar voor de kwalificatie en eindigde de sessie als vierde, een tiende voor teamgenoot Daniel Ricciardo. 

Problemen waren er voor Kimi Räikkönen en Carlos Sainz. Bij aanvang van de sessie waren monteurs nog steeds aan het sleutelen aan de Ferrari, waardoor de Fin pas laat in de sessie in actie kon komen. Carlos Sainz kwam wel meteen naar buiten, maar bleef lange tijd haken op een laatste plek, vijf seconden van de top 3. Wel kon de Spanjaard een groot aantal ronden afleggen. 

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 1:23.078   15
2 L. Hamilton Mercedes 1:23.204 +0:00.126 11
3 S. Vettel Ferrari 1:23.225 +0:00.147 16
4 M. Verstappen Red Bull 1:23.719 +0:00.641 10
5 D. Ricciardo Red Bull 1:23.816 +0:00.738 9
6 K. Räikkönen Ferrari 1:24.110 +0:01.032 13
7 V. Bottas Williams 1:24.356 +0:01.278 14
8 S. Perez Force India 1:24.472 +0:01.394 15
9 D. Kvyat Toro Rosso 1:24.553 +0:01.475 13
10 F. Alonso McLaren 1:24.555 +0:01.477 13
11 N. Hülkenberg Force India 1:24.585 +0:01.507 15
12 F. Massa Williams 1:24.621 +0:01.543 15
13 C. Sainz Toro Rosso 1:24.695 +0:01.617 21
14 R. Grosjean Haas F1 1:24.981 +0:01.903 13
15 J. Button McLaren 1:25.051 +0:01.973 13
16 K. Magnussen Renault 1:25.100 +0:02.022 12
17 E. Gutierrez Haas F1 1:25.130 +0:02.052 17
18 J. Palmer Renault 1:25.376 +0:02.298 13
19 F. Nasr Sauber 1:25.383 +0:02.305 22
20 M. Ericsson Sauber 1:25.401 +0:02.323 24
21 P. Wehrlein Manor 1:26.097 +0:03.019 13
22 R. Haryanto Manor 1:26.251 +0:03.173 19

Twee tijgers ontsnapt uit opvang in Friesland

In het Friese Oldeberkoop zijn zaterdag twee tijgers ontsnapt uit een tijgeropvang. Politieagenten en een dierenarts met een verdovingsgeweer hebben de dieren in zicht en gaan proberen ze ongedeerd terug naar de opvang te krijgen, meldt de politie via Twitter.

De buurtbewoners zijn op de hoogte gebracht.

Hoe de dieren konden ontsnappen is nog niet duidelijk. Volgens de politie heeft er mogelijk een hek opengestaan. In de opvang voor grote katachtigen Felidia worden dieren opgevangen die afkomstig zijn uit dierentuinen, circussen en van particulieren.

Twee tijgers ontsnapt uit opvang in Friesland
Twee tijgers ontsnapt uit opvang in Friesland (Foto: ANP)

Inval in huis Timmy Simons

In een onderzoek naar belastingfraude is in België een inval gedaan in het huis van Timmy Simons. De Belgische oud-speler van PSV is namelijk aandeelhouder van het bedrijf Vastgoedservice, waar het onderzoek op gericht is. Het bedrijf zou verschillende panden (deels) zwart verkopen volgens oud-werknemers.

Simons is niet de enige connectie van het bedrijf met de sportwereld, ze sponsoren ook een team in het veldrijden. Wereldkampioen Wout van Aert rijdt onder de naam van Vastgoedservice. Simons is zelf ook manager van dit team. Simons zelf voetbalt daarnaast nog altijd, hij is aanvoerder van Club Brugge en kan zondag kampioen worden als van directe concurrent Anderlecht wordt gewonnen. Deze wedstrijd komt niet in gevaar voor Simons door dit onderzoek, zo lijkt het.

Volleybalsters starten OKT met zege op Kazachstan

De Nederlandse volleybalsters zijn het olympisch kwalificatietoernooi in Tokio zaterdag begonnen met overwinning op Kazachstan. Het werd 3-1. De ploeg van bondscoach Giovanni Guidetti liet het in de tweede set afweten, maar daarna pakten de dames het weer op. De setstanden waren 25-12, 21-25, 25-14 en 25-8.

Nederland leek in de eerste set op een hele eenvoudige en vlugge zege af te stevenen, maar kwam in de tweede set ging het verrassend mis. Kazachstan kwam 0-4 en 2-8 voor. Oranje wist de achterstand nog terug te brengen tot 20-21 maar verloor toen weer drie punten op rij waarna het tweede setpoint door de tegenstanders werd verzilverd.

Vanaf 9-9 in de derde set pakte Oranje de touwtjes weer in handen en maakte de partij met 25-14 en 25-9 eenvoudig af. Zondag is het tweede duel en dan is Zuid-Korea de tegenstander. 

Van der Mark kan niet overtuigen in Maleisië

Tom Sykes heeft de eerste World Superbike-race van het weekeinde in Maleisië gewonnen. Op het circuit van Sepang was de Brit ongenaakbaar: hij vertrok van poleposition, moest de leiding heel even uit handen geven, maar was vervolgens dominant en kwam ruim voor teamgenoot Jonathan Rea over de streep. 

Van der Mark kende een uitstekende start en schoof van de tiende naar de zesde plek, terwijl Alex Lowes vanaf positie twee de leiding pakte. Hij werd gevolgd door de twee Kawasaki's van Rea en Sykes. Al na een paar ronden moest Van der Mark zich gewonnen geven tegen teamgenoot Nicky Hayden. De Nederlander had moeite om het tempo van de eerste zes te volgen, maar kon na zeven ronden wel de terugvallende Lowes inhalen. Die zesde plek duurde niet lang, want de Duitser Markus Reiterberger haalde Van der Mark verrassend in.

Het tweede deel werd gekenmerkt door een aantal zaken. De Honda's van Hayden en Van der Mark vielen snel terug, terwijl juist Reiterberger bijzonder snel op kwam stomen. De Duitser haalde na Van der Mark ook Hayden en Davide Giugliano in en pakte zelfs plek vier. Toch sloeg het noodlot toe voor Reiterberger: uitgerekend in zijn beste race ooit begaf zijn BMW het en viel hij tot zijn grote frustratie uit. 

Waar de Yamaha's in voorgaande races juist problemen kenden in de slotfase van de race, was dat nu wel anders. Met name Lowes kwam weer in rap tempo naar voren, wat hem uiteindelijk zelfs de vijfde plek opleverde. Jordi Torres maakte eveneens indruk, want de teamgenoot van Reiterberger haalde een hele rij coureurs in en eindigde op plek vier. Sykes won voor teamgenoot Rea en Chaz Davies, gevolgd door Torres, Lowes, Giugliano en Van der Mark, die Hayden toch nog in kon halen. 

Kiezer wil Aboutaleb als lijsttrekker PvdA

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb zou zich wel eens kunnen ontpoppen als de redder van de PvdA. Volgens een peiling van Maurice de Hond, in opdracht van het AD, zal 13 procent van de kiezers op de partij stemmen als de populaire burgemeester lijsttrekker is.

Met Diederik Samsom als lijsttrekker stemt slechts 5 procent op de PvdA. Lodewijk Asscher (8 procent) en Eberhard van der Laan (7 procent) doen het niet veel beter. De PvdA staat er momenteel in de peilingen erg slecht voor met maar acht zetels. Dat waren er vier jaar geleden nog 38.

Uit de peiling van De Hond blijkt ook dat Aboutaleb als lijsttrekker premier Mark Rutte zou verslaan. Zo zou hij 18 procent meer stemmen binnenhalen dan de VVD-leider. Samsom en Asscher zouden volgens de laatste peiling verliezen van Rutte.

Aboutaleb sluit niet uit om lijsttrekker te worden van de PvdA, in het geval Samsom zou weggaan.

Kiezer wil Aboutaleb als lijsttrekker PvdA
Kiezer wil Aboutaleb als lijsttrekker PvdA (Foto: ANP)

Grote rijbewijzenfraude ontdekt bij Parijs

Honderden Fransen hebben in een voorstad ten westen van Parijs een rijbewijs behaald zonder enig examen te doen. De Franse justitie heeft een netwerk ontmanteld dat sinds 2013 naar schatting een miljoen euro heeft verdiend aan het verstrekken van ongeveer driehonderd rijbewijzen, meldde de krant Le Parisien zaterdag.

De rijbewijzen zijn afgegeven door medeplichtigen die bij de bevoegde instantie werkten. Sleutelfiguren in deze fraude zijn auto-rijschoolhouder Patrick Antonelli (39) en drie ambtenaren van het departement Hauts-de-Seine in Nanterre.

Antonelli is de echtgenoot van een Franse zangeres, Amel Bent. Hij had onder zijn klanten figuren uit de showbusiness, uit de media- en zakenwereld en de sport. Een bekende Franse tv-presentator, Ali Baddou, reed met een rijbewijs van dit netwerk rond. Ook waren er topvoetballers zoals Samir Nasri, Jérémy Ménez en Lyvin Kurzawa (PSG) onder de klanten. Tal van afnemers van het fraudeteam vonden dat ze geen tijd hadden om rijles te nemen en examens te doen. Ze zouden grif 10.000 euro hebben neergeteld voor het rijbewijs.

Grote rijbewijzenfraude ontdekt bij Parijs
Grote rijbewijzenfraude ontdekt bij Parijs (Foto: ANP)

Win en pin je eigen wereldkaart op canvas!

Hoe cool is dit! Namens HerinneringenOpLinnen mogen we maar liefst 4 wereldkaarten op canvas weggeven. En het leukste is dat je er een setje vlaggetjes bij krijgt waar je landen mee kan markeren waar je geweest bent, of juist graag nog eens naartoe wil.

Er zijn 3 verschillende kaarten, dus er zit altijd wel een kaart bij die jou zal aanspreken.

Wil je kans maken op zo'n vette kaart? Kijk dan snel in ons forum Travel en doe mee!

Tronsmart Titan; 5 poort USB snellader

Vandaag reviewt user Dodge_911 voor jullie de Tronsmart Titan, een 90W 5-poorts desktop USB-lader voorzien van Qualcomm’s Quick Charge 2.0 en Tronsmart’s eigen VoltIQ technologie. Wat houdt dat nu in?

Qualcomm Quick Charge V2.0

Dit houdt kort in dat er met een hogere spanning dan 5V geladen kan worden. In dit geval met 9V of 12V. Op 9V levert de QC poort 2A en op 12V nog 1,5A. QC chargers geven de stroom niet meer rechtstreeks door aan de telefoon/powerbank, zoals USB
laders dat wel doen. In plaats hiervan ontvangt een chip instructies over de datalijnen van de USBkabel van het aangesloten op te laden device; deze vertellen de lader welk voltage hij moet voorzien voor het op te laden device.
Hierin is de keuze als volgt : 5V, 9V en 12V voor Class A devices. De lader meet dus het voltage op de datalijnen en stemt zijn output hierop af. Class A devices kunnen tot 24W leveren over een micro-usb-connector en 36W over een Type-C
connector.


Tronsmart VoltIQ
Door het gebruik van VoltIQ detecteert de lader wat voor device er aangesloten wordt en stemt daar de output op af, een techniek die we bij heel wat producenten tegenkomen onder verschillende namen.


Unboxing


Tronsmart Titan inhoud (Foto: Dodge_911)


De lader wordt geleverd in een simpele witte kartonnen doos, geen fancy sleeve er rond, no nonsense. Diezelfde no-nonsense aanpak geldt ook voor de inhoud van de doos : je krijgt de lader, een “Happy?/Not happy?” kaartje en een korte uitleg over VoltIQ. In een apart vakje zit nog  ’n
netsnoer met C7-aansluiting (lekker standaard, dus makkelijk te vervangen) en dan heb je ’t gehad.


Tronsmart Titan voor  (Foto: Dodge_911)


De lader zelf maakt een erg solide indruk, zowel door omvang, gewicht als bouw. Met afmetingen à 160x81x28mm en een gewicht van 292 gram is dit beslist geen kleine jongen. Voor de behuizing heeft men gebruik gemaakt van zwart plastic met hier glimmende accenten en daar grote matte accenten. Erg fraai, maar het is dan ook een desktoplader, daar wil je geen lelijk onding, toch?
Op de bovenkant vinden we nog een hele kleine groene led die aangeeft of de lader ingeschakeld staat of niet.


Tronsmart Titan Achter (Foto: Dodge_911)


De achterkant van de lader is voorzien van een C8-ingang voor het netsnoer, met daarnaast een powerknop. Erg fijn dat Tronsmart hier aan gedacht heeft. Zouden meer fabrikanten mogen doen, vind ik.


Tronsmart Titan onder (Foto: Dodge_911)


Aan de onderkant vinden we de specificaties en de identificatie van de poorten.


Prestaties
Volgens de specs is deze lader met een max output 18W per poort ook al wel een beest.
Of dat zo is ga ik voor jullie uitzoeken met wat vage metertjes en USB-weerstanden.

Tronsmart Titan testopstelling (Foto: Dodge_911)

5V/2A : check!
9V/2A : check!
12V/1,5A : check!


Zowel op 9V als op 12V wordt de geclaimde output van 18W per kanaal gehaald. Op 5V blijven we steken op net geen 12W voor de overspanningsbeveiliging inslaat als ik ‘m helemaal belast. Ook op meerdere kanalen tegelijkertijd wordt diezelfde 18W gehaald.
Helaas heb ik (nog) geen 5 devices die laden via QC ondersteunen, dus heb ik helaas ook de 90W (5* 18W) maximale belasting ook niet kunnen testen. Met 2 QC powerbanks en een QC load geraakte ik aan 3*18W en daarbij nog eens 2 powerbanks die 2,2A slikten, dus 2*11W, in totaal goed voor een belasting van 76W.
Tronsmart zet met de Titan een lader neer die zijn naam waar maakt, zowel qua omvang als qua prestaties die met een prijs van €29,57 op Amazon, niet de goedkoopste is maar wel lekker veel power en waar voor je geld biedt en er ook nog eens goed uitziet op je bureau.

Naast de Titan was Tronsmart ook zo vriendelijk om een 5-pack micro-USB kabel op te sturen voor een projectje waar ik al een tijdje mee bezig ben. Maar ik wil graag jullie al een sneak peak geven op de resultaten van mijn test.

Tronsmart Titan resultaten  (Foto: Dodge_911)


Als we naar de voltage drop in de kabels kijken, hiermee bedoel ik daadwerkelijk het verlies in voltage van de ene kant van de kabel naar de andere (door verliezen in de connectoren of kabel zelf) dan moet ik toegeven dat Tronsmart mooi met de rest van de toppers in mijn rangschikking meekan. Een gedeelde 2de plaats in de categorie lange kabels (+121cm. lengte) voor het 180cm.
exemplaar. Een gedeelde 1ste plaats bij de middellange kabels (80cm.-120cm.) voor het 100cmmodel En tenslotte een 3de plaats bij de korte kabels (10cm.-79cm.) voor de 30cm kabel.

Tronsmart Titan ranking (Foto: Dodge_911)


Met beide producten maakt Tronsmart een goeie beurt, en ik kan ze allebei dan ook niet andersdan aanraden.

Interesse in een Tronsmart TITAN? 

Verkoopadressen zijn te vinden op de site van Tronsmart.

Tegenvallende kwalificatie Van der Mark World Superbike

Michael van der Mark heeft tijdens de kwalificaties voor de World Superbike in Maleisië een teleurstellende tiende plek gepakt. De Nederlandse Hondarijder kwam in de trainingen steeds erg goed mee, met onder meer een vierde en vijfde plek, maar in de Superpole lukte het niet.

Van der Mark leek te laat uit de pitstraat te komen, waardoor hij maar één echt snelle ronde neer kon zetten. Daarin kwam hij tot 2:04,183 minuten en dat leverde niet meer dan een tiende plek op. Poleposition was voor Tom Sykes, die ongenaakbaar was op zijn Kawasaki: 2:02,246, driekwart van een seconde sneller dan nummer twee Alex Lowes. Jonathan Rea start vanaf plek drie, terwijl Van der Mark's teamgenoot Nicky Hayden de vierde plek in handen heeft.

De eerste race op het circuit van Sepang gaat zaterdag om 10.00 uur Nederlandse tijd van start en zal live te zien zijn op Eurosport. Zondag wordt de tweede race gereden. 

'Farmabedrijven fêteren artsen via omweg'

Farmaceutische bedrijven hebben manieren gevonden om artsen extraatjes te betalen zonder dat ze dat hoeven opgeven bij het officiële transparantieregister. Een deel van de betalingen loopt via een tussenstation in de vorm van commerciële, gesponsorde nascholingsbureaus. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.

Die bureaus organiseren jaarlijks tientallen cursussen waar artsen betaalde lezingen houden voor hun collega's. De artsen kunnen daarmee soms tienduizenden euro's verdienen. Ze worden ingehuurd en betaald via het nascholingsbureau en niet door de farmaceuten, die de bijeenkomsten wel stevig sponsoren. Door het zo in te richten omzeilen de farmabedrijven het transparantieregister.

Dat register werd vier jaar geleden juist opgezet zodat duidelijk wordt hoeveel geld iedere arts krijgt van de farmaceutische industrie.

'Farmabedrijven fêteren artsen via omweg'
'Farmabedrijven fêteren artsen via omweg' (Foto: ANP)

FedEx heeft bijna 90 procent TNT in handen

De Amerikaanse pakketvervoerder FedEx heeft bijna 90 procent van zijn Nederlandse branchegenoot TNT in handen. Dat maakten de twee bedrijven bekend in een gezamenlijke verklaring.

FedEx bezit na het sluiten van de aanmeldingstermijn in totaal 88,4 procent van de aandelen TNT. Het concern zal niet later dan 19 mei bekendmaken of het bod op TNT gestand wordt gedaan.

In april vorig jaar bleek dat FedEx zijn branchegenoot wilde overnemen, in augustus werd het bod formeel gelanceerd. FedEx betaalt 8 euro per aandeel, waarmee TNT wordt gewaardeerd op 4,4 miljard euro. De aanmeldingstermijn werd overigens enkele keren verlengd, vanwege mededingingsonderzoeken.

Onlangs ging ook het Chinese ministerie van Handel onvoorwaardelijk akkoord met de deal, waardoor FedEx alle vergunningen binnen had die nodig waren om TNT in te lijven. De Europese en Amerikaanse mededingingsautoriteiten stemden eerder al in. De toezichthouder in Brazilië ging, na extra onderzoek dat door concurrent UPS was aangevraagd, eveneens akkoord.

FedEx heeft bijna 90 procent TNT in handen
FedEx heeft bijna 90 procent TNT in handen (Foto: ANP)

Pinksteren in teken jubileumeditie Roparun

Het pinksterweekend staat in het teken van de 25e editie van de Roparun. Ruim 8500 lopers en fietsers zamelen met de estafetteloop naar Rotterdam geld in voor projecten om mensen met kanker zich wat beter te laten voelen.

Zaterdag gaan de deelnemers van start in Hamburg en Parijs. In de Duitse stad geeft Sylvie Meis het startschot, in de Franse hoofdstad verricht Roparun-ambassadrice Nelli Cooman de aftrap. De 333 deelnemende teams finishen op pinkstermaandag op de Coolsingel in Rotterdam. Ze hebben er dan een afstand van meer dan 500 kilometer op zitten.

Speciaal voor de 25e editie wordt op beide startlocaties een naar de Roparun vernoemde bloem onthuld, de Gerbera 'Roparun'. Dat gebeurt op initiatief van het deelnemende team van de bloemenveiling FloraHolland.

De estafetteloop bracht vorig jaar 5 miljoen euro op. Worden alle edities opgeteld, dat heeft Roparun al 67 miljoen euro opgehaald.

Pinksteren in teken jubileumeditie Roparun
Pinksteren in teken jubileumeditie Roparun (Foto: ANP)

Bijna alle molens draaien dit weekend

Dit weekend draaien bijna alle molens van Nederland. Er zijn er ruim 950 open voor bezoek. Het is weer Nationale Molendag, zowel zaterdag als zondag.

Veel molenaars organiseren allerlei activiteiten. Dat kan variëren van pannenkoeken bakken en speciale fietsroutes, tot molenmarkten exposities.

Het is dit keer de 44e editie. De Molendagen trokken vorig jaar 100.000 mensen. Het is een initiatief van Het Gilde van Vrijwillige Molenaars en vereniging De Hollandsche Molen.

Bijna alle molens draaien dit weekend
Bijna alle molens draaien dit weekend (Foto: ANP)

Klimaatscepticus wordt energieadviseur Trump

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft vrijdag een klimaatscepticus benoemd als energieadviseur.

Kevin Cramer, Republikeins afgevaardigde van North Dakota, geldt als een van Amerika's grootste klimaatsceptici en is tevens een fervent pleitbezorger van de nationale olie- en gasindustrie. Zijn thuisstaat speelt een belangrijke rol bij de winning van gas en olie uit schalie, het zogenaamde fracking.

Cramer zal op verzoek van Trump een rapport schrijven waarin onder meer de gevaren worden benadrukt van Amerikaanse energiebronnen in buitenlandse handen, overregulering en hoge belastingen. Tot nu toe heeft de New Yorkse miljardair zich slechts oppervlakkig uitgesproken over zijn energieagenda, al vertelde hij recentelijk aan zijn aanhang in West-Virginia dat de kolenindustrie onder zijn presidentschap zal opleven.

Ook noemde hij de opwarming van de aarde een concept "verzonnen door en voor de Chinezen" om de Amerikaanse economie te beschadigen. Op 26 mei zal Trump dieper ingaan op zijn ideeën over energie op een top in North Dakota, meldde Cramer.

Milieugroeperingen en het kamp van de Democratische presidentskandidate Hillary Clinton bekritiseerden Trump vanwege de benoeming. De speerpunten van Clinton's energiebeleid zijn tegenovergesteld aan die van Trump: zij wil dat de Verenigde Staten in 2030 voor vijftig procent schone energie gebruiken. Ook is ze van plan schaliegas zwaar te reguleren en de kolenindustrie te beëindigen.

Klimaatscepticus wordt energieadviseur Trump
Klimaatscepticus wordt energieadviseur Trump (Foto: ANP)

Aanhouding na dodelijk ongeval Rotterdam

Bij een ongeluk met een personenauto op de Galileistraat in Rotterdam is vrijdagavond een 23-jarige man om het leven gekomen. De 28-jarige bestuurder van de auto is aangehouden. Dat meldt de politie.

De auto werd even na 23.00 uur op z'n kop aangetroffen op de Galileistraat, in het havengebied tussen Rotterdam en Schiedam. In het wrak bevonden zich drie gewonde jongemannen, waarvan er een later overleed.

FOK! wat een weer: temperatuurterugval

Vandaag is het overwegend bewolkt met in de ochtend lokaal wat motregen. Later op de dag kan het zonnetje even doorbreken maar blijft er met name in het noordoosten kans op een regenbui. De temperatuur maakt een flinke terugval, het wordt op de Waddeneilanden niet warmer dan 10 graden, en in het zuidoosten van het land niet warmer dan circa 14 graden. De wind komt nog steeds uit het noordwesten en is matig tot vrij krachtig boven land en krachtig aan de kust. 

Zon op 05:46
Zon onder 21:26
Zonkracht

5 / 2

Rewimo en qltel waren weer eens een paar dagen weg.

Wandeling door het Pfalzerwald in Duitsland. (Foto: qltel)
Wandeling door het Pfalzerwald in Duitsland. (Foto: qltel)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1913 In Haarlem werd het Frans Hals museum geopend.
1940 Rotterdam, Strijen en Strijensas werden gebombardeerd door de Duitse Luftwaffe
1955 Het Warschaupact werd opgericht door acht Oost-Europese landen, als antwoord op het toetreden van West-Duitsland tot de NAVO.
1973 Skylab, het eerste ruimtestation van de Verenigde Staten, werd gelanceerd.
1993 Patrick Haemers, lid van de Bende van Nijvel, pleegde zelfmoord in zijn cel.


Bende van Nijvel

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.