Suarez bezorgt Barça de titel in Granada

FC Barcelona is kampioen van Spanje. Dankzij een ontketende Luis Suarez werd het in Granada 0-3. Genoeg voor het 24ste kampioenschap uit de clubgeschiedenis.

Het is 2 april 2016. Barcelona staat aan de vooravond van El Clásico en kan de landstitel al ruiken. De voorsprong op Atlético Madrid is dan negen punten. Real Madrid volgt op tien punten. Wie had toen kunnen denken dat de titelrace pas op de laatste speeldag gelopen zou zijn.

Want daarna volgde de lentedip van Barça. Drie keer op rij werd er verloren: van Real Madrid, Real Sociedad en Valencia. Drie competitienederlagen op rij, dat overkwam Barcelona voor het laatst dertien jaar geleden. Atlético en Real roken bloed. De Madrilenen volgden, vijf duels voor het eind, op de voet: Atleti had evenveel punten (maar een minder onderling resultaat), Real had één punt minder.

Lang leken er drie ploegen kansrijk op de laatste speeldag. Atlético haakte echter vorige week af: het verloor van Levante. Dus ging Barça in de laatste speelronde alleen aan kop en had het aan een beter resultaat dan Real Madrid genoeg voor de titel.

Het was aan de uitblinker dit jaar om daarvoor te zorgen. Op aangeven van Neymar zorgde Luis Suarez voor de eerste goal: 0-1. Net voor rust maakte hij ook de 0-2. Dani Alves geloofde nog in een diepe bal, gaf voor en zag de Uruguyaan raak koppen.

Het was zijn 39ste treffer van het seizoen. Dus ook de strijd om de topscorerstitel in Spanje zou hij winnen. Cristiano Ronaldo maakte er bij Real Madrid ook twee (en kwam op 35), maar werd bij rust gewisseld, met het hoog op de Champions League-finale en als blijk dat de hoop was opgegeven.

Granada probeerde er nog wat leuks van te maken en ook Barça kwam nog een aantal keer dreigend voor het doel van de tegenstander, maar veel spannends viel er niet meer te zien. Luis Suarez nam alvast een voorschot op zijn tweede Gouden Schoen: hij legde er in het slot de 3-0 in, seizoenstreffer nummer 40. Smet op de zege en de titel was nog wel dat Javier Mascherano uitviel met een knieblessure. Dat mocht het titelfeest echter niet bederven.

Het duurde wellicht langer dan verwacht, maar de titel vergoedde dat. Het seizoen kan op 22 mei, in Calderon tegen Sevilla, nog mooier worden als de beker wordt gewonnen.

Suázrez en Neymar vliegen in elkaars de armen. (PRO SHOTS/Marca)
Suázrez en Neymar vliegen in elkaars de armen. (PRO SHOTS/Marca)