Dumoulin verliest roze trui aan Brambilla

Tom Dumoulin is zijn roze trui in de Giro d'Italia kwijt. De Nederlander zag Gianluca Brambilla na een geslaagde vluchtpoging zegevieren in Arezzo, terwijl hij zelf moest lossen uit de groep met favorieten, waarin Steven Kruijswijk zich wel kon handhaven.

Brambilla koos met twaalf medevluchters al vroeg het hazenpad en reed al snel virtueel in de roze trui. Na een redelijk vlakke aanloop draaide de wedstrijd om de Alpe de Poti waarvan de top op achttien kilometer van de streep lag. Op deze gemiddeld 6,4% steile berg waren de laatste zes kilometer onverhard. Op dit gedeelte koos Brambilla de aanval op het moment dat de koplopers ruim drie minuten voorsprong hadden op het peloton.

Uit dat peloton zette Alejandro Valverde al snel een aanval op poten, waarbij vrijwel alle kopmannen konden volgen, behalve Dumoulin die vooraf al aangegeven had niet te veel op het klimmen geoefend te hebben. De Nederlander verloor onderweg steeds meer tijd op de favorieten en rondde de top op meer dan een minuut achterstand van Valverde en co.

Vooraan reed Brambilla onbedreigd naar de zege en mocht als bonus ook de roze trui dragen. Mateo Montaguti bleef lang bij zijn Italiaanse landgenoot in de buurt, maar verloor uiteindelijk toch een minuut. Moreno Moser won de sprint om de derde plaats. Valverde won op 1.41 minuten de sprint van het uitgedunde peloton, voor Kruijswijk. Dumoulin eindigde uiteindelijk op 2.51 minuten.

In het klassement leidt Brambilla nu met 23 seconden voorsprong op Ilnur Zakarin en 33 tellen op Kruijswijk. Dumoulin zakte naar plek elf op 1.05 minuten. Morgen staat er een 40,5 kilometer lange tijdrit tussen Radda en Greve op het programma over heuvelachtig terrein. Zeker is dat het klassement hier weer op zijn kop zal worden gezet en dat zowel Fabian Cancellara als Dumoulin hun zinnen hebben gezet op de dagzege.