Nu ook faillissementsverzoek ketens Macintosh

De bewindvoerders van Macintosh Retail hebben nu ook het faillissement aangevraagd voor de afzonderlijke ketens Dolcis, Invito, Manfield, PRO Sport en de Hoogenbosch Retail Group. Ook voor Macintosh E-commerce en Steve Madden geldt dit. Het bestuur van Scapino vraagt uitstel van betaling aan.

Het moederbedrijf van de schoenenketens zelf was vorige week al officieel failliet verklaard. Voor de meeste andere vennootschappen was tot nu toe alleen uitstel van betaling gevraagd en verkregen. De bewindvoerders verwachten dat hun verzoek om de surseances om te zetten in een faillissement dinsdag nog wordt behandeld door de rechtbank in Maastricht.

Alle winkels en de webshops blijven voorlopig open. Ruilen is ook nog steeds mogelijk. De bewindvoerders zijn op dit moment samen met de banken in gesprek met overnamekandidaten voor de Macintosh Groep. Daarbij worden alle scenario's onderzocht, inclusief een verkoop van delen van het retailbedrijf.

Hoge schuldenlast

Macintosh telt ruim vijfhonderd winkels in Nederland, België en Luxemburg. Er werken in totaal 5500 mensen.

Het bedrijf ging ten onder aan een hoge schuldenlast en slechte marktomstandigheden. Om uit de financiële zorgen te komen, verkocht Macintosh de laatste tijd al een aantal bedrijfsonderdelen, waaronder de interieurwinkels van Kwantum, BelCompany en Halfords. Met alleen nog schoenenzaken in de Benelux in zijn bezit hoopte de retailer op een goed najaar. De verkopen in november en de eerste weken van december vielen echter zwaar tegen. Daardoor kwamen ook de verbeteringen die het bedrijf wilde doorvoeren in zijn winkels onvoldoende uit de verf.

Nu ook faillissementsverzoek ketens Macintosh
Nu ook faillissementsverzoek ketens Macintosh (Foto: ANP)