FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 4 oktober 2015

Klaassen en Promes vallen weg bij Oranje

Ajacied Davy Klaassen heeft zich zondagavond bij bondscoach Danny Blind afgemeld voor de eerstvolgende EK-kwalificatiewedstrijd van Oranje komende zaterdag in en tegen Kazachstan. De middenvelder heeft zondag in de topper tegen PSV in de ArenA een hersenschudding opgelopen. Blind heeft ploeggenoot Riechedly Bazoer als vervanger opgeroepen.

Eerder op zondagavond meldde Quincy Promes zich af voor Oranje wegens een hamstringblessure. Hij wordt vervangen door Feyenoorder Eljero Elia.

Ook Klaassen valt weg bij Oranje
Ook Klaassen valt weg bij Oranje (Foto: ANP)

'Disneyparken duurder op drukke dagen'

Disney overweegt zijn pretparken in de Verenigde Staten duurder te maken op drukke dagen. Volgens het bedrijf is een dergelijke maatregel nodig om de magie van Disney ook in de weekenden en tijdens vakantieperioden te behouden. Dat schrijft The Wall Street Journal zondag.

Nieuwe attracties zoals Frozen en Star Wars, in verschillende themaparken van Disney, blijken echte publiekstrekkers. Onder meer Disneyland in Californië en Walt Disney World in Florida regen de afgelopen jaren bezoekersrecords aan elkaar. Ook dit jaar stevenen de parken weer af op een record aantal gasten.

Disney overweegt nu voor het eerst in zestig jaar, toen Disneyland zijn deuren opende, de prijzen aan te passen. Daardoor zouden of de piekdagen duurder worden, of bezoekers zouden in de meer bezoekersluwe perioden kunnen profiteren van voordelen zoals gratis parkeren en gratis familiefoto's.

'Disneyparken duurder op drukke dagen'
'Disneyparken duurder op drukke dagen' (Foto: ANP)

Twitteren en beyoncévlieg in nieuwe Van Dale

Komende dinsdag verschijnt er voor het eerst in tien jaar weer een editie van de Dikke Van Dale. De vijftiende versie van het bekendste woordenboek van Nederland is dikker dan ooit, met 4880 bladzijden.

In de drie delen van de 'taalbijbel' zijn meer dan 18.000 nieuwe trefwoorden toegevoegd uit het Nederlandse en Vlaamse taalgebied, zoals naamglossy (een glossy vernoemd naar een bekende persoon) en zelfscankassa. Ook het gebruik van sociale media heeft nieuwe woorden opgeleverd, zoals twitteren. "Twitteren deden we tien jaar geleden nog niet", zegt hoofdredacteur Ton den Boon.

Nieuwkomers zijn jezidi en jezidisme, de benamingen van een religieuze minderheid en een eeuwenoude religie in het Midden-Oosten. In godsdienstkringen zijn deze woorden al anderhalve eeuw bekend, maar door de bedreiging door terreurorganisatie IS kregen ze een actuele waarde. Het mooiste woord is beyoncévlieg, vindt Den Boon. "Het is een paardenvlieg met een goud glimmend achterlijf. Het woord, dat bedacht is door een wetenschapper, is tegelijk prikkelend en guitig."

Bagger
Door het grote aantal nieuwe woorden is het woordenboek flink uitgedijd. "Met nieuwe woorden heb je meer woorden nodig om die te beschrijven", verklaart Den Boon. "Het gaat vaak om een fenomeen. Twitteren kun je niet zomaar verklaren als 'versturen van berichtjes'. Je moet bijvoorbeeld uitleg geven over het medium dat daarvoor wordt gebruikt."

De Dikke Van Dale bevat ook uitdrukkingen die de laatste jaren gangbaar zijn geworden. Den Boon: "Met je poten in de bagger of de modder staan, is zo'n uitdrukking. Voor managers geldt dat als een aanbeveling, als ze een leidinggevende functie hebben." In de nieuwe editie zijn voor het eerst vijfhonderd illustraties opgenomen. "Een beeld is een vorm van taal, en kan net zoveel zeggen. Het gaat vooral om architectonische of wiskundige begrippen, zoals convex of parabool."

Zomerzotje
Rond de 2300 woorden zijn gesneuveld, omdat ze nauwelijks meer worden gebruikt. "Een mooi woord vind ik zomerzotje", zegt Den Boon. "De benaming voor plantjes die al vroeg in het voorjaar gaan bloeien, zoals sneeuwklokjes of krokussen."

De laatste papieren editie van het 'Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal' verscheen in 2005. Dat bestond uit drie delen met in totaal 4464 bladzijden. In 1864 verscheen de eerste editie van de Dikke Van Dale, met 60.000 woorden. Vooral sinds de komst van internet is het aanbod van nieuwe woorden overweldigend.

Twitteren en beyoncévlieg in nieuwe Van Dale
Twitteren en beyoncévlieg in nieuwe Van Dale (Foto: ANP)

'Jim Carrey naar Ierland voor begrafenis ex'

Jim Carrey vliegt naar Ierland om daar de begrafenis van zijn ex-vriendin Cathriona White bij te wonen. Dat schrijft de Sunday People.

"Jim is verslagen na de tragische dood van Cathriona. Naar haar begrafenis gaan is wel het minste wat hij kan doen om de vrouw van wie hij hield eer te bewijzen", vertelt een bron aan de krant. "Hij heeft contact gehad met Cathriona's familie en zij willen graag dat hij bij de begrafenis is. Ze weten hoeveel hij voor haar betekende."

Er zijn nog geen voorbereidingen getroffen voor de teraardebestelling, omdat eerst gewacht wordt totdat Cathriona's lichaam in haar geboorteland is aangekomen.

White, een 28-jarige visagiste uit Ierland, pleegde vorige week zelfmoord door een overdosis medicijnen in te nemen. Tegen vrienden had ze enkele dagen voor haar overlijden in een telefoongesprek gezegd dat ze radeloos was, omdat Carrey de relatie onverwachts had verbroken. Cathriona had sinds 2012 een knipperlichtrelatie met de 53-jarige acteur.

'Jim Carrey naar Ierland voor begrafenis ex'
'Jim Carrey naar Ierland voor begrafenis ex' (Foto: BuzzE)

KNMI waarschuwt voor dichte mist

Het KNMI waarschuwt dat ten noorden van de grote rivieren lokaal dichte mist kan voorkomen met een zicht van minder dan 200 meter. Het weerinstituut heeft voor dat gebied waarschuwingscode geel (mogelijk kans op gevaarlijk weer) afgegeven.

In de tweede helft van maandagochtend lost de mist weer op. In de noordelijke provincies en het IJsselmeergebied kan dit tot de middag duren.

Zondagochtend kwam in het grootste deel van het land ook al mist voor. Het KNMI had toen ook code geel afgegeven voor het hele land met uitzondering van de Waddeneilanden.

KNMI waarschuwt voor dichte mist
KNMI waarschuwt voor dichte mist (Foto: ANP)

Alle Xbox One-controllers krijgen configureerbare knoppen

Een van de topmensen bij Microsofts Xbox-divisie, Mike Ybarra, heeft op Twitter laten weten dat het binnenkort mogelijk wordt om alle Xbox One-controllers naar eigen smaak af te stellen. Configureerbare knoppen waren al aangekondigd voor de Elite-controller.

De Elite-controller beschikt daarnaast over talloze andere functies. Er zijn de laatste tijd meerdere (third-party-)controllers aangekondigd die over de mogelijkheid beschikken om je knoppen te remappen. De Elite-controller wordt eind oktober verwacht. 

De vraag kwam van iemand die erop wees dat PlayStation 4 de functie standaard al had. Ybarra laat verder niets los over wanneer dergelijke functionaliteit verwacht kan worden. Misschien is het tegelijkertijd met de New Xbox One Experience, de mega-update voor Xbox One die in november uitgerold wordt. De update brengt een geheel nieuwe user interface en de langverwachte backward compatibility.

Nieuwe Burnout-game lijkt onderweg

De nieuwe ontwikkelstudio Three Fields Entertainment, die in 2014 werd opgericht door mensen achter de Burnout-games, hebben in een reeks tweets laten doorschemeren dat er een nieuwe Burnout op de planning staat. Dit naast een andere (multiplayer)-racegame die in 2016 moet komen.

De laatste Burnout-game was Burnout Paradise uit 2008. Three Fields laat in een van hun tweets weten dat de nieuwe game gebaseerd wordt op deel twee (Point of Impact), deel drie (Takedown) of deel vier (Revenge). Criterion, de ontwikkelstudio van de Burnout-games, is zelf momenteel ook bezig met een first-person racegame die verschillende soorten voortuigen biedt, waaronder ATV's, helikopters, boten, parachutes, vliegtuigen en jetski's.

Reorganisatie Google voltooid

De reorganisatie van Google, dat nu onderdeel uitmaakt van houdstermaatschappij Alphabet, is voltooid. Vanaf maandag zullen de aandelen van het bedrijf op Wall Street onder de nieuwe naam worden verhandeld. Wel blijven de zogeheten tickersymbolen GOOG en GOOGL behouden.

De reden voor de reorganisatie is om individuele onderdelen meer ruimte te bieden voor groei en daarmee de winstgevendheid op te krikken. Onder de paraplu Alphabet vallen onder meer de startup financier Google Ventures, gezondheidstak Calicio, Nest, dat slimme apparaten voor thuis maakt, en innovatielab Google X, de divisie waar ook de zelfrijdende auto's onder vallen.

Videoplatform YouTube en besturingssysteem Android blijven onderdeel van dochter Google. Voor gebruikers verandert er overigens niets.

Het nieuwe bedrijf Alphabet staat onder leiding van Google-oprichters Page en Sergey Brin. Sundar Pichai is de nieuwe topman van dochter Google. Hij was eerder verantwoordelijk voor besturingssysteem Android en internetbrowser Chrome.

Reorganisatie Google voltooid
Reorganisatie Google voltooid (Foto: ANP)

Uitslagen eredivisie waterpolo 03/10-04/10

Vandaag is ook voor de heren het nieuwe waterpoloseizoen geopend. Er stonden vier wedstrijden op het programma, waar maar weinig verrassingen bij zaten. De Zijl en Schuurman hadden weinig moeite met underdog ZVVS en promovendus Het Y, en de wedstrijd tussen Het Ravijn en Polar Bears werd gedomineerd door Het Ravijn. Bij de dames werden er grotere slagen geslagen. GZC DONK rekende af met ENC Arnhem met 7-21 en UZSC won met 5-17 van Waterpolo Den Haag, maar moest de leiding afstaan aan DONK. Het hoogtepunt van de dag, de wedstrijd tussen Het Ravijn en De Ham is gewonnen door Het Ravijn met 10-8.

Uitslagen dames

PSV 1

8 - 7

Polar Bears 1

Score per kwart: 2-4, 5-5, 6-6, 8-7

Polar Bears mocht afreizen naar Eindhoven om daar een op papier spannende wedstrijd tegen PSV te spelen, een verwachting die ook is uitgekomen. Na het tweede kwart ontliepen de ploegen elkaar niet veel, en het verschil werd nooit groter dan één doelpunt. Pas met acht seconden te gaan in het laatste kwart scoorde PSV de beslissende 8-7, in een wedstrijd die in de eerste helft nog gedomineerd werd door Polar Bears.

Waterpolo Den Haag 1

5 - 17

UZSC 1

Score per kwart: 0-6, 1-9, 4-14, 5-17

ENC Arnhem 1

7 - 21

WIDEX GZC DONK 1

Score per kwart: 2-4, 5-8, 7-15, 7-21

Waterpolo Den Haag wist dat de wedstrijd tegen UZSC een lastige zou worden. Vorige week werd de ploeg nog met 17-7 door GZC DONK verslagen, deze week was dat verschil nog groter. UZSC wist dat ze met een grote voorsprong moesten winnen, omdat directe concurrent GZC DONK ook geen moeilijke wedstrijd wachtte. Die doelstelling hebben ze zeker bereikt. Ook GZC DONK had die doelstelling, en met veertien doelpunten verschil hadden ze ruim genoeg om op doelsaldo de Utrechtenaren voorbij te gaan in het klassement.

ZPB H&L Productions 1

15 - 13

H.B.W. 1

Score per kwart: 2-1, 7-5, 11-9, 15-13

Het Ravijn 1

10 - 8

De Ham 1

Score per kwart: 1-3, 4-4, 8-6, 10-8

Het Ravijn en De Ham waren vorig jaar twee ploegen die elkaar nauwelijks ontliepen, wat dus betekende dat deze wedstrijd een spannende zou worden. De Ham begon sterk, door al vroeg in de wedstrijd op een 0-3 voorsprong te komen, maar met behulp van enkele man-meers wist Het Ravijn het gat te dichten tot 4-4 aan het einde van de eerste helft. De tweede helft gingen beide ploegen gelijk op, maar ondanks de grote hoeveelheid strafworpen aan het eind van het derde kwart wist Het Ravijn een kleine voorsprong op te bouwen. Toen de ploeg uit Nijverdal aan het begin van de laatste kwart de 9-6 maakte, leek het verzet van De Ham gebroken. Het Ravijn begon feller te verdedigen, wat ook resulteerde in meerdere uitsluitingen, maar De Ham slaagde er niet in om uit de overtal-situaties te scoren. 

Uitslagen mannen

Het Ravijn 1

8 - 4

Polar Bears 1

Score per kwart: 2-2, 5-2, 7-2, 8-4

ZVVS 1

9 - 14

De Zijl/LGB 1

Score per kwart: 3-2, 7-6, 8-12, 9-14

Het Y 1

5 - 11

Schuurman BZC 1

Score per kwart: 2-2, 4-4, 4-6, 5-11

Schuurman BZC leek geen lastige wedstrijd tegemoet te gaan. De nummer acht van vorig jaar was te gast bij promovendus Het Y. Lange tijd gingen beide ploegen gelijk op, in wat een incidentvolle wedstrijd was. Aan beide kanten werd er fel gespeeld, waardoor er vaak in een overtal-situatie werd aangevallen. Pas in het derde kwart begonnen er gaten te ontstaan in de verdediging van Het Y, waardoor Schuurman BZC langzaam een voorsprong kon opbouwen. De ploeg kreeg in het laatste deel van de wedstrijd vaak een man-meer, waar ook optimaal gebruik van werd gemaakt.

ZPB H&L Productions 1

13 - 12

AZC 1

Score per kwart: 5-2, 10-6, 11-9, 13-12

AZC stelde flink teleur in Barendrecht. AZC eindigde vorig jaar nog op de eerste plaats in de competitie, terwijl ZPB H&L Productions vijfde werd. In de kwartfinales in de play-offs werd er in eigen huis zelfs met een vernietigende 16-6 gewonnen. Het was dan ook een verrassing dat de ploeg aan het einde van het eerste kwart tegen een achterstand van 5-2 aankeek, een voorsprong die in het tweede kwart nogmaals werd vergroot naar 10-5. Vanaf het derde kwart knokten de Alphenaren zich terug en wisten met nog krap een minuut te gaan tot gelijkspel te komen. Met nog slechts vier seconden te gaan deelde hun tegenstander echter een laatste klap uit, waardoor er alsnog met een minimaal verschil werd verloren.

Alle standen zijn te vinden op een speciale pagina: Stand eredivisie 2015/2016

Ruim 140.000 bezoekers wetenschapweekend

143.000 mensen hebben zaterdag en zondag op verschillende plaatsen in het land het Weekend van de Wetenschap bezocht.

Zo'n tweehonderd bedrijven, instellingen, wetenschappelijke instituten, musea en universiteiten openden voor dit doel de deuren. Vorig jaar trok het weekeinde ongeveer 130.000 bezoekers.

Dit jaar was de derde editie en die telde ruim 1500 wetenschappelijke 'alfa-, beta- en gamma-activiteiten'. Zo kon ruimtevaartorganisatie ESA-ESTEC in Noordwijk worden bezocht. Daar was ook astronaut André Kuipers.

Verder waren er onder meer exclusieve rondleidingen in het restauratie-atelier van museum het Mauritshuis in Den Haag, lezingen in techniekmuseum HEIM in Hengelo en workshops in het Natuurmuseum in Nijmegen.

Ruim 140.000 bezoekers wetenschapweekend
Ruim 140.000 bezoekers wetenschapweekend (Foto: ANP)

Weer gaslucht in Elst

Op de plek in Elst waar zaterdag een ondergronds gaslek voor problemen zorgde, zijn zondagavond opnieuw concentraties gas gemeten. Brandweer en medewerkers van netbeheerder Liander deden onderzoek nadat voorbijgangers weer een gaslucht hadden geroken.

De brandweer zegt dat het waarschijnlijk gaat om resten van de zaterdag ontdekte lekkage die nog in het zand zitten. Liander gaat maandag nieuwe metingen doen. De brandweer heeft de afgegraven grond nat gemaakt en keert ook huiswaarts. Voor zover bekend zijn alle gasleidingen bij de bouwput afgesloten en liggen er geen oude meer.

Zaterdag was de omgeving, waaronder het treinstation, lange tijd afgezet wegens het lek. Ook reden er geen treinen van en naar de plaats tussen Arnhem en Nijmegen. Het ondergrondse lek werd gevonden en leidingen afgesloten bij de bouwput voor een fietserstunnel bij de Aamsestraat. Het lek was mogelijk ontstaan bij werkzaamheden.

Weer gaslucht in Elst
Weer gaslucht in Elst (Foto: ANP)

'Plan EU en Turkije voor vluchtelingencrisis'

De Europese Commissie zou met Turkije afspraken hebben gemaakt om de vluchtelingenstroom naar Europa te beperken. Zo zouden in Turkije zes nieuwe asielzoekerscentra worden gebouwd en zou Turkije met Griekenland moeten samenwerken om de grens beter te bewaken.

Dat hebben bronnen rondom de Europese Commissie en de Duitse regering gezegd tegen de Frankfurter Allgemeine Zeitung. In de plannen staat dat de Turkse en Griekse kustwacht ervoor moeten zorgen dat alle vluchtelingen terug worden gebracht naar Turkije.

In ruil daarvoor komen er nieuwe azc's waar twee miljoen vluchtelingen kunnen worden opgevangen.

'Plan EU en Turkije voor vluchtelingencrisis'
'Plan EU en Turkije voor vluchtelingencrisis' (Foto: ANP)

Auto rijdt publiek in bij autoshow Malta

Zeker 21 mensen zijn zondag in Malta gewond geraakt toen een auto tijdens een autoshow op het publiek inreed. Twaalf toeschouwers zijn zwaargewond geraakt, van wie drie er ernstig aan toe zijn, schrijft de Times of Malta.

Een Porsche 918 vloog 's middags uit de baan tijdens de jaarlijkse Paqpaqli Ghall-Istrina op de luchthaven van Malta. Ooggetuigen zeggen dat het misging toen het achterwiel van de auto op het gras terechtkwam. De bestuurder had de wagen daarna niet meer onder controle en brak door de barrière heen het publiek in.

De hulpdiensten rukten massaal uit om hulp te bieden aan de gewonden. Een van hen is een zesjarig kind.

'Ruim 600.000 mensen illegaal de grens over'

Meer dan 600.000 mensen zijn sinds begin dit jaar illegaal Europa binnengekomen. Dat zei Fabrice Leggeri, de directeur van het EU-agentschap voor grensbewaking Frontex, zondag. ,,Wij hebben tot eind september ongeveer 630.000 illegale grensoverschrijdingen geregistreerd", aldus Leggeri in een interview met de Franse persgroep Ebra, dat maandag wordt gepubliceerd. Leggeri spreekt van een ongekende migratiecrisis, volgens hem de grootste in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog, schrijven Franse media.

'Ruim 600.000 mensen illegaal de grens over'
'Ruim 600.000 mensen illegaal de grens over' (Foto: ANP)

Liverpool ontslaat Rodgers

Liverpool heeft trainer Brendan Rodgers na het gelijke spel tegen Everton (1-1) ontslagen. De Noord-Ier wordt verantwoordelijk gehouden voor de slechte resultaten. Uit de eerste acht wedstrijden in de Premier League werden slechts twaalf punten gepakt.

Rodgers begon in juni 2012 aan het avontuur bij Liverpool en moest Kevin Dalglisch opvolgen. Een jaar na zijn aanstelling mochten The Reds kortstondig aan de Engelse titel ruiken. In het afgelopen seizoen zakte de ploeg al af naar de zesde plaats en in de huidige jaargang gaat het niet veel beter.

Het ontslag van Rodgers zou mogelijk een vertrek van Frank de Boer bij Ajax in kunnen luiden. In de afgelopen periode werd in de Engelse media de trainer van de Amsterdammers veelvuldig aan Liverpool gelinkt. Toch lijkt een vertrek van De Boer bij Ajax niet aan de orde. Na afloop van de verloren wedstrijd tegen PSV (1-2) liet de oefenmeester weten het seizoen in Amsterdam af te willen maken.

Rodgers is vandaag de tweede trainer van een Engelse ploeg, die weg gaat. Eerder vandaag liet ook Sunderland weten afscheid te nemen van trainer Dick Advocaat. In tegenstelling tot het ontslag van Rodgers nam Advocaat zelf de beslissing om te vertrekken.

Guidetti: Nederland heeft zich bewezen

Bondscoach Giovanni Guidetti was na de verloren finale tegen Rusland teleurgesteld, maar niet uit het veld geslagen. Ondanks het afgetekende verlies van zijn volleybalvrouwen, was hij trots. "Op dit toernooi heeft Nederland bewezen dat het bij de top van het volleybal hoort."

Tegen Rusland kwam Oranje echter duidelijk tekort. "Ons aanvalsspel en de blokkering waren slecht. We hadden een goed plan, maar het lukte niet om het uit te voeren. We moesten sowieso Tatiani Kosjeleva afblokken, maar we raakten maar één balletje aan in de eerste set. We speelden helemaal geen goed verdedigend spel, en zij wel. Ik probeerde van alles, wisselde veel. Maar het verschil was te groot."

"Normaal kon het team in een flow komen, ook als het niet liep. Rusland zorgde dat dat niet gebeurde. Alle credits voor Rusland, dat was gewoon beter", zei Guidetti realistisch.

Guidetti: Nederland heeft zich bewezen
Guidetti: Nederland heeft zich bewezen (Foto: ANP)

Li Jie moet genoegen nemen met zilver

Li Jie heeft op de slotdag van de EK tafeltennis in Jekaterinenburg genoegen moeten nemen met zilver in het enkelspel. De 31-jarige Nederlandse verdedigster verloor in de finale in zeven games van de Roemeense Elizabeta Samara.

Na een weifelend begin kwam de nationaal kampioene sterk terug. Ze nam een voorsprong van 3-2 maar kon niet doordrukken. In de laatste games vocht ze vooral tegen zichzelf: 6-11 11-9 11-3 7-11 14-12 4-11 4-11.

Bosz: "Groningen kon het niet meer belopen"

Vitesse liep zondag met 5-0 over FC Groningen heen en dat kwam volgens trainer Peter Bosz vooral doordat zijn spelers constant druk op die van Groningen zetten.

"Ik heb van tevoren gezegd dat het bij Groningen jongens zijn die niet gewend zijn om Europees te spelen", verwees hij naar de wedstrijd die Groningen donderdag in Portugal tegen Sporting Braga speelde. "Dus als wij ze constant dicht op de huid zitten, dan moet er een moment komen dat ze het niet meer kunnen belopen."

Die momenten waren er met name in de slotfase in overvloed. Illustratief was de 3-0 van Valeri Qazaishvili, die profiteerde toen Johan Kappelhof door zijn benen zakte.

Vitesse scoorde in de slotfase nog tweemaal en won daardoor afgetekend. "Over het algemeen zijn de wedstrijden van Vitesse spectaculair, leuk om naar te kijken. En vandaag zag je dat nog in de uitslag ook", wist Bosz. "We hebben wel aardig gespeeld."

Bosz: Groningen kon het niet meer belopen
Bosz: Groningen kon het niet meer belopen (Foto: ANP)

Sunderland bevestigt vertrek Advocaat

Sunderland heeft zondagmiddag het vertrek van Dick Advocaat als hoofdcoach bevestigd. Dat nieuws werd eerder op de dag al gebracht door verschillende Engelse media. De 68-jarige Haagse voetbaltrainer is zelf opgestapt.

"Ik voel dat dit het juiste moment is om op te stappen", liet Advocaat in een korte reactie weten. "Niet voor mezelf, maar voor de club."

Sunderland presteert dit seizoen slecht in de Premier League. De club heeft slechts drie punten behaald uit de eerste acht competitieduels. Dit weekend speelde de ploeg gelijk tegen West Ham United: 2-2.

Sunderland bevestigt vertrek Advocaat
Sunderland bevestigt vertrek Advocaat (Foto: ANP)

Cocu heeft van PSV genoten

PSV-trainer Phillip Cocu was zondag verguld met de zege op Ajax in de ArenA (1-2). "Ik heb enorm genoten van mijn ploeg", liet hij bij FOX Sports voldaan weten.

"Ik had niet verwacht dat Ajax zó compact zou spelen. Ze wilden de boel duidelijk niet open zetten om daarna in de omschakeling verslagen te worden. We zijn heel goed met hun speelwijze omgegaan. Van echte druk van Ajax was geen sprake. Ze konden geen grip op ons middenveld krijgen."

Volgens Cocu liet PSV in Amsterdam op alle fronten veel kwaliteit zien. "We kunnen ook heel goed voetballen, maar we hebben dat dit seizoen nog niet veel laten zien. Afgelopen woensdag vond ik mijn ploeg tegen CSKA Moskou in de tweede helft ook al sterk spelen. We hebben tegen Ajax bewezen dat we het initiatief kunnen nemen en dat we een topwedstrijd kunnen bepalen."

Cocu was uiteraard vol lof over Gastón Pereiro, die als vervanger van de afwezige Maxime Lestienne twee keer scoorde. "Hij is een aardige voetballer, nee, een heerlijke speler", lachte hij.

Cocu geniet van PSV
Cocu geniet van PSV (Foto: ANP)

'Drenkeling' is mogelijk zeehond

Op de Noordzee aan het strand van Zandvoort is zondagmiddag een grote zoekactie gehouden na een melding over een "zwemmer in de problemen". Er werd onder meer gezocht door verschillende vaartuigen van de reddingsbrigade en ook een helikopter werd ingezet.

Uiteindelijk werd de zoekactie zonder resultaat gestaakt. De politie vermoedt dat iemand een zeehond voor een zwemmer heeft aangezien. "Van een afstand lijkt de kop van een zeehond op een menselijk hoofd."

'Drenkeling' is mogelijk zeehond
'Drenkeling' is mogelijk zeehond (Foto: ANP)

WK Rugby - Ierland door, Argentinië langs Tonga

Ierland heeft zich bij het WK rugby geplaatst voor de kwartfinale. De Ieren, één van de toernooi-favorieten, speelden niet goed tegen Italië, maar wist door onder meer drie benutte penalty's van Jonathan Sexton met 16-9 te winnen. Daarmee zijn ze samen met Frankrijk, zeker van plaatsing bij de eerste twee in poule D en dus door naar de kwartfinale.

Ierland liet in de eerste twee wedstrijden zien waarom ze bij de favorieten hoorden, maar vandaag was het allemaal een tikje minder. Bij rust stonden ze 10-6 voor na onder meer een try van Earls, maar na rust kende Italië een sterke fase en kwamen na een derde benutte penalty van Tomasso Allan terug tot 10-9. Verder liet Ierland het niet komen en zag Sexton door voorsprong uitbouwen naar de 16-9 eindstand. Ierland zal volgende week met Frankrijk strijden om wie er eerste in de poule wordt en daarmee Nieuw-Zeeland in de kwartfinale ontloopt.

De winnaar van dat duel treft dan zo goed als zeker Argentinië, dat vanmiddag ruim wist te winnen van directe concurrent Tonga. De Oceaniërs kwamen na een snelle try op een 0-5 voorsprong maar zat die voorsprong in een paar minuten tijd naar een 20-5 achterstand omslaan via onder meer tries van Tuculet en Imhoff. Ondanks een try van Tonga'uiha bleef Tonga achter de feiten aanlopen, mede doordat Morath diverse conversies en penalty kicks miste.

Na driekwart wedstrijd was het gedaan met Tonga en kon Argentinië uitlopen naar een ruime zege, inclusief bonuspunt. Er werden nog tries gemaakt door Sanchez, Montoya en Cordero. Door de zege staan de Argentijnen nu vier punten voor op Tonga, dat vrijdag in het laatste duel al het geplaatste Nieuw-Zeeland treft. Argentinië speelt volgende week zondag tegen Namibië.

Trump: Midden-Oosten beter af met Saddam

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump vindt dat het Midden-Oosten er niet stabieler op is geworden sinds Saddam Hussein en Muammar Kaddafi niet meer aan de macht zijn. De miljardair, bij de Republikeinen nog altijd op kop in de peilingen, deed zijn uitspraken zondag in een interview met NBC.

Hij noemde de twee gedode dictators om een vergelijking te maken met de situatie in Syrië. "Kijk naar Libië, naar wat we daar deden. Het is een puinhoop. Dat geldt ook voor Irak. In Syrië zal hetzelfde gebeuren." Vervolgens werd hem gevraagd of beide landen stabieler waren onder hun voormalig dictators. "Natuurlijk", zei Trump. "Geen discussie mogelijk."

De zakenman zei vorige week al dat Syrië waarschijnlijk iemand aan de macht krijgt die nog slechter voor zijn volk is als de Syrische president Bashar al-Assad wordt verdreven.

Trump: Midden-Oosten beter af met Saddam
Trump: Midden-Oosten beter af met Saddam (Foto: ANP)

United hard onderuit in topper tegen Arsenal

Manchester United heeft zondag de topper in de Premier League tegen Arsenal met 3-0 verloren. Die stand stond in Londen na twintig minuten al op het scorebord. Alexis Sánchez (twee keer) en Mesut Özil straften slap verdedigen van de formatie van coach Louis van Gaal genadeloos af.

Door de nederlaag verzuimt ManUnited de koppositie weer over te nemen van Manchester City, dat zaterdag al met 6-1 won van Newcastle United. Manchester United zakte zelfs een plek en is nu de nummer drie op de ranglijst. Arsenal heeft net als United zestien punten uit acht wedstrijden, maar een beter doelsaldo dan de club uit Manchester en is de nieuwe nummer twee.

Daley Blind speelde de hele wedstrijd bij United. Memphis Depay werd in de rust gewisseld.

United hard onderuit in topper tegen Arsenal
United hard onderuit in topper tegen Arsenal (Foto: ANP)

Reboot MacGyver op komst

MacGyver keert terug op televisie. De populaire serie uit de jaren tachtig krijgen een eigentijdse make-over en wordt opnieuw uitgebracht, zo meldt The Hollywood Reporter.

CBS is bezig met een reboot van de MacGyver-reeks, waarin ex-spion Angus MacGyver zich uit de meest onmogelijke situaties weet te redden met behulp van van huis-, tuin- en keukenspullen. De serie werd van 1985 tot 1992 uitgezonden door ABC.

Eerder werd bekend dat Fox werkt aan een reboot van Lethal Weapon. In de vier Lethal Weapon-films speelden Mel Gibson en Danny Glover twee agenten die aanvankelijk een vreselijke hekel aan elkaar hebben, maar die uiteindelijk goede vrienden worden.

Uitslag AZ - FC Twente

AZ heeft in de Eredivisie FC Twente in het laatste half uur klop gegeven. In Alkmaar werd het 3-1 voor de thuisclub die eerder in het duel nog legio kansen gemist had. Op de ranglijst staat AZ nu negende, FC Twente is zestiende.

AZ

3 - 1

FC Twente

64' Janssen
73' Janssen
79' Hupperts
  82' Ziyech
 
Gele kaart: Haps, Haye (AZ), Oosterwijk (FC Twente)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 13.711
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Coutinho
Johansson
Gouweleeuw
Van der Linden
Haps
Van Overeem
Henriksen
Luckassen (Ortíz/84)
Tankovic (Haye/65)
Janssen
Dos Santos (Hupperts/61)
  Drommel
Ter Avest (Van der Lely/46)
Uvini
Bijen
Schilder
Mokotjo
Ziyech
Gutiérrez (Van der Heyden/71)
Olaitan (Agyepong/76)
Oosterwijk
Ede

Nibali wint Ronde van Lombardije

De Italiaan Vincenzo Nibali heeft zondag de Ronde van Lombardije gewonnen. De kopman van Astana kwam in Como alleen aan. Kort achter hem werd de Spanjaard Daniel Moreno tweede. De Fransman Thibaut Pinot finishte als derde.

Nibali ging er vandoor in de afdaling van de Civiglio op ruim 15 kilometer voor de streep in Como. De specialist pakte binnen de kortste keren een halve minuut maar Moreno kwam in de beklimming van de San Fermo nog bijna terug bij Nibali.

Het was zeven jaar geleden dat een Italiaan de herfstklassieker in eigen land won. In 2008 was dat Damiano Cunego.

Nibali wint Ronde van Lombardije
Nibali wint Ronde van Lombardije (Foto: ANP)

Volleybalsters verliezen finale van Rusland

De Nederlandse volleybalsters zijn er zondag niet geslaagd de finale van het EK te winnen. In Rotterdam was Rusland te sterk. Het werd 3-0 voor de Russinnen (25-14 25-20 25-20).

De Russinnen overrompelden de Nederlandse vrouwen na een wat stroeve start in de eerste set. Die was in een mum van tijd afgerond en ook in de tweede set kwam Nederland niet meer terug van een grote achterstand. Oranje leek in de derde set de wedstrijd te kunnen kantelen, maar Rusland kwam onverstoorbaar terug en won uiteindelijk met grote cijfers.

Volleybalsters verliezen finale van Rusland
Volleybalsters verliezen finale van Rusland (Foto: ANP)

Politie onderschept zo'n 25 wapens per dag

De politie heeft vanaf begin 2013 gemiddeld 741 vuurwapens en verboden nepwapens per maand in beslag genomen. Dat betekent ongeveer 25 stuks per dag. Het gaat hierbij met name om handvuurwapens zoals pistolen, revolvers, (machine)geweren, pistoolmitrailleurs maar ook imitatiewapens en alarm- en gaspistolen die voor bedreiging gebruikt kunnen worden.

Dit blijkt uit een overzicht van de politie dat in handen is van de NOS. Het ANP heeft het overzicht ingezien. Het gaat specifiek over de periode januari 2013 tot en met afgelopen augustus.

In Oost-Nederland werden toen verreweg de meeste vuurwapens onderschept, 3728 stuks. Daarna volgen de regio's Rotterdam (2819) en Den Haag (2600). In Limburg werden de minste wapens in beslag genomen (1820). Amsterdam staat ook opvallend laag in het overzicht, namelijk een na laatst. De eenheid Amsterdam van de politie pakte 1950 wapens af.

Pistool
Het pistool is het meest in beslag genomen wapen. Sinds begin 2013 pakte de politie er 5435 af. Imitatiewapens staan in de ranglijst op de tweede plaats: 4344 stuks. Ook zijn zeker 546 automatische vuurwapens ingenomen. 74 wapens staan als 'geheim' in het overzicht gekwalificeerd.

In 2013 werden er meer wapens (9889) dan in 2014 (8596) onderschept. Tot eind augustus dit jaar zijn er 5241 vuurwapens in beslag genomen.

Politie onderschept zo'n 25 wapens per dag
Politie onderschept zo'n 25 wapens per dag (Foto: ANP)

Politie druk met nepwapens kermis Leiden

Bij kinderen in Leiden zijn zondag zes nepwapens gevonden. Ze zijn volgens de politie nauwelijks van echte wapens te onderscheiden. De kinderen waren ermee aan het spelen. De nepwapens zijn vermoedelijk afkomstig van de kermis in Leiden.

De politie vraagt mensen alert te zijn op nepwapens en ze in te leveren als iemand ze heeft. De verschillen met echte wapens zijn qua uiterlijk zo klein, dat het kan zorgen voor gevaarlijke situaties en onrust.

Politie druk met nepwapens kermis Leiden
Politie druk met nepwapens kermis Leiden (Foto: ANP)

Miley Cyrus huilt om dode hond

Miley Cyrus gaf zaterdagavond een bijzonder emotioneel optreden tijdens Saturday Night Live. Tijdens het zingen van het liedje I Had a Dream (Twinkle Song) rolden de tranen over haar wangen.

Miley begeleidde zichzelf op piano. Ze droeg de ballad, die op het eind augustus verschenen album Miley Cyrus and her Dead Petz staat, op aan haar overleden hond Floyd. Op het instrument stond een foto van Floyd, in een hartvormig fotolijstje. De 22-jarige zangeres hield het niet droog. Het leek zelfs even of ze het optreden niet af zou kunnen maken.

Het is niet de eerste keer dat Miley in tranen was over een dood huisdier. In mei trok ze het even niet meer toen ze een liedje zong over haar overleden kogelvis. 

Er viel overigens ook nog genoeg te lachen in Saturday Night Live. Zo maakte Hillary Clinton haar opwachting in een sketch. De Democratische presidentskandidaat speelde een barvrouw die levensadviezen gaf aan kroegbezoeker Hillary (een rol van Kate McKinnon). Als barvrouw deed Clinton een verdienstelijke imitatie van de Republikein Donald Trump.

Hongaarse premier ziet leger in vluchtelingen

De Hongaarse premier Viktor Orbán vergelijkt de vluchtelingen die naar Europa komen met soldaten. "80 procent van de vluchtelingen zijn jonge mannen", zei Orbán vrijdag in een interview met de Hongaarse staatsomroep. "Ze lijken op een leger van asielzoekers. Ze hebben geen onderwijs genoten en spreken in meerderheid uitsluitend Arabisch."

Hongarije ligt voor veel vluchtelingen op de route naar West-Europa. De regering voert al maanden campagne tegen de stroom vreemdelingen en hij heeft de grens met Servië afgegrendeld met een groot hek. Sindsdien trekken de vluchtelingen via Servië en Kroatië, vanwaar ze met bussen naar Oostenrijk worden gebracht.

Hongaarse premier ziet leger in vluchtelingen
Hongaarse premier ziet leger in vluchtelingen (Foto: ANP)

Boete bij slechte inburgering in Vlaanderen

Vluchtelingen die niet goed genoeg presteren tijdens hun inburgeringscursus in Vlaanderen, hangt vanaf volgend jaar een flinke boete boven het hoofd. Die begint bij 50 euro maar kan oplopen tot 5000 euro, aldus de Vlaamse minister Liesbeth Homans (N-VA) van Inburgering. Ze vindt dat de Vlaamse deelregering asielzoekers veel mogelijkheden biedt om een nieuw leven op te bouwen in België. "Daar mag iets tegenover staan", zei ze zondag.

Asielzoekers zijn in Vlaanderen verplicht een inburgeringscursus te volgen. Dat kost volgens Homans 4300 euro per traject. Momenteel gaat het alleen nog om hun inzet, maar vanaf 1 januari gaat het ook om de resultaten die door de asielzoekers worden geboekt. Bij te weinig inspanning volgt een boete. Homans benadrukte dat de mensen niet zullen worden beoordeeld op hun intellectuele capaciteit.

Naar verwachting zullen 20.000 mensen zich komende maanden vestigen in Vlaanderen. De regering denkt zo'n 60 miljoen euro kwijt te zijn aan inburgeringstrajecten.

Boete bij slechte inburgering in Vlaanderen
Boete bij slechte inburgering in Vlaanderen (Foto: ANP)

Volkswagen zegt sorry

Met een paginagrote advertentie in verschillende Duitse kranten heeft automaker Volkswagen zondag zijn excuses aangeboden voor het dieselschandaal. "We zullen er alles aan doen om uw vertrouwen terug te winnen", luidt de tekst onderaan de advertentie.

Volgens de automaker waren de pagina's eigenlijk bedoeld om Duitsland te feliciteren met de eenwording van het land 25 jaar geleden, met alle gerelateerde lofuitingen van dien.

Door het schandaal heeft onder meer het imago van Volkswagen een forse knauw gekregen. De automaker kondigde eerder aan dat wegens het dieselschandaal 11 miljoen auto's terug moeten naar de garage voor nieuwe software, omdat met de huidige software de uitstoot van schadelijke stoffen kan worden gemanipuleerd.

Volkswagen zegt sorry
Volkswagen zegt sorry (Foto: ANP)

Britse premier: Poetin maakt 'afschuwelijke vergissing'

De beslissing van de Russische president Vladimir Poetin om zich militair te mengen in het conflict in Syrië was een "afschuwelijke vergissing". Dat heeft de Britse premier David Cameron zondag gezegd.

"Ze steunen de beul Assad", zei hij, verwijzend naar de Syrische president Bashar al-Assad. "Dat is een afschuwelijke vergissing voor hen en voor de wereld. Het gaat de regio nog instabieler maken", aldus Cameron tegen de BBC.

Rusland heeft de afgelopen week luchtaanvallen uitgevoerd op doelen in Syrië. "De meeste van de Russische aanvallen vonden, voor zover wij konden zien, plaats in gebieden in Syrië die niet in handen zijn van Islamitische Staat maar van andere tegenstanders van het regime."

'Aanvallen zijn afschuwelijke vergissing'
Britse premier: Poetin maakt 'afschuwelijke vergissing' (Foto: ANP)

AzG eist onderzoek naar dodelijke aanval ziekenhuis Kunduz

De internationale hulporganisatie Artsen zonder Grenzen eist een onafhankelijk onderzoek naar het fatale bombardement zaterdag van haar ziekenhuis in de Afghaanse provincie. De luchtaanval was vermoedelijk uitgevoerd door een door de VS-geleide coalitie. "Deze aanval is weerzinwekkend en een ernstige schending van het internationale humanitaire recht", schrijft AzG-voorzitter Meinie Nicolai in een verklaring.

Door het bombardement kwamen negentien mensen om het leven. Het gaat om twaalf medewerkers van Artsen zonder Grenzen en zeven patiënten, onder wie drie kinderen. De hulporganisatie vreest dat het dodental nog zal oplopen, aangezien er ook 37 mensen zwaargewond raakten en tientallen anderen worden vermist.

Artsen zonder Grenzen eist volledige openheid van de door de Amerikanen geleide coalitie. "We kunnen niet accepteren dat dit vreselijke verlies van mensenlevens simpelweg wordt afgedaan als 'collateral damage'." Dat is onbedoelde schade die wordt toegebracht bij aanvallen op militaire doelwitten.

Ook de Verenigde Naties hebben het bombardement scherp veroordeeld en eisen een transparant onderzoek. "Deze ramp is uitermate tragisch, er valt geen excuus voor te geven", aldus het hoofd van de mensenrechtenorganisatie van de VN, prins Zeid Ra'ad al-Hussein. "Als na gerechtelijk onderzoek blijkt dat dit een opzettelijke aanval was, dan hebben we het mogelijk over een oorlogsmisdaad."

AzG eist onderzoek naar fatale aanval Kunduz
AzG eist onderzoek naar dodelijke aanval ziekenhuis Kunduz (Foto: ANP)

Geen winnaar in Merseyside derby

De enige echte kraker in Liverpool, tussen Everton en Liverpool, heeft zondag geen winnaar opgeleverd. Op het Goodison Park van Everton speelden de ploegen met 1-1 gelijk.

Het was Danny Ings die de score zondagmiddag opende. De aanvaller van Liverpool stond compleet vrij na een goede corner van James Milner. De spits had vervolgens geen moeite om Everton-doelman Tim Howard te verschalken. De goalie was furieus op zijn defensie, die hem op dat moment akelig in de steek liet: 0-1.

Gejuich in het rode deel van Liverpool, mineur in het blauwe gedeelte. Maar lang duurde dat niet. Liverpool dacht met een voorsprong te gaan rusten. Echter, de thuisploeg dacht daar anders over. Emre Can kon een diepe bal van Gerard Deulofeu niet voldoende verdedigen, waardoor Romelu Lukaku alle ruimte kreeg. De Belgische spits reageerde uiterst alert en schoot de bal met een volley binnen: 1-1.

In de tweede helft waren de verschillen maar klein en beide ploegen kwamen niet meer tot scoren. Een verdiende uitslag in een fraaie derby, waarin de gemoederen soms tot een hoogtepunt kwamen. Everton staat nu zesde met dertien punten uit acht wedstrijden; Liverpool bezet de tiende plaats met een punt minder dan de buurman.

Geen winnaar in Merseyside derby (Pro Shots/Action Images)
Geen winnaar in Merseyside derby (Pro Shots/Action Images)

Uitslag Vitesse - FC Groningen

Het wil in uitwedstrijden vooralsnog niet lukken bij FC Groningen. Na nederlagen bij PSV, FC Utrecht en Ajax, ging de ploeg van trainer Erwin van de Looi zondag met 5-0 onderuit bij Vitesse. Groningen heeft in die vier uitduels bovendien geen enkele keer gescoord.

Vitesse haalt uit tegen Groningen (Pro Shots/Joep Leenen)
Vitesse haalt uit tegen Groningen (Pro Shots/Joep Leenen)

Vitesse

5 - 0

FC Groningen

 18' Solanke
 61' Diks
 65' Qazaishvili
 87' Nathan
 90+3' Dauda
   
 
 Gele kaart: Linssen (FC Groningen)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 16185
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Room
Diks
Kashia
Kruiswijk
Leerdam
Baker (Pantic/85)
Qazaishvili
Nakamba
Rashica
Solanke (Dauda/76)
Olijnyk (Nathan/80)
  Padt
Hateboer
Reijnen
Kappelhof
Tamata
Maduro (Bacuna/62)
De Leeuw (Drost/77)
Tibbling
Linssen (Antonia/80)
Mahi
Rusnák

Glastonbury binnen een halfuur uitverkocht

Het populaire muziekfestival Glastonbury is voor volgend jaar alweer uitverkocht. Alle 120.000 kaarten voor het openluchtfestival gingen zondag binnen een halfuur over de toonbank. "We zijn weer stomverbaasd over het aantal mensen dat van over de hele wereld een kaartje hoopte te bemachtigen", liet de organisatie na afloop weten. Ook verontschuldigde ze zich voor de mensen die tevergeefs in de virtuele wachtrij hadden gestaan.

Glastonbury was 's ochtends trending topic op Twitter. Veel mensen probeerden op meerdere computers en mobiele telefoons kaartjes te krijgen, maar kregen al snel te maken met storingen en lange wachttijden vanwege de grote vraag. Afgelopen jaren waren de toegangsbewijzen steeds sneller uitverkocht. In 2014 waren alle kaarten binnen een recordtijd van 25 minuten op. In de jaren daarvoor duurde het steeds langer dan een uur.

Glastonbury binnen een halfuur uitverkocht
Glastonbury binnen een halfuur uitverkocht (Foto: ANP)

Uitslag AFC Ajax - PSV

PSV heeft in een aardige topper bij Ajax het gat met de koploper teruggebracht tot twee punten. De regerend landskampioen was scherper in de afronding dan de koploper (1-2).

Omdat Maxime Lestienne wegens droevige privé-omstandigheden bij PSV ontbrak, mocht Gastón Pereiro in de basis debuteren. Dat had positieve gevolgen, want al na na zeven minuten mocht de Uruguyaan Jaïro Riedewald voorbij en de bal over Jasper Cillessen in de korte hoek schieten: 0-1. Een drietal Ajax-verdedigers keek passief toe.

Ajax was door de vroege achterstand niet aangeslagen, althans daar liet het niets van merken. Na een forse, maar door Bas Nijhuis onbestrafte tackle van Joël Veltman op Joshua Brenet, kon de thuisploeg er vliegensvlug uit. Eerst werd een voorzet van Anwar El Ghazi nog weggekopt door Jeffrey Bruma, maar kort daarna viel de bal goed voor de voeten van Amin Younes die van dichtbij de bal om Jeroen Zoet heen in de goal krulde.

Na een fase met veel strijd, maar weinig sensatie voor beide goals kreeg Jürgen Locadia vijf minuten voor rust dé kans op 1-2. Riedewald verloor de bal op kinderlijke wijze, waarna de vervanger van Luuk de Jong verzuimde dat af te straffen. Cillessen werd nog wel geklopt, maar Veltman was er nog om te herstellen. Een minuut later kopte Riechedly Bazoer de bal van de lijn na een poging met het hoofd door Bruma.

PSV kwam sterk uit de rust en kon er meteen weer een aantal keer gevaarlijk uitkomen. Dat leidde in de 53ste minuut tot een grote kans voor Davy Pröpper. De middenvelder zette de aanval zelf op en schoot vervolgens, na een schitterend passje van Locadia, via de paal naast. Ajax stond onder druk en was gewaarschuwd, maar deed maar weinig met die verwittiging. In de 58ste was er wel eindelijk weer een kansje, na een goede combinatie van het dynamische duo Fischer-Younes. Laatstgenoemde schoot de bal enkele meters over de PSV-goal.

In het laatste halfuur toonden beide ploegen aan voor de overwinning te gaan. Ze deden daarin niet voor elkaar onder. Younes was, na een goede combinatie met Viktor Fischer eindelijk weer eens gevaarlijk, maar zijn schot verdween over het doel. Fischer zag wat later hoe zijn gevaarlijkste poging van de middag op de paal eindigde. In de 79ste minuut liet PSV aan de overkant zien hoe het ook kan: Pereiro kreeg de bal van Jorrit Hendrix en krulde hem, tussen Veltman en Riedewald door, achter Cillessen. Ajax ging daarna, met Lasse Schöne als invaller, nog op zoek naar de 2-2, maar maakte die niet meer. In een topper waarin beide ploegen elkaar uitdaagden was PSV uiteindelijk het scherpst en verdiende het dus ook de zege. Het gat tussen regerend landskampioen en koploper bedraagt nu twee punten.

Gastón Pereiro (PSV) met twee treffers deze wedstrijd. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)
Gastón Pereiro (PSV) met twee treffers deze wedstrijd. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

AFC Ajax

1 - 2

PSV

 10' Younes    7' Pereiro
 79' Pereiro
 
 Gele kaart: Tete, Veltman, Dijks (AFC Ajax), Bruma,Guardado, Locadia, Pereiro (PSV)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 51514
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
Tete
Veltman
Riedewald
Dijks
Bazoer
Klaassen
Gudelj (Milik/ 74)
El Ghazi (Schöne/81)
Fischer
Younes (Serero/64)
  Zoet
Arias
Bruma
Moreno
Brenet
Pröpper
Hendrix (Schaars/89)
Guardado (Maher/72)
Narsingh (Bergwijn/86)
Locadia
Pereiro

[eSports] Nederlander ThijsNL wint European Hearthstone Championship

Dit weekend vond het European Hearthstone Championship plaats. Acht spelers streden om de titel, de hoofdprijs van tienduizend dollar en een plaats voor de wereldkampioenschappen tijdens Blizzcon. ThijsNL, zoals de Nederlander online bekendstaat, bleek uiteindelijk de sterkste.

Eerder won ThijsNL met Nihilum nog de Archon Team League, dus de Nederlander is goed bezig. In de finale streed ThijsNL tegen Neirea, die hij met 3-1 wist te verslaan. Naast ThijsNL en Neirea zijn ook Lifecoach en Ostkaka gekwalificeerd voor de wereldkampioenschappen. Zij zijn daarmee de vier Europese vertegenwoordigers van de zestien deelnemers aan het WK. De wereldkampioenschappen Hearthstone vinden plaats op 6 en 7 november tijdens Blizzcon.

Benieuwd naar de finale van Thijs? Klik dan hier of ga simpelweg naar de bron.

Uitslag De Graafschap - Feyenoord

Om 12.30 uur begon in de Eredivisie het duel tussen De Graafschap en Feyenoord. Na 1-0 achterstand bij rust wonnen de Rotterdammers in Doetinchem uiteindelijk met 1-2. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.

Michiel Kramer kopte Feyenoord op gelijke hoogte (Pro Shots/Ronald Bonestroo)
Michiel Kramer kopte Feyenoord op gelijke hoogte (Pro Shots/Ronald Bonestroo)

De Graafschap

1 - 2

Feyenoord

 14' v. Beek (e.d.)    50' Kramer
 70' Elia
 
 Gele kaart: El Jebli, Quekel, (De Graafschap), Vilhena, Kongolo, (Feyenoord)
 
Stadion: De Vijverberg, Doetinchem
Toeschouwers: 12.145
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Jurjus
Straalman
Lammers
v.d.Pavert
Tesselaar
Will (Pröpper/67)
Smeets (Menting/81)
El Jebli
Vida (Vermeij/76)
Quekel
Peters
  Vermeer
Nieuwkoop (Vilhena/68)
v.Beek
v.d.Heijden
Kongolo
El Ahmadi
Gustafson (Basacikoglu/65)
Vejinovic
Kuijt
Kramer (Kazim-Richards/86)
Elia

100 Ajax-fans opgepakt na bezetten kantine

Een grote groep Ajax-supporters heeft zondagochtend de kantine De Toekomst op het sportcomplex van Ajax in Amsterdam bezet gehouden.

Omdat de supporters de kantine niet wilden verlaten, werd de politie ingeschakeld. De mobiele eenheid heeft meer dan honderd Ajax-fans aangehouden wegens huisvredebreuk, het verstoren van de openbare orde en openlijke geweldpleging. Met stadsbussen zijn ze overgebracht naar een cellencomplex, aldus een woordvoerster.

Volgens de lokale tv-zender AT5 wilden de voetbalfans met hun actie aandacht vragen voor het nog altijd ontbreken van een supportershome. Sinds het supportershome naast de ArenA begin dit jaar afbrandde, is er nog altijd geen plek aangewezen voor een nieuw honk, aldus de zender.

100 Ajax-fans opgepakt na bezetten kantine
100 Ajax-fans opgepakt na bezetten kantine (Foto: ANP)

Katie Price heeft geen spijt van borstverkleining

Katie Price was jarenlang vooral bekend vanwege haar grote borsten, maar die werden eind vorig jaar flink verkleind. De Britse ging van een F-cup naar een bescheiden B'tje. Ze heeft er geen spijt van, vertelt ze zondag in een groot interview met The Sun: "Ze zitten niet meer in de weg de hele tijd en kleding past veel beter. Ik ben er zo blij mee!"

Katie was jaren getrouwd met zanger Peter Andre, met wie ze twee kinderen heeft. De twee exen spreken elkaar echter niet meer. "We zijn allebei verdergegaan met ons leven. We zijn soms net Brad en Angelina. Iedereen is geobsedeerd door onze vorige relaties. Maar dat ligt nu achter ons."

Haar publieke imago is door de jaren heen veranderd. Van ondeugende sekspoes tot hardwerkende zakenvrouw. "Veel mensen denken dat ik de hele dag champagne zit te drinken terwijl mijn haar en make-up worden gedaan. Dat is misschien wel zo geweest, maar de realiteit is nu echt heel anders." Katies dag begint om zes uur 's morgens als de kinderen opstaan. "Ik heb geen make-up op thuis en draag meestal een spijkerbroek of sportkleren. Dat is handig als we met de dieren bezig zijn." Katie en haar man Kieran hebben varkens, geiten, schapen en kippen.

De huwelijksproblemen van de laatste jaren zijn nu ook voorbij. Toen Katie zwanger was van haar zoon Jett, ontdekte ze dat Kieran vreemd was gegaan met twee van haar vriendinnen. Dat is nu vergeven en vergeten: "Mensen vinden hem een vreemdganger en een leugenaar. Maar ik weet hoeveel hij is veranderd. Hij is in twee jaar tijd van een jongen in een man veranderd. Ik vertrouw hem voor de volle honderd procent."

Katie heeft geen spijt van borstverkleining
Katie heeft geen spijt van borstverkleining (Foto: BuzzE)

Brandweer redt vrouw uit brandend huis

Brandweerlieden hebben zondagochtend vroeg een slapende vrouw uit een brandend huis gered aan de Nicolaas Beetslaan in Zandvoort. De vrouw is overgebracht naar het ziekenhuis.

Toen de brandweerlieden arriveerden, wisten ze dat er nog iemand in het pand was, zei een woordvoerder. Ze gingen met zuurstofmaskers naar binnen en troffen de oudere dame uiteindelijk boven in bed aan.

De politie heeft een man die ook in het pand woonde aangehouden voor verhoor, aldus een politiewoordvoerster. Het is nog onduidelijk of hij wordt verdacht van brandstichting.

De man woonde ook in het pand en wist op eigen kracht aan het vuur te ontsnappen, meldde de regionale zender RTV Noord-Holland.

Brandweer redt vrouw uit brandend huis
Brandweer redt vrouw uit brandend huis (Foto: ANP)

'Ryanair wil prijzen bijna halveren'

Prijsvechter Ryanair wil zijn prijzen voor vliegtickets aanzienlijk naar beneden brengen. De luchtvaartonderneming overweegt de gemiddelde prijs voor een vliegtuigticket te verlagen van 45 naar 25 euro, zei topman Michael O'Leary in de Duitse krant Welt am Sonntag.

Dankzij nieuwe vliegtuigen zal het brandstofverbruik per stoel verminderen, meent O'Leary. Hij refereerde ook aan de lage olieprijs en vindt dat de klanten van de voordelen moeten profiteren.

Ryanair wil zijn marktaandeel in Duitsland de komende jaren verviervoudigen, van de huidige 5 procent naar 20 procent. Plannen om ook op Schiphol vliegtuigen te stationeren zijn voorlopig in de ijskast gezet. Er zijn volgens topman O'Leary te weinig bruikbare start- en landingstijden, zei hij vorige maand.

Wel wordt vanaf eind deze maand vier keer per dag van en naar Dublin gevlogen vanaf Schiphol.

'Ryanair wil prijzen bijna halveren'
'Ryanair wil prijzen bijna halveren' (Foto: ANP)

Assad: vernietiging hele regio dreigt

De Syrische president Bashar al-Assad zegt dat een coalitie van Syrië, Rusland, Iran en Irak de overhand moet krijgen, omdat Syrië anders kan worden vernietigd. Hij zei dat zondag in een interview met een Iraanse tv-zender.

Gelijktijdig waarschuwde de president via Twitter voor de vernietiging van de hele regio.

De kans dat een dergelijke coalitie slaagt, is groot, verzekerde Assad in het interview. De coalitie onder leiding van de Verenigde Staten is juist contraproductief en zou alleen maar hebben gezorgd voor een verdere verspreiding van terroristen in Syrië, twitterde hij.

Assad: vernietiging hele regio dreigt
Assad: vernietiging hele regio dreigt (Foto: ANP)

Kylie Jenner pronkt met nieuwe Rolls Royce

Kylie Jenner heeft er weer een nieuwe auto bij. Het halfzusje van Kim Kardashian pronkt op social media met haar gloednieuwe witte Rolls Royce Ghost. De bolide kost omgerekend ruim 285.000 euro.

In een reeks Snapchat-filmpjes is onder meer te zien dat de Rolls Royce bij Kylie wordt bezorgd en dat ze de auto voor het eerst uitprobeert. Dat laatste gaat gepaard met flink wat gegil. Uit de speakers knalt het nummer Liquor van Chris Brown.

Jenner (18) had al meerdere luxe wagens tot haar beschikking, waaronder een babyblauwe Mercedes-Benz G-Wagon en een witte Ferrari 482 Italia. De Ferrari was een cadeau van haar vriend, rapper Tyga, voor haar achttiende verjaardag.

Kylie Jenner pronkt met nieuwe Rolls Royce
Kylie Jenner pronkt met nieuwe Rolls Royce (Foto: BuzzE)

Oktoberfest trekt 400.000 bezoekers minder

Het Oktoberfest in Beieren heeft dit jaar een stuk minder bezoekers getrokken dan vorig jaar. Met naar schatting 5,9 miljoen bezoekers was het grootste volksfeest van de wereld volgens de organisatie echter nog altijd een groot succes. Vorig jaar kwamen er zo'n 6,3 miljoen mensen op het bierfeest af.

Vorige week was al duidelijk dat het feest veel minder bezoekers zou trekken dan afgelopen jaar. Toen werd uitgegaan van een daling van 10 procent, maar dat blijkt dus mee te vallen. "Dit is nog altijd een Oktoberfest van het hoogste niveau", zei burgemeester Josef Schmid zondag op de slotdag van de 182e editie.

Het lagere aantal bezoekers kwam mede door het mindere weer van de afgelopen tijd. Het was koeler en het regende vaker. Mogelijk weerhielden ook de verscherpte grenscontroles buitenlanders er van naar Duitsland af te reizen. Hulpdiensten en politie spraken van een 'normaal verloop' van het Oktoberfest.

Oktoberfest trekt 400.000 bezoekers minder
Oktoberfest trekt 400.000 bezoekers minder (Foto: ANP)

Dodental aardverschuiving Guatemala naar 73

Het offiële dodental van de aardverschuiving in Guatemala is zaterdag (lokale tijd) gestegen naar 73. Honderden mensen worden nog altijd vermist. Zij liggen vermoedelijk onder een laag van modder en vuil in Santa Catarina Pinula. Dat is een voorstad van de hoofdstad Guatemala-Stad.

Met 1600 reddingswerkers en lokale bewoners wordt gezocht naar de vermisten. Maar de hoop om nog overlevenden te vinden wordt kleiner en kleiner. Volgens de leider van de reddingsoperatie, Sergio Cabañas, is dat 'zeer onwaarschijnlijk'. Normaliter kunnen binnen 72 uur na een dergelijke ramp nog mensen worden gered. Die 'periode van hoop' loopt zondagavond (lokale tijd) af.

Door de aardverschuiving van donderdagnacht zijn 125 huizen verwoest. Door hevige regenval kwamen rotsblokken, modder, water en bomen vanaf een heuvel naar beneden. Een hele woonwijk in Santa Catarina Pinula werd weggevaagd. Inwoners klagen in de krant Prensa Libre dat de autoriteiten niet voor de gevaren hebben gewaarschuwd.

Dodental aardverschuiving Guatemala naar 73
Dodental aardverschuiving Guatemala naar 73 (Foto: ANP)

'Ingenieurs Volkswagen leggen bekentenis af'

In het schandaal rond de dieselauto's van het Duitse merk Volkswagen zijn de eerste bekentenissen afgelegd, meldt de krant Bild am Sonntag. Verschillende ingenieurs zouden overeenkomstig hebben verklaard dat de smokkelsoftware vanaf 2008 is geïnstalleerd in de wagens, omdat die anders nooit zouden voldoen aan de scherpe uitstooteisen.

Volgens de krant is het niet duidelijk wie de opdracht heeft gegeven voor de installatie van de software.

'Ingenieurs Volkswagen leggen bekentenis af'
'Ingenieurs Volkswagen leggen bekentenis af' (Foto: ANP)

PSV zonder Lestienne tegen Ajax

PSV moet het zondagmiddag tegen Ajax stellen zonder Maxime Lestienne. De Belg is door droevige familieomstandigheden niet beschikbaar voor het duel in de ArenA. Andrés Guardado is wel inzetbaar bij de landskampioen uit Eindhoven.

Lestienne was woensdag nog twee keer trefzeker voor PSV in het Champions Leagueduel met CSKA Moskou, dat met 3-2 werd verloren. Daarnaast zorgde hij in de afgelopen weken voor de nodige assists. Lestienne raakte in Moskou licht geblesseerd. Zaterdag meldde PSV dat de Belg inzetbaar was, maar de trieste omstandigheden verhinderen meedoen alsnog.

Naast Lestienne zijn door blessures ook Luuk de Jong en Jetro Willems niet beschikbaar voor coach Phillip Cocu. Het duel in de ArenA begint om 14.30 uur.

PSV zonder Lestienne tegen Ajax
PSV zonder Lestienne tegen Ajax (Foto: ANP)

Junkie XL doet score voor Deadpool

De Nederlandse componist Tom Holkenborg, beter bekend als Junkie XL, gaat de soundtrack maken voor de nieuwe superheldenfilm Deadpool. Dat melden Amerikaanse media zondag.

De film gaat begin volgend jaar in première en vertelt over een high-tech huursoldaat die bekend staat om zijn zwarte humor en bijdehante opmerkingen. Net als Wolverine is hij een product van een geheim militair programma, waardoor hij geheime krachten bezit. Het personage, vertolkt door acteur Ryan Reynolds, was eerder te zien in de film X-Men Origins: Wolverine.

Het is de derde grote actiefilm waarvoor Junkie XL in korte tijd de muziek maakt. Volgend jaar komt ook Batman vs Superman: Dawn of Justice uit. En eerder dit jaar maakte de Nederlander de score voor de vierde Mad Max-film, Fury Road.

Tom Holkenborg heeft zich de afgelopen jaren steeds meer toegelegd op het maken van filmmuziek.

Junkie XL doet score voor Marvelfilm Deadpool
Junkie XL doet score voor Marvelfilm Deadpool (Foto: BuzzE)

Li Jie bereikt finale EK tafeltennis

Li Jie houdt na haar bronzen medaille in het dubbelspel ook eremetaal over aan het enkelspel bij het EK tafeltennis in Jekaterinenburg. De 31-jarige kopvrouw van Oranje bereikte zondagochtend de finale door de Portugese Yu Fu met 4-1 (11-9 6-11 11-8 11-8 11-6) te verslaan. Li Jie is daardoor verzekerd van zilver.

Li Jie speelt in de finale tegen de Roemeense Elizabeta Samara. De eindstrijd staat voor zondagmiddag 15.00 uur (Nederlandse tijd) gepland.

Zaterdag veroverde Li Jie brons in het dubbelspel, samen met haar Poolse partner Li Qian.

Li Jie bereikt finale EK tafeltennis
Li Jie bereikt finale EK tafeltennis (Foto: ANP)

Reddingsboei gevonden van vermist schip

De Amerikaanse kustwacht heeft een reddingsboei gevonden van een schip dat is verdwenen in de buurt van de Bahama's. Het schip El Faro met 33 opvarenden verdween drie dagen geleden toen de orkaan Joaquin over de eilandengroep raasde.

Een vliegtuig dat is betrokken bij de zoektocht zag de reddingsboei drijven op 120 kilometer van de plek waar donderdag voor het laatste contact met El Faro is geweest, meldt CNN.

Het schip vol met containers vertrok dinsdag vanuit Jacksonville in Florida voor wat een routinereis naar Puerto Rico had moeten zijn.

Reddingsboei gevonden van vermist schip
Reddingsboei gevonden van vermist schip (Foto: ANP)

PVV wint opnieuw zetels in peiling

De partij van Geert Wilders blijft aan populariteit winnen. Als er nu verkiezingen zouden zijn, zou de PVV 33 zetels behalen, drie meer dan vorige week. Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond.

De vluchtelingenkwestie stuwt de PVV naar de op een na hoogste ,,score" ooit behaald die Maurice de Hond heeft gemeten. Alleen in oktober 2013 stond de fractie van Wilders nog hoger, namelijk op 34 zetels. In vergelijking met vorige maand heeft de partij van Wilders er negen zetels bij gekregen.

Inmiddels geeft 22 procent aan op de PVV te stemmen. Nog eens 8 procent zegt zich te kunnen voorstellen die partij te steunen.

De VVD blijft op hetzelfe aantal zetels steken als vorige week: 20. Het CDA, SP en GroenLinks verloren er 1 en komen respectievelijk uit op 20, 18 en 13 zetels.

PVV wint opnieuw zetels in peiling
PVV wint opnieuw zetels in peiling (Foto: ANP)

Fortuna Sittard ontslaat trainer Van Vossen

Peter van Vossen is ontslagen als trainer van Fortuna Sittard. Dit nieuws bevestigde hij zojuist bij De Tafel van Kees van Fox Sports. De club verloor afgelopen vrijdag met 4-0 van FC Oss en staat na negen wedstrijden zeventiende in de Jupiler League 

Van Vossen was sinds vorig seizoen trainer van de Limburgse club. Hij had nog een contract tot het einde van dit seizoen. Fortuna verloor zes van de negen gespeelde wedstrijden in de competitie. Van Vossen reageerde aan de telefoon teleurgesteld op het besluit. "Er speelde de afgelopen anderhalf jaar veel binnen de club, die een ander beleid wilde voeren."

Van Vossen wilde graag zijn klus afmaken. "We zouden de club financieel gezond maken, jeugdspelers inpassen en hadden als doelstelling binnen drie jaar te promoveren. Ik had dus nog even de tijd", aldus de oud-international.

Online in The Legend of Zelda: Tri Force Heroes geblokkeerd per regio

Op 23 oktober verschijnt The Legend of Zelda: Tri Force Heroes op Nintendo 3DS. De game kent een sterke focus op multiplayer, veelal als Four Swords Adventures op Gamecube.

Helaas betreft het een multiplayer-game van Nintendo. Waar een game als Splatoon geen voice-chat kent (Tri Force Heroes overigens ook niet), is de online gameplay van Tri Force Heroes per regio geblokkeerd. Er is dus geen mogelijkheid om vanuit Europa te spelen met iemand uit bijvoorbeeld Amerika. De beslissing is gemaakt om lag zoveel mogelijk te beperken.

Het is dus hopen dat genoeg mensen uit Europa de game kopen, anders zal de multiplayer een snelle dood kennen.

The Legend of Zelda: Triforce Heroes (Foto: Nintendo)

Dieren krijgen extra aandacht

Zondag is het weer dierendag. Iedereen die van beesten houdt, doet dan iets extra's. Vooral honden, katten, cavia's en konijnen worden in het zonnetje gezet met een extra lekker hapje en een nieuw speeltje. Veel tuincentra en dierenwinkels hebben voor kinderen extra activiteiten op het programma staan. Ook is er extra aandacht voor dieren in nood, bijvoorbeeld honden en katten die in asiels zijn.

Het idee voor die dag komt uit Tsjechië. Ilse Winter stelde in 1927 voor om een dag in het jaar extra aandacht te geven aan beesten. Drie jaar later was het plan uitgewerkt en was er op 4 oktober de eerste werelddierendag. De datum is niet per ongeluk gekozen. Winter kwam op die dag als eerbetoon aan Fransiscus van Assisi. Deze heilige had een zwak voor het leven van dieren. Zijn sterfdag was 3 oktober 1226 en 4 oktober werd uitgeroepen tot zijn feestdag.

Naar schatting houden Nederlanders 18 miljoen vissen zowel in een aquarium als in een vijver in de tuin, 4 miljoen katten, 3 miljoen vogels en ongeveer 2 miljoen honden.

Dieren krijgen extra aandacht
Dieren krijgen extra aandacht (Foto: ANP)

Inwoners Portugal naar de stembus

Inwoners van Portugal gaan zondag naar de stembus om een nieuwe regering te kiezen. De verkiezingen gaan vooral over de vraag of het bezuinigingsbeleid moet worden voortgezet.

De laatste verkiezingen waren in 2011. In dat jaar werd Portugal met 78 miljard euro aan noodsteun van het IMF gered van een bankroet. Inmiddels staat het land financieel gezien weer op eigen benen, en voor dit jaar wordt zelfs economische groei verwacht. Maar als het aan de huidige conservatieve regering ligt blijft het soberheid troef.

Het lijkt erop dat de zittende coalitie onder leiding van minister-president Pedro Passos Coelho haar absolute meerderheid in het parlement in Lissabon gaat verliezen. In peilingen komt de alliantie Portugal à Frente uit op tussen de 37 en 40 procent van de stemmen. De sociaaldemocraten van Partido Socialista zouden 31 tot 33 procent van de stemmen krijgen. Deskundigen verwachten dat er een minderheidskabinet gevormd wordt.

De stembureaus gaan om 8 uur 's morgens open en sluiten om 19.00 uur. In totaal zijn bijna 10 miljoen burgers kiesgerechtigd.

Inwoners Portugal naar de stembus
Inwoners Portugal naar de stembus (Foto: ANP)

Vliegverkeer Schiphol gehinderd door mist

Op luchthaven Schiphol vertrekken zondagochtend in verband met mist minder vliegtuigen dan normaal. Een aantal vluchten is vertraagd en ook zijn er vluchten geannuleerd. Schiphol adviseert reizigers de actuele vertrektijden in de gaten te houden of contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij.

Rotterdam The Hague Airport heeft geen last van de mist. Vertrekkende vliegtuigen hebben meer dan 125 meter zicht, aldus een woordvoerder, en dat is genoeg. Pas rond het middaguur wordt op Rotterdam de eerste aankomende commerciële vlucht verwacht en waarschijnlijk is de mist tegen die tijd grotendeels opgelost.

Vliegverkeer Schiphol gehinderd door mist
Vliegverkeer Schiphol gehinderd door mist (Foto: ANP)

Code geel in groot deel land door dichte mist

Met uitzondering van de Waddeneilanden komt in het hele land op veel plaatsen dichte mist voor. Daarvoor waarschuwt het KNMI zondagochtend.

Aanvankelijk werd code geel (gevaarlijk weer) afgegeven voor Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Flevoland en Zeeland. Later werd die waarschuwing uitgebreid met de provincies Noord-Brabant, Overijssel, Limburg en Gelderland en nog weer later met Groningen, Friesland en Drenthe.

Weggebruikers moeten oppassen, want het zicht kan minder zijn dan 200 meter. Volgens Weeronline is de situatie vooral in het westen riskant. In de Randstad is het zicht minder dan 100 meter en lokaal zelfs minder dan 50 meter. In Rotterdam schommelt het zicht sinds 3.00 uur vannacht tussen de 30 en 50 meter, aldus Weeronline.

Tot zonsopkomst kan de mist nog uitbreiden of verergeren. In de tweede helft van zondagochtend lost de mist langzaam op, zo is de verwachting. Later vanmiddag komt op veel plaatsen de zon tevoorschijn. Voor zover bekend heeft de dichte mist nog niet tot veel ongelukken geleid.

Code geel in groot deel land door dichte mist
Code geel in groot deel land door dichte mist (Foto: ANP)

Overstromingen in Frankrijk eisen veel levens

Noodweer in Zuid-Frankrijk heeft zaterdagavond- en nacht aan dertien mensen het leven gekost. Zeker acht personen worden nog vermist, meldden Franse media.

Er was sprake van zware overstromingen langs de Côte d'Azur. Vooral het gebied rond Cannes is zwaar getroffen. De autoriteiten hebben bewoners opgeroepen zondagochtend niet de deur uit te gaan. De overstromingen hebben het dagelijks leven ontwricht. Op beelden zijn kolkende modderstromen te zien, waardoor auto's worden meegenomen.

De snelweg A8 is vanwege het natuurgeweld afgesloten tussen Antibes en Villeneuve-Loubet. Doordat veel wegen zijn overstroomd, hebben hulpdiensten grote moeite om bij de getroffen gebieden te komen. Brandweermannen die op weg waren om hulp te verlenen moesten zelf hulp inschakelen, meldt de regionale krant Nice Matin. Door het noodweer zitten circa 43.000 duizend huishoudens in het departement Alpes-Maritimes zonder stroom.

Halliday
Ook veel campings zijn getroffen. Vakantiegangers zijn op het dak van hun caravan geklommen vanwege het hoge water. In enkele uren tijd viel tot wel 180 millimeter regen, aldus Météo France.

In Cannes zitten 350 mensen vast in een concertzaal, waar ze zaterdagavond een optreden van Johnny Halliday hadden bijgewoond. Omdat het onmogelijk is hun auto's te bereiken, moeten ze in de zaal blijven. Vijfhonderd reizigers zijn gestrand op het vliegveld van Nice, onder wie veel Britse en Deense toeristen.

Overstromingen in Frankrijk eisen veel levens
Overstromingen in Frankrijk eisen veel levens (Foto: ANP)

Amsterdam staat stil bij Bijlmerramp

Het is zondag precies 23 jaar geleden dat in de Amsterdamse Bijlmermeer een vrachtvliegtuig op twee flatgebouwen stortte. De Bijlmerramp kostte 43 mensen het leven. Zoals ieder jaar komen nabestaanden, overlevenden en andere belangstellenden zondagavond samen voor een herdenking.

De bijeenkomst begint tegen 18.00 uur bij Het Groeiend Monument, een gedenkplek op de plaats waar de vliegramp zich voltrok. Hier staat onder meer 'de boom die alles zag'. Na enkele toespraken, een overdenking en gebed en een minuut stilte, volgt een kranslegging.

Het Israëlische vrachtvliegtuig van El Al, een Boeing 747, boorde zich op 4 oktober 1992 in de twee flatgebouwen Groeneveen en Klein-Kruitberg. Het toestel sloeg een gat in de gevels van de flats, die gedeeltelijk moesten worden gesloopt.

Amsterdam staat stil bij Bijlmerramp
Amsterdam staat stil bij Bijlmerramp (Foto: ANP)

Petitie tegen olifantenritten van Thomas Cook

Dierenwelzijnsorganisatie World Animal Protection (WAP) begint een petitie tegen Thomas Cook omdat deze reisorganisatie nog steeds olifantenritten en -shows aanbiedt. Volgens WAP hebben inmiddels 63 reisorganisaties wereldwijd al laten weten deze vorm van dierenleed te schrappen, maar houdt Thomas Cook zich doof, ondanks meerdere pogingen tot contact. "We willen dat Thomas Cook zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt, daarom roepen we iedereen op de petitie op www.getoffmyback.nl te tekenen", aldus een woordvoerder.

In landen als Thailand, India en Zimbabwe kunnen toeristen tegen betaling een ritje maken op de rug van een olifant. "Dat is volstrekt onnatuurlijk gedrag voor een olifant. Het is een wild dier en een wild dier is alleen met geweld te temmen", aldus de woordvoerder van WAP. "Om de dieren tam te krijgen, wordt het jong weggehaald bij zijn moeder, geïsoleerd, uitgehongerd en net zo lang geslagen totdat de wilskracht is gebroken."

Thomas Cook is wereldwijd een van de grootste reisorganisaties. In Nederland worden reizen aangeboden onder de naam Neckermann en Vrij Uit.

Petitie tegen olifantenritten van Thomas Cook
Petitie tegen olifantenritten van Thomas Cook (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: Hondeweer!

Vandaag is het hondeweer! It's raining cats and dogs! De mussen vallen dood van het dak af!  Helaas, het is hetzelfde weer als gisteren. In de ochtend mist en nevel, in de middag afwisselend met een zonnetje. Door een matige zuidoostenwind duurt het lang voor de mist optrekt. Het wordt ongeveer 17 graden vandaag. 

Vanaf morgen neemt de kans op neerslag toe, en dat blijft de hele week aanwezig. Pas aan het eind van de komende week lijkt het weer weer mooier te worden. 

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:

Vandaag werd in 1923 4 oktober uitgeroepen tot werelddierendag. De dag valt samen met de feestdag van Franciscus van Assisi, die op 3 oktober 1223 overleed. Grappig detail is dat onze huidige paus zich ook de naam Fransicus heeft aangemeten. Een extra bijzondere dierendag dus. 

Lethal Weapon-reboot in de maak

Lethal Weapon kan toegevoegd worden aan het lijstje films-naar-TV-reboots. Volgens The Hollywood Reporter heeft televisienetwerk FOX de rechten geclaimd voor een herziening van het succes uit jaren negentig-franchise.

De serie blijft trouw aan de verhaallijn zoals we die uit de films kennen: de Texaanse politieagent annex voormalig Navy SEAL Martin Riggs (in de films gespeeld door Mel Gibson) verhuist naar Los Angeles na het verlies van vrouw en kind, om een samenwerking aan te gaan bij de LAPD met rechercheur Roger Murtaugh (Danny Glover), die vanwege een recente hartaanval alle vormen van stress moet vermijden. Het scenariowerk is in handen van Matt Miller (Forever, Chuck) en Dan Lin (Sherlock Holmes) is verantwoordelijk voor de productie, in samenwerking met Jennifer Gwartz. 

Reboots van films in de vorm van series zijn al een tijdje een hot item. Hierbij is het vaak wenselijk dat de originele producenten betrokken zijn bij de reboot, maar dat is bij Lethal Weapon niet het geval. Een aantal titels die nog verwacht worden, zijn Behind Enemy Lines, Training Day, The Notebook, Friday The 13th, Rush Hour, Uncle Buck en The A-Team. recentelijk verschenen film-naar-tv-reboots zijn bijvoorbeeld Minority Report en Limitless.

Serie-reboot van Lethal Weapon in de maak
Serie-reboot van Lethal Weapon in de maak

Marilyn Manson ziet rol in Gotham wel zitten

Marilyn Manson heeft op Twitter gevraagd aan zijn volgers hoe ze het zouden vinden als hij onderdeel van de hitserie Gotham zou uitmaken. Gezien de focus op allerhande gespuis in seizoen 2 van de serie, zou hij er goed tussen passen.

Brian Hugh Warner, beter bekend onder zijn pseudoniem Marilyn Manson, is geen vreemde in de televisiewereld. Hij verscheen al in series als Sons of Anarchy, Eastbound & Down, Californication en Once Upon A Time. Seizoen 2 van Gotham, ook wel bekend als Gotham: Rise of the Villains, draait om de veelzijdigheid van schurken, freaks en supervillains waarbij de crimineel gestoorde groepering The Maniax hun debuut maakt.

Marilyn Manson toont interesse in rol Gotham (Foto: Moviepilot)
Marilyn Manson toont interesse in rol Gotham (Foto: Moviepilot)

WK Rugby - Gastland Engeland uitgeschakeld

Voor de Engelse rugbyers is het WK in eigen land uitgelopen op een drama. Het gastland verloor zaterdag in de Londense 'rugbytempel' Twickenham met 33-13 van Australië. Engeland, de wereldkampioen van 2003, is door de tweede nederlaag in groep A uitgeschakeld voor een vervolg in het toernooi. Australië en Wales zijn verzekerd van een plek in de kwartfinales en strijden volgende week in een onderling duel alleen nog om de groepswinst.

De Engelsen openden het WK twee weken geleden met winst op Fiji, maar moesten vervolgens een pijnlijke nederlaag incasseren tegen Wales. De zeperd tegen Australië betekent dat Engeland als eerste gastland van een WK strandt in de groepsfase. Bernard Foley was de beul van de Engelse rugbyploeg, door al in de eerste helft twee tries te scoren.

Gastland Engeland uitgeschakeld op WK rugby
Gastland Engeland uitgeschakeld op WK rugby (Foto: ANP)

Trailer van nieuwe X-files-serie zet de toon

Voor wie het nog niet gehoord hadden: The X-Files komt terug. Op 24 januari 2016 debuteert de voortzetting van de populaire sciencefiction/mystery-serie en er is inmiddels een trailer gelanceerd die een tipje van de sluier oplicht.

In januari van dit jaar maakte FOX-topman Gary Newman bekend interesse te hebben in het maken van een nieuwe X-Files. Geen film zoals aanvankelijk de bedoeling was, maar een miniserie. Voor fans wellicht het meest noemenswaardige detail van het vervolg is dat Chris Carter, de bedenker van X-Files, weer verantwoordelijk is voor de productie en het iconische FBI-duo Mulder (David Duchovny) & Skully (Gillian Anderson) terugkeert. Ook andere notabelen, zoals Skinner, maken hun rentree. De voortzetting van de serie is een direct vervolg op het laatste seizoen uit de eerste reeks, seizoen 9, die op 19 mei 2002 afgesloten werd.

Bekijk de trailer hieronder. The X-Files gaat op 24 januari 2016 van start op het Amerikaanse FOX. De eerste aflevering zal ook op Comic Con worden getoond, volgende week zaterdag.

Krajicek boekt twaalfde zege op een rij en is finalist in Las Vegas

De zegereeks van Michaëlla Krajicek komt geen einde aan. Ze boekte in Las Vegas (ITF-50k) haar twaalfde zege op een rij en staat voor de tweede week op rij in de finale van een ITF-toernooi. Krajicek haalde de eindstrijd door de als zesde geplaatste Amerikaanse Nicole Gibbs (WTA-154) te verslaan. Het werd 6-1 en 7-6 (6).

Krajicek nam in de eerste set een 5-0 voorsprong. Gibbs won nog wel een game, maar Krajicek pakte de set met 6-1. In de tweede set wist Krajicek de Amerikaanse al snel opnieuw te breaken, maar op 4-3 leverde ze haar opslag in. Op 6-5 kreeg Gibbs een setpoint, maar Krajicek werkte dat weg. Er kwam een tiebreak en in die slotfase overleefde Krajicek nog eens twee setpoints. Ze won de tiebreak uiteindelijk met 8-6.

Krajicek stuit in de finale wederom op een speelster uit Amerika. De tegenstandster is Shelby Rogers. De Amerikaanse nummer zeven van de plaatsingslijst versloeg de als derde geplaatste Zwitserse Romina Oprandi met twee keer 6-4. Rogers is de nummer 157 van de wereld. Krajicek staat op 242 en zal deze week klimmen richting de top 200.

'Slavenbikini' Leia geveild voor 85.000 euro

Het beroemde slavenpakje van prinses Leia uit Star Wars heeft bij een veiling omgerekend 85.000 euro opgebracht. Actrice Carrie Fisher droeg de metalen outfit in Episode VI: Return of the Jedi.

De 'slavenbikini' die Leia van Jabba the Hutt aan moest was een van de vele voorwerpen uit films en series die deze week onder de hamer gingen. Het duurste veilingobject was een model van een Star Wars-ruimteschip uit de privécollectie van de overleden special effects-expert Grant McCune. Voor het ongeveer 40 centimeter grote ruimteschip werd ruim 400.000 euro neergeteld. Het werd daarmee het duurste Star Wars-voorwerp dat ooit is geveild.

Geïnteresseerden konden ook bieden op spulletjes die niets met de sciencefictionreeks te maken hebben. Zo betaalde iemand ruim 192.000 euro voor het Superman-pak dat acteur George Reeves droeg in de televisieserie uit de jaren 50 over de vliegende superheld. Nooit eerder leverde een tv-kostuum zo veel geld op bij een veiling. De leren zweep waarmee Harrison Ford de nodige capriolen uithaalde in de Indiana Jones-films bracht bijna 182.000 euro in het laatje.

De veiling liep van dinsdag tot en met donderdag. De namen van de kopers zijn niet bekendgemaakt.

'Slavenbikini' Leia geveild voor 85.000 euro
'Slavenbikini' Leia geveild voor 85.000 euro (Foto: BuzzE)

Volleybalsters Rusland tegenstander van Oranje in EK-finale

Rusland is zondag de tegenstander van de Nederlandse volleybalvrouwen in de finale van het EK. De Russinnen versloegen zaterdagavond Servië met 3-1 (25-23 25-23 21-25 25-22). Nederland plaatste zich eerder op de dag al voor de eindstrijd.

Rusland geldt als de grote favoriet op het toernooi, dat grotendeels in Nederland wordt gehouden. Servië bood echter stevig partij in de halve finale, maar was op de beslissende momenten niet scherp genoeg. Aanvallend waren de Servische vrouwen beter, maar het team maakte ook meer fouten en dat kostte het de kop. De derde set was echter wel een prooi voor Servië, waar met name Milena Rasic opstond als een gevaarlijke dame.

De Russinnen speelden hun gebruikelijke spel, waarbij vooral aanvalster Tatiana Kosjeleva werd gezocht. Die ramde met name in de eerste set veel punten binnen voor de Russische ploeg.

Rusland tegenstander van Oranje in EK-finale
Rusland tegenstander van Oranje in EK-finale (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.