FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 10 februari 2016

Asielprocedure kan 15 maanden duren

Vluchtelingen moeten er rekening mee houden dat hun asielprocedure maximaal vijftien maanden kan duren. Dat is negen maanden langer dan de huidige zes maanden die gelden als maximale termijn om te beslissen over een asielverzoek.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) heeft dat woensdag aan de Tweede Kamer laten weten. De verlenging is volgens hem noodzakelijk in verband met de grote instroom van vluchtelingen in Nederland.

Het is niet de bedoeling dat alle aanvragen zo lang zullen duren, stelt Dijkhoff. De maatregel moet voorkomen dat er juridische problemen ontstaan als de huidige beslistermijn niet wordt gehaald.

Asielprocedure kan 15 maanden duren
Asielprocedure kan 15 maanden duren (Foto: ANP)

NCIS-actrice weer aangevallen door dakloze

NCIS-actrice Pauley Perrette beweert dat ze opnieuw is aangevallen door een dakloze man. Dit keer zat ze in de auto toen ze doodsangsten uitstond.

Perette zegt dat ze op een drukke straat in Hollywood staande werd gehouden. Ze gaf een dollar aan de man. Perette zegt dat hij haar vervolgens vastpakte bij de pols en zijn hoofd door het raam van haar auto stak en vroeg hoe laat het was.

"Ik was bang. Ik keek op het dashboard en zei: Ik bestraf je satan, in de naam van Jezus Christus. En toen vertelde ik hem hoe laat het was: 5.37 uur. Hij hield mijn pols nog even vast, maar liet toen los en vertrok", beschrijft ze uitgebreid op Twitter. Ze schrijft ook dat ze standaard een zakmes en een stroomstootwapen in de auto bewaart. Ze is niet gewond geraakt.

In november werd Pauley, die in NCIS de rol van wetenschapper Abby Sciuto speelt, op straat aangevallen. Die 45-jarige man werd daarna opgepakt door de politie.

NCIS-actrice weer aangevallen door dakloze
NCIS-actrice weer aangevallen door dakloze (Foto: BuzzE)

De leukste sporttweets van week 5

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. Vandaag zetten we die voor jullie op rij in deze rubriek. Veel leesplezier!

Hier kunnen we uren naar kijken:

Bij Telstar zijn ze altijd behulpzaam via Twitter:

We zijn benieuwd hoelang dit gehouden heeft:

Een leuke verrassing voor de kersverse wereldkampioene veldrijden Thalita de Jong:

Indrukwekkend:

Toen Ireen Wüst nog een klein Ireentje was:

Wielrenner Greg Van Avermaet was zijn bagage vergeten in de trein, dan is het wachten op een grapje natuurlijk:

West Ham United verhuist binnenkort naar het Olympisch Stadion van Londen, de verbouwing schiet al op:

We feliciteren Kimberley Bos van harte:

De ballen vlogen overal heen tijdens Roda JC - Feyenoord:

De boodschappen van Memphis waren 'groot' nieuws in Engeland. Een winkelwagen vol Capri Sun zorgde er voor dat de sapfabrikant de voetballen een goede voorraad stuurde als verrassing:

Het was weer carnaval:

De helpdeskmedewerker van Eneco liet duidelijk merken weinig op te hebben met de huidige leiding van Feyenoord:

Haase kan goede start niet bekronen

Tennisser Robin Haase is er niet in geslaagd om de tweede ronde van het ABN Amro World Tennis Tournament te bereiken. De Nederlander moest na een goede start met 6-7(5) en 1-6 zijn meerdere erkennen in de Fransman Gilles Simon.

Haase kwam goed uit de startblokken en liep ondanks het inleveren van zijn eerste servicebeurt al snel uit naar een 4-1 voorsprong. De Nederlander had in Ahoy een breakpoint voor 5-1, maar Simon behield zijn servicegame en knokte zich terug in de partij. Haase kreeg nog wel een setpunt, maar werd vervolgens in de tiebreak geklopt.

In het tweede bedrijf was de nummer vijftien van de wereld oppermachtig en won die set en daarmee de partij eenvoudig. Hierdoor is het voor het zesde jaar op rij dat Haase in Rotterdam al na de eerste ronde zijn tassen heeft kunnen pakken.

Wijkagent mag mensen opzoeken na protesten

Wijkagenten mogen mensen aanspreken die op een abnormale manier via sociale media protesteren tegen de komst van een asielzoekerscentrum. Dat zei justitieminister Ard van der Steur woensdag in de Tweede Kamer. Hij vindt dat een wijkagent zelf die keuze kan maken en mensen thuis mag opzoeken.

Maar VVD en de Groep Bontes/Van Klaveren vinden dat dit te ver gaat. "De politie geeft hiermee een verkeerd signaal af. Mensen moeten hun zorgen kunnen uiten", vindt VVD-Kamerlid Ockje Tellegen. Ook Louis Bontes hekelde de huisbezoeken die de politie soms brengt aan mensen die zich tegen vreemdelingen keren.

Volgens Van der Steur mogen mensen natuurlijk protesteren, als het op een normale manier gebeurt. Het gaat bovendien niet om huisbezoeken; er wordt aangebeld en een praatje gemaakt als iemand daarmee instemt, zei hij. "Dat doet de wijkagent dagelijks. Het is zijn taak om even de stekker in de samenleving te steken", zei Van der Steur.

Wijkagent mag mensen opzoeken na protesten
Wijkagent mag mensen opzoeken na protesten (Foto: ANP)

Vernieuwd Twitter toont beste tweets eerst

Twitter behoudt zijn tijdlijn met alle tweets in chronologische volgorde. Wel wordt vanaf woensdag een nieuwe functie gelanceerd waarmee het sociale netwerk eerst de 'beste' berichten, een verzameling van de meest populaire en relevante tweets, laat zien.

De nieuwe tijdlijn lijkt op de 'While you were away'-functie die afgelopen jaar werd uitgerold. Hierin werden al de belangrijkste tweets gebundeld terwijl je even weg was. Onder het nieuwe blok blijft de bekende tijdlijn bestaan.

In de afgelopen week deden de wildste geruchten de ronde over een nieuwe tijdlijn. Het sociale netwerk zou stoppen met het chronologisch tonen van tweets, maar topman Jack Dorsey ontkende dat al snel. Op Twitter was veel kritiek ontstaan over de vermeende vernieuwing.

Gebruikers die de vernieuwde tijdlijn al willen hebben, kunnen die vanaf woensdag activeren. In de komende weken wordt de optie voor iedereen standaard aangezet.

Vernieuwd Twitter toont beste tweets eerst
Vernieuwd Twitter toont beste tweets eerst (Foto: BuzzT)

Hertha bereikt halve finale DFB Pokal

Hertha had het woensdagavond heel even moeilijk tegen de 2. Bundesliga, maar bereikten door een 2-3 winst op Heidenheim alsnog de halve finale van de DFB Pokal. 

In de elfde minuut zette Arne Feick de formatie uit de Tweede Bundesliga op voorsprong, een dreun in het gezicht van de hoogvlieger op het hoogste niveau. Lang kon Heidenheim niet genieten van de goal, want Vedad Ibisevic zorgde vier minuten later voor de gelijkmaker: 1-1. De Bosniër bracht de Berlijners kort daarna ook op 1-2 door met rechts een crosspass van Mitchell Weiser achter doelman Kevin Müller te schieten.

Hoewel het duel in de eerste minuten werd gekenmerkt door een hoog tempo, zwakte dat naarmate de tijd vorderde af. De rijen van Hertha bleven gesloten, waardoor de underdog moeite had om een gaatje te vinden in de hechte defensie.

Ook na rust leek de Berlijnse muur geen krimp te geven en zorgde Genki Haraguchi met een geweldige solo na een uur voetballen ook nog eens voor de 1-3. De met de Nederlandse naam gezegende Johannes van den Bergh kon daarna ook nog de 1-4 maken, maar faalde oog in oog met goalie Müller. Marc Cackler bracht met zijn 2-3 de spanning terug in de wedstrijd, maar gescoord werd er niet meer in de kwartfinale van de DFB Pokal.

Ook Carly Fiorina staakt presidentsrace

De Republikeinse presidentskandidaat Carly Fiorina stapt uit de strijd om het Witte Huis. De voormalig topvrouw van Hewlett Packard maakte woensdag bekend dat ze haar kandidatuur beëindigt.

Fiorina, de enige vrouw in het Republikeinse deelnemersveld, liet in een Facebook-bericht weten dat ze uit de race stapt. 'Ik ga verder met door het land reizen en vechten voor al die Amerikanen die weigeren om de huidige situatie voor lief aan te nemen', schrijft Fiorina.

De 61-jarige zakenvrouw maakte in mei 2015 haar kandidatuur voor het Witte Huis bekend. Vanaf het eerste moment zette ze zich fel af tegen Hillary Clinton, haar Democratische tegenpool. Fiorina kreeg aanvankelijk nauwelijks bijval en werd veroordeeld tot het voeren van tv-debatten met andere laag geklasseerde kandidaten.

Fiorina maakte echter indruk door zo'n debat glansrijk te winnen. Haar populariteit steeg en in september stond ze zelfs even tweede in de peilingen, met 15 procent steun. Daarna daalde haar populariteit echter weer. Vorige week kreeg Fiorina slechts 2 procent van de Republikeinse kiezers achter zich bij de caucus in Iowa. Dinsdag was het resultaat bij de voorverkiezingen in New Hampshire opnieuw mager. Ze werd zevende, met slechts 4 procent steun.

Het Republikeinse deelnemersveld is in korte tijd flink uitgedund. Vandaag werd ook duidelijk dat gouverneur Chris Christie de strijd staakt. Van de zeventien Republikeinen die zich kandideerden zijn er nu nog zeven over in de strijd.

Carly Fiorina
Carly Fiorina staakt haar poging om president van de VS te worden.

Spaanse rechter schrapt straf Van der Dussen

Het Spaanse hooggerechtshof heeft een deel van de straf van de Nederlander Romano van der Dussen, die daar al sinds 2003 in de cel zit, vernietigd. Dat blijkt uit een uitspraak die woensdag werd gepubliceerd. Het ging om een veroordeling voor seksueel geweld, waarvoor hij een celstraf kreeg opgelegd van 6,5 jaar.

Daarnaast kreeg hij nog negen jaar cel opgelegd voor een aanranding en beroving. Die straf blijft staan, maar hij zit inmiddels wel al ruim twaalf jaar vast. Wanneer hij vrij komt, is nog onduidelijk.

Van der Dussen heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn. Hij woonde destijds in Spanje en kreeg zijn straf op basis van getuigenverklaringen. Uit onderzoek in Groot-Brittannië bleek dat het DNA van de dader overeenkomt met dat van een Brit die vastzit wegens moord.

Spaanse rechter schrapt straf Van der Dussen
Spaanse rechter schrapt straf Van der Dussen (Foto: ANP)

Chick toont vagijn op straat: 225 euro boete

Michelle Little uit Guildford, die bij gebrek aan een potlood besloot te gaan puntenslijperventen, heeft dit flink moeten bekopen. De 29-jarige Engelse is namelijk onherroepelijk op de bon geslingerd. Maar liefst 225 euro moet de prent de Britse staatskas opleveren.

De – naar Engelse begrippen – niet onknappe dame schuimde in november de straten van haar woonplaats af. Stom- en stomdronken was de brunette. Toen zij twee voorbijgangsters zag, bedacht ze zich niet.

Little trok haar broek van haar kont, en haar slipje ging ook naar beneden. Vervolgens toonde zij de twee dames haar muts. Deze waren hier niet van gediend, en stapten linea recta naar de politie.

Vandaag moest de zuipschuit voor de rechter verschijnen. Deze legde de vrouw niet alleen een boete van 100 pond op, ook moet ze 75 pond in kosten vergoeden. Al met al komt dit op het lieve sommetje van omgerekend 225 euro. Waarvan akte.

Eis 12 jaar voor doden en verbranden man

Het Openbaar Ministerie heeft woensdag een celstraf van twaalf jaar wegens doodslag geëist tegen een 28-jarige Syriër. Die stond voor de rechtbank in Den Bosch terecht voor het doden van een 46-jarige Syrische vluchteling uit Esch.

De Syriër bracht het lijk naar een bos in Boxtel en stak het in brand, aldus de verdenking. Het brandende lijk werd op 17 november 2014 's ochtends vroeg door een wandelaar gevonden.

De Syriër had een innige relatie met de vrouw van het slachtoffer. Zij hebben met elkaar gesproken over moord op het slachtoffer. De vrouw is ook aangehouden, maar vervolgens weer vrijgelaten.

Het OM heeft geen moord maar doodslag ten laste gelegd omdat niet is gebleken dat de daad is voorbereid. Er ontstond een worsteling toen de Syriër het huis van het slachtoffer was binnengeklommen via een keukenraam.

Eis 12 jaar voor doden en verbranden man
Eis 12 jaar voor doden en verbranden man (Foto: ANP)

EU-landen pakken antibioticaresistentie aan

Europese landen gaan met elkaar de strijd aan met antibioticaresistentie. Bekeken wordt of landen samen nieuwe antibiotica kunnen ontwikkelen of alternatieven voor antibiotica. Dat hebben de ministers voor Volksgezondheid en Landbouw woensdag afgesproken in Amsterdam.

In de hoofdstad bogen 28 Europese bewindslieden van zorg en landbouw zich tijdens een ministeriële conferentie over het probleem. Steeds meer bacteriën worden ongevoelig voor antibiotica. Een van de oorzaken daarvan is overmatig en onzorgvuldig gebruik van antibiotica in de zorg en in de veehouderij. Eenvoudig te genezen ziektes als blaasontsteking kunnen daardoor weer levensbedreigend worden en het kan grote gevolgen hebben voor de gezondheidszorg.

De conferentie in Amsterdam vond plaats vanwege het Nederlands EU-voorzitterschap.

EU-landen pakken antibioticaresistentie aan
EU-landen pakken antibioticaresistentie aan (Foto: ANP)

WoensdagCulinair #29 Valentijns dingen

WoensdagCulinair banner

Elke woensdag komt hier een selectie te staan van diverse kookvideo's en kooktips van het web.  Heb je zelf ook een kookvideo of heb je leuke tips? Deponeer ze tussen de reacties.

Klik hier voor alle andere WoensdagCulinair weblogjes.

   

Deze week wat dingetjes voor valentijsdag. (Hoeft niet persé) is ook leuk en lekker voor tussendoor.

   

Valentijns ontbijtje

   

Hartvormig ei

   

Frambozentaartjes

   

Valentijscake


   

Valentijns truffels

   

Brownies

   

Monchoutaart met aardbeien

   


Cake pops, zonder bakken

   


Stevens heeft hartritmestoornissen

Huub Stevens heeft zijn contract met 1899 Hoffenheim ingeleverd, omdat hij al een aantal weken last heeft van hartritmestoornissen. Alfred Schreuder en Armin Reutershahn, beide assistenten van Stevens, nemen de taken van de Limburger tot het einde van het seizoen over.

"Ik heb hartritmestoornissen en het kan zijn dat ik nog moet worden geopereerd", liet Stevens op een ingelaste persconferentie weten. "Ik heb dat besluit genomen op aanraden van de artsen van de universiteitskliniek Heidelberg die me hebben onderzocht. Het spijt me zeer dat ik de club in deze moeilijke situatie moet verlaten, maar ik hoop en denk dat iedereen er begrip voor heeft dat mijn gezondheid prioriteit geniet."

Aan het einde van het seizoen wordt Stevens definitief opgevolgd door de Duitser Julian Nagelsmann. Hij lost dan het duo Schreuder en Reutershahn af, die tot het einde van deze voetbaljaargang als interim-trainers fungeren.

Van Eijden baalt van afketsen droomtransfer

Het had zo mooi kunnen zijn voor Rens van Eijden. De transer van de speler naar Dinamo Moskou was vrijwel rond. Het contract voor drieënhalf jaar lag al voor de voetballer van N.E.C. Nijmegen klaar. Maar er kwam een kink in de kabel; de Russen hadden ineens aanvullende eisen.

"Shit happens, maar je moet gewoon door", aldus Van Eijden aan Omroep Brabant. Ook zijn vriendin rekende al op een vertrek naar Moskou; zij zegde haar studie op en nam ontslag op haar werk. Intussen was Van Eijden al uitgebreid medisch gekeurd en had zelfs zijn ogen laten laseren, vanwege een klein scheurtje in het netvlies.

Uiteindelijk bleek dit dus allemaal niet voldoende. Dinamo Moskou kwam ineens met eisen, die vooraf niet besproken waren. Het feest veranderde daarmee in een heuse nachtmerrie. Van Eijden: "Op een gegeven moment was mijn gevoel niet meer goed. En dat heeft uiteindelijk de doorslag gegeven om de stekker eruit te trekken. Ja, ik heb wel meerdere traantjes gelaten. Toen ik wist dat ik terug op het vliegtuig naar Nederland moest stappen. Toen heb ik twee dagen vol moeten janken."

Inmiddels heeft Van Eijden de training bij N.E.C. Nijmegen, waar hij overigens een aflopend contract heeft, weer hervat. Over een mogelijk nieuw avontuur wil de speler intussen even niet nadenken. "Ik heb duidelijk uitgesproken dat ik rust wil en even niet wil praten over mijn toekomst."

Rutte vindt Correspondents Dinner doodeng

Premier Mark Rutte vindt het doodeng dat hij woensdagavond live op de Nederlandse televisie grappen gaat maken tijdens het eerste Nederlandse Correspondents Dinner. "Doodeng, ik vind het echt heel spannend", zei Rutte voor aanvang in RTL Boulevard.

De premier heeft zich grondig voorbereid met zijn ambtenaren op het ministerie. "Met humoristische collega's op het ministerie en met hulp van buiten, ja we hebben er vele tijd in gestoken. Een werkgroep? Nee, we hebben de afgelopen twee maanden permanent vergaderd met een crisisteam."

Het Nederlandse Correspondents Dinner vindt plaats in de Beurs van Berlage in Amsterdam en is te zien op NPO1. In een toespraak spot de premier met de pers, maar spaart hij zichzelf ook niet. Zijn bijdrage wordt gevolgd door een toespraak van stand-upcomedian Dolf Jansen.

Het uit Amerika overgewaaide evenement is een samenwerking van de redactie van College Tour, de NTR en de Parlementaire Persvereniging. Presentator Twan Huys nodigde in 2011 tijdens een uitzending van College Tour premier Rutte al uit, maar door de val van het kabinet kwam het er toen niet van. Rutte: "Twan Huys vroeg met dit vijf jaar geleden. Inmiddels denk ik 'Ai in welke drol ben ik nou getrapt?'"

Rutte vindt Correspondents Dinner doodeng
Rutte vindt Correspondents Dinner doodeng (Foto: BuzzE)

Tusk veegt agenda leeg voor Brexit-top

De onderhandelingen over de voorstellen om het Verenigd Koninkrijk betere voorwaarden te bieden voor het EU-lidmaatschap zijn een 'fragiel politiek proces'. EU-president Donald Tusk schrapt daarom komende week al zijn afspraken.

Tusk heeft al zijn tijd nodig om brede steun voor zijn voorstellen veilig te stellen bij Europese leiders en het Europees Parlement. De EU-president presenteerde vorige week dinsdag zijn plannen om tegemoet te komen aan de Britse eisen. Hij zei toen 'erg ver' te zijn gegaan om de zorgen van de Britse premier David Cameron weg te nemen.

Het definitieve besluit over het pakket moet volgende week donderdag en vrijdag worden genomen op een Europese top in Brussel met alle 28 regeringsleiders en staatshoofden.

Tusk veegt agenda leeg voor Brexit-top
Tusk veegt agenda leeg voor Brexit-top (Foto: ANP)

Taxiprotest in Londen leidt tot verkeerschaos

Uit protest tegen de concurrentie van taxidienst Uber hebben enkele duizenden taxichauffeurs in Londen woensdag een verkeerschaos veroorzaakt. Meer dan 8000 chauffeurs van de traditionele zwarte taxi's in Londen blokkeerden toeterend de straten in de regeringswijk Whitehall.

"We zeggen niet 'weg met Uber"', zei een 'Cabbie'. "Maar ze moeten wel dezelfde regels volgen als wij." Een andere taxichauffeur stelde: "De overheid doet niets." De omstreden taxidienst, die klanten via een app kunnen bestellen, is goedkoper dan de traditionele, grote, zwarte taxi's in Londen.

Eerder deze week protesteerden ook al honderden taxichauffeurs in Praag tegen Uber.

In Frankrijk heeft het bedrijf zijn diensten voorlopig opgeschort. Een rechtbank in Parijs oordeelde dat Uber compensatie moet betalen aan een Franse vakbond van taxichauffeurs.

Taxiprotest in Londen leidt tot verkeerschaos
Taxiprotest in Londen leidt tot verkeerschaos (Foto: ANP)

Lagarde zeer kritisch over Oekraïne

Directeur Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is zeer bezorgd over het gebrek aan vooruitgang bij hervormingen en de strijd tegen corruptie in Oekraïne. Dat liet zij woensdag in duidelijke termen weten in een verklaring.

Volgens Lagarde zijn er ook zorgen over belangenverstrengeling bij het opstellen van beleid. Ze is van mening dat het land veel meer moet doen om hervormingen door te voeren en om corruptie aan te pakken, anders dreigt het steunprogramma van het IMF voor Oekraïne in gevaar te komen. Het fonds heeft 17,5 miljard dollar aan steun toegezegd aan Kiev.

Het is volgens de IMF-voorzitter van vitaal belang dat het leiderschap van Oekraïne nu ingrijpt om het land weer op het juiste pad te krijgen. Oekraïne loopt anders het risico terug te keren naar 'het patroon van falend economisch beleid' dat het land in zijn recente geschiedenis heeft geplaagd, aldus Lagarde.

Ernstige politieke crisis
Oekraïne verkeert in een ernstige politieke crisis na het recente opstappen van de minister van Economische Zaken. Die gaf als reden voor zijn vertrek aan dat elementen binnen de regering hervormingen tegenhouden en zich schuldig maken aan corruptie. Daarbij wees hij in het bijzonder op een naaste medewerker van president Petro Porosjenko. Lagarde liet toen weten bezorgd te zijn over het vertrek van de minister omdat hij juist goede vooruitgang boekte met het doorvoeren van hervormingen en het bestrijden van corruptie.

De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek heeft afgelopen weekeinde gezegd dat de regering blijft werken aan hervormingen en transparantie van het beleid. Hij wil dat er 'zero tolerance' is voor corruptie.

Lagarde zeer kritisch over Oekraïne
Lagarde zeer kritisch over Oekraïne (Foto: ANP)

'Shia LaBeouf zet tante uit woning'

Transformers-ster Shia LaBeouf wil zijn tante uit haar appartement in Manhattan in New York zetten. De acteur probeert zo zijn geld terug te krijgen dat hij in het verleden aan zijn oom uitleende, meldt Page Six.

In 2014 won LaBeouf een rechtszaak tegen zijn oom over de nooit terugbetaalde lening van 800.000 dollar, omgerekend 713.000 euro. De oom had het geld van zijn beroemde neefje nodig voor zijn uitzendbureau tijdens de financiële crisis in 2009.

Oom Barry Saide stelt in rechtbankstukken dat hij Shia en diens moeder Shayna jarenlang financieel heeft gesteund, nog voordat Shia beroemd werd. De oom dacht dat Shia hem een wederdienst bewees in de crisisjaren.

LaBeouf wil echter zijn geld terug, plus rente en vergoeding van de juridische kosten. Het totaalbedrag is opgelopen tot 1 miljoen dollar, omgerekend 891.000 euro. Nu Saide de schuld nog steeds niet heeft voldaan, wil Shia LaBeouf het appartement waar zijn tante in woont. Dat appartement is 2,5 miljoen dollar waard.

'Shia LaBeouf zet tante uit woning'
'Shia LaBeouf zet tante uit woning' (Foto: BuzzE)

Kabinet denkt nog over bijstook biomassa

Het kabinet beraadt zich nog op de wens van de Tweede Kamer om kolencentrales voorlopig geen subsidie meer te geven voor de bijstook van biomassa. Dat zei minister Henk Kamp (Economische Zaken) woensdag in debat met de Kamer.

De minister gaf aan dat hij de boodschap van de Kamer goed heeft begrepen. Die wil een concreet plan voor de sluiting van de vervuilende kolencentrales zien, voordat de subsidiekraan voor de bijstook van biomassa als houtsnippers open kan. Voor deze bijstook is de komende jaren zeker 3 miljard euro beschikbaar.

Eerder zei Kamp dat de bijstook van biomassa hard nodig is om de afspraken uit het energieakkoord te halen. In 2023 moet 16 procent van alle energie duurzaam worden opgewekt.

Kabinet denkt nog over bijstook biomassa
Kabinet denkt nog over bijstook biomassa (Foto: ANP)

Villeneuve koos verkeerd: "Ik had niet bij BAR moeten verlengen"

Jacques Villeneuve wijst anderen in het openbaar graag op hun fouten, maar geeft nu zelf toe er ook wel eens eentje te hebben gemaakt. De Canadees schoot midden jaren '90 als een komeet de Formule 1 in en won in zijn eerste twee jaar elf races en een wereldtitel. Na 1998 verliet Villeneuve het team van Williams en koos voor BAR. Villeneuve zou nooit meer een race winnen. "Toch heb ik nergens spijt van," houdt de coureur vol.

"De enige fout die ik ooit heb gemaakt is dat ik in 2002 mijn contract bij BAR verlengde," geeft Villeneuve toe. "Destijds had ik een aanbieding op zak van Renault." Had hij wel bij het Franse team getekend, dan zou hij misschien wel de teamgenoot zijn geweest van Fernando Alonso toen de Spanjaard in 2005 en 2006 zijn twee wereldtitels won.

Hij mag dat dan zijn enige fout noemen, ook in zijn Williams-jaren maakte hij een keuze die niet heel gunstig uitpakte. "Ik kreeg een aanbieding van McLaren. Adrian Newey belde me op en vroeg me niet te tekenen bij BAR maar bij McLaren. Hij had gezien wat ik bij Williams met zijn wagens had gepresteerd en er was een groot onderling respect." Villeneuve wees McLaren echter af en zag vanuit zijn BAR toe hoe Mika Hakkinen in 1999 zijn tweede titel met McLaren won.  

Scherpe bewaking voor Máxima in Pakistan

Koningin Máxima heeft woensdag onder stevige bewaking vanuit de Pakistaanse hoofdstad Islamabad een uitstapje gemaakt naar de naastgelegen zusterstad Rawalpindi. Langs de snelweg stonden om de 100 meter met geweren bewapende Pakistan Rangers, die de route beveiligden.

Al het verkeer, in beide richtingen van de snelweg, werd opgehouden, en voetgangers en fietsers moesten op grote afstand blijven van het konvooi waarin de koningin naar Rawalpindi werd gebracht. Máxima zat in een gepantserde wagen, die ook werd gevolgd door een auto met apparatuur die aanslagen met elektronische middelen moest voorkomen. Deze apparatuur kan het uitgezonden signaal bedoeld om een bom te laten ontploffen blokkeren.

De koningin begon dinsdag aan een driedaags bezoek aan Pakistan. Ze is er als speciaal pleitbezorger van de VN op het gebied van 'inclusieve financiering voor ontwikkeling'. In die functie adviseert en helpt Máxima landen om hun financiële diensten voor iedereen toegankelijk te maken.

Scherpe bewaking voor Máxima in Pakistan
Scherpe bewaking voor Máxima in Pakistan (Foto: ANP)

Ruime meerderheid Kamer voor missie Syrië

De uitbreiding van de strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS) naar het oosten van Syrië heeft woensdag zoals verwacht van een ruime meerderheid in de Kamer steun gekregen. Van de grote partijen stemden alleen SP en GroenLinks tegen.

De vier F-16's blijven tot juli actief boven Syrië en Irak. Minister Jeanine Hennis (Defensie) benadrukte dat er geen operationele beperkingen zijn voor de vliegtuigen. Naast commandocentra, trainingskampen en bomfabrieken kunnen dus ook olie-installaties en banken door de vliegtuigen worden aangevallen.

Binnen de coalitie was de VVD al lang voor ingrijpen in Syrië. De fractie van de PvdA ging vorige maand akkoord.

Ook de trainingsmissie van het leger en Koerdische strijders in Irak wordt uitgebreid en de steun aan de gematigde gewapende oppositie in Syrië opgevoerd. Ten slotte gaat het kabinet meer humanitaire hulp geven.

Ruime meerderheid Kamer voor missie Syrië
Ruime meerderheid Kamer voor missie Syrië (Foto: ANP)

Nu ook zelfvliegend vliegtuig

Terwijl autofrabrikanten en techbedrijven vol inzetten op de ontwikkeling van zelfrijdende auto's, is er in Oostenrijk een prototype van een zelfvliegend vliegtuig gebouwd.

Diamond Aircraft heeft onlangs voor het eerst een tweemotorig toestel met succes zelfstandig laten landen. De vliegtuigbouwer heeft de techniek ontwikkeld om een vliegtuig, in geval van een noodsituatie, zelf een nabijgelegen vliegveld te laten opzoeken en zonder de inzet van een piloot te laten landen. Dit meldt de website Wired.

Het geavanceerde systeem ziet wanneer een piloot bewusteloos raakt, bijvoorbeeld door zuurstofgebrek. Op dat moment neemt de techniek de controle over het toestel geheel over, door het naar een luchthaven te sturen, waar de hulpdiensten automatisch worden gewaarschuwd. Die kunnen dan meteen na de landing de nodige eerste hulp te verlenen.

Uiteraard werkt het systeem niet bij ernstige technische problemen zoals uitval van de motoren of andere zware schade aan het toestel. In dat geval laat een enorme parachute het toestel een 'zachte' landing maken.

Nu ook zelfvliegend vliegtuig
Nu ook zelfvliegend vliegtuig (Foto: BuzzT)

Haarlemmers in opstand tegen Teeven

Veel Haarlemmers zien Fred Teeven als burgemeester niet zitten. Een internetpetitie was rond 15.00 uur al meer dan vijfhonderd keer ondertekend.

De petitie werd opgezet naar aanleiding van een bericht uit het Haarlems Dagblad van woensdag waarin het Tweede Kamerlid zei een sollictatie te overwegen. "Ik ben er in mijn hoofd mee bezig, maar ben er nog niet helemaal uit", liet hij in de krant weten.

De oud-staatssecretaris van Justitie groeide op in Haarlem en zou het burgemeesterschap van de Noord-Hollandse hoofdstad als 'laatste kunstje' wel zien zitten.

Haarlem is op zoek naar een nieuwe burgervader omdat de huidige burgemeester Bernt Schneiders in september stopt.

Haarlemmers in opstand tegen Teeven
Haarlemmers in opstand tegen Teeven (Foto: ANP)

Advocaat komt weg in lasterzaak Bill Cosby

Advocaat Marty Singer gaat vrijuit in een van de lasterzaken die tegen zijn inmiddels voormalig cliënt Bill Cosby is aangespannen. Dat melden Amerikaanse media.

Voormalig model en televisiepersoonlijkheid Janice Dickinson klaagde Cosby en zijn advocaat aan omdat ze vindt dat ze door hen als leugenaar werd weggezet. Volgens de komiek zijn de aantijgingen rond seksueel misbruik tegen hem namelijk onzin. Hij noemde Dicksinson en andere vermeende slachtoffers leugenaars.

Maar de rechter kon dinsdag geen voldoende bewijs vinden om Singer verder te vervolgen. Wel blijft de aanklacht tegen Cosby overeind en zal de zaak door worden gezet. "Ondanks dat we teleurgesteld zijn met de uitspraak van vandaag, heeft de rechtbank bepaald dat onze originele aanklacht tegen Bill Cosby blijft staan", meldt Dickonsons advocaat Lisa Bloom in een statement. "We zullen de strijd fel doorzetten. Ook zijn we blij dat de rechtbank heeft bepaald dat het rechterlijke proces moet worden versneld."

Advocaat komt weg in lasterzaak Bill Cosby
Advocaat komt weg in lasterzaak Bill Cosby (Foto: BuzzE)

NAVO en EU sluiten 'cyberakoord'

De European Unie en de NAVO gaan nauwer samenwerken om zich te weren tegen cyberaanvallen. In Brussel ondertekenden de partijen woensdag een akkoord over 'cyberdefensie'.

De overeenkomst moet de uitwisseling van informatie vergemakkelijken. Aanvallen moeten daardoor sneller worden opgemerkt en bestreden. Ook kunnen de organisaties van elkaar leren. De buitenlandse dienst van de EU beschouwt het akkoord als een 'mijlpaal'.

De militaire verdragsorganisatie en de landenunie werken sinds 2010 samen op het vlak van computerveiligheid. De NAVO-ministers van Defensie willen later dit jaar afspraken maken over 'hybride dreigingen', waaronder naast cyberaanvallen ook propaganda wordt gerekend.

NAVO en EU sluiten 'cyberakoord'
NAVO en EU sluiten 'cyberakoord' (Foto: BuzzT)

'Ryan Reynolds meest sexy vader'

Ryan Reynolds is door People uitgeroepen tot meest sexy vader. Dat maakte talkshowhost Jimmy Fallon in zijn uitzending bekend.

De acteur werd in december 2014 vader van zijn eerste kind, die hij kreeg met zijn vrouw Blake Lively. Het tijdschrift is groot fan van Ryan: in 2008 en 2009 kreeg hij al de titel van People's Sexiest Man Alive en hij dook ook op in de ranglijst van mooiste mensen die het blad jaarlijks maakt.

Ryan is inmiddels gewend om publiekelijk gezien te worden als vader, maar dat duurde wel even. Ze hielden de bevalling een tijdje geheim om persaandacht te vermijden. "Het was een worsteling voor ons", vertelde Blake eerder aan Allure Magazine. "We hechten namelijk veel waarde aan onze privacy en we willen niet dat onze levens door anderen worden uitgebuit."

'Ryan Reynolds meest sexy vader'
'Ryan Reynolds meest sexy vader' (Foto: BuzzE)

Magiana is Pokémon nummer 722

Via het CoroCoro Magazine en Serebii is een nieuwe Pokémon bekendgemaakt. Voor de nieuwste film is de Pokémon Magiana onthuld. Veel is er nog niet over deze Pokémon bekend, behalve dat het een door mensen gemaakte Pokémon is en al vijfhonderd jaar bestaat.

De nieuwste film gaat 'Volcanion and the Contriving Magiana' heten. In de film zit Volcanion Magiana achterna, alleen hij kent het geheim achter Magiana. Een type is nog niet bekend, al zal dit ongetwijfeld deels Steel zijn, aangezien ze een metaalachtig lichaam heeft.

Waarschijnlijk komt Maginana ook voor in de volgende generatie, dus wen maar alvast aan de verschijning. Hieronder volgt commentaar hoe generatie één nog altijd de beste is en de ontwerpen steeds minder zijn geworden. Dus bereid je maar voor, want hier zijn we weer hoor.

Pokemon Magiana

Boek op komst van toneelstuk Harry Potter

Het tweedelige toneelstuk Harry Potter and the Cursed Child komt ook in boekvorm uit. Dit maakte schrijfster J.K. Rowling woensdag bekend op de website Pottermore.

Het toneelstuk, Harry Potter and the Cursed Child, gaat verder waar het zevende boek over de tovenaarsleerling stopte. Rowling heeft al verklapt dat Harry's drie kinderen een stuk ouder zijn. Zijn jongste zoon Albus heeft het moeilijk met zijn beroemde vader.

Het boek komt uit in een papieren en elektronische versie nadat het toneelstuk komende zomer zijn wereldpremière beleeft. Het boek bestaat uit het script van de try-outs van de voorstelling op West End in Londen. Mogelijk wordt het script tijdens het repetitieproces voor de uiteindelijke theaterversie nog aangepast.

De voorstellingen beginnen op 30 juli. Later dit jaar volgt nog een definitieve editie van het boek voor verzamelaars.

Boek op komst van toneelstuk Harry Potter
Boek op komst van toneelstuk Harry Potter (Foto: BuzzE)

Laadpalen elektrische auto helpen stroomnet

Hoogspanningsnetbeheerder TenneT begint een proef met de laadpalen voor elektrische auto's. Die moeten gaan helpen om tijdelijke tekorten op het elektriciteitsnet op te vangen. De netbeheerder heeft hierover een deal gesloten met laadpalenbedrijf The New Motion.

Bedoeling is dat de oplaadsnelheid van de palen iets wordt teruggeschroefd, als er op een bepaald moment even meer vraag naar elektriciteit is dan aanbod.

De toepassing is handig nu het opwekken van stroom steeds meer gaat via windmolenparken en zonnepanelen. Hierbij kan de hoeveelheid elektriciteit die wordt geleverd nog al eens fluctueren, afhankelijk van hoe hard het waait en hoe sterk de zon doorkomt.

Nu zorgt TenneT ervoor dat centrales bij tijdelijke tekorten extra elektriciteit leveren. Dat zal ook met het gebruik van de laadpalen nodig blijven. The New Motion heeft met 25.000 laadpunten naar eigen zeggen het grootste netwerk in Europa. Maar het vermogen dat TenneT van de palen mag wegtrekken is niet heel groot. TenneT wil in de toekomst meer van dit soort deals sluiten met bedrijven.

Laadpalen elektrische auto helpen stroomnet
Laadpalen elektrische auto helpen stroomnet (Foto: BuzzT)

Bospop komt met grote namen

Seal, The Cranberries en K's Choice komen naar het festival Bospop, in het Limburgse Weert. Dat heeft concertorganisator Mojo woensdag bekendgemaakt.

Eerder wist de organisatie ook al Santana, Kensington, Roxette, Nena en Selah Sue te strikken voor een optreden. Seal scoorde een grote hit in de jaren negentig met de plaat Killer. Vanaf dat moment ging het snel met zijn carrière en wist hij veel succes te boeken met onder andere Kiss from a Rose en Crazy. Seal verkocht miljoenen albums en kreeg tientallen onderscheidingen.

Bospop wordt gehouden in het weekend van 9 en 10 juli. De kaartverkoop is al aan de gang.

Bospop komt met grote namen
Bospop komt met grote namen (Foto: BuzzE)

VVD gooit slaand raadslid uit fractie

Het Weertse gemeenteraadslid Rolf Zincken is door de VVD uit de fractie gezet. Dat maakte de partij woensdag bekend. Zincken was in december in opspraak geraakt doordat hij een plaatsgenoot had mishandeld.

Wegens die mishandeling was hij al op non-actief gesteld, maar de VVD en Zincken leken samen verder te kunnen. Onlangs bleek uit mailverkeer met het VVD-bestuur dat 'Zincken het eigen handelen rechtvaardigt en als acceptabel beschouwt', verklaart de Weertse fractie. De VVD heeft daarover 'een volstrekt afwijkend standpunt'.

Het is onduidelijk of Zincken zijn zetel teruggeeft aan de partij.

VVD Weert zet slaand raadslid uit fractie
VVD Weert zet slaand raadslid uit fractie (Foto: ANP)

Kamer: meer controles pakketbezorgers PostNL

Bij PostNL moet meer worden gecontroleerd of pakketbezorgers schijnzelfstandig zijn. Daarop hamerde de Tweede Kamer woensdag.

De Kamer maakt zich zorgen over de zelfstandigen (zzp'ers) die door voorschriften en verplichtingen van PostNL in dienst lijken te zijn (schijnzelfstandig). Dat vindt de Kamer niet de bedoeling. VVD-Kamerlid Bas van 't Wout wijst op signalen die de wenkbrauwen doen fronsen.

Coalitiepartner PvdA vraagt zich af of dit soort werk wel door zelfstandigen gedaan moet worden. Kamerlid Mei Li Vos vreest 'moordende concurrentie op arbeidsvoorwaarden'.

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) wijst op de beperkte rol van de arbeidsinspectie bij de handhaving. Die kan gevallen doorgeven aan de Belastingdienst, maar ook die had weinig mogelijkheden tot ingrijpen. De bewindsman verwacht aanzienlijke verbeteringen als in mei een nieuwe wet ingaat.

Kamer: meer controles pakketbezorgers PostNL
Kamer: meer controles pakketbezorgers PostNL (Foto: ANP)

'Rotterdam biedt Amsterdam helpende hand'

De stad Amsterdam moet haar toeristen veel meer gaan spreiden over het land. "Amsterdammers vinden al dat er niet meer hotels moeten komen en dat het op veel dagen te druk is. Dan moeten wij selectiever zijn", zegt burgemeester Eberhard van der Laan woensdag in een interview in Het Parool.

Van der Laan zegt het fijn te vinden als een toerist slaapt in Hotel New York in Rotterdam in plaats van in een hotel in Amsterdam. "Amsterdam doen ze toch wel aan. Toeristen komen voor onze stad. Maar wij hebben er al heel veel."

"Wij lossen graag een Amsterdams probleem op", reageert de Rotterdamse wethouder Maarten Struijvenberg. "In Rotterdam zijn alle toeristen welkom, of ze nu speciaal voor Rotterdam komen of onze stad als uitvalsbasis gebruiken. Hier is nog genoeg plaats, al wordt het wel steeds drukker door de groeiende belangstelling voor Rotterdam."

Van der Laan gaat ook niet meer op reis om Amsterdam te promoten. Niet dat hij de stad op slot wil gooien, want dat is niet goed. "Als je de machine uitzet, maak je een fout. Maar we moeten ons vooral richten op het spreiden in plaats van het aantrekken."

'Rotterdam biedt Amsterdam helpende hand'
'Rotterdam biedt Amsterdam helpende hand' (Foto: ANP)

Hiv-patiënt mag eigen medicinale wiet kweken

Een met hiv besmette man uit Amsterdam mag zijn eigen medicinale wiet blijven telen. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag besloten. De hiv-medicijnen die de man moet nemen, maken hem misselijk en hij moet ervan braken. Door een bepaalde soort wiet te gebruiken, wordt dat effect tenietgedaan.

Door het braken kan hij zijn levensnoodzakelijke medicijnen niet binnenhouden. Met zijn zelfgekweekte medicinale cannabis voorkomt hij dat er een levensbedreigende situatie ontstaat.

Er is een officieel aangewezen Nederlandse firma die medicinale wiet teelt, maar de variëteiten die voorhanden zijn, werken niet voor de man. Daarom is hij genoodzaakt zijn eigen wiet te kweken.

Hiv-patiënt mag eigen medicinale wiet kweken
Hiv-patiënt mag eigen medicinale wiet kweken (Foto: ANP)

Miljardair (83) wil president Oostenrijk worden

De 83-jarige bouwondernemer, miljardair en societyfiguur Richard 'Mörtel' Lugner wil bondspresident van Oostenrijk worden. Hij zal zich kandidaat stellen voor de verkiezingen in april, zei hij woensdag tegen het Oostenrijkse persbureau APA.

Hij wil het hoogste ambt samen met zijn 26-jarige Duitse vrouw Cathy gaan bekleden. Voor een officiële kandidaatstelling moet Lugner nog wel 6000 handtekeningen zien te verzamelen.

De exploitant van onder meer een groot winkelcentrum maakt volgens waarnemers echter niet veel kans. Lugner had zich in 1998 al eens kandidaat gesteld voor de post van staatshoofd en kreeg toen bijna 10 procent van de stemmen. Hij werd daarmee vierde van de vijf kandidaten. De huidige bondspresident is de SPÖ-politicus Heinz Fischer (77).

Eind januari had Lugner zichzelf in een video al aangeprezen voor het hoogste ambt van de staat. Een van zijn belangrijkste zorgen was de traditie van militaire muziekkapellen in Oostenrijk te behouden.

Miljardair wil president Oostenrijk worden
Miljardair wil president Oostenrijk worden (Foto: ANP)

Groeiend Heineken ziet lastige omstandigheden

Heineken heeft afgelopen jaar meer bier verkocht dan in 2014 en verwacht dit jaar verder te groeien. De marktomstandigheden worden echter steeds lastiger, waarschuwde de bierbrouwer woensdag.

Heineken voerde de bierverkoop afgelopen jaar met 2,3 procent op. De omzet steeg daarbij, mede door gunstige wisselkoersen, met 6,5 procent naar 20,5 miljard euro. Op eigen kracht werd een plus van 3,5 procent gerealiseerd. De nettowinst (beia) ging met 16 procent omhoog naar 2 miljard euro.

De verkopen gingen in alle regio's omhoog, met uitzondering van Afrika, het Midden-Oosten en Oost-Europa. Vooral in Rusland en Nigeria liepen de verkopen terug. Beide landen kampen met grote economische problemen, onder meer door de daling van de olieprijs.

Steeds uitdagender
In Noord- en Zuid-Amerika namen de verkopen met 5 procent toe. In Azië werd een plus van 6 procent geboekt, ondanks krimp in China en Indonesië. De bierverkoop in Europa groeide vorig jaar met 1 procent, onder meer dankzij bescheiden groei in Nederland.

Heineken verwacht dit jaar de omzet en winst verder te kunnen laten groeien, hoewel de omstandigheden waarin dat moet gebeuren"steeds uitdagender" worden. Dat geldt vooral voor de Afrikaanse markt, zei financieel directeur Laurence Debroux tegen AFN. Daarnaast blijven de prijzen vooral in Europa onder druk staan door de vergrijzing en de zwakke economische groei.

Grote evenementen
Ondanks tegenwind in het afgelopen jaar houdt Heineken vertrouwen in de opkomende markten. "Alle ingrediënten voor groei zijn daar aanwezig", aldus Debroux. "De middenklasse groeit en de bevolking in de steden wordt ook steeds groter." Ze wees daarbij vooral op Mexico en Vietnam als veelbelovende markten.

Verder weet Heineken volgens Debroux steeds beter te profiteren van de grote evenementen die het concern sponsort. Vorig jaar profiteerde de brouwer van acties rond de nieuwe James Bond-film en het WK rugby. Dit jaar verwacht de brouwer de vruchten te plukken van onder meer het EK voetbal en de Olympische Spelen, hoewel het concern die evenementen niet zelf sponsort.

Belangrijke groeimarkten
De investeringen, onder meer in de brouwerijen, komen dit jaar waarschijnlijk een kwart hoger uit dan in 2015. Daarbij wordt vooral gekeken naar belangrijke groeimarkten. Afgelopen jaar wist Heineken onder meer marktaandeel te winnen in Brazilië, Vietnam en Polen. Ook in de Verenigde Staten kreeg het Nederlandse concern een stevigere positie.

Aandeelhouders kunnen uitzien naar een dividend dat met 1,30 euro per aandeel 18 procent hoger is dan vorig jaar. Hiervan is 0,44 euro per aandeel al in augustus uitgekeerd.

Groeiend Heineken ziet lastige omstandigheden
Groeiend Heineken ziet lastige omstandigheden (Foto: ANP)

Ook terugroepactie VW in VS over airbags

Volkswagen gaat in de Verenigde Staten circa 680.000 auto's terughalen naar de garage in verband met mogelijke defecten aan de airbags die zijn gemaakt door het Japanse Takata. Volgens het Duitse autoconcern gaat het om een voorzorgsmaatregel.

De terugroepactie van Volkswagen volgt op die van rivaal Daimler, die dinsdag aankondigde ruim 840.000 auto's terug te halen vanwege problemen met de airbags van Takata. Wereldwijd zijn al tientallen miljoenen auto's met airbags van Takata teruggehaald naar de garage. De airbags kunnen bij het opblazen ontploffen, waardoor stukjes metaal en plastic door de auto kunnen vliegen. Daardoor zijn al zeker tien mensen om het leven gekomen.

Volgens Volkswagen gaat het om de modellen Passat, Jetta, Eos en Golf. Het bedrijf wilde niets zeggen over eventuele kosten van de actie. Daimler liet weten dat zijn terugroepactie honderden miljoenen gaat kosten.

Ook terugroepactie VW in VS over airbags
Ook terugroepactie VW in VS over airbags (Foto: ANP)

Zeldzame zwarte zeehond in opvang Pieterburen

Zeehondencentrum Pieterburen heeft een zeldzame zwarte zeehondenpup opgevangen. Het jonge dier was, ernstig verzwakt, op een dijk vlakbij Pieterburen geklommen. Ze was gewond en onderkoeld. De afgelopen anderhalve week heeft de pup in quarantaine doorgebracht en sinds woensdag mag ze naar buiten en kan het publiek haar zien.

De zeehond heeft melanisme, een zeldzame aandoening die ervoor zorgt dat de vacht volledig zwart is.

Vorige maand werd in de buurt ook een zwarte zeehond gespot, toen op een zandplaat tussen Terschelling en Ameland in de Waddenzee. Waarschijnlijk is het niet dezelfde zeehond, aldus een woordvoerder van het zeehondencentrum. "Vorig jaar hadden we ook een zwarte zeehond in de opvang die later is vrijgelaten, mogelijk is deze vorige maand gezien."

Zeldzame zwarte zeehond in opvang Pieterburen
Zeldzame zwarte zeehond in opvang Pieterburen (Foto: ANP)

Zeeman-trouwjurk hit op Marktplaats

De bruidsjurk van 29,99 euro waar textielketen Zeeman dinsdag mee stuntte, is een zeer gewild kledingstuk op Marktplaats. Volgens een woordvoerder van Marktplaats is de zoekterm 'trouwjurk Zeeman' in een dag tijd wel 55.000 keer ingetoetst, waarmee het zoekwoord 'gratis' werd overtroffen. "Dat gebeurt maar heel zelden, alleen bijvoorbeeld met de zoekterm 'schaatsen' in een strenge winter", zegt hij.

De jurken worden aangeboden voor prijzen tussen de 35 en 60 euro, maar er wordt boven de 100 euro voor geboden. "Eén koper heeft zelfs 500 euro geboden", aldus Marktplaats woensdag.

Zeeman bracht dinsdag duizend exemplaren van de budget-bruidsjurk op de markt. Ze waren nog dezelfde dag uitverkocht.

Zeeman-trouwjurk hit op Marktplaats
Zeeman-trouwjurk hit op Marktplaats (Foto: ANP)

Vervolg op Deadpool al in de maak met hetzelfde schrijversteam

Deadpool moet wereldwijd nog in première gaan, maar filmstudio 20th Century Fox bereidt zich nu al voor op een vervolg. De film doet het blijkbaar goed in de voorverkoop van bioscoopkaartjes, en dus heeft Fox aangegeven ook een Deadpool 2 te willen maken.

Het nieuws komt slechts dagen voordat de film bijna overal ter wereld tegelijk gaat draaien. Fox wil graag het creatieve team bij elkaar houden en heeft bevestigd dat Rhett Reese en Paul Wernick, de Zombieland-schrijvers die ook de eerste Deadpool schreven, weer zijn aangewezen om het vervolg te tikken. Niet bevestigd is of 'het creatieve team bij elkaar houden' ook betekent dat regisseur Tim Miller terugkeert, maar die kans is groot.

Ryan Reynolds, die de rol van Deadpool speelt, heeft al aangegeven de rol te willen spelen tot zijn dood, dus die keert sowieso terug. Niet duidelijk is wanneer de film verschijnt: na het floppen van Fantastic Four werd gerumoerd dat de geplande datum voor die film - volgend jaar zomer - zou worden ingeruimd voor een Deadpool-vervolg, maar dat is wellicht wel erg snel om een tweede film uit de grond te stampen.

De vertoningen van Deadpool die tot nu toe zijn gehouden voor pers en andere gelukkigen misten allemaal een extra post-credits scène, waarvan het gerucht gaat dat deze een hint bevat naar een volgende film. De eerste post-credits scène, die wel in de voorvertoningen te zien was, gaf hier geen informatie over weg. De extra scène is vanaf eind deze week te zien in de reguliere voorstellingen. 

Zin in voorpret? Lees onze review of praat mee op het forum.

Deadpool: Ryan Reynolds

Wehrlein debuteert in F1 voor Manor

Het Manor F1 Team heeft Pascal Wehrlein vastgelegd voor het Formule 1-seizoen 2016. De 21-jarige Duitser maakt hiermee zijn racedebuut op het hoogste niveau nadat hij de afgelopen twee seizoenen al testcoureur van Mercedes en in 2015 ook Force India was. De regerend DTM-kampioen gaat rijden met startnummer 94.

Na het tussenjaar 2015 legt Manor de lat hoog voor dit seizoen. De 2014 Ferrarimotoren zijn ingeruild voor de 2016 Mercedeskrachtbronnen, terwijl daarnaast enkele andere kopstukken uit de Formule 1 zijn binnengehaald. Voormalig Ferrari-ontwerper Nicholas Tombazis gaat de aerodynamica-afdeling leiden, terwijl Pat Fry Engineering Consultant zal worden. Als coureur is de door Mercedes gesteunde Wehrlein binnengehaald. Wie zijn teamgenoot zal worden is nog niet bekend.

Wehrlein zelf legt de lat in ieder geval hoog dit jaar, want hij mikt op punten. "Manor is een mooie plek om mijn Formule 1-loopbaan te beginnen. Hoewel het mijn eerste F1-seizoen wordt wil ik Stephen (Fitzpatrick, eigenaar, red.) en de jongens helpen bij het bereiken van hun doelen. Hoewel het lastig zal worden denk ik dat wij later in het jaar mee kunnen doen om de punten. Het zal een fantastisch jaar gaan worden."

"Ik wil hierbij ook nog Mercedes-Benz en in het bijzonder Toto Wolff noemen die nu deze kans mogelijk maken. Bedankt voor alle steun en hulp om mijn droom werkelijkheid te laten worden. Het is nu aan mij om deze kans te verzilveren en op het circuit te gaan presteren."

Eerste teaser voor Netflix' Beat Bugs

Netflix, aanbieder van series als House of Cards en Daredevil (beiden komen met een nieuw seizoen in maart), weet zijn portefeuille goed te spreiden. De nieuwste aanwinst in de catalogus is Beat Bugs, een animatieserie voor het hele gezin, met muziek van de Beatles!

De Beat Bugs, genaamd Jay, Kumi, Crick, Buzz en Walter zijn charmante, grappige en avontuurlijke vrienden die samen de wereld in de overwoekerde tuin waar ze wonen ontdekken. Elke Bug heeft zijn eigen persoonlijkheid en zo vertegenwoordigen ze de herkenbare charme en energie van vijf verschillende kinderen. De serie zal meer dan 50 Beatles-liedjes laten horen, uitgevoerd door internationale artiesten als Sia, P!nk, Eddie Vedder, James Bay, Chris Cornell, Birdy, The Shins, Of Monsters and Men, Regina Spektor en James Corden. De liedjes die worden vertolkt zijn, onder andere, Help!, All You Need Is Love, Come Together, Penny Lane, Yellow Submarine, Lucy In the Sky with Diamonds, Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band en Magical Mystery Tour.

Netflix voedt je kids dus op met kwaliteitsmuziek; zo mogen we het vaker zien! Beat Bugs is te streamen vanaf augustus.

Keniaanse atleten: "Dopingschorsing konden we deels afkopen"

Twee geschorste Keniaanse atletes zeggen dat ze een deel van hun dopingschorsing af konden kopen bij de grote baas van de Keniaanse atletiekbond. Joy Sakari en Francisca Koki Manunga werden vorig jaar op het WK atletiek in Beijing betrapt op doping en kregen uiteindelijk een schorsing van vier jaar. 

Tegenover AP zeggen de twee, beiden politieagent in Kenia, echter dat de schorsing korter uit had kunnen vallen. De CEO van Athletics Kenya (AK), Isaac Mwangi, zou tijdens een bijeenkomst in oktober gezegd hebben dat een geldbedrag een en ander deels op kon lossen. Sakari en Manunga werd gevraagd 24 duizend dollar per persoon te betalen, maar dat konden ze niet bij elkaar krijgen. "Ik zei dat ik nog nooit zoveel geld gezien had. Zelfs als ik al mijn bezittingen had verkocht zou ik dat bedrag nog niet bij elkaar krijgen", aldus Manunga.

Eind november kregen ze via een e-mail te horen dat ze voor vier jaar geschorst waren. Ze durfden er niet mee naar justitie te gaan - poging tot omkoping is ook in Kenia strafbaar - omdat ze vreesden niet genoeg bewijs te hebben. Ook was het duo bang voor vergelding vanuit de Keniaanse bond.

Mwangi zelf doet het verhaal af als een grap en zegt dat AK de macht helemaal niet heeft om schorsingen in te korten. "We hebben wel vaker verhalen gehoord. Atleten die dan zeggen dat hen om geld gevraagd is, maar ja, kunnen ze het bewijzen? Ik dacht het niet", zegt Mwangi, die ontkent de twee atletes persoonlijk gesproken te hebben. 

Sakari en Manunga blijven echter bij hun verhaal en zijn bereid om te getuigen tegenover de ethische commissie van wereldatletiekbond IAAF. Die commissie is sowieso al bezig met Kenia, want er gaan al langer verhalen over corruptie in de atletiekwereld aldaar. Onder meer de president en vicepresident van AK zijn al geschorst, omdat ze smeergeld aangenomen zouden hebben. Daarnaast zouden ze betrokken zijn geweest bij het plotseling laten verdwijnen van positieve dopingtests.

Jurist Sharad Rao heeft de leiding van het onderzoek van de IAAF naar Kenia en volgens hem zou de beschuldiging van de twee atletes wel eens een doorbraak kunnen zijn. Tot nu toe weigeren Keniaanse atleten om de klokkenluider uit te hangen. "Ze willen niet buiten de boot vallen, dus atleten houden hun mond wel", zegt Rao.

Toch hebben zeker zes geschorste atleten in privégesprekken tegen commissieleden gezegd dat hen gevraagd is om geld te betalen in ruil voor een kortere schorsing. "De informatie van Sakari en Manunga, open en bloot in een interview, kan voor ons heel erg belangrijk zijn", weet Rao.

De twee atletes werden betrapt op het gebruik van furosemide, een vochtafdrijvend middel. Tegenover AP zeggen ze dat ze het gekocht hebben bij een chemicus in Nairobi, die hen verteld had dat het zou helpen om bijeffecten van gewone, legale suplementen tegen te gaan. De chemicus heeft in de zaak zelfs in hun voordeel getuigd.

Middelen als furosemide worden niet als 'harde doping' gezien en kunnen volgens de regels zelfs korte schorsingen of slechts een waarschuwing opleveren. Een schorsing van vier jaar vereist hard bewijs dat er bewust vals is gespeeld en dat lijkt er dus helemaal niet te zijn. Toch heeft AK de getuigenis van de chemicus simpelweg van de hand gewezen en een schorsing van vier jaar opgelegd. 

De twee zeggen Mwangi in zijn kantoor te hebben bezocht en zijn zelfs zeker van de datum: 16 oktober, want gelijk daarna zijn ze naar de lokale bank gegaan om een rekening te openen. Daar werd geld op gestort dat ze gekregen hadden voor deelname aan de World Relays. "Mwangi wachtte op ons tot we het geld zouden betalen, want dan zouden de schorsingen ingekort worden. Dat lukte niet en een ruime maand later hoorden we dat we vier jaar geschorst waren."

Van Mwangi zelf klinkt inmiddels bijna dreigende taal: "Het is niet mogelijk om iemand te betalen om je schorsing in te korten. Ik zal officieel contact met ze opnemen en ze vragen hierheen te komen. Het zijn politieagenten en dus moeten we de politie hier maar eens bij gaan betrekken." 

Overigens zou Manunga zelf het geld betalen als ze het had: "Vier jaar is echt te lang...als ik het geld had zou ik het betaald hebben, maar dat kon ik niet en dus ben ik weggegaan."

Drukke handel in AH-bestekzegels

Nu de zegelactie voor de messen van Villeroy & Boch van Albert Heijn bijna ten einde loopt, neemt de gekte toe. Op Marktplaats.nl is zelfs een ware handel in de zegeltjes ontstaan.

"In januari werden gemiddeld 114 advertenties met de zegels per dag geplaatst. Sinds deze maand zijn dat er al 260 per dag", zegt een woordvoerder van Marktplaats.nl. "Er staan nu meer dan duizend advertenties online met de zoekterm 'AH bestekzegels." Niet alleen het aantal aanbiedingen groeit, ook de vraag naar de bestekzegels stijgt explosief. "Het aantal unieke zoekopdrachten was een maand geleden vierhonderd per dag. Nu zoeken dagelijks zo'n dertienhonderd mensen naar de zegels op Marktplaats.nl."

Albert Heijn laat weten blij te zijn met de succesvolle actie en rekening te houden met extra drukte de komende dagen. ,,Dit valt vooraf niet te voorspellen, maar nu kunnen we toch wel zeggen dat de actie erg geslaagd is", aldus een woordvoerder.

Drukke handel in AH-bestekzegels
Drukke handel in AH-bestekzegels (Foto: ANP)

*Neuken* 'Ik hou van jou' *neuken*

Praten tijdens de seks is het helemaal. Stellen die tijdens het neuken even een pauze inlassen om 'ik hou van jou' tegen elkaar te zeggen, ervaren veel betere neuksessies. Dit blijkt uit een zeer groot Amerikaans onderzoek.

Aan dit onderzoek deden maar liefst 39.000 mensen mee, die allemaal ten minste drie jaar een vaste partner hadden. De vrouwen waren gemiddeld veertig lentes, de mannen zesenveertig.

Maar liefst drie kwart van de ondervraagden die zeggen blij te zijn met hun seksleven, beweert 'ik hou van jou' te zeggen tijdens het rampetampen. Volgens de onderzoekers is deze magische zin een garantie voor uitstekende seks.

Verder toont het onderzoek aan dat communicatie tijdens de seks zeer belangrijk is. Zo moet je de vrouw een compliment geven tijdens het wippen. "Goh, je neukt lekkerder dan de buurvrouw", doet het altjd goed.

Kleinzoon Khomeini niet op stembiljet in Iran

Een kleinzoon van de stichter van de Islamitische Republiek Iran, de ayatollah Ruhollah Khomeini (1902-1989), mag niet meedoen aan de parlementsverkiezingen. De 43-jarige Hassan Khomeini was de eerste nakomeling van de roemruchte ayatollah die mee wilde doen aan verkiezingen.

Deelnemen aan de stembusgang kan alleen als een conservatieve toezichthouder, de Raad van Hoeders, daar toestemming voor geeft. De raad wilde niet dat de hervormingsgezinde Khomeini meedoet. Zijn beroep tegen dat besluit is woensdag verworpen.

Met ayatollah Khomeini kwam de ultraconservatieve geestelijkheid aan de macht in Iran. Het regime voorkomt veranderingen onder meer door toezichthouders zoals de Raad van Hoeders, die duizenden kandidaten heeft uitgesloten van deelname.

Iran kiest 26 februari behalve een nieuw parlement van 290 zetels ook de Vergadering van Experts. Dat is een raad van 88 islamitische deskundigen die de geestelijk leider kiezen en op zijn functioneren toezien. De geestelijk leider, momenteel de aartsconservatieve ayatollah Ali Khamenei, staat feitelijk boven het staatshoofd. Dat is nu de hervormingsgezinde president Hassan Rohani.

Kleinzoon Khomeini niet op stembiljet in Iran
Kleinzoon Khomeini niet op stembiljet in Iran (Foto: ANP)

Londen stuurde 3000 jonge migranten terug

Het Verenigd Koninkrijk heeft de afgelopen acht jaar meer dan 3.000 jonge vluchtelingen teruggestuurd naar landen waar nog oorlog woedde, zelfs naar een land als Syrië. Dat melden Britse media.

De migranten waren als alleenreizende minderjarigen in het Verenigd Koninkrijk aangekomen. Nadat ze 18 jaar waren geworden, moesten zij het land echter weer verlaten. Ze moesten terug naar landen als Afghanistan, Irak, Iran, Albanië en ook Syrië.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken had eerder verklaard dat er 1.616 mensen waren teruggestuurd. Tot grote verontwaardiging van oppositiepartijen vergiste het departement zich en zijn het er meer dan twee keer zoveel. Die misrekening kwam uit na vragen in het Britse parlement. Het ministerie heeft de fout inmiddels toegegeven.

Londen stuurde 3000 jonge migranten terug
Londen stuurde 3000 jonge migranten terug (Foto: ANP)

Te koop: ministerie

Het leegstaande pand van het voormalig ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in Den Haag staat te koop. De nieuwe eigenaar mag met 70 procent van het pand zelf doen wat hij of zij wil, bijvoorbeeld er huur- of koopwoningen van maken. Het resterende deel van het pand is voor bedrijven en kantoren die passen bij de toekomstige bestemming van het gebied. Én - belangrijke voorwaarde - de eerste vijf jaar moet de nieuwe eigenaar "sobere woonruimte aan 350 mensen met een verblijfsvergunning" verhuren. Daar is subsidie voor beschikbaar.

Het voormalige SZW-pand zit aan de Anna van Hannoverstraat in Den Haag, naast het treinstation Station Laan van NOI. Investeerders en projectontwikkelaars kunnen binnenkort een bod op het pand uitbrengen. Een vraagprijs is niet bekendgemaakt.

Te koop: ministerie
Te koop: ministerie (Foto: ANP)

'Teeven wil burgemeester Haarlem worden'

VVD'er Fred Teeven overweegt om te solliciteren naar het burgemeesterschap van Haarlem. Dat schrijft De Telegraaf op basis van berichtgeving van het Haarlems Dagblad.

Volgens de krant zou Teeven het burgemeesterschap van de provinciehoofdstad aantrekkelijk vinden 'als laatste kunstje'. Teeven weet nog niet zeker of hij solliciteert: 'Ik ben er in mijn hoofd mee bezig, maar ben er nog niet helemaal uit', zei hij maandagavond tijdens een debat in Haarlem waaraan hij deelnam.

De burgemeesterspost in Haarlem komt komende zomer vrij. De huidige burgemeester, Bernt Schneiders, stapt dan namelijk op en wordt directeur van het VSB Fonds.

Petitie
Teeven zegt dat hij inmiddels enkele 'enthousiaste reacties' op zijn voornemen heeft gekregen. Hij is geboren in Haarlem en vindt het nog steeds 'een fantastische stad'. Maar er zijn ook Haarlemmers die de komst van de 57-jarige Teeven niet zien zitten. Ze zijn een petitie begonnen. 'Dit mag nooit gebeuren, alleen al vanwege het risico dat Haarlemmers massaal verhuizen. Haarlem heeft recht op een eerlijke en betrouwbare burgervader!'

Fred Teeven trad in maart 2015 af als staatssecretaris van Veiligheid en Justitie nadat minister Ivo Opstelten was gestruikeld over de zogeheten Teevendeal. Die omstreden deal met crimineel Cees H. is nog steeds onderwerp van onderzoek. Teeven keerde enkele weken na zijn aftreden terug als lid van de Tweede Kamer.

Fred Teeven
Oud-staatssecretaris en huidig VVD-Kamerlid Fred Teeven.

Greenpeace voert actie tegen kolencentrales

Actievoerders van Greenpeace zijn woensdagochtend de 175 meter hoge pijp ingeklommen van de nieuwe kolencentrale van E.ON op de Maasvlakte. Ze schrijven op de pijp de namen van de tot nu 45.000 ondertekenaars van de petitie #Kolenuit #Windaan voor schonere energie.

Met deze actie wil de milieuorganisatie de politiek oproepen om alle kolencentrales zo snel mogelijk te sluiten. "Het einde van het fossiele tijdperk is een feit. Nieuwe kolencentrales zijn een historische vergissing en daarmee van monumentale waarde. Na sluiting zullen ze als monumenten dienen voor de energierevolutie waar we nu middenin zitten", stelt campagneleider Willem Wiskerke.

Kolencentrales zijn volgens Greenpeace de grootste bron van CO2-uitstoot in Nederland en niet nodig voor de energievoorziening. De organisatie pleit voor meer windmolens op zee.

Greenpeace biedt woensdag de petitie aan de Kamerleden aan. De Tweede Kamer debatteert woensdagmiddag over de toekomst van de Nederlandse energievoorziening. "Wil dit kabinet zijn eigen bindende klimaatdoel halen en een kwart minder CO2 uitstoten in 2020 dan moeten de kolencentrales voor die tijd dicht", aldus Wiskerke. "De politiek heeft nu de kans historie te schrijven door kolencentrales snel tot cultureel erfgoed te verklaren en te zorgen dat we de ambitieuze doelen voor windenergie halen."

Greenpeace voert actie tegen kolencentrales
Greenpeace voert actie tegen kolencentrales (Foto: ANP)

Unilever schrapt 200 banen in Nederland

Unilever gaat werk op het gebied van onder meer IT verplaatsen naar het buitenland. Hierdoor vallen er in Nederland tweehonderd gedwongen ontslagen, maakte de was- en voedingsmiddelenfabrikant woensdag bekend.

Vakbond FNV spreekt van een "massale uitverkoop van functies bij Unilever naar lagelonenlanden". De functies vervallen niet, maar worden overgeplaatst naar locaties als Mexico, Bangalore, Manila en Katowice. "De meeste getroffenen zijn dertigers, in IT-, finance- en accountingfuncties", zegt FNV-bestuurder Marjolein Dubbelaar. "Dit zijn veelal mensen met jonge gezinnen."

Unilever zegt zich nog wel te zullen inzetten om de boventalligen naar nieuw werk te begeleiden. Bij de multinational werken in Nederland ongeveer 3200 mensen. Wereldwijd heeft Unilever ongeveer 175.000 medewerkers in dienst.

Unilever schrapt 200 banen in Nederland
Unilever schrapt 200 banen in Nederland (Foto: ANP)

Ferry Doedens keert terug in GTST

Ferry Doedens keert weer terug in Goede Tijden, Slechte Tijden. Dat schrijft weekblad Weekend op basis van ingewijden. Doedens werd volgens het blad kortgeleden gebeld of hij wilde terugkeren in de soap.

Zeven maanden geleden moest Doedens vertrekken bij GTST als gevolg van zijn drugsverslaving. Destijds gaf Endemol aan dat er niet meer met de acteur viel te werken. Kort daarna werd zijn verslaving ook bij de buitenwereld bekend. Hij besloot daarop af te kicken.

Doedens heeft eerder al aangegeven dat hij graag terug zou keren naar Meerdijk. Dat het zo snel zou gaan - de laatste aflevering met Doedens werd op 31 december uitgezonden - had hij volgens bronnen niet verwacht. "Natuurlijk had Ferry wel gehoopt dat hij terug mocht komen, maar niet zo snel!", haalt Weekend een ingewijde aan.

Mogelijk is Doedens nog voor het begin van de zomer weer te zien als Lucas Sanders.

Ferry Doedens keert terug in GTST
Ferry Doedens keert terug in GTST (Foto: BuzzE)

COC: extra maatregelen voor LHBT-asielzoekers

Er moeten in de noodopvanglocaties extra maatregelen komen voor de opvang van lesbiennes, homo- en biseksuelen en transgenders (LHBT). Dat stelt voorzitter Tanja Ineke van de homobelangenvereniging COC woensdag. Ze reageert hiermee op het rapport van het College voor de Rechten van de Mens en de Nationale ombudsman over de noodopvang voor asielzoekers.

LHBT-asielzoekers klagen over discriminatie tussen asielzoekers onderling. Het college adviseert onder meer dat er vertrouwenspersonen moeten komen in de opvanglocaties bij wie asielzoekers terechtkunnen met hun zorgen.

Minister Jet Bussemaker (Emancipatie) zei woensdag dat slachtoffers zich beschermd moeten weten. Onze normen en waarden moeten nadrukkelijk duidelijk worden gemaakt. Bedreigers en geweldplegers moeten weg, maar als niet bekend is wie dat zijn, dan kan het COA met de LHBT'er overleggen over een vertrek naar elders.

Soms kan er worden gekozen voor een zeer tijdelijke aparte plek voor het slachtoffer. Maar zogenoemde safe houses waar slachtoffers zich schuil kunnen houden, vindt ze nog steeds 'als beginsel onwenselijk'. De gedachte daarachter is dat we in Nederland allemaal met elkaar samen moeten kunnen leven.

Bussemaker heeft op 1 april een bijeenkomst met LHBT'ers en onder meer gemeenten om te kijken wat er verbeterd kan worden.

COC: extra maatregelen voor LHBT-asielzoekers
COC: extra maatregelen voor LHBT-asielzoekers (Foto: ANP)

Zorgen over warm en nat weer op Jeugd Olympische Winterspelen

Het organisatiecomité van de Jeugd Olympische Winterspelen in Lillehammer maakt zich zorgen over de weersomstandigheden. In de Noorse stad is het plotseling een stuk warmer dan normaal en dat kan voor de nodige problemen zorgen.

Normaal gesproken zou het een graad of vijftien vriezen, maar de laatste dagen kennen we temperaturen van boven het vriespunt. Ook regent het behoorlijk en de verwachting is dat dat nog wel tot de openingsceremonie op vrijdag aan zal houden. Op veel plaatsen waar de wedstrijden gehouden moeten worden zorgt het voor soms gevaarlijke omstandigheden, buiten dat sneeuw tijdens de ceremonie waarschijnlijk een grote rol moet spelen.

"De afgelopen zestig uur zijn extreem zwaar geweest voor ons", aldus Tomas Holmestad van de organisatie. "We hebben te maken met weersomstandigheden die we decennialang niet gezien hebben in deze tijd van het jaar hier in Lillehammer: warm en veel regen." Onder meer in het Sjoggpark is vrijwel alle sneeuw weg. Dat is jammer, want dat was juist de plaats voor hele sneeuw- en ijssculpturen. "We hebben veel maatregelen genomen en we zouden wat stabieler weer moeten krijgen in de komende dagen", laat Holmestad weten.

"Ik ben niet bang dat we het einde niet gaan halen, het wordt alleen een grotere uitdaging nu. We hadden niet verwacht dat we voor de Winterspelen juist moesten hopen op zonnig weer om het allemaal goed door te kunnen laten gaan." De Jeugd OWS gaan vrijdag met de openingsceremonie van start, een dag later beginnen de wedstrijden. Nederland zal met dertien sporters aan de start verschijnen en uiteraard doet FOK!sport uitgebreid verslag van hun prestaties. 

Italië rolt maffiaclan uit Sicilië op

Bij een grote Italiaanse politieactie zijn woensdag meer dan honderd vermoedelijke maffialeden aangehouden. Ze worden verdacht van onder meer afpersing en drugshandel, liet de politie weten.

De actie was gericht op de Laudani-familie, afkomstig uit de Siciliaanse stad Catania. De arrestaties werden niet alleen op Sicilië verricht, maar ook op het Italiaanse vasteland en zelfs in het buitenland. Onder de verdachten zijn ook vrouwen die de taken hadden overgenomen van hun mannen, die eerder al werden opgepakt. Met de operatie is de hele maffiaclan opgerold, zei de politie.

Naast de clan werd ook Gommora-baas Alessandro Giannelli opgepakt. Hij is betrokken bij de handel in drugs, die in de regio van Napels dit jaar al 10 levens heeft gekost. Het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft daarom extra troepen naar de regio gestuurd om de drugsoorlog een halt toe te roepen.

Italië rolt maffiaclan uit Sicilië op
Italië rolt maffiaclan uit Sicilië op (Foto: ANP)

'Stevens per direct weg bij 1899 Hoffenheim'

Huub Stevens heeft zijn contract bij 1899 Hoffenheim ingeleverd en treedt per direct terug. Volgens Bild moet de oorzaak gezocht worden in de medische sfeer. Het Duitse blad suggereert namelijk dat Stevens problemen met zijn gezondheid heeft. Het is nog niet duidelijk wat de exacte klachten zijn.

Zowel Stevens als 1899 Hoffenheim hebben het bericht nog niet officieel naar buiten gebracht, maar de verwachting is dat dit vanmiddag zal gebeuren. Om 15.00 uur is namelijk een persconferentie belegd.

Stevens was sinds oktober 2015 in dienst bij 1899 Hoffenheim. Hij was de opvolger van de ontslagen Markus Gisdol, die weg moest wegens teleurstellende resultaten. Onder het bewind van Stevens ging het echter niet veel beter, want de club staat nog altijd in de onderste regionen van de Duitse Bundesliga.


'Huub Stevens per direct weg bij 1899 Hoffenheim' (PRO SHOTS / Witters)

Keeper FC Den Bosch kijkt terug op bekerdebacle

Kees Heemskerk heeft de afgelopen dagen aan zich voorbij laten gaan. De sluitpost van FC Den Bosch heeft het carnaval bewust gemeden, zo laat hij aan de NOS weten. Heemskerk was mede verantwoordelijk voor het bekerdebacle van de Bossche ploeg tegen de amateurs van VVSB uit Noordwijkerhout: 2-3.

"Vorig jaar heb ik het voor het eerst gevierd, dit jaar heb ik het laten schieten. Ik denk dat dat voor mij op dit moment een goede keuze was", aldus Heemskerk. De doelman ging bij de derde treffer van VVSB opzichtig in de fout, waardoor FC Den Bosch voortzetting in de beker kon vergeten. Klein detail; FC Den Bosch gaf een 2-0 voorsprong in 298 seconden helemaal uit handen.

Heemskerk kreeg daags na de enorme blunder onder meer doodsverwensingen naar zijn hoofd geslingerd. "Ik heb mensen horen zeggen dat ik voor de trein moet springen. Dat soort dingen komen wel aan", aldus de keeper.

De Nederlandse voetbalbond (KNVB) wil naar aanleiding van het bovengenoemde voorbeeld, maar ook de problemen tussen fans en spelers bij Feyenoord en ADO Den Haag, een gesprek met supportersverenigingen. Volgens Heemskerk zullen deze conversaties niet veel uitmaken. "Je hebt er gewoon een paar gekken tussen lopen, die het voor de rest verpesten. Dat heb je met alles, niet alleen in het voetbal."

Uiteindelijk leidde het bekerduel tegen VVSB ook tot het ontslag van trainer René van Eck. Aan de NOS laat de oefenmeester weten, dat hij Heemskerk niets kwalijk neemt. "Hij wordt op die wedstrijd afgerekend, maar hij heeft ook wedstrijden gehad waarin hij ons op de been hield. Kees is gewoon een goede keeper en iedereen maakt fouten."

FOK! geeft bèta-keys weg voor Homefront: The Revolution

Op 20 mei van dit jaar komt Homefront: The Revolution uit, een open-wereld shooter die afspeelt in een door Korea bezet Amerika. FOK! geeft een aantal Xbox One-keys weg voor de bèta van de game die morgen begint en tot en met zondag duurt. Vul hieronder je e-mailadres in om je key te claimen.

Homefront: The Revolution is een first-person shooter in ontwikkeling bij Deep Silver Dambuster Studios. Het spel wordt uitgegeven door Deep Silver en komt uit voor PlayStation 4, Windows, Mac, Linux en Xbox One. Het is een direct vervolg op Homefront uit 2011 en speelt zich vier jaar na de gebeurtenissen uit dat deel af.

Kenia pakt drie nep dopingcontroleurs op

In Kenia zijn drie mannen opgepakt die zich uitgaven voor controleurs voor het wereld antidopingagentschap WADA. Zij probeerden in een hotel in de stad Eldoret atleten geld afhandig te maken door in ruil voor een bijdrage negatieve dopingtesten aan te bieden.

Een van de benaderde atleten vertrouwde de zaak niet en lichtte de Keniase politie in, zo meldde de atleet aan de krant Standard. "Ik heb met mijn coach overlegd en die zei me dat ik de politie moest bellen. Toen ik de mannen vroeg om te bewijzen dat ze Wada-officials waren, weigerden ze dit. Daarna stormde de politie binnen om ze te arresteren."

Politieagent Nelson Taliti gaf ook een verklaring af: "Er stonden er twee buiten te wachten, terwijl de derde de boel coördineerde van binnen. Er zit een criminele organisatie achter. Ze hebben het vooral gemunt op jonge, talentvolle atleten."

Bruce Springsteen gaat optreden op Malieveld

De 66-jarige Amerikaanse rockzanger Bruce Springsteen geeft op dinsdag 14 juni een optreden op het Malieveld in Den Haag. Dat maakte concertorganisator Mojo bekend op zijn website.

Details over het concert zijn nog niet bekend. 'Wat de setlist van de show in Den Haag zal zijn blijft nog even een verrassing', verklaart Mojo. Springsteen en zijn band komen naar Nederland in het kader van zijn tournee The River Tour.

'The Boss', zoals zijn bijnaam luidt, gaf in 2013 voor het laatst een concert in Nederland. Hij rockte toen voor meer dan 60.000 fans in een bijna uitverkocht Goffertpark in Nijmegen. De zanger heeft grote hits als The River, Born in the U.S.A. en Streets of Philadelphia op zijn naam staan.

Bruce Springsteen gaat optreden op Malieveld
Bruce Springsteen gaat optreden op Malieveld (Foto: ANP)

Toch spellingscontrole voor dyslecten

Scholieren met dyslexie mogen voorlopig toch gebruik maken van spellingscontrole bij hun eindexamen. Vorige week ontstond ophef toen bleek dat de spellingscheck niet meer was toegestaan. "Kandidaten zijn niet gebaat bij verwarring en onduidelijkheid", liet het College voor Toetsen en Examens woensdag weten.

Het College wil ook dat er een onderzoek komt naar de manier waarop de spellingskennis van scholieren het beste kan worden gecontroleerd. "Totdat de uitkomsten van een dergelijk onderzoek bekend zijn, blijft de ontheffingsmogelijkheid voor dyslectische kandidaten van kracht."

Toch spellingscontrole voor dyslecten
Toch spellingscontrole voor dyslecten (Foto: ANP)

Nieuwe namen voor Down The Rabbit Hole

De organisatie van het festival Down The Rabbit Hole heeft woensdag nieuwe namen bekendgemaakt. Onder andere Savages, John Talabot en Daughter zijn toegevoegd aan de line-up.

Eerder werd al bekend dat onder andere PJ Harvey, Charles Bradley and His Extraordinaires en Mura Masa naar de Groene Heuvels afreizen. Het programma is nog altijd niet compleet: later worden nog meer artiesten bekendgemaakt.

De derde editie van Down The Rabbit Hole vindt plaats van 24 tot en met 26 juni in Beuningen.

Nieuwe namen voor Down The Rabbit Hole
Nieuwe namen voor Down The Rabbit Hole (Foto: BuzzE)

Oppositie wil uitleg 'draai' PvdA over Syrië

De PvdA kreeg woensdag in een Kamerdebat over de militaire inzet in Syrië de wind van voren van de oppositie. Partijen wilden van de sociaaldemocraten weten waarom ze nu wel instemmen met aanvallen op terreurgroep IS in Syrië.

De PvdA ging vorige maand akkoord met de uitbreiding van de strijd naar Syrië. De partij stelde lang twee voorwaarden: er moest een volkenrechtelijk mandaat zijn en er moest zicht zijn op een politieke oplossing voor de burgeroorlog in het land.

Volgens onder meer GroenLinks en SP is aan deze voorwaarden niet voldaan. 'Het vredesproces staat nog in de kinderschoenen', meent Rik Grashoff van GroenLinks. CDA en PVV verklaarden dat het besluit van de PvdA veel te laat is gekomen. 'Waarom is de PvdA gedraaid?', vroeg de Raymond de Roon (PVV).

Een ruime meerderheid in de Kamer steunt de uitbreiding van de missie.

Oppositie wil uitleg 'draai' PvdA over Syrië
Oppositie wil uitleg 'draai' PvdA over Syrië (Foto: ANP)

'Ringweg A10 gevaarlijkste snelweg'

De ringweg A10 bij Amsterdam is de gevaarlijkste snelweg van het land. Want daar gebeuren per kilometer asfalt de meeste ongelukken van alle Nederlandse snelwegen. Dat blijkt uit onderzoek van de VerkeersInformatieDienst (VID) naar de ongevalscijfers over vorig jaar.

In beide richtingen van de ringweg A10 waren vorig jaar meer dan negenhonderd aanrijdingen. Dat komt neer op bijna 29 ongelukken per kilometer asfalt, aldus de VID. Oorzaak is de verkeersdrukte in combinatie met de vele op- en afritten.

De gevaarlijkste locatie is de A2 bij Empel. Op deze specifieke plek waren vorig jaar maar liefst 151 ongelukken.

A4
Opvallend is verder dat het aantal ongelukken op de A4 bij Leiden bijna verdubbelde. In 2015 ging het daar 96 keer mis, tegenover vijftig keer het jaar ervoor. De ongelukken doen zich vooral voor tijdens het ritsen op de rijbaan richting Den Haag/Rotterdam, waar de hoofdrijbaan versmalt van drie naar twee rijstroken.

Ook in de regio Rotterdam, op de A13, A20 en A16, telde de VID veel ongelukken.

'Ringweg A10 gevaarlijkste snelweg'
'Ringweg A10 gevaarlijkste snelweg' (Foto: ANP)

Eerste gouden plak Olympische Spelen gaat naar schutter

De eerste gouden medaille van de Olympische Spelen van 2016 gaat komende zomer in Rio de Janeiro zeer waarschijnlijk naar een vrouwelijke schutter. De internationale schietbond ISSF heeft het programma voor de Spelen bekendgemaakt, zo meldt insidethegames.

Op 6 augustus, een dag na de openingsceremonie, begint om 10.30 uur 's ochtends lokale tijd de finale van het 10 meter luchtgeweer voor vrouwen. Zij hebben de kwalificaties dan in de twee uur daarvoor al afgewerkt, waarna de top-8 zich op mag maken voor de strijd om het eerste goud van Rio 2016.

Ook vier jaar geleden in Londen was het 10 meter luchtgeweer voor de vrouwen de eerste finale op de Spelen. Yi Siling uit China ging er destijds met het goud vandoor, terwijl de Tsjechische Katerina Emmons dat in Beijing in 2008 ook al deed. 

Dag één van de Spelen in Rio kent naast gouden medailles in het schieten ook finales in het judo, boogschieten, wielrennen, schermen, zwemmen en gewichtheffen. 

Kanye West schopt stennis op Twitter

Kanye West heeft zijn 18,5 miljoen volgers op Twitter dinsdagavond verbaasd met een serie opvallende berichten.

De rapper werd een trending topic nadat hij een weinig populaire mening ventileerde: 'Bill Cosby onschuldig!', schreef hij. Kanye legde zijn statement verder niet uit en kon rekenen op een lawine aan verontwaardigde reacties. De kans is overigens groot dat de uitgesproken muzikant weinig serieus was en aandacht zoekt in aanloop van het verschijnen van zijn nieuwe album deze week.

Ook ging hij tekeer tegen Puma. Het kledingbedrijf heeft volgens Us Weekly Kylie Jenner gestrikt als nieuw gezicht; de halfzus van Kanyes vrouw Kim Kardashian. Dat steekt Kanye, die schoenen ontwerpt voor concurrent Adidas. '1000% komt er nooit iets van een Kylie Puma. 1000% hoort Kylie bij het Yeezy-team!', zo schrijft hij, verwijzend naar zijn eigen kledinglijn. 'Puma we gaan je miljoen dollar teruggeven. Probeer nooit de familie uit elkaar te drijven!'

Kanye West schopt stennis op Twitter
Kanye West schopt stennis op Twitter (Foto: BuzzE)

Ombudsman: noodopvang Heumensoord moet beter

De noodopvang van de asielzoekers in het tentenkamp Heumensoord bij Nijmegen moet beter. Dat stellen de Nationale ombudsman en het College voor de Rechten van de Mens woensdag.

De ombudsman en het college concluderen dat het leven in Heumensoord risico's op het gebied van veiligheid en gezondheid met zich mee brengt. Dat komt door de grootschalige wijze waarop noodopvang er is geregeld. Beide instanties doen aanbevelingen om het verblijf van de asielzoekers, die tot juni in het kamp verblijven, te verbeteren.

Na klachten van bewoners over hun verblijf bracht de Nationale ombudsman in januari met het college een bezoek aan Heumensoord. In het tentenkamp, verreweg de grootste noodopvang in Nederland, verblijven momenteel 2.960 bewoners, van wie 682 kinderen, in grote paviljoens.

Ombudsman: noodopvang Heumensoord moet beter
Ombudsman: noodopvang Heumensoord moet beter (Foto: ANP)

Steeds meer jongeren nemen antidepressiva

Jongeren slikken steeds vaker antidepressiva. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen, die alle gegevens over medicijnen bijhoudt. Het onderzoeksprogramma Zembla besteedt er woensdag aandacht aan.

Het belangrijkste antidepressivum is de selectieve serotonineheropnameremmer (SSRI). Volgens de stichting kregen vorig jaar 17.000 mensen onder de 21 jaar dat middel. Dat is 40 procent meer dan in 2007. Bij de andere middelen is er volgens de SFK 'geen daling' te zien.

Deskundigen luiden in Zembla de noodklok. Ze zeggen dat de stijging komt door de hervormingen van de jeugdzorg. Gemeenten zijn daarvoor verantwoordelijk geworden. Hulpverleners hebben het druk en dan zijn medicijnen een snelle en gemakkelijke oplossing, aldus psychologen in de uitzending.

Steeds meer jongeren nemen antidepressiva
Steeds meer jongeren nemen antidepressiva (Foto: ANP)

Elfde lichaam geborgen na treinongeval

Hulpdiensten hebben het lichaam geborgen van de laatste persoon die nog werd vermist na het treinongeluk in het Duitse Bad Aibling. Daarmee komt het dodental uit op elf, liet de politie woensdagochtend weten.

Twee regionale treinen botsten dinsdagochtend vroeg frontaal op elkaar bij Bad Aibling in de deelstaat Beieren. Dat gebeurde op een traject met maar één spoor. Uit het eerste onderzoek zou zijn gebleken dat het ongeval het gevolg was van menselijk falen.

Duitse media meldden dinsdag dat een verkeersleider mogelijk het beveiligingssysteem heeft uitgeschakeld om een trein die te laat was toch nog door te laten. Daardoor zou de trein uit de andere richting ook groen licht hebben gekregen, waarna de voertuigen op het enkele spoor frontaal botsten. Dat gebeurde in een flauwe bocht in een bosrijk gebied.

Elfde lichaam geborgen na treinongeval
Elfde lichaam geborgen na treinongeval (Foto: ANP)

'Japanse brouwer koopt Grolsch'

TOKIO (AFN) - De Japanse brouwer Asahi Group neemt het Nederlandse biermerk Grolsch en het Italiaanse biermerk Peroni over van SABMiller. Dat meldde de Japanse zakenkrant Nikkei woensdag.

Met de overname zou een bedrag gemoeid zijn van meer dan 3 miljard euro. Asahi is de grootste brouwer van Japan. De Japanners wilden het bericht niet bevestigen. Het bedrijf gaf aan dat "verschillende opties" voor investeringen worden overwogen, maar dat er nog geen beslissing is genomen. Naar verluidt is het bod dinsdag echter aan SABMiller gemeld en zijn de twee nu in conclaaf.

De grootste overname door een Japanse brouwerij ooit zou mogelijk deze week al formeel worden geopenbaard. SABMiller zette Peroni en Grolsch in december officieel in de etalage. SABMiller moet een aantal merken afstoten vanwege zijn fusie met Anheuser-Busch InBev.

'Japanse brouwer koopt Grolsch'
'Japanse brouwer koopt Grolsch' (Foto: ANP)

'McCartney op Pinkpop 99 procent zeker'

Het heeft er alle schijn van dat Paul McCartney dit jaar de afsluiter van Pinkpop is. Dat meldt 1Limburg. Volgens de omroep is het 99 procent zeker en is de definitieve bevestiging nog slechts een formaliteit.

Festivalbaas Jan Smeets heeft eerder al laten weten dat hij de ex-Beatle maar wat graag naar Landgraaf zou willen halen. Kortgeleden zei hij dat de hoofdact voor de zondag van het kaliber Rolling Stones zou zijn en dat het gaat om een act die nooit eerder op Pinkpop heeft gespeeld.

De geruchtenmachine draait op volle toeren. Volgens sommige bronnen is er enige tijd geleden al een mondeling akkoord gesloten met het management van McCartney.

'McCartney op Pinkpop 99 procent zeker'
'McCartney op Pinkpop 99 procent zeker' (Foto: BuzzE)

Screencheat komt 1 maart naar consoles

We kennen het allemaal van vroeger. Je bent multiplayer aan het spelen, je besluipt je vriend in-game en op het moment dat je hem de genadeklap wil toedienen, draait hij zich om en schiet je in je hoofd. Op elkaars scherm kijken in split-screen multiplayer was één van de grootste naaistreken uit ieders jeugd.

Screencheat is een game die gebruik maakt van dit principe. In de game is iedereen onzichtbaar dus moet je wel op elkaars scherm kijken om te kunnen winnen. De game is al langer beschikbaar voor pc, maar komt 1 maart ook uit voor PlayStation 4 en Xbox One. Offline kun je met vier personen spelen, online kun je met maximaal acht personen aan de slag.

De basisgame komt met tien unieke wapens en elf levels. Daarnaast komt de DLC meegeleverd, wat betekent dat er meer modi, Ai bots, nieuwe maps en meer beschikbaar is. Hoe dit allemaal in zijn werk gaat, zie je in de onderstaande trailer.

New Hampshire naar Trump en Sanders

De Republikein Donald Trump en de Democraat Bernie Sanders hebben de voorverkiezingen in de Amerikaanse staat New Hampshire overtuigend gewonnen. Beide kandidaten hebben de overwinning opgeëist.

Met 92 procent van de stemmen geteld, blijkt volgens CNN dat Trump kon rekenen op zo'n 35 procent van de stemmen. Daarmee heeft hij een enorme voorsprong op zijn Republikeinse uitdagers. Gouverneur John Kasich koerst met een geschatte 16 procent van de stemmen af op een tweede plaats. Ted Cruz, die vorige week in Iowa won, lijkt met 12 procent derde te worden.

Aan de Democratische zijde gaf Hillary Clinton eerder al haar nederlaag toe. Ze feliciteerde haar rivaal Bernie Sanders met zijn overwinning in de staat. Hij lijkt te kunnen rekenen op een monsterzege. Van de getelde stemmen ging tot dusver 60 procent naar Sanders, tegenover 38 procent voor Clinton.

Iowa
Bij de voorverkiezingen in Iowa won Hillary Clinton nipt van Bernie Sanders. De 74-jarige senator kon de overwinning dit keer wel opeisen. 'Jullie kunnen er zeker van zijn dat onze overwinning vannacht zal leiden tot een wanhopige reactie van de financiële elite en het politieke establishment', schreef hij in een e-mail aan zijn aanhangers.

Trump haalde in zijn overwinningsspeech uit naar Sanders, 'die ons land wil weggeven'. De miljardair beloofde als president terreurgroep Islamitische Staat 'een flink pak slaag te geven'.

Derde plaats
John Kasich lijkt verzekerd van de tweede plaats bij de Republikeinen, maar de strijd om de derde plaats is nog in volle gang. Ted Cruz heeft een lichte voorsprong op Jeb Bush en Marco Rubio, die beiden ongeveer 11 procent van de stemmen halen.

Het is nog onduidelijk wat de uitslag betekent voor andere Republikeinse kandidaten. Gouverneur Chris Christie van New Jersey lijkt met 7 procent slechts zesde te worden. Hij kondigde in een speech aan terug te keren naar zijn thuisstaat. 'We gaan diep inademen en kijken naar de definitieve resultaten van vannacht', zei de 53-jarige Republikein.

New Hampshire naar Trump en Sanders
New Hampshire naar Trump en Sanders (Foto: ANP)

Rocket League volgende week naar Xbox One

De populaire auto-voetbalgame Rocket League verschijnt op 17 februari eindelijk ook voor Xbox One. De game kost een kleine 20 dollar en komt met de drie al uitgebrachte DLC-packs (zes auto's en meer dan vijftig aanpassingsmogelijkheden). 

De Xbox One-versie kent helaas geen cross-play met de PlayStation 4- en pc-versies, maar verder heeft ontwikkelaar Psyonix plannen om de game op 'aggressieve wijze' te ondersteunen met updates en nieuwe content. Niet bekend met Rocket League? Bekijk dan de onderstaande trailer.

Sinds Rocket League vorig jaar uitkwam voor pc en PlayStation 4 is de game meer dan acht miljoen keer gedownload.

FOK! Wat een weer: regenwolken

Ook vandaag trekken er buien over het land en in het oosten van het land is natte sneeuw mogelijk. De middagtemperatuur ligt rond de 6 graden en de wind komt uit het zuidwesten. Deze draait in de middag naar het west tot noordwesten en neemt dan ook in kracht toe, aan zee kan het krachtig tot hard gaan waaien. 

Zon op 08.05
Zon onder 17.44

Een goede vriendin van mij won bij "wens het en krijg het" een reis naar het Noorderlicht. Afgelopen weekend ging ze erheen; en net na haar landing in Noorwegen kreeg ik deze foto van haar ... wat een prachtig uitzicht! 

Vliegtuiguitzicht (Foto: Dyfna)
Vliegtuiguitzicht (Foto: Dyfna)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

  Wikiweetjes van vandaag
 2014 Oud-minister Els Borst werd dood naast haar woning gevonden. Later zou blijken dat zij op 8 februari werd vermoord. 
 2009 De Postbank gaat voortaan door het leven als de ING. 
 1993

In de Sint-Servaasbasiliek in Grimbergen woedt korte tijd een felle brand. 

 1996 Schaakcomputer Deep Blue versloeg voor het eerst de Rus Garri Kasparov. 
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #848
special
AI Picture Gallery #110
special
AI Picture Gallery #109
special
Random Pics van de Dag #847
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #142
special
Weekend gifdump #103
©FOK.nl e.a.