Sprinter Martina flirt met bobsleeën

Sprinter Churandy Martina overweegt een opvallende overstap in zijn carrière. De geboren Antilliaan richt zich tot en met de Olympische Spelen van 2020 volledig op atletiek, maar wil daarna mogelijk nog eens naar de Winterspelen als lid van een bobsleeploeg. "Het is nog een geheimpje, maar ik ga daarnaar kijken", onthulde Martina in het nieuwe KPN-sportprogramma Clubhuis 16 met de van hem bekende glimlach.

De houder van het Nederlands record op de 100 en 200 meter gaat komend jaar in Rio de Janeiro voor zijn vierde optreden op de Spelen. "Daarna wil ik er nog eentje doen, ik ben dan 36 jaar", zei hij aan tafel bij presentator Filemon Wesselink en oud-schaatser Mark Tuitert. "Ik ga misschien met Mark maar eens praten over de 'koude' Spelen. Als ik het doe, is dat in de bobslee. Eigenlijk te koud voor mij, maar ik ga het bekijken."

Diverse oud-atleten stapten aan het einde van hun carrière al over naar het bobsleeën, waar snelheid en explosiviteit essentieel zijn bij de start. De Amerikaanse Lauryn Williams is misschien wel het bekendste voorbeeld. Williams sprintte in 2004 naar zilver op de 100 meter en had in 2012 een aandeel in de olympische titel van de Amerikaanse estafetteploeg (4x100 meter). Twee jaar later, op de Winterspelen van Sochi 2014, pakte Williams zilver in de bobslee met Elana Mayers.

Martina gaat zelf de komende maanden eerst hard werken aan zijn start op de atletiekbaan. Hij doet daarom voor het eerst sinds 2010 weer mee aan het indoorseizoen, waar de goedlachse atleet zich vooral richt op de 60 meter. "Om daarop mee te kunnen, is de start heel belangrijk."

Sprinter Martina flirt met bobsleeën
Sprinter Martina flirt met bobsleeën (Foto: ANP)