'Heel goed' jaar voor bioscopen

De Nederlandse bioscopen hebben een heel goed jaar achter de rug. Het aantal bioscoopbezoekers steeg met 7 procent. In totaal bezochten vorig jaar 32.951.335 personen een film in een bioscoop of filmtheater. Sinds 1967 zijn er niet zoveel mensen naar de film gegaan.

Die cijfers zijn dinsdag bekendgemaakt door de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) en de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs (NVF). Zij zeggen de groei te danken aan voortdurende investeringen in bioscopen, technologie en dienstverlening. Ook het filmaanbod zorgde ervoor dat 2015 extra goed werd afgesloten. Bovendien kwamen er in totaal 6250 bioscoopstoelen bij.

De bestbezochte films van 2015 waren Spectre, Minions en Jurassic World. Die trokken alledrie meer dan een miljoen bezoekers, Spectre zelfs meer dan twee miljoen. Star Wars: The Force Awakens gaf de kerstomzet een forse zet. Ook de Nederlandse films Gooische Vrouwen 2 en Michiel de Ruyter droegen bij aan het succes.

In de arthouses en filmhuizen deden met name Still Alice (101.663 bezoekers), 45 Years (94.499 bezoekers) en Youth - La Giovinezza (85.632 bezoekers) het goed. In totaal gingen er ruim 6,1 miljoen mensen naar een Nederlandse film.

'Heel goed' jaar voor bioscopen
'Heel goed' jaar voor bioscopen (Foto: ANP)