Koster gunt Hassan het succes

De Oranje-equipe voor de WK atletiek heeft op de 1500 meter bij de vrouwen ongekende luxe van twee atletes in de wereldtop. Sifan Hassan is dit jaar de op één na snelste vrouw ter wereld. Achter haar staat Maureen Koster op de zevende plek. Sprake van interne strijd in het kamp is er echter niet. "Ik denk dat onze tijden nog iets te ver uit elkaar liggen om echt concurrenten te zijn", stelt Koster.

Het tweetal komt zaterdag in Peking in actie in de series. Voor Koster is de inzet in eerste instantie een finaleplek. Hassan zal met minder dan een medaille eigenlijk geen genoegen nemen. Toch aast ook Koster op eremetaal. "Ik ben het mezelf in ieder geval verplicht de finale te halen. Daarna weet je nooit wat er kan gebeuren, maar er zijn wel wat meiden sneller dan ik."

Die meiden, van wie Hassan er dus één is, zijn niet de atleten waar Koster zich op focust. Ze zijn simpelweg net te snel. Koster gunt Hassan dan ook succes. "Misschien dat het in de toekomst, als onze tijden meer bij elkaar liggen, anders wordt. Maar ik kan me niet voorstellen dat we elkaar dan niet meer gedag zullen zeggen."

De atletes zijn echte vriendinnen geworden en dat heeft er misschien wel aan bijgedragen dat ze beiden zo goed presteren. "We zijn er voor elkaar als het met de een goed en met de ander wat minder gaat. En we zijn een maand op trainingsstage geweest samen. Als je dan met iemand op de kamer ligt met wie het niet klikt, dan heb je wel een probleem."

Koster gunt Hassan het succes
Koster gunt Hassan het succes (Foto: ANP)