Verrassende winnaars bij sprintwedstrijd Tour de Ski

Voor de eerste keer deze Tour de Ski was het niet Noorwegen dat op het hoogste trapje stond bij de vrouwen: de Amerikaanse Sophie Caldwell won de sprint in de klassieke stijl en was de Noorsen te snel af. Bij de heren ging de zege naar de Noor Emil Iversen. Opvallend is dat deze zege voor beide winnaars de eerste zege is uit hun carriére. 

In de kwartfinales vielen bij de vrouwen meteen grote namen af. De Zweedse Charlotte Kalla (4e in klassement) ging onderuit op het zeer gladde parcours in Oberstdorf en kon daardoor een plek in de halve finale op haar buik schuiven. Ook de Finse Kertu Niskanen (6e in klassement) wist de halve finales niet te bereiken. Beide vrouwen verloren hierdoor kostbare seconden op hun Noorse concurrenten. Alle atleten uit de top drie -die volledig uit Noorsen bestaat- bereikten de finale. Dit was vooral voor topfavoriete Therese Johaug, die niet als sprintster bekend staat, een zeer knappe prestatie. Ze houdt daarmee aansluiting op klassementsleidster Ingvild Flugstad Østberg. Østberg gold vooraf als de grote favoriet voor de dagzege, maar de zege ging verassend naar Sophie Caldwell. De Amerikaanse sprintte iets sneller dan de Noorsen Weng en Østberg. Johaug eindigde uiteindelijk op een knappe vijfde plek.

Sophie Caldwell wint sprintwedstrijd (Bron: YouTube)

Bij de mannen waren de eerste afvallers van naam de Noren Sjur Roethe (5e in klassement) en Didrik Toenseth (6e in klassement), zij wisten niet door te dringen tot de halve finales. Ook de nummer drie van het klassement wist de finale niet te bereiken, Finn Hågen Krogh had een missertje bij de start van zijn halve finale en was eigenlijk vanaf het begin al kansloos. Aartsrivalen Northug en Sundby haalden de finale wel. Toch was het een derde Noor die met de zege aan de haal ging: Emil Iversen verrastte al zijn concurrenten en kwam als eerste over de finish. De zege van Iversen kwam eigenlijk uit de lucht vallen: de Noor stond nog nooit op het podium in een World Cup en hij haalde zelfs maar één keer de finale. Sergey Ustiugov liet zijn sterke vorm nogmaals zien en eindigde op de tweede plek, net als in de sprintwedstrijd in de vrije stijl. Klassieke stijlspecialist Alexey Poltoranin werd derde. Sundby deelde nog een pschychologisch tikje uit aan Northug: Sundby, 'de man die niet kan sprinten', eindigde voor 'sprinter' Northug als vierde. 

Emil Iversen wint verrassend bij de mannen (Bron: YouTube)

In het algemeen klassement verandert er niet veel. Østberg breidde haar voorsprong met zestien seconden uit en staat nu dertig seconden voor op Therese Johaug. Met nog een aantal lange etappes te gaan en nog de slotetappe naar Alpe Cermis heeft Johaug nog genoeg tijd om haar landgenote in te halen. Heidi Weng ligt nog steeds op de derde plek. Bij de mannen wist Ustiugov Kroch van het podium te stoten en staat nu op de derde plek, bijna twee minuten achter Sundby. Poltoranin schuift op van de zevende naar de vijfde plek. Morgen vindt de tien en vijftien kilometer klassiek plaats voor respectievelijk vrouwen en mannen. Sundby blijft de onbetwiste leider en Northug volgt op tweede positie.