FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 5 oktober 2015

Kim Kardashian geniet niet van zwangerschap

Kim Kardashian vindt zwanger zijn maar niets. "Ik geniet er helemaal niet van en snap niets van mensen die er wel van genieten", schrijft de 34-jarige realityster, die haar tweede kindje verwacht, volgens Amerikaanse media op haar website.

Kardashian vindt haar zwangerschap 'de ergste tijd van haar leven'. "Misschien komt het door het opzwellen, de rugpijn of gewoon de volledige mindf-k van hoe je lichaam groeit en niets meer past." Kim schrijft zich niet lekker te voelen in haar eigen vel.

De realityster kijkt niet uit naar haar bevalling en kraamtijd. "Mensen vertellen je niet over alle smerige dingen die gebeuren tijdens je zwangerschap en daarna. Wist je bijvoorbeeld dat je nog zo'n twee maanden een luier moet dragen?! LOL! Niemand vertelde mij dat! #SoSexy."

Desondanks geniet Kim volop van haar 2-jarige dochter North en ziet ze uit naar de ontmoeting met haar zoon. "Eerlijk waar, het is allemaal zo de moeite waard als je je baby in de armen kunt sluiten."

Kim Kardashian geniet niet van zwangerschap
Kim Kardashian geniet niet van zwangerschap (Foto: BuzzE)

Tot vier jaar geëist om beleggingsfraude

In de grote beleggingsfraudezaak bij vijftien vastgoedfondsen heeft het Openbaar Ministerie celstraffen tot vier jaar en werkstraffen geëist. De hoogste straf (vier jaar) moet de rechtbank in Utrecht gaan opleggen aan hoofdverdachte Hans J. uit Soest, vinden de aanklagers.

Onder zijn leiding waren ook zes andere verdachten betrokken bij het benadelen van rond de zevenhonderd inleggers. Die werden volgens de aanklagers voor in totaal 24 miljoen euro opgelicht. Met hun inleg zou onroerend goed in Duitsland worden aangekocht.

Het geld werd echter anders besteed dan beloofd. Zo werden er grote bedragen naar eigen rekeningen overgemaakt en van het ingelegde geld werden ook dure auto's gekocht.

Familieleden
Het OM stelt dat Hans J. ook zijn familieleden heeft meegetrokken. Zijn zoon moet voor zijn daden dan ook 2,5 jaar achter de tralies, vinden de aanklagers. Tegen zijn moeder en partner van Hans J., is 31 dagen cel geëist.

De zaak kwam aan het licht na aangifte van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Deze instantie houdt toezicht op de financiële markten.

Tot vier jaar geëist om beleggingsfraude
Tot vier jaar geëist om beleggingsfraude (Foto: ANP)

Doek valt voor TMF in Vlaanderen

Muziekzender TMF verdwijnt vanaf 1 november van het scherm in Vlaanderen. Dat meldt moederbedrijf Viacom International Media Networks (VIMN). In Nederland werd TMF al in 2011 opgedoekt, TMF Vlaanderen was de laatste zender die TMF nog had.

TMF Vlaanderen gaat plaatsmaken voor Comedy Central 24/7. Begin 2014 werd Comedy Central in Vlaanderen gelanceerd; het zond dagelijks 22 uur tot middernacht uit. Vanaf 1 november gaat Comedy Central 24 uur per dag, zeven dagen per week uitzenden. Viacom denkt dat Comedy Central ook in Vlaanderen veel potentieel heeft, net als in Nederland en de rest van de wereld.

In Nederland begon TMF in 1995 met het uitzenden van videoclips. Hoewel MTV de zender in 2001 overnam, bleef TMF met verschillende kanalen in de lucht tot 2011. TMF ging in 1998 van start in Vlaanderen, nadat de zender succesvol was gebleken in Nederland. In de beginjaren werden de uitzendingen in hetzelfde gebouw als TMF Nederland opgenomen.

Vraag naar comedy
Viacom zegt met de komst van Comedy Central in te spelen op de vraag naar meer comedy op tv. 'Jongeren kijken steeds meer naar tv-kanalen voor volwassenen en minder naar lineaire jongerenzenders. Comedy Central speelt hierop in en heeft alle content in huis om deze doelgroep te bereiken via haar tv-zender en haar online platformen', aldus Viacom. De beslissing om te stoppen met TMF heeft volgens Viacom geen gevolgen voor het personeel van de Vlaamse muziekzender.

Bekijk hier de superieure Xbox One elite-controller in actie

Het mag wat kosten, maar dan heb je ook wat. Microsoft komt aan het einde van deze maand met de elite-controller voor Xbox One. Op het YouTube-kanaal van Xbox is een filmpje verschenen waarin getoond wordt hoe belachelijk veel customization-opties je hebt met de controller en hoe je via de bijbehorende app alles naar eigen smaak kunt inrichten.

Instellen van minimale en maximale trigger-waarden, joystick-gevoeligheid, knoppentoewijzing, rugknoppen/paddles, verwisselbare D-pads, verwisselbare joysticks... The list goes on. De prijs is er ook naar: de controller moet maar liefst 150 euro kosten. Bekijk hieronder de uitleg van Xbox-teamlid Navin Kumar over het vernuftige stuk hardware.

Dieper verhaal in Call of Duty: Black Ops III

Activision heeft een trailer uitgebracht waarin de ontwikkelaar Treyarch in gaat op het verhaal van Call of Duty: Black Ops III. Ze gaan er prat op dat ze dit keer een donkere setting hebben met een dieper verhaal, als je wil.

Call of Duty: Black Ops III zit namelijk vol met verwijzingen die je kunt vinden en raadplegen om meer te weten te komen over de setting en waarom situatie en toestanden in de toekomst zo zijn geworden als ze in het spel zijn.

Call of Duty: Black Ops III komt 6 november uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc. De singleplayer-loze versie is ook te vinden op PlayStation 3 en Xbox 360.

Brad Bird reageert op flop Tomorrowland

Het was een van de grootste flops van deze zomer, Tomorrowland, of door een rechtenkwestie in Europa getiteld Project T. Regisseur Brad Bird heeft nu uiteindelijk gereageerd op het mislukken van zijn visie, in een interview met USA Today. 

"Tuurlijk was het een enorme teleurstelling voor mij", verklaarde hij. Daar voegde hij aan toe: "Ik denk alleen dat het eraan ligt dat de mensen niet helemaal door hebben gehad wat we met de film hebben willen laten zien en bereiken. Iedereen houdt van de ideeën die in films als Terminator 2, Road Warrior en Blade Runner, wij wilden graag de werelden daarachter laten zien. Het denkproces wat daarachter zit was voor ons een punt, want meestal is dat er maar opeens in de toekomst, zolang we er maar over na blijven denken dat dat alleen in die toekomst kan gebeuren".

De film, met in de hoofdrollen George Clooney en Hugh Laurie, wist nipt 200 miljoen dollar op te halen tegen een productiebudget van 190 miljoen dollar, en heeft daarmee een geschat verlies geleden van ongeveer 250 miljoen dollar aan niet terugverdiende promotiekosten. Bird laat het er echter niet bij zitten en is druk bezig met het vervolg op een film waarmee hij wel succes had, The Incredibles. Saillant detail: Bird liet de kans om Star Wars: Episode VII - The Force Awakens te regisseren schieten om Project T te regisseren.

Brad Bird op de set van Tomorrowland (Foto: SlashFilm)Brad Bird op de set van Tomorrowland (Foto: SlashFilm)

De leukste sporttweets van week 40

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. Vandaag zetten we die voor jullie op rij in deze rubriek. Veel leesplezier!

Een bijzondere vacature:

Ze hebben het goed voor elkaar in München:

De reactie van Lotus op de transfer van Romain Grosjean naar het nieuwe Formule 1-team van Haas:

Een kleine dartsdiscussie bij PSV:

Precies op de lijn:

Zo keken de volleybalheren vanuit Estland naar de dames in de finale van het EK:

Pijnlijk, de beelden zeggen alles:

Bij Heracles schrokken ze even, Afonso Alves (die ooit zeven keer scoorde tegen de club uit Almelo) is weer in Heerenveen:

Het ziet er wat koddig uit:

Max Verstappen werd afgelopen week 18 jaar oud:

Honkballer Brendan Rodgers werd op Twitter nogal lastig gevallen door mensen die dachten dat hij de ontslagen Liverpool-coach Brendan Rodgers was:

Whoops:

Diego Maradona kwam zijn landgenoten tijdens het WK Rugby steunen:

Shin Megami Tensei IV: Final aangekondigd

Nadat een Twitter-campagna haar doel heeft bereikt (het verzamelen van vijftienduizend tweets), heeft Atlus een nieuwe game aangekondigd. Het betreft hier Shin Megami Tensei IV: Final.

Het is nog niet geheel duidelijk wat deze game is. Het lijkt erop een soort ultieme versie te worden van Shin Megami Tensei IV, maar Famitsu geeft aan dat het om een compleet nieuwe game zou gaan met als sleutelwoord 'deicide'. De game komt in februari al uit in Japan, exclusief voor Nintendo 3DS.

Verdere informatie over Shin Megami Tensei IV: Final kunnen we verwachten op 11 oktober, via een NicoNico-livestream

Shin Megami Tensei IV: Final

Uitslagen tweede ronde BeNe-League ijshockey

De leuke start van de BeNe-league vorige week heeft zich doorgezet in de tweede week van de competitie. Sterker, in alle gespeelde wedstrijden van het afgelopen weekend vielen tenminste zeven doelpunten. Er werden in totaal acht wedstrijden gespeeld waarin totaal liefst 74 goals werden gemaakt.

Vrijdag
Op de vrijdag stonden drie wedstrijden op het programma. Nijmegen verloor opnieuw en heeft na drie wedstrijden nog geen enkel punt. De Devils verloren hun thuiswedstrijd tegen Leuven met 3-7. Hijs Hokij Den Haag won zoals verwacht van Turnhout Tigers, maar dat ging moeizamer dan men had gedacht. Tegen een verre van compleet Belgisch team werd er in de eigen hal met slechts 4-3 gewonnen. De Hagenezen domineerden wel de wedstrijd en Turnhout had slechts elf schoten op doel, waarvan er dus wel drie ingingen. De wedstrijd is hieronder terug te zien:

 

Olympia Heist-op-den-Berg en Eindhoven Kemphanen maakten er net als vorige week een spektakel van. In de overtime scoorden de Belgen uiteindelijk de winnende goal: 7-6.

Zaterdag

De meest in het oog springende wedstrijd van de zaterdag werd gespeeld in Zoetermeer. De Panters namen het daar op tegen de Amstel Tijgers. Na een feestelijke voorstelling van de spelers werd het publiek ook nog verwend met een leuke wedstrijd waar de thuisploeg aan het langste eind trok, 7-4. Cas Staps was de grote man bij Zoetermeer met vier goals. Enkele beelden en een nabeschouwing kun je hieronder bekijken:

(Bron: YouTube)

Heerenveen Flyers won simpel met 8-1 van het vermoeide Olympia Heist-op-den-Berg, wat een dag eerder ook al moest aantreden. Tony Demelinne scoorde ook hier vier doelpunten voor de thuisploeg. Tot slot won Tilburg Trappers met 3-5 bij Red Eagles Den Bosch en Phantoms Deurne met 1-6 bij Dordrecht Lions.

Zondag

De laatste wedstrijd van het weekend was in Eindhoven. De Kemphanen speelden daar tegen Bulldogs Luik. Na twee periodes was de stand nog in evenwicht (2-2), maar in een roerige laatste periode trok Luik de wedstrijd naar zich toe om uiteindelijk met 2-7 te winnen. Opvallend was dat de keeper van Eindhoven, Hamers, een matchpenalty kreeg opgelegd vanwege vechten. Hij zal een automatische schorsing van twee duels moeten uitzitten.

Stand poule A

# Team Gespeeld Punten Doelsaldo
1 Heerenveen Flyers 2 6 12-2
2 Zoetermeer Panters 2 6 12-4
3 Hijs Hokij Den Haag 2 6 13-8
4 HYC Herentals 2 3 6-5
5 Phantoms Deurne 3 3 12-12
6 Dordrecht Lions 2 2 6-10
7 Turnhout Tigers 2 1 7-9
8 Amstel Tijgers 1 0 4-7

Stand poule B

# Team Gespeeld Punten Doelsaldo
1 Bulldogs Luik 2 6 13-5
2 Leuven Chiefs 2 6 11-4
3 Eindhoven Kemphanen 3 4 15-19
4 Tilburg Trappers 2 3 6-7
5 Olympia Heist-op-den-Berg 3 2 13-23
6 Eaters Geleen 0 0 0-0
7 Red Eagles Den Bosch 1 0 3-5
8 Nijmegen Devils 3 0 6-19

Bekercompetitie

Op vrijdag was ook het eerste duel om de nationale beker. In Tilburg, met de deze week gecontracteerde keeper Oosterwijk in het doel, was Eaters Geleen de tegenstander. De doelman van het Nederlands team, die ritme moest op doen voor het Oberliga-team van de club, kon niet voorkomen dat Geleen een 2-1 achterstand in de laatste periode omboog in een 2-4 overwinning.

Tsipras belooft snelle uitvoer hervormingen

De recent herkozen Griekse premier Alexis Tsipras belooft vaart te maken met de hervormingen die zijn afgesproken met de internationale schuldeisers van Griekenland. Dat heeft hij maandag gezegd in het Griekse parlement.

Tsipras verklaarde dat dit "de enige weg" is voor het land om uit de economische crisis te komen. Griekenland heeft van de schuldeisers in totaal 86 miljard euro aan extra noodsteun toegezegd gekregen. Volgens Tsipras moet Griekenland zijn geloofwaardigheid terugwinnen. "De weg zal niet makkelijk zijn en we moeten op onze tanden bijten", zei de premier.

Hij hamerde wederom op een schuldenverlichting voor zijn land, onder meer via langere looptijden en lagere rentes. Dat zou een essentiële voorwaarde zijn om weer te kunnen groeien en toegang te krijgen tot de financiële markten, aldus Tsipras.

Lijst
Eerder op de dag werden de ministers van Financiën van de eurozone het eens over een lijst met maatregelen die Griekenland moet doorvoeren voordat meer geld wordt overgemaakt. Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem zei dat eventueel gepraat kan worden over maatregelen om de enorme schuldenberg van Griekenland te verlichten, maar dat er eerst nog een hoop dingen gedaan moeten worden.

Twee weken geleden won Tsipras met zijn partij Syriza de verkiezingen in Griekenland.

Tsipras belooft snelle uitvoer hervormingen
Tsipras belooft snelle uitvoer hervormingen (Foto: ANP)

Alkmaar krijgt AZC in oud belastingkantoor

Een voormalig belastingkantoor in Alkmaar gaat dienst doen als opvanglocatie voor asielzoekers. Dat laat de gemeente Alkmaar maandagavond weten in een persbericht. De asielzoekers komen nog niet meteen, het pand moet eerst een verbouwing ondergaan.

Samen met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft Alkmaar het besluit genomen, zo meldt Dichtbij.nl. Het oude belastingkantoor aan de Robonsbosweg wordt geschikt gemaakt als tijdelijke opvang voor drie jaar, met een maximum van zeshonderd plaatsen.

De asielzoekers komen niet op hele korte termijn naar Alkmaar. Het complex wordt eerst verbouwd tot een geschikte en leefbare opvangplek. De gemeente en het COA denken dat het pand rond de jaarwisseling gereed zal zijn. Dinsdagavond en op 28 oktober houdt de gemeente informatiebijeenkomsten.

Ook Alkmaar gaat asielzoekers opvangen
Ook Alkmaar gaat asielzoekers opvangen.

Geen microtransacties in Star Wars Battlefront

Veel grote titels, zoals Assassin's Creed en Metal Gear Solid, hebben tegenwoordig ondersteuning voor microtransacties. Hiermee kun je bijvoorbeeld sneller progressie boeken, mocht je niet veel tijd hebben om te gamen.

Star Wars Battlefront gaat deze trend echter niet volgen. In een interview met Gamespot heeft design director Niklas Fegraeus bevestigd dat er geen microtransacties aanwezig zijn. Alles wat je kunt kopen, doe je met een in-game valuta. Punten krijg je simpelweg door de game te spelen en uitdagingen te voltooien. 

Star Wars Battlefront verschijnt 17 november voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.


Familie weggejaagd door moslims

De ramen worden ingegooid, de kinderen worden gepest op school, bedreigingen... De hoeveelheid terreur en zorgvuldig georganiseerde discriminatie die de familie Hussain te verduren krijgt, liegt er niet om. Een deel van de islamitische gemeenschap van Bradford, een stad in Engeland, heeft veel moeite met de familie en laat er niets aan gelegen om dit ook te laten weten.

Wat heeft de familie Hussain gedaan voor de sociale uitsluiting, de vernielingen en het geweld? Hun 'misdaad' is dat ze zo'n tien jaar geleden de islam vaarwel hebben gezegd, ten faveure van een christelijke sekte, de Anglicaanse Kerk.

De vervolging begon al snel na de bekering. De buren, mensen van voornamelijk Pakistaanse afkomst, kregen lucht van het feit dat de Hussaini's afvalligen zouden zijn. De terreur begon onmiddellijk. In dezelfde buurt blijven wonen leek een onhoudbare situatie, dus verhuisde de familie uit arren moede naar een ander deel van de stad.

Dit hielp, totdat er in 2008 een documentaire over het lot van mensen die de islam verlaten hebben op de BBC te zien was. Vader Nissar had daar ook aan meegewerkt en in de buurt ging dit verhaal rond als een lopend vuurtje.

Daarna werd alles anders. De buurtgenoten wilden geen contact meer met ze. Het carpoolen om de kinderen naar school te brengen was voorbij en op het schoolplein kregen de kinderen van leeftijdsgenootjes te verstaan dat: "wij mogen van pappa en mamma niet meer met jullie omgaan. Want jullie zijn bekeerlingen".

Sociale uitsluiting was een feit. En alsof dat niet genoeg was, werden de kuffars slachtoffer van scheldpartijen, bedreigingen, er werden eieren gegooid en tot zes keer aan toe sneuvelde er een raam van de familieauto.

Nissar was een keer gearresteerd toen hij het euvele lef had om een keertje iets terug te zeggen tegen een van zijn belagers. Hij bracht 12 uur in een politiecel door en werd zonder aanklacht weer vrijgelaten.

De politie is al talloze malen opgebeld, maar de familie heeft het gevoel dat de wetsdienaren niet veel zin hebben om werk te maken van de religieuze intolerantie. Nissar voelt zich in de steek gelaten.

Ook de kerk bezoeken ze niet meer. De familie is ook zwaar teleurgesteld in de passieve houding van de kerkelijke gemeente. "Ze hebben niets voor ons gedaan", aldus een terneergeslagen Nissar. Een gesprek met een lokale imam liep ook op niets uit.

De man heeft zijn werk moeten opgeven vanwege de doorlopende lawine van ellende. Bij hem is depressie gediagnosticeerd, tezamen met een Posttraumatische Stressstoornis.

Ze gaan opnieuw verhuizen.

Burgemeester Haarlem doet Bloemendaal erbij

De gemeente Bloemendaal krijgt voorlopig geen nieuwe, definitieve burgemeester. Maandag is een nieuwe tijdelijke burgemeester aangesteld: Bernt Schneiders, die sinds 2006 burgemeester van Haarlem is. Hij moet de grote bestuurlijke problemen in de Noord-Hollandse gemeente aanpakken.

Het is op dit moment zo'n rommeltje in de gemeente Bloemendaal dat er zeker het komende jaar geen nieuwe definitieve burgemeester wordt aangesteld. Commissaris van de Koning Johan Remkes vindt dat de huidige situatie in de gemeente onvoldoende is om een procedure te starten voor de benoeming van een nieuwe burgemeester.

Remkes heeft Schneiders (PvdA) als waarnemer aangesteld. Schneiders moet proberen om een einde aan het 'gedoe' te maken. Onder meer het plaatselijke landgoed Elswoutshoek is al jaren bron van ergernis en geruzie in de raad. Eerder sneuvelde burgemeester Ruud Nederveen (VVD) naar aanleiding van die kwestie.

Waarnemer
Daarop werd een waarnemend burgemeester aangesteld. Aaltje Emmens (PvdA) moest een einde maken aan het gedoe in de raad. Maar eind september stapte ze op. Emmens kon door de sfeer niet meer goed functioneren. Een paar dagen na Emmens' vertrek stapte D66 uit de coalitie met VVD en GroenLinks.

Het was juist Emmens die in juli in opdracht van de commissaris een rapport opstelde over de situatie in de Bloemendaalse raad. Dat rapport spreekt van grote problemen, die al lang spelen en waaraan niet voldoende is gedaan: 'Een niet goed functionerende raad met ruwe omgangsvormen, machtspolitiek en dusdanig hinderlijke bemoeizucht richting colleges, dat deze 'zwak' zijn en onvoldoende bestuurlijke regie kunnen voeren.'

Gedoe Bloemendaal: geen nieuwe burgemeester
Johan Remkes:Voorlopig geen nieuwe burgemeester in Bloemendaal (Foto: ANP)

In EU 8 mln VW-diesels met sjoemelsoftware

Er zijn in de Europese Unie ongeveer 8 miljoen dieselwagens van Volkswagen met software waarmee kan worden gesjoemeld met de uitstootwaarden. Dat liet de grootste autofabrikant van Europa maandag weten.

Volgens Volkswagen gaat het om auto's met het type dieselmotor EA189 EU5 met een motorinhoud van 1,2, 1,6 en 2,0 liter. Wereldwijd is fraude gepleegd met circa 11 miljoen auto's van het Duitse autobedrijf, van verschillende merken zoals VW, Audi en Skoda.

Volkswagen heeft aangekondigd dat de betroffen auto's naar de garage worden teruggeroepen om ze van nieuwe software te voorzien.

In EU 8 mln VW-diesels met sjoemelsoftware
In EU 8 mln VW-diesels met sjoemelsoftware (Foto: ANP)

Wiebes: deel brievenbusfirma's zal verdwijnen

Een deel van de zogenoemde brievenbusfirma's zal de komende tien jaar uit Nederland verdwijnen. Dat is niet zo erg, want daar komen niet de grote belastinginkomsten vandaan. Het gaat ook niet om veel werkgelegenheid.

Dat zei staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) maandag. Hij reageerde op het besluit van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) om brievenbusfirma's harder aan te pakken. Dat zijn bedrijven die zich op papier ergens vestigen om belastingen elders te ontwijken.

Het plan van aanpak van de OESO is een uniek en heel belangrijk instrument om belastingontwijking tegen te gaan, aldus Wiebes. "Het is de grootste stap vooruit sinds tijden. Als alle landen de afspraken nakomen ziet geen land meer ongeoorloofd allerlei winsten naar het buitenland vertrekken. Dat is netjes."

Beter daglicht
Hij benadrukt het belang om alles samen te doen en niet eenzijdig. Anders gaat het gewoon om het verplaatsen van belastingontwijking en hele bedrijfstakken. "Daar schiet de wereld niets mee op."

Volgens Wiebes komt Nederland door de OESO-afspraken ook in een beter daglicht te staan. Door grotere transparantie kunnen andere landen nagaan dat de omstreden Nederlandse belastingafspraken met multinationals (de zogenoemde taxrulings) legaal waren. "Straks kan iedereen zien dat we daar de wet in volgen. We hebben niets te vrezen."

Wiebes: deel brievenbusfirma's zal verdwijnen
Wiebes: deel brievenbusfirma's zal verdwijnen (Foto: ANP)

The Flash-film vindt regisseur

Na een razendpopulaire TV-serie op de Amerikaanse zender CW was het een kwestie van tijd voordat DC Comics het tijd vond voor een film. De kogel is nu door de kerk en een regisseur is bezig met de afrondende gesprekken. Ook is er een releasedatum vastgesteld. Dit meldt The Hollywood Reporter.

Seth Grahame-Smith is de aangewezen man voor de klus volgens Warner Bros. Voor hem zal het zijn regiedebuut worden, na eerder bekend te worden als hitschrijver met onder andere Abraham Lincoln: Vampire Hunter en Pride & Prejudice & Zombies. Beiden zijn of worden tot film gemaakt. Smith is al in dienst bij Warner Bros., als een van de hoofdschrijvers van Lego Batman. Al eerder werd regisseursduo Phil Lord en Christopher Miller, bekend van de animatiehit The Lego Movie, het project aangeboden, maar die lieten het afweten. Zij kozen in plaats van The Flash voor de regie een Han Solo-film. Die film moet op 25 mei 2018 in de bioscopen gaan draaien.

Overigens was voor de hoofdrol al een acteur gecast; Ezra Miller, bekend van ondermeer Perks of Being A Wallflower, mag het rode pak met bliksemschicht aantrekken en moet vanaf 3 maart 2018 de Amerikaanse bioscopen invliegen. Zack Snyder zal de rol van uitvoerend producent vervullen. De acteur die de hoofdrol speelt in de serie, Grant Gustin, zal niet te zien zijn in de film. Hij mag zijn rol nog wel blijven vervullen in de serie en een toekomstige DC-serie, Legends of Tomorrow. Een Nederlandse releasedatum is nog niet bekendgemaakt.

The Flash (DC Comics)The Flash (DC Comics)

Aandacht voor gezondheid op dance-event

Tijdens het Amsterdam Dance Event (ADE) dat volgende week in Amsterdam plaatsvindt, is dit jaar extra aandacht voor de gezondheid en veiligheid van de honderdduizenden bezoekers. Ze krijgen onder meer voorlichting over de gevaren van drank- en drugsgebruik. De drugstestlocatie van Jellinek zit tijdelijk in de binnenstad en heeft ruimere openingstijden.

Danceliefhebbers kunnen op elke dag van het evenement, van woensdag 14 tot en met zondag 18 oktober, hun drugs testen op een speciale locatie aan de Keizersgracht. Verder wordt via websites, social media en het ADE-informatieboekje zowel in het Nederlands als Engels informatie verstrekt over veilig feesten.

Vorige week waarschuwde het Trimbos-instituut al voor levensgevaarlijke xtc-pillen die sinds enkele weken in omloop zijn. De tabletten, voorzien van een ADE-logo, kunnen extreem hoge doses MDMA bevatten.

Drugsgebruik
Tijdens ADE in 2014 kwamen drie bezoekers om het leven als gevolg van drugsgebruik. De gemeente liet maandag weten dat alle betrokken partijen hopen dat de komende editie zonder incidenten verloopt 'en dat de bezoekers van het evenement zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen gezondheid'.

Het inmiddels grootste clubfestival ter wereld bestaat twintig jaar. De organisatie verwacht dat er zo'n 365.000 bezoekers uit binnen- en buitenland afkomen op de driehonderd evenementen, waar ongeveer 2200 artiesten hun opwachting maken. De ruim tachtig deelnemende locaties mogen ook dit keer hun deuren langer openhouden, tot acht uur in de ochtend. Hierover zijn afspraken gemaakt met onder meer de politie, het Openbaar Ministerie, de GGD en de organisatoren.

Aandacht voor gezondheid op dance-event
Aandacht voor gezondheid op dance-event (Foto: ANP)

Vrouw masturbeert op vol strand

Sommige vrouwen kennen helemaal geen schaamte. Zo besloot een topless vrouw onlangs op een overvol strand de hand aan zichzelf te slaan.

Het filmpje blijkt te zijn gemaakt op het strand van Nerja, in de Spaanse streek Andalusië. Daar steekt de vrouw in kwestie haar hand tussen haar benen.

Vervolgens brengt zij zichzelf in haar gele bikinibroekje tot een hoogtepunt. Ten overstaan van een groot publiek, inclusief kinderen.


De bewuste beelden. NSFW, uiteraard...

PlayStation 4-prijsdaling waarschijnlijk ook in VS

De Noord-Amerikaanse discountwinkel Target heeft zijn game-hub geupdatet om een mogelijke prijsdaling te onthullen. De webshop zette een prijs online van $349,99 voor een PlayStation 4 inclusief de Nathan Drake Collection.

Hoewel onbevestigd, spreekt de afbeelding boekdelen en bovendien zag menigeen dit al aankomen. Enkele weken geleden kondigde Sony al een prijsdaling aan voor de Japanse markt. Iets daarna was het notabene Xbox-baas Phil Spencer die aangaf een prijsdaling te verwachten in Noord-Amerika, mogelijk vlak voor de feestdagen.

De PlayStation 4-console kwam eind 2013 op de markt in de Verenigde Staten voor een prijs van $400 en heeft dat sindsdien altijd gekost. Ter vergelijking, Xbox One was op launch $500 inclusief Kinect, maar zakte later naar $400 en later nog eens naar $350 voor de console zonder Kinect-camera. Het is natuurlijk te hopen dat dergelijke ontwikkelingen zo snel mogelijk overvliegen naar Europa.

Het volgende grote evenement waar Sony aanwezig zal zijn is de Paris Game Show later deze maand. het is vanzelfsprekend dat er dan nieuwe zaken aangekondigd gaan worden, dus wie weet is dit daar een van.

FA dreigt Mourinho te straffen

Trainer José Mourinho dreigt door de Engelse voetbalbond FA gestraft te worden voor wangedrag na de verloren wedstrijd tegen Southampton (1-3) op Stamford Bridge. De Portugese coach is aangeklaagd, omdat hij zich in de pers negatief heeft uitgelaten over de scheidsrechters die het duel leidden.

Na het verlies op zaterdag zei de trainer tegen Sky Sports dat scheidsrechters bang zijn om strafschoppen te geven aan Chelsea. Mourinho meende dat zijn team twee penalty's had moeten krijgen. "En als de FA me wil straffen, dan mogen ze me straffen. Andere managers straffen ze niet. Ze straffen mij."

Mourinho staat door de slechte resultaten van Chelsea onder zware druk. De titelverdediger uit Londen heeft na acht wedstrijden nog maar acht punten en staat op de zestiende plaats in de Premier League.

FA dreigt Mourinho te straffen
FA dreigt Mourinho te straffen (Foto: ANP)

Blind: "Geen Ajax-bril bij keuze selectie"

Bondscoach Danny Blind heeft vanavond gereageerd op de kritiek met betrekking tot zijn selectiebeleid. Het wordt hem verweten te veel naar spelers van Ajax te kijken en daarbij andere ploegen te negeren.

"Verhalen dat ik Ajax-bril op zou hebben bij selectie zijn onzin. Elke bondscoach probeert de beste spelers te selecteren", liet Blind tijdens het perspraatje weten. "Bij Ajax lopen op dit moment gewoon meer spelers die voor Oranje in aanmerking komen dan bij PSV en Feyenoord."

Aanleiding voor de discussie is onder meer het wegvallen van Davy Klaasen. Vervolgens gingen de namen van Davy Pröpper en Jorrit Hendrix rond, maar zij werden gepasseerd ten faveure van Riechedly Bazoer. "Klaassen is aanvallende middenvelder. Daarvoor kwam Hendrix dus niet in aanmerking als vervanger. Als vervanger is voor Bazoer gekozen. Afgelopen periode vonden we hem beter dan bijvoorbeeld Pröpper", verantwoorde Blind zijn keuze.

Daarnaast had Blind ook graag de beschikking gehad over Hakim Ziyech. Aan het begin van het seizoen speelde hij volgens Blind nog niet zo goed, maar op dit moment zou hij zeker in de voorselectie gezeten hebben. Achteraf bleek dit niet meer nodig te zijn, aangezien de speler van FC Twente voor Marokko koos.

Zack Snyder brengt Watchmen naar TV

Je zou denken dat Zack Snyder wel genoeg helden heeft om zich mee bezig te houden, als gezinshoofd van de DC Extended Universe-familie. Hij is niet alleen verantwoordelijk voor de regie van het volgend jaar te verschijnen Batman v Superman: Dawn of Justice, maar zal ook de twee Justice League-films regisseren. Bovendien is hij nauw betrokken bij het vormen van de wereld tussen de films, waarin andere heldenfilms van andere filmmakers geplaatst zullen worden. Maar toch neemt hij er nog wat werk bij: volgens Collider is hij bezig met een tv-versie van Watchmen.

Watchmen is een twaalfdelige comic die verscheen in 1986 en 1987, geschreven door Alan Moore en getekend door Dave Gibbons. De comic wordt al jaren gezien als één van de beste uit de geschiedenis van het medium en werd in 2009 met succes door Snyder verfilmd. Het was voor hem de tweede keer dat hij een DC comic verfilmde (na 300) en de film is waarschijnlijk een grote factor geweest in het feit dat hij werd gekozen om Man of Steel te regisseren. Nu is hij echter weer terug bij Watchmen; hij heeft gesprekken gevoerd met HBO over een tv-serie gebaseerd op de door Moore en Gibbons gecreëerde wereld.

Het is niet duidelijk of de serie als doel heeft het verhaal opnieuw te vertellen, of dat er een mogelijkheid wordt gezocht om de prequelcomics te verfilmen. Deze verschenen in 2012 onder de verzameltitel Before Watchmen en werden geschreven en getekend door een brede variëteit aan comic-makers. In het huidige tv-landschap, waar bij meerdere Amerikaanse omroepen, alsmede op de streamingdienst Netflix, verfilmingen van comics opduiken, is immers een hoop mogelijk. Daarnaast ziet HBO het einde van hun grootste hit Game of Thrones aan de horizon, en is de zoektocht naar een sterke vervanger die veel verhalen kan vertellen in volle gang.

In een reactie van HBO op het nieuws werd het bovenstaande helaas nog niet veel duidelijker: "Er zijn gesprekken gevoerd over Watchmen, maar we hebben geen aanvullende informatie en er zijn ook nog geen afspraken gemaakt," aldus een woordvoerder tegen Collider. We volgen het nieuws als het zich ontwikkelt.

Watchmen

Google moet gegevens afstaan aan BREIN

Google moet aan stichting BREIN de persoonsgegevens geven van iemand die illegale e-books verkocht via Google Play. De rechter in Den Haag heeft dat maandag bepaald.

BREIN had een kort geding aangespannen tegen internetbedrijf Google. Volgens de rechter heeft BREIN laten zien dat sprake is van inbreuk op auteursrechten door de verkoop van e-books van onder meer Harry Mulisch, John Grisham en Tommy Wieringa tegen een prijs van slechts 2,21 euro.

BREIN is een stichting die strijdt tegen piraterij op internet. Volgens de rechters is er voor BREIN geen andere manier om de verkoper, alleen bekend onder de naam Flâmanca Hollanda, te achterhalen dan via de gegevens die Google heeft.

Google moet gegevens afstaan aan Brein
Google moet gegevens afstaan aan BREIN (Foto: ANP)

Robben terug op Bayern-training

Arjen Robben heeft de groepstraining bij Bayern München hervat. De aanvaller heeft de volledige oefensessie meegedaan.

De 31-jarige Robben raakte onlangs in de EK-kwalificatiewedstrijd tussen Nederland en IJsland geblesseerd aan zijn lies en stond sindsdien buiten spel. Maandag nam hij echter weer deel aan de groepstraining.

De Oranje-international trainde volledig mee en deed dus niet alleen mee aan de loopoefeningen, maar ook de onderdelen met de bal. Het lijkt erop dat Robben een prima terugkeer kende, want hij ging pas als laatste van het veld af.

Bondscoach Danny Blind selecteerde zijn aanvoerder niet voor de komende duels van Oranje tegen Kazachstan (zaterdag 10 oktober) en Tsjechië (dinsdag 13 oktober). Het is de bedoeling dat Robben het weekeinde daarna (17 oktober) weer minuten kan maken.

Mocht Oranje erin slagen om derde te worden in de groep, dan wachten er in november twee play-offwedstrijden tegen een andere nummer drie. Tegen die tijd is Robben naar verwachting weer fit en zal hij bij Oranje kunnen aansluiten.

MaandagMetaal #13 Keihard de nieuwe week in!

MaandagMetaal Banner (Foto: LompeHork)

Klik HIER voor de voorgaande delen.
Klik HIER voor alle tracks die voorbij zijn gekomen.

Heb jij ook vette tracks en wil je deze delen? Plemp ze in de reacties!
Zo creëren we samen 1 grote shitload aan metal! 

Dit zijn ze voor deze week! 

---

Black Sabbath - Paranoid

---

Agent Steel - The Day At Guyana

---

Nonpoint - Mindtrip

---

Caliban - It's Our Burden To Bleed

 ---

Megadeth komt 'binnenkort' met hun 15e studio album, de naam is nog niet bekend. Wel hebben ze 1 track alvast op YouTube gegooid zodat we in ieder geval wát hebben. Het is het eerste nieuwe materiaal wat ze laten horen sinds 2013 (Super Collider). 

Laat maar komen!

Megadeth - Fatal Illusion 

---

Succes deze week en tot de volgende!

Admiral Ackbar keert terug in Star Wars

Een van de bekendste bijfiguren uit de originele Star Wars-trilogie, Admiral Gial Ackbar, zal opnieuw te zien zijn in aflevering zeven van de ruimtesaga. Dat werd bevestigd door acteur en poppenspeler Tim Rose.

Rose speelde het personage in Episode VI: Return of the Jedi. De admiraal was een hooggeplaatste militair voor de Rebel Alliance, maar is de laatste jaren vooral bekend geworden van de internetmeme "It's a trap!" gebaseerd op deze uitspraak die hij deed tijdens de Battle of Endor. Hoewel de stem van Ackbar werd ingesproken door Eric Bauersfeld, was Rose verantwoordelijk voor de bewegingen en bediening van het pak. Volgens Rose was de geheimhouding "frustrerend," maar hij is dolblij weer het pak te mogen dragen, zo verklaarde hij aan een Australische website. Dit ondanks de barre omstandigheden die hij ondergaat tijdens het dragen van het pak.

"Er is een uniek soort masochist voor nodig om dit überhaupt te willen doen," aldus Rose over hoe het pak zijn zicht en gehoor vermindert, het lastig ademen is tijdens het dragen van het pak en het vooral erg warm is daarbinnen. "Maar het plezier zit 'm in het leuke van animatronics, en dat is het schuimrubber, iets levenloos, nemen en mensen laten denken dat het leeft." Volgens de artiest denken velen onterecht dat iedereen wel in zo'n pak kan gaan zitten om hetzelfde resultaat te krijgen, maar is elke poppenspeler uniek in zijn interpretatie.

Volgens Rose kunnen fans van de originele trilogie verwachten dat The Force Awakens de verwachtingen waarmaakt. "Als je een fan was van de originele drie, zul je deze film willen doodknuffelen," aldus Rose. "Verwacht een buffet van mensen waar je van houdt."

Star Wars: Episode VII - The Force Awakens is in de Nederlandse bioscopen te zien vanaf 16 december.

Admiral Ackbar
It's a trap!

Vlekkeloze Destiny-raid in King's Fall

Destiny's nieuwste, moeilijkste uitdaging is King's Fall, de raid die onderdeel uitmaakt van de Taken King-uitbreiding. Het vereist een volledig fireteam van zes guardians die als een geöliede machine samenwerkt. Het is een team gelukt om de raid in iets meer dan een uur uit te spelen, zonder sterfgevallen, wat een uitzonderlijke prestatie is.

Het was Destiny-clan Respect the Physics die het voor elkaar kreeg om zonder dood te gaan de raid tot een goed einde te brengen in een uur en dertien minuten. Er zitten enkele zenuwslopende fragmenten in, zoals op 1 uur, 11 minuten en 9 seconden, wanneer een speler zichzelf bijna van kant maakt door het gebruik van Touch of Malice. Voor fans is dit zeker het kijken waard. Vanzelfsprekend bevat het filmpje spoilers voor wanneer je de map nog niet kent.

Destiny: The Taken King kwam op 15 september uit. In onze review is te lezen hoe deze uitbreiding de gehele game nieuw leven inblaast.

Kalf-winnaar Gluckauf in tientallen zalen

Gluckauf, met vier Gouden Kalveren vrijdag de grote winnaar op het Gala van de Nederlandse film, draait vanaf donderdag opnieuw in 22 bioscopen door het hele land. Dat heeft distributeur September Films maandag gemeld.

Gluckauf vertelt over de verstikkende relatie tussen een werkloze mijnwerker en zijn zoon. Het drama sleepte vier Gouden Kalveren in de wacht, waaronder die voor beste film en beste regie (Remy van Heugten). De hoofdrollen worden gespeeld door Bart Slegers en Johan Leysen.

De film draaide eerder al in de Nederlandse bioscopen maar trok toen slechts 17.000 bezoekers. Ook op Twitter lieten veel mensen weten na de prijzenregen heel nieuwsgierig te zijn naar de film. "Op deze manier willen we mensen alsnog de kans geven de film op een groot doek te gaan zien", aldus een woordvoerster van de distributeur. De bioscopen hebben zichzelf bij September Films gemeld met het verzoek voor een nieuwe release.

Gluckauf is inmiddels ook al op diverse buitenlandse festivals in de prijzen gevallen.

Kalf-winnaar Gluckauf in tientallen zalen
Kalf-winnaar Gluckauf in tientallen zalen (Foto: BuzzE)

Kravitz heeft lastig publiek in Guitar Hero Live

Lenny Kravitz en James Franco nemen het tegen elkaar op in Guitar Hero Live op de muziek van Rival Sons. Ze spelen de nieuwe game-mode met echt publiek en echte reacties.

Guitar Hero Live bevat twee nieuwe modi, waaronder een first-person-modus waarin je op het podium staat als de ster van de show. Je ziet de reacties van het publiek, hoe goed of hoe slecht je speelt. Het spel bevat ook GHTV. De 24-uurs speelbare muziek'zender' laat gamers meespelen met een voortdurend bijgewerkte verzameling van officiële video's, van de nieuwste releases tot favoriete hits.

Guitar Hero Live is vanaf 23 oktober 2015 beschikbaar op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en Wii U.

Videoclip Bond-theme vrijgegeven

Zojuist is op het YouTube-kanaal van Sam Smith de videoclip voor de themesong van de Bondfilm SPECTRE geplaatst. Dit meldt Empire.

In de clip zijn diverse stukjes uit de film gemonteerd, met onder andere Monica Belucchi en Lea Seydoux in de rol van Bondgirl, die vallen voor de charmes van de wereldberoemde geheim agent.

Spectre is de naam van de geheime criminele organisatie die 007 moet gaan uitschakelen naar aanleiding van een mysterieuze missie uit het verleden. Hierbij wordt hij opnieuw geholpen (en misschien soms zelfs tegenwerkt) door M, Q en de bovengenoemde verleidelijke Bondgirls. 

SPECTRE gaat op 28 oktober in première in Amsterdam, hier zullen ook Dave Bautista (Mr. Jinx) en Bondgirl Lea Seydoux aanwezig zijn en zich over de rode loper begeven.

Cocu: "Contact gehad met bondscoach"

PSV-hoofdtrainer Phillip Cocu heeft aangegeven dat hij inmiddels (indirect) contact heeft gehad met bondscoach Danny Blind over het selectiebeleid.

Volgens de coach zocht de keuzeheer van Oranje maandag contact. “Wij waren aan het trainen, toen heeft hij mij gebeld en een bericht achtergelaten of ik contact wilde opnemen. Dat heb ik gedaan", zegt Cocu in gesprek met PSV TV.

"Ook al herken ik een nummer niet, als er een bericht wordt achtergelaten dan bel je altijd terug. Ik sta altijd open om te overleggen met de bondscoach om door te nemen hoe de spelers ervoor staan. Uiteindelijk is de beslissing aan de bondscoach of hij wel of geen vragen heeft."

Geen problemen

“Ik heb er ook geen problemen mee als hij niet belt, maar in contact komen met elkaar is niet al te moeilijk, lijkt mij. Dat contact is er ook maandag geweest. Ik denk dat het goed is dat we elkaar even gesproken hebben."

Cocu vindt dat het 'contact-item' inmiddels wel erg is opgeblazen in de vaderlandse media. "Het gaat uiteindelijk om het voetbal. Het lijkt mij belangrijk dat het Nederlands elftal de focus op het voetbal heeft, want er komen twee hele belangrijke kwalificatiewedstrijden aan."

Orsinium is tweede DLC-pack voor Elder Scrolls Online

Bethesda lanceert vandaag een trailer van Orsinium, de nieuwe uitbreiding van The Elder Scrolls Online: Tamriel Unlimited. De uitgever geeft meteen ook meer details over deze tweede DLC-pack.

Orsinium, het voorouderlijke thuis van de Orcs, wordt diep binnen de Wrothgar Mountains heropgebouwd en King Kurog heeft een oproep verstuurd waarin hij de hulp inroept van onverschrokken avonturiers om te helpen bij de wedergeboorte van Orsinium. De DLC-gamepack van The Elder Scrolls Online: Tamriel Unlimited neemt de speler mee in de bergen van Wrothgar, en natuurlijk naar de hoofdstad van de Orcs, om plots en counter-plots te ontrafelen en nieuwe vijanden en bondgenoten tegen het lijf te lopen. Orsinium, het grootste gamepack van de MMO tot nu toe, herbergt onder andere een nieuwe zone om te verkennen, nieuwe quests en mysteries, een singleplayer arena en nieuwe publieke dungeons.

Met meer dan 20 uur aan content lanceert Orsinium op pc en Mac op 2 november, op Xbox one op 17 november en op 18 november op PlayStation 4. Orsinium zit inbegrepen in alle actieve Elder Scrolls Online Plus-lidmaatschappen en zal verkrijgbaar zijn voor 3.000 crowns via de Crown Store. Pc-spelers kunnen Orsinium vanaf nu testen via de Public Test Server.

Onderzoek aanklager naar Kramer

Mogelijk wordt Feyenoord-spits Michiel Kramer geschorst naar aanleiding van een vooral tegen De Graafschap, met Ted van de Pavert als lijdend voorwerp. De KNVB heeft laten weten dat de openbaar aanklager een onderzoek gaat instellen naar een incident waarbij de aanvaller de verdediger van de formatie uit Doetinchem zou hebben geslagen.

Van de Pavert zelf had na afloop van de confrontatie voor de camera’s aangegeven dat hij door de Feyenoord-nieuweling in zijn gelaat was geraakt. "Kramer had een rode kaart moeten krijgen. Hij sloeg in mijn gezicht", luidde het statement van de mandekker.

Giovanni van Bronckhorst, de oefenmeester van Feyenoord, wilde zondagavond niks kwijt over het cruciale moment, omdat hij niks zou hebben gezien. "Of ik bang ben dat Kramer mogelijk wordt geschorst? Nogmaals: ik heb nog niets teruggezien. Het is verder aan de KNVB."

Ook scheidsrechter Danny Makkelie had niks vernomen van de vermeende misdraging, waardoor nu een onafhankelijke aanklager met een oordeel zal moeten komen op basis van (nieuwe) bewijslast.

Pedofiele stiefvader na twintig jaar opgepakt

Een man is na twintig jaar opgepakt voor het seksueel misbruiken van zijn stiefkinderen. Deze zieke geest is aan de gang gegaan toen zijn stiefdochters de leeftijd van vier hadden. De dochters zijn twintig jaar later op zoek gegaan naar de man en moesten even schrikken van wat ze ontdekten.

Jaren later volgde een scheiding tussen de ouders. De stiefvader werd opgepakt voor een ander misdrijf en kreeg een celstraf van drie jaar. Het contact werd daardoor verbroken en er werd nooit meer over gesproken. 

Een van de dochters vertelt dat de stiefvader tot alles toe in staat was om hen tot de seksuele handelingen te dwingen. Als ze niet meewerkten, dan vermoordde hij de konijntjes voor de ogen van de kinderen of dan kregen de kinderen geen eten totdat ze de man oraal bevredigden.

De zussen wisten niet dat ze alle drie slachtoffer zijn geweest van de zieke praktijken van de stiefvader. Toen de zussen de gebeurtenissen aan elkaar hadden verteld, kwam al gauw het idee om de man te gaan zoeken en door de politie te laten oppakken. Onder een valse naam hebben de dochters contact proberen te maken, maar al gauw had de stiefvader door wie ze waren. Na het bericht dat de zusjes stuurde, kregen zij een reactie van een zogenaamde dokter die beweerde dat de persoon in kwestie niet meer zou leven.

De zussen ontdekten ook dat hij op dat moment in Botswana (Afrika) woont met een andere vrouw. Ze deden aangifte tegen de stiefvader, maar het duurde nog drie jaar voor hij kon worden opgepakt. Pas toen hij een nieuw paspoort aanvroeg en dat in Groot-Brittannië moest ophalen, kon de man worden opgepakt. De man is veroordeeld tot een celstraf van twaalf jaar.  

Steven Moffat reageert op petitie Doctor Who-fans

Steven Moffat heeft een reactie naar buiten gebracht naar aanleiding van een petitie die een groep Doctor Who-fans zijn gestart. Dit artikel kan spoilers bevatten voor seizoen 9. Wees gewaarschuwd!

In seizoen 9 is het namelijk niet meer de Sonic Screwdriver die de Doctor helpt in de meest benarde situaties, maar zijn Sonic Sunglasses vervullen vanaf nu die taak. Daar zijn een aantal Whovians het niet mee eens en zijn dan ook een petitie gestart om de Screwdriver weer terug in de serie te krijgen.

Moffat zegt in een interview: "soms moet je rebels zijn en accepteren dat je verguisd zal worden. Het is gewoon fun om dat te zijn, een beetje stout. Ik ben er zeker van dat de Screwdriver ooit weer terugkomt, maar voor nu, we konden het doen; waarom dus niet?" . Op dit moment is de petitie al door meer dan 1700 mensen ondertekekend. De volledige reactie van Moffat is hier te bekijken. 

Volgende week zaterdag is het tijd voor een nieuwe aflevering van Doctor Who, zonder de Sonic Screwdriver, maar met de Sonic Sunglasses.

Steven Moffat op de set van Doctor WhoSteven Moffat op de set van Doctor Who (Foto: BBC)

Tweede kraan Alphen geborgen

Bergers hebben maandag in Alphen aan den Rijn de tweede van de twee hijskranen geborgen die op 3 augustus waren omgevallen. Eerst is de mast van de onderwagen losgesneden. Vervolgens zijn beide onderdelen op een ponton op de Oude Rijn getakeld. Volgens een woordvoerster van de Zuid-Hollandse gemeente is de operatie zonder incidenten verlopen.

Afgelopen vrijdag al was de eerste hijskraan geborgen. Dinsdag wordt geprobeerd het contragewicht van de Koningin Julianabrug uit de Oude Rijn te bergen. Woensdagochtend om 07.00 uur wordt volgens de planning een begin gemaakt met de berging van het loodzware nieuwe brugdeel. Toen op 3 augustus geprobeerd werd dat nieuwe beweegbare deel in de brug te plaatsen, ging het mis. De twee kranen kantelden, met een enorme ravage in het centrum van Alphen tot gevolg.

Tweede kraan Alphen geborgen
Tweede kraan Alphen geborgen (Foto: ANP)

Chelsea: "Staan achter Mourinho"

Chelsea heeft maandag in een statement laten weten dat zij nog volledig achter manager José Mourinho staan. De Londense formatie verloor dit weekend voor de vierde keer dit seizoen. Vorig jaar werd de Britse grootmacht nog met overmacht kampioen van de Premier League. Van die succesploeg lijkt weinig meer van over.

In het statement laat Chelsea op de clubwebsite het volgende weten: "Zoals José zelf ook al heeft gezegd, zijn de resultaten op dit moment niet goed genoeg en zullen de teamprestaties moeten verbeteren. Ondanks alles denken wij dat hij de juiste manager is om alles weer op de rails te krijgen en geloven we dat het team over kwaliteit genoeg beschikt om dit te bewerkstelligen."

Momenteel bezetten The Blues de 16e plek op het hoogste niveau in Engeland. Zaterdag 17 oktober hervat Chelsea de competitie thuis tegen Aston Villa, dat met vier punten uit acht duels een nog slechtere start kent door op een degradatieplek te staan.

Jihadverdachte Oussama C. op vrije voeten

Opnieuw komt een belangrijke verdachte in het Haagse jihadproces op vrije voeten. De rechtbank in Den Haag heeft maandag bepaald dat Oussama C. dinsdag uit voorarrest wordt vrijgelaten, laat zijn advocaat Michiel Pestman weten.

De jonge C. (19) uit Den Haag heeft ruim een jaar vastgezeten en mag de uitspraak in vrijheid afwachten. Hij wordt verdacht van ronselen voor de gewapende terroristische strijd, opruiing tot terroristische daden en deelname aan een criminele (terroristische) organisatie. C. gaf onder meer lezingen aan jongeren.

C. behoorde samen met medeverdachten Azzedine C. (33), alias Abou Moussa, en Rudolph H. tot de bekende gezichten onder de moslimjongeren in Den Haag die met straatprotesten de aandacht trokken. Van de drie zit vanaf dinsdag alleen Azzedine C. nog vast. Twee weken geleden werd de bekeerling Rudolph H. (25) uit voorarrest vrijgelaten.

Propagandafilm

In het Haagse jihadproces staan tien mensen terecht. Dinsdag buigt de rechtbank zich over drie Syriëgangers. Hatim R., Soufiane Z. en Anis Z. zijn dan ook niet aanwezig. Volgens mediaberichten is Soufiane Z. zelfs omgekomen, maar het Openbaar Ministerie is daar niet van overtuigd. Z. kreeg bekendheid met de propagandafilm Oh, Oh, Aleppo, over de strijd in die Syrische stad.

Het proces bij de rechtbank Den Haag wordt gehouden in de extra beveiligde rechtszaal 'de bunker' in Amsterdam. Op 3 december doet de rechtbank uitspraak.

Jihadverdachte Oussama C. op vrije voeten
Jihadverdachte Oussama C. op vrije voeten (Foto: ANP)

Berlijn: Russische doelen ongeloofwaardig

Duitsland laat er geen misverstand over bestaan: de verklaring van de Russen over de doelen die hun luchtmacht bombardeert, is ongeloofwaardig. ,,We vinden het belangrijk als woorden en daden met elkaar overeenstemmen", zo zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Berlijn maandag.

Wij bombarderen in Syrië stellingen van Islamitische Staat, luidt de eenduidige verklaring van Moskou voor de luchtaanvallen die sinds woensdag plaatsvinden. Syrische opstandelingen tegen het regiem van president al-Assad bestrijden die lezing en worden in die opvatting gesteund door het Westen.

Duitsland, aldus de woordvoerder, geeft sowieso de voorkeur aan een politieke oplossing. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Steinmeier ijvert achter de schermen met landen als Turkije, Saudie-Arabië en Iran om dat te realiseren.

Berlijn: Russische doelen ongeloofwaardig
Berlijn: Russische doelen ongeloofwaardig (Foto: ANP)

Basso stopt met wielrennen

Ivan Basso stopt met wielrennen. De Italiaanse renner en tweevoudig winnaar van de Ronde van Italië stopt ermee, meldde de organisatie van de Ronde van Italië maandag. Zijn ploeg Tinkoff-Saxo bevestigde kort daarna het nieuws.

De 37-jarige Italiaan moest deze zomer de Tour de France verlaten, nadat teelbalkanker bij hem was vastgesteld. De Italiaan werd geopereerd, herstelde vrij snel en zat de afgelopen weken weer op de fiets. Basso speelde volgens zijn ploeg echter al met het plan om te stoppen. "Ik had door kunnen gaan, maar niet meer mee kunnen doen om de overwinning."

Basso blijft bij Tinkoff-Saxo werken op het gebied van technische ondersteuning en management. De komende weken wordt duidelijk welke rol hij precies krijgt.

Basso stopt met wielrennen
Basso stopt met wielrennen (Foto: ANP)

Tv-serie over Hitler in de maak

De Duitse televisie werkt aan een serie over het leven van Adolf Hitler. Na jaren van voorbereiding beginnen de opnamen komend jaar. Die moeten leiden tot tien uren drama die vanaf 2017 in acht delen worden uitgezonden. Dat heeft coproducent Jan Mojto maandag op een televisiebeurs in Cannes meegedeeld. De reeks wordt gemaakt door RTL en de Franse zender FT1.

De verfilming kost ongeveer 20 miljoen euro. Historisch gezien baseren de producenten zich op de jongste opvattingen over de dictator. De serie begint in 1918, het einde van de Eerste Wereldoorlog, en eindigt in mei 1945, wanneer Hitler in zijn Berlijnse bunker zelfmoord pleegt. Het draaiboek is van de schrijvers Niki Stein en Hark Bohm, die al drie jaar met het project bezig zijn.

Elk deel wordt verteld vanuit het perspectief van iemand die op dat moment in Hitlers leven een belangrijke rol speelde. Het eerste deel wordt bekeken vanuit het gezichtspunt van drie van Hitlers kameraden aan het front van de Eerste Wereldoorlog.

Tv-serie over Hitler in de maak
Tv-serie over Hitler in de maak (Foto: ANP)

Fiscus loopt miljarden mis door ontduiking

De Nederlandse staat loopt miljarden euro's mis doordat rijke Nederlanders hun geld via vennootschappen in belastingparadijzen verbergen voor de Belastingdienst. Dat zegt Jan van Koningsveld maandag in Nieuwsuur. De oud-FIOD-rechercheur promoveert woensdag aan de Tilburg University op een studie naar het misbruik van vennootschappen met belastingvoordelen, de zogeheten offshore-vennootschappen.

Uit zijn studie blijkt dat rijke Nederlanders 129 miljard euro hebben gestald in brievenbusfirma's in landen als de Maagdeneilanden, Seychellen en Kaaimaneilanden. Volgens Van Koningsveld gebruiken ook criminelen die landen om geld weg te sluizen of wit te wassen.

Hij zegt dat er in Nederland talloze advocatenkantoren gespecialiseerd zijn in het oprichten van brievenbusfirma's. "Door de ingewikkelde constructies die vaak bestaan uit firma's in meerdere landen en met meerdere bankrekeningen, is het voor justitie en de fiscus uiterst ingewikkeld om het misbruik van deze firma's aan te pakken." Volgens hem is het nog lang niet duidelijk hoeveel geld er exact wordt onttrokken aan de Belastingdienst. "Er speelt zich nog veel af in het donker. Het wordt tijd dat we ook dat deel gaan ontmaskeren."

Fiscus loopt miljarden mis door ontduiking
Fiscus loopt miljarden mis door ontduiking (Foto: ANP)

Vertrouwen in NFI-directeur opgezegd

De ondernemingsraad van het Nederlandse Forensisch Instituut (NFI) heeft het vertrouwen in zijn directeur Reinout Woittiez opgezegd. Dat heeft de raad, die een hard oordeel velt over de directeur, maandag bekendgemaakt.

Het NFI is getroffen door forse bezuinigingen. Volgens de ondernemingsraad is de onderbouwing van het door Woittiez gevoerde (bezuinigings)beleid onvoldoende. Volgens de raad is er niet genoeg zekerheid dat de bezuinigingen worden gehaald en de raad stelt zelfs dat de "wetenschappelijke integriteit en objectiviteit van het instituut onvoldoende zijn geborgd".

De ondernemingsraad stelt dat het zich een speelbal heeft gevoeld van de directeur in plaats van een gesprekspartner. Woittiez toont volgens de raad niet genoeg leiderschapskwaliteiten. Ook is er kritiek op zijn inhoudelijke kennis en zou niet genoeg gevoel voor zijn omgeving tonen.

Het vertrouwen in Woittiez is per 1 september opgezegd. Hij was sinds vorig jaar september directeur.

Vertrouwen in NFI-directeur opgezegd
Vertrouwen in NFI-directeur opgezegd (Foto: ANP)

EU-geld in zicht voor Griekenland

Griekenland kan waarschijnlijk weer Europees geld tegemoet zien. De ministers van Financiën van de eurolanden (de eurogroep) buigen zich maandag in Luxemburg over een lijst met maatregelen die Griekenland moet doorvoeren voordat geld wordt overgemaakt. Als die dan zijn doorgevoerd, buigt de eurogroep zich er nog een keer over, voordat er definitief tot uitbetaling kan worden overgegaan, benadrukte eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem voorafgaand aan het overleg.

In de zomer werd Griekenland het met de eurolanden eens over een derde leningenprogramma van circa 86 miljard euro voor de komende drie jaar. Een eerste deel van 26 miljard euro werd vrijgegeven: 13 miljard euro werd direct overgemaakt en 10 miljard euro staat op een aparte rekening voor de eventuele versterking van de bankensector.

De resterende 3 miljard euro zal in twee delen (één van 2 en één van 1 miljard euro) worden geknipt met daaraan specifiek gekoppelde eisen, zei Dijsselbloem. Hij had het over een "heel pakket aan hervormingen, acties die voor uitbetaling voorwaardelijk zijn".

Evaluatie
Griekenland zal bovendien binnenkort met hervormingsvoorstellen moeten komen voor op langere termijn op het gebied van onder meer pensioen. Pas dan komt er een evaluatie over onder meer wat Griekenland heeft gedaan, het effect van de maatregelen en wat er nog moet gaan gebeuren.

In de augustus werd afgesproken dat "bij voorkeur" de situatie rond de Griekse bankensector voor 15 november én na de eerste evaluatie bekend moest zijn. "Ik kan niet beloven dat we dat halen, maar het is nog wel steeds mijn planning in potlood."

EU-geld in zicht voor Griekenland
EU-geld in zicht voor Griekenland (Foto: ANP)

Handelspact voor 40 procent wereldeconomie

De Verenigde Staten, Japan en tien andere landen langs de Stille Oceaan of in Zuid-Oost-Azië hebben na vele jaren onderhandelen overeenstemming bereikt over een vrijhandelspact, het Trans-Pacific-Partnership (TPP). De betrokken staten zijn goed voor 40 procent van de wereldeconomie, meldden Amerikaanse media op maandag.

De moeizame onderhandelingen in de Amerikaanse stad Atlanta stonden onder groeiende politieke druk door de komende verkiezingen in Canada en volgend jaar de stembusgang in de VS. Het TPP-vrijhandelsakkoord is omstreden, net als in Europa het Trans-Atlantisch Handels- en Investeringsakkoord (TTIP) waar de VS en Canada met Europese partners aan werken.

Volgens de Washington Post is het "het grootste vrijhandelsverdrag in een generatie" en een belangrijke politieke overwinning voor president Barack Obama. Hij heeft erg veel moeite in het TPP-akkoord gestoken. De deelnemers zijn behalve de VS en Canada, Australië, Brunei, Chili, Japan, Maleisië, Mexico, Nieuw-Zeeland, Peru, Singapore en Vietnam.

Handelspact voor 40 procent wereldeconomie
Handelspact voor 40 procent wereldeconomie (Foto: ANP)

'Konami degradeert Metal Gear Solid tot pachinko'

Dat Konami inmiddels een twijfelachtige koers vaart is inmiddels wel bekend. Na het drama met Hideo Kojima over Metal Gear Solid, het lekken van een rapport over de schandalige behandeling van haar medewerkers en de aankondiging dat het bedrijf zich alleen nog maar gaat richten op pachinko, lijkt het erop dat een van de meest iconische franchises van Konami, Metal Gear Solid, straks gedegradeerd gaat worden tot pachinkomachine.

De bedrijfstak van Konami die pachinkomachines maakt, Konami Parlor Entertainment, heeft namelijk een copyright aangevraagd waarbij de naam Big Boss voorkomt, een van de bekendste personages in de Metal Gear Solid-franchise. Pachinko's zijn een soort gokapparaat die vooral populair zijn in Japan, en dan voornamelijk onder ouderen. Met het toevoegen van bekende popcultuur-elementen lijkt het erop dat Konami ook de jongere generatie aan zich wil binden.

Metal Gear Solid is niet de eerste franchise die eraan moet geloven. Onder andere Silent Hill en Castlevania gingen Metal Gear Solid voor.

'Konami degradeert Metal Gear Solid tot pachinko'

Dodental noodweer Côte d'Azur loopt op

Het aantal mensen dat in het weekeinde aan de Franse Côte d'Azur als gevolg van noodweer is omgekomen, is maandag opgelopen tot achttien. De brandweer heeft in Mandelieu-la-Napoule, ten westen van Cannes, een vermiste dood gevonden. Een andere vermiste is levend getraceerd. Nu worden er nog drie mensen vermist, melden Franse media maandag.

De Franse Middellandse Zeekust werd zaterdagavond getroffen door hevig en langdurig onweer. Er viel op plaatsen vooral in de streek van Cannes evenveel regen als normaal in twee maanden tijd. De schade is enorm met name in Antibes, Cannes en Mandelieu-La-Napoule. Nog circa 9600 huishoudens zitten zonder stroom.

Dodental noodweer Côte d'Azur loopt op
Dodental noodweer Côte d'Azur loopt op (Foto: ANP)

'Toro Rosso volgend jaar met Ferrari-motoren'

Terwijl Red Bull nog haastig op zoek is naar een nieuwe motorleverancier, lijkt Toro Rosso een deal te hebben gemaakt. Het zusterteam van Red Bull zal volgens bronnen binnen het team volgend jaar met de 2015-versie van Ferrari rijden, een kleine stap vooruit ten opzichte van de huidige motoren. Het team zou dit nieuws binnenkort officieel bekend maken.

Lange tijd was de toekomst van Toro Rosso onzeker. Sinds het contract met Renault ontbonden is, zijn beide teams wanhopig op zoek naar een motor. Red Bull deed een gooi naar een deal met Mercedes of Ferrari, terwijl er over Toro Rosso weinig naar buiten kwam. De situatie werd nog onzekerder toen Honda naar buiten bracht niet aan de Italianen te willen leveren.

Een mogelijke deal met Ferrari zal een einde van die onzekerheid brengen. Toro Rosso stond meer dan Red Bull onder een grote tijdsdruk, omdat het team een stuk kleiner is. Nu er een leverancier gevonden is, kan het team beginnen aan het ontwerp van de auto voor 2016. Red Bull daarentegen is nog druk in onderhandeling met zowel Ferrari als Mercedes voor de 2016-motor.

Toro Rosso volgend jaar met Ferrari-motoren (Foto: Red Bull)
Toro Rosso volgend jaar met Ferrari-motoren (Foto: Red Bull)

Battlefield 4 Community Operations-trailer

DICE heeft aangekondigd dat de gratis DLC voor Battlefield 4 deze herfst nog moet uitkomen. De DLC, met de naam Community Operations, is het resultaat van het Community Map Project, waarbij DICE samen met de community een map heeft ontwikkeld. De map Operation Outbreak is een map in de jungle waarbij teams strijden om een medische faciliteit.

Voor de map is nu een playtest-trailer online gezet. Battlefield 4 is een first-person shooter, ontwikkeld door DICE en uitgegeven door Electronic Arts. Het spel kwam in 2013 uit voor de consoles van Microsoft en Sony en op pc.

Nog vier films van Transformers erbij

Er komen nog minstens vier films in de reeks Transformers. Topman Steven Davis van filmstudio Hasbro zei op een conferentie in het Franse Cannes dat de reeks hiermee nog tien jaar vooruit kan. Hoofdrolspeler Mark Wahlberg keert in het vijfde deel terug als Cade Yeager.

De eerste Transformers kwam in 2007 uit. De sciencefictionfilm Transformers 5 wordt in 2017 in de Amerikaanse bioscopen verwacht. ''Transformers 5 is onderweg, evenals de delen zes, zeven en acht'', zei Davis volgens de BBC. Een van de mensen die door Hasbro is aangetrokken is scenarioschrijver Akiva Goldsman die in 2002 een Oscar won voor A Beautiful Mind. Hij schrijft het scenario voor de volgende Transformers-film samen met Jeff Pinkner (The Amazing Spider-Man 2, Lost Fringe).

''Verspreid over een periode van drie maanden hebben we negen van de meest creatieve schrijvers in een kamer gezet'', zei Davis. Transformers is een financieel succes. Het vierde deel Age of Extinction kwam vorig jaar uit en leverde een kaartverkoop van 1 miljard dollar op, omgerekend bijna 891 miljoen euro. Ook het derde deel Dark of the Moon bereikte deze mijlpaal. Age of Extinction kreeg vorig jaar echter zeven nominaties voor de Golden Raspberry Awards. Regisseur Michael Bay won de 'prijs' voor slechtste regie.

Nog vier films van Transformers erbij
Nog vier films van Transformers erbij (Foto: BuzzE)

Ombudsman: Brussel niet open over tabakslobby

De vorige Europese Commissie onder leiding van José Manuel Barroso was onvoldoende transparant over haar contacten met de tabaksindustrie. Dat oordeel velde de Europese Ombudsman Emily O'Reilly maandag.

O'Reilly roept het huidige dagelijks bestuur van de Europese Unie ertoe op vanaf nu alle ontmoetingen met lobbyisten van de tabaksindustrie direct online te zetten, evenals een verslag daarvan. De benadering van de commissie tot nu is onbetrouwbaar en stemt tot ontevredenheid, aldus de ombudsman. Zij concludeert dat Brussel de regels van de Wereldgezondheidsorganisatie overtreedt.

Vaak wordt alleen openheid gegeven na vragen van Europarlementariërs. Bepaalde ontmoetingen met advocaten die de tabaksindustrie vertegenwoordigen worden door de commissie zelfs niet als lobby-activiteiten gezien, aldus O'Reilly.

Ombudsman: Brussel niet open over tabakslobby
Ombudsman: Brussel niet open over tabakslobby (Foto: ANP)

Minder bureaucratie voor huisartsen

Huisartsen hebben belangrijke stappen gezet om de bureaucratie in de zorg terug te dringen en de verhoudingen met zorgverzekeraars te verbeteren. Daarover hebben artsen, verenigd in de actiegroep 'Het Roer Moet Om', een akkoord bereikt met het ministerie van VWS, verzekeraars, patiëntenorganisaties en toezichthouders.

Volgens de actiegroep bevatten de nieuwe afspraken veel effectieve maatregelen om 'onzinnige bureaucratie' in de huisartsenpraktijk fors terug te dringen. Zo verdwijnen 'overbodige herhaalformulieren' en wordt er zo veel mogelijk gewerkt met alleen verwijsbriefjes, aldus huisarts Peter de Groof, een van de initiatiefnemers van de actiegroep. Ook het 'mverstikkende controlesysteem' om kwaliteit te meten is aanzienlijk vereenvoudigd.

Eerder dit jaar riepen duizenden ontevreden huisartsen de politiek en verzekeraars op om het roer om te gooien.

Minder bureaucratie voor huisartsen
Minder bureaucratie voor huisartsen (Foto: ANP)

[eSports] Tussenstand WK League of Legends

Het wereldkampioenschap League of Legends is halverwege de groepsfase. Alle teams hebben een keer tegen de rest van de poule gespeeld en hebben nu een paar dagen rust. Een mooi moment om terug te blikken op de ontwikkelingen en tussenstanden tot nu toe.

Groep A
Het verloop van de 'group of life' verloopt eigenlijk redelijk zoals verwacht. De enige echte verrassing is eigenlijk de overwinning van Flash Wolves op Koo Tigers. Hierdoor staat Koo Tigers niet op de verwachte 3-0 na drie wedstrijden, maar op 2-1. De wedstrijden tegen paiN Gaming en Counter Logic Gaming werden namelijk wel gewonnen door Koo Tigers.

De 'best of the rest' van deze groep lijkt op dit moment Counter Logic Gaming. Na overwinningen op Flash Wolves en paiN Gaming staan zij nu samen met Koo Tigers op plek 1. Alles is echter nog mogelijk in dit viertal. Omdat paiN Gaming gisteren wist te winnen van Flash Wolves staan zowel paiN als de Wolves nu met 1-2 slechts één overwinning achter op de rest.

Groep B
Deze poule leek in de eerste wedstrijd van het toernooi te beginnen zoals iedereen verwachtte, maar lijkt de groep met de grootste verrassingen te gaan worden. Fnatic blies ogenschijnlijk zonder problemen over Invictus Gaming heen en voldeed aan het beeld wat de wereld van ze heeft. Vervolgens leek het volledig mis te gaan voor de Europese voorjaars- en zomerkampioen. Met name door slechte shot calling en teamgevechten verloor Fnatic van Cloud 9 en AHQ e-Sports Club. Cloud 9, de ploeg waar iedereen misschien wel het minst van verwachtte won vervolgens al haar wedstrijden en staat fier bovenaan de poule met 3-0. Met name dankzij een ijzersterke late game van toplaner Balls met Darius had Fnatic gisteren geen schijn van kans.

AHQ en Invictus hebben vervolgens een stevig robbertje stuivertje wisselen gedaan met Fnatic. Fnatic won van Invictus, Invictus van AHQ en AHQ weer van Fnatic. Hierdoor staan alle drie de team halverwege op 1-2 met alle mogelijkheden nog op tafel. Het is voor titelfavoriet Fnatic te hopen dat zij hun teamspel weer op orde krijgt in de komende paar dagen, anders zouden zij zo maar komende zaterdag al het ticket naar huis kunnen boeken.

Groep C
In groep C keek iedereen uit naar de clash of the titans tussen SK Telecom T1 en Edward Gaming. Nadat topster Faker van SKT al wist te schitteren met de bijzondere keuze voor Olaf tegen Bangkok Titans deed hij tegen EDG exact wat hij moest doen. Door een heel sterke Renekton van toplaner Marin ging de eerste wedstrijd tussen deze twee topteams uiteindelijk redelijk makkelijk naar SKT.

De wedstrijd tussen de 'andere twee teams' Bangkok Titans en werd gewonnen door het Europese H2K. Doordat SKT en EDG verder hun sterrenstatus wisten te verzilveren is de stand in deze groep compleet zoals verwacht. Op basis van de eerste drie wedstrijden lijkt hier in de tweede helft geen noemenswaardige verandering meer in te gaan komen.

 

Groep D
In de laatste van de vier poules was er één ploeg die compleet boven alle verwachtingen uitsprong en één die volledig door het ijs zakte. De positieve verrassingen is het Europese Origen geworden. Doordat midlaner xPeke (eindelijk) liet zien waarom hij in seizoen 1 wereldkampioen is geworden met Fnatic en vooral door een subliem spel van AD Carry Niels werden alle wedstrijden tot nu toe gewonnen.

De negatieve verrassing is de Chinese ploeg van LGD Gaming. Door met name niet al te beste pick-and-banfases heeft de ploeg, waarvan werd verwacht dat zij zonder problemen achter KT Rolster naar de kwartfinales zouden gaan, nog geen enkele wedstrijd weten te winnen en staan zij met 0-3 helemaal onderaan de poule.

Komende donderdaag gaat Worlds weer verder. Dan speelt iedereen in de verschillende poules nog een keer tegen elkaar. Elke poule wordt in één avond afgerond, zodat iedereen op dezelfde avond drie keer aan de slag mag. Donderdag speelt poule A, vrijdag speelt poule C, zaterdag komt poule B in actie en zondag sluit poule D de groepsfase af. Daarna wordt het deelnemersveld gehalveerd en wordt in een knock-outsysteem verder gegaan in best-of-5-series vanaf donderdag 15 oktober.

Turkse vliegtuigen lastiggevallen door Mig

Een groep Turkse gevechtsvliegtuigen van het type F-16 is bij de Syrische grens zondag lastiggevallen door een niet geïdentificeerde Mig-29. Dit meldde maandag de krant Hürriyet.

Tien Turkse vliegtuigen waren op een patrouillevlucht langs de grens en twee van deze toestellen kregen te maken met een hinderlijke Mig-29 die 5 minuten en 40 seconden de Turkse vliegtuigen belaagde. Het Russische Mig-vliegtuig wordt onder meer gebruikt door de Syrische luchtmacht.

De melding volgt op mededelingen van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken eerder op maandag dat een Russisch gevechtsvliegtuig van het type Sukhoi Su-30 zaterdag het Turkse luchtruim heeft geschonden. Het Kremlin heeft laten weten dat het om een navigatiefout ging en dat het vliegtuig maar heel even boven Turkije is geweest.

Turkse vliegtuigen lastiggevallen door Mig
Turkse vliegtuigen lastiggevallen door Mig (Foto: ANP)

Babysitster (20) bestijgt jochie (11)

Een 21-jarige babysitter uit de Engelse stad Swindon, die zichzelf vorig jaar klaarreed op een elfjarige jongen, heeft ongestraft de rechtbank mogen verlaten. Met dank aan de vader van het ventje. Volgens de beste man is zijn zoon een baas, en is oppas Jade Hatt slechts één van de vele neukertjes van zijn zoon.

De bebrilde Hatt blijkt behoorlijk last te hebben van een constant natte voeg. Ze neemt het dan ook niet zo nauw qua bedpartners. De brunette blijkt namelijk eerder al het bed te hebben gedeeld met de vader van het kereltje.

In november vorig jaar vroeg de vader aan zijn neukertje of zij nogmaals op zijn zoon wilde passen. Op die dag was zoonlief namelijk vrij van school. Tegen half twaalf belde Hatt bij het huis aan.

Op een gegeven moment lag het ventje op zijn rug. Snel kleedde de oppas niet alleen zichzelf uit, maar ontdeed zij ook het jongetje van zijn kleren. Hatt ging bovenop het mannetje ziten en reed zichzelf in slechts 45 seconden klaar op diens kloppende roede.

De babysit vertelde het ventje te hebben genoten van de zeer korte wip. Het jongetje zelf zei er geen reet aan te hebben gevonden. Volgen hem was het namelijk niet helemaal netjes.

Toen vaderlief thuiskwam, begon het gedonder. Hij ontdekte een zuigzoen in de nek van zijn zoon en een korte blik in diens telefoon onthulde het pikante onderonsje. De politie was hierna snel ter plaatse.

Hatt bekende al snel, al gaf ze aan dat de jongen haar had verteld dat hij al vijftien was. In de rechtbank verdedigde haar advocaat door te stellen dat Hatt een kleine, onvolwassen vrouw is. Het slachtoffer blijkt een seksueel ervaren puber te zijn, iets dat door zijn vader in een verklaring werd onderstreept.

"Hij is gek op seks", aldus vaderlief. "Hij was helemaal klaar voor deze ervaring. Hij ziet zijn babysitter dan ook als een van zijn vele veroveringen en heeft hier daarom geen enkele moeite mee."

De rechter toonde zich dan ook opvallend mild voor de oppas. Hij legde haar slechts een voorwaardelijke celstraf van een halfjaar op. Wel staat ze nu zeven jaar bekend als zedendelinquent.

Koningspaar bezoekt Europese instellingen

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen op 3 november een officieel bezoek aan het Europees Parlement, de Europese Raad en de Europese Commissie in Brussel. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken begeleidt hen. Dat laat de Rijksvoorlichtingsdienst maandag weten.

Nederland is vanaf 1 januari gedurende zes maanden voorzitter van de Raad van de Europese Unie. De voorbereidingen hiervoor zijn in volle gang. Het koningspaar hecht veel belang aan het Nederlandse voorzitterschap, aldus de RVD. Over het precieze programma van het bezoek aan Brussel is nog niets bekendgemaakt.

Bronnen meldden eerder aan het ANP dat de koning en koningin volgend jaar in de loop van het voorzitterschap ook een bezoek brengen aan het Europees Parlement in Straatsburg. Willem-Alexander houdt daar een toespraak, net zoals koningin Beatrix eerder deed.

Koningspaar bezoekt Europese instellingen
Koningspaar bezoekt Europese instellingen (Foto: ANP)

Nieuwe sinterklaasfilm zaterdag in première

Nog vijf nachtjes slapen en dan gaat de nieuwe sinterklaasfilm in première. CineMec Ede rolt zaterdagochtend de rode loper uit voor De Club van Sinterklaas & De Verdwenen Schoentjes. Dit kondigde distributeur Dutch FilmWorks maandag aan.

Het gaat om de vierde bioscoopfilm in de reeks van van De Club van Sinterklaas. Hierin is te zien dat Sinterklaas en de Clubpieten een lekker druk jaar hebben. Nog nooit werden er zoveel schoentjes gezet. Maar slechterik Kornee (Tom Audenaert) wil het Sinterklaasfeest verpesten. Door een foutje kreeg hij vroeger nooit een cadeautje van Sinterklaas. Om wraak te nemen heeft hij Moepies gemaakt, een nieuw soort speelgoedknuffel.

De grappige Moepies moeten van Kornee de cadeautjes uit de schoentjes van de kinderen stelen. Sinterklaas snapt er niets van als op een ochtend niet alleen de cadeautjes, maar ook alle schoentjes weg zijn. Testpiet, Coole Piet, Muziekpiet, Hoge Piet, Keukenpiet en Danspiet krijgen de schuld.

De vorige sinterklaasfilm De Club van Sinterklaas & het Pratende Paard werd vrijdag op het Gala van de Nederlandse film bekroond met het Gouden Kalf van het publiek. Deze film trok zo'n 250.000 bezoekers naar de bioscopen. De Club van Sinterklaas & De Verdwenen Schoentjes is vanaf 14 oktober in de bioscoop te zien.

Nieuwe sinterklaasfilm zaterdag in première
Nieuwe sinterklaasfilm zaterdag in première (Foto: BuzzE)

'Nobelprijswinnaars hebben levens gered'

Het is meer dan terecht dat de Ier William Campbell, de Japanner Satoshi Omura en de Chinese Youyou Tu dit jaar de Nobelprijs voor Geneeskunde krijgen. Ze hebben levens gered en levens verbeterd. Dat zegt Martin Grobusch, hoogleraar tropische geneeskunde bij het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam.

Tu ontdekte dat een Chinees plantje, de zomeralsem, bijzonder goed werkt tegen malaria. Die ziekte kost elk jaar een half miljoen levens. Vooral kleine kinderen en zwangere vrouwen in Afrika lopen gevaar. De ziekte kan worden bestreden met een speciaal stofje in de zomeralsem, namelijk artemisinine. "De plant wordt in het zuiden van China al duizenden jaren gebruikt tegen koorts. Bij onderzoek bleek dat het malaria kan behandelen. Het werkt extreem goed en snel. Het bespaart honderdduizenden levens per jaar. En de mensen die ziek worden, zijn sneller weer gezond", legt Grobusch uit.

Campbell en Omura ontdekten het medicijn ivermectine. Dat werkt tegen wormpjes in gebieden rond de evenaar. Die kunnen tropische ziekten veroorzaken. Elefantiase bijvoorbeeld. Patiënten krijgen daarbij last van enorm opgezwollen armen, benen of geslachtsdelen. Rivierblindheid is een ander gevolg. Dat gebeurt als de larven van de worm zich in het oog nestelen.

"Hun therapie kan besmetting niet voorkomen en het kan mensen niet genezen. Maar als het vroeg en op grote schaal aan een bevolking wordt toegediend, blijven de symptomen beperkt", legt Grobusch uit. En als het beperkt blijft, kunnen patiënten een normaler leven leiden. In combinatie met andere maatregelen zijn de ziektes bovendien enorm teruggedrongen, dankzij het medicijn van Campbell en Omura. Grobusch: "De schatting is dat 100 miljoen mensen wereldwijd elefantiasis hebben. Ongeveer 15 miljoen mensen hebben rivierblindheid. Een jaar of tien geleden hadden veel meer mensen deze problemen. We moeten voorzichtig zijn met zulke cijfers, maar deze medicatie helpt."

'Nobelprijswinnaars hebben levens gered'
'Nobelprijswinnaars hebben levens gered' (Foto: ANP)

Glasdeeltjes in meer wijn

Ook in flessen zoete witte wijn van de Lidl kunnen glasdeeltjes voorkomen. Het gaat om flessen Comté Tolosan Moelleux blanc 2014 van Leroy Chevalier. De flessen hebben het lotnummer L3054AA. Omdat mensen bij het drinken gewond zouden kunnen raken, kunnen klanten de flessen terugbrengen naar de winkel, aldus de supermarktketen maandag.

Vorige week was al gewaarschuwd voor kleine glasdeeltjes in flessen witte wijn Graves Supérieures. Die flessen, met code L521601A4, worden onder meer verkocht bij SPAR, PLUS, Dirk van den Broek, Dekamarkt, Boni, Jan Linders, Poiesz, DEEN en MCD. Het is niet bekend of voor die wijn dezelfde soort flessen is gebruikt als bij de Comté Tolosan.

Glasdeeltjes in meer wijn
Glasdeeltjes in meer wijn (Foto: ANP)

Huldiging Dafne Schippers in Spoorwegmuseum

Utrecht huldigt atlete Dafne Schippers uit die stad volgende week woensdag in het Spoorwegmuseum. Ook haar atletiekclub Hellas doet mee aan de huldiging.

Schippers werd in augustus in Beijing wereldkampioen op de 200 meter sprint. Een paar dagen eerder won ze een zilveren medaille op de 100 meter sprint. Utrecht liet meteen weten dat de stad de hardloopster wilde huldigen, maar het was moeilijk om een datum te vinden. De atlete wilde eerst nog deelnemen aan wedstrijden en even rust nemen.

De huldiging op 14 oktober is in de middaguren, laat de gemeente maandag weten. Er is nog overleg over de exacte invulling van het programma.

Huldiging Dafne Schippers in Spoorwegmuseum
Huldiging Dafne Schippers in Spoorwegmuseum (Foto: ANP)

Geluid van Qmusic geraden

Lerares Liesanne Jansen heeft maandag 'het geluid' van Qmusic geraden. De 29-jarige luisteraar uit Oud-Beijerland won 51.500 euro met het goede antwoord: het lostrekken van een plant uit een potje. Q-dj Niek van der Bruggen mag haar maandagmiddag de cheque uitreiken.

Het radiospel begon met een prijzenpot van 2500 euro. In de afgelopen zeven weken kwamen 490 foute antwoorden voorbij. Bij elk fout antwoord steeg de prijs met honderd euro.

Het radiospel bestaat al tien jaar. Qmusic begon maandag meteen met een nieuwe ronde.

Geluid van Qmusic geraden
Geluid van Qmusic geraden (Foto: BuzzE)

Noord-Korea laat Zuid-Koreaanse student vrij

Noord-Korea heeft maandag een 21-jarige Zuid-Koreaanse student vrijgelaten die daar sinds april was gedetineerd. Joo Won-moon, een student van New York University, werd uitgezet via de grensplaats Panmunjom, een dorp in de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea, meldde het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

Noord-Korea beschuldigde de student ervan vanuit China illegaal het land te zijn binnengekomen. De vrijlating wordt gezien als een verzoenend gebaar van het stalinistische Noord-Korea jegens Zuid-Korea. Staatsmedia in Noord-Korea meldden dat Joo was teruggestuurd uit 'humanitaire redenen'.

Zuid-Korea deed een beroep op het geïsoleerde buurland nu ook drie andere landgenoten vrij te laten. Het regime beschuldigt twee van hen van spionage. Een missionaris uit Zuid-Korea werd vorig jaar veroordeeld tot levenslange dwangarbeid wegens subversieve religieuze activiteiten.

Noord-Korea laat Zuid-Koreaanse student vrij
Noord-Korea laat Zuid-Koreaanse student vrij (Foto: ANP)

Kinderarts Radboud opgepakt om kinderporno

Een 39-jarige arts van de Kinder Intensive Care van het Radboudziekenhuis in Nijmegen is opgepakt op verdenking van het bezit van kinderporno. De arts werd maandag gearresteerd. Het ziekenhuis heeft hem volgens de politie inmiddels op non-actief gesteld.

Er zijn nog geen aanwijzingen dat er een relatie is tussen de bij de arts gevonden kinderporno en zijn werk in het ziekenhuis. Het Radboudumc beaamt dit in een verklaring. Rechercheurs van het team Bestrijding Kinderporno en Kindersekstoerisme (TBKK) verhoren de verdachte nu.

Het ziekenhuis reageert 'erg geschrokken en ontdaan van dit nieuws'. De betrokken arts werkt sinds november 2011 in het team van kinderintensivisten. Hij staat bekend als een bekwaam en kundig arts, aldus het ziekenhuis.

Ouders
Het Radboudumc informeert maandag per brief de ouders van kinderen die behandeld zijn op de bewuste afdeling in de periode dat de verdachte daar werkzaam was. Daarin staat een telefoonnummer, voor patiënten of ouders als die nog behoefte hebben aan persoonlijk contact.

Het ziekenhuis zegt alle medewerking te geven aan het onderzoek van politie en Openbaar Ministerie.

Mees Kees wint Duitse publieksprijs

De Nederlandse familiefilm Mees Kees op de Planken heeft de publieksprijs gewonnen op het 38ste Lucas International Filmfestival in Frankfurt. Dat heeft distributeur Entertainment One maandag bekendgemaakt. Eerder viel het tweede deel in de populaire Mees Kees-reeks ook al in de prijzen op het festival.

In Mees Kees op de Planken krijgt de montere stagiair (Willem Voogd) het aan de stok met rectrix Dreus (Sanne Wallis de Vries) als hij met zijn leerlingen een toneelstuk wil opvoeren.

De drie delen die tot nu toe gemaakt zijn, trokken in totaal ruim 1,8 miljoen bezoekers naar de Nederlandse bioscopen. De films, gebaseerd op de boeken van schrijfster Mirjam Oldenhave, werden ook op een groot aantal buitenlandse festivals vertoond en won prijzen in onder meer de VS, Canada en Duitsland.

De vierde film rondom Mees Kees, die vorige week is aangekondigd, draait vanaf kerst 2016 in de Nederlandse bioscopen. Hierin keert hoofdrolspeler Willem Voogd overigens niet terug in de titelrol.

Mees Kees wint Duitse publieksprijs
Mees Kees wint Duitse publieksprijs (Foto: BuzzE)

Belastingdienst legt beslag bij Circus Renz

De Belastingdienst heeft maandag beslag gelegd op de inventaris van Circus Herman Renz. Het circus had de tenten opgeslagen in Heerde (Gelderland). De schuld aan de dienst is 130.000 euro. Een woordvoerder van het circus zegt dat er vrachtwagens op het terrein staan om de spullen weg te halen. Ook is er politie aanwezig.

Het circus had tot 1 oktober de tijd gekregen om de schuld te betalen. De Belastingdienst zegt dat tot beslaglegging is overgegaan omdat de schuld niet is betaald.

Belastingdienst legt beslag bij Circus Renz
Belastingdienst legt beslag bij Circus Renz (Foto: ANP)

Bonden: ingreep Air France kost 2900 banen

De reorganisatie die Air France doorvoert omdat de piloten niet willen meewerken aan andere manieren om kosten te besparen, kost 2900 arbeidsplaatsen. Dat bevestigden de vakbonden maandag na een presentatie van de plannen door de directie van de Franse zustermaatschappij van KLM.

Het grondpersoneel wordt het zwaarst getroffen, daar verdwijnen 1700 banen. Bij de piloten en het cabinepersoneel komen respectievelijk driehonderd en negenhonderd arbeidsplaatsen te vervallen. Het banenverlies komt overeen met wat veel vakorganisaties voor het weekeinde al meldden.

De plannen werden gepresenteerd tijdens een bijeenkomst met de centrale ondernemingsraad op het hoofdkantoor in Parijs. De vergadering werd aan het einde van de ochtend opgeschort omdat boze werknemers de zaal waren binnengedrongen.

Capaciteit
De bonden bevestigden verder dat de capaciteit op routes naar verre bestemmingen tussen nu en 2017 met 10 procent wordt verlaagd. Komend voorjaar worden vijf vliegtuigen uit de vloot gehaald en in het najaar nog eens negen. Vijf routes komen helemaal te vervallen. Bestellingen voor de Boeing 787 Dreamliner worden opgeschort.

De sanering is volgens het bedrijf noodzakelijk omdat de piloten onvoldoende bereid zijn tot harder werken voor hetzelfde geld. Air France heeft volgens de bonden beloofd dat bij de onderdelen die wel meewerken aan de beoogde kostenbesparingen, geen gedwongen ontslagen zullen vallen.

Bonden: ingreep Air France kost 2900 banen
Bonden: ingreep Air France kost 2900 banen (Foto: ANP)

Advocaat was acht dagen per week bezig

Dick Advocaat is klaar in Engeland. Hij zal na zijn vertrek bij Sunderland niet opnieuw aan de slag gaan bij een andere club in de Premier League. "Hoe mooi het daar ook is, ik heb het gezien nu", zegt de 68-jarige Haagse voetbaltrainer maandag in de Telegraaf. "De Premier League is en blijft de mooiste competitie ter wereld. Ik vind het prachtig dat ik het heb meegemaakt. Dat is voldoende voor mij."

Advocaat stapte zondag zelf op bij Sunderland, dat na acht wedstrijden op de negentiende en voorlaatste plaats staat. "Het is simpel. Ik wil graag trainer zijn van een mooie club als Sunderland, maar als het elftal mij geen energie kan geven en ik moet er alleen maar zelf verschrikkelijk veel energie in steken, werkt het niet. Ik was er geen vijf, maar acht dagen per week mee bezig", lichtte hij zijn besluit toe. "Als ik denk dat ik niet de geschikte persoon ben om met een ploeg degradatievoetbal te spelen, dan moet ik chic zijn en opstappen zonder geld mee te vragen. Dat heb ik trouwens nooit gedaan."

Advocaat was acht dagen per week bezig
Advocaat was acht dagen per week bezig (Foto: ANP)

Benefiet theaters voor vluchtelingen

Theaters aan en rond het Amsterdamse Leidseplein dragen woensdag 21 oktober de opbrengst van hun programmering af aan VluchtelingenWerk Nederland. De deelnemende podia zijn De Balie, het DeLaMar Theater, de Krakeling, de Melkweg, Paradiso, Pathé City, Stadsschouwburg Amsterdam, Theater Bellevue en de Uitkijk.

Het plan ontstond toen theaterbureau Via Rudolphi met het DeLaMar Theater bekeek of een gezamenlijke benefietavond mogelijk was rond de voorstellingen Nobody Home en Het Debuut/La Isla Bonita. Die gaan over de vluchtelingenproblematiek. Al snel bleek dat de andere theaters rond het Leidseplein ook wilden meedoen. Een aantal podia komt met een speciaal programma.

De deelnemende theatermakers en theatergezelschappen zijn Daria Bukvic, George Tobal, Theater Artemis in coproductie met Maas Theater en Dans, Rosas/ Anne Teresa de Keersmaeker, Rudolphi Producties en Toneelgroep Amsterdam.

Benefiet theaters voor vluchtelingen
Benefiet theaters voor vluchtelingen (Foto: BuzzE)

Nobelprijs voor Geneeskunde naar drietal

De Nobelprijs voor Geneeskunde gaat naar de Ier William Campbell, Satoshi Omura uit Japan en Youyou Tu uit China. Ze krijgen de prijs voor hun onderzoek naar een nieuwe therapie tegen infectieziekten door parasieten en malaria. Dit heeft het Nobelprijscomité maandag in Stockholm bekendgemaakt.

Campbell en Omura krijgen de helft van de prijs toegekend "voor hun ontdekkingen naar een nieuwe therapie tegen infecties veroorzaakt door parasieten". De andere helft gaat naar Tu voor haar ontdekkingen naar een nieuwe therapie tegen malaria'', aldus de bekendmaking.

De Nobelprijs voor Geneeskunde werd voor het eerst toegekend in 1901. Willem Einthoven was in 1924 de eerste Nederlander die de prijs in ontvangst mocht nemen. Hij ontdekte het mechanisme van het elektrocardiogram. In 1929 volgde Christiaan Eijkman, voor de ontdekking van diverse vitamines.

Nobelprijs voor Geneeskunde naar drietal
Nobelprijs voor Geneeskunde naar drietal (Foto: ANP)

Man maakt Fallout Vault-Tec deur voor gamekamer

Sommige mensen gaan heel ver met het bouwen van een man cave. Zo ook een zekere TreyHill. De man is helemaal klaar voor Fallout 4 lijkt het wel want hij heeft namelijk een Vault-Tec deur gemaakt. Op de foto’s is duidelijk te zien dat er aardig wat uurtjes werk in hebben gezeten.

Fallout 4 speelt zich zo'n tweehonderd  jaar na een nucleaire winter af en geeft de speler ultieme vrijheid om het spel te spelen zoals je zelf wil. Waan je in een gemuteerd landschap met doorgedraaide mensen en rare beesten en laat je meesleuren door de omgeving en het verhaal. Fallout 4 wordt gelanceerd op 10 november voor Xbox One, PlayStation 4 en PC, tot die tijd moeten we ons vermaken met de uitlegfilmpjes van Bethesda.

fallout

fallout

fallout

fallout

Witcher 3: Hearts of Stone ademt sfeer

Op 13 oktober komt de eerste uitbreiding van The Witcher 3: Wild Hunt uit, genaamd Hearts of Stone. CD Projekt RED geeft ons een voorproefje van wat we mogen verwachten.

Overleg

De muziek staat ook online:

De trailer:

En uiteraard meer screenshots:

Ook rood haar

Pad

Fikkie stoken

Kasteel

Zweedse schrijver Henning Mankell overleden

De Zweedse schrijver Henning Mankell is op 67-jarige leeftijd overleden. Zijn Duitse uitgever Hander Verlag heeft dit maandag in München bekendgemaakt.

Mankell is onder meer bekend door zijn misdaadromans zoals die van de serie Kurt Wallander. Hij bleek vorig jaar aan kanker te lijden en trok zich uit de openbaarheid terug.

Zweedse schrijver Henning Mankell overleden
Zweedse schrijver Henning Mankell overleden (Foto: ANP)

TenneT wil transporttarieven drukken

Netbeheerder TenneT wil 130 miljoen euro teruggeven aan de consument. Het bedrijf heeft daartoe maandag een voorstel ingediend bij toezichthouder ACM.

TenneT heeft een speciaal potje waar de inkomsten van de hoogspanningsverbindingen met België, Noorwegen en Duitsland in terechtkomen. Dat geld wordt gebruikt voor nieuwe verbindingen met het buitenland. Blijft er geld over, wat nu het geval is, dan is de afspraak dat dit terugvloeit naar de consument. TenneT wil nu de transportkosten volgend jaar voor huishoudens minder hard omhoog laten gaan.

Consumenten zullen niet heel veel merken van de investering. Circa 5 procent van de elektriciteitsrekening komt nu ten goede aan de transportkosten. Die zullen ondanks de aangekondigde stap van TenneT evengoed omhooggaan, omdat het bedrijf ook miljarden investeert in binnenlandse verbindingen. Door het terugvloeien van de TenneT-miljoenen zal dat deel van de elektriciteitsrekening nu met 3 procent in plaats van met 31 procent stijgen.

TenneT wil transporttarieven drukken
TenneT wil transporttarieven drukken (Foto: ANP)

Kirsten Dunst: geld verpest films

Kirsten Dunst vindt films tegenwoordig erg op elkaar lijken. Geld is de boosdoener, zo vermoedt de actrice. "Wanneer je teveel tijd hebt en teveel geld, dan verdwijnt de creativiteit", zegt ze in een interview met The Guardian.

Net als veel andere Hollywoodsterren focust Kirsten zich momenteel op televisie, waar creativiteit volgens haar bloeit. Binnenkort is ze in het tweede seizoen van de serie Fargo te zien. Daarin speelt ze een huisvrouw in de jaren 70 die graag kapster van beroemdheden wil worden. Het was wel even wennen: "Een televisieserie is veel moeilijker werk dan een film, omdat je tien pagina's per dag doet. Je kan een scène minder vaak opnieuw doen."

Kirsten zegt verder in het interview dat ze graag wil trouwen en een gezin wil stichten. "Dat wil ik echt. En ik ben 33, ik ga geen spelletjes spelen, snap je? Dit is het doel."Kirsten woont samen met haar vriend Garrett Hedlund, met wie ze sinds vier jaar een relatie heeft.

Kirsten Dunst: geld verpest films
Kirsten Dunst: geld verpest films (Foto: BuzzE)

The Martian leidt na goed box-office weekend

Het was een goed weekend wat betreft box-office, en de eerste verwachtingen zijn binnen. Die wijzen allemaal naar The Martian als winnaar van het weekend met een beter debuut dan er eerst gedacht werd. Dit meldt BoxOfficeMojo.

De film, geregisseerd door Ridley Scott, wist een bedrag van ongeveer 55 miljoen dollar op te halen in de Verenigde Staten. Dat is meer dan de 48 miljoen waar het eerst op geschat werd, en dit zorgt er dan ook voor dat het maar 700.000 dollar minder op heeft weten te halen dan een ander ruimte-epos, Gravity. Er werd eerst een verschil verwacht van meer dan 7 miljoen dollar.

Ook griezelanimatie Hotel Transylvania 2 (in Nederland Hotel Transsylvanië 2) deed het goed in zijn tweede weekend. De film wist vooral bij het kinderlijke publiek te scoren en 33 miljoen dollar binnen te harken. Opvallend is dat ook een kleine film zijn weg naar de top 3 heeft weten te vinden. De thriller Sicario, met in de hoofdrol Emily Blunt, wist iets meer dan 25 miljoen dollar op te brengen en heeft daarmee in zijn eerste weekend het productiebudget al bijna terugverdiend.

The Martian: Matt Damon
The Martian: Matt Damon

'Naziliedjes' zaaien verdeeldheid in Driels koor

Binnen het Drielse shantykoor Alle Hens is verdeeldheid ontstaan over het repertoire. Enkele leden vinden van drie liederen dat het naziliederen zijn. Kolonel buiten dienst Robby Amels, koorvoorzitter, deelt die mening niet. Toch is besloten om in ieder geval twee liedjes voorlopig te schrappen wegens de ontstane deining tot de herkomst duidelijk is.

De liedjes waar een aantal koorleden aanstoot aan neemt zijn een zeemanslied uit de nazi-propagandafilm Wünschkonzerte für die Wehrmacht uit 1940 getiteld Das Schifferklavier, Am Golf von Biskaya. Verder is er onenigheid over het liedje Über uns der blaue Himmel waarvan wordt beweerd dat het dat het voortkomt uit het wel nazistische Uns gehört der blaue Himmel.

Het ex-koorlid Bouwe Grijpstra die de liedjes van een beschrijving voorzag en zo de 'nazi-liederen' ontdekte, legde zijn bevindingen voor aan het bestuur en de repertoirecommissie maar die hebben daar een andere mening over. De sfeer in het koor zou verder verziekt worden doordat de gekwetsten voor 'zeurpieten' en 'onruststokers' worden uitgemaakt.

Toen Grijpstra en koorlid Henk Brouwer principieel weigerden tijdens een optreden om het podium te betreden toen Über uns der blaue Himmel ten gehore werd gebracht, zette dat veel kwaad bloed bij de overige koorleden. Oud-voorzitter Arnold Peters vindt het misplaatste ophef. Vervolgens legde hij de voorbereidingen voor een optreden van Alle Hens stil.

Repertoire-kenner Maarten-Jan Dongelmans stelt dat Über uns der blaue Himmel in ieder geval niet is afgeleid van het nazistische Uns gehört der blaue Himmel. Over Das Schifferklavier zegt Dongelmans dat het wel uit de nazifilm Wünschkonzerte für die Wehrmacht komt, maar dat ook geldt voor de ouverture van Mozarts Figaro.


Alle Hens met een onschuldige meedeiner. (Bron YouTube- jacoe)

Opsporing in geding met bezuinigingen NFI

Als de bezuinigingen op het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) doorgaan, dan zullen de doelstellingen van het kabinet voor de opsporing niet worden gehaald. Tot die conclusie komen het Openbaar Ministerie, de Nationale Politie en het NFI in een interne notie waarover De Telegraaf maandag heeft geschreven en die in het bezit is van het ANP.

Om de extra prioriteiten te halen zijn juist zestig voltijdbanen extra nodig, stellen de organisaties. Daarvoor is alleen al voor de loonkosten een structurele investering van 6 miljoen euro nodig. Dat staat in schril contrast met de geplande besparing van 13 procent op het budget, die tientallen banen kost.

De notitie stamt uit februari maar is nooit openbaar geweest. Het debat over de bezuinigingen op het NFI was in april. Tweede Kamerlid Michiel van Nispen van de SP vindt nu dat de discussie over de bezuinigingen opnieuw moet.

Opsporing in geding met bezuinigingen NFI
Opsporing in geding met bezuinigingen NFI (Foto: ANP)

Sneijder: "Sowieso mee met Oranje"

Wesley Sneijder hoopt komende week beide EK-kwalificatieduels van het Nederlands elftal te kunnen meespelen. Of dat lukt, heeft hij niet zelf in eigen hand.

Sneijder wil namelijk ook aanwezig zijn bij de bevalling van zijn vrouw Yolanthe, die op 15 oktober is uitgerekend. "Dus ik ga sowieso mee met Oranje. Dat heb ik Danny Blind net gezegd", vertelt Sneijder in de Telegraaf. "Deze twee wedstrijden zijn superbelangrijk. We willen naar het EK."

Of hij ook zal spelen, is dus nog afwachten. "Als de bevalling begint, ga ik onmiddellijk terug naar Istanbul. Astana (Kazachstan, red.) is vijf uur vliegen, dus dat is niet naast de deur. Ik hoop dat het allemaal rustig blijft tot de vijftiende. Daarna mag het gebeuren."

Maandag komen de spelers van het Nederlands elftal bijeen om zich voor te bereiden op de uitwedstrijd tegen Kazachstan (zaterdag). Drie dagen later komt Tsjechië, dat al geplaatst is voor het EK, op bezoek in de Amsterdam ArenA.

Ierse folkgroep Kilkennys toert door ons land

De Ierse folksensatie The Kilkennys maakt in november en december een tournee langs de Nederlandse theaters. De groep zal onder meer Zoetermeer, Venlo, Tilburg, Spijkenisse, Groningen, Den Helder en Leeuwarden aandoen, zo maakte zijn woordvoerder maandag bekend.

In de nieuwe theatershow vertaalt de groep de volksmuziek van zijn land naar een nieuwe generatie zonder de essentie van het folkgenre geweld aan te doen. Bekende hits als Whisky in the Jar en The Wild Rover worden in een nieuw jasje gestoken.

The Kilkennys begonnen hun carrière ruim twaalf jaar geleden in de pubs van de Ierse stad waar ze naar zijn vernoemd. Inmiddels reist de formatie de hele wereld over. De groep volgt naar eigen zeggen de traditie van soortgelijke bands als The Dubliners en The Clancy Brothers en stond op talloze grote festivals in Europa en de VS.

The Kilkennys deelden de afgelopen jaren ook het podium met hedendaagse folkhelden als Mumford & Sons. De kaartverkoop voor de Nederlandse tour is van start gegaan.

Ierse folkgroep Kilkennys toert door ons land
Ierse folkgroep Kilkennys toert door ons land (Foto: BuzzE)

40 miljoen erbij voor ICT en innovatie

Nederland zet sterk in op innovatie en ICT. De komende twee jaar komt daarvoor bijna 40 miljoen euro beschikbaar. Dat maken minister Henk Kamp (Economische Zaken) en staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) maandag bekend bij de ondertekening van de innovatiecontracten.

Het geld wordt bijeengebracht door het ministerie van EZ (7 miljoen), TNO (12 miljoen) en de NWO, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, die onder het ministerie van OCW valt (20 miljoen).

Volgens minister Henk Kamp zijn de miljoenen hard nodig om de "ijzersterke uitgangspositie" uit te bouwen. Hij verwijst naar de ranglijst van meest concurrerende economieën ter wereld, waarop Nederland is gestegen van plek acht naar plek vijf. "Nederland is nu een van de meest innovatieve landen ter wereld, mede dankzij een sterke ICT-infrastructuur. Om concurrerend te blijven is ICT onmisbaar geworden."

40 miljoen erbij voor ICT en innovatie
40 miljoen erbij voor ICT en innovatie (Foto: ANP)

Leraren blokkeren ministerie van Onderwijs

Boze leraren blokkeren maandagochtend vanaf 09.00 uur het ministerie van Onderwijs. Met de actie vragen ze aandacht voor de grote werkdruk van docenten, de overvolle klassen en de verlopen onderwijs-cao en vragen ze om meer waardering.

Een delegatie van de Leraren in Actie heeft rond 11.00 uur een onderhoud met minister Jet Bussemaker. Voor de manifestatie komen honderden leraren uit het hele land.

Leraren blokkeren ministerie van Onderwijs
Leraren blokkeren ministerie van Onderwijs (Foto: ANP)

Ruim kwart minder faillissementen

Het aantal faillissementen in Nederland is in de eerste negen maanden van dit jaar met 27 procent gedaald ten opzichte van de vergelijkbare periode in 2014. Faillissementsdossier.nl maakte maandag bekend dat het aantal zaken dat op de fles gaat echter nog altijd drie keer zo hoog is als in 2007, het laatste jaar voordat de crisis uitbrak.

Dit jaar gingen tot nu toe 5589 bedrijven en instellingen failliet. In de eerste drie kwartalen van 2007 waren dat er nog 1771. Volgens Faillissementsdossier won de afname in het derde kwartaal aan vaart met 35 procent minder bankroete bedrijven dan een jaar eerder.

De daling is te danken aan het herstel van de economie en een stijging van het consumentenvertrouwen "onder meer als gevolg van de lage energieprijzen en de stijging van de koopkracht".

Ruim kwart minder faillissementen
Ruim kwart minder faillissementen (Foto: ANP)

Amsterdam de dupe van rekenregels bijstand

De gemeente Amsterdam krijgt 25 miljoen euro minder dan voorheen voor bijstandsuitkeringen. Dat komt door een nieuw rekenmodel, dat niet meer is gebaseerd op het daadwerkelijke aantal uitkeringsgerechtigden. Volgens een woordvoerster van de gemeente wil Amsterdam snel duidelijkheid van staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken).

"Het nieuwe rekenmodel werkt dus niet goed", zegt de woordvoerster. In dat nieuwe model wordt een aantal variabelen meegenomen zoals de bevolkingssamenstelling en de arbeidsmarkt. "Maar er komen resultaten uit die vooral voor grote steden niet stroken met de werkelijkheid." Daarvoor was volgens haar al gewaarschuwd in diverse adviezen. "En we hebben niet zomaar een potje met 25 miljoen euro erin."

Vorig jaar is een rekenmodel geïntroduceerd. Toen kreeg Amsterdam 23 miljoen euro minder. "Na veel protesten is het model aangepast, maar nu scheelt het ons nog meer."

Amsterdam de dupe van rekenregels bijstand
Amsterdam de dupe van rekenregels bijstand (Foto: ANP)

Radio 2 huist deze week op Utrecht CS

NPO Radio 2 noemt zich deze week 'Het Groene Station' en zendt de komende vijf dagen uit vanaf het Centraal Station in Utrecht. De publieke radiozender wil deze week luisteraars inspireren om 'groener' te leven.

Ook de dj's dragen een steentje bij. Zo strijden Bart Arens, Wouter van der Goes, Gijs Staverman, Jasper de Vries en Jan-Willem Roodbeen tegen elkaar om de groenste dj te worden. Ze krijgen elke dag uitdagingen op het gebied van afval, voedsel, consumptie, vervoer en energie.

De makers zitten de komende dagen in een winkelpand in de stationshal, bij de perrons 14 en 15. Voorbijgangers kunnen hier ter plekke stroom opwekken door te dansen op een zogeheten 'energy floor'. Met die gewonnen stroom kunnen elke dag artiesten, van wie de namen nog even geheim blijven, een live optreden geven vanaf het station.

Radio 2 huist deze week op Utrecht CS
Radio 2 huist deze week op Utrecht CS (Foto: BuzzE)

Oppostiepartijen: koe hoort in de wei

Een koe hoort in de wei te lopen en niet de hele tijd binnen op stal te staan. Dat vinden SP, D66 en GroenLinks. De partijen komen maandag met een initiatiefnota waarin ze voorstellen het recht op weidegang op te nemen in de wet.

Als het aan de drie oppositiepartijen ligt, mogen melkveebedrijven alleen uitbreiden als ze de weidegang kunnen garanderen. SP, GroenLinks en D66 komen met hun plan omdat ze het onwenselijk vinden dat steeds minder koeien buiten komen.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) weigerde eerder een motie die werd gesteund door een Kamermeerderheid, uit te voeren. Zij wilde de weidegang van koeien niet wettelijk vastleggen, omdat dit grote gevolgen kan hebben voor de bedrijven. Dijksma maakte wel afspraken met de sector die ertoe moeten leiden dat in 2020 80 procent van de koeien buiten komt.

Oppostiepartijen: koe hoort in de wei
Oppostiepartijen: koe hoort in de wei (Foto: ANP)

AKO en NS langer samen

Boekhandel AKO en NS hebben hun samenwerking verlengd. Dat maakten de bedrijven maandag bekend. De lopende huurovereenkomst met de exploitant van boekwinkels op de stations liep eind 2015 af. In de nieuwe aanbesteding kwam AKO als beste uit de bus, aldus NS.

AKO is vertegenwoordigd op 44 stations in Nederland. Het bedrijf is met NS in gesprek over verdere uitbreiding. "Maar dat is geen onderdeel van de contractverlening", aldus topman Sjaak Mark van AKO. "Maar we hebben nog wel een wensenlijstje. Daarvoor zijn we wel afhankelijk van beschikbare ruimte op de stations."

AKO en de NS zijn al ruim 120 jaar partners. De basis voor de Amsterdamsche Kiosk Onderneming werd in 1889 gelegd, toen die op stations dagbladen begon te verkopen aan reizigers.

AKO en NS langer samen
AKO en NS langer samen (Foto: ANP)

Partij Australië eist visum voor Wilders

De Australische regering traineert de verlening van een visum aan het Nederlandse Tweede Kamerlid Geert Wilders om te voorkomen dat hij eind deze maand in Perth aan de officiële start van een nieuwe partij deelneemt. Dat heeft de voorzitter van de nieuwe Australia Liberty Alliance (ALA), Debbie Robinson, maandag in Australische media gesteld. Ze noemde het "een aanslag op de vrijheid van meningsuiting".

Het ministerie van Immigratie doet geen mededelingen over lopende zaken, maar volgens Australische media is er een kink in de kabel gekomen. Robinson vermoedt kwade opzet. Wilders had allang in het bezit moeten zijn van een visum. Vorige maand al waren er politiemensen uit Nederland op bezoek om Wilders' bezoek aan Perth voor te bereiden en het visum zou er snel zijn.

De fel tegen islam en immigratie gekeerde ALA wordt geïnspireerd door Wilders.

Partij Australië eist visum voor Wilders
Partij Australië eist visum voor Wilders (Foto: ANP)

Meerderheid stappers fietst zonder licht

Uitgaanspubliek blijkt het niet zo nauw te nemen met de verplichting om fietsverlichting te voeren. Veel stappers zijn niet zichtbaar als ze naar kroeg of discotheek fietsen. Amsterdam spant de kroon: daar voert slechts 18 procent voor- en achterlicht. Dat blijkt maandag uit onderzoek in opdracht van de ANWB, BOVAG, RAI Vereniging, TeamAlert, Veilig Verkeer Nederland, Fietsersbond en het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Een onderzoeksbureau deed in juni, juli en augustus op tien uitgaanslocaties onderzoek. Bijna 6.000 fietsers werden tussen 22.00 en 3.00 uur geturfd. Van hen bleek 59 procent zonder licht te fietsen.

De verschillen tussen dorpen en grote studentensteden zijn groot, waarbij in die laatste categorie veel werk aan de winkel is. Zo was in Heelweg in de Achterhoek 70 procent van de 434 fietsers goed zichtbaar. In Groningen en Utrecht was dat respectievelijk maar 27 en 22 procent van de stappers en in Amsterdam slechts 18 procent.

Met de wintertijd in zicht worden de komende tijd allerlei acties en campagnes gehouden om ervoor te zorgen dat meer fietsers verlichting voeren.

Meerderheid stappers fietst zonder licht
Meerderheid stappers fietst zonder licht (Foto: ANP)

'Fors meer woningverkopen dit jaar'

De verkopen van woningen valt dit jaar fors hoger uit dan eerder was voorzien. Dat stelt ABN AMRO in een maandag verschenen rapport over de huizenmarkt. Volgens de bank zal de verkoop dit jaar 15 procent hoger liggen dan een jaar geleden. Eerder werd een verkoopplus van 10 procent voorzien.

Volgens ABN AMRO zijn de lage rente en de economische opleving de hoofdredenen om positief over de huizenmarkt te oordelen. Door de prijsstijgingen staan er minder huizen onder water. "Mensen die jarenlang de verhuizing hebben uitgesteld, komen daardoor alsnog in beweging", aldus de bank. "Deze inhaalslag versterkt het herstel op de huizenmarkt."

De huizenprijzen stijgen volgens ABN AMRO dit jaar met 3 procent.

'Fors meer woningverkopen dit jaar'
'Fors meer woningverkopen dit jaar' (Foto: ANP)

Veel nieuwe diersoorten ontdekt in Himalaya

In het oostelijke gedeelte van de Himalaya zijn tussen 2009 en 2014 tweehonderd nieuwe planten- en diersoorten ontdekt. Onder de ontdekkingen zijn onder meer een niezende aap, een 'lopende vis' en een adder die eruit ziet als een prachtig bewerkt sieraad. Dat staat maandag in een nieuw rapport van het Wereld Natuur Fonds.

De afgelopen zes jaar hebben wetenschappers 133 nieuwe plantensoorten, 26 vissoorten, 10 amfibieën, een reptiel, een vogelsoort en een zoogdier beschreven.

Een van de opvallendste schepsels is de Myanmarese stompneusaap. Jagers beschreven een apensoort met grote lippen en heel wijde neusgaten. In regenperiodes maken de apen niesgeluiden als er water in hun neus loopt. Deze soort werd in 2010 ontdekt, maar is volgens WNF nu al ernstig bedreigd door zijn kleine leefgebied en jacht.

Veel nieuwe diersoorten ontdekt in Himalaya
Veel nieuwe diersoorten ontdekt in Himalaya (Foto: ANP)

Ruim 130 lichamen geborgen in Guatemala

Reddingswerkers hebben in Guatemala weer tientallen slachtoffers van de aardverschuiving gevonden. Het dodental stond zondag (lokale tijd) op 131. Ongeveer 150 mensen worden nog vermist.

De reddingsactie is inmiddels feitelijk veranderd in een bergingsactie. Het natuurgeweld vond donderdagavond plaats en normaliter worden er 72 uur na een dergelijke ramp geen overlevenden meer gevonden.

Familieleden van vermisten hopen nergens meer op en zijn al opgelucht als het lichaam van hun geliefde überhaupt wordt gevonden. "Ik prijs mezelf gelukkig. Sommige andere families kunnen niet eens treuren om hun dood", aldus een taxichauffeur. Zijn dochters en kleinzoon werden dood gevonden.

Door hevige regenval kwamen donderdagavond rotsblokken, modder, water en bomen vanaf een heuvel naar beneden. Een hele woonwijk in Santa Catarina Pinula, niet ver van de hoofdstad Guatemala-Stad, werd weggevaagd. Honderden huizen zijn verwoest. De vermisten liggen waarschijnlijk onder een laag modder en vuil. Maandag wordt verder naar hen gezocht.

Ruim 130 lichamen geborgen in Guatemala
Ruim 130 lichamen geborgen in Guatemala (Foto: ANP)

Half miljard euro voor innovaties in de zorg

Medisch-technologische vernieuwingen moeten de zorg beter maken en betaalbaar houden en patiënten moeten sneller toegang krijgen tot die moderne zorg. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid en Welzijn) investeert bij elkaar bijna 130 miljoen euro in duurzame medisch-technologische innovaties. Overheid en bedrijfsleven trekken er in totaal samen de komende twee jaar een half miljard euro voor uit.

Zogenoemde health deals tussen overheid en bedrijfsleven moeten duurzame ontwikkeling van de zorg verder op weg helpen. Vooral vernieuwingen zoals e-health, gezondheids-apps en sensoren dragen volgens Schippers bij aan de kwaliteit van leven. Het gaat volgens de minister nadrukkelijk niet alleen om innovaties zoals het kweken en printen van organen of nanotechnologie waarmee ziektes in een vroeg stadium kunnen worden opgespoord.

Half miljard euro voor innovaties in de zorg
Half miljard euro voor innovaties in de zorg (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: mist en regen

Gisteravond was het vrij helder, maar afgelopen nacht nam de bewolking weer toe. Hoewel vorige week een hogedrukgebied de overhand had, wint nu het lagedrukgebied aan terrein. Vandaag heeft de bewolking dan ook de overhand en kan er af toe lichte (mot)regen vallen.

De wind komt uit het (zuid)oosten en dat zorgt voor aanvoer van warme lucht. Daardoor stijgt het kwik naar redelijk aangename temperaturen tussen de 17 en 19 graden Celsius. Toch lijkt het een grauwe herfstdag te worden.

wolkenspel  (Foto: DJMO)
wolkenspel (Foto: DJMO)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
in 1912 vroor het anderhalve graad, in 1921 was het 23,1 graden boven 0! In 1982 kreeg de bewoner van de vijfmiljoenste woning in Nederland de sleutel uit de handen van niemand minder dan Koningin Beatrix. In 2005 werd de eerste aflevering van TV Oranje uitgezonden. in 1872 werd Cees van Hasselt, de eerste bondscoach van het Nederlands Elftal, geboren. Hij overleed in 1951. Het is vandaag ook de sterfdag van Steve Jobs, medeoprichter van Apple Inc. Hij overleed in 2011 aan de gevolgen van alvleesklierkanker.

Weer toernooizege voor Michaëlla Krajicek

Tennisster Michaëlla Krajicek heeft het ITF50k-toernooi in Las Vegas gewonnen. In de finale versloeg ze de als zevende geplaatste Amerikaanse Shelby Rogers met 6-3 en 6-1.

Alleen in de tweede set had Krajicek het even moeilijk. Bij een stand van 4-1 kreeg ze drie breakpoints tegen, maar die wist ze weg te werken.

Het was de tweede toernooiwinst op rij voor Krajicek. Vorige week won ze als qualifier nog het toernooi in Albuquerque, ook in de Verenigde Staten. De 26-jarige Nederlandse is nu dertien wedstrijden ongeslagen. In Albuquerque won ze namelijk ook nog drie wedstrijden in het kwalificatietoernooi. Met deze zege is ze na lange tijd in de top 200. Ze staat op plek 192. 

Weer toernooizege voor Michaëlla Krajicek
Weer toernooizege voor Michaëlla Krajicek (Foto: ANP)

Duitsland verwacht 1,5 miljoen vluchtelingen

De Duitse overheid verwacht dit jaar nog veel meer vluchtelingen dan eerder werd verkondigd, meldt de NOS. Tot dusver werd gesproken over 800.000 tot 1.000.000 vluchtelingen, maar de overheid gaat nu uit van 1,5 miljoen vluchtelingen. Dat blijkt volgens de Duitse krant Bild uit vertrouwelijke overheidsdocumenten.

Bild baseert zich op een interne prognose van een niet nader genoemde overheidsdienst. Hierin staat dat Duitsland het laatste kwadraat rekening moet houden met de komst van 920.000 vluchtelingen. Minister Caffier van de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern bevestigde dit getal afgelopen weekend in een interview. Hij verwacht dat er dit jaar zo'n 1,2 tot 1,5 miljoen vluchtelingen naar Duitsland komen.

Volgens de overheid is het heel erg lastig om precieze aantallen te noemen. Dat komt bijvoorbeeld doordat niet iedereen die Europa binnenkomt goed wordt geregistreerd. Hoe dan ook maakt de regering zich zorgen over de voorzieningen die moeten worden getroffen voor het toenemend aantal asielzoekers. De deelstaten en gemeenten hebben nu al moeite met het regelen van onderdak en sanitaire faciliteiten.

Instroom beperken
Wolfgang Schäuble, de minister van Financiën, benadrukt ondertussen dat de vluchtelingenstroom naar Europa moet worden beperkt. Hij zei dat in een interview met televisiezender ZDF. 'We moeten klaar staan om mensen te helpen, maar we kunnen niet het onmogelijke doen.' Schäuble wijst erop dat het een Europese opdracht is om de instroom van vluchtelingen te beperken. Volgens hem wordt er door de Europese Unie hard aan gewerkt, vooral in samenwerking met Turkije.

Duitse overheid verwacht 1,5 miljoen vluchtelingen.
Duitse overheid verwacht 1,5 miljoen vluchtelingen.

Doden door overstromingen South Carolina

Overstromingen als gevolg van hevige regenval hebben in de Amerikaanse staat South Carolina al aan zeker vijf mensen het leven gekost. Ook in het aangrenzende North Carolina vielen twee doden door het extreme weer.

Volgens de gouverneur van South Carolina, Nikki Haley, is er zondag in sommige delen van de staat meer dan 45 centimeter regen gevallen. Hij sprak van stortbuien die eens in de 1000 jaar voorkomen. Haley roept inwoners op om vooral thuis te blijven. 'Het is alle hens aan dek. Dit is niet iets om buiten foto's van te nemen.'

Onder meer verschillende snelwegen langs de kust van South Carolina tussen Charleston en Georgetown zijn overstroomd. Op verschillende plaatsen is omwille van de veiligeid de avondklok ingesteld. Verder hebben veel scholen en universiteiten lessen en colleges geschrapt. Zaterdag riep president Barack Obama al de noodtoestand uit in South Carolina.

Doden door overstromingen South Carolina
Doden door overstromingen South Carolina (Foto: ANP)

Cruise en Kidman afwezig bij bruiloft dochter

De dochter van Tom Cruise en Nicole Kidman is getrouwd. Het Australische blad Woman's Day meldt dat de 22-jarige op 18 september haar jawoord gaf in een geheime ceremonie in haar woonplaats Londen.

Op foto's die het blad exclusief heeft mogen publiceren zou Isabella er 'stralend van zelfvertrouwen' hebben uitgezien. Nicole Kidman zou dolblij zijn dat haar oudste dochter de liefde heeft gevonden in haar kersverse echtgenoot, een Britse ICT-adviseur genaamd Max Parker.

Het lijkt erop dat Isabella's beroemde ouders niet bij de bruiloft aanwezig waren. Nicole heeft geen hechte relatie met haar, sinds Isabella er na de scheiding van haar ouders in 2001 voor koos bij Tom Cruise te blijven wonen. Net als Tom raakten Isabella en haar broertje Connor geïnteresseerd in de Scientologykerk. Tom en Connor waren volgens RadarOnline echter ook afwezig bij het intieme trouwfeest. De bruidegom zou geen lid van Scientology zijn, terwijl Isabella de kerk nog wel regelmatig bezoekt. Tom zou zijn schoonzoon nog nooit hebben ontmoet.

Cruise en Kidman afwezig bij bruiloft dochter
Cruise en Kidman afwezig bij bruiloft dochter (Foto: BuzzE)

'IS-strijders blazen triomfboog Palmyra op'

Strijders van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) hebben de triomfboog in de historische stad Palmyra opgeblazen. Het is een belangrijk monument in de 2000 jaar oude Syrische stad. Het hoofd van de oudheidkundige dienst, Maamoun Abulkarim, heeft de verwoesting zondag bevestigd aan persbureau Reuters.

De boog is een van de vele ruïnes van de stad, die wordt beschouwd als een van de belangrijkste archeologische plaatsen in het Midden-Oosten. Palmyra staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Er zijn talloze tempels, zuilenrijen, badhuizen, theaters en siergraven, voornamelijk uit de Romeinse periode.

IS nam Palmyra in mei van dit jaar in. Sinds die tijd zijn al meerdere tempels verwoest. In augustus blies IS nog de eeuwenoude Baal Shamin-tempel in de Syrische stad op.

'IS-strijders blazen triomfboog Palmyra op'
'IS-strijders blazen triomfboog Palmyra op' (Foto: ANP)

Zonder mij draait het ook wel door

Ik ben bang. Wat had ik me gewenst? Het leek zo mooi. Een droom. En nu? Nu weet ik het allemaal niet meer zo zeker. Wat hebben Martin Bril, René Gude en Joost Zwagerman met elkaar gemeen? Juist. Het zijn allemaal creatieve breinen die met regelmaat te gast waren in 'De Wereld Draait Door'. Een ander klein detail is dat ze ook nog eens hartstikke overleden zijn. Dat boezemt me toch wel wat angst in. Want wat is een van mijn dromen? Precies. Een keer een column te mogen voorlezen in het programma. Nu weet ik dat niet meer zo zeker.

Bieber zingt karaoke met Mayweather

Vakantiegangers op het Polynesische eiland Bora Bora werden zaterdagavond getrakteerd op een heus karaokeoptreden van Justin Bieber. De Canadese zanger ging een duetje aan met voormalig bokser en vriend Floyd Mayweather, met wie hij op vakantie is om diens pensioen te vieren.

Op een filmpje in handen van TMZ is Justin te zien terwijl hij lekker een mopje aan het zingen is in de hotelbar. Floyd staat naast hem en doet aardig mee. Volgens ooggetuigen zong Bieber zijn eigen nummer What Do You Mean en klom hij ook nog even achter de piano om Let It Be te spelen.

Bieber zingt karaoke met Mayweather
Bieber zingt karaoke met Mayweather (Foto: BuzzE)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.