Woedende Nys in de hekken gereden

De laatste veldrit van dit kalenderjaar heeft een flinke rel opgeleverd. Tweevoudig wereldkampioen Sven Nys werd tijdens de slotwedstrijd in Bredene van de weg gereden door Gianni Vermeersch. De 39-jarige Belg kwam aan de finish woedend verhaal halen bij zijn jonge landgenoot. "Je rijdt gewoon iemand de hekken in. Gebruik je verstand, snotneus!", brieste Nys, die daarna boos wegreed.

Toen de icoon van het Belgische veldrijden wat was afgekoeld, vertelde hij voor de camera van Sporza dat Vermeersch hem tijdens de laatste ronde bewust de hekken in had geduwd. De 23-jarige Belg probeerde de concurrentie af te stoppen voor zijn drie ploeggenoten die voorop reden. "Als dit onderdeel wordt van het veldrijden, zijn we ver van huis", mopperde Nys. "Als het niet op een sportieve manier kan, moet je thuisblijven."

Nys, bezig aan zijn afscheidstournee in het veld, was niet de enige die onderweg botste met Vermeersch. Andere renners klaagden in Bredene ook over de ploeggenoot van Dieter en Michael Vanthourenhout, de broers die als eerste en tweede eindigden. "Ik kan veel verdragen, maar op een gegeven moment loopt de emmer over en is het tijd om er een keer iets over te zeggen", verklaarde Nys zijn woede-uitbarsting. "Dit kon echt niet door de beugel. Het respect is ver te zoeken."

Na de harde woorden van Nys betuigde Vermeersch spijt via Twitter. "In mijn jeugdige onbezonnenheid in de slotronde iets te fel tekeer gegaan. Mijn oprechte excuses aan Sven Nys. Het was niet de bedoeling om hem ten val te brengen. Mijn respect voor de mens en crosser Nys blijft immens groot." De veteraan accepteerde die excuses. "Ik hoop dat je hier iets uit leert. Einde discussie!"

Woedende Nys in de hekken gereden
Woedende Nys in de hekken gereden (Foto: ANP)