'Naziliedjes' zaaien verdeeldheid in Driels koor

Binnen het Drielse shantykoor Alle Hens is verdeeldheid ontstaan over het repertoire. Enkele leden vinden van drie liederen dat het naziliederen zijn. Kolonel buiten dienst Robby Amels, koorvoorzitter, deelt die mening niet. Toch is besloten om in ieder geval twee liedjes voorlopig te schrappen wegens de ontstane deining tot de herkomst duidelijk is.

De liedjes waar een aantal koorleden aanstoot aan neemt zijn een zeemanslied uit de nazi-propagandafilm Wünschkonzerte für die Wehrmacht uit 1940 getiteld Das Schifferklavier, Am Golf von Biskaya. Verder is er onenigheid over het liedje Über uns der blaue Himmel waarvan wordt beweerd dat het dat het voortkomt uit het wel nazistische Uns gehört der blaue Himmel.

Het ex-koorlid Bouwe Grijpstra die de liedjes van een beschrijving voorzag en zo de 'nazi-liederen' ontdekte, legde zijn bevindingen voor aan het bestuur en de repertoirecommissie maar die hebben daar een andere mening over. De sfeer in het koor zou verder verziekt worden doordat de gekwetsten voor 'zeurpieten' en 'onruststokers' worden uitgemaakt.

Toen Grijpstra en koorlid Henk Brouwer principieel weigerden tijdens een optreden om het podium te betreden toen Über uns der blaue Himmel ten gehore werd gebracht, zette dat veel kwaad bloed bij de overige koorleden. Oud-voorzitter Arnold Peters vindt het misplaatste ophef. Vervolgens legde hij de voorbereidingen voor een optreden van Alle Hens stil.

Repertoire-kenner Maarten-Jan Dongelmans stelt dat Über uns der blaue Himmel in ieder geval niet is afgeleid van het nazistische Uns gehört der blaue Himmel. Over Das Schifferklavier zegt Dongelmans dat het wel uit de nazifilm Wünschkonzerte für die Wehrmacht komt, maar dat ook geldt voor de ouverture van Mozarts Figaro.


Alle Hens met een onschuldige meedeiner. (Bron YouTube- jacoe)