FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 20 augustus 2015

FIFA praat verontruste sponsoren bij

De wereldvoetbalbond FIFA heeft donderdag in het geheim de belangrijkste sponsoren bijgepraat over de beloofde hervormingen. Afgevaardigden van de belangrijke geldschieters AB InBev, Adidas, Coca-Cola, McDonald's en Visa kregen op het hoofdkantoor van de FIFA in Zürich te horen hoe de mondiale voetbalbond wil afrekenen met het bezoedelde imago. "Tijdens deze ontmoeting heeft de FIFA nogmaals benadrukt dat het gaat voor transparantie, hervormingen en samenwerking met zijn gewaardeerde partners", staat in de korte verklaring die de bond op de website publiceerde.

De FIFA raakte eind mei, vlak voor de voorzittersverkiezing in Zürich, opnieuw in opspraak door een grote omkoopaffaire. Zeven verdachte kopstukken van de wereldvoetbalbond werden opgepakt. Belangrijke sponsoren van de FIFA spraken openlijk hun twijfels uit over voortzetting van de lucratieve samenwerking. Ze eisten allemaal zo snel mogelijk veranderingen en hervormingen. De sponsoren reageerden dan ook allemaal stuk voor stuk positief toen voorzitter Sepp Blatter enkele dagen na zijn herverkiezing bekend maakte zijn functie neer te leggen.

Drie voorname geldschieters van de FIFA eisten vorige maand in een brief opheldering over de voorgenomen verbeteringen binnen de wereldvoetbalbond. Ze drongen ook aan op een onafhankelijke hervormingscommissie. Aan dat verzoek heeft de FIFA inmiddels voldaan. Het comité van vijftien leden onder leiding van voorzitter François Carrard, oud-directeur van het Internationaal Olympisch Comité, heeft voor 2 en 3 september in Bern de eerste vergaderingen gepland. De zes confederaties leveren elk twee leden en ook twee afgevaardigden van de sponsoren nemen plaats in deze commissie.

FIFA praat verontruste sponsoren bij
FIFA praat verontruste sponsoren bij (Foto: ANP)

'Gratis geld voor Finnen via basisinkomen'

De Finse regering wil een experiment starten gebaseerd op het idee dat de staat iedereen van een belastingvrij basisinkomen voorziet, ongeacht of men werkt. Het zou worden uitgekeerd zonder dat er naar inkomen uit andere bronnen wordt gekeken. Alleen de 'bijverdiensten' worden vervolgens belast. Hiermee zou het sociale systeem volgens de regering flink kunnen worden vereenvoudigd.

Een van de problemen waar nu tegenaan wordt gelopen is de zogeheten inkomensval: wanneer het inkomen toeneemt kunnen er toeslagen of andere sociale voorzieningen wegvallen, waardoor er netto minder overblijft. Ook in Nederland is dit een bekend verschijnsel: eerder gaf een vijftal Nederlandse steden onder leiding van Utrecht dan ook aan een vergelijkbaar experiment te willen starten.

Hoe dat er op gemeentelijk in plaats van landelijk niveau uit zou moeten zien is echter onduidelijk. In tegenstelling tot de Finse plannen wijst het Utrechtse experiment er bovendien niet op dat de gemeenten iedereen van zo'n basisinkomen zouden willen voorzien. 

Uit voorlopige plannen blijkt dat de Finnen van plan zijn om in beperkte kring te experimenteren met vier verschillende bedragen, van tussen de 400 en 700 euro. Daarmee moet worden onderzocht wat de effecten zijn op onder meer de inkomenspositie en de prikkel om te werken. Ook moet duidelijk worden hoe de vereenvoudiging van het sociale systeem uitpakt en hoe de effecten op het belastingstelsel eruit zouden moeten zien.

Uitslagen play-offs Europa League 20/08/2015

Naast Ajax en AZ probeerden nog meer clubs zich te plaatsen voor de groepsfase van de Europa League. In dit bericht de uitslagen van de gespeelde wedstrijden. 

Scheidsrechter Danny Makkelie hoefde donderdagavond in Tsjechië tot diep in blessuretijd geen kaart te trekken in de wedstrijd tussen Sparta Praag en FC Thun voor de Europa League. In de 94e minuut had Makkelie toch nog geel nodig, om een overtreding van de Zwitserse verdediger Fulvio Sulmoni te bestraffen.

Seconden later besliste Borek Dockal het duel definitief in het voordeel van de thuisclub: 3-1. Het was zijn tweede treffer van de avond. Thun was vroeg op voorsprong gekomen door Nicola Sutter. De Zimbabwaan Costa Nhamoinesu en Dockal zorgde in de slotfase van de eerste helft voor een ruststand van 2-1.

Krasnodar is na het eerste duel al dicht bij de groepsfase. De Russen wonnen voor eigen publiek met 5-1 van HJK Helsinki, door onder meer twee benutte strafschoppen en een eigen doelpunt van Juhani Ojala. De Finnen misten Mike Havenaar node. De lange spits vertrok onlangs naar ADO Den Haag.

PAOK Saloniki was veel te sterk voor Bröndby IF: 5-0. De Slowaakse Griek Róbert Mak scoorde driemaal tegen de Denen en gaf twee assists.

Robin van Persie heeft donderdag met zijn eerste doelpunt voor Fenerbahçe de Turkse club een overwinning bezorgd in de play-offs van de Europa League. De Nederlandse spits maakte tijdens het eerste duel met Atromitos vlak voor tijd met een knappe kopbal het enige doelpunt: 0-1. Van Persie was na tachtig minuten in het veld gekomen voor Moussa Sow en vierde tien minuten later zijn eerste treffer.

De aanvoerder en topschutter aller tijden van het Nederlands elftal moest in Athene opnieuw genoegen nemen met een plek op de bank. Van Persie was verre van topfit toen hij deze zomer overstapte van Manchester United naar Fenerbahçe en werkt langzaam richting zijn topvorm toe. Hij viel al twee keer een half uurtje in en kreeg tegen Atrimotos tien minuten van trainer Vitor Pereira. Dat bleek genoeg om voor het eerst beslissend te zijn.

Uitslagen heenduels play-offs Europa League

Thuis Uit Uitslag (rust)
Dinamo Minsk (WRu) Red Bull Salzburg (Oos) 2-0 (0-0)
Astra Giurgiu (Roe) AZ 3-2 (3-2)
FK Qabala (Aze) Panathinaikos (Gri) 0-0 (0-0)
Ajax FK Jablonec (Tsj) 1-0 (0-0)
Sparta Praag (Tsj) FC Thun (Zwi) 3-1 (2-1)
Molde FK (Noo) Standard (Bel) 2-0 (2-0)
PAOK Saloniki (Gri) Brøndby IF (Den) 5-0 (2-0)
Zarya Luhansk (Oek) Legia Warschau (Pol) 0-1 (0-0)
Slovan Liberec (Tsj) Hajduk Split (Kro) 1-0 (0-0)
FK Krasnodar (Rus) HJK Helsinki (Fin) 5-1 (2-1)
Milsami Orhei (Mol) Saint-Etienne (Fra) 1-1 (0-1)
Steaua Boekarest (Roe) Rosenborg BK (Noo) 0-3 (0-0)
BSC Young Boys (Zwi) Qarabag Agdam (Aze) 0-1 (0-0)
Rabotnicki Skopje (Mac) Rubin Kazan (Rus) 1-1 (0-0)
Atromitos Athinon (Gri) Fenerbahçe (Tur) 0-1 (0-0)
MSK Zilina (Slw) Athletic Club (Spa) 3-2 (0-2)
Girondins Bordeaux (Fra) Kairat Almaty (Kaz) 1-0 (1-0)
Odds BK (Noo) Borussia Dortmund (Dui) 3-4 (3-1)
SCR Altach (Oos) Belenenses (Por) 0-1 (0-1)
Viktoria Plzen (Tsj) Vojvodina Novi Sad (Ser) 3-0 (1-0)
Lech Poznan (Pol) Videoton FC (Hon) 3-0 (1-0)
Southampton (Eng) FC Midtjylland (Den) 1-1 (0-1)

Caitlyn Jenner kan een jaar achter de tralies verdwijnen

Caitlyn Jenner is verantwoordelijk voor een kettingbotsing waarin een vrouw overleed, volgens recent aan het licht gekomen politierapporten. 

De autoriteiten van de politie van Los Angeles zijn klaar met het uitgebreide onderzoek naar de aanrijding waarbij Caitlyn betrokken is. De zaak gaat volgende week naar de openbaar aanklager. In een 161-pagina's tellend rapport zeggen de autoriteiten dat Jenner de wet heeft gebroken door veel te hard te rijden op een te drukke weg en hiermee schuldig kan zijn aan 'vehicular manslaughter', wat doodslag door roekeloos rijden betekend. Caitlyn knalde met haar auto op de auto van het slachtoffer en een andere auto, die op zijn beurt weer tegen een vierde auto aanreed. De 65-jarige Olympische kampioen liet na het ongeluk in een verklaring weten dat ze zich niet kan voorstellen waar de familie op dit moment doorheen gaat en dat ze alle medewerking zal blijven verlenen.

Caitlyn is sinds de aanrijding het doelwit van een civiele rechtszaak waarin haar dood door schuld verweten wordt door de nabestaanden die op deze manier financiële genoegdoening eisen. De stiefkinderen van de 69-jarige overleden vrouw zeggen dat Jenner 'roekeloos en nalatig reed' die dag. Ook een ander slachtoffer heeft een civiele zaak tegen Jenner aangespannen.

Als de zaak door de openbaar aanklager doorgezet wordt, zou Caitlyn Jenner een jaar achter de tralies kunnen verdwijnen.

Caitlyn JennerCaitlyn Jenner kan een jaar achter de tralies verdwijnen (Foto: BuzzE)

Openingsscène Fear the Walking Dead online te bekijken

We moeten nog even wachten tot Fear the Walking Dead, de spin-off van de hitserie The Walking Dead begint, maar AMC heeft alvast de eerste drie minuten van de serie online gezet.

In de openingsscene zien we dat Nick, een van de hoofdpersonages, op zoek is naar zijn vriendin Gloria. Gloria blijkt echter een zombie te zijn, die net lekker aan het eten is.

Fear the Walking Dead volgt een familie tijdens het begin van de zombie-apocalypse. De serie start 23 augustus. Op het forum is er een topic voor de serie.

 

WORLDWIDE EXCLUSIVE: #FearBeginsHere this Sunday at 9/8c.

Posted by Fear the Walking Dead on donderdag 20 augustus 2015

Rellen in Duits vluchtelingenkamp

Gaan rellen omdat iemand bladzijdes uit jouw favoriete boekje scheurt? Dat klinkt behoorlijk onzinnig en misschien wel een tikkeltje onbeschaafd, Toch is dit exact wat gebeurde in het Duitse Suhl toen een Afghaanse man bladzijdes uit de Koran trok en het leesvoer in het toilet deponeerde.

Deze gebeurtenis speelde zich vandaag af in een overvol vluchtelingenkamp nabij het stadje. Het kamp is ingericht om 1200 vluchtelingen op te kunnen vangen, maar er wonen inmiddels meer dan 1700 mensen. Duitsland heeft de grootste moeite om de gigantische asielzoekersstroom te handelen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat onze oosterburen zo'n 800.000 extra inwoners onderdak gaan verlenen. Dat is namelijk zo 'afgesproken' met mensen in Brussel.

De Afghaan was de islam kennelijk meer dan beu en drukte dit op weinig subtiele wijze uit. Echt veel sympathie wekte dit niet op, een groep van ongeveer 20 mannen probeerden de Afghaan -naar goed 'Aziatisch' gebruik- te lynchen. Gelukkig kon de Koranscheurder ontkomen. Bewakingspersoneel lukte het de man in veiligheid te brengen en te beschermen.

Dit was tegen het zere been van de verdedigers van het woord van Allah. De woede keerde zich daarop tegen diezelfde bewakers, die inmiddels steun kregen van de politie. De relschoppers bewapenden zich vervolgens met ijzeren staven en gooiden stenen richting alles dat een uniform aanhad.

Maar dit was niet genoeg om de woede te koelen. De trots was te zeer gekrenkt. Autoruiten werden ingegooid, meubels werden uit het raam gesodemieterd en ook de kantoren van het vluchtelingenkamp moesten het ontgelden. De groep was in de tussentijd gegroeid tot een leuke massa van 50 boze moslims en de rede was blijkbaar ook door de wc gespoeld.

Uiteindelijk raakten zo'n 17 mensen gewond, Veel panden waren finaal gesloopt. Volgens lokale bladen bestond de rellende groep voornamelijk uit Syriërs.

Duitsland zit ondertussen behoorlijk in zijn maag met het probleem. Door overvolle verblijven ontstaan veel irritaties. Er wordt dan ook geopperd om etnische groepen wat meer van elkaar te scheiden. Dit zou ook veel trammelant kunnen voorkomen, in de ogen van mensen die het kunnen weten.

373 vluchtelingen uit zee gered (Foto: ANP)

Glenn Helder persoonlijk failliet verklaard

Glenn Helder is onlangs persoonlijk failliet verklaard. "Er viel helaas niet meer op te boksen tegen de schulden", liet de zaakwaarnemer van de ex-voetballer weten aan Quote. Volgens de zaakwaarnemer 'stapelden fouten uit het verleden zich op'.

Helder, die kampte met een gokverslaving, moet volgens zijn zaakwaarnemer 'stappen zetten naar een beter, rustiger leven'. Dat doet de oud-voetballer in samenspraak met de curator. "Er is een positief gesprek geweest om samen te zoeken naar een stabiele toekomst."

Die toekomst ligt wellicht in de televisiewereld. "Hij heeft wel plannen in die richting gehad", weet de zaakwaarnemer. Helder nam deel aan programma's als Jouw vrouw, mijn vrouw en Expeditie poolcirkel. "Hopelijk is er iemand die interesse heeft hem daarin een tweede kans te geven." Helder is daarnaast drummer en zit bij FC De Rebellen, een groep rebelse oud-voetballers die lezingen geeft en op theatertour gaat.

Volgens de zaakwaarnemer is er licht aan het einde van de tunnel. "Maar er moet wel heel veel gebeuren. De schulden zijn ontzettend hoog, we zullen heel veel werk moeten verzetten."

Glenn Helder persoonlijk failliet verklaard
Glenn Helder persoonlijk failliet verklaard (Foto: BuzzE)

Slowakije: alleen christelijke Syriërs ('is geen discriminatie')

De Slowaakse regering wil de komende twee jaar alleen christelijke vluchtelingen uit Syrië opnemen. Dat heeft een woordvoerder aan de BBC laten weten. Moslims zouden zich in het goeddeels katholieke land namelijk niet thuisvoelen omdat er geen moskeeën staan. Derhalve zou het niet om een discriminerende maatregel gaan.

Maar als de verslaggever doorvraagt windt de zegsman van het ministerie van Binnenlandse Zaken er al iets minder doekjes om. De regering zou onrust willen voorkomen omdat islamitische vluchtelingen niet zouden worden geaccepteerd. De Slowaakse regering zei eerder dat zich tussen moslimvluchtelingen terroristen zouden kunnen bevinden.

Een woordvoerder van de Europese Commissie wilde zich nog niet over de zaak uitspreken, maar benadrukte wel dat iedere vorm van discriminatie van EU-wege is verboden. Omdat de Slowaken de maatregel in het kader van een EU-vluchtelingenprogramma willen invoeren, lijkt deze hoe dan ook weinig kans te maken. 

Polen en de Baltische staten gaven eerder ook al aan een voorkeur voor christelijke vluchtelingen te hebben. Die landen gingen echter niet zover als Slowakije door te suggeren dat vluchtelingen met een moslimachtergrond de toegang zou worden geweigerd.

[EL] Uitslag Ajax - FK Jablonec

Ajax heeft in de play-offs van de Europa League een moeizame 1-0 thuiszege behaald op FK Jablonec. Arek Milik zorgde vanaf de strafschopstip voor de overwinning. Volgende week in Tsjechië moeten de Amsterdammers plaatsing voor de groepsfase van het Europese toernooi over de streep trekken.

Jablonec groef zich in de Amsterdam ArenA massaal in voor de goal en Ajax slaagde er, mede door slordig spel, niet in om een gat in de muur te vinden. Alleen Anwar El Ghazi wist er nog een rollertje uit te persen. Na de rust legde Vit Benes Davy Klaassen neer, waarna Milik het buitenkansje niet onbenut liet. In blessuretijd kreeg Klaassen nog een goede kopkans. Jablonec zette hier twee scherpe counters in de eerste helft tegenover, maar liet na rust weinig meer zien.

Davy Klaassen ging over de knie bij Benes (Pro Shots/Stanley Gontha)
Davy Klaassen ging over de knie bij Benes (Pro Shots/Stanley Gontha)

AFC Ajax

1 - 0

FK Jablonec

54' Milik (pen)    
 
Gele kaart: Tete (AFC Ajax), Benes (FK Jablonec)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 30.898
Arbiter: Chapron (Fra)
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
Tete
Veltman
Riedewald
Dijks
Bazoer
Klaassen
Gudelj
El Ghazi (Cerny/85)
Milik
Sinkgraven (Schöne/72)
  Hruby
Karavajev
Pernica
Benes
Novák
Gregus
Hübschman
Pospisil (Trávník/72)
Mingazov (Masopust/67)
Wagner (Dolezal/84)
Crnkic

Griekse premier Tsipras bevestigt ontslag

ATHENE (ANP/RTR) - De Griekse premier Alexis Tsipras heeft donderdag bekendgemaakt dat hij aftreedt. Dat deed hij in een toespraak op de Griekse televisie. Hij heeft zijn ontslag, en dat van zijn regering, ingediend bij president Prokopis Pavlopoulos.

Zijn aftreden is een direct gevolg van de vervroegde verkiezingen op 20 september die eerder op de dag bekend werden gemaakt. Tsipras wil dat de verkiezingen zo vroeg mogelijk worden gehouden.

,,Het huidige parlement kan geen meerderheid of een regering van nationale eenheid bieden", zei Tsipras Pavlopoulos donderdagavond bij zijn aftreden.

Tsipras sloot onlangs een omstreden akkoord met de schuldeisers over bezuinigingen in ruil voor financiële steun. Dankzij de oppositie stemde het parlement ermee in, maar veel partijgenoten van Tsipras stemden tegen, waardoor hij in feite de meerderheid in het parlement kwijt was.

Griekse premier Tsipras bevestigt ontslag
Griekse premier Tsipras bevestigt ontslag (Foto: ANP)

Vader langer met verlof na bevalling

Vaders krijgen vanaf 2017 langer betaald vrij na de bevalling. Het ouderschapsverlof gaat van twee naar vijf dagen, bevestigen Haagse bronnen donderdag berichtgeving van RTL Nieuws.

Het ruimere verlof voor de partner van de moeder wordt bekostigd uit extra miljoenen die de regeringspartijen VVD en PvdA in 2016 kunnen besteden.

Eerder werd al bekend dat er miljoenen extra zouden vrijkomen voor Defensie en zorg. Het extra geld voor Defensie is een wens van de VVD. De PvdA wil graag meer geld voor betere zorg in de verpleeghuizen.

Vader langer met verlof na bevalling
Vader langer met verlof na bevalling (Foto: ANP)

Hond vastgebonden op middenberm A9

Een hond is donderdag vastgebonden aan de vangrail van de middenberm van de snelweg A9. Dat meldde de ANWB. Rijkswaterstaat sloot de linkerrijstrook af. Toch kon niet worden voorkomen dat het dier werd aangereden, aldus de VerkeersInformatieDienst (VID).

De politie zette al het verkeer stil zodat hulpverleners bij de hond konden komen. De gewonde hond wist echter te ontsnappen.

Het incident zorgde voor 7 kilometer file op de snelweg van knooppunt Holendrecht richting Amstelveen. De politie kon nog niet uitleggen door toedoen van wie de hond in zijn benarde positie terecht is gekomen.

Hond vastgebonden op middenberm A9
Hond vastgebonden op middenberm A9 (Foto: ANP)

Jeugd krijgt eigen evenement tijdens ADE

Ook jongeren onder de achttien jaar kunnen voortaan genieten van het Amsterdam Dance Event. Het dance-evenement krijgt een jongerenavond, We Are The Future. Onder anderen Sunnery James & Ryan Marciano, Headhunterz en Phalerieau draaien op het alcoholloze feest. Dat maakte de organisatie donderdag bekend.

"De dance-industrie is ontzettend groot. We kunnen de jeugd, die een belangrijke factor is voor de toekomst, hier niet van buitensluiten", vindt medeoprichter Phillipe Hes. "Met We Are The Future willen we de jongeren juist betrekken bij een van Nederlands grootste exportproducten en het allergrootste dancemuziekcongres."

Het Amsterdam Dance Event vindt dit jaar plaats van 14 tot 18 oktober. Onder anderen Hardwell, Carl Cox, Martin Garrix en Tiësto zijn van de partij. We Are The Future vindt op zondag 18 oktober van 18.00 uur tot 01.00 uur plaats in de Heineken Music Hall.

Jeugd krijgt eigen evenement tijdens ADE
Jeugd krijgt eigen evenement tijdens ADE (Foto: BuzzE)

Springruiters op medaillekoers in landenwedstrijd op EK

De Nederlandse springruiters hebben donderdag prima zaken gedaan in de landenwedstrijd bij de Europese kampioenschappen in Aken. Woensdag stond de ploeg na het jachtspringen nog vijfde. Na de omloop van donderdag is Oranje gestegen naar de tweede plaats. Frankrijk bezit momenteel de eerste positie. 

Jeroen Dubbeldam opende met Zenith met een foutloze rit. Maikel van der Vleuten op Verdi maakte één foutje in zijn omloop en moest dat bekopen met vier strafpunten. Zowel Jur Vrieling (Zirocco) als Gerco Schröder (Cognac Champblanc) noteerden een nul, waardoor de score van Van der Vleuten het wegstreepresultaat was.

Nederland staat nu tweede achter Frankrijk. De Franse ruiters hadden op het jachtspringen net iets beter gepresteerd. Het verschil met nummer drie Duitsland en nummer vier Groot-Brittannië is echter minder dan één springfout. Voor de Belgische en Italiaanse ruiters viel verrassend het doek. Beide equipes vielen faalden om de top tien te halen, een voorwaarde om vrijdag in actie te komen in de beslissende omlopen van de landenwedstrijd.

In het individuele klassement zakte Van der Vleuten vanwege zijn fout terug van de tiende naar de dertigste plek. Wereldkampioen Dubbeldam is nu de beste Nederlander op de achtste plaats, Vrieling en Scröder bezetten plaats twaalf en dertien. De individuele finale is zondag.

Chebet wil vierde titel in marathon Amsterdam

Wilson Chebet doet opnieuw mee aan de marathon van Amsterdam, voor de zesde keer in zijn loopbaan. De dertigjarige Keniaanse atleet gaat op 18 oktober op jacht naar zijn vierde titel in de hoofdstad.

De concurrentie komt in de veertigste editie van het evenement van onder anderen zijn landgenoot Bernard Kipyego, de winnaar van 2014, de pas twintigjarige Ethiopiër Tsegaye Mekonnen (persoonlijk record 2.04.32) en Jonathan Maiyo (2.04.56), eveneens uit Kenia. De organisatie hoopt dat met deze sterke bezetting het parcoursrecord van Chebet (2.05.36) eraan gaat.

De Nederlandse marathonlopers Michel Butter, Abdi Nageeye en Khalid Choukoud proberen in Amsterdam te voldoen aan de limiet voor deelname aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro (2.11.00). Koen Raymaekers en nationaal kampioen Paul Zwama staan ook aan de start.

Chebet wil vierde titel in marathon Amsterdam
Chebet wil vierde titel in marathon Amsterdam (Foto: ANP)

Sportblog: Lelijke kapsels & zoenen is vies

Elke week brengen we hier op FOK! het sportroddel- en randnieuws samen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kun je in deze berichten vinden. Elke donderdag vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen.

Dieven stelen dure horloges bij Van der Wiel
Vorige week sloegen dieven hun slag bij Jenson Button en zijn gevolg; deze week is Gregory van der Wiel het slachtoffer van het dievengilde. De voetballer kwam na een avondje stappen thuis in zijn dure appartement aan de Avenue Montaigne, vlakbij de Champs-Élysées. Het was helaas geen prettige thuiskomst, zo vernemen we via AD Sportwereld. dieven bleken via de gevel van het gebouw naar het verblijf van de voetballer van PSG op de zesde etage te zijn geklommen. Aldaar aangekomen zijn ze gericht te werk gegaan. Van alle dure spullen zijn alleen de makkelijk te vervoeren dure horloges van de rechtsback meegenomen. Onder meer enkele Hublots en Rolexen bleken te ontbreken na inspectie van de collectie.

Een schrale troost voor Van der Wiel is dat hij 's avonds weer achter de mooie billen van zijn vriendin Stephanie Bertram Rose mocht kruipen. De modellencarrière van Bertram loopt inmiddels voorspoedig. Eerder berichtten we hier al over de shoot voor de badpakken editie van Sports Illustrated. Onlangs verscheen ze prominent in de reclamecampagne van het luxe lingeriemerk Agent Provocateur. Die reclamespot willen we jullie natuurlijk niet onthouden:


Puike reclame (Bron: YouTube/Agent Provocateur)

Vriendin winnaar ENECO Tour kust nooit meer na de wedstrijd
Na de wedstrijd die je geliefde wint, wil je natuurlijk zo snel mogelijk de gelukkige trakteren op een dikke zoen. Maar dat blijkt niet zo'n goed idee. Een mooi voorbeeld is Sophie Daniels, de vriendin van Tim Wellens. Die laatste won onlangs de ENECO Tour en meteen na de finish gaf Daniels haar geliefde een zoen. Daarvan had ze echter direct spijt. Wellens was uiteraard enorm bezweet over de streep gekomen en dat smaakt toch niet echt lekker.

Indrukwekkend nieuw wereldrecord klifduiken
Voor klifduiken moet je al het nodige lef hebben, laat staan als je het wereldrecord wil verbreken. De 27-jarige Braziliaan Laso Schaller blijkt er de ballen voor te hebben! De waaghals zocht één van de meest pittoreske plekken op voor zijn poging. Hij sprong vanaf een kleine springplank op de Cascata del Salto gelegen in het fabelachtige Ticino, een gebied bekend om de vele rotsen en watervallen. De springplank hing 58,8 meter boven het acht meter diepe water onderaan de waterval. Dat zo'n sprong niet zonder gevaren is bleek, Schaller hield wel een blessure over aan zijn sprong. Zijn heup ging na de landing enkele seconden uit de kom.


Een adembenemende sprong (Bron: YouTube)

Basketballer Marc Gasol geëerd met doolhof
Je kan een doolhof zo simpel of lastig maken als je zelf wilt, maar een boer in Memphis in de Verenigde Staten heeft het wel heel bont gemaakt. De boer is namelijk een enorme fan van de Memphis Grizzlies en dat moest verwerkt worden in het doolhof. Hij koos Grizzlies-ster Marc Gasol als leidend voorwerp voor het doolhofontwerp wat, resulteerde een prachtig kunstwerk:

Bencic die hoort dat ze een miljoen kan winnen.
De achienjarige Belinda Bencic stuntte door vorige week het WTA-toernooi in Toronto op haar naam te schrijven. Dit was voor de jonge Zwitserse haar eerste grote WTA-overwinning en kon met deze toernooizege 456.000 dollar bijschrijven. Echter, toen ze hoorde dat ze ook nog in de race was voor de hoofdprijs van 1 miljoen dollar in de US Open series gaf ze een mooie blik van 'WTF?'.

Zo vader zo zoon, hoe lelijk ook
Voetballer Nathan Rutjes staat niet bepaald bekend om zijn goede kapsel. Zijn kapsel is eigenlijk gewoon heel lelijk. Maar blijkbaar maakt dat niet uit voor zijn zoontje. Want ook hij is inmiddels te bewonderen met hetzelfde afzichtelijke kapsel.....

 

💯❤

Een foto die door nathanrutjes is geplaatst op13 Aug 2015 om 7:45 PDT

Peuter uit Oss vernoemt naar Johnny Heitinga
Je hebt supporters en fanatieke fans. Sommige lieden slaan hier echter in door, waaronder iemand uit Ossendrecht. Hij heeft zijn zoontje namelijk vernoemd naar Johnny Heitinga. Nu zou je denken; "Johnny is voldoende", maar niets is minder waar. Het jochie heet voluit Johnny Heitinga Goossens. Toch was de ambtenaar, die de geboorte-aangifte opnam, niet heel coulant. "Toen ik thuiskwam van de geboorte-aangifte, ging de telefoon. Ik moest terugkomen. Want een achternaam mag toch niet als voornaam. Maar voor ons heet hij gewoon Johnny Heitinga Goossens", aldus de vader.

Sanchez steunt getroffen geboorteplaats met vrachtwagens vol hulpgoederen
De Chileens voetballer Alexis Sanchez heeft het hart op de goede plaats. Zijn geboortestad Tocopilla werd onlangs getroffen door overstromingen. De voetballer aarzelde geen moment en sponsorde twee vrachtwagenladingen vol met water, eten en kledij.

[EL] Uitslag FC Astra Giuriu - AZ

AZ is vanavond tegen een zure nederlaag aangelopen. De Alkmaarder formatie speelde in de Europa League tegen het Roemeense FC Astra Giuriu en stond al snel op een riante voorsprong. Nog voor de thee kantelde de wedstrijd en wist de thuisploeg het duel uiteindelijk te winnen.

Na dertien minuten was er voor AZ nog geen vuiltje aan de lucht. Door doelpunten van Henriksen en Janssen stond de Alkmaarder formatie al snel op een comfortabele 0-2 voorsprong. Veel mensen dachten dat deze zege in de tas zat, maar niets bleek minder waar te zijn.

Nog voor de thee slaagde FC Astra Giuriu, dat in de vorige ronde te sterk was voor West Ham United, om het duel volledig om te gooien. Boldrin, Alibe en Dandea zorgden ervoor dat de thuisploeg met rust op voorsprong stond, dus moest AZ nog aan de bak om de zege binnen te halen.

Dit bleek uiteindelijk eenvoudiger gezegd dan gedaan. De Alkmaarder formatie was wel beter. Onder meer Henriksen en Janssen waren dichtbij de gelijkmaker, maar er werd niet meer gescoord. Kanttekening; AZ leverde de bal regelmatig in, maar FC Astra Giuriu wist hier niet van te profiteren.

De mannen van trainer John van den Brom zullen in eigen huis dus nog flink aan de bak moeten om de groepsfase Europa League veilig te stellen.

FC Astra Giuriu

3 - 2

AZ

25' Boldrin
41' Alibec
45+3' Dandea
  11' Henriksen
13' Janssen
 
Gele kaart: Oros, Enache, Queirós (FC Astra Giuriu), van Overeem, Henriksen, Luckassen, Johansson (AZ)
 
Stadion: Stadionul Marin Anastasovici, Giuriu
Toeschouwers: n.n.b.
Arbiter: Vincic (Slo)
 
Opstelling:   Opstelling:
Lung
Queirós
Gaman
Oros
Junior Morais
Enache
Lovin
Budescu
Boldrin (Dandea/35)
Amorim (Stan/84)
Alibec (Florea/67)
  Rochet
Johansson
Gouweleeuw
Luckassen
van der Linden
Haps
Henriksen
van Overeem
Ortíz (Haye/65)
Hupperts (Lewis/46)
Janssen (Mühren/78)

Luiten: "Liever majortitel dan olympisch goud"

De kans is klein dat Joost Luiten de olympische golfbaan verkent voor de Spelen van Rio de Janeiro in 2016. "Er is een testevent in februari 2016, maar dat is één dag. Ik ga denk ik niet voor één dag naar Rio", zei de Nederlandse profgolfer, die gezien zijn positie op de wereldranglijst zo goed als zeker startgerechtigd is.

"Ik wil wel graag meedoen. Het is de eerste keer dat golf olympisch is, dus het wordt een unieke ervaring. Ik kijk er echt naar uit om mee te doen aan het grootste sportevenement ter wereld. Al was het maar om de sfeer mee te maken in een olympisch dorp met al die andere sporters", aldus Luiten.

Een gouden plak aan de muur misstaat niet in huize Luiten, erkent hij. "Maar eerlijk gezegd hecht ik meer waarde aan een overwinning in een major. Dat staat in de golfsport toch hoger aangeschreven. Olympisch golfen heeft nog geen traditie."

Luiten: liever majortitel dan olympisch goud
Luiten: liever majortitel dan olympisch goud (Foto: ANP)

Beurzen pessimistisch over wereldeconomie vanwege China

De Europese aandelenmarkten sloten donderdag met forse verliezen doordat beleggers zich zorgen maken over de economische ontwikkelingen. Ze vrezen vooral dat in navolging van de Chinese economie ook de wereldeconomie gaat haperen. Ahold, Boskalis en BAM onttrokken zich aan de negatieve teneur en boekten forse winsten na de bekendmaking van hun resultaten over de afgelopen maanden. Ook beleggers op Wall Street tonen zich bezorgd.

De AEX sloot 2,2 procent lager op 459,17 punten en de MidKap-index daalde 1,6 procent tot 665,26 punten. De hoofdindices in Frankfurt en Parijs verloren respectievelijk 2,3 en 2,1 procent, terwijl de schade voor de FTSE in Londen beperkt bleef tot 0,5 procent.

"Het nieuws uit China en de rest van Azië is al enige tijd negatief en de grondstoffenprijzen staan al geruime tijd onder druk. Dat alles leidt tot pessimisme over de staat van de wereldeconomie", zei een handelaar in Frankfurt. Een ander element dat leidde tot kopzorgen bij beleggers was de timing van de eerste renteverhoging in jaren door de Amerikaanse centrale bank. Hoewel de meeste marktkenners uitgaan van een rentestap in september, verschaften de notulen van de beleidsvergadering in juli geen concrete termijn.

Goud
De onzekerheid over de economie en de Amerikaanse rente leidde tot een verhoogde interesse in goud, dat te boek staat als veilige belegging. Mede door koerswinsten voor mijnbouwers en gouddelvers in het bijzonder, bleef het verlies voor de Londense aandelenbeurs beperkt. Fresnillo (plus 5,6 procent) en Randgold (plus 5,8 procent) behoorden tot de sterkste stijgers.

Baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis en supermarktconcern Ahold waren de enige stijgers in de AEX. Boskalis werd 8,8 procent meer waard na de presentatie van veel beter dan verwachte halfjaarcijfers. Supermarktconcern Ahold won 2,1 procent dankzij goede kwartaalresultaten.

BAM
In de MidKap prijkte BAM bovenaan met een winst van 8,9 procent. Het bouwbedrijf plukt langzamerhand de vruchten van de reorganisatie die is ingezet. Rivaal Heijmans (min 14,8 procent), dat woensdag met teleurstellende resultaten kwam, werd opnieuw hard geraakt.

De euro noteerde op 1,1199 dollar, tegen 1,1064 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg met 0,7 procent tot 41,10 dollar per vat, terwijl Brentolie 0,2 procent goedkoper werd op 47,08 dollar per vat.

Wall Street
Ook beleggers op de Amerikaanse aandelenmarkten maken zich zorgen. De Dow-index koerste halverwege de handelssessie 1,4 procent lager op 17.108 punten. De S&P 500 leverde 1,4 procent in tot 2051 punten en technologiegraadmeter Nasdaq verloor 2,1 procent tot 4915 punten.

De mediasector presteerde het slechts na een afwaardering van de sector door zakenbank Sanford Bernstein. Volgens marktkenners van de bank kunnen Amerikaanse tv-zenders zich opmaken voor een langere periode van structurele krimp omdat meer en meer consumenten films en series kijken op mobiele apparaten waarop steeds minder reclame-onderbrekingen zijn.

Netflix
Netflix deed het de afgelopen maanden goed op de beurs, terwijl Walt Disney, CBS en andere mediaconcerns flink aan beurswaarde inleverden. Donderdag volgde een correctie voor Netflix, dat met een min van 7,5 procent het grootste koersverlies leed sinds oktober vorig jaar. Disney, CBS, Viacom en Time Warner verloren tussen 3,4 en 5,2 procent.

Ook banken en technologiebedrijven kregen flinke klappen. Bank of America, Citigroup en JPMorgan stonden tot 3,6 procent lager, terwijl Apple, Amazon en Facebook tot 3,8 procent inleverden.

Forse verliezen door zorgen over economie
Beurzen pessimistisch over wereldeconomie vanwege China (Foto: ANP)

Gyasi en Kazim-Richards krijgen waarschuwing

Edwin Gyasi en Colin Kazim-Richards hebben een standje gekregen van de aanklager betaald voetbal van de KNVB. Beide spelers kwamen in opspraak.

Zo stak Gyasi zijn middelvinger op naar de fans van Heracles Almelo, terwijl Kazim-Richards nazijn wissel tegen SC Cambuur een krat vol bidons omver trapte. De aanklager geeft beide heren een officiële waarschuwing.

Hoewel Gyasie twee middelvingers opstak naar de aanhang van Heracles, heeft de KNVB 'begrip' voor zijn actie. Gyasi verklaarde dat hij uit emotie, nadat hij racistische geluiden had gehoord vanuit het uitvak. Zijn gedrag wordt door de voetbalbond bestempeld als 'zeer onprofessioneel'. "Het past niet bij de voorbeeldfunctie die hij als voetballer heeft", verklaart de KNVB.

De fans van Heracles worden evenmin vervolg, daar de aanklager de uitlatingen 'onvoldoende contreet' acht om daarop actie te ondernemen. Naast Gyasi kreeg ook Feyenoorder Kazim-Richards een standje van de aanklager.

"De speler brengt hiermee het betaald voetbal in diskrediet", is de verklaring. Indien de spelers in de toekomst weer over de schreef gaan, wegen de acties van vorige week zeker mee in de te bepalen strafmaat, zo laat de KNVB weten.

Rotterdamse straatnamen barsten van racisme

In Rotterdam hebben maar liefst zes hele personen het voor elkaar gekregen het mogelijk aanpassen van straatnamen op de gemeentelijke agenda te krijgen. De straatnamen in de Rotterdamse Afrikaanderwijk zouden namelijk smerig racistisch zijn.

Het gaat om de namen Paul Krugerstraat, Bothastraat, Schalk Burgerstraat, Martinus Steijnstraat, Johannes Brandstraat, Retiefstraat, De La Reystraat, Christiaan de Wetstraat, Cronjéstraat, Joubertstraat en de Herman Costerstraat, zo weet het AD.

Een van de klagers, Erik van Loon, vindt dat de namen dienen te worden verwijderd. Ondanks het feit dat vijf eerdere klagers hun klacht door de gemeenteraad verworpen zagen geeft deze wereldverbeteraar niet op voordat het doel bereikt is. "Ik zal niet rusten. Nooit mag racisme in ons land discreet worden toegestaan. Het moet bewust worden bestreden" aldus van Loon die kennelijk geen idee heeft wat 'racisme' betekent.

paul krugerstraat (Foto: Google Streetview)
paul krugerstraat (Foto: Google Streetview)

KLM Open zonder titelverdediger Casey

Achttien golfers uit de top 100 van de wereldranglijst zijn volgende maand actief op het KLM Open. Een uitgesproken wereldtopper is er niet bij en ook titelverdediger Paul Casey ontbreekt.

De Engelsman geeft de voorkeur aan een lucractief toernooi in de Verenigde Staten. "Dat is jammer. Het is zeker vijftien jaar geleden dat de kampioen van het voorgaande jaar niet aanwezig was", zei toernooidirecteur Daan Slooter, die donderdag de startlijst presenteerde.

Al eerder maakte de organisatie de komst van golflegende Tom Watson bekend. De 65-jarige Amerikaan won in zijn succesvolle profcarrière 71 toernooien, waarvan acht majors. Joost Luiten, Nederlands beste golfer en oud-winnaar, is een van de blikvangers. "Het veld is in de breedte zeer sterk", aldus Slooter.

Foutjes

Luiten is net terug in Nederland. Hij werd voortijdig uitgeschakeld op het US PGA Championship, de laatste major van dit jaar. "Ik speel geen toernooien meer tot aan het KLM Open. Er zijn in Amerika wat foutjes in mijn spel geslopen en die wil ik in de training eruit halen", vertelde de 29-jarige Rotterdammer, die in 2014 het toernooi op de Kennemer in Zandvoort won en tevens ambassadeur is.

Hoogstgeklasseerde speler op de wereldranglijst is Anirban Lahiri. De Indiër staat 38e. Andere namen uit de top 100 zijn de Fransen Victor Dubuisson en Alexander Levy, de Engelsen Tommy Fleetwood en Andy Sullivan en de Spanjaard Miguel Ángel Jiménez.

Maximaal veertien Nederlanders doen mee aan het toernooi, van 10 tot en met 13 september. Niet alle namen zijn nog bekend, maar Daan Huizing, Reinier Saxton en Wil Besseling zijn van de partij.

KLM Open zonder titelverdediger
KLM Open zonder titelverdediger (Foto: ANP)

Bertens moet zich bewijzen in New York

De Nederlandse tennisster Kiki Bertens moet zich komende week via de kwalificaties zien te plaatsen voor het hoofdtoernooi van de US Open. Op Roland Garros en Wimbledon was ze direct toegelaten, ditmaal niet. "Natuurlijk is het fijn om gelijk in het hoofdtoernooi van een grand slam te staan. Maar ik heb niet goed genoeg gepresteerd om dit te verdienen, dus zal ik me moeten bewijzen in de kwalificaties om hopelijk zo alsnog het hoofdtoernooi te bereiken", zegt de Wateringse.

De 23-jarige tennisster speelt momenteel in Vancouver om zich voor te bereiden op het vierde grandslamtoernooi van het jaar. Ze bereikte woensdag in de Canadese stad de tweede ronde door een zege op de Amerikaanse Samantha Crawford: 6-3 en 7-6 (3). "Het spelen gaat lekker en de overgang van gravel naar hardcourt ging eigenlijk vrij makkelijk", zegt ze over de voorbereiding. Vanuit Vancouver reist ze naar New York, waar de kwalificaties dinsdag beginnen. " Ik hou van de stad New York, dus het is altijd fijn om terug te komen."

Het toernooi zou haar moeten liggen. "Ik vind de baansoort lekker." Maar voorlopig vallen de prestaties in het Amerikaanse grandslam tegen. In 2012 haalde ze de tweede ronde, in 2013 en 2014 was de eerste ronde het eindstation. "Ik hoop dat ik veel wedstrijden kan spelen. Maar het eerste doel is me te kwalificeren. We moeten het wedstrijd voor wedstrijd bekijken."

Het zal voorlopig de laatste keer zijn dat Martin van der Brugghen langs de baan zit om haar naar het hoofdtoernooi te loodsen. Daarna neemt oud-tennisser Raemon Sluiter de coaching over. "Vanaf de toernooien in Azië begint onze samenwerking qua toernooibegeleiding. Maar we hebben de afgelopen tijd al veel contact gehad en samen getraind. Ik kijk heel erg uit naar de samenwerking met Raemon. Ik denk dat hij een hele goede toevoeging is aan mijn team", vertelde Bertens, die momenteel 109e van de wereld staat.

Sluiter zei eerder deze maand dat hij "Kiki hoopt te brengen naar een plek bij de beste vijftig". Een goede prestatie op de US Open zou een eerste stap zijn. Het Amerikaanse publiek zal zich echter vooral focussen op Serena Williams. De Amerikaanse kan de vierde vrouw worden die in één jaar een 'grand slam' maakt, oftewel de vier grote toernooien allemaal wint. Ook Bertens is lovend over haar Amerikaanse collega. "Ze is denk ik de enige die er echt bovenuit steekt. Ze heeft natuurlijk al de grandslams achter elkaar gewonnen en nu kan zij ze in één kalenderjaar winnen."

Bertens moet zich bewijzen in New York
Bertens moet zich bewijzen in New York (Foto: ANP)

Anthony Davis komt omhoog in NBA 2K16

Vandaag heeft uitgever 2K Games een NBA 2K16-video over The Rise vrijgegeven, met de naam “Anthony Davis: Rise”. In de carrieremodus van NBA 2K16 wordt het verhaal van The Rise verteld door regisseur Spike Lee.

Natuurlijk gaat het verhaal van The Rise over een knul die uitgroeide tot de #1 draft in de NBA na een jeugd waarin hij elke pot basketbal speelde die hij maar kon spelen. Jij speelt de hoofdrol in dit verhaal. Om ons in de sfeer te laten komen staat hieronder The Rise van de basketballer Anthony Davis die ook op de cover van NBA 2K16 staat.

NBA 2K16 komt 29 september uit op PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One, Xbox 360 en pc.

FC Twente Vrouwen in CL tegen Bayern München

FC Twente Vrouwen speelt in de Round of 32 in de Champions League tegen Bayern München. Dit heeft de loting vanmiddag bepaald. Dat betekent voor Vivianne Miedema, aanvalster van de Duitse ploeg, dat ze even terugkeert op een Nederlands voetbalveld.

De dames van FC Twente beginnen het tweeluik met een thuiswedstrijd. Daarna wordt de return in München gespeeld. Trainer Arjan Veurink reageerde na de loting met gemengde gevoelens. "Het is een geweldig affiche, maar sportief een zware loting. Na drie pittige lotingen op rij is het geluk ook dit jaar niet aan onze kant met de kampioen van Duitsland."

Toch was Veurink ook nog positief over het naderende duel. "Bayern is een fysiek sterke ploeg met veel individuele kwaliteit. Er staan twee mooie wedstrijden op ons te wachten."

De eerste wedstrijd tussen FC Twente Vrouwen en Bayern München staat voor 7 of 8 oktober gepland. De return vindt een week later plaats.

Menner Chardon leidt EK na dressuurproef, voltige-amazones zevende na eerste proef

IJsbrand Chardon leidt het klassement na na het eerste onderdeel van de menners bij de EK paardensport in Aken. De 26-voudig Nederlands kampioen noteerde een score van 76,70% op het onderdeel dressuur. Dat leverde hem 37,81 strafpunten op, het laagste aantal van alle deelnemers. 

Landgenoot Theo Timmerman werd tweede met een score van 75,41% (39,88 strafpunten). Nederland gaat daarbij ook de leiding in het landenklassement. "Op één klein foutje na liep het fantastisch", vertelde Chardon. "Dit was waarschijnlijk mijn beste dressuurproef ooit op een groot kampioenschap. Uniek bijna. Kenners riepen dat ze nog nooit zo'n mooie proef hadden gezien. Gelukkig voor mij dacht de jury er ook zo over."

De derde Nederlander die in actie kwam was Koos de Ronde. Hij staat met 72,11% (45,13 strafpunten) vierde in het klassement. Zijn score telt niet mee voor het landenklassement. De vierspanners vervolgen vrijdag hun toernooi met de vaardigheidsproef. Zaterdag sluiten de menners hun toernooi af met de marathon.


De Nederlandse voltige-amazones zijn hun EK voor hun doen prima gestart. In de teamwedstrijd staat Team Roy Rogers na de verplichte proef op de zevende plaats in het algemeen klassement. Er doen elf landen mee. Onder leiding van longeur Cynthia Danvers behaalde het team 6.659 punten.

Ook individueel kenden de Nederlandse voltigeurs een aardige eerste dag. Carola Sneekens reed op paard Nolan en onder leiding van moeder Marjo naar de negende plaats met 7.694 punten. Haar zus Esther werd met 7.144 zeventiende. De derde Nederlandse Claire de Ridder staat met 6.933 twintigste.

Vrijdag mogen de voltigeruiters aan de slag met de vrije proef. Zaterdag volgen de technische onderdelen en de eerste finales. Zondag wordt het toernooi afgesloten.

IS onthoofdt archeoloog (82) om verstoppen kunstschatten

Terroristen van de zogenaamde Islamitische Staat hebben in de antieke Syrische stad Palmyra de befaamde 82-jarige archeloog Khaled al-Asaad onthoofd en zijn lichaam opgehangen. De bejaarde wetenschapper had oude kunstschatten verstopt, en weigerde vervolgens te vertellen waar. Naar verluidt is Asaad een maand vastgehouden voordat de extremisten het opgaven.

Volgens Syrische staatsmedia werd de archeloog dinsdag op een plein voor het museum van Palmyra onthoofd, aldus The Guardian. Zijn lichaam werd vervolgens opgehangen aan de wereldberoemde Romeinse pilaren net buiten de stad. Asaad was betrokken bij opgravingen van Romeins cultuurgoed en restauratiewerkzaamheden aan de oude stad.

Naar de benauwde opvattingen van IS geven dergelijke artefacten aanleiding tot afgoderij, en worden deze daarom vaak vernield. De extremisten zijn echter geregeld niet te beroerd om ze op de zwarte markt te verpatsen om de heilige strijd te kunnen bedruipen.

Volgens Amr al-Azm, voormalig lid van de Syrische oudheidkundige dienst, heeft Asaad samen met Syrische ambtenaren veel kunstschatten verplaatst en verstopt in de aanloop naar de val van de antieke stad. In tegenstelling tot anderen besloot hij echter niet te vluchten.

"Hij is er zo lang geweest en maakte zo lang deel uit van die stad, dat hij wellicht heeft gedacht dat als hij er zijn hele leven heeft gewoond, hij er ook zou sterven", aldus Azm. Het enige positieve aan de berichtgeving is dat de fameuze ruïnes schijnbaar nog overeind staan, al is het de vraag hoe lang nog.

Volgens Theodor Holman, columnist van Het Parool, heeft Asaad de extremisten met zijn dood verslagen. "Er is voor mij iets belangrijkers dan jullie verdomde staatje, namelijk de kennis over de geschiedenis. Die is zelfs belangrijker dan mijn eigen leven", zo kenschetst Holman de vermoedelijke gedachtengang van de oude archeoloog.

Scholen moeten samenwerken tegen krimp

Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) vindt dat middelbare scholen in krimpgebieden beter moeten samenwerken zodat leerlingen in dunbevolkte gebieden naar de school van hun keuze kunnen blijven gaan.

In gebieden waar de bevolking wegtrekt, zullen ook middelbare scholen de komende jaren steeds vaker moeten sluiten. Dat is onontkoombaar, aldus de bewindsman. Hij voorziet dat het vooral voor de vmbo's lastig wordt om overal in Nederland de vier verschillende schoolsoorten aan te bieden. Om het aanbod zo breed mogelijk te houden, kunnen scholen bijvoorbeeld afspreken wie welke richting aanbiedt. Ook kunnen ze dure praktijklokalen en gebouwen delen, meent Dekker.

Hij wil de wet zo aanpassen dat scholen makkelijker kunnen samenwerken en scholieren eenvoudiger bijvoorbeeld de eerste jaren van hun opleiding dicht bij huis volgen en de rest op een locatie die verder van huis ligt.

Scholen moeten samenwerken tegen krimp
Scholen moeten samenwerken tegen krimp (Foto: ANP)

Kanker oud-president Carter (90) uitgezaaid naar hersenen

De Amerikaanse oud-president Jimmy Carter blijft naar eigen zeggen rustig onder het nieuws dat de kanker die begin augustus bij hem is ontdekt, ook in zijn hersens zit. "Ik ben overal op voorbereid en kijk uit naar een nieuw avontuur", zei de negentigjarige oud-politicus donderdag. Carter wordt later op donderdag voor het eerst bestraald.

De 39e president van de Verenigde Staten gaat aanzienlijk minder werken voor zijn filantropische instelling. "Het Carter Center is er goed op voorbereid om zonder enige handicap verder te gaan", zei de in 1976 tot president gekozen Carter.

Bij de voormalig president zijn onlangs uitzaaiingen in zijn hersens gevonden. Toen Carter vorige week bekend maakte aan kanker te lijden, zei hij al dat de ziekte door zijn hele lijf zit. De kanker werd ontdekt tijdens een leveroperatie.

Carter: ik ben overal op voorbereid
Kanker oud-president Carter (90) uitgezaaid naar hersenen (Foto: ANP)

De Volkskrant getroffen door hackeraanval

De website van de Volkskrant is donderdag aan het einde van de middag getroffen door een DDoS-aanval. Daardoor lag de site ongeveer een half uur plat, liet een woordvoerder weten.

"De aanval is geclaimd door de hackersorganisatie Anonymous op Twitter", aldus de zegsman. Ook de ict-afdeling van de krant vermoedt dat het om een aanval gaat. Inmiddels lijkt de storing voorbij.

De Volkskrant getroffen door hackeraanval
De Volkskrant getroffen door hackeraanval (Foto: ANP)

De iconen van Need for Speed

Op 5 november verschijnt de nieuwe Need for Speed voor de pc, PlayStation 4 en de Xbox One. Electronic Arts heeft wat bekende snelheidsduivels en modders gevraagd mee te werken aan deze game en die zien we hieronder in de video's.

In Need for Speed kun je indruk maken op de vijf mensen om zo zelf de nieuwe legende te worden in de racewereld. Door ingame filmpjes heb je contact met je crew en onderstaande personen om jezelf naar de top te racen. Magnus Walker is de man voor snelheid, Ken Block voor stijl, Nakai-san voor aanpasbare auto's, Risky Devil voor crew en Morohoshi-san voor illegale races.

Politie werkt niet meer mee aan uitzettingen

Actievoerende politiemensen werken vanaf vrijdag niet meer mee aan uitzettingen van illegale vreemdelingen. Ze zullen de vreemdelingen voorlopig na aanhouding en afhandeling van het papierwerk niet meer vastzetten. Dat betekent dat ze niet kunnen worden uitgezet.

De politiemensen voeren al maanden actie voor een betere cao. Daarbij worden "politiek gevoelige zaken" zoals de uitzettingen niet geschuwd. " De collega's willen zich met de acties richten op zaken waar het kabinet direct voor verantwoordelijk is", aldus politiebond ACP.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie laat weten dat de actie van de vreemdelingenpolitie vrijdag nog niet tot problemen gaat leiden. Op de langere termijn kan dat veranderen. Het ministerie zal zich dan mogelijk gaan beraden op juridische stappen.

Politie werkt niet meer mee aan uitzettingen
Politie werkt niet meer mee aan uitzettingen (Foto: ANP)

Nieuwe Beserker-specialisatie in Guild Wars 2

ArenaNet onthult de Berserker, een nieuwe elite-specialisatie voor de Warrior-klasse in Guild Wars 2: Heart of Thorns. De Berserker biedt de krijgers een fakkel als nieuw wapen en introduceert 'berserk mode', die de bloeddorstigheid van de krijgers opvoert waardoor hij een aantal nieuwe vaardigheden erbij krijgt.

‘Berserk mode’ verruilt de standaard meerlaagse adrenaline-bar van de Warrior voor een enkele adrenaline-bar met kortere cooldowns op vaardigheden. Hierdoor kunnen spelers hun doelwit vaker aanvallen gedurende een korte periode.

Een van de vaardigheden van de Berserker is ‘Flames of War’, waarmee ze zichzelf in brand kunnen steken en een veld van vuur maken, waarmee ze vijanden levend verbranden voordat het explodeert tot een vlammenzee. Met de ‘Blaze Breaker’ skill kunnen Berserkers hun fakkel in de grond slaan, waarmee ze een golf aan steen en vlammen creëren die richting het slachtoffer dendert en onderweg alle vijanden verlamt en verbrandt.

De uitbreiding Guild Wars 2: Heart of Thorns komt ergens dit jaar uit.

Guild Wars 2: Heart of Thorns

Guild Wars 2: Heart of Thorns

Final Fantasy VII meer dan elf miljoen keer verkocht

Final Fantasy VII is nog altijd een game die veel gevoelens ophaalt bij gamers. De game is sinds deze week verkrijgbaar voor iOS en komt in de toekomst, compleet herzien, naar PlayStation 4. 

Tot op heden is de game ruim elf miljoen keer verkocht. Dit is het totaal van fysieke exemplaren voor PlayStation 1 en pc en de digitale exemplaren via Steam, PlayStation Network en iOS. Het aantal gaat in de toekomst ongetwijfeld verder oplopen. De remake van Final Fantasy VII heeft nog geen releasedate, maar zal ongetwijfeld nog even op zich laten wachten.

Gamescom-presentatie van XCOM 2

Vandaag geeft uitgever 2K Games de 'Welcome to the Avenger' gameplayvideo vrij. Deze video laat de presentatie zien van XCOM 2, maar dan zonder de rij wachtende voor je. Je komt onder andere meer te weten over de mobile HQ, research en manufacturing resources, het recruteren en aanpassen van soldaten, upgrade weapons, armor en abilities, en het opbouwen van een globale verzetsbeweging.

XCOM 2 komt in november uit op pc.

Britten heropenen ambassade Iran

Na de Amerikaanse ambassade in Cuba gaat weer een westerse ambassade in een omstreden land open. Groot-Brittannië heropent zondag de ambassade in de Iraanse hoofdstad Teheran. Een diplomatieke bron zei donderdag dat de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Philip Hammond, daar bij aanwezig is. De verhoudingen tussen Teheran en Londen worden langzaam beter.

Londen sloot de ambassade in november 2011 en riep alle medewerkers terug. Dat gebeurde nadat demonstranten het gebouw hadden aangevallen. Zo werden ramen ingeslagen, een auto en de Britse vlag in brand gestoken. Ook werden schilderijen van koningin Victoria en koning Edward VII vernield. De relschoppers waren boos over Britse sancties tegen Iran.

Britten heropenen ambassade Iran
Britten heropenen ambassade Iran (Foto: ANP)

'Rukker' op Halve Zolenpad in Waspik

De politie zoekt een man die vorige week dinsdag op het Halve Zolenpad in Waspik al masturberend een vrouw lastigviel.

Onderweg van Drunen naar Waspik zag het slachtoffer hoe de man zijn geslachtsdeel toonde, masturbeerde en haar nakeek.

Het gaat om een blanke, wat stevige man van rond de dertig jaar met een zwarte herenfiets.

Deze week werd ook al een negentienjarige jongen mishandeld op het Halve Zolenpad.

'Rukker' op Halve Zolenpad in Waspik
'Rukker' op Halve Zolenpad in Waspik (Foto: ANP)

KNVB niet zo blij met speelstad Konya

De KNVB is niet zo blij met de keuze voor Konya als speelstad voor de belangrijke interland op 9 september in de EK-kwalificatie tegen Turkije. "We hadden liever in Istanbul gespeeld", vertelde directeur betaald voetbal Bert van Oostveen donderdag in Noordwijk. "Maar dat gebeurt niet omdat het daar een paar keer met supporters en zo uit de hand is gelopen."

Konya ligt in het zuidelijk deel van centraal Turkije, op zo'n 250 kilometer van de Middellandse Zee. De stad zag de laatste weken het aantal vluchtelingen uit Syrië sterk groeien. "We hebben nauw overleg met de autoriteiten en mensen van Buitenlandse Zaken. We weten dat er op dit moment veel gebeurt in Turkije maar we hebben geen aanwijzingen dat het onveilig is in Konya. Dan zouden we meteen in actie komen", zei Van Oostveen. "Onze vorige uitwedstrijd tegen Turkije wilden ze op 150 kilometer afstand van de grens van Syrië voetballen. Toen heb ik wel bij mijn Turkse collega aan de bel getrokken."

KNVB niet zo blij met speelstad Konya
KNVB niet zo blij met speelstad Konya (Foto: ANP)

'Anaal op je 16e moet kunnen'

In de Australische staat Queensland bekijkt de regering momenteel of het verstandig is anale sex vanaf zestien jaar te legaliseren. Momenteel moet je sekspartner nog achttien jaar oud zijn voordat het is toegestaan deze in de poeperd uit te wonen.

In Queensland wordt momenteel als enige staat in Australië nog onderscheid gemaakt tussen anale en vaginale seks. Die laatste mag vanaf zestien jaar, mits je zelf niet ouder bent dan achttien. Vanwege gelijke rechten voor homoseksuelen willen de Australiërs deze leeftijd nu dus gelijktrekken.

"De regering is zich bewust van de bezwaren van de LBGT-gemeenschap tegen de discrepantie, en in het bijzonder hun claim dat het discriminatoir is en jongeren toegang tot seksuele voorlichting ontzegt", stely de procureur-generaal Yvette D'Ath.

Anale seks staat in Queensland nog steeds als 'sodomie' te boek. Tot 1989 was anale seks in Queensland in zijn geheel verboden.

hoppaaaaaa
hoppaaaaaa

'Thuisrace' op Spa motiveert Verstappen

Max Verstappen rijdt dit weekeinde een 'thuisrace'. Een grote schare autosportfans reist af naar het circuit van Spa-Francorchamps om de jongste coureur aller tijden in de Formule 1 aan te moedigen in de Grand Prix van België. "Ik zie ernaar uit. Zoveel Nederlanders langs de baan is bijzonder", blikt de zeventienjarige Limburger vooruit naar de elfde race van het seizoen.

In de vorige race steeg Verstappen boven zichzelf uit. Hij werd vierde in de Grand Prix van Hongarije. Hij verwacht echter niet dat hij in Spa weer zo goed zal presteren. De bolide van Toro Rosso is ten opzichte van de concurrentie in het nadeel op lange, rechte stukken. "Het circuit pas ons niet zo goed, maar ik ga er alles aan doen om punten voor het kampioenschap te halen", aldus Verstappen.

Groot voordeel is dat hij het circuit goed kent. Vorig jaar maakte de Limburger grote indruk in Spa-Francorchamps met een hattrick in de Formule 3. Verstappen won alle races dat weekeinde. Enkele weken later was hij weer te gast in de Ardennen, toen met een contract van Toro Rosso op zak voor het echt echte werk in de koningsklasse. De media rolden over hem heen.

Grote stappen vooruit

Na tien Formule 1-races bezet de zoon van oud-coureur Jos Verstappen de elfde plaats in het WK-klassement met 22 punten. Hij voelt zich al behoorlijk thuis in het métier. "Ik heb veel geleerd dit jaar en ik kan er vanuit gaan dat ik alleen maar beter word. Zo gaat dat al mijn hele leven in de racewereld; ik maak steeds grote stappen vooruit", vertelde de Nederlander aan Autosport. "Natuurlijk maak ik fouten, maar dat komt omdat ik nog ervaring mis. Hoe meer races ik rijd, hoe minder fouten ik zal maken en hoe beter ik zal presteren."

De race in Spa-Francorchamps is traditioneel de eerste na een korte zomerstop. Lewis Hamilton, de wereldkampioen van 2014, voert het kampioenschap aan met 202 punten. De coureur van Mercedes won vijf van de tien races. Zijn Duitse teamgenoot Nico Rosberg volgt met 181 punten. Sebastian Vettel van Ferrari is de nummer drie met 160 punten.

'Thuisrace' op Spa motiveert Verstappen
'Thuisrace' op Spa motiveert Verstappen (Foto: ANP)

Wielrenner pal voor ziekenhuis geschept

Simon Pellaud zag zijn voorbereiding voor de Ronde van Spanje flink in gevaar komen, toen hij in Málaga werd aangereden door een auto. "Gelukkig gebeurde het pal voor de deur van het ziekenhuis, zodat ik veel sneller hulp kreeg", vertelde de renner van IAM Cycling donderdag.

Woensdag haalde de Zwitser na een trainingsritje een stilstaande bus in, maar werd direct na die passage "best wel hard aangereden door een auto. Ik lag op de grond", vertelde de 22-jarige debutant in een grote ronde. De doktoren, die zich razendsnel over hem konden ontfermen, constateerden echter dat hij niets had gebroken. Hij had wat blauwe plekken en sneeën in zijn gezicht. De teamartsen laten de jonge renner zaterdag dan ook gewoon van start gaan.

Grieken op 20 september weer naar stembus

De Grieken mogen op 20 september opnieuw naar de stembus. De regering heeft voor die datum vervroegde verkiezingen uitgeschreven, meldden lokale media donderdag.

Premier Alexis Tsipras moet flink bezuinigen en hervormen om de noodsteun te krijgen die Griekenland nodig heeft om het hoofd boven water te houden. Maar daar is veel verzet tegen in zijn eigen Syriza-partij. Met de verkiezingen wil Tsipras afrekenen met die rebellen. Hij hoopt vooral een nieuw mandaat te krijgen voor zijn maatregelen, aldus Griekse media.

De grondwet bepaalt dat de premier nu eerst formeel aftreedt. Een opperrechter zou dan een interim-regering moeten gaan leiden.

Grieken op 20 september naar stembus
Grieken op 20 september naar stembus (Foto: ANP)

Blind gelooft in Oranje

Danny Blind heeft er alle vertrouwen in dat het Nederlands elftal zich alsnog kwalificeert voor het EK in Frankrijk. "We hebben daar de spelers voor", stelt de opvolger van Guus Hiddink. "We moeten in de laatste vier kwalificatieduels twaalf, misschien tien maar minimaal negen punten halen."

Eigenlijk zou Blind de ervaren Hiddink pas na het EK aflossen als hoogste baas van Oranje. "Maar helaas is het anders gelopen", beseft hij. "Maar ik ben er klaar voor. Ik heb met Marco van Basten en Ruud van Nistelrooij uitstekende assistenten. Ik heb ervaring als hoofdtrainer van Ajax en heb bij het Nederlands elftal twee jaar onder Louis van Gaal en een jaar onder Hiddink gewerkt."

Van Hiddink kreeg Blind het afgelopen jaar veel verantwoordelijkheid. Dat maakte hem ook schuldig voor de slechte start van Oranje in de EK-kwalificatie. "We staan derde, dat is niet goed", beseft hij. "Maar we werden ook derde op het WK toen ik assistent was. Daar hoor ik dan weer minder mensen over."

Hoofdbrekens

Blind wil zijn toekomst als bondscoach niet aan de resultaten van de laatste vier kwalificatieduels verbinden. "Nee, dat ga ik nu niet zeggen", stelde hij. "Maar in mijn contract zijn momenten opgenomen dat we gaan evalueren. En het einde van het kwalificatietoernooi is zo'n logisch moment."

De geboren Zeeuw laat Oranje voorlopig met vier verdedigers, drie middenvelder en drie aanvallers spelen. Hij gaat er van uit dat Kevin Strootman. Jetro Willems en Ron Vlaar niet meer in actie komen in de EK-kwalificatie. De nieuwe bondscoach mist Jordy Clasie en mogelijk ook Robin van Persie tegen IJsland en Turkije. De laatstgenoemde aanvoerder moet eerst helemaal fit worden bij Fenerbahçe.''

De invulling van de posities linksback en meest verdedigende middenvelder bezorgt Blind de meeste hoofdbrekens. Hij overweegt zijn zoon Daley weer even links in de defensie te laten spelen. De nieuwe bondscoach bekijkt per interland of hij Nigel de Jong kan gebruiken. "Op toernooien tegen sterke tegenstanders is dat zeker het geval", stelde de Blind die vrijdag zijn voorlopige selectie voor de duels met IJsland en Turkije vrijgeeft.

Blind gelooft in Oranje
Blind gelooft in Oranje (Foto: ANP)

Tom Cruise omgebouwd tot Jezus

Het lijkt op het eerste gezicht wat raar, Scientology aanhanger Tom Cruise als Jezus, maar zijn wassen evenbeeld moet er wel aan geloven. Een bijbelmuseum in de Verenigde Staten heeft namelijk oude wassen beelden opgekocht en ze hergebruikt als bijbelse figuren.

Niet alleen het beeld van Cruise moet er aan geloven, ook mede Scientology aanhanger John Travolta krijgt een make-over, hij is omgetoverd tot koning Salomo. Ook Steve McQueen, Marlon Brando, Ringo Starr, Elizabeth Taylor en nog diverse andere beroemdheden hebben een bijbelse transformatie ondergaan.

Het Britse koningshuis mag zich ook bij het illustere gezelschap scharen. Prins Phillip is een engel en Prins Charles wederkeert in de gedaante van Abel. Voor wie niet zo bekend is met de bijbel, Abel is een van de twee zonen van Adam en Eva en werd door zijn broer Kaïn vermoord.

Herkomst
Hoe het museum aan de wassen beelden is gekomen willen ze niet kwijt. Al gaan er geruchten rond dat een deel afkomstig is van afgietsels van het Josephine Tussaud's museum in Arkansas is, niet te verwarren met Madame Tussaud's. Andere beelden zouden afkomstig zijn van een gesloten museum.

Hoewel de beelden wel wat zijn aangepast aan het bijbelse thema, zijn bij sommige beelden de uiterlijke kenmerken nog erg herkenbaar aanwezig. Een medewerker van het museum vindt dat niet zo probleem omdat bezoekers er voor het bijbelverhaal komen en ze eerder het woord van God, dan een beroemdheid er in herkennen.

Tom Cruise is Jezus (Foto: James Cheadle/Solent News)
Tom Cruise is Jezus (Foto: James Cheadle/Solent News)

Verdacht pakketje bij Jumbo naast Euroborg

Bij een filiaal van Jumbo bij de Euroborg in Groningen is donderdagmiddag een pakketje gevonden. De supermarkt is uit voorzorg ontruimd, zo meldt de politie.

Het verdachte pakketje werd aangetroffen in een prullenbak. RTV-Noord meldt dat er momenteel twee bomverkenners van de politie bezig zijn met een eerste check.

Jumbo is al een tijdje doelwit van afpersing.

Update 16.48 uur:

Een woordvoerdster van de politie heeft zojuist bevestigd dat het om een loos alarm gaat.

Verdacht pakketje bij Jumbo naast Euroborg
Verdacht pakketje bij Jumbo naast Euroborg (Foto: ANP)

Dijsselbloem kritisch over CDA en GroenLinks

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft kritiek op CDA en GroenLinks, die het Europese reddingspakket voor Griekenland woensdag in een Kamerdebat niet steunden.

Dijsselbloem is teleurgesteld in die partijen, zei hij donderdag in een terugblik op het Griekenlanddebat. Volgens hem zijn CDA en GroenLinks partijen die traditioneel pro-Europees zijn, maar nu de Europese redding van Griekenland niet steunen. 'Je mag altijd kritisch zijn. Ik begrijp dat het op dit moment aantrekkelijk is om tegen te zijn. Het is ook populairder. Maar ik ben daar wel teleurgesteld over.'

De PvdA-bewindspersoon betreurt het ook dat de steun in de Tweede Kamer om Griekenland onder strenge voorwaarden in de eurozone te houden en het herstel van de euro niet in gevaar te brengen, kleiner is geworden. 'Ik vind dat als je zo'n reddingspakket afwijst, je ook onder ogen moet zien wat de alternatieven zijn. Ik vind dat daar in het debat erg weinig over gezegd is. Mogelijk dat men daar ook weinig over heeft willen nadenken.'

Dijsselbloem kritisch over CDA en GroenLinks
Dijsselbloem kritisch over CDA en GroenLinks (Foto: ANP)

Tom Egbers presentator NOS Studio Voetbal

Tom Egbers (57) neemt vanaf zondag 13 september de plek in van Jack van Gelder als presentator van NOS Studio Voetbal. Egbers blijft verder het gezicht van NOS Studio Sport Eredivisie, de wekelijkse uitzending op zondagavond met daarin de samenvattingen van de eredivisiewedstrijden.

Jack van Gelder maakte vorige maand bekend dat hij overstapt naar de abonneezender Sport 1. De digitale betaalzender strikte hem voor de presentatie rondom de UEFA Champions League en de EK kwalificatiewedstrijden. De sportpresentator zei toe te zijn aan iets nieuws.

Van Gelder is voor het laatst te zien en te horen bij de NOS tijdens de EK-kwalificatie-interlands van het Nederlands elftal tegen respectievelijk IJsland (op 3 september) en Turkije (op 6 september).

Tom Egbers presentator NOS Studio Voetbal
Tom Egbers presentator NOS Studio Voetbal (Foto: BuzzE)

Man maakt van studente z'n seksslavin

De rechtbank van Milaan heeft Alexander Boettcher en Martina Levato tot veertien jaar cel veroordeeld. De 30-jarige makelaar in miljoenenvilla's heeft de 23-jarige studente Martina namelijk omgetoverd tot zijn seksslavin. Zij werd door hem zo gehersenspoeld, dat zij haar ex-vriendje heeft moeten verminken met zoutzuur.

Boettcher is een type dat vele vrouwen zullen omschrijven als 'knappe kerel'. Hij was dan ook vaste klant bij de sportschool. Hoewel getrouwd met een Kroatisch fotomodel, leidde hij een dubbelleven als spijkerharde SM-meester die zich tijdens de seks alleen wilde laten aanspreken met 'de Koning'.

Op een dag ontmoette hij een jonge studente, Martina. Met behulp van zijn lichaam en gladde praatjes wist hij haar over te halen tot uiterst kinky spelletjes. In zijn SM-kamer werd de jonge vrouw met behulp van handboeien, zwepen en chloroform tucht bijgebracht. Ook werd soms een derde persoon erbij gesleept om zo deel te nemen aan ruige sekstriootjes.

De slimme studente aan een Italiaanse topuniversiteit werd steeds meer gehersenspoeld door deze perverse 'Christian Grey IRL'. Binnen een jaar werd de beste man blindelings gehoorzaamd. Zo liet zij Boettcher zijn initiaal 'A' in haar wang kerven met een scalpel en liet Martina zijn naam op haar rechterborst tatoeëren.

Uiteindelijk had hij zoveel macht over haar, dat ze samen een lijst met acht ex-vriendjes van de studente opstelden die zij met zoutzuur voor het leven wilden verminken. Pietro Barbini was als eerste aan de buurt. De 22-jarige man werd met het zuur overgoten, waarna hij derdegraads brandwonden in zijn gezicht en permanente oogbeschadiging opliep.

Uiteindelijk liep het stel toch tegen de lamp. In de rechtbank vertelde een vrouw dat ze in de zomer van 2014 meedeed aan een trio met het stel, op een vakantie in Griekenland. "Hij stond bekend als een mooie jongen maar had bizarre wensen tijdens de trio", aldus de vrouw. "We moesten hem constant aanspreken met 'De Koning' en deed alles met ons wat hij wilde."

Rechter Giuseppe Gennari had geen goed woord voor het duo over en legde hen allebei een gevangenisstraf op van 14 jaar. "Zelfs maffiosi zijn nog ongevaarlijker dan jullie", zo oordeelde hij.

Martina is overigens vorige week in de gevangenis bevallen van hun zoontje. Hij is direct bij de moeder weggehaald en ter adoptie aangeboden. Volgens de aanklager is het beter als hij nooit te weten zal komen wie zijn ouders zijn.

Hieronder een foto van de studente in betere tijden, gevolgd door een foto van de SM-meester:

Valeant ziet brood in lustpil voor vrouwen

De Amerikaanse farmaceut Sprout, fabrikant van de lustopwekkende pil voor vrouwen, wordt overgenomen door branchegenoot Valeant. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 1 miljard dollar (895 miljoen euro), werd donderdag gemeld.

Sprout kreeg dinsdag van de Amerikaanse autoriteiten toestemming om zijn lustopwekkende middel met de merknaam Addyi op de markt te brengen. Het is het eerste middel dat vrouwen meer zin in seks moet geven. Het roze pilletje is echter controversieel omdat het effect gering zou zijn en de bijwerkingen van de 'Viagra voor vrouwen' heftig kunnen zijn. Addyi moet in oktober op de markt komen.

De transactie wordt in contanten afgehandeld. Het is al de twaalfde overname door het Canadese Valeant in een jaar tijd.

Valeant ziet brood in lustpil voor vrouwen
Valeant ziet brood in lustpil voor vrouwen (Foto: ANP)

Klanten kelderboxmeisje voor rechter

Acht mannen die vorig jaar betaalde seks zouden hebben gehad met een minderjarig meisje in een Schiedamse kelderbox staan vrijdag voor de rechter in Rotterdam.

De toen zestienjarige 'Esra' heeft op twee dagen in mei vorig jaar seks gehad met minstens negen mannen. Volgens het Openbaar Ministerie werd het meisje hiertoe gedwongen door Moussa Y. in de kelderbox onder zijn huis. De deur zou op slot zijn geweest en Y. zou erbij gestaan hebben om het geld te innen.

In de Schiedamse zaak worden behalve Y. nog drie mensen verdacht van mensenhandel, onder wie het ex-vriendje van het slachtoffer.

Het OM maakte een vergelijking met de Valkenburgse zedenzaak, waarbij een minderjarig meisje werd geprostitueerd in een hotel. De aanklager eiste in deze zaak forse celstraffen, maar de rechtbank veroordeelde het merendeel van de klanten tot maar een dag cel en tot taakstraffen van 120 tot 140 uur.

Klanten kelderboxmeisje voor rechter
Klanten kelderboxmeisje voor rechter (Foto: ANP)

Van der Steur: cyberaanval Ziggo ernstige zaak

De cyberaanvallen van de afgelopen dagen op internetprovider Ziggo zijn "een ernstige zaak". Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie zei dat donderdag.

De aangifte die Ziggo heeft gedaan tegen de daders wordt nu onderzocht, aldus de minister. Bovendien zijn experts van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van het ministerie bezig Ziggo te helpen om zich beter te beschermen en nieuwe cyberaanvallen te voorkomen.

Volgens Van der Steur tonen de aanvallen aan hoe kwetsbaar infrastructuur als het internet is. Dat kan tot veel overlast leiden. "Om die reden doen we er ook alles aan om met de bedrijven de kwetsbaarheid zoveel mogelijk op te heffen. Ook in het belang van gebruikers, want de overlast is buitengewoon vervelend."

Van der Steur: cyberaanval Ziggo ernstige zaak
Van der Steur: cyberaanval Ziggo ernstige zaak (Foto: ANP)

'Tsipras kondigt verkiezingen aan'

De Griekse premier Alexis Tsipras kondigt later donderdag zeer waarschijnlijk aan dat er vervroegde verkiezingen komen. Volgens de publieke omroep ERT zouden die op 13 of 20 september worden gehouden, of anders begin oktober.

Minister van Financiën Euklides Tsakalotos had de gang naar de stembus al laten doorschemeren. "De verkiezingen komen, zo hoor ik", zei de geboren Rotterdammer donderdagochtend in het parlement.

Tsipras leidt de linkse partij Syriza. Hij sloot onlangs een omstreden akkoord met de schuldeisers over bezuinigingen in ruil voor financiële steun. Dankzij de oppositie stemde het parlement ermee in, maar veel partijgenoten van Tsipras stemden tegen.

'Tsipras kondigt verkiezingen aan'
'Tsipras kondigt verkiezingen aan' (Foto: ANP)

Ouders proppen baby in hotelkluisje

De ouders van een nog geen jaar oude baby waren hun kroost schijnbaar even zo beu, dat ze de baby in het kluisje van hun hotelkamer stopten. Het voorval gebeurde in een hotel in Niagara Falls in Canada, waar het Amerikaanse gezin op vakantie was.

Hoelang het kind in de kluis heeft vastgezeten is niet duidelijk. De ouders riepen 's ochtends de hulp in van het hotel om hun kind te komen bevrijden. Een monteur had de kluis gelukkig snel geopend en de dreumes kon weer met zijn ouders worden herenigd. Buiten een hoop gehuil lijkt het kind ongeschonden uit het kleine kluisje (50x35x43 cm) te zijn gekomen.

Het hotel vond dat er maar een raar luchtje aan de hele zaak hing en schakelde voor de zekerheid de politie in. Maar voordat de politie bij het hotel was gearriveerd was het gezin al met de noorderzon vertrokken. In eerste instantie ging de politie er van uit dat ze weer terug waren gegaan naar hun thuisstad New York. Volgens grenswachten zijn ze echter nog niet de VS terug ingegaan.

De politie wil graag de ouders in de kraag vatten om ze aan te spreken op hun ouderschap. Mocht het voorval verwijtbaar zijn, dan kunnen de ouders een aanklacht wegens kindermishandeling verwachten.

Nieuwe verkiezingen Turkije op 1 november

Turkije gaat waarschijnlijk op 1 november weer naar de stembus. De kiesraad heeft die datum voorgesteld voor nieuwe parlementsverkiezingen. Die zijn nodig omdat het niet is gelukt een regeringscoalitie te formeren. Premier Ahmet Davutoğlu heeft officieel nog tot zondag om een akkoord te sluiten.

Turkije koos in juni een nieuw parlement. Doordat de Koerdische partij HDP de kiesdrempel van 10 procent haalde, verloor de AK-partij van Davutoğlu en president Recep Tayyip Erdogan de absolute meerderheid. De AK-partij bleef steken op 40,87% van de stemmen en kan daardoor voor het eerst sinds 2002 niet meer alleen regeren.

Premier Davutoğlu onderhandelde tevergeefs met de belangrijkste oppositiepartij, de sociaaldemocratische CHP. Het was ook niet mogelijk om samen te werken met de nationalistische partij MHP en met de HDP.

Boze tongen beweren dat president Erdogan bewust op nieuwe verkiezingen aanstuurt om meer macht naar zich toe te trekken. CHP-leider Kemal Kılıçdaroğlu zei begin deze maand al dat Erdogan de vorming van een coalitie blokkeert. Nu het geweld tussen Turkije en de Koerden is opgelaaid, zou dat de Koerdische oppositie de wind uit de zeilen kunnen nemen.

Bij Turkse verkiezingen zijn er ook stembureaus voor de Turkse gemeenschap in Nederland. Die kon in juni stemmen in Rijswijk en Deventer. Bijna 26.000 mensen brachten in Nederland hun stem uit. Bijna 63 procent stemde op de partij van Erdogan.

Nieuwe verkiezingen Turkije op 1 november
MHP-leider Devlet Bahçeli (links) en premier Ahmet Davutoğlu. (Foto: ANP)

SBS begint nieuwe onlinezender

Onder de naam S1 begint SBS in oktober met een nieuwe internetzender waarop video's van het web worden gebundeld. Topman Peter de Mönnink van moederbedrijf Sanoma vertelde donderdag op de perspresentatie van SBS dat het tv-bedrijf hiermee de krimpende kijktijd op de traditionele zenders wil compenseren.

SBS heeft een aandeel in het bedrijf Social 1nfluencers, waaronder enkele tientallen vloggers vallen die met hun dagelijkse video's voor mannen en vrouwen een groot publiek aan zich weten te binden. Ze zijn samen verantwoordelijk voor honderdduizenden streams per dag.

De Mönnink ziet de vloggers niet als een concurrent van traditionele televisie. Volgens hem is het aanbod op YouTube en social media als Instagram alleen wel versnipperd. S1 moet het aanbod gaan bundelen. Hij voorspelde dat de totale kijktijd alleen maar groter wordt.

SBS begint nieuwe onlinezender
SBS begint nieuwe onlinezender (Foto: BuzzE)

FOK!ster wordt achtbaantester

Eerder deze week berichtten we al over de droombaan van menig pretparkbezoeker, namelijk achtbaantester. Middels een stemming kon er in diverse categorieën uit diverse kandidaten worden gekozen. User Mickytjuh deed ook mee en is zojuist eerste geworden in haar categorie, zij mag de komende tijd in zeven parken de achtbanen gaan testen.

Begin deze week deed zij een oproep in het forumgedeelte FHF om mede-FOK!kers te vragen op haar te stemmen. Hoewel men elkaar meestal voor rotte vis uitmaakt, hebben ze stiekem toch allemaal een klein hartje en lieten ze zich dit keer van hun beste kant zien. Door massaal op haar te stemmen mag zij zich vanaf nu achtbaantester in de categorie psychisch noemen.

Mickytjuh heeft namelijk ADHD waardoor ze nogal snel onrustig wordt door de vele prikkels in haar omgeving. Toen ze jong was merkte ze dat ze tot rust kwam in de Python in de Efteling. Als achtbaantester gaat ze op onderzoek uit naar welke achtbaan nu het beste werkt als 'medicijn'. Maar deze 'baan' hoeft ze niet alleen uit te voeren, ze neemt namelijk haar zus mee die een vorm van autisme heeft.

Ze gaat zich nu voorbereiden en probeert een manier te bedenken waardoor ze dit keer niet haar camera verliest in de achtbaan. Wij wensen haar in ieder geval veel succes met haar nieuwe baan en we zien de beelden graag tegemoet!

Politie stuit op dode bij onderhuurcontrole

Bij een controle naar illegale hotels trof de politie donderdagochtend in een Amsterdamse woning een dode man aan. Ook vonden agenten een grote hoeveelheid drugs in het huis aan de Nassaukade. Vermoedelijk betreft het cocaïne.

De identiteit van het slachtoffer is de politie nog aan het onderzoeken. Ook is nog niet bekend hoe de man om het leven is gekomen.

Een man die via de achterkant wegvluchtte, werd door de politie aangehouden. Ook verdween een tweede man, maar deze is nog voortvluchtig.

Bij de controle werd bekeken of een woning in onderhuur in gebruik is als illegaal hotel. Medewerkers van de gemeente, woningcorporaties en andere instanties voeren regelmatig controles uit naar illegale hotels in Amsterdam. Deze zomer heeft de gemeente daarvoor ook een kliklijn in gebruik genomen.

Politie stuit op dode bij onderhuurcontrole
Politie stuit op dode bij onderhuurcontrole (Foto: ANP)

Zeven doden na botsing vliegtuigjes Slowakije

In Slowakije zijn donderdag twee sportvliegtuigjes tegen elkaar gebotst en neergestort. Zeker zeven mensen zijn om het leven gekomen, twee personen overleefden.

Volgens de plaatselijke brandweer zat een groep parachutisten in een van de toestellen. Reddingswerkers zoeken of er nog meer doden en overlevenden zijn. De vliegtuigjes zijn neergekomen in een moeilijk toegankelijk gebied ten noorden van de hoofdstad Bratislava, niet ver van de grens met Oostenrijk en Tsjechië.

Zeven doden na botsing vliegtuigjes Slowakije
Zeven doden na botsing vliegtuigjes Slowakije (Foto: ANP)

Duitser duwt getuige in liftschacht

Een Duitser heeft een getuige in een strafzaak tegen hem uit de weg geruimd door hem in een liftschacht te duwen. Een andere getuige werd voor een aanstormende trein gelegd. De dertigjarige verdachte staat vanaf donderdag voor de rechter in Leipzig. Het proces duurt tot in januari.

De man werd enkele jaren geleden verdacht van oplichting via internet. Een 22-jarige man zou een getuigenis afleggen. Daarom lokte de Duitser hem in 2013 naar een flat. Hij diende hem medicamenten toe, zodat hij niet meer kon bewegen. Daarna ging hij naar de lift, opende hij de deur en duwde hij het slachtoffer naar beneden. Die overleed aan zijn verwondingen.

Een tijd later verdoofde hij een twintigjarige man. Die werd op een spoorbaan gelegd. Een trein reed over hem heen en hij raakte zwaargewond, maar hij overleefde wel.

De Duitser staat ook terecht omdat hij zeven keer brand zou hebben gesticht in zijn eigen huis.

Duitser duwt getuige in liftschacht
Duitser duwt getuige in liftschacht (Foto: ANP)

Renners woedend over parcours start Vuelta

De Vuelta a España start dit jaar aan het strand en dat klinkt mooier dan het is, want de renners moeten letterlijk door het zand. De ploegentijdrit die zaterdag op het programma staat van 7,4 kilometer tussen Puerta Banus en Marbella gaat niet zoals te doen gebruikelijk over de weg maar voor een deel over rubberen matten, een houten pier en een zandpad. De renners zijn hier duidelijk niet blij mee en spraken hun ergernis uit via Twitter.

Thomas de Gendt vroeg advies aan veldrijder Sven Nijs:

Tour-winnaar Chris Froome kreeg ongevraagd advies. Maar het is misschien wel nuttig advies.

F1: Voorbeschouwing Grand Prix van België

Header

Na een zomerstop van vier weken is het hele formule 1-circus neergestreken in de Belgische Ardennen. Van de eerste tien races in 2015 won Mercedes er maar liefst acht. De overige twee werden door de Ferrari van Sebastian Vettel gewonnen, waaronder de laatste voor de vakantie in Hongarije. De race in Boedapest was vooral voor Nederlandse fans één van de mooiste grands prix van dit seizoen. Niet alleen omdat Vettel zijn tweede overwinning voor Ferrari binnen wist te slepen, maar ook omdat Max Verstappen een mooie vierde plaats behaalde.

Op het circuit van Spa-Francorchamps zijn die doelstellingen niet reëel voor zowel Verstappen als Vettel. Op dit zeven kilometer lange circuit in de Ardennen is maar één ding wat telt: motorvermogen, wat juist de zwakste schakel is van Toro Rosso. Zolang de race geheel droog verloopt en er geen gekke dingen gebeuren is het gewoon een één-tweetje voor Mercedes. Gekke dingen kunnen er op Spa altijd voorkomen, zie vorig jaar toen Lewis Hamilton en Nico Rosberg elkaar in de haren vlogen. In 2012 hadden we een Fransman met de naam Romain Grosjean die een startcrash veroorzaakte en daarna voor één race geschorst werd. Kortom, of de race nou droog of nat is, Spa-Francorchamps staat vaak garant voor mooie wedstrijden. Of we dit jaar ook een mooie race krijgen zullen we rond de klok van 15:30 weten, wanneer na 44 ronden de finishvlag uithangt.  

kopje spa

circuit spa

FIA Grand Prix van België informatie

kopje kalender

Ronde Datum Grand Prix Plaats Winnaar
1 15 maart Grand Prix van Australië Melbourne Lewis Hamilton
2 29 maart Grand Prix van Maleisië Kuala Lumpur Sebastian Vettel
3 12 april Grand Prix van China Shanghai Lewis Hamilton
4 19 april Grand Prix van Bahrain Shakhir Lewis Hamilton
5 10 mei Grand Prix van Spanje Barcelona Nico Rosberg
6 24 mei Grand Prix van Monaco Monte Carlo Nico Rosberg
7 7 juni Grand Prix van Canada Montreal Lewis Hamilton
8 21 juni Grand Prix van Oostenrijk Spielberg Nico Rosberg
9 5 juli Grand Prix van Groot Brittannië> Silverstone Lewis Hamilton
10 26 juli Grand Prix van Hongarije Budapest Sebastian Vettel
11 23 augustus Grand Prix van België Spa-Francorshamps -
12 6 september Grand Prix van Italië Monza -
13 20 september Grand Prix van Singapore Singapore -
14 27 september Grand Prix van Japan Suzuka -
15 11 oktober Grand Prix van Rusland Sochi -
16 25 oktober Grand Prix van Amerika Austin -
17 1 november Grand Prix van Mexico Mexico City -
18 15 november Grand Prix van Brazilië Sao Paulo -
19 29 november Grand Prix van Abu Dhabi Abu Dhabi -


kopje stand

Coureurs:

Pos Coureur Land punten
1 Lewis Hamilton groot brittannië 202
2 Nico Rosberg Duitsland 181
3 Sebastian Vettel Duitsland 160
4 Valtteri Bottas Finland 77
5 Kimi Raikkonen Finland 76
6 Felipe Massa Brazilië 74
7 Daniel Ricciardo Australië 51
8 Daniil Kvyat Rusland 45
9 Nico Hulkenberg Duitsland 24
10 Romain Grosjean Frankrijk 23
11 Max Verstappen Nederland 22
12 Felipe Nasr Brazilië 16
13 Sergio Perez Mexico 15
14 Pastor Maldonado venezuela 12
15 Fernando Alonso Spanje 11
16 Carlos Sainz Jr. Spanje 9
17 Jenson Button groot brittannië 6
18 Marcus Ericsson Zweden 6
19 Roberto Merhi Muntan Spanje 0
20 Will Stevens groot brittannië 0
21 Kevin Magnussen Denemarken 0

Constructeurs:

Pos Constructeur Punten
1 Mercedes AMG Petronas F1 Team 383
2 Scuderia Ferrari 236
3 Williams Martini Racing 151
4 Infiniti Red Bull Racing 96
5 Sahara Force India F1 Team 39
6 Lotus F1 Team 35
7 Scuderia Toro Rosso 31
8 Sauber F1 Team 22
9 McLaren Honda 17
10 Manor Marussia F1 Team 0

kopje tijdschema

Tijd Training/race
Vrijdag 21 Augustus  
10:00 - 11:30 Vrije Training 1
14:00 - 15:30 Vrije Training 2
Zaterdag 22 Augustus  
11:00 - 12:00 Vrije Training 3
14:00 - 15:00 Kwalificatie
Zondag 23 Augustus  
14:00 Race

kopje TVgids

Tijd Training/race   TV station
Vrijdag 21 Augustus      
10:00 - 11:30 Vrije Training 1   Sport1 - BBC2
14:00 - 15:30 Vrije Training 2   Sport1 - BBC2
Zaterdag 22 Augustus      
11:00 - 12:00 Vrije Training 3   Sport1 - BBC2
14:00 - 15:00 Kwalificatie   Sport1 - BBC2 - RTL+
Zondag 23 Augustus      
14:00 Race   Sport1 - BBC1 - RTL+


kopje hetweer


Het Weer

Actueel weer

'Durf te klagen over de string en kaars'

Slechts een kanten string en een kaars. Dat bleek de inhoud te zijn van het 'verwenpakket' van 50 euro dat een consument had besteld. Daar klaag je kennelijk liever niet over bij het consumentenloket ConsuWijzer van Autoriteit Consument & Markt (ACM). Om consumenten toch over de streep te krijgen, start ConsuWijzer de actie 'Durf te melden'.

De waakhond vermoedt dat consumenten in de problemen komen door een miskoop of misstand, maar dat niet durven te melden. Ze schamen zich voor het product of de dienst zelf. Het kan ook zijn dat ze zich schamen dat ze in een verkooptruc zijn gestapt.

ACM wil met de actie dit soort zaken op het spoor komen. Tegen misstanden die groepen consumenten treffen, kan de toezichthouder optreden. Consumentenrechten zijn van toepassing op álle producten en diensten, benadrukt ACM. Ook als het gaat om gezondheidsproducten of erotische artikelen en diensten van datingsites, waarzeggers of glamourfotografen.

Anoniem
De toezichthouder wil ook bedrijven die dit soort producten en diensten verkopen en zich niet aan de regels houden, in beeld krijgen en eventueel kunnen aanpakken. De actie gaat woensdag vast start en duurt drie weken. Consumenten die de schaamte nog niet voorbij zijn, kunnen bij ConsuWijzer ook anoniem melden.

Om consumenten een idee te geven over welke zaken het kan gaan, heeft ConsuWijzer een top 10 opgesteld van zaken die zij wellicht liever in vertrouwen willen melden. Ze kunnen die lijst met elkaar delen via sociale media, oppert ACM.

De lijst is geïnspireerd op klachten die ConsuWijzer op onlineforums heeft gevonden. Het karige verwenpakket staat op nummer 1.

'Durf te klagen over die string en kaars'
'Durf te klagen over die string en kaars' (Foto: ANP)

Beurzen blijven het slecht doen

De Europese effectenbeurzen zakten donderdagochtend verder weg na de flinke verliezen van een dag eerder. Beleggers bleven bezorgd over de economische situatie in China en de aanhoudende daling van de olieprijzen. Op het Damrak werden de resultaten van Ahold, Boskalis en BAM beloond met sterke koerswinsten.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het einde van de ochtend 1,2 procent lager op 463,54 punten. De MidKap verloor 1 procent tot 669,24 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs raakten tot 1 procent aan waarde kwijt. De Duitse DAX-index zakte naar het laagste niveau sinds januari.

Baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis was koploper in de AEX met een plus van bijna 10 procent na veel beter dan verwachte halfjaarcijfers. Supermarktconcern Ahold won 2,9 procent dankzij goede kwartaalresultaten. Kabelbedrijf Altice en verzekeraar Delta Lloyd waren de grootste dalers met verliezen van 4,2 en 3,3 procent. Olieconcern Shell had te lijden onder de aanhoudende daling van de olieprijzen en verloor 1,5 procent.

Euro
In de MidKap prijkte BAM bovenaan met een winst van 7,6 procent. Het bouwbedrijf plukt langzamerhand de vruchten van de reorganisatie die is ingezet. Ook de resultaten van optiekketen GrandVision (plus 3,8 procent) werden positief ontvangen. Grootste daler was apothekersbedrijf Fagron met een verlies van 7,7 procent.

Bij de kleinere bedrijven waren beleggers niet tevreden over de halfjaarcijfers van Ordina. De automatiseerder zakte diep in de rode cijfers en het aandeel leverde 9 procent in. De producent van elektromagnetische componenten Kendrion werd 5,5 procent lager gezet na tegenvallende resultaten. Ook bouwbedrijf Heijmans (min 11,7 procent), dat woensdag met teleurstellende resultaten kwam, zakte verder weg.

De euro noteerde op 1,1147 dollar, tegen 1,1064 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. Een vat Amerikaanse olie zakte 1,3 procent in prijs naar 40,27 dollar. Brentolie kostte 1,4 procent minder en werd verhandeld voor 46,50 dollar per vat.

Beurzen zakken verder weg
Beurzen zakken verder weg (Foto: ANP)

Lowlands nóg niet uitverkocht

Mensen die op het laatste moment nog naar Lowlands willen, kunnen nog steeds kaartjes kopen. Op de website van het festival valt te lezen dat er nog steeds kaarten te koop zijn.

Een woordvoerder van het festival laat weten dat de kaartverkoop sinds woensdagavond weer in een stroomversnelling is gekomen. "We doen dan nu ook geen uitspraken over het aantal kaarten dat nu nog te koop is." De organisatie verwacht wel dat er vrijdag, als het festival officieel begint, nog kaarten 'aan de deur' te koop zijn.

De 23e editie van het festival duurt tot en met zondag 23 augustus. Op het programma staan optredens van onder andere Bastille, Ben Howard, Chef' Special, Kendrick Lamar, Mark Ronson en De jeugd van tegenwoordig.

Lowlands niet uitverkocht
Lowlands niet uitverkocht (Foto: BuzzE)

Uri Geller terug bij SBS

Uri Geller is komend najaar weer te zien bij SBS6. Hij is een van de coaches in de nieuwe vrijdagavondshow MindMasters Live.

In de show strijden zestien mentalisten live tegen elkaar op het gebied van gedachten lezen, telepathie en telekinese. Ze worden gecoacht door Uri Geller en de Italiaanse mentalist Walter Rolfo.

Walter en Uri trainen hun leerlingen vier maanden lang om hun acts te professionaliseren. De beste mag zich MindMaster van het jaar noemen.

MindMasters Live wordt gepresenteerd door Kim-Lian van der Meij.

Uri Geller terug bij SBS
Uri Geller terug bij SBS (Foto: BuzzE)

Nieuwe featurettes van Straight Outta Compton verschenen

Straight Outta Compton vertelt het verhaal van de hip-hop groep N.W.A., gevormd door Dr. Dre, Ice Cube, Easy E, DJ Yella en MC Ren. Vandaag zijn vier nieuwe featurettes verschenen die je hieronder kunt bekijken.

In 1987 gebruikten vijf jonge mannen openhartige teksten en hardcore beats om hun frustraties en woede over hun leven in één van de meest gevaarlijke buurten van Amerika te uiten en creëerden hiermee een machtig wapen: hun muziek. Deze culturele rebellen vormden samen de N.W.A. Met hun muziek, attitude en talent vochten ze tegen de autoriteiten die hen onder de duim wilden houden. In hun teksten vertelden ze de waarheid over het leven in de hood en begonnen ze een sociale revolutie die nog steeds invloed heeft op de hedendaagse samenleving.

Met o.a. O’Shea Jackson Jr., Corey Hawkins en Jason Mitchell als Ice Cube, Dr. Dre en Eazy-E. De film is geregisseerd door F. Gary Gray, bekend van Friday, Set It Off en The Italian Job. Geproduceerd door de Ice Cube en Dr. Dre, samen met Matt Alvarez en Tomica Woods-Wright. Uitvoerend producenten zijn Gray, David Engel, Bill Straus, Ronald G. Muhammad, Scott Bernstein en Adam Merims.

NWA Impact

NWA on the set

The Rise of NWA

Tribute to Eazy-E

Straight Outta Compton draait vanaf 3 september in de bioscoop.

Terpstra kopman voor Oranje op WK wielrennen

Wielrenner Niki Terpstra is de kopman voor Nederland in de wegrit op het WK wielrennen. De wielerbond KNWU maakte donderdag de selectie bekend voor het toernooi, dat eind september in het Amerikaanse Richmond wordt gehouden.

Terpstra krijgt de hulp van onder anderen Lars Boom, Bauke Mollema en Robert Gesink. Ook Dylan van Baarle, Sebastian Langeveld, Jos van Emden, Tom Dumoulin en Pim Ligthart doen mee aan de wegrace van bijna 260 kilometer. Die lijkt met korte klimmetjes en kasseistroken op een voorjaarsklassieker, het terrein van Terpstra.

Dumoulin rijdt behalve de wegwedstrijd ook de tijdrit. Hij werd vorig jaar op het WK derde op die discipline achter de Brit Bradley Wiggins en de Duitser Tony Martin. Ook Nederlands kampioen Wilco Kelderman rijdt de tijdrit.

Vrouwen

Bij de vrouwen is er een dubbelrol weggelegd voor Anna van der Breggen en Ellen van Dijk. Zij rijden allebei de tijdrit en de wegwedstrijd. Van der Breggen is in de wegrit de kopvrouw van de zevenkoppige selectie, die verder bestaat uit Lucinda Brand, Roxane Knetemann, Iris Slappendel, Chantal Blaak en Amy Pieters.

Marianne Vos, drie keer wereldkampioen op het onderdeel wegrit, ontbreekt op het WK. Zij is nog aan het herstellen van verschillende blessures.

Terpstra kopman voor Oranje op WK
Terpstra kopman voor Oranje op WK (Foto: ANP)

Vrouw licht ouders kankerpatientje (11) op

Soms lees je wel eens dingen die zo ongelooflijk schofterig zijn dat je maag ervan omdraait. Vandaag bereikt ons uit België zo'n verhaal. Ene Jessica V heeft de ouders van een aan kanker overleden jongetje van 11 keihard opgelicht. 

Op 10 maart plaatste Brina Dury, de moeder van een 11-jarige jongen die de strijd tegen lymfeklierkanker verloren had, een wanhopige oproep op Facebook. De kosten van de chemobehandelingen die haar zoon nodig had om nog een kans te maken waren zodanig dat ze die niet konden betalen. Jessica V. reageerde al snel dat ze kon helpen. 

De smerige oplichtster organiseerde vervolgens met haar stichting, vzw Caring People, een groot benefietfeest. Allerhande artiesten werden gestrikt, een zaal werd gehuurd en alles werd gereed gemaakt. Alle gemaakte kosten uiteraard op rekening of op kosten van de nietsvermoedende ouders. De opbrengst zou dat immers gemakkelijk dekken, want tegen de ouders werd gezegd dat er al 270 toegangskaarten van 25 euro en duizend steunkaarten van 5 euro waren verkocht. 

Toen het feest eenmaal plaatsvond, kwamen er slechts zo'n dertig mensen opdagen en toen begon men nattigheid te voelen. Jessica V. was met de noorderzon vertrokken met al het geld dat ze van de ouders had afgetroggeld en de opbrengst die slechts zo'n 1000 euro bedroeg. Over de rug van een dood jongetje. Ook staat er nog meer dan 5000 euro aan uitgaven open die gedaan zijn voor het feest. 

De politie onderzoekt de zaak. En als je dit leest Jessica: je bent een kutwijf!

Noord schiet weer eens op Zuid

Het is weer eens zover op het Koreaanse schiereiland. Na een betrekkelijk rustige periode liepen de spanningen de afgelopen weken weer eens op.

Na wat bedreigingen over en weer wordt er nu schijnbaar daadwerkelijk geschoten. Althans, het noorden schoot weer eens op het zuiden. Volgens persbureau Yonhap heeft Zuid-Korea niet terug geschoten maar Skynews meldt echter dat het Zuiden tientallen 155mm granaten heeft gevuurd op de positie waar de artilleriegranaat vandaan kwam. Daar heeft het Noorden vooralsnog niet op gereageerd. 

Ditmaal was het doelwit een Zuid-Koreaanse propaganda luidspreker die vermoedelijk anti-Noordkoreaanse boodschappen de wereld instuurde nadat vorige week twee Zuid-Koreaanse militairen gewond raakten toen ze op een mijn stapten in de Gedemilitarizeerde Zone. 

Zuid Korea reageerde op dit incident door de luidsprekerpropaganda weer in het leven te roepen. Noord-Korea vond dit natuurlijk weer veel te ver gaan en dreigde daarop de luidsprekers een kopje kleiner te maken. Dit dreigement lijken ze nu uit te voeren. Of het gelukt is is nog niet bekend. De luidsprekers waren elf jaar geleden voor het laatst gebruikt in een propagandaoorlog tegen het Noorden. 

Het Noorden heeft inmiddels zijn luidsprekers weer in dienst genomen en dreigde met een "all-out-war" tegen het Zuiden als zij hun luidsprekers niet lieten zwijgen. Dit dreigement hebben we echter vaker gehoord.

Vanwege deze provocatie is Zuid-Korea inmiddels begonnen met het evacueren van burgers aan de westelijke grens met Noord-Korea. 

De Koreaanse oorlog is formeel nooit beëindigd. In 1953 is een wapenstilstand tussen beide landen afgekondigd maar een vredesverdrag is nooit getekend. 

Rechten Johan Cruijffschaal en KNVB-beker naar SBS

De KNVB-beker en Johan Cruijffschaal zijn vanaf dit najaar te zien bij SBS. De zender die sinds dit seizoen de Champions League mag uitzenden heeft de rechten gekocht voor de komende drie seizoenen. Dat maakte CEO van SBS Peter de Mönnink bekend tijdens de najaarspresentatie van de zenders binnen de SBS-groep.

"We zijn een voetbalgek-land. Bij ons staat voetbal op nummer één", aldus De Mönnink. SBS zal tot en met de kwartfinales alleen samenvattingen van het bekertoernooi uitzenden. Vanaf de halve finales worden de wedstrijden live uitgezonden. FOX Sports behoudt de liverechten van de wedstrijden van bekercompetitie tot aan de halve finale. 

SBS had tot twee jaar terug ook al de rechten in handen voor KNVB-beker. De laatste twee jaar werd het bekertoernooi uitgezonden op het open kanaal van FOX. Het publiek wist het open kanaal van FOX echter niet goed te vinden, waardoor FOX er voor kiest om de rechten liever door te verkopen aan SBS. Naast de KNVB-beker, Johan Cruijffschaal en Champions League heeft SBS ook nog de rechten voor de oefenwedstrijden van Oranje in handen. 

Jurassic World-schrijver gestrikt voor Skull Island

Derek Connolly, een van de schrijvers van Jurassic World, gaat monster-eiland-hoppen: hij zal zich bezighouden met andere grote monsters als schrijver voor Skull Island.

De film, die al ruim in de voorbereidingen voor de opnames zit, heeft last minute behoefte aan wat sleutelwerk aan het scenario, voordat de opnames in oktober beginnen in Hawaii. Kong: Skull Island gaat terug naar het eiland waar de avonturiers King Kong vonden. Het verhaalt over een andere groep avonturiers die naar het eiland reizen dat vol met monsters zit, maar ook het thuis is van de koning van de apen. De avonturiers worden gespeeld door onder andere Tom Hiddleston, Brie Larson en Corey Hawkins.

Connolly is niet de enige schrijver met monster-ervaring die aan het scenario van de film werkt; eerder leverde Max Borenstein, die Godzilla schreef en werkt aan Godzila 2, een versie op, naast onder andere Dan Gilroy (Nightcrawler) en John Gatins (Flight). De film wordt geregisseerd door Jordan Vogt-Roberts en verschijnt in maart 2017.

Man filmt botergeil buurmeisje (18)

Andrew Denyer uit Farham verdwijnt voor twee jaar achter de tralies. De 41-jarige Brit heeft namelijk gefilmd hoe zijn achttienjarige buurmeisje door haar vriendje uit elkaar werd getrokken.

De beste man blijkt gek te zijn op jonge kinderen. Op de harde schijf van zijn laptop wist de politie maar liefst 570 foto's van naakte kindertjes uit de prullenbak te vissen.

Ook trof men een pikant filmpje van zijn net meerderjarige buurmeisje op zijn harde schijf aan. Vanuit zijn slaapkamer had Denyer namelijk een mooi zicht op het schouwspel dat zich in de slaapkamer van het meisje afspeelde.

Zo filmde de perverseling hoe het tienermeisje zichzelf uitkleedde, waarna haar vriendje haar alle hoeken van de slaapkamer liet zien. De Engelsman, die in 1998 al was veroordeeld wegens het bezit van kinderporno, draait nu voor twee jaar de bak in. Ook staat hij nu op de lijst van zedendelinquenten.

Oprichter coffeeshops ruim jaar in Thaise cel

Johan van Laarhoven vierde grote successen met zijn coffeeshopketen The Grass Company. Hij dacht in Thailand van zijn pensioen te gaan genieten. Inmiddels zit hij er al ruim een jaar onder erbarmelijke omstandigheden vast. Hij wordt verdacht van het witwassen van geld dat hij met zijn shops in Tilburg en Den Bosch verdiende. De zaak nadert zijn ontknoping.

Begin september is in Bangkok de laatste zitting in het proces tegen de Tilburger. De uitspraak volgt waarschijnlijk in december. Voor de Thaise rechter is het een lastige klus: hij moet zich verdiepen in het complexe Nederlandse gedoogbeleid.

De verdediging stelt onomwonden dat het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) de Thai gebruikt om Van Laarhoven aan te pakken. "De zaak in Nederland lijkt namelijk een mislukking te worden, terwijl er enorm veel tijd en geld in is geïnvesteerd", zegt advocaat Sidney Smeets.

Criminele organisatie

In Nederland begon in 2011 een onderzoek naar The Grass Company, die vier vestigingen heeft. Er werd een grote hoeveelheid softdrugs gevonden en Van Laarhoven zou geld witwassen. "In de tussentijd is de jurisprudentie over coffeeshops 180 graden gedraaid", stelt Smeets. "Rechters zijn niet meer van achterdeurzaken gediend."

"Verzoek om een onderzoek in Thailand te openen", luidt het onderwerp van een brief die een Nederlandse politiefunctionaris in de zomer van 2014 naar de Thaise aanklager stuurt. In het schrijven staat dat Van Laarhoven wordt verdacht van het runnen van een criminele organisatie die "misdrijven pleegt die strafbaar zijn onder de Nederlandse opiumwet". Dat verkoop van softdrugs in coffeeshops wordt gedoogd, vermeldt hij niet.

Van Laarhoven en zijn Thaise vrouw worden anderhalve week later uit hun villa geplukt en in een overvolle cel gezet. Een jaar later is de Tilburger er slecht aan toe. "Hij is 15 kilo afgevallen, heeft problemen met zijn galblaas, een oorontsteking en zweren op zijn voeten", somt zijn advocaat op.

Niet verplicht

Tijdens de rechtszaak verklaren Nederlandse politiemensen niet veel van het gedoogbeleid te weten. Smeets: "Kennelijk is het de bedoeling het zo vaag mogelijk te houden." Wel ziet hij rechters die een "open en onafhankelijke indruk maken". "Ze proberen goed in de materie te duiken. Dat is hoopvol."

Het OM in Breda wil niet reageren. De zaak hier is nog in voorbereiding, aldus een woordvoerster. Wat de Thaise zaak betreft verwijst ze naar een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag, dat bepaalde dat Nederland niet verplicht is zich in te spannen voor uitlevering van de Tilburger.

Oprichter coffeeshops ruim jaar in Thaise cel
Oprichter coffeeshops ruim jaar in Thaise cel (Foto: ANP)

Wetenschapsmuseum Parijs staat in brand

In het wetenschapsmuseum van Parijs woedt een grote brand. Die brak in de nacht van woensdag op donderdag uit. Het vuur trof drie verdiepingen, bij elkaar 10.000 vierkante meter. De brandweer heeft 120 mensen en dertig auto's ingezet.

Vanwege de omvang en de hitte is het erg moeilijk om de vlammen te bestrijden. Volgens Franse media zijn twee brandweermensen lichtgewond geraakt door de hitte. Het vuur is inmiddels enigszins onder controle, maar nog niet geblust.

De brandweer kreeg pas laat door dat er brand was, omdat het brandalarm vanwege onderhoud uit stond. Het is niet bekend of de werkzaamheden de brand hebben veroorzaakt.

De Cité des Sciences et de l'Industrie is het grootste wetenschapsmuseum van Europa. Het gebouw ligt ten noordoosten van het centrum van Parijs, vlakbij de Boulevard Périphérique. De ringweg is gewoon open.

Wetenschapsmuseum Parijs staat in brand
Wetenschapsmuseum Parijs staat in brand (Foto: ANP)

'Beugelsdijk terug naar ADO Den Haag'

De kans is groot dat Tom Beugelsdijk later vandaag een driejarig contract zal tekenen bij ADO Den Haag. Hiermee zou de 25-jarige verdediger terugkeren bij de club waar hij tot medio 2014 ook al speelde.

Beugelsdijk vertrok in de zomer van vorig jaar naar FSV Frankfurt dat in de Tweede Bundesliga uitkomt. De verdediger speelde vorig jaar 25 wedstrijden, maar bleef tijdens de eerste twee duels van dit seizoen niet bij de a-selectie. Trainer Tomas Oral wilde hem niet zomaar laten gaan, maar een transfer lijkt nu toch aanstaande, ondanks dat zijn contract nog een jaar doorloopt.

N.E.C. Nijmegen en Cambuur Leeuwarden wilden Beugelsdijk graag inlijven, maar ADO heeft de voorkeur van de verdediger. Supporters uit Den Haag waren al een facebookactie gestart om hem terug te halen en na gesprekken tussen de speler en Frankfurt lijkt ook die club nu overstag te zijn. Mocht hij vandaag in Den Haag de medische keuring doorstaan en de plooien in het contract gladgestreken worden, dan kan de Haagse cultheld mogelijk komend weekend al spelen tegen FC Utrecht.

Rabobank profiteert van economisch herstel

Rabobank heeft in de eerste helft van dit jaar geprofiteerd van het herstel van de Nederlandse economie. Dat blijkt uit de halfjaarcijfers die de coöperatieve bank donderdag publiceerde. De winst steeg met meer dan 40 procent tot 1,5 miljard euro.

De sterke winststijging is vooral te danken aan fors lagere voorzieningen voor kredieten aan klanten die door de economische crisis in zwaar weer zijn geraakt. Daarvoor moest 356 miljoen euro opzij worden gezet. Dat is 70 procent minder dan in de eerste helft van 2014 en ruim onder het langjarig gemiddelde.

Rabobank zag de toevertrouwde middelen een fractie toenemen tot 382,2 miljard euro. Hoewel klanten veel extra blijven aflossen op hun hypotheken, dikten de spaargelden van particulieren met 1 procent aan tot 143,6 miljard euro. De kredietportefeuille groeide per saldo met ruim 1 procent tot 434,4 miljard euro.


Rabobank profiteert van economisch herstel

'Rijdende rechter' verkast naar SBS6

Na twintig jaar bij de NCRV gaat de 'rijdende rechter' verhuizen naar het commerciële SBS6. Mr. Frank Visser is vanaf volgend jaar bij SBS6 te zien, bevestigt een woordvoerder naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf.

"Wij vinden dat hij goed bij onze zender past. Hij maakt een programma voor hele gewone mensen, over alledaagse problemen." Volgens een woordvoerder is het Vissers eigen beslissing geweest om weg te gaan bij de NCRV.

Het nieuwe programma van Visser zal "in het verlengde liggen van wat hij nu doet". Of het ook De Rijdende Rechter gaat heten, is nog niet bekend.

'Rijdende rechter' verkast naar SBS6
'Rijdende rechter' verkast naar SBS6 (Foto: BuzzE)

33.700 mensen vorig jaar vergiftigd

Zo'n 33.700 mensen hebben afgelopen jaar een vergiftiging opgelopen. Meestal ging het om een medicijnvergiftiging. Maar het gebeurde ook regelmatig dat mensen - meestal kinderen - huishoudelijke middelen of cosmetica hadden ingeslikt of een alcoholvergiftiging opliepen.

In 2014 zijn in totaal 45.254 blootstellingen aan potentieel giftige stoffen gemeld bij het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC), onderdeel van het UMC Utrecht.

Vorig jaar ontving het NVIC opvallend meer meldingen over incidenten met zogenoemde 'nieuwe psychoactieve stoffen' (NPS). Dat zijn stoffen die pas sinds kort als drugs worden aangeboden en gebruikt, maar nog niet officieel onder de drugswetgeving vallen. Het gaat om een toename van 36 meldingen in 2013 naar 77 in 2014.

33.700 mensen vorig jaar vergiftigd
33.700 mensen vorig jaar vergiftigd (Foto: ANP)

Bolt vol vertrouwen voor WK

Usain Bolt is terug in Beijing, de plek waar hij in 2008 olympisch goud veroverde in wereldrecordtijden op de 100 en 200 meter. De Jamaicaan start komende week bij de wereldkampioenschappen atletiek als de grote sprintvedette in het Vogelneststadion. "Ik ben in vorm. Ik heb hard gewerkt aan mijn start en die is helemaal in orde. Ik ben er klaar voor", zei Bolt donderdag op de website van de IAAF. "Of ik ook ga winnen? Het is atletiek, dus je weet nooit wat er kan gebeuren."

Bolt is absoluut niet de snelste man van dit seizoen. Hij liep onlangs in Londen pas voor het eerst dit jaar onder de tien seconden op de 100 meter, maar zijn 9,87 kan niet niet tippen aan de 9,74 van de dit jaar nog ongeslagen Amerikaan Justin Gatlin. "Londen was nog niet perfect. Mijn start is altijd mijn grootste probleem, maar daar heb ik dus aan gewerkt. Ik ken geen zorgen. Ik zie mijn coach voortdurend lachen, dus dat betekent dat het goed zit."

Bolt vol vertrouwen voor WK
Bolt vol vertrouwen voor WK (Foto: ANP)

Fallout Shelter toont cijfertjes

Fallout Shelter is sinds deze maand, naast iOS, ook beschikbaar voor Android. Een mooie gelegenheid om eens te kijken naar de cijfers van de game. Bethesda heeft hiervoor een infographic vrijgegeven.

Zo is te zien dat de game ruim een miljard keer is opgestart, er in totaal ruim twintig miljoen vault dwellers dood zijn gegaan en ruim tachtig miljoen baby's zijn geboren. Altijd leuk, zo'n infographic. De rest van de cijfers kun je hieronder vinden.

Fallout Shelter infographic

Michael Shannon heeft flippers in Batman v Superman

Wie Man of Steel heeft gezien, weet dat General Zod het verhaal niet overleeft. In een controversiële scène aan wat logischerwijs het einde van hun gevecht is, voelt Kal-El zich gedwongen om zijn tegenstander de nek om te draaien en een einde te maken aan de verwoesting die hij en Zod veroorzaakten.

Het gevecht tussen Zod en Kal-El, die op dat moment bij enkelen al bekend is onder de naam Superman, is op meerdere wijze een voorbode voor de vervolgfilm, Batman v Superman: Dawn of Justice. Niet alleen is de verwoesting die de twee aanrichten de aanleiding voor Bruce Wayne om te besluiten Superman uit te schakelen, ook Zod zelf speelt een rol in de film. Een deel van wat volgt is speculatie, dus wie spoilervrij wil blijven, kan hier een stukje van het gevecht tussen Zod en Superman kijken.

Michael Shannon was in de trailer voor Batman v Superman al even kort te zien als het lijk van Zod. Het lichaam is in de handen van Lex Luthor, en tot nu toe ging slechts het gerucht dat Luthor het lijk zou gebruiken voor een wetenschappelijk experiment dat leidt tot de creatie van het monster Doomsday. Maar Shannon heeft nu een hint gegeven dat er wellicht iets van waar is.

In een interview met Vulture vertelt de acteur over een probleem dat hij had op de set van de film: hij had zichzelf opgesloten in de wc. "Ik was in mijn kostuum, en ik kon mijn vingers niet gebruiken, want in het vervolg heb ik flippers in plaats van handen," vertelde hij tijdens een screening voor zijn nieuwe film 99 Homes. "Daarom had ik van die wassen flippers op mijn vingers en kreeg ik de deur niet open. Ik hoorde Zack [Snyder] roepen 'Waar is Shannon? Waar de fuck is hij?' en de hele crew stond op me te wachten. Ik stond op de deur te bonzen, 'Laat me eruit!'" Shannon werd gered door een crewlid, die hem hoorde en bevrijdde. "Anders was ik ontslagen," grapte de acteur.

Natuurlijk is 'flippers' niet wat in je opkomt als je denkt aan Doomsday, het monster dat beroemd is geworden doordat hij in 1992 na een lang gevecht met Superman de held wist te doden. Omschreven als de 'ultieme moordmachine', die de dood kan overleven en er altijd sterker uit terugkomt, heeft hij wel degelijk vuisten, waar bovendien zijn skelet uit steekt. Of Zod door Luthor wordt veranderd in deze Doomsday is natuurlijk nog lang niet zeker (evenals het gerucht dat Wonder Woman een gevecht met hem aangaat), maar de uitspraak over flippers betekent in ieder geval dat we geen normale Zod te zien krijgen.

Batman v Superman: Dawn of Justice is te zien vanaf maart volgend jaar.

Doomsday
Doomsday

The Grand Tournament komt 24 augustus naar Hearthstone

Het grote publiek had al langer het vermoeden, maar Blizzard heeft het eindelijk bevestigd: The Grand Tournament komt maandag 24 augustus naar het kaartspel Hearthstone: Heroes of Warcraft

Sinds men erachter kwam dat de nieuwe pakjes kaarten op de 24e te openen zijn, was er al het vermoeden dat dit de releasedate zou zijn. Nu is dat eindelijk bevestigd. De uitbreiding voegt 132 nieuwe kaarten toe aan de game en brengt twee nieuwe mechanismen: jousting en inspire.

Hearthstone is beschikbaar voor Android, iOS en pc. Blizzard heeft plannen om de game een levensduur van tien tot twintig jaar mee te geven. Niet gek ook, aangezien de game maandelijks ruim twintig miljoen dollar aan pure winst oplevert.

Yvonne Craig (Batgirl) is overleden

De actrice die bekend werd door haar rol van de paarsgekleurde Batgirl is deze week op 78-jarige leeftijd overleden. Yvonne Craig overleed aan de complicaties van borstkanker die was verspreid naar haar lever.

Craig speelde in haar leven in totaal 86 rollen in film en televisie. De bekendste rol was natuurlijk die van Barbara Gordon, oftewel Batgirl, in de Batman-cultserie in de jaren 60, waar ze meespeelde in 26 afleveringen. Ze kreeg deze rol via een mislukte pilot voor een eigen Batgirl-serie die niet werd opgepikt, waarna het personage in de serie met Adam West en Burt Ward werd geplaatst.

Naast Batgirl speelde ze talloze gastrollen in tv-series, waaronder Star Trek, The Man From U.N.C.L.E. en The Six Billion Dollar Man. Hoewel ze voornamelijk actief was in de jaren 60 en 70, was ze ook nog in een handjevol rollen te zien in latere decennia. Haar laatste rol was een stem in de Brits-Amerikaanse kinderserie Olivia in 2011.

Craig laat haar man, zus en twee neefjes achter.

Yvonne Craig als Batgirl
Yvonne Craig als Batgirl

Radiohead Jazz (Paranoid Android)

Jazzmusici hebben van oudsher populaire muzieknummers van anderen vernaggeld tot iets dat op een andere manier mooi is. Een erg bekend voorbeeld is My Favorite Things uit The Sound of Music, dat door John Coltrane onder handen werd genomen.

Maar er kwam op een gegeven moment wel enigszins de klad in. Het zogenaamde Realbook staat namelijk vol met zulke songs uit de musical- en cabaretwereld uit een ver en grijs verleden. Dat Realbook is de jazzmuzikantenbijbel, en die is lang bijna fundamentalistisch als 'het woord' opgevat. Wil je ouwelullenmuziek, tsja, dan kun je het krijgen ook.

Gelukkig is hier inmiddels verandering in aan het komen. De Amerikaanse pianist Brad Mehldau was er in het begin van het millenium vroeg bij. Hij trekt het nummer Paranoid Android van Radiohead hieronder uit elkaar en zet het, de muziek laag voor laag onderzoekend, weer voor je in elkaar. En zo hoort het.

Adriaan van Dis (68) maakt popfestival-debuut

Adriaan van Dis debuteert komend weekend op Lowlands. De Nederlandse schrijver vertelt het AD dat hij nog nooit eerder naar een popfestival is geweest. "Nee, zeg. Ik gedij niet in grote gezelschappen", aldus Adriaan.

Van Dis vindt het 'prachtig' dat het festival popmuziek met literatuur combineert. "Het enige wat me angst inboezemt is mijn verstaanbaarheid. Dreunt er geen geluid van het terrein door mijn woorden heen?" Adriaan heeft zin in zijn 'optreden'. "Ook als er maar drie mensen komen, zal ik mijn best doen. En van wie verschijnt, neem ik aan dat hij geïnteresseerd is."

Adriaan van Dis (68), die tijdens het festival geïnterviewd wordt, gaat na zijn gesprek misschien nog wel even een kijkje nemen op het terrein. "Ik ben nogal onbekend met het overige programma. Maar ik heb gehoord dat er een goede rapper optreedt? Kendrick Lamar, juist. I'm going to see Kendrick Lamar."

Van Dis voor het eerst naar popfestival
Adriaan van Dis (68) maakt popfestival-debuut (Foto: BuzzE)

Bosbrand VS eist levens

Drie brandweermannen zijn om het leven gekomen bij bosbranden in de Amerikaanse staat Washington. Vier anderen zijn gewond geraakt, aldus de gouverneur van Washington Jay Inslee.

Washington wordt al een paar dagen geteisterd door grote natuurbranden. Die breidden zich woensdagavond snel uit. Bewoners van de plaatsjes Twisp en Winthrop zijn geëvacueerd. Meer dan zeventig panden zijn tot nu toe verwoest, schrijven Amerikaanse media.

Door de vlammenzee is inmiddels al 400.000 hectaren natuur verloren gegaan. Onder meer het leger en de Nationale Garde zijn ingezet om het vuur te bestrijden.

Brandweerlieden omgekomen bij bosbrand VS
Brandweerlieden omgekomen bij bosbrand VS (Foto: ANP)

Huis uit Silence Of The Lambs te koop

Het huis waarin het personage Buffalo Bill woonde in de film Silence Of The Lambs staat te koop. Het optrekje van drie verdiepingen moet 300.000 dollar (270.000 euro) opleveren.

De nieuwe eigenaar krijgt voor dat geld vier slaapkamers, één badkamer en een zolder. Ook is het huis uit 1910 voorzien van een garage, een veranda, drie open haarden en een hardhouten vloer.

Er is ook een kelder, maar People weet dat dit niet de set van de martelkelder is waar de psychopaat, die werd gespeeld door Ted Levine, in de film uit 1991 de dochter van de senator gevangen hield. Deze scènes werden namelijk in een studio opgenomen.

Huis uit Silence Of The Lambs te koop
Huis uit Silence Of The Lambs te koop (Foto: BuzzE)

Fallout 4

Tijdens Gamescom mocht ik naar een presentatie van Fallout 4. Mijn verwachtingen waren hooggespannen en ik had mij goed voorbereid. De ontgoocheling was dan ook groot toen wij gewoon een filmpje mochten kijken en daarna weer konden vertrekken. Met enig aandringen kreeg ik iemand van Bethesda te spreken die alleen wat extra toelichting wilde geven op enkele zaken die in het filmpje voorbijkwamen. Je kan alleen teleurgesteld zijn, als je verwachtingen hebt.

NS: Mail voor wie vergeet uit te checken

Mensen die na een treinreis vergeten uit te checken, kunnen straks per mail een waarschuwing krijgen. Daarna kunnen ze naar een kaartautomaat op een station gaan om geld terug te krijgen. De NS wil daar een proef mee houden, NS Extra, en zoekt 10.000 vrijwilligers.

De proef is bedoeld voor mensen met een persoonlijke chipkaart en geldt alleen voor reizen met NS. Deelnemers kunnen een extraatje krijgen als ze "een bepaald aantal kilometers in een bepaalde periode" afleggen. Hoeveel kilometers dat zijn, hoelang de periode is en wat het extraatje is, verschilt van deelnemer tot deelnemer. "Dat is ook een onderdeel van het experiment, we willen zien wat mensen waarderen", zegt een woordvoerder van de NS.

Als deelnemers op een vast traject reizen, kan de NS met de reisgegevens zien waar mensen die zijn vergeten uit te checken, waarschijnlijk zijn uitgestapt. "Stel: we zien dat iemand elke dag in Amsterdam opstapt en in Hilversum uitstapt, en dan een keer niet uitcheckt. Dan was dat waarschijnlijk in Hilversum. Dan staat Hilversum alvast ingevuld bij de kaartautomaat als je je geld terugvraagt. En was het toch een ander station, dan kun je het zelf wijzigen."

De proef duurt vijf maanden. Daarna komt er misschien een vervolg. Dan krijgen reizigers mogelijk een persoonlijk advies als er problemen of werkzaamheden zijn op hun vaste route.

Mail voor wie vergeet uit te checken
Mail voor wie vergeet uit te checken (Foto: ANP)

Hongersnood dreigt voor miljoenen Jemenieten

De Verenigde Naties waarschuwen dat in Jemen ernstige voedseltekorten ontstaan. Volgens het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de VN wordt de voedselvoorziening in het land bedreigd door het gewapende conflict in dat land. Volgens schattingen van de volkerenbond hebben circa 13 miljoen mensen dringend hulp nodig.

De WFP heeft de situatie de afgelopen dagen onder de loep genomen. Met name bij havens wordt zwaar gevochten, waardoor er onvoldoende hulpgoederen het land in kunnen. Er zou inmiddels sprake zijn van 'onbeschrijfelijk leed'.

Het conflict in Jemen is onderdeel van het sectarische geweld dat de islamitische wereld sinds de zogeheten 'Arabische Lente' van 2011 in zijn greep heeft. Dit heeft plaats tussen soennitische en sjiitische geloofsgemeenschappen. Sjiitische, door Iran gesteunde Houthi-rebellen vechten in Jemen tegen soennitische regeringstroepen. Die worden op hun beurt bijgestaan door een coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië.

De Saoedische coalitie kan rekenen op steun van de VS. Deze coalitie bombardeerde onlangs de havenstad Hodeida, waar een hulpschip van de Verenigde Naties ligt. Volgens VN-mensenrechtenchef Stephen O'Brien was dit een schending van het internationale recht. In totaal zou er voor 21 miljoen Jemenieten (zo'n 80 procent van de bevolking) hulp nodig zijn.

Hongersnood dreigt voor miljoenen Jemenieten
Hongersnood dreigt voor miljoenen Jemenieten (foto: ANP)

Zware autobom ontploft in Egyptische hoofdstad

In een buitenwijk van de Egyptische hoofdstad Caïro is donderdagochtend een zware bom ontploft. Dat melden Egyptische beveiligingsbronnen, aldus de New York Times. De explosie had naar verluidt plaats bij een gebouw van de nationale veiligheidsdiensten.

Hulpdiensten zijn ter plaatse en helikopters scannen de regio. Er zijn nog geen meldingen van slachtoffers.

De afgelopen maanden heeft Egypte in toenemende mate te maken met geweld van radicaal-islamistische groeperingen. Het lijkt nog steeds de nasleep van het afzetten van ex-president Mohamed Morsi en het verbod op toenmalig regeringspartij de Moslimbroederschap in 2013, door huidig president en voormalig generaal Abdel Fatah El-Sisi.

Bij het geweld vond onlangs een procureur-generaal de dood. Tevens viel er een dodelijk slachtoffer bij een aanslag op het Italiaanse consulaat.

Update, 5.30 uur
Volgens het ANP vond de explosie plaats in het noorden van de stad, en werd deze veroorzaakt door een autobom. Die heeft zes beveiligingsmedewerkers verwond. Over de ernst van de verwondingen zijn geen mededelingen gedaan.

'Zware bom' ontploft in Egyptische hoofdstad
Zware autobom ontploft in Egyptische hoofdstad (foto: ANP) 

Lindsay Lohan aangeklaagd door chauffeur

Lindsay Lohan is aangeklaagd door haar voormalige chauffeur. Edson Ricci claimt volgens TMZ dat hij nog bijna 28.000 dollar (25.000 euro) tegoed heeft van de actrice.

Het zou gaan om zijn salaris en daarnaast een dure hotelrekening die Edson zegt te hebben voorgeschoten. De rekeningen stammen uit het najaar van 2012, een periode waarin het niet bepaald goed ging met Lindsay. Ze werd toen onder meer gearresteerd na een auto-ongeluk en ze zou juwelendieven hebben meegenomen naar een feestje.

Lindsay heeft nog niet op de rechtszaak gereageerd.

Lindsay Lohan aangeklaagd door chauffeur
Lindsay Lohan aangeklaagd door chauffeur (Foto: BuzzE)

Sint Maarten boos over Haagse bemoeienis criminaliteit

De regering van Sint Maarten is boos op de collega's in Nederland. Tussen beide regeringen is een diplomatieke rel ontstaan over de aanpak van de zware criminaliteit op het eiland, meldt de Volkskrant. Volgens Nederland zijn de criminele onderwereld en de bovenwereld op Sint Maarten met elkaar versmolten. Nederland wil vijftig rechercheurs naar het eiland sturen; Sint Maarten voelt zich buitenspel gezet.

Nederland maakt zich al langer zorgen over de criminaliteit op het Caribische eiland, dat een land binnen ons Koninkrijk is. Er zijn aanwijzingen dat machtsmisbruik, belangenverstrengeling en corruptie op grote schaal voorkomen op Sint Maarten. Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) noemde dat in januari onacceptabel.

Maffia
De Tweede Kamer wil de geldstromen op het eiland laten onderzoeken. Er wordt een verband gelegd tussen de financiering van politieke partijen en de maffia die op Sint Maarten actief is. Dat beeld komt ook naar voren uit een uitgelekt verslag van Gerard Bouman, chef van de Nationale Politie, die het eiland bezocht. Hij zegt dat iedereen op het eiland weet dat de gokindustrie in handen is van de maffia. 'De criminele ondermijning van de gemeenschap en de integriteitsissues nemen extreem zorgelijke proporties aan.'

Bouman heeft aangegeven dat hij niet wil samenwerken met de lokale bestuurders op Sint Maarten. Die zijn op hun beurt boos over de botheid van Bouman. Minister-president Gumbs en justitieminister Richardson vinden dat Bouman alle bestuurders en diensten op Sint Maarten beschuldigt van corruptie. 'Wat hebben wij hier aan vijftig Nederlandse rechercheurs, die onze taal, Caribisch Engels, niet spreken en de verhoudingen in ons land niet kennen?', laat de regering weten.

Spoedberaad
Nederland wil de rechercheurs toch sturen. Bovendien moeten ze de informatie die ze inwinnen rechtstreeks rapporteren aan de procureur-generaal. Dit is nodig om lekken te voorkomen in de kleine gemeenschap (40.000 inwoners) waar iedereen elkaar kent. Sint Maarten is daar fel op tegen. Komende woensdag is er spoedberaad tussen minister Richardson en minister Plasterk. Ook minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) schuift aan bij dat gesprek.

Sint Maarten
Sint Maarten

'Gedeelteijke verkoop redt 800 Imtech-banen'

Imtech Belgium en Imtech Toegangstechniek worden overgenomen. Dat hebben de curatoren woensdagavond laten weten. Installatiebedrijf Imtech werd vorige week failliet verklaard. Daarmee zijn naar verluidt achthonderd banen gered.

Het Belgische bouwbedrijf Cordeel Groep neemt Imtech Belgium over. Imtech Toegangstechniek wordt gekocht door Record Holding Nederland, een dochteronderneming van Agta Record AG. Dit is een Zwitsers bedrijf dat is gespecialiseerd in geautomatiseerde deuren.

Naast de banen zouden met de overname de belangen van de crediteuren veilig worden gesteld. Naar verwachting worden later deze week nog meer overnames bekendgemaakt.

Building Services van Imtech werd dinsdag failliet verklaard, omdat het niet is gelukt een koper te vinden. Daardoor verliezen 1200 mensen hun baan.

Twee onderdelen Imtech verkocht
'Gedeelteijke verkoop redt 800 Imtech-banen' (Foto: ANP)

Openingsdag Sail afgesloten met vuurwerk

Met een grote vuurwerkshow boven het Amsterdamse IJ is woensdagavond de eerste dag van Sail afgesloten. Overal langs de kades stonden mensen om het vuurwerk te bekijken en het water lag vol met bootjes. Vanwege de drukte begon het vuurwerk een kwartier later dan gepland.

Eerder op de dag voeren zo'n vijftig tall ships (grote traditionele zeilschepen) en andere bijzondere vaartuigen de haven van Amsterdam binnen voor de negende editie van het maritieme evenement. Honderdduizenden mensen stonden langs de oevers en op de kades om de schepen te bekijken en de bemanningen te begroeten.

Ook de komende drie avonden staat de bezoekers van het nautische feest een vuurwerkshow te wachten. Het vuurwerk gaat de lucht in na afloop van de 'Sail Music Marina'. Op een groot podium op het IJ in Amsterdam-Noord staan elke avond optredens op het programma. Het Koninklijk Concertgebouworkest beet woensdag het spits af met het concert Classical Waves, met muziekstukken die door de maritieme wereld zijn geïnspireerd.

Bezoekers
De eerste dag heeft naar schatting tussen de 350.000 en 400.000 bezoekers getrokken. Dat lijkt iets hoger te liggen dan tijdens de editie in 2010. Het gaat om het geschatte aantal bezoekers in het gebied vanaf IJmuiden tot en met Amsterdam.

Op zondagmiddag vertrekken alle schepen weer. De organisatie rekent erop dat het evenement in totaal zo'n 2 miljoen mensen trekt.

Openingsdag Sail afgesloten met vuurwerk
Openingsdag Sail afgesloten met vuurwerk (Foto: ANP)

'Onterechte uitkeringen arbeidsongeschikten'

Verzekeringsartsen van het UWV zeggen dat zo'n 150.000 mensen ten onrechte een uitkering wegens arbeidsongeschiktheid ontvangen. Dat meldt de NOS op basis van berichtgeving in Trouw. De belangrijkste oorzaak is een groot gebrek aan herkeuringen.

Veel arbeidsongeschikten zouden jarenlang, soms wel tien jaar, geen verzekeringsarts zien nadat ze (deels) zijn afgekeurd. Een deel van deze arbeidsongeschikten is in die periode wel degelijk hersteld en heeft dus eigenlijk geen recht meer op een uitkering.

Het UWV voert dit jaar 32.000 herkeuringen uit. Volgens verzekeringsartsen is dat veel te weinig. Ze denken dat zeker één op de vijf arbeidsongeschikten weer aan het werk kan. In Nederland krijgen ruim 800.000 mensen een uitkering voor arbeidsongeschiktheid.

Sinds 2004 bestaan er twee regelingen. De IVA is voor mensen die definitief en volledig arbeidsondergeschikt zijn. De WGA is voor mensen die tijdelijk niet kunnen werken. Mensen met een WGA-uitkering gaan echter maar mondjesmaat weer aan het werk.

Man omgekomen bij bedrijfsongeval Rotterdam

Bij een bedrijfsongeluk in de haven van Rotterdam is woensdagavond laat een man overleden. Hij viel 30 meter naar beneden toen hij aan het werk was aan een booreiland.

De man hing volgens de politie onder het platform in een kooiconstructie. Hij is daar door nog onbekende oorzaak uit gevallen of gegleden. Het ongeluk gebeurde bij scheepswerf Keppel Verolme op de Professor Gerbrandyweg in de Botlek.

Wie het slachtoffer is, wil de politie nog niet zeggen.

Man omgekomen bij bedrijfsongeval Rotterdam
Man omgekomen bij bedrijfsongeval Rotterdam (Foto: ANP)

Onrust in St. Louis na dood zwarte man

Het is woensdag onrustig in het noorden van St. Louis, nadat een politieman daar een zwarte man heeft doodgeschoten. Het slachtoffer zou even daarvoor een gestolen wapen op agenten hebben gericht. Ongeveer tweehonderd boze mensen zijn samengekomen om te protesteren tegen politiegeweld.

De agenten wilden een huis doorzoeken toen twee mannen de benen namen. De politie zette de achtervolging in en riep de vluchters op hun wapens neer te leggen. Een van hen draaide zich om en richtte zijn wapen op de agenten, waarna die het vuur openden en de man neerschoten. De ander is nog voortvluchtig. Bij de huiszoeking werden later meer wapens en drugs gevonden.

De mensen waren al op de been om de dood van Kajieme Powell te herdenken. Hij werd precies een jaar geleden doodgeschoten door de politie toen hij met een mes zwaaide naar de agenten.

Onrust in St. Louis na dood zwarte man
Onrust in St. Louis na dood zwarte man (Foto: ANP)

Mijn kind is briljant!

De volgende slogan hoorde ik in een radiocommercial. “Inter College Business School. Business School reinvented!” Zo'n slogan verwacht ik op zich wel van een business school. Treuriger was echter het vervolg van dat spotje. Niet helemaal de letterlijke tekst, maar het kwam op het volgende neer: “Krijgt u wel eens klachten van leraren? Is uw kind wat eigenwijs? Snel afgeleid? Te ondernemend voor school? Dan is uw kind precies de student die wij zoeken!”

Voor het eerst vrouwen in top mormoonse kerk

Voor het eerst in de geschiedenis van het mormoonse geloof, zijn in de Verenigde Staten vrouwen aangesteld op topposities binnen de kerk. De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen (LDS) heeft Bonnie Oscarson, Linda Burton en Dallin Oaks aangesteld in verschillende bestuursfuncties.

De LDS kreeg veel kritiek van feministische groepen, die vinden dat vrouwen ook het recht hadden om beslissingen over de toekomst van de kerk te nemen.

Voor het eerst vrouwen in top mormoonse kerk
Voor het eerst vrouwen in top mormoonse kerk (Foto: ANP)

Asielzoeker mist teen na schot politie

Een 27-jarige asielzoeker uit Kameroen moet het voortaan met een teen minder stellen. De man werd donderdag in Winterswijk door een agent beschoten nadat hij doordraaide. Hij zou een gevaar hebben gevormd voor zijn omgeving.

De politieactie vond plaats op het terrein van het asielzoekerscentrum in Winterswijk. De verwarde Kameroener had vernielingen aangericht en zou mensen hebben bedreigd met een wapen. De politie loste eerste waarschuwingsschoten en gebruikte pepperspray om de man onder controle te brengen; zonder succes.

Daarop werd er op de man geschoten. De agent schoot één teen half weg, raakte de vluchteling ook onder zijn knie en miste eenmaal. De asielzoeker is daarna overgebracht naar het gevangenisziekenhuis in Scheveningen, waar zijn teen is geamputeerd.

Zowel de rijksrecherche als de politie onderzoeken de exacte gang van zaken. De advocaat van de asielzoeker meent dat de politie onterecht heeft geschoten. De man zou niemand hebben aangevallen en slechts een paar passen in de richting van de vier aanwezige agenten hebben gezet.

De Kameroener ligt nog altijd in het ziekenhuis. Waarschijnlijk wordt hij zo snel mogelijk gedwongen opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis.

Prostitutie in kelderbox 'in goed overleg'

Wilde ze het zelf of werd ze gedwongen? Daar draait het om in de zaak rond de prostitutie van een minderjarig meisje in een Schiedamse kelderbox vorig jaar. Een destijds zestienjarig meisje heeft daar op twee dagen in mei vorig jaar seks gehad met minstens negen mannen. Volgens justitie deed ze dat onder dwang van Moussa Y. (21). Dat betoogde de aanklager dinsdag voor de rechtbank in Dordrecht.

Volgens Y.'s advocaat ging het allemaal in goed overleg en is het enige strafbare aan wat er gebeurd is, dat het meisje minderjarig was. "Er was geen sprake van loverboypraktijken, dwang of geweld. Het ging om een samenwerking op 50/50 basis. Twee mensen die geld nodig hadden en besloten dat op deze wijze te verdienen." Y. zou overigens niet geweten hebben dat het slachtoffer minderjarig was.

Het Openbaar Ministerie (OM) vindt dat het meisje gedwongen werd seks te hebben met de mannen in de kelderbox onder Y.'s huis. De deur zou op slot gezeten hebben en hij zou erbij gestaan hebben om het geld te innen. Het OM maakte een vergelijking met de Valkenburgse zedenzaak, waarbij een minderjarig meisje geprostitueerd werd in hotelkamers. Daar was Y. niet gelukkig mee. "Daar raak ik mensen mee kwijt in mijn omgeving", zei hij tijdens de zitting.

Klanten

De politie heeft twaalf klanten getraceerd. Acht van hen moeten aankomende vrijdag voor de rechtbank verschijnen. In de zaak worden vier mensen verdacht van mensenhandel, onder wie het ex-vriendje van het slachtoffer.

De zaak wordt in november inhoudelijk behandeld. Y., die tot dinsdag in voorlopige hechtenis zat, mag naar huis, oordeelde de rechtbank.

Prostitutie in kelderbox 'in goed overleg'
Prostitutie in kelderbox 'in goed overleg' (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.