FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 30 december 2015

WK Darts: Wright klopt Chisnall in thriller

Dave Chisnall en Peter Wright probeerden woensdagavond het spektakelstuk van de avond ervoor van Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen te overtreffen. De Engelsman en de Schot gingen tot het uiterste. Uiteindelijk trok Wright na verlenging aan het langste eind: 4-3. Wright treft op nieuwjaarsdag Adrian Lewis in de kwartfinale.

Het werd 3-3 in sets. Chisnall opende de beslissende set met een 143-finish. Wright hield zijn leg en brak Chizzy met een 68-finish. Chisnall beantwoordde dat met een 78-finish en kwam op 2-2. In de beslissende set moest er met twee legs verschil worden gewonnen. Chisnall opende de verlenging met een 78-finish, maar Wright maakte 3-3 en gooide er een 127-finish overheen. 

Wright kreeg zijn eerste matchdart op bulls-eye, maar gooide deze niet uit.  Chisnall kreeg de kans en noteerde 4-4 met een 130-finish. Een sporadische misser van Chisnall op dubbel achttien werd in de negende leg afgestraft door Wright vanaf 64, waardoor de Schot voor de derde keer voor de wedstrijd mocht gooien. Wright miste vanuit het niets drie pijlen, alleen Chisnall kon tops nu niet vinden voor een 125-finish. De vijfde matchdart voor Wright bleek alsnog beslissend. 

Ook Alan Norris staat in de kwartfinale. Hij was met 4-1 te sterk voor Mark Webster. Norris, die op het PDC WK debuteert, treft in de kwartfinale Phil Taylor of Jelle Klaasen. 

'Tarantino heeft idee voor Django gestolen'

Filmmaker Quentin Tarantino wordt beschuldigd van schending van auteursrechten. Twee mannen beweren dat het idee voor de film Django Unchained uit 2012 niet van hem zelf komt.

The Wrap meldt dat Oscar Colvin jr. en Torrance J. Colvin de regisseur, Columbia Pictures en The Weinstein Company voor de rechter slepen. Ze claimen dat de makers van Django Unchained zich hebben laten inspireren door hun script Freedom. Zo zouden de hoofdpersonages erg veel lijken op die uit Freedom.

"Voor Django Freeman was er al een ontsnapte slaaf genaamd Jackson Freeman die zijn gezin wilde vrijkopen van een kwaadaardige plantage-eigenaar", staat in de aanklacht. "En voor dr. Schultz was er een andere blanke man, met de naam Samson, die meneer Freeman hielp bij het redden van zijn dierbaren."

Tarantino-sausje
Torrance Colvin zou het script hebben ingediend bij de William Morris Agency. De naam Tarantino viel volgens hem toen met het bedrijf werd gesproken over regisseurs en producenten die geschikt zouden zijn voor Freedom. "De beklaagde heeft het verhaal en plot van Freedom van een Tarantino-sausje voorzien."

De Colvins eisen een schadevergoeding van miljoenen dollars. Ze noemen Tarantino een 'zelfverklaarde dief'. Daarmee refereren de twee aan een oude uitspraak van de filmmaker: "Ik steel uit alle films die ooit zijn gemaakt."Tarantino, Columbia Pictures en The Weinstein Company hebben nog niet gereageerd.

'Tarantino heeft idee voor Django gestolen'
'Tarantino heeft idee voor Django gestolen' (Foto: BuzzE)

Marquez: "Pedrosa is de beste van allemaal"

Alle titels van Valentino Rossi, Jorge Lorenzo en Marc Marquez ten spijt: de beste MotoGP-rijder van allemaal is de titelloze Dani Pedrosa. Dat is althans de mening van Pedrosa's teamgenoot Marquez. "Als we het over talent hebben," stelt Marquez, "is hij de beste van ons allemaal." Pedrosa won tot op de dag van vandaag 28 races in de hoogste klasse maar pakte nimmer de wereldtitel.

Volgens Marquez ligt dat aan Pedrosa's fysiek. De piepkleine coureur meet slechts 158 centimeter en weegt 51 kilo. "Hij is de kleinste van ons allemaal en moet omgaan met een zware machine. Zijn fysiek speelt hem parten. Ongelukken leveren vaak blessures op en daarom is hij voorzichtiger geworden." Marquez en Pedrosa zijn inmiddels drie jaar teamgenoten, en ondanks dat Marquez van mening is dat Pedrosa eigenlijk beter is, won Pedrosa in die periode zes races tegen 24 zeges voor Marquez. 

Barcelona sluit af in stijl

Barcelona heeft woensdagavond met een zege op Real Betis (4-0) passend afscheid genomen van een uiterst succesvol jaar, waarin het de wereldbeker, Champions League, landstitel, Europese Supercup en Spaanse beker won. Het beste clubteam van 2015 brak op de valreep een record van Real Madrid, dat vorig jaar 178 treffers mocht vieren. Barcelona mocht dit kalenderjaar maar liefst 180 keer juichen.

Lionel Messi vierde zijn vijfhonderdste wedstrijd voor Barcelona met één treffer, zijn 425e in totaal voor zijn club. De Argentijn won al 26 prijzen met de succesvolle vereniging en mag zich binnenkort misschien wel voor de vijfde keer beste voetballer van de wereld noemen. Barcelona kwam op voorsprong door een eigen doelpunt van Heiko Westermann. Luis Suarez tekende voor 3-0 en 4-0. Bij Real Betis had Rick van Wolfswinkel een basisplaats. Rafael van der Vaart mocht het laatste kwartier meedoen. Maar liefst vier keer stond de lat een treffer van Barcelona in de weg.

Barcelona mag zich weer koploper van de Primera División noemen, met evenveel punten maar een wedstrijd minder gespeeld dan Atlético Madrid. De komende tegenstander van PSV in de Champions League stelde lang teleur in het uitduel met Rayo Vallecano. Twee fraaie doelpunten van Angel Correa en Antoine Griezmann in de laatste twee minuten van de reguliere speeltijd volstonden wel voor een zege (2-0).

Cristiano Ronaldo hield Real Madrid in het spoor van Barcelona en Atlético. De Portugees had met twee doelpunten een groot aandeel in de zwaarbevochten zege van zijn ploeg op Real Sociedad (3-1). Ronaldo scoorde dit jaar 57 keer in 57 duels voor zijn club. De supporters in Estadio Santiago Bernabéu lieten hun onvrede blijken over trainer Rafael Benítez. De opvolger van Carlo Ancelotti werd af en toe hard uitgefloten.

Barcelona sluit af in stijl
Barcelona sluit af in stijl (Foto: ANP)

Cristiano Ronaldo liep een-op-een in 2015

Cristiano Ronaldo heeft in 2015 een-op-een gelopen. De Portugees scoorde in 57 optredens exact 57 keer. Hij was ook nog eens goed voor zeventien assists.

Ronaldo sloot woensdag het kalenderjaar af met twee doelpunten voor Real Madrid in het thuisduel met Real Sociedad (3-1). Hij trof in 2015 maar liefst 52 keer doel voor zijn club en hielp de nationale ploeg van Portugal aan vijf doelpunten.

Ronaldo mag zich zo goed als zeker topschutter van 2015 noemen. Zijn eeuwige rivaal Lionel Messi mocht dit jaar 52 keer juichen.

Ronaldo liep een-op-een in 2015
Ronaldo liep een-op-een in 2015 (Foto: ANP)

Aretha Franklin zingt en Obama pinkt een traantje weg

Aretha Franklin heeft singer-songwriter Carole King in het zonnetje gezet tijdens de jaarlijks terugkerende 2015 Kennedy Center Honors. Het eerbetoon werd op 6 december al opgenomen, maar dinsdagavond pas uitgezonden bij CBS.

Franklin zong You Make Me Feel Like a Natural Woman voor Carole. In het publiek zaten ook president Barack Obama en First Lady Michelle. Vlak nadat Aretha haar wereldhit zittend achter de piano had ingezet, draaide de camera naar Obama. Zo werd net vastgelegd dat de president een traantje moest wegpinken door het optreden van de 73-jarige zangeres. Daarna hernam hij echter weer zijn cool en mompelde het liedje rustig mee. 

Carole King was zichtbaar blij verrast met de uitvoering van de legendarische soulzangeres. Zij was overigens niet de enige die werd geëerd tijdens het evenement, maar ook filmmaker George Lucas, actrice Rita Moreno, dirigent Seiji Ozawa en actrice Cicely Tyson. De Kennedy Center Honors worden ieder jaar uitgereikt door het Kennedy Center aan kunstenaars die met hun werk een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de cultuur van de Verenigde Staten.

Barcelona domineert elftal van het jaar

FC Barcelona domineert het Europese elftal van het jaar, dat het gerenommeerde Franse magazine France Football traditioneel kort voor de jaarwisseling samenstelt. De Spaanse kampioen en winnaar van de Champions League levert met Dani Alves, Andrés Iniesta, Lionel Messi en Neymar vier spelers. Messi en Neymar vormen de voorhoede in het 4-3-3-systeem met Cristiano Ronaldo van Real Madrid.

Gianluigi Buffon (Juventus) staat onder de lat, met ploeggenoot Giorgio Chiellini voor zich. De defensie bestaat verder uit Alves, Diego Godin (Atlético Madrid) en David Alaba van Bayern München. Iniesta staat op het middenveld naast Kevin De Bruyne, de Belgische smaakmaker van Manchester City die vorig seizoen furore maakte bij VfL Wolfsburg, en de Poolse international Grzegorz Krychowiak van Sevilla.

Krychowiak is de meest verrassende naam in het sterrenensemble. Hij won met Sevilla de Europa League en kwalificeerde zich met Polen voor het EK van komende zomer.

Barcelona domineert elftal van het jaar
Barcelona domineert elftal van het jaar (Foto: ANP)

Sprinter Martina flirt met bobsleeën

Sprinter Churandy Martina overweegt een opvallende overstap in zijn carrière. De geboren Antilliaan richt zich tot en met de Olympische Spelen van 2020 volledig op atletiek, maar wil daarna mogelijk nog eens naar de Winterspelen als lid van een bobsleeploeg. "Het is nog een geheimpje, maar ik ga daarnaar kijken", onthulde Martina in het nieuwe KPN-sportprogramma Clubhuis 16 met de van hem bekende glimlach.

De houder van het Nederlands record op de 100 en 200 meter gaat komend jaar in Rio de Janeiro voor zijn vierde optreden op de Spelen. "Daarna wil ik er nog eentje doen, ik ben dan 36 jaar", zei hij aan tafel bij presentator Filemon Wesselink en oud-schaatser Mark Tuitert. "Ik ga misschien met Mark maar eens praten over de 'koude' Spelen. Als ik het doe, is dat in de bobslee. Eigenlijk te koud voor mij, maar ik ga het bekijken."

Diverse oud-atleten stapten aan het einde van hun carrière al over naar het bobsleeën, waar snelheid en explosiviteit essentieel zijn bij de start. De Amerikaanse Lauryn Williams is misschien wel het bekendste voorbeeld. Williams sprintte in 2004 naar zilver op de 100 meter en had in 2012 een aandeel in de olympische titel van de Amerikaanse estafetteploeg (4x100 meter). Twee jaar later, op de Winterspelen van Sochi 2014, pakte Williams zilver in de bobslee met Elana Mayers.

Martina gaat zelf de komende maanden eerst hard werken aan zijn start op de atletiekbaan. Hij doet daarom voor het eerst sinds 2010 weer mee aan het indoorseizoen, waar de goedlachse atleet zich vooral richt op de 60 meter. "Om daarop mee te kunnen, is de start heel belangrijk."

Sprinter Martina flirt met bobsleeën
Sprinter Martina flirt met bobsleeën (Foto: ANP)

Sjeik Salman wil FIFA opsplitsen

Als het aan sjeik Salman bin Ebrahim Al-Khalifa van Bahrein ligt, dan wordt de FIFA opgesplitst in twee delen. De kandidaat-voorzitter van de wereldvoetbalbond pleit voor een 'Voetbal FIFA', die verantwoordelijk is voor het bestuur en het organiseren van evenementen en toernooien. Een 'Business FIFA' zou alle financiële zaken moeten afhandelen. "Alleen door alles strikt te scheiden, wordt de FIFA weer een organisatie die respect krijgt", zei hij woensdag.

Sjeik Salman bin Ebrahim Al-Khalifa heeft volgens de bookmakers de beste kans om Sepp Blatter op te volgen. Hij neemt het op 26 februari op tegen de Fransman Jérôme Champagne, de Jordaanse prins Ali bin al-Hussein, de Zwitser Gianni Infantino en de Zuid-Afrikaan Tokyo Sexwale.

Sjeik wil FIFA opsplitsen
Sjeik wil FIFA opsplitsen (Foto: ANP)

Bill Cosby voorgeleid voor rechter

De Amerikaanse komiek Bill Cosby (78) is woensdag voor een rechter verschenen in een strafzaak die tegen hem loopt wegens aanranding. Hij ontkende schuld en mocht na tien minuten weer vertrekken. Wel moest hij een borgsom van een miljoen dollar betalen. Ook moest Cosby zijn paspoort inleveren, aldus diverse media.

Eerder op de dag hadden aanklagers laten weten dat hij strafrechtelijk wordt vervolgd wegens de aanranding. De entertainer is aangeklaagd op de beschuldiging dat hij een vrouw heeft gedrogeerd en misbruikt in zijn huis in Cheltenham Township, een voorstad van Philadelphia, in 2004. De zaak zou over enkele dagen verjaren.

In de afgelopen jaren hebben tientallen vrouwen Cosby beschuldigd van seksueel wangedrag en geweld. Hij heeft de beschuldigingen altijd ontkend en begon deze maand een rechtszaak tegen zeven vrouwen wegens smaad.

Cosby verscheen in een vest en met wandelstok in het gebouw van de rechter. Hij werd door twee mensen aan zijn zij geholpen. Hij legde geen verklaring af.

Bill Cosby voorgeleid voor rechter
Bill Cosby voorgeleid voor rechter (Foto: BuzzE)

Rusland: Turkije moet doden piloot bestraffen

Rusland wil dat Turkije degenen vervolgt die verantwoordelijk zijn voor de dood van de piloot van een in november neergehaalde Russische straaljager. Dat zei een woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag volgens persbureau Sputnik.

Turkse gevechtsvliegtuigen schoten de Russische Su-24 op 24 november neer, omdat die volgens Ankara het Turkse luchtruim schond. Rusland stelt dat het toestel boven het noordwesten van Syrië in actie was tegen jihadisten. De piloot zou zijn doodgeschoten door Turkse rebellen toen hij zich met zijn parachute in veiligheid wilde brengen.

De Russische woordvoerster wees met de beschuldigende vinger met name in de richting van Alparslan Çelik, een burgemeesterszoon uit Turkije. Hij zou tot de Turkse extreemrechtse groepering Grijze Wolven behoren en een leider zijn bij Turkmeense rebellen in Syrië.

Economische sancties
In het Russische gevechtsvliegtuig zaten twee piloten. De andere piloot kon wel in veiligheid worden gebracht.

Over de kwestie is tussen Ankara en Moskou een ruzie ontstaan die steeds verder oploopt. Rusland kondigde economische sancties af tegen Turkije en die werden deze week nog eens verzwaard.

Rusland: Turkije moet doden piloot bestraffen
Rusland: Turkije moet doden piloot bestraffen (Foto: ANP)

Oudejaarsfeesten Brussel afgelast om terreurdreiging

De vuurwerkshow en andere oudejaarsfeestelijkheden die in het centrum van Brussel zouden worden gehouden, zijn afgelast. Dat melden bronnen bij de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur. Vorig jaar kwamen ruim 100.000 mensen af op het vuurwerk in de Belgische hoofdstad.

De burgemeester nam het besluit woensdag na overleg met de Belgische politie- en inlichtingendiensten. Het gesprek vond plaats nadat dinsdag de terreurdreiging in de regio Brussel was opgetrokken van 2 naar 3. Dat is het op een na hoogste niveau.

In België werden in de nacht van maandag op dinsdag bij huiszoekingen twee verdachten aangehouden in een onderzoek naar plannen om in Brussel op verschillende symbolische plaatsen aanslagen te plegen tijdens de oudejaarsfeesten.

Politiebureaus
Een van hen wordt gezien als leidende figuur en zou mensen werven met het oog op het plegen van terroristische misdrijven, aldus het federaal parket dinsdag. Tijdens de huiszoekingen zijn onder andere militaire trainingskledij en propagandamateriaal van de terreurorganisatie IS gevonden, maar geen explosieven of wapens.

Behalve de oudejaarsfeesten zouden ook politiebureaus in Brussel mogelijk doelwit zijn van terreur. Behalve strengere bewaking gelden er ook andere openingstijden. Ook woensdag waren huiszoekingen in België.

Oudejaarsfeesten Brussel afgelast om dreiging
Oudejaarsfeesten Brussel afgelast om terreurdreiging (Foto: ANP)

Twee mannen vanuit autobedrijf Breda ontvoerd

Een 18-jarige jongen uit Sprundel en een 42-jarige man uit Schoondijke zijn dinsdagochtend ontvoerd en waren woensdagavond nog altijd niet terecht. Het tweetal was op het moment van de ontvoering, tegen het einde van de ochtend, in een autobedrijf aan de Aardenhoek in Breda.

Op bewakingsbeelden is te zien dat gemaskerde mannen de twee slachtoffers meenemen. Een van de daders droeg een zwart kort jack met achterop een politielogo. Ze maakten gebruik van een blauwe Volkswagen Transporter met zwaailicht. Ze zijn met hun slachtoffers weggereden in de richting van de Heusdenhoutseweg in Breda. De verdere vluchtrichting is bij de politie niet bekend.

De politie hoopt dat ooggetuigen meer informatie en tips kunnen geven.

Twee mannen vanuit autobedrijf Breda ontvoerd
Twee mannen vanuit autobedrijf Breda ontvoerd (Foto: ANP)

Woedende Nys in de hekken gereden

De laatste veldrit van dit kalenderjaar heeft een flinke rel opgeleverd. Tweevoudig wereldkampioen Sven Nys werd tijdens de slotwedstrijd in Bredene van de weg gereden door Gianni Vermeersch. De 39-jarige Belg kwam aan de finish woedend verhaal halen bij zijn jonge landgenoot. "Je rijdt gewoon iemand de hekken in. Gebruik je verstand, snotneus!", brieste Nys, die daarna boos wegreed.

Toen de icoon van het Belgische veldrijden wat was afgekoeld, vertelde hij voor de camera van Sporza dat Vermeersch hem tijdens de laatste ronde bewust de hekken in had geduwd. De 23-jarige Belg probeerde de concurrentie af te stoppen voor zijn drie ploeggenoten die voorop reden. "Als dit onderdeel wordt van het veldrijden, zijn we ver van huis", mopperde Nys. "Als het niet op een sportieve manier kan, moet je thuisblijven."

Nys, bezig aan zijn afscheidstournee in het veld, was niet de enige die onderweg botste met Vermeersch. Andere renners klaagden in Bredene ook over de ploeggenoot van Dieter en Michael Vanthourenhout, de broers die als eerste en tweede eindigden. "Ik kan veel verdragen, maar op een gegeven moment loopt de emmer over en is het tijd om er een keer iets over te zeggen", verklaarde Nys zijn woede-uitbarsting. "Dit kon echt niet door de beugel. Het respect is ver te zoeken."

Na de harde woorden van Nys betuigde Vermeersch spijt via Twitter. "In mijn jeugdige onbezonnenheid in de slotronde iets te fel tekeer gegaan. Mijn oprechte excuses aan Sven Nys. Het was niet de bedoeling om hem ten val te brengen. Mijn respect voor de mens en crosser Nys blijft immens groot." De veteraan accepteerde die excuses. "Ik hoop dat je hier iets uit leert. Einde discussie!"

Woedende Nys in de hekken gereden
Woedende Nys in de hekken gereden (Foto: ANP)

Ronaldo steekt Benitez helpende hand toe

Cristiano Ronaldo heeft Real Madrid woensdag aan een zwaarbevochten zege op Real Sociedad geholpen (3-1). De Portugees maakte de eerste twee doelpunten van zijn club in Estadio Santiago Bernabéu.

Ronaldo voorkwam dat de positie van zijn trainer Rafael Benítez nog zwakker werd. De opvolger van Carlo Ancelotti heeft weinig krediet meer bij de supporters van Real Madrid. Er volgde een striemend fluitconcert toen de speaker voor de wedstrijd de naam van de oefenmeester voorlas. Ook na de mooie gelijkmaker van Bruma (1-1) werd de trainer hard uitgefloten als hij zich even aan de zijlijn liet zien. Lucas Vazquez tekende in de slotfase voor de bevrijdende derde treffer van de thuisploeg.

Ronaldo miste bij een gelijke stand (0-0) ook nog een strafschop voor Real Madrid, dat nu een puntje meer heeft dan Barcelona. De kampioen speelt woensdagavond echter nog tegen Real Betis en heeft ook nog een wedstrijd tegen Sporting Gijon te goed.

Beste doelsaldo

Real Madrid zit nog in de Champions League en heeft het beste doelsaldo van alle clubs in de Primera División. De ploeg presteert echter niet constant en voetbalt volgens de eigen aanhang onaantrekkelijk. Real nam woensdag voor een morrend eigen publiek afscheid van een jaar waarin het geen enkele prijs won.

In de tweede helft van het duel met Real Sociedad hadden de bezoekers uit San Sebastian het betere van het spel. Het overwicht leverde slechts voor even de gelijkmaker op. De geruchten over een gedwongen vertrek van Benitez zijn toegenomen sinds José Mourinho bij Chelsea is ontslagen. Ook Zinedine Zidane wordt regelmatig met de baan van hoofdtrainer bij Real in verband gebracht. De Fransman traint momenteel het tweede elftal van de Spaanse topclub.

Ronaldo steekt Benitez helpende hand toe
Ronaldo steekt Benitez helpende hand toe (Foto: ANP)

Ook in januari nog crisisnoodopvang

In de eerste weken van januari wordt nog steeds gebruik gemaakt van crisisnoodopvang voor vluchtelingen. Dit heeft het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) woensdag laten weten. Rijk, provincies en gemeenten gingen er nog van uit dat crisisnoodopvang in 2016 overbodig wordt, toen zij in november een akkoord sloten over de huisvesting van vluchtelingen.

Bij crisisnoodopvang blijven de vluchtelingen maximaal 72 uur op een plek. Er is veel kritiek op het gesleep met de buitenlanders van opvangplek naar opvangplek.

Momenteel zitten nog zo'n 800 mensen in negen crisisnoodopvanglocaties. Volgens het COA wordt er hard aan gewerkt om "op korte termijn"geen gebruik meer te maken van crisisnoodopvang. Of dit doel wordt gehaald, hangt onder meer af van de instroom van nieuwe vluchtelingen, aldus het COA.

Ook in januari nog crisisnoodopvang
Ook in januari nog crisisnoodopvang (Foto: ANP)

Rechtszaak over gecrowdfunde Star Trek-film

Paramount en CBS willen via de rechter een stokje steken voor de Star Trek-film Axanar, een project dat door crowdfunding tot stand is gekomen. Dat meldt The Hollywood Reporter.

Voor de productie van Axanar is meer dan een miljoen dollar ingezameld. "Sommigen noemen het een fanfilm, omdat wij geen licentie van CBS hebben", staat in een omschrijving op Kickstarter en Indiegogo. "Maar aan Axanar werken professionals, zowel voor als achter de camera, en we hebben een volwaardige crew met veel mensen die aan Star Trek hebben gewerkt."

Paramount en CBS zijn van mening dat de makers van Axanar, onder leiding van producent Alec Peters, hun intellectuele eigendomsrechten schenden. "Er worden talloze beschermde elementen uit Star Trek gebruikt, waaronder de omgevingen, de personages, de soorten wezens en de thema's", luidt de aanklacht.

Goed voor het merk
Peters sprak eerder nog de verwachting uit dat het project alle mogelijke juridische obstakels zou overwinnen. In een gesprek met medewerkers van CBS zou de producent te horen hebben gekregen dat met Axanar geen geld verdiend mag worden. Hij interpreteerde dat als een goed teken, omdat CBS de film zou tolereren zolang er geen commercieel oogmerk is.

"Ik denk dat Axanar nu zo populair is geworden dat CBS zich realiseert dat dit alleen maar heel erg goed is voor het merk Star Trek", zei Peters in augustus tegen The Wrap. Een voorbarige conclusie, zo blijkt nu.

Rechtszaak over gecrowdfunde Star Trek-film
Rechtszaak over gecrowdfunde Star Trek-film (Foto: BuzzE)

Hij is er weer: het WKN-Jaaroverzicht 2015!

Na een aantal jaar van afwezigheid is hij er weer! Het WKN-Jaaroverzicht 2015. Mijn collega Frutsel van het Weer, Klimaat en Natuurrampen forum heeft voor jullie een prachtige special neergezet.

Aan bod komen onder andere de zonsverduistering in maart, de hittegolf in juni, tornado's en orkanen over de hele wereld. Nieuwsgierig geworden naar wat 2015 bracht qua natuurgeweld en extremen? Klik dan snel op het plaatje voor het WKN-Jaaroverzicht 2015!! 

WKN Jaaroverzicht
WKN Jaaroverzicht

WoensdagCulinair #23 Thaise gerechten

WoensdagCulinair banner

Elke woensdag komt hier een selectie te staan van diverse kookvideo's en kooktips van het web.  Heb je zelf ook een kookvideo of heb je leuke tips? Deponeer ze tussen de reacties.

Klik hier voor alle andere WoensdagCulinair weblogjes.

   

Groene curry

   

Pad Thai

   

Pad See Ew, Dikke rijstnoodles met kip


   

Som tam, Papaya salade

   

Panang curry 

   

Tom Yam, Een heerlijk pittige soep met citroengras, laos en limoenblaadjes

   

Massaman curry

als ze het hebben over 'mace'dan is dat 'foelie' , het schilletje van de nootmuskaatnoot.

   

Motörhead stopt ermee na overlijden Lemmy

De dood van oprichter en frontman Lemmy Kilmister betekent het einde van de Britse heavymetalband Motörhead. Dat heeft drummer Mikkey Dee gezegd in een interview met de Zweedse krant Expressen.

Lemmy overleed maandag op 70-jarige leeftijd aan de gevolgen van een agressieve vorm van kanker, twee dagen nadat de diagnose was gesteld. Het nieuws dat hij ernstig ziek was kwam hard aan bij zijn dierbaren, maar Lemmy zelf leek er volgens Dee goed mee om te gaan. "Hij zei: 'Ik heb een mooi leven gehad, fuck it'", aldus de drummer. Hij maakte zich al een tijdje zorgen over de gezondheid van de zanger en bassist.

Dee bevestigde ook dat Motörhead, onder meer bekend van de hit Ace of Spades uit 1980, ophoudt te bestaan. "Lemmy was Motörhead", zei hij. "We gaan niet meer op tournee en er komen ook geen albums meer uit. Maar het merk overleeft en Lemmy zal voortleven in de harten van al zijn fans."

Motörhead stopt ermee na overlijden Lemmy
Motörhead stopt ermee na overlijden Lemmy (Foto: BuzzE)

Hittegolf op Noordpool

Warme lucht doet momenteel de temperatuur op de Noordpool tot ongekende hoogtes stijgen. Een weerstation op een boei op 500 kilometer van de pool gaf woensdag een temperatuur van precies nul graden aan.

Volgens het nationale weerinstituut van Duitsland mat een andere boei, op 330 kilometer van de pool, min 1 graad. Daarmee ligt het temperatuurniveau op ongeveer 30 graden boven de normale waarde in dit gebied. Mogelijk komt de temperatuur donderdag boven het vriespunt.

Dat warme lucht de pool bereikt, gebeurt wel vaker in de winter. "Maar dit is zeer ongebruikelijk", aldus een meteoroloog van de Duitse weerdienst. Na donderdag wordt het weer kouder, maar blijft het relatief mild in het arctische gebied.

De temperaturen in het poolgebied worden geregistreerd door boeien. Er is geen weerstation. Het dichtstbijzijnde land is Spitsbergen, op 1500 kilometer van de pool. Daar was het woensdag plus 3 graden, ongeveer 15 graden hoger dan normaal deze tijd van het jaar.

Hittegolf op Noordpool
Hittegolf op Noordpool (Foto: ANP)

Nederland wint ruim 90 WK-medailles in 2015

Nederland heeft het sportjaar 2015 met een fors aantal WK-medailles afgesloten. In totaal werden in een enorm scala aan internationale sporten maar liefst 92 medailles gewonnen op de diverse wereldkampioenschappen. Users van het internationale sportforum Totallympics houden jaarlijks de wereldwijde medaillespiegel bij, waarbij onder meer gekeken wordt naar alle WK's van sportbonden die olympische sporten beheren. Daarbij tellen ook alle niet-olympische onderdelen van de betreffende sporten, zoals bijvoorbeeld de 50 meter vlinderslag in het zwemmen of de ploegentijdrit in het wielrennen.

Naast de olympische sportbonden houdt men ook de medailles bij van alle WK's van alle sportbonden die zijn aangesloten bij de overkoepelende organisatie SportAccord. Denk daarbij aan sporten als strandhandbal, bowlen, korfbal, zomerbiatlon of squash. Gemotoriseerde sporten tellen niet mee - met waterskiën als uitzondering - en er moet ook een minimaal aantal deelnemende landen zijn: voor teamsporten moeten minstens acht landen van de partij zijn, bij individuele wedstrijden minstens tien.

Niek Kimmann verovert de wereldtitel in het BMX'en, gezien vanaf zijn eigen helm. "Dit kan niet!" (Bron: YouTube)

De lijst is naar alle waarschijnlijk niet 100% compleet, doordat het van sommige WK's bijzonder moeilijk is om de uitslagen te vinden. Daarbij valt te denken aan bijvoorbeeld de millenia oude vechtsport pankration, dat onder de auspiciën van wereldworstelbond UWW valt. Op de medaillespiegel staan in totaal 1239 gouden medailles en dus wereldtitels. Wij hebben het darten niet meegeteld: de WDF is de dartbond die zich heeft aangesloten bij SportAccord en hoewel een Nederlands duo daar de wereldtitel pakte is het niveauverschil met de PDC dusdanig laag, dat we besloten hebben die niet mee te tellen.

In 2015 pakten Nederlandse sporters maar liefst 22 wereldtitels. Dafne Schippers en Niek Kimmann staan in 2016 op de Olympische Spelen als regerend wereldkampioen aan de start, terwijl er vijf keer goud werd gewonnen op 'winterolympische onderdelen'. Verder waren er voor Nederland wereldtitels in het bankdrukken en raw powerliften (beiden voor Ielja Strik), baanwielrennen, dammen, jiu jitsu, kickboksen, korfbal, mountainbike, shorttrack, veldrijden, sportvissen en zeilen. 

Ligtlee pakt WK-zilver op de sprint (PRO SHOTS/Panoramic)
Ligtlee pakt WK-zilver op de sprint (PRO SHOTS/Panoramic)

Nederland grossierde in zilveren medailles, 39 stuks in totaal. Zeventien daarvan werden gewonnen op onderdelen die in Rio de Janeiro op de Spelen gehouden worden. Verder was Nederland succesvol in bijvoorbeeld het sportvissen en jiu jitsu, waar Cynthia Schellingerhout haar wereldtitel verloor aan landgenote Aafke van Leeuwen. Wielrenster Anna van der Breggen pakte twee keer zilver, Ireen Wüst veroverde er drie. 

Er werden ook nog 31 bronzen medailles gepakt door de Nederlandse sporters, waaronder bijvoorbeeld bodybuilder Michael Muzo en kickboksers Joris van den Berg en Nina Meppelder. Negen van de bronzen medailles kunnen tijdens de Spelen in Rio 'verdedigd' worden, zoals die van worstelaarster Jessica Blaszka of atlete Sifan Hassan. 

Marit Bouwmeester pakte zilver in de olympische laser radial-klasse, waarmee ze wel haar wereldtitel inleverde (PRO SHOTS/Watersportverbond)
Marit Bouwmeester pakte zilver in de olympische laser radial-klasse, waarmee ze wel haar wereldtitel inleverde (PRO SHOTS/Watersportverbond)

In totaal heeft Nederland dus 22 keer goud, 39 keer zilver en 31 keer brons gewonnen: 92 medailles. Puur kijkend naar onderdelen die in 2016 op de Spelen van Rio gehouden worden komt de eindstand op twee keer goud, zeventien keer zilver en negen keer brons: 28 medailles. Als dat succes in Rio herhaald kan worden zou dat overigens een nieuw record betekenen, dat staat met 25 medailles nog altijd op naam van de Oranje-equipe in Sydney 2000. Twee keer goud zou dan wel weer het laagste aantal zijn sinds Barcelona 1992, toen er ook twee titels gepakt werden. 

Niet geheel verrassend wordt de WK-medaillespiegel van 2015 ruim gewonnen door Rusland, met 181 gouden medailles en 434 plakken in totaal. China staat met 87 keer goud op plek twee, gevolgd door de VS (82) en Frankrijk (75). Nederland neemt - ongeveer - plek twintig in. Door het ontbreken van een aantal obscure resultaten is de eindstand nog niet 100% zeker. Ook rekent Totallympics alleen de zomersporten mee en dus zal Nederland met de schaatsmedailles - die wij wel in het overzicht hebben opgenomen - nog wel eens wat kunnen stijgen. In 2014 nam Nederland de veertiende plek in dankzij onder meer 26 gouden zomermedailles, een jaar eerder won Nederland er achttien in de zomersporten.

Ook voor Sanne Wevers was er in 2015 WK-zilver (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)
Ook voor Sanne Wevers was er in 2015 WK-zilver (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)

In totaal staan 116 landen en gebieden op de medaillespiegel van dit jaar, waarvan er 86 minstens één keer goud wonnen. Zo pakte Frans Polynesië een wereldtitel in het surfen en ging Cambodia er vandoor met een gouden jeu de boule-medaille. Vietnam pakte acht keer zilver en tien keer brons, vooral in wushu en sepaktakraw, maar veroverde precies nul titels. Verder waren er onder meer vier bronzen WK-medailles voor Turkmenistan in het sambo en een bronzen plak voor het piepkleine Brunei in het spectaculaire en in Zuid-Oost-Azië erg populaire sepaktakraw. 

Hieronder staat een overzicht van alle door Nederland gewonnen WK-medailles in 2015. De dikgedrukte medailles zijn gewonnen op olympische onderdelen.

Gouden medailles (22):

Sport Onderdeel Sporter(s)
Atletiek Vrouwen 200m Dafne Schippers
Baanwielrennen Vrouwen scratch Kirsten Wild
Bankdrukken Vrouwen -84kg Ielja Strik
BMX Mannen Niek Kimmann
Dammen Mannen sneldammen Alexander Baliakin
Jiu jitsu Mannen -94kg Melvin Schol
Jiu jitsu Vrouwen -70kg Aafke van Leeuwen
Kickboksen Vrouwen light contact +70kg Nina Meppelder
Korfbal Gemengd Nederland
Mountainbike Vrouwen fourcross Anneke Beerten
Raw powerliften Vrouwen -84kg Ielja Strik
Schaatsen Mannen allround Sven Kramer
Schaatsen Mannen 5.000m  Sven Kramer 
Schaatsen Mannen 10.000m  Jorrit Bergsma 
Schaatsen Mannen ploegenachtervolging  Sven Kramer
Koen Verweij
Douwe de Vries 
Schaatsen Mannen massastart  Arjan Stroetinga 
Schaatsen Vrouwen massastart  Irene Schouten 
Shorttrack Mannen 3.000m Sjinkie Knegt
Shorttrack Mannen allround Sjinkie Knegt
Sportvissen Vrouwen zoetwater individueel Anja Groot
Veldrijden Mannen Mathieu van der Poel
Zeilen Formule 18 Gunnar Larsen
Ferdinand van West

Zilveren medailles (39):

Sport Onderdeel Sporter(s)
Atletiek Vrouwen 100m Dafne Schippers
Baanwielrennen Vrouwen keirin Shanne Braspennincx
Baanwielrennen Vrouwen sprint Elis Ligtlee
Beachvolleybal Mannen Reinder Nummerdor
Christiaan Varenhorst
BMX Mannen Jelle van Gorkom
BMX Mannen tijdrit Niek Kimmann
Boogschieten Mannen recurve individueel Rick van der Ven
Boogschieten Vrouwen compound team Nederland
Dammen Mannen Jan Groenendijk
Handbal Vrouwen Nederland
Jiu jitsu Vrouwen +70kg Charelle Westra
Jiu jitsu Vrouwen -70kg Cynthia Schellingerhout
Openwaterzwemmen Gemengd team 5km Sharon van Rouwendaal
Ferry Weertman
Marcel Schouten
Openwaterzwemmen Mannen 10 kilometer Ferry Weertman
Openwaterzwemmen Vrouwen 10 kilometer Sharon van Rouwendaal
Schaatsen Mannen sprint Hein Otterspeer
Schaatsen Vrouwen allround Ireen Wüst
Schaatsen Mannen 500m  Michel Mulder 
Schaatsen Mannen 5.000m  Jorrit Bergsma 
Schaatsen Mannen 10.000m  Erik Jan Kooiman 
Schaatsen Vrouwen 1500m  Ireen Wüst 
Schaatsen Vrouwen 3.000m  Ireen Wüst 
Schaatsen Vrouwen 5.000m  Carlijn Achtereekte 
Schaatsen Vrouwen ploegenachtervolging  Marije Joling
Marrit Leenstra
Ireen Wüst 
Shorttrack Mannen 1500m Sjinkie Knegt
Sportvissen Vrouwen zoetwater team Nederland
Sportvissen Mannen kustvissen individueel Frank Peene
Sportvissen Mannen kustvissen team Nederland
Turnen Vrouwen balk Sanne Wevers
Waterpolo Vrouwen Nederland
Wielrennen Vrouwen tijdrit Anna van der Breggen
Wielrennen Vrouwen wegrit Anna van der Breggen
Zeilen Formule 18 Oscar Zeekant
Karel Begemann
Zeilen Vrouwen laser radial Marit Bouwmeester
Zeilen Yngling Team 'Nynke'
Zwemmen Gemengd 4x100m vrije slag Nederland
Zwemmen Vrouwen 400m vrije slag Sharon van Rouwendaal
Zwemmen Vrouwen 4x100m vrije slag Nederland
Zwemmen Vrouwen 50m vrije slag Ranomi Kromowidjojo

Bronzen medailles (31):

Sport Onderdeel Sporter(s)
Atletiek Vrouwen 1500m Sifan Hassan
Baanwielrennen Vrouwen omnium Kirsten Wild
Bankdrukken Vrouwen -72kg Ankie Timmers
Bodybuilding Mannen +100kg Michael Muzo
Bridge Vrouwen Nederland
Dammen Mannen Roel Boomstra
Dammen Mannen sneldammen Jasper Lemmen
Dammen Vrouwen Olga Kamychleeva
Driebanden Mannen team Dick Jaspers
Barry van Beers
Jiu jitsu Gemengd team Nederland
Jiu jitsu Mannen -69kg Boy Vogelzang
Jiu jitsu Mannen duo's Nederland
Judo Vrouwen -78kg Marhinde Verkerk
Kickboksen Mannen hard style wapens Joris van den Berg
Kickboksen Vrouwen punten +70kg Nina Meppelder
Roeien Mannen acht Nederland
Roeien Vrouwen dubbelvier Nederland
Roeien Vrouwen lichte dubbelvier Nederland
Schaatsen Mannen 1000m  Kjeld Nuis 
Schaatsen Mannen 1500m  Koen Verweij 
Schaatsen Mannen 5.000m  Douwe de Vries 
Schaatsen Vrouwen 3.000m  Marije Joling 
Schaatsen Vrouwen massastart  Mariska Huisman 
Shorttrack Mannen aflossing Sjinkie Knegt
Daan Breeuwsma
Freek van der Wart
Mark Prinsen 
Veldrijden Mannen Lars van der Haar
Veldrijden Vrouwen Marianne Vos
Worstelen Vrouwen vrije stijl -48kg Jessica Blaszka
Zeilen Mannen RS:X Dorian van Rijsselberghe
Zeilen Nacra 17 Mandy Mulder
Coen de Koning
Zeilen Vrouwen RS:X Lilian de Geus
Zeilen Yngling Team 'Slam'

De eindstand van 2015 - voor zover de uitslagen bekend zijn:

(Bron: Totallympics)
(Bron: Totallympics)

Booslim doet aangifte tegen speelboerderij wegens niet mogen bidden

De eigenaar van speelboerderij Pukkemuk heeft een aangifte wegens dieskriminatie aan zijn broek. Bilal Salam kwam met twee vrouwen in burka en elf kinderen de boerderij bezoeken. Het ging mis toen de booslims gingen bidden op de boerderij. Eigenaar Willem van Hooijdonk is van mening dat een speelboerderij geen gebedshuis is en verzocht de booslims om ergens anders te gaan bidden.

Dat schoot Bilal in het verkeerde keelgat. Uiteraard werd er selectief gefilmd en dat filmpje is op Facebook gegooid om de slachtofferrol kracht bij te zetten. Op de Facebookpagina van Maroc Media is iedereen er dan ook heilig van overtuigd dat van Hooijdonk een vuige racist is die aan dieskriminatie doet.

De eigenaar van de pretboerderij ontkent dat en stelt dat hij iedereen die zich opvallend gedraagt aanspreekt op hun gedrag. Mark van Rijen, woordvoerder van de gemeente Dongen, valt de beschuldigde boerderijeigenaar bij.

Eerste praktijktest plasticvanger op Noordzee

De jonge uitvinder Boyan Slat heeft een stukje Noordzee toegewezen gekregen om zijn zuiveringsinstallatie voor het opvangen van plastic te testen. Het gaat om de eerste praktijktest die bedoeld is om te kijken of het opruimingssysteem heel blijft onder zware weersomstandigheden, laat de 21-jarige Slat woensdag weten.

De installatie komt zo'n 23 kilometer voor de kust van Scheveningen te liggen. Naar verwachting gebeurt dit aan het begin van het tweede kwartaal. "De test in de Noordzee is bedoeld om te kijken of de installatie heel blijft en hoe we het kunnen installeren. Het is een stap naar de schoonmaak van de Grote Oceaan in 2020", vertelt de ondernemer.

Slat richtte in 2013 de stichting 'The Ocean Cleanup' op om het tegengaan van de plasticvervuiling in de oceanen in een stroomversnelling te brengen.

Eerste praktijktest plasticvanger op Noordzee
Eerste praktijktest plasticvanger op Noordzee (Foto: ANP)

Frans Bauer vlogt nu helaas ook al

Het lijkt alsof bekende Nederlanders steeds maar meer aandacht willen en daardoor de meest gekke dingen gaan doen. Zo werd bijvoorbeeld gister al bekend dat Patty Brard gaat acteren. Frans Bauer is dus nu opeens aan het vloggen geslagen. Vloggen is een volstrekt debiele manier om je eigengeilerij te uiten. Lekker als een idioot jezelf filmen terwijl je zogenaamd de 'meest interessante' dingen doet. De hype begon hier in Nederland met die blijhoofd Enzo Knol waardoor het aansloeg op jongeren, maar daar bleef het helaas niet bij. Opeens begonnen de meest vervelende, onbelangrijke en geestodende bekende Nederlanders ook met vloggen om er maar bij te horen. Bijvoorbeeld dat nietszeggend wijf Bibi Breijman dat bekend werd van Oh Oh Cherso of Giel Beelen, de dj die eigenlijk al veel te oud is voor 3FM. We kunnen Frans Bauer nu aan dit rijtje toevoegen. Zijn eerste vlog staat nu online op YouTube, zo laat de al 42-jarige zanger weten via Twitter.

"Vlog 1 de Bauers. De eerste aflevering van Volg de Bauers reallife met Frans Bauer", aldus Frans bij de korte video. In het fragment is te zien hoe Frans samen met zijn moeder gaat tanken. Blijkbaar vinden mensen dit erg leuk, de video is in een korte tijd al ruim tweeduizend keer bekeken. En dat lijkt boven Frans zijn verwachting. "Wowwwww ... Facebook ontploft hier na mijn eerste vlog op youtube !!!!! Groetjes en een fijne dag allemaal Bauerknol."

Voor alle bekende Nederlanders die er aan denken om in 2016 even iets heel anders te gaan doen: doe het gewoon niet.

Frans Bauer laat eerste vlog zien
Ben je niet een beetje te oud voor deze onzin, Frans? (Foto: BuzzE)

VVD-raadslid tijdelijk op non-actief gezet

VVD-raadslid Rolf Zincken laat zich voorlopig niet meer zien op bijeenkomsten en (raads-)vergaderingen. Dit op dringend verzoek van zijn partij. Zincken wordt ervan verdacht afgelopen zondag een ondernemer uit Weert tijdens een feest mishandeld te hebben. Het slachtoffer moest met hoofdletsel naar het ziekenhuis worden gebracht.

Het 53-jarige raadslid bracht vervolgens één nacht in de cel door nadat de politie hem had aangehouden. Zincken blijft als VVD-er uit zicht tot de politie het onderzoek heeft afgesloten, lieten hijzelf en zijn partij woensdag weten. De politie verdenkt hem van mishandeling.

Volgens ondernemer Eric Adams uit Weert bleef Zincken zondag op hem inslaan, ook toen hij bewusteloos op de grond lag. Zincken van zijn kant laat woensdag desgevraagd weten dat het ging om een uit de hand gelopen akkefietje, dat zijns inziens wordt opgeblazen. "Zo erg is het niet geweest", aldus Zincken.

Raadsel
Waarom hij werd mishandeld, is Adams een raadsel. Volgens hem was Zincken stomdronken en op zoek naar iemand op wie hij zich kon afreageren. Zincken erkende woensdag "wel wat gedronken te hebben".

Burgemeester Jos Heijmans (D66) van Weert wacht het onderzoek door de politie af, liet hij woensdag via zijn woordvoerster weten. Het is aan het raadslid zelf en de VVD om te oordelen over diens functioneren als raadslid, aldus de burgemeester.

Adams gaat Zincken ook aansprakelijk stellen voor de schade die hij als ondernemer zegt te lijden. Hij heeft een modewinkel en ontwerpt kleding.

Schade
Zincken van zijn kant zei woensdag contact op te gaan nemen met Adams om tot een oplossing te komen.

De politie was zondag toevallig bij het feest in de voormalige Paterskerk in Weert na een melding over geluidsoverlast. Agenten zagen hoe een vechtpartij ontstond en hielden de 53-jarige Weertenaar aan, aldus een woordvoerder van de politie.

VVD-raadslid tijdelijk op non-actief gezet
VVD-raadslid tijdelijk op non-actief gezet (Foto: ANP)

Bill Cosby vervolgd voor aanranding

De Amerikaanse komiek Bill Cosby (78) wordt strafrechtelijk vervolgd wegens aanranding. De entertainer is aangeklaagd op de beschuldiging dat hij een vrouw heeft gedrogeerd en misbruikt in zijn huis in Cheltenham Township, een voorstad ten noorden van Philadelphia, in 2004. Dit maakten de autoriteiten woensdag bekend.

In de afgelopen jaren hebben tientallen vrouwen Cosby beschuldigd van seksueel wangedrag en geweld. Hij heeft de beschuldigingen altijd ontkend en begon deze maand een rechtszaak tegen zeven vrouwen wegens smaad.

Het is voor het eerst dat Cosby wegens seksueel misbruik strafrechtelijk is aangeklaagd. Veel van de vermeende incidenten speelden decennia terug, waardoor de vervolgingstermijn allang is verjaard. Tegen Cosby lopen wel civielrechtelijke procedures.

Bill Cosby vervolgd voor aanranding
Bill Cosby vervolgd voor aanranding (Foto: BuzzE)

Van Loon met een goed gevoel de Dakar in

Rallycoureur Erik van Loon staat dit jaar voor de achtste keer aan de start van de Dakar Rally. De 47-jarige Brabander behaalde vorig jaar zijn beste finishpositie, een vierde plaats, en heeft vertrouwen in opnieuw een goed resultaat. "Qua snelheid kan ik mee met de besten. Als je vierde bent, kun je ook derde worden. Ik ga dus voor het podium".

Van Loon houdt er nu al rekening mee dat het opnieuw een zware beproeving wordt. "We rijden bijvoorbeeld een etappe door Bolivia op extreme hoogte, ruim 4,6 kilometer. En we moeten door de zandduinen van Fiambala. Daar is de rally al een paar keer beslist. Ik heb er van alles meegemaakt: extreme hitte, uitdroging. Er was een jaar dat de organisatie moest ingrijpen en iedereen tegenhield, want er was geen doorkomen aan voor de voertuigen."

De startlijst geeft de Nederlander extra trots. Van Loon staat als zesde genoteerd, achter vijf eerdere winnaars. "Dat wij daarna starten geeft aan dat de organisatie ons hoog inschat. Die vierde plaats is behaald in een rally waarin we niet foutloos reden. Ik weet zeker dat we sterker zijn geworden. Wouter en ik vormen een prima team, we hebben volledig vertrouwen in elkaar."

De Dakar Rally gaat aankomende zaterdag van start in het Argentijnse Buenos Aires.

Erik van Loon behaalde vorig jaar het beste resultaat van een Nederlander ooit (Pro Shots / Dppi)
Erik van Loon behaalde vorig jaar het beste resultaat van een Nederlander ooit (Pro Shots / Dppi)

Wenger stuurt Arsenal de markt op

Arsène Wenger gaat komende maand met Arsenal de transfermarkt op. De Franse manager wil zijn ploeg versterken om voor het eerst sinds 2004 weer eens landskampioen te kunnen worden. "Zeker op het middenveld is de bezetting krap", zei Wenger. "We zijn op meerdere fronten actief en hebben dus versterking nodig. We zullen in januari druk zijn op de transfermarkt, dat is zeker."

Arsenal sluit het kalenderjaar af als koploper van de Premier League. Op basis van het doelsaldo houden de Gunners het verrassende Leicester City onder zich. De ploeg van Wenger doet niet alleen in de Engelse competitie om de prijzen mee, maar ook in de Champions League en FA Cup.

Vanwege aanhoudend blessureleed moet de Franse trainer steeds schuiven in zijn elftal. Beoogde versterkingen voor het middenveld zijn Victor Wanyama (Southampton) en Mohamed Elneny (FC Basel). "Maar nog niets is rond", was het enige dat Wenger daar woensdag over wilde zeggen.

Wenger stuurt Arsenal de markt op
Wenger stuurt Arsenal de markt op (Foto: ANP)

Gecrashte skiër Mayer uit het ziekenhuis

De Oostenrijkse skiër Matthias Mayer heeft woensdag het ziekenhuis van Innsbruck verlaten. De olympisch kampioen op de afdaling crashte anderhalve week geleden tijdens de wereldbekerafdaling in Val Gardena met een snelheid van 109 kilometer per uur. Hoewel de airbag die Mayer droeg zijn werk deed, belandde hij met twee gebroken borstwervels in het ziekenhuis. Daar werden de gebroken stukken operatief vastgezet.

"Mayer kan op termijn zijn wervelkolom weer volledig belasten", zei de behandelend arts. De Oostenrijker heeft wel een streep moeten zetten door dit seizoen. Hij kan in de zomer de training hervatten als de schroeven zijn verwijderd.

Mayer beleefde onbedoeld een primeur, door als eerste skiër in het wereldbekercircuit hard onderuit te gaan met een nieuw soort opblaasbaar vest aan. Dat treedt in werking bij een crash, om de nek en romp te beschermen.

Gecrashte skiër Mayer uit het ziekenhuis
Gecrashte skiër Mayer uit het ziekenhuis (Foto: ANP)

Bern overhandigt VS stukken FIFA-schandaal

De Zwitserse justitie is woensdag begonnen met het overhandigen van materiaal dat Amerikaanse collega's willen gebruiken om (ex-)topfiguren van de wereldvoetbalbond FIFA strafrechtelijk wegens corruptie te vervolgen. Het gaat om documenten die afkomstig zijn van banken, berichtte het Federale Bureau voor Justitie (BJ) woensdag in Bern.

Het BJ maakte ook bekend dat op verzoek van de Amerikaanse justitie beslag is gelegd op dertien bankrekeningen. Daar staat in totaal omgerekend ruim 73 miljoen euro op.

Amerikaanse aanklagers beschuldigen 27 figuren van de FIFA van corrupte praktijken. Daarbij zou geld zijn opgestreken bij de toekenning van televisierechten voor internationale voetbalwedstrijden.

Bern overhandigt VS stukken FIFA-schandaal
Bern overhandigt VS stukken FIFA-schandaal (Foto: ANP)

Levenslang wegens beramen aanslag Londen

Een echtpaar is woensdag in Engeland tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld wegens het beramen van een aanslag op de tiende gedenkdag van de aanslagen in Londen. De 25-jarige Mohammed Rehman en zijn 24-jarige vrouw Sana Ahmed Khan hadden extreem gevaarlijke chemicaliën gekocht via eBay en Rehman deed in zijn achtertuin in de voorstad Reading experimenten met explosieven.

Rehman twitterde onder de naam 'Silent Bomber'. Hij vroeg advies over welk doelwit ze zouden kiezen. Hij kondigde op internet ook een zelfmoordaanslag aan. Khan is als medeplichtige schuldig bevonden aan het beramen van aanslagen. Rehman gaat voor minimaal 27 jaar achter slot en grendel. Zijn vrouw zit minimaal 25 jaar achter de tralies.

Volgens de aanklagers toonde het echtpaar op internet een grote belangstelling voor een gewelddadig jihadisme en voor terroristen die 7 juli 2005 zelfmoordaanslagen in het centrum van Londen pleegden en ruim vijftig mensen van het leven beroofden.

Levenslang wegens beramen aanslag Londen
Levenslang wegens beramen aanslag Londen (Foto: ANP)

Plunderaars bij overstromingen Engeland

Bij de overstromingen in het noorden van Engeland zijn plunderaars actief. Britse media meldden woensdag dat er in York in een overstroomde wijk een reeks diefstallen zijn gepleegd. De plaatselijke politie heeft geklaagd dat het onbegrijpelijk is dat er mensen zijn die de slachtoffers van de overstromingen nog meer leed toebrengen.

Zo zijn er in het noorden van de stad York diefstallen gepleegd in huizen op de oevers van de rivier de Foss nadat die buiten zijn oevers was getreden. De diefstallen in getroffen woningen waren waarschijnlijk op maandag en zijn dinsdag ontdekt nadat het waterpeil was gezakt.

De weersverwachting ziet er voor de getroffen regio's niet goed uit met woensdag weer veel wind en veel regen.

Plunderaars bij overstromingen Engeland
Plunderaars bij overstromingen Engeland (Foto: ANP)

Wekelijkse verkoopcijfers Japan week 52

Elke week komt het Japanse Media Create met de verkoopcijfers van games en consoles in Japan. Het is altijd interessant om te zien welke games het goed doen, hoe de consoles ervoor staan en hoe dit fluctueert per seizoen. Hieronder de gegevens van week 52 (21 december tot en met 27 december).

We gaan het jaar uit met een knal. Alle consoles kennen een boost, waardoor Nintendo 3DS nu meer dan twintig miljoen keer is verkocht in Japan, en diverse software blijft sterk verkopen, waaronder Super Mario Maker en Splatoon. Helaas voor Nintendo doet Shin Megami Tensei x Fire Emblem het een stuk slechter. We zijn benieuwd hoe 2016 vorm zal krijgen met wellicht wel de Nintendo NX en diverse top-titels voor de andere consoles.

Positie Game Platform Aantal Stijging/Daling Totaal
1 Monster Strike 3DS 211.441 -50% 636.709
2 Monster Hunter X 3DS 174.061 +9% 2.441.977
3 Yo-Kai Watch Busters: Red Cat Team / White Dog Squad 3DS 104.670 +6% 1.965.202
4 Splatoon Wii U 98.096 +27% 1.064.897
5 Super Mario Maker Wii U  97.281 +20% 674.194
6 Mobile Suit Gundam Extreme Vs-Force PSV  69.9858 x 69.985
7 Animal Crossing: Happy Home Designer 3DS  60.393 +48% 1.282.880
8 Mario & Luigi: Paper Jam 3DS  55.583 +43% 174.674 
9 Minecraft: PlayStation Vita Edition PSV  47.249 +74% 478.478
10 Rhythm Heaven: The Best+ 3DS  46.645 +36% 607.343  
11 Disney Magic World 2 3DS  44.355 +2% 247.617
12 Fallout 4 PS4  28.268 -77% 149.367
13 Shin Megami Tensei x Fire Emblem Wii U  23.806 x 23.806
14 Medarot 9: Kabuto Ver. / Kuwagata Ver.  3DS 21.735 x 21.735
15 Sumikko Gurashi: Omise Hajimerundesu 3DS 19.944 -7% 80.617
16 Mario Kart 7 3DS  12.226 +40% 2.492.693
17 Super Run For Money Tousouchuu Atsumare! Saikyou no Tousou Monotachi 3DS 11.655 +28% 97.576
18 The Legend of Zelda: TriForce Heroes 3DS  11.591 +37% 141.525
19 TV Anime Idolm@ster: Cinderella Girls G4U! Pack Vol.7 PS3  10.659  x 10.659
20 Animal Crossing: amiibo Festival Wii U  10.540 X 43.490

Een 'x' bij stijging/daling geeft aan dat de game nieuw in de lijst is deze week en geen vergelijking heeft met vorige week.

Console Deze week Vorige week Dit jaar Totaal
3DS 160.447 147.688 2.189.900 20.036.956
Wii U 101.122 80.301 820.304 2.943.587
PSV 66.069 46.182 959.342 4.382.417
PS4 60.330 49.634 1.205.163 2.130.733
PS3 3.459 2.381 188.207 10.206.741
Xbox One 479 446 18.093 64.051

Eerste glimp van Elektra in Daredevil seizoen 2

Het tweede seizoen van de zeer goed ontvangen Netflix-serie Daredevil introduceert Elektra, een gewelddadige, sexy huurmoordenaar die het leven van Matt Murdoch (Charlie Cox) nog een stukje lastiger maakt. Elektra wordt gespeeld door Élodie Yung, bekend van The Girl with the Dragon Tattoo.

Alsof Matt zijn handen nog niet vol genoeg had in Hell's Kitchen met sujetten als Frank Castle, oftewel The Punisher, komt daar nu de supersexy Elektra bij, die volgens showrunner Doug Petrie als een soort duiveltje op de schouder van Matt vertoeft. "Matt is een moraal-gecompliceerde jongen en zij [Elektra] is de beste 'slechte' vriendin die je je kunt wensen. Ze doet alles wat fout is maar op een manier dat het ontzettend aantrekkelijk en aanlokkelijk is voor Matt. Ze haalt het slechtste in hem naar boven", legt Petrie uit tegenover Entertainment Weekly.

Het tweede seizoen van Daredevil is vanaf april 2016 te zien op Netflix. Lees hier onze review van het eerste seizoen.

?lodie Yung als Elektra in seizoen 2 van Daredevil (Foto: Netflix/Patrick Harbron)
Élodie Yung als Elektra in seizoen 2 van Daredevil (Foto: Netflix/Patrick Harbron)

FOK! Wat een jaar: Brexit volgens Philosocles

Het afgelopen jaar is wellicht het uiteenvallen van zowel de Europese Unie als het Verenigd Koninkrijk ingezet. Vooral de Engelsen doen het namelijk liever in hun eentje. Nu willen ze het weliswaar ook wel met de Schotten doen, maar die doen het weer liever met de EU. Dan is er nog de tere Noord-Ierse vrede, die leunt op een gemeenschappelijk EU-lidmaatschap met Ierland. Kortom: het wordt hommeles. Misschien.

Margaret Thatchers pitbull, minister Nicholas Ridley, zei het al in 1990: de Duitsers hebben alsnog bereikt wat hen in de Tweede Wereldoorlog niet lukte, namelijk heerschappij over Europa, inclusief Groot-Brittannië. En ik las ooit in de Natuur & Techniek een artikel over eilandbewoners, waarin de Britten over één kam werden geschoren met een of andere pinguïnsoort en nog wat beestjes. Ik ben er opgegroeid, en mijn vader wond zich zich altijd op om vakantiereclames over Tours in Britain and Europe.

Om bovenstaande redenen heb ik altijd het idee gehad dat als je het de Britten (en dan met name de Engelsen) vraagt, ze meteen uit de unie vertrekken. Dat hele idee van een ever-closer union vind ik zelf ook maar niks, maar het gaat wel om mijn jeugdland en dus heeft zo'n dreigende Brexit iets persoonlijks. Straks kan ik er verdomme namelijk geeneens meer zelf gaan wonen.

Brexit-puzzelstukjes

Labour-partij
Waarom was het afgelopen jaar nou zo belangrijk? Allereerst was er het gedoe met de Grieken (alweer), en bereikte de vluchtelingencrisis een (voorlopig) hoogtepunt. Met beide hebben de Britten minder van doen dan de meeste andere landen, want ze zitten niet in de euro en ook niet in de Schengen-zone: ze hebben hun eigen munt en bewaken hun eigen grens. En het is nog een eiland ook. Maar in de beeldvorming zijn beide crises een bedreiging die de Britten zomaar richting EU-exit kunnen duwen. Daar was echter wel de belofte van een in/uit-referendum voor nodig van de Conservatieve partij van premier David Cameron. Maar dat dit er daadwerkelijk komt is goeddeels te danken aan gestuntel binnen de Labour-partij.

Ooit was er namelijk voormalig minister en rechtervleugel-kroonprins David Miliband. Die zou na Camerons overwinning in 2010 het Labour-stokje overnemen. Maar toen was er opeens zijn linkervleugel-broer Ed, die hem met een tegenkandidaatstelling besloot een dolk in de rug te steken. Ed won tenauwernood, en David verkaste naar Amerika.

Verkiezingen
In de aanloop naar de verkiezingen van 7 mei stookte Ed Miliband het vuurtje flink op door Cameron er continu aan te herinneren dat hij er sinds 2010 niet in was geslaagd zijn verkiezingsbelofte in te lossen om de netto-immigratie omlaag te krijgen. Tegelijk richtte zijn eigen campagne zich onder meer op het verbeteren van arbeidsomstandigheden voor immigranten. Ondertussen voorspelden vrijwel alle peilingen een zogeheten hung parliament, waarbij er net als in 2010 een voor het VK vrij uitzonderlijke coalitieregering zou moeten worden gevormd.

In 2010 was de coalitiepartner LibDem (een soort D66), maar die had het verprutst door in te stemmen met een verhoging van het collegegeld naar 9000 pond (circa 12000 euro). Dus werd er gerekend op een coalitie met Labour of wellicht zelf de Scottish National Party. Laatstgenoemde kaapte, sinds het verloren Schotse onafhankelijkheidsreferendum van ruim een halfjaar eerder, steeds meer stemmen bij Labour weg.

Onder meer omdat de stemmen dus verdeeld werden tussen twee tegenstanders van zowel Cameron als een EU-referendum, kwam dat hung parliament er dus niet - en konden Camerons Conservatieven in hun eentje gaan regeren. Een belangrijke andere reden is dat het voor de kiezers steeds moeilijker werd om zich het suffe broertje van David Miliband in de rol van premier voor te stellen.

'Brits premier wil EU-referendum in juni'

UKIP
Vervolgens moest Cameron dus zijn verkiezingsbelofte gaan inlossen: een in/uit-referendum over het lidmaatschap van de EU. Met als inzet: Groot-Brittannië wil enkel lid blijven van een hervormde Unie. Maar waarom had hij dat referendum nou eigenlijk beloofd? Cameron is zelf immers pro-EU.

Het antwoord is de UK Independence Party. Ongeveer net zoals hier de VVD de hete adem van de PVV in de nek voelt, voelen de Conservatieven de hete adem van UKIP. In de aanloop naar de verkiezingen stapten enkele Conservatieve parlementsleden over naar deze partij van Nigel Farage. Ondertussen steeg UKIP in de peilingen. Met de belofte van het referendum wist Cameron de opmars van Farages partij te stoppen. Toch leek zelfs Cameron op 7 mei verrast dat hij die belofte daadwerkelijk zou moeten gaan inlossen. Geen enkele peiling had namelijk een absolute meerderheid voor zijn partij voorspeld.

Onderhandelingen
En dus wachtte Cameron moeizame onderhandelingen in Brussel. Niet veel andere lidstaten zaten daar namelijk op te wachten: de EU heeft wel wat anders aan zijn hoofd dan weer gezeur van de Britten over uitzonderingen op van alles en nog wat. De Griekse crisis moest immers worden opgelost evenals de grootste vluchtelingencrisis sinds de Tweede Wereldoorlog. En dat laatste komt voort uit zo'n geopolitieke wirwar dat een wat constructievere opstelling van het Verenigd Koninkrijk meer dan welkom zou zijn. Je hoorde sommige regeringsleiders afgelopen zomer dan ook bijna denken: Ach, hoepel dan eigenlijk ook maar op.

Camerons belangrijkste eis was: EU-immigranten krijgen pas na vier jaar werk dezelfde rechten als andere ingezetenen van het VK. Oftewel, dan pas kunnen ze aanspraak maken op uitkeringen, kinderbijslag en belastingvoordelen. Maar dit botst met het EU-basisprincipe van vrij verkeer van personen zonder discriminatie. Tekenend is dat de nieuwe eurosceptische Poolse regering fel tegenstander is. En dus probeerde Cameron het thuis nog met een wetsvoorstel dat ook Britten eerst vier jaar aan de slag moeten voor er aanspraak op hetzelfde kan worden gemaakt. Dan wordt er immers niet gediscrimineerd, maar dit voorstel haalde het niet.

Inmiddels probeert hij het met een aanpassing dat EU-immigranten die na zes maanden nog geen werk hebben, naar huis mogen worden gestuurd. Cameron hoopt in februari een deal met de rest van de EU te kunnen sluiten. Kansloos is dat voorstel niet, maar het is al zeker dat wat er wordt binnengehaald, wel heel ver af zal staan van waar de Britse premier tijdens de verkiezingscampagne mee de straat op ging.

Opknappen Big Ben dure zaak

Referendum
Het referendum moet volgens de officiële voorstellen uiterlijk eind 2017 worden gehouden, maar Cameron wil er zo snel mogelijk vanaf. Mogelijk wordt het al in de zomer of zelfs het voorjaar van 2016 gehouden. De premier vreest namelijk dat de vluchtelingencrisis in de loop van het jaar zal verergeren, en dit het aantal Leave-stemmers zal doen toenemen.

Cameron sluit niet uit zelf campagne voor een Brexit te voeren als de uitkomst van de onderhandelingen hem niet bevalt. Op dit moment is er discussie binnen de Britse regering over een controversieel voorstel om kabinetsleden naar eigen keuze campagne te laten voeren voor Stay of Leave. Cameron zou hier weinig voor voelen. Maar wat zal het stemadvies van de regering dan uiteindelijk worden?

Een belangrijke aanwijzing is het hardnekkige gerucht dat de flamboyante (of zo je wilt maffe) burgemeester van Londen, Boris Johnson, na het aflopen van zijn ambtstermijn in het voorjaar tot minister van Buitenlandse Zaken zal worden benoemd. Johnson heeft zich nooit expliciet voor een Brexit uitgesproken, en wordt gezien als ideale voorman van een door de regering gesteunde Stay-campagne. Johnson heeft al aangegeven dat hij ooit leider van de Conservatieve Partij en premier van Groot-Brittannië wil worden, dus voor Cameron kan het ook een mooie aanloop naar een machtsoverdracht vormen.

Londense burgemeester uit kritiek op BBC

Nog een referendum
Het aantal potentiële Leave-stemmers in het VK heeft lang rond een derde geschommeld, maar onlangs is het een nek-aan-nekrace geworden. Veruit de meeste Leavers zijn Engels. Vooral in Schotland bestaat erg veel weerstand tegen het idee dat de Engelsen Schotland uit de EU zouden meetrekken. De Schotse eerste minister Nicola Sturgeon stuurt in het geval van een Leave-overwinning dan ook aan op een nieuw onafhankelijkheidsreferendum. Volgens de voormalig Conservatieve Britse premier John Major is er een zeer grote kans dat de uitkomst van zo'n nieuw Schots referendum het uiteenvallen van het Verenigd Koninkrijk betekent.

Ook in Noord-Ierland maakt men zich zorgen. In 1998 kwam er onder leiding van premier Tony Blair na ruim dertig jaar een einde aan de zogeheten Troubles tussen katholieke pro-Ierse Republikeinen en protestantse pro-Britse Loyalisten. Ondanks de machtsdeling tussen de twee groepen leeft men nog steeds op gespannen voet met elkaar, en ieder jaar zijn er rellen als Loyalisten van de zogeheten Orange Order door katholieke wijken willen marcheren. Volgens Blair is de broze vredesovereenkomt gestoeld op het gemeenschappelijke EU-lidmaatschap van Groot-Brittannië en Ierland, en is er weinig voor nodig om na een Brexit de vlam weer in de pan te doen slaan.

Nederland
Groot-Brittannië is voor Nederland een zeer belangrijke EU-bondgenoot. Het land vormt een buffer tussen de anders beklemmende invloed van Duitsland en Frankrijk. In 1973 was Nederland dan ook de voornaamste pleitbezorger van het Britse lidmaatschap.

Per 1 januari bekleedt Nederland voor een halfjaar het voorzitterschap van de Europese Unie, en dit zou met de Britse onderhandelingen en het referendum in het vooruitzicht, wel eens het belangrijkste voorzitterschap uit de Nederlandse EU-geschiedenis kunnen worden. Maar hoe de bal ook zal rollen, er komt een uiterst interessant jaar aan.

2015 telde minste aantal moorden in Amsterdam

In Amsterdam zijn nooit minder mensen door moord en doodslag om het leven gekomen dan in 2015. De politie bevestigt woensdag een lijstje met aantallen dat is opgesteld door Het Parool.

In 2015 werden in de hoofdstad vijftien mensen vermoord, één minder dan het vorige laagterecord in 2012. Een kleine slag om de arm is nog wel op zijn plaats, aldus een woordvoerster, want ,,er kan vandaag of morgen nog een wijziging optreden".

In 2014 kwamen 24 mensen door moord of doodslag om het leven. Van een dieptepunt was sprake in 1998, toen er 65 mensen door geweld werden gedood.

2015 telde minste aantal moorden in Amsterdam
2015 telde minste aantal moorden in Amsterdam (Foto: ANP)

Tijdens jaarwisseling overwegend droog

Op oudejaarsavond is het op het moment dat er vuurwerk mag worden afgestoken op de meeste plaatsen droog, meldt weeronline.nl woensdag.

Donderdagochtend regent het eerst nog op veel plaatsen, maar later wordt het vanuit het westen geleidelijk droog. Wel zijn er 's avonds wolkenvelden en neemt na middernacht in de kustprovincies de kans op een bui weer toe. In de oostelijke helft van het land blijft het droog.

Er staat 's avonds een matige, aan zee vrij krachtige, zuidwestenwind. Dat is voldoende wind om te voorkomen dat de kruitdampen van het vuurwerk lang blijven hangen.

Op nieuwjaarsdag is er in de ochtend nog een enkele bui, maar daarna komt de zon tevoorschijn. De meeste zonneschijn komt voor in het westen. De nieuwjaarsduikers kunnen dus rekenen op zonneschijn en met watertemperaturen van een graad of 9 wacht de deelnemers een relatief 'warme' duik, verwacht weeronline.nl.

Tijdens jaarwisseling overwegend droog
Tijdens jaarwisseling overwegend droog (Foto: ANP)

Verbruggen: "Pound moet zich verantwoorden"

Hein Verbruggen is niet onder de indruk van de beweringen van voormalig WADA-voorzitter Dick Pound op de website van De Telegraaf. De Canadees verklaart, niet voor de eerste keer, dat Verbruggen als hoogste baas van de internationale wielrenunie UCI afwist van de dopingpraktijken van Lance Armstrong. "Verbruggen heeft voor mij zeker van dat bedrog geweten", zegt Pound die het wereldantidopingbureau van 1999 tot 2007 leidde.

Verbruggen heeft altijd ontkend dat hij Armstrong heeft beschermd om zo de wielersport voor een schandaal te behoeden. "Ik heb de beschuldigingen van Pound met amper verholen plezier gelezen", verklaart hij woensdag. "Pound weet namelijk dat hij zich toch zal moeten verantwoorden voor het feit dat hij tien jaar lang gefulmineerd heeft tegen wielrennen, de UCI en mij over medeplichtigheid en corruptie, terwijl hij nooit iets zei over atletiek en wat zich daar afspeelde."

Verbruggen: Pound moet zich verantwoorden
Verbruggen: Pound moet zich verantwoorden (Foto: ANP)

Lagarde: groei economie 2016 zal tegenvallen

De economisch groei valt komend jaar tegen. Dit voorspelde de chef van het Internationaal Monetair Fonds, Christine Lagarde, woensdag in de Duitse krant Handelsblatt.

In veel landen is de financiële sector nog zwak en in de landen van de opkomende markten nemen de financiële risico's toe. Daardoor zal de groei van de wereldeconomie volgens Lagarde in 2016 ongelijk verdeeld zijn en over het algemeen tegenvallen. Dat komt volgens haar ook door verschijnselen als de vergrijzing, een lage productiviteit en door de nasleep van de grote financiële crises.

Lagarde: groei economie 2016 zal tegenvallen
Lagarde: groei economie 2016 zal tegenvallen (Foto: ANP)

2015 was een van de zonnigste jaren ooit

Het jaar 2015 was een van de zonnigste jaren ooit sinds de eerste zonuurmeting in 1906. Dit jaar scheen de zon gemiddeld over het land 1890 uur tegen 1639 normaal. Daarmee eindigt 2015 op de derde plaats in de lijst van zonnigste jaren sinds de eerste meting, meldt weeronline.nl woensdag.

April leverde met 242 zonuren de grootste bijdrage aan dit zonnige jaar. Het was de op vier na zonnigste aprilmaand ooit. Februari was de op vijf na zonnigste februarimaand ooit.

Het jaar 2015 eindigt daarnaast op een zesde plek in de lijst van warmste jaren met een gemiddelde temperatuur van 10,9 graden tegen 10,2 normaal. De hittegolf van begin juli en vooral de extreme warmte van november en december hebben het jaar warm gemaakt.

Wel was het jaar zeer nat met 940 mm neerslag tegen 847 normaal. De laatste keer dat er zoveel neerslag viel was in 2001.

2015 was een van de zonnigste jaren ooit
2015 was een van de zonnigste jaren ooit (Foto: ANP)

Kompany weer weken aan de kant

Manchester City moet het nog zeker drie tot vier weken doen zonder aanvoerder Vincent Kompany. Dat verklaarde coach Manuel Pellegrini dinsdag na het gelijkspel (0-0) van zijn ploeg bij Leicester City. Kompany keerde zaterdag in het duel met Sunderland terug na een kuitblessure, maar verdween na negen minuten alweer naar de kant. De Belgische verdediger bleek opnieuw een spierscheuring in zijn kuit te hebben opgelopen.

"We moeten afwachten hoe lang Vincent eruit ligt, maar ik denk niet dat het minder dan drie à vier weken zal zijn", zei Pellegrini. "Ik ben geen arts, maar met een spierblessure moet je voorzichtig zijn. Voorlopig zullen we het zonder hem moeten doen." Kompany zelf had eerder op Facebook al zijn teleurstelling over de nieuwe blessure uitgesproken. "Ik ben erg gefrustreerd. Zelfs nog meer dan bij ernstigere blessures. Maar ook dit is slechts een tegenslag die ik te boven zal komen. Er zijn ergere dingen in de wereld en dat vergeet ik nooit."

Kompany weer weken aan de kant
Kompany weer weken aan de kant (Foto: ANP)

Clinton: geweld IS is genocide

De Amerikaanse presidentskandidaat Hillary Clinton heeft dinsdag fel uitgehaald naar de zogenaamde Islamitische Staat. Ze bestempelt het geweld van de terreurorganisatie tegen christenen, Iraakse yezidi's en andere religieuze minderheden in het Midden-Oosten als "genocide".

"Ik ben er zeker van dat we genoeg bewijs hebben om dit, wat er nu gebeurt, genocide te noemen. Er wordt doelbewust geprobeerd om levens te verwoesten en christenen en andere religieuze minderheden te verdrijven", aldus Clinton.

Clinton: geweld IS is genocide
Clinton: geweld IS is genocide (Foto: ANP)

Economisch plaatje wordt steeds rooskleuriger

In december is het beeld van de Nederlandse economie, in lijn met de afgelopen maanden, rooskleuriger geworden. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte woensdag op basis van zijn conjunctuurklok bekend dat de meeste indicatoren boven hun langjarige gemiddelde staan.

De voornaamste indicator die uit de toon valt is het vertrouwen in de economie, dat zowel bij producenten- als bij consumenten afnam. Producenten werden de afgelopen maand minder positief over hun toekomstige productieniveau, terwijl consumenten somberder werden over hun eigen financiën. Het vertrouwen ligt volgens het CBS bij beide groepen nog altijd boven het langjarige gemiddelde.

Cijfers over onder meer investeringen, de consumptie van huishoudens, de export en de werkloosheid toonden alle een opgaande lijn.

Economisch plaatje wordt steeds rooskleuriger
Economisch plaatje wordt steeds rooskleuriger (Foto: ANP)

Dode en slachtoffers bij ongeluk A2

Door een ongeval op de A2 bij Maarssen is woensdagmorgen een dode gevallen. Zeven mensen raakten gewond, van wie enkelen er ernstig aan toe zijn. Ze zijn overgebracht naar het ziekenhuis.

Het ongeluk gebeurde rond 9.30. Volgens de politie is een auto vanuit Amsterdam richting Utrecht met zeer hoge snelheid op zijn voorganger ingereden. Die sloeg vervolgens over de kop. De bestuurder van deze auto is gewond en aangehouden door de politie. Volgens getuigen kwam de automobilist met een snelheid van meer dan 200 kilometer per uur over de vluchtstrook voorbijgeraasd. Daarbij reed de bestuurder in op de auto van een jong gezin.

Volgens de politie waren er twee auto's bij betrokken. Eerder werd nog gemeld dat er ook twee vrachtwagens bij het ongeluk betrokken waren, maar dat bleek niet juist. Er waren veel hulpdiensten opgeroepen, waaronder twee traumahelikopters en ambulances.

De weg van Amsterdam richting Utrecht is afgesloten. Het verkeer kan via de parallelrijbaan, meldt de VerkeersInformatieDienst (VID). Op de weg is het een enorme ravage. De politie verwacht dat de weg tot 15.00 uur dicht blijft. Doorgaand verkeer kan beter omrijden vanaf knooppunt Holendrecht via de A9, de A1, en de A27.

Dode en slachtoffers door ongeluk A2
Dode en slachtoffers door ongeluk A2 (Foto: ANP)

Met vuurwerk naar 2016

Het jaar zit er al weer bijna op, speciaal voor de vuurwerkfans is hier een kleine selectie vuurwerkfilmpjes. Ga jij ook een lading vuurwerk afschieten, of kijk je liever naar het vuurwerk van de buren? Je kunt hier in elk geval wat leuke ideetjes opdoen, en ook zien hoe het soms niet moet. 

   

   

Hoe moet het niet ?

   

Leuke vuurwerkjes

   

Vuurwerk hoor je eigenlijk op de grond te zetten

   

De buurt wakker maken

   

Een uur lang vuurwerk
Met de naam er bij, dus als je wat leuks ziet dan kan je die nog aanschaffen.

      

Tom is ook gek op vuurwerk

   

De illegale vuurwerkclub
Deze jongens maken hun eigen vuurpijlen.

   

Japanse vuurwerkshells
Dan lijken die zogenaamde handgranaat en dynamiet pijlen in Nederland op babypijltjes.

   

Vuurwerk cake  

   

Rookbommetje gemaakt

Samsom: 200.000 vluchtelingen kunnen we aan

Nederland is in staat om 200.000 vluchtelingen op te vangen, bijna vier keer zoveel als er in 2015 arriveerden. Dat zegt PvdA-leider Diederik Samsom in een interview met het Nederlands Dagblad.

Samsom noemt dat aantal 'op een bevolking van zeventien miljoen mensen een overzichtelijke hoeveelheid'. Hij is er 'hoopvol' over dat de vluchtelingenstroom naar Europa onder controle is te krijgen. 'Maar we hebben niet alles in de hand. Er zijn zes miljoen Syriërs die niet meer in hun eigen huis wonen, maar nog wel in Syrië. Als ook zij besluiten hun heil elders te gaan zoeken, is elke beheersbaarheid verdwenen.'

In het interview zegt Samsom ook dat hij na de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 desnoods uit de politiek vertrekt, als zijn partij zich niet herstelt van de huidige, slechte peilingen. 'Als de kiezers straks zeggen: 'we vonden het niks'... prima. Dan maak je een buiging, stap je van het podium, en gaat een ander het doen. De kiezer krijgt altijd gelijk. Het enige slachtoffer zou ikzelf zijn, of een paar andere politici. Als dat het grootste offer is dat gebracht moet worden, dan is dat op te brengen', aldus de PvdA-leider.

Samsom: 200.000 vluchtelingen kunnen we aan
Samsom: 200.000 vluchtelingen kunnen we aan (Foto: ANP)

Gasol helpt Grizzlies aan winst op Heat

Een gekwetste linkerenkel weerhield center Marc Gasol er dinsdag niet van zijn ploeg Memphis Grizzlies in de extra tijd aan de winst (99-90) op Miami Heat te helpen. De Spaanse basketballer maakte zeven van zijn 23 punten in de verlenging die nodig was nadat beide teams in de reguliere tijd op 83-83 waren uitgekomen.

Zach Randolph kwam tot 17 punten, Mike Conley en Jeff Green waren ieder goed voor 16 punten. Maar Gasol was de grote man met ook nog acht rebounds, zes assists en vier blocks. "Wat Marc Gasol vandaag zowel aanvallend als verdedigend deed, was fantastisch", sprak zijn coach Dave Joerger. "Als Marc zo speelt is hij een grootheid, onze aanjager", vond ook Randolph.

Alle uitslagen:
New York - Detroit 108 - 96
Houston - Atlanta 115 - 121
Memphis - Miami 99 - 90 (na verlenging)
Oklahoma - Milwaukee 131 - 123
Denver - Cleveland 87 - 93

Gasol helpt Grizzlies aan winst op Heat
Gasol helpt Grizzlies aan winst op Heat (Foto: ANP)

Game of Thrones seizoen 6 verkent verleden en toekomst

In het zesde seizoen van Game of Thrones ligt er veel nadruk op tijd: het heden, het verleden en de toekomst. Dat maakte Isaac Hempstead-Wright, beter bekend als Bran Stark, bekend in een interview met Entertainment Weekly. Ook worden er vergelijkingen met de film Inception gemaakt.

Hempstead-Wright is een volledig seizoen uit de running geweest, nadat hij aan het einde van seizoen 4 de mysterieuze three-eyed raven ontmoette. Dat was niet zonder reden: Brandon moest leren om zijn paranormale gaven te beheersen met behulp van de three-eyed raven. Game of Thrones-showrunners David Benioff en Dan Weiss besloten dat het niet boeiend genoeg was om in seizoen 5 aandacht te besteden aan deze training. In hun uitleg vergelijken ze de kwestie met Star Wars' Luke Skywalker, die van een Jedi-newbie in The Empire Strikes Back in vrij rap tempo was veranderd in een volwaardige Jedi-master in Return of the Jedi.

Vanaf seizoen 6 is de kreupele helderziende weer helemaal terug. Hoewel er weinig details prijsgegeven worden, licht de jonge acteur wel vast een tipje van de sluier op. In eerdere seizoenen ving Bran al regelmatig een glimp op van een toekomstige gebeurtenis of een situatie uit het verleden, maar had hij nauwelijks controle over zijn gave. "In seizoen 6 ziet Bran cruciale gebeurtenissen uit het verleden, het heden en de toekomst en probeert hij deze als puzzelstukjes bij elkaar te leggen. Een beetje als een detective, haast alsof Bran van buitenaf naar de show kijkt. Hij ontdekt in dit seizoen pas echt hoe belangrijk zijn rol is in de Great War. Het is best wel 'Inception-achtig'", aldus Hempstead-Wright.

Game of Thrones seizoen 6 wordt vanaf april 2016 uitgezonden.

Brandon Stark in Game of Thrones seizoen 6 (Foto: HBO/Helen Sloan)
Brandon Stark in Game of Thrones seizoen 6 (Foto: HBO/Helen Sloan)

ESPN wil debat met kandidaat-voorzitters FIFA

De Amerikaanse sportzender ESPN heeft de vijf kandidaten voor het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond FIFA uitgenodigd voor een televisiedebat. Daarin mogen zij hun ideeën geven over toekomst van de door corruptieschandalen omgeven bond. De verkiezing van de opvolger van Sepp Blatter vindt plaats op 26 februari. De kandidaten zijn de Fransman Jérôme Champagne, de Jordaanse prins Ali bin al-Hussein, de Zwitser Gianni Infantino, de Zuid-Afrikaan Tokyo Sexwale en sjeik Salman bin Ebrahim al-Khalifa uit Bahrein.

Champagne bevestigde aan website Sporting Intelligence dat er op 29 januari in Londen een tv-debat zal plaatsvinden. Persbureau Reuters kon bij de andere kandidaten nog geen bevestiging krijgen. De Britse tv-zenders BBC en Sky probeerden voor de verkiezing in mei, gewonnen door Blatter, eveneens een debat te organiseren maar de Zwitser zelf hield dat tegen.

ESPN wil debat met kandidaat-voorzitters FIFA
ESPN wil debat met kandidaat-voorzitters FIFA (Foto: ANP)

Veel meer antimoslim-incidenten in Frankrijk

Het aantal keren dat islamitische instellingen of moslims het doelwit waren van vernielingen, aanslagen of mishandeling is in Frankrijk dit jaar verveelvoudigd. Het regeringscentrum dat racistische en antisemitische incidenten in kaart brengt, telde er al meer dan vierhonderd. Over 2014 registreerde dit centrum 133 gevallen. De stijging is erg groot en heel erg verontrustend, zei de chef van het centrum, Gilles Clavreul, tegen de krant Le Parisien.

De meeste incidenten volgden op de terroristische aanslagen die in januari en november in Parijs zijn gepleegd. Het is volgens de waarnemers niet alleen het aantal incidenten dat stijgt, maar ook de omvang van het geweld dat ermee gepaard gaat. Dat heeft ertoe geleid dat er inmiddels al circa duizend van de 2500 moskeeën of gebedsruimten door de politie worden bewaakt.

De Franse justitie probeert sinds de herfst met een speciale eenheid voor "de bestrijding van haat op het internet"de aanmoediging van het geweld te stoppen. Veel incidenten zouden verband houden met racisme en haat die via sociale media zijn verspreid.

Veel meer antimoslim-incidenten in Frankrijk
Veel meer antimoslim-incidenten in Frankrijk (Foto: ANP)

Directeur: nieuwe DA moet fors afslanken

Bij het nieuwe DA is waarschijnlijk plaats voor ongeveer twee derde van de ruim tweehonderd medewerkers van de centrale organisatie. Dat heeft directeur Henk Castelijns van de doorgestarte drogisterijketen laten weten op BNR Nieuwsradio. Hij hoopt het personeel binnen enkele weken meer duidelijkheid te kunnen geven.

"Er moet met man en macht gewerkt worden om daar een nieuw plan voor neer te zetten. Dat gaan we zo snel mogelijk doen", aldus Castelijns.

Dinsdag werden het distributiecentrum en het hoofdkantoor van DA failliet verklaard en kort daarna kwam het bericht naar buiten dat het retailbedrijf een doorstart maakt onder de vleugels van de Nederlandse Drogisterij Service, onderdeel van Holland Pharma. Dat was geen vooropgezette strategie, aldus Castelijns bij BNR. De directie van DA begon al een half jaar geleden met het praten met partijen om de mogelijkheden voor een doorstart te bekijken.

Castelijns blijft aan als directeur.

Directeur: nieuwe DA moet fors afslanken
Directeur: nieuwe DA moet fors afslanken (Foto: ANP)

Meer steun voor Vuurwerkmanifest

Een kleine twee weken na de start hebben zich al meer dan honderd organisaties en 4500 particulieren aangesloten bij het Vuurwerkmanifest. Het gaat onder meer om de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst, de Landelijke Huisartsen Vereniging, de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, het Koninklijke Nederlandse Geleidehonden Fonds en politieke partijen als de Partij voor de Dieren en 50PLUS.

Het online manifest voor een verbod op consumentenvuurwerk begon op 19 december en is een initiatief van achttien organisaties, waaronder het Nederlands Oogheelkundig Genootschap en Vision 2020 Netherlands van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Meer steun voor Vuurwerkmanifest
Meer steun voor Vuurwerkmanifest (Foto: ANP)

Metro en trams RET in 2017 zonder subsidie

Het openbaarvervoerbedrijf RET heeft in 2017 geen subsidie meer nodig om de metro en de tram in de regio Rotterdam te laten rijden. Dat is volgens de RET uniek voor Nederland.

De RET heeft geen financiële steun van de overheid meer nodig omdat het aantal reizigers in met name de metro sterk is toegenomen. Het aantal gebruikers van de metro steeg met 5 procent. Ook het lage zwartrijdpercentage zorgt volgens de RET voor extra inkomsten. Dit percentage is gedaald tot een historisch laag niveau van minder dan 1 procent. Voor de invoering van de OV-chipkaart en de toegangspoortjes in 2009 was dit percentage nog ruim 12 procent. Ook vanwege nieuw en schoon materieel stappen mensen volgens de RET vaker in de metro en tram.

Vooral op de metroverbinding tussen Rotterdam en Den Haag is het in de ochtendspits erg druk. In 2006 maakten nog geen 10.000 mensen per dag gebruik van deze metroverbinding, inmiddels zijn dat er volgens de RET ruim 40.000 per dag. Het bedrijf heeft de afgelopen week zes extra metro's gekocht om de drukte op te vangen.

Metro en trams RET in 2017 zonder subsidie
Metro en trams RET in 2017 zonder subsidie (Foto: ANP)

Harder werken levert Nederlander minder op

Nederlanders zijn sinds het uitbreken van de crisis in 2008 relatief minder gaan verdienen, maar de arbeidsproductiviteit is wel verder toegenomen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Een en ander heeft te maken met de hoge werkloosheid en het toenemende aantal flexwerkers en zelfstandigen. Daardoor hebben mensen die werken vaak weinig te eisen en ontbreekt bij werkgevers de prikkel om hun salaris op te schroeven.

Werknemers worden in ons land eigenlijk al jaren telkens iets productiever. Het was zelfs decennialang de belangrijkste motor van de economische groei. Terwijl de economie bleef groeien, werden er minder uren gewerkt. Dit werd mogelijk gemaakt door beter geschoold personeel, automatisering en efficiëntere productieprocessen.

Dip
Aan het begin van de crisis kende de productiviteit een incidentele dip, constateert het statistiekbureau. Bedrijven hadden in 2009 opeens minder werk om te doen, maar veel wilden of konden nog geen mensen ontslaan. Ze waren bang dat ze dan onvoldoende personeel over zouden houden voor als de economie weer zou aantrekken.

Na 2009 steeg de arbeidsproductiviteit met afgerond een procent per jaar. Dat is wel iets minder dan de jaren voor de crisis. Mensen zijn gecorrigeerd voor inflatie tegelijkertijd elk jaar ongeveer 0,1 procent minder gaan verdienen.

Kentering
Er lijkt zich inmiddels overigens weer een kentering af te tekenen. Vorig jaar is de reële beloning per werknemer weer een stuk aangetrokken, maar deze zit nog wel onder het niveau van 2008.

Het CBS wijst erop dat het met het oog op de vergrijzing belangrijk is dat de arbeidsproductiviteit ook in de toekomst blijft toenemen. Dan kan de economie ook komende jaren groei laten zien.

Harder werken levert Nederlander minder op
Harder werken levert Nederlander minder op (Foto: ANP)

Plofkip op veel plekken uit de schappen

Plofkip hoort waarschijnlijk vanaf 2016 tot het verleden. De drie grote supermarkten Albert Heijn, Jumbo en Lidl hebben laten weten begin volgend jaar plofkip uit de schappen te halen. "Bijna de helft van de Nederlandse kipconsumptie is hiermee in één klap plofkipvrij", meldt Wakker Dier. "Het is nog niet het welzijnsniveau dat we willen, maar wel een omslagpunt om bij stil te staan."

De supermarkten stappen over op een eigen type kip die wat betreft welzijn tussen plofkip en kip met één Beter Leven ster van de Dierenbescherming in zit. Albert Heijn en Lidl stappen 1 januari over, Jumbo volgt half februari. De overstap geldt alleen voor verse kip, niet voor bijvoorbeeld vleeswaren.

De kleinere ketens zoals MCD en Boon's Markt gaan ook vanaf begin volgend jaar de verse plofkip vervangen door hun Betere Kip, met dezelfde welzijnseisen als Jumbo. De meeste andere supermarktketens stappen later in 2016 over op de duurdere kip.

Hoeveel duurder de kip door deze stap gaat worden moet nog blijken.

Plofkip op veel plekken uit de schappen
Plofkip op veel plekken uit de schappen (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: droog en zonnig

We gaan een vrij zonnige dag tegemoet. Het blijft vrijwel overal droog en de middagtemperatuur is circa 9 graden, wat vrij aangenaam is voor de tijd van het jaar. De wind is gedraaid naar het zuidoosten en is matig boven land, en vrij krachtig aan de kust. Later op de avond neemt de kans op bewolking vanuit het westen toe. 

Zon op: 08.48 uur
Zon onder: 16.36 uur

Tijdens een wandeling van 14 kilometer eergisteren maakte qltel de onderstaande foto's. De eerste is van de rivier de Niers, en de tweede is van een oorlogskerkhof. 

Rivier de Niers (Foto: qltel)
Rivier de Niers (Foto: qltel)

Oorlogskerkhof (Foto: qltel)
Oorlogskerkhof (Foto: qltel)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
* In 2006 nam Sonja Barend na ruim veertig jaar televisie maken, afscheid van de televisie. 

* In 2006 werd Saddam Hoessein geexecuteerd. Hij werd om 04.00 uur Nederlandse tijd opgehangen. 

* In 1947 deed de Roemeense Koning Michael afstand van zijn troon. In een door hem afgelegde verklaring deed hij dit onder  druk van de communisten, 

* In 2006 zonk de Senopatie Nusantara in Indonesie. Bij de ramo kwamen honderden mensen om het leven. Overlevenden hebben zich op vlotten en in reddingsboeien in veiligheid gebracht. Na 9 dagen werd nog een vlot met 15 overlevenden opgepikt door een vrachtschip. 

.

Pataki maakt einde aan presidentskandidatuur

Opnieuw heeft een Amerikaanse presidentskandidaat zich teruggetrokken. Dit keer gaat het om oud-gouverneur George Pataki van de staat New York. Volgens de krant The Boston Globe heeft de 69-jarige Republikein dinsdagmiddag (lokale tijd) aan zijn aanhangers in New Hampshire laten weten dat hij zijn campagne staakt.

Een woordvoerder van Pataki wilde het nieuws aanvankelijk nog niet bevestigen, maar in de loop van dinsdagavond verscheen een 'speciale mededeling' van de oud-gouverneur van New York (1995 tot en met 2006). Hij vertrouwt erop dat Amerikanen de juiste persoon tot president verkiezen; iemand die mensen weet te verbinden.

Pataki kondigde zijn kandidatuur in mei van dit jaar aan. Toen zei hij nog dat het 'een hele zware klim tegen een steile berg' zou worden, maar 'dat heeft me in het verleden ook niet tegengehouden.' In de laatste peilingen onder Republikeinen in New Hampshire, waar Pataki het grootste deel van de tijd campagne voerde, kreeg de kandidaat 0 procent van de stemmen. Ook in nationale peilingen scoorde hij nauwelijks.

Volgens The Boston Globe lukte het de oud-gouverneur niet om voldoende geld voor zijn campagne bij elkaar te krijgen. Daarnaast heeft hij nooit meegedaan aan de grote debatten, maar moest hij genoegen nemen met debatten tussen kandidaten die laag scoorden in de peilingen. Dat zijn televisieoptredens waar minder kijkers op afstemmen.

De keuze van Pataki om te stoppen volgt op het besluit van de Republikeinse senator Lindsey Graham die vorige week bekend maakte zijn campagne voor het presidentschap te staken. Eerder staakten Scott Walker, Rick Perry en Bobby Jindal al de strijd. Er zijn nu nog twaalf Republikeinse kandidaten over.

Pataki maakt einde aan presidentskandidatuur
Pataki maakt einde aan presidentskandidatuur (Foto: ANP)

Molenaar: "De voetbaljongens hebben Cruijff laten stikken"

Keje Molenaar is niet te spreken over hoe Edwin van der Sar, Dennis Bergkamp, Wim Jonk en Marc Overmars Johan Cruijff bij Ajax hebben laten vallen.

De oud-voetballer was vanaf het eerste moment betrokken bij de revolutie die Cruijff bij Ajax voor ogen had. "Juist de mensen die op voorspraak van Johan zijn aangesteld, lieten hem vallen als een baksteen door niet alles in het werk te stellen om dit onderling op te lossen. Dat neem ik ze allemaal kwalijk", vertelde Molenaar tegen Voetbal International.

"Toen ik op televisie de laconieke reactie van Van der Sar hoorde naar aanleiding van het besluit van Johan om afscheid te nemen van Ajax, brak er iets bij mij. De voetbaljongens Van der Sar, Bergkamp, Jonk en Overmars hebben Johan gewoon laten stikken door het technische meningsverschil zo op de spits te drijven. Daarmee hebben zij de technische revolutie de nek omgedraaid en dat is buitengewoon spijtig."

Molenaar noem het cosmetica dat de raad va commissarrissen roepen dat het Plan Cruijff, ondanks het vertrek van Cruijff, nog gewoon doorgaat. "Ze gaan gewoon weer hun eigen weg. De rvc heeft het afgelopen jaar de invloed van Johan steeds verder afgebouwd."

Molenaar: "De voetbaljongens hebben Cruijff laten stikken" (Pro Shots / Jasper Ruhe)
Molenaar: "De voetbaljongens hebben Cruijff laten stikken" (Pro Shots / Jasper Ruhe)

Bos voelt zich snel thuis op baan

Theo Bos voelt zich al snel weer thuis op de baan. De vijfvoudig wereldkampioen, de laatste jaren actief op de weg, veroverde dinsdag in het sportpaleis van Alkmaar de Nederlandse titel op de sprint. Hij was in de finale te sterk voor Roy van den Berg. Bos besliste beide races in zijn voordeel. Hij won maandag ook al goud op de kilometer tijdrit.

Bos maakte maandag bekend dat hij zijn zinnen heeft gezet op de baanwedstrijden van de Oympische Spelen van Rio de Janeiro. Hij rekende in de halve finale van de sprint gedecideerd af met Jeffrey Hoogland, die het brons moest laten aan Matthijs Büchli.

Bij de vrouwen ging de sprinttitel naar Laurine van Riessen. Ze won beide duels van de finale met Elis Ligtlee. Kyra Lamberink en Haleigh Dolman kregen na een fotofinish allebei een bronzen plak.

Puntenkoers

Dylan van Baarle en Yoeri Havik prolongeerden hun Nederlandse titel op de puntenkoers. Het duo was oppermachtig in het sportpaleis van Alkmaar. De winnaars pakten 32 punten. Jesper Asselman en Nick Stopler moesten genoegen nemen met zilver en 21 punten. De achttien punten van Jorn Buning en Dylan van Zijl waren goed voor brons.

Op de individuele achtervolging bij de vrouwen ging het goud naar Kirsten Wild. Zij versloeg in een rechtstreeks duel Amy Pieters, die maandag juist de maat nam van Wild op de scratch. Wild was ruim een seconde sneller: 3.41,312 tegen 3.42,641. Judith Bloem pakte het brons.

Bos voelt zich snel thuis op baan
Bos voelt zich snel thuis op baan (Foto: ANP)

Leicester en City scoren niet

Leicester City mag zich niet meer koploper van de Premier League noemen. De verrassing van de hoogste Engelse competitie moest dinsdag genoegen nemen met een gelijkspel tegen Manchester City (0-0).

Leicester City heeft evenveel punten als Arsenal, dat maandag Bournemouth al versloeg (2-0). De ploeg van trainer Arsène Wenger beschikt echter over een beter doelsaldo. Manchester City bezet de derde plaats van de ranglijst, met drie punten minder dan Arsenal en Leicester City.

Manchester City was de betere ploeg in het volgepakte King Power Stadium. De bezoekers kregen ook de beste kansen op een zege. Raheem Sterling stuitte van dichtbij op doelman Kasper Schmeichel. Ook Sergio Agüero kon de Deense keeper niet passeren. Jamie Vardy had moeten scoren voor Leicester City. De topscorer van de Premier League verzuimde vlak voor rust een blunder van Fernandinho af te straffen.

Leicester en City scoren niet
Leicester en City scoren niet (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.