Debat over geld naar Griekenland

Normaal gesproken zijn onze Tweede-Kamerleden tot en met 31 augustus  lekker op vakantie, maar dit jaar moeten ze allemaal wat eerder terugkomen vanwege het akkoord tussen de Eurogroep en Griekenland aangaande een nieuw pakket aan leningen ter waarde van 86 miljard euro. 

De uitkomst van het debat van vanmiddag lijkt al vantevoren vast te staan. Vermoedelijk zal een meerderheid de koers van de regering steunen. PvdA en D66 steunen het akkoord sowieso en de VVD zegt nog te twijfelen, maar het lijkt uitermate onwaarschijnlijk dat deze partij de eigen premier zal laten vallen. Pijnlijk is het wel voor de VVD: deze partij had eerder nog aangekondigd dat er geen euro extra naar de Grieken zou gaan. Met een nieuw pakket van 86 miljard zal dat nét niet lukken.

De vraag is hoe scherp de VVD in het debat zal zijn en of het de huid wel duur zal verkopen, en wat de koers van het CDA - een traditioneel eurofiele partij - zal zijn. In bredere zin kan dit debat interessant zijn vanwege de positionering van alle partijen. Als je jezelf goed voor de dag wil laten komen, is een Griekenlanddebat daar een uitgelezen mogelijkheid voor. Het is immers een kwestie die zeer gevoelig ligt in het land en door de 'terugkomdag' is het ook nog eens een prominent debat.

FOK! volgt het debat op de voet en aan het eind kan je de uitkomst hier teruglezen. Wil je tijdens het debat (live te volgen op de site van de Tweede Kamer) live meepraten en discussieren? Kijk eens op ons politieke forum! Het debat begint om 12.00 uur.