Tot vier jaar geëist om beleggingsfraude

In de grote beleggingsfraudezaak bij vijftien vastgoedfondsen heeft het Openbaar Ministerie celstraffen tot vier jaar en werkstraffen geëist. De hoogste straf (vier jaar) moet de rechtbank in Utrecht gaan opleggen aan hoofdverdachte Hans J. uit Soest, vinden de aanklagers.

Onder zijn leiding waren ook zes andere verdachten betrokken bij het benadelen van rond de zevenhonderd inleggers. Die werden volgens de aanklagers voor in totaal 24 miljoen euro opgelicht. Met hun inleg zou onroerend goed in Duitsland worden aangekocht.

Het geld werd echter anders besteed dan beloofd. Zo werden er grote bedragen naar eigen rekeningen overgemaakt en van het ingelegde geld werden ook dure auto's gekocht.

Familieleden
Het OM stelt dat Hans J. ook zijn familieleden heeft meegetrokken. Zijn zoon moet voor zijn daden dan ook 2,5 jaar achter de tralies, vinden de aanklagers. Tegen zijn moeder en partner van Hans J., is 31 dagen cel geëist.

De zaak kwam aan het licht na aangifte van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Deze instantie houdt toezicht op de financiële markten.

Tot vier jaar geëist om beleggingsfraude
Tot vier jaar geëist om beleggingsfraude (Foto: ANP)