Handelspact voor 40 procent wereldeconomie

De Verenigde Staten, Japan en tien andere landen langs de Stille Oceaan of in Zuid-Oost-Azië hebben na vele jaren onderhandelen overeenstemming bereikt over een vrijhandelspact, het Trans-Pacific-Partnership (TPP). De betrokken staten zijn goed voor 40 procent van de wereldeconomie, meldden Amerikaanse media op maandag.

De moeizame onderhandelingen in de Amerikaanse stad Atlanta stonden onder groeiende politieke druk door de komende verkiezingen in Canada en volgend jaar de stembusgang in de VS. Het TPP-vrijhandelsakkoord is omstreden, net als in Europa het Trans-Atlantisch Handels- en Investeringsakkoord (TTIP) waar de VS en Canada met Europese partners aan werken.

Volgens de Washington Post is het "het grootste vrijhandelsverdrag in een generatie" en een belangrijke politieke overwinning voor president Barack Obama. Hij heeft erg veel moeite in het TPP-akkoord gestoken. De deelnemers zijn behalve de VS en Canada, Australië, Brunei, Chili, Japan, Maleisië, Mexico, Nieuw-Zeeland, Peru, Singapore en Vietnam.

Handelspact voor 40 procent wereldeconomie
Handelspact voor 40 procent wereldeconomie (Foto: ANP)