Dakar 2016 Etappe 3: Termas Río Hondo - Jujuy

Gisteren ging de Dakar van 2016 dan eindelijk van start, helaas wel op een verkortte route. Toby Price, Ignacio Casale, Sebastian Loeb en Hans Stacey zijn de te kloppen mannen op de derde dag van deze Dakar. De route loopt van Termas Río Hondo naar Jujuy en zal net zoals het geneutraliseerde deel van gisteren grotendeels door de weilanden lopen, opnieuw een modderig vooruitzicht, maar in de verte loeren al de eerste bergen. De special stage is voor alle deelnemers 314 kilometer lang, maar slechts 190 kilometer zal daadwerkelijk verreden worden.

De proef zal van start gaan in de stad Los Puestós in de provincie Tucumán. Vanaf hier loopt de route in een flauwe rechte lijn over de modderige plattelandswegen, om vlak voor de provinciegrens met Salta een grote U-bocht te maken en vervolgens langzaam de bergen in te rijden. Hier ligt het eerste checkpoint en zal tevens begonnen worden aan een flinke klim: in slechts 50km wordt er 550m geklommen. Het platteland wordt ingeruild voor lastig berglandschap.

Na een korte afdaling wordt het tweede checkpoint bereikt. Vanaf hier is de route wat rustiger en vlakker, maar dat is slechts voor korte duur: vanaf hier wordt er tussen de bergen gereden, wat het parkoers opnieuw verradelijk en lastig maakt. De echte klim wordt echter pas ingezet vanaf het derde en laatste checkpoint; een klim tot de 1600m hoge top die tevens het eindpunt van de special stage vormt. Vanaf hier volgen de overgebleven deelnemers snelweg 9, van waar er eindelijk echt genoten kan worden van het landschap.

Snelweg 9
Snelweg 9 wordt vlak na CP3 overgestoken, na de finish is het de route naar Jujuy

De motoren zullen om 12 uur aan de proef beginnen, de quads volgen een uur later. De auto's vertrekken om 14:51 en de trucks om 16:58. De verwachting is dat de eerste deelnemers rond 16:30 aan de finish verschijnen.