Van der Dussen in Spanje vrijgelaten

De Nederlander Romano van der Dussen is donderdag rond 17.00 uur vrijgelaten uit de gevangenis op Mallorca (Spanje). Hij heeft volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag de gevangenis verlaten nadat het Spaanse hooggerechtshof een deel van zijn straf had teruggedraaid.

Volgens een woordvoerder van Buitenlandse Zaken wordt Van der Dussen nu overgebracht naar een tijdelijke opvang op Mallorca.

Het hof vernietigde een veroordeling voor seksueel geweld waarvoor Van de Dussen 6,5 jaar cel kreeg. Bovendien achtte de rechter hem destijds schuldig aan aanranding en beroving waarvoor hij negen jaar cel kreeg. Ook die veroordelingen zullen worden aangevochten. Hij zat sinds 2003 in de Spaanse gevangenis.

DNA
Van der Dussen heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn. Hij woonde destijds in Spanje en kreeg zijn straf op basis van getuigenverklaringen. Uit onderzoek in Groot-Brittannië bleek echter dat het DNA van de dader overeenkomt met dat van de veroordeelde Britse moordenaar Mark Dixie.

De Nederlandse organisatie PrisonLaw, die zich inzet voor Nederlandse gevangenen in het buitenland, staat Van der Dussen bij. De organisatie zamelde met een crowdfundingsactie geld in om de zaak-Van der Dussen heropend te krijgen.

Woensdag liet PrisonLaw nog weten een vervolgprocedures te gaan voeren voor de misdrijven waarvoor de Nederlander niet is vrijgesproken. Of de organisatie ook een schadevergoedingsprocedure zal starten, wist ze nog niet.

Van der Dussen in Spanje vrijgelaten
Van der Dussen in Spanje vrijgelaten (Foto: ANP)